فهرست مطالب

مطالعات امنیت اجتماعی - سال دهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1398)

فصلنامه مطالعات امنیت اجتماعی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/11/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیرا خطیب زاده، سید محسن بنی هاشمی*، عبدالرضا سبحانی، بهرام علیشیری صفحات 13-51

    فضای مجازی امروزه یک جهان زیست قطعی و همگانی شده است،گسترش شتابناک این فضا با ظرفیت پوشش بالا، آثار فرهنگی، اجتماعی و سیاسی ژرف و پر دامنه ای را در پی داشته است که نقش و ابعاد تاثیرگذاری آنها را بر کل پهنه جامعه از جمله عرصه امنیت، نمی توان دست کم گرفت. مدیریت این فضای عظیم و پیچیده نیازمند سیاستگذاری، برنامه ریزی، تولید محتوای مناسب و نظارت دقیق، صحیح و سنجیده است چرا که در غیر این صورت مسایل فرهنگی و اجتماعی تبدیل به بحران های سیاسی و امنیتی شده و کل جامعه را درگیرخواهد کرد. در این میان موضوعات زنان در این فضا به فراخور ویژگی های جنسیتی، مواضع متفاوتی را بروز داده اند. مقاله حاضر به بررسی وضعیت زنان ایرانی در صفحات اینستاگرامی با رویکرد امنیتی و اجتماعی پرداخته است. روش این تحقیق تحلیل محتوای کیفی و از مدل 8 مرحله ای مایرینگ به شناسایی  مضمون ها و زیرمضمون ها پرداخته شد. حجم نمونه 150 صفحه برتر اینستاگرام ایران از نظر دنبال کننده، کامنت و لایک در بازه زمانی مشخص می باشد. داده های برآمده از بررسی با استفاده از روش کیفی تحلیل مضمون و نرم افزار« ان ویوو » تحلیل شد و پایایی کدگذاری های مصاحبه ها توسط ضریب موضوعی کاپا مورد تایید قرار گرفت. در نتیجه تحلیل داده ها، 7 مضمون، 12 زیر مضمون در رابطه با مسایل اجتماعی - امنیتی شبکه اجتماعی اینستاگرام در حوزه زنان  مورد مطالعه و شناسایی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، امنیت، زنان، رویکرد کیفی، تحلیل مضمون، شبکه های اجتماعی
  • محمدعلی عامری*، علیرضا حیدرنژاد، باقر عالی نژاد صفحات 53-77

    مشارکت اجتماعی باعث خواهد شد تا بی تفاوتی ها، از خودبیگانگی اجتماعی و فرهنگی رخ ندهد. مشارکت از طریق بسیج نیروهای سازمان یافته مردمی، باعث توانمندی افراد خواهد شد.از این رو در این تحقیق تاثیر سبک مدیریت روسای کلانتری ها بر میزان مشارکت مردم مناطق 15،11،10شهرستان تهران مورد بررسی قرار گرفته است و هدف آن بررسی تاثیر سبک های وظیفه مداری، رابطه مداری و تلفیقی مدیریت بر میزان مشارکت اجتماعی بود.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش آن، توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری مردم مناطق 15،11،10 شهرستان تهران می باشد، نمونه آماری باتوجه به نامحدود بودن جامعه آماری، با مراجعه به جدول کرجسی- مورگان350 نفر به دست آمد که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و روش آن به صورت میدانی بود. روایی پرسشنامه ها با نظراساتید فن مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه سبک مدیریت73%، مشارکت اجتماعی92% به دست آمد و تجزیه تحلیل داده ها با نرم افزار spss نسخه21 انجام شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد سبک مدیریت وظیفه مداری و رابطه مداری بر میزان مشارکت مردم تاثیردارد. اما سبک مدیریت تلفیقی بر میزان مشارکت مردم تاثیر ندارد

    کلیدواژگان: سبک مدیریت، روسای کلانتری ها، مشارکت اجتماعی
  • صیاد درویشی*، عبدالرحمن میرزاخانی، سلمان امیری صفحات 78-104

    عدالت ترمیمی تلاش می نماید با روش هایی مانند میانجی گری   بتواند علاوه بر تامین منافع تمام آسیب دیدگان از جرم، زمینه های بازپذیری و بازاجتماعی شدن مجرم را فراهم آورده و از تکرار بزه کاری پیشگیری نماید. هدف تحقیق حاضر تبیین نقش میانجی گری  پلیس زن در پیشگیری از تکرار بزه کاری نوجوانان در دوایر مشاوره و مددکاری اجتماعی کلانتری های پلیس است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی - تحلیلی است. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه و پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری را متخصصان پلیس و کارکنان دوایر مشاوره و مددکاری اجتماعی تهران بزرگ تشکیل می دهند، که تعداد 18نفر به روش گلوله برفی و 132 نفر  به روش تصادفی ساده تعیین گردیدند. برای روایی و پایایی مصاحبه از روش اعتبار درونی و قابلیت بازیافت  پذیری، و پرسشنامه از روش اعتبار محتوایی و آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردید. داده های اولیه از طریق تحلیل محتوا و ثانویه از طریق آزمون های آماری مورد تجزیه و تجلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این پژوهش در مجموع 21 شاخص شناسایی گردید که با توجه به ادبیات نظری به ترتیب در مولفه احساس مسیولیت بزه کار با  7 شاخص، احساس شرمندگی بزه کار با 7 شاخص و اصلاح و بازپذیری با 7 شاخص دسته بندی گردیدند. یافته ها بیانگر این است که بین وضعیت موجود و مطلوب، مولفه هاوشاخص های میانجی گری پلیس زن در پیشگیری از تکراربزه کاری نوجوانان تفاوت معناداری معادل 85/2 وجود دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، آزادی های مشروع، حاکمیت قانون، حقوق ملت، نظم عمومی، نیروی انتظامی
  • آیت الله فتحی*، سعید شریفی رهنمو، طیبه زارع صفحات 105-131

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی امنیت روانی-اجتماعی بر اساس مطلوبیت اجتماعی، سازگاری اجتماعی و کفایت اجتماعی در بین دانش آموزان متوسطه شهر تبریز انجام پذیرفت. در این پژوهش، از روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی استفاده شده است. جامعه هدف، دانش آموزان متوسطه شهر تبریز می باشد که تعداد آن ها 42031 نفر برآورد شد و از طریق نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 381 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. در ادامه جهت جمع آوری داده های موردنیاز از چهار پرسشنامه (امنیت روانی-اجتماعی مزلو (1992)، پرسشنام ه سازگاری اجتماعی ماتسون (1983)، مقیاس کفایت اجتماعی فلنر (1990) و آزمون مطلوبیت اجتماعی کراون و مارلو (1960) استفاده شد که پایایی آن ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب در پرسش نامه های مذکور 91/0، 86/0، 89/0 و /088 محاسبه گردید در ادامه جهت آزمون فرضیه ها از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی نظیر؛ میانگین، درصد، آزمون کالموگرف اسمیرنوف، آزمون پیرسون و آزمون رگرسیون چندمتغیره استفاده شده است. نتایج آزمون پیرسون نشان داد ارتباط معنی داری بین مطلوبیت اجتماعی، سازگاری اجتماعی و کفایت اجتماعی با امنیت روانی - اجتماعی وجود دارد که در مرحله بعد مشخص گردید در حالت وجود هم زمان هر سه متغیر مطلوبیت اجتماعی، سازگاری اجتماعی و کفایت اجتماعی، متغیر های مربوطه به صورت مثبت و معناداری امنیت روانی-اجتماعی دانش آموزان را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: مطلوبیت اجتماعی، سازگاری اجتماعی، کفایت اجتماعی، امنیت روانی- اجتماعی
  • مسعود حیدری*، روح الله شفیعی صفحات 132-154

    هدف این مقاله، رابطه بین سرمایه اجتماعی و امنیت در نمونه ای 370 نفری دانشجویان دانشگاه اصفهان بوده است. روش تحقیق، از نوع کمی با استفاده از ابزار پرسش نامه و با نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و تصادفی ساده است. یافته ها نشان داد که بین دختران و پسران، تفاوت معنی داری از نظر احساس امنیت وجود نداشته است. ضریب همبستگی بین سرمایه اجتماعی و احساس امنیت (32/0) نشان می دهد که بین این دو متغیر، همبستگی معنی داری وجود دارد. مشارکت اجتماعی، با ضریب 28/0، واعتماد، با ضریب 36/0، همبستگی معنی داری با احساس امنیت دانشجویان دارد. اگرچه مولفه انسجام اجتماعی در مقایسه با سایر مولفه های سرمایه اجتماعی همبستگی پایینی با احساس امنیت اجتماعی دارد، اما معنی داری همبستگی این مولفه با متغیر احساس امنیت (16/0) نشان می دهد که انسجام اجتماعی از مهم ترین عوامل اثرگذار در احساس امنیت است و با افزایش انسجام اجتماعی، زمینه افزایش احساس امنیت فراهم می شود.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، مشارکت، اعتماد، تعامل و انسجام اجتماعی
  • یاسر فروغی*، سمانه فروغی صفحات 154-178

    کودکان با تماشای ژانر محبوبشان «انیمیشن» آموزش های مقدماتی در رابطه با نحوه تعامل با محیط پیرامون شان می آموزند. هدف این مقاله بررسی «مهارت های زندگی برای کودکان» از منظر امنیت در فضای شهری است. مقاله پیش رو با تکیه بر تحلیل کیفی و رویکرد نشانه شناختی به واکاوی و بررسی مولفه های امنیت در مجموعه  مذکور می پردازد. بدین منظور تمام قسمت های این انیمیشن  مورد مطالعه قرار گرفته  است. در مجموعه مهارت های زندگی برای کودکان دو گونه چهره متفاوت با ویژگی های متناقض از فضای شهری ارایه می شود: فضای نیمه خصوصی و فضای عمومی. فضای نیمه خصوصی با مولفه های چون شادابی و تحرک ساکنین، زیبایی و چشم نوازی فضای کالبدی، ارتباطات صمیمانه و چهره به چهره، قانون مندی و انضباط شخصی بازنمایی شده است. در حالی که بازنمایی فضای عمومی اغلب با بد نمایی و توام با ویژگی های مانند: غریبگی و بیگانگی شهروندان با یکدیگر، قانون گریزی  و هنجار شکنی، آلودگی زیست محیطی و تردد آزادانه  مردان است. چنین الگوی بازنمایی شکافی عمیق میان آنچه کودکان پیرامون شان می بینند ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، انیمیشن، فضای شهری، بازنمایی، نشانه شناسی
  • روح الله همتی، علی مرادی* صفحات 180-213

    هدف این پژوهش تحلیل رابطه سرمایه اجتماعی با پنداشت نسبت به توزیع جرم در فضاهای شهری شهر کرمانشاه است و به این سوال پاسخ می دهد که رابطه سرمایه اجتماعی با پنداشت نسبت به توزیع جرم در فضاهای شهری شهر کرمانشاه چگونه است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق کلیه شهروندان بالای 15 سال شهر کرمانشاه با تعداد 983764 نفر بودند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 402 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی خوشه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 21 استفاده شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین سرمایه اجتماعی با پنداشت نسبت به توزیع جرم رابطه معنادار و معکوسی وجود دارد. یافته های حاصل از رگرسیون نشان می دهد که مقدارT برای سرمایه اجتماعی برابر (63/5/0- =Sig.T) و سطح معناداری (000/0 =Sig.T) می باشد. همچنین میزان تحصیلات و در مرحله سوم متغیر محل سکونت وارد معادله رگرسیونی شده و این سه متغیر روی هم رفته توانسته اند 41/0 درصد از تغییرات درونی متغیر وابسته را تبیین نمایند. می توان چنین استنباط کرد که تغییر در میزان و شدت مولفه های سرمایه اجتماعی می تواند با پنداشت نسبت به توزیع جرم در فضاهای شهری تاثیرگذار باشد و با افزایش میزان اعتماد، مشارکت اجتماعی، همدلی و تعاون بین شهروندان، اجرای صحیح قانون، بسترسازی برای مسیولیت اجتماعی و در نهایت تقویت هویت های مشترک شهروندان می توان زمینه کاهش و کنترل جرایم را در جامعه ایجاد کر

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توزیع جرم، مشارکت، اعتماد، همدلی
|
  • Samira Khatibzadeh, Seyed Mohsen Banihashemi *, Abdolreza Sobhani, Bahram Alishiri Pages 13-51

    Nowadays, Cyberspace has become a public, definite and globalized world. The rapid expansion of this space with its high coverage capacity has brought about profound cultural, social, and political impacts. To that effect, its role and impressiveness dimensions across the entire community, including the security arena cannot be underestimated. Managing this enormous and complex environment requires appropriate policy making, planning, content generating, as well as precise, proper and careful surveillance. Otherwise, cultural and social issues will become political and security crises will engulf the entire community. In the meantime, women, due to their gender characteristics have taken different positions in this space. The present article has examined the status of Iranian women on Instagram pages, while concentrating on a social and security approach. The methodology of this research was qualitative content analysis, and has used Mayring 8-step model for identifying themes and sub-themes. (N=150) representing superior pages of Iran’s Instagram which are tracked in terms of number of followers, comments, and likes within a specific time frame. The data obtained from the study were analyzed using the qualitative theme analysis method and the "Nvivo" software. Validity of interviews coding were approved by Kapa theme coefficient. As a result of data analysis, 7 themes and 12 subthemes in relation with the social security issues of the social network of Instagram were studied and identified.Keywords: Executive Performance, Honorary Police, Participation, Police, the West-Tehran Special Police Command.

    Keywords: Cyberspace, Security, Women, Qualitative Approach, content analysis, Social Networks
  • MohammadAli Ameri *, Alireza Heydarnejad, Baqer Alinejad Pages 53-77

    Social partnership will prevent indifference, social and cultural alienation. Partnership will empower individuals through mobilizing organized public forces. Hence, the present study is aimed at investigating the impact of the managerial style of the head of police stations on the public’s participation in districts 11, 15 and 10 in Tehran. It also aims to investigate the impact of task management, relationship management and incorporated management methods on the level of public’s partnership.

    Method

    The present study, in terms of objective, is of applied type and its method is descriptive-survey. Statistical population is residents of districts 15, 11, 10 in Tehran city. Given the unlimited number of the statistical population, and N= 350, people were selected using multistage cluster sampling based on Krejcie-Morgan table. The tool used for data collection was a questionnaire and field method was used for data collection. Experts confirmed the validity of the questionnaires, and reliability of the management style questionnaire was 73%, social partnership was 92% and the data was analyzed by SPSS version 21.

    Conclusion

    Results of the study showed that task management and relationship management styles have impact on the public partnership level. But incorporated management style does not affect the level of public participation.

    Keywords: Management Style, head of police stations, social partnership
  • Sayyad Darvishi *, Abdorahman Mirzakhani, Salman Amiri Pages 78-104
    Introduction

    Restorative justice while securing interests of all crime victims seeks to provide them with the opportunity to recover and re-socialize and to prevent the recidivism of criminals through approaches such as using mediation means. The present study aims at explaining the female police mediating role in preventing juvenile from repetition of delinquency in police shelters and/or consulting and social services officers.

    Method

    In terms of objective the present study is of applied type, and as far as nature is concerned it is of descriptive-analytic type. The tools used for data collection were interview and questionnaire. (N=18) The statistical population of the study consisted of police specialists and staff of the Greater Tehran Social Consulting and Social Services Office, and 18 people were selected by snowball method and 132 people were selected by simple random sampling method. Internal validity and recyclability methods were used to determine validity and reliability of the interviews, and content validity and Cronbach’s alpha test were used to determine the reliability and validity of the questionnaire. Primary data was analyzed using content analysis, and secondary data analysis was performed by statistical tests.

    Findings

    A total of 21 indicators were identified in the present study, and based on the theoretical literature in the sense of criminal responsibility with 7 indicators, feeling of criminal embarrassment with 7 indicators, and modification and acceptability with 7 indicators were categorized. The findings indicate that there is a significant difference (2.85) between the current and desired situation, components and indicators of female police mediation in preventing juvenile from committing delinquency.

    Conclusion

    The results indicate that improving the components and indicators identified in female police mediation, is a prerequisite for preventing juvenile from recommitting offenses. Among these, indicators of feeling ashamed on the part of delinquent people with average rate of 2.91 in the mediation of female police in preventing juvenile  from committing delinquency is of great importance.

    Keywords: Restorative justice, police mediation, preventing repetition of committing delinquency, female police, consulting, social services offices
  • Ayatollah Fathi *, SAEID SHARIFI RAHNMO, Tayebe Zare Pages 105-131

    The present study aims at predicting psychosocial security based on social desirability, social adaptation and social adequacy among high school students in Tabriz. In this study, descriptive research method of correlation type was used. The target population was high school students in Tabriz with an estimated number of 42031 students. Using multistage cluster sampling and Krejcie and Morgan table, 381 students were selected. Four questionnaires [Maslow's Psychosocial Security (1992), Matson's Social Adaptation Questionnaire (1983), Flannery's Social Adequacy Scale (1990) and Crown and Marlowe's Social desirability Test] were used to collect the required data. The reliability of the 4 above-mentioned questionnaires was calculated using Cronbach's alpha coefficient and they were 0.91, 0.86, 0.89, and 088, respectively. Then, to test the hypotheses, descriptive and inferential statistics indices such as the mean, percentage, Kalmogrov-Smirnov test, Pearson test and multivariable regression test were used. The results of Pearson test showed that there is a significant relationship between social desirability, social adaption and social adequacy; and psychosocial security. Then in the following stage it came out that in simultaneous presence of all three variables of social desirability, social adaption and social adequacy, the relevant variables anticipate students’ psychosocial security to be in a positive and significant status

    Keywords: Social desirability, social adaptation, social adequacy, psychosocial security
  • Masoud Heidari *, Rouhollah Shafiei Pages 132-154

    The present article aims at investigating the relationship between social capital and security. N= 370 representing the sample size of students of Isfahan University. The research method is of quantitative type and the tools used for collecting information were a questionnaire and simple random multi-stage cluster sampling. The research findings indicated that as far as sense of security is concerned, there was no significant difference between boys and girls sense of security. The correlation coefficient between social capital and sense of security (0.32) shows that there is a significant correlation between the two variables. Social contribution, with a coefficient of 0.28, and trust, with a coefficient of 0.36, significantly correlated with students’ sense of security. Although the social solidarity, compared to other components of social capital component has a low correlation with social security, significant correlation of this component variable of sense of security (0.16) indicates that social solidarity is among the most important factors affecting security and as social solidarity enhances, it paves the ground for enhancement of sense of security.

    Keywords: Sense of Social Security, Partnership, Trust, interaction, social solidarity
  • Yaser Foroughi *, Samane Foroughi Pages 154-178

    Watching "animation", their favorite genre, children learn the basics of manner of interaction with their surroundings. The present article aims at looking into "living skills for children" from the perspective of urban security, and while focusing on the qualitative analysis and semiotic approach, it analyzes and examines the security components in the animated series. For this purpose, all the episodes of this animation series have been studied. In the series called "living skills for children", two distinctive types of images with conflicting features of urban space are presented: semi-private space and public space. Semi-private spaces are represented by components such as the lushness and mobility of residents, the beauty and softness of the physical space, intimate and face-to-face communication, law-orientation and personal discipline. Public space representations are often skewed and combined with features such as citizens’ alienation and strangeness, law evasion and environmental pollution, and men’s free movement. Such a representation paradigm creates a deep gap between what children see around them.

    Keywords: social security, animation, urban space, representation, semiotics
  • Rouhollah Hemmati, Ali Moradi * Pages 180-213

    The present study aims at analyzing the relationship between social capital and crime perception in urban areas of Kermanshah city. In terms of objective the research is of applied type, and as far as data collection method is concerned, it is of descriptive-survey type. The statistical population of this study was all 15 plus citizens in Kermanshah city. (N= 983764) and 402 persons selected by cluster random sampling, and were studied using Cochran formula. SPSS version 21 was used for analyzing data. The research findings show that there is a significant and inverse relationship between social capital and perception of crime distribution. The results of regression show that the value of T for social capital is (Sig.T = -0.5.63) and significance level (Sig.T = 0.000). Also, variables of education level and residence at the third stage, entered into the regression equation and these three variables together accounted for 0.41% of the internal variations of the dependent variable. It can be inferred that changes in the level and magnitude and severity of the components of social capital can influence the assumption of crime distribution in urban areas; and by enhancing the level of trust, social partnership, empathy and co-operation among citizens, proper law enforcement, and paving ground for social accountability, and ultimately, strengthening the common identities of citizens can be the basis for reducing crime rate and controlling it in the society.

    Keywords: social capital, crime distribution, Partnership, Trust, Empathy