فهرست مطالب

باغ نظر - سال هفدهم شماره 84 (خرداد 1399)

نشریه باغ نظر
سال هفدهم شماره 84 (خرداد 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرناز فرشید راد، ایرج اعتصام*، وحید قبادیان صفحات 5-18
    بیان مسئله

    از منظر علوم نوین، علم فراکتال مطالعه در ساختارهای خودمتشابه و خودسازمان یافته است که معنا و مفهومی از هندسه طبیعت را بیان می کند. در دیدگاه ریاضیات، طبیعت در ایجاد صور مختلف از قوانین فراکتال تبعیت می کند که در این منطق، تعامل مستقیم بین معماری و فراکتال می تواند مطرح شود.

    هدف پژوهش

    این پژوهش، با طرح پرسش درمورد چگونگی کاربرد هندسه فراکتال، رویکردی در تبیین قوانین هندسه طبیعت در روند خودسازماندهی معماری مبتنی بر فرم دارد.

    روش پژوهش

    نوع پژوهش کاربردی است و با استفاده از روش همبستگی در کاربرد هندسه مطابق با خصوصیات فراکتال به صورت پدیدارشناسانه و کیفی انجام می شود. در این مطالعه، هفت مرحله در ساختار هندسه فراکتال به عنوان ساختار مبتنی بر فرم تبیین می گردد. این مراحل در فرم یابی، سلسله مراتب اتصالات و تصاعدهای هندسی روند معتبری را در کاربرد این هندسه در معماری فراهم می آورد. علاوه بر این، معماری که برگرفته از اصول هندسه طبیعت است، استوار بر سه قانون و کارکرد در ساختار است که در این پژوهش شرح داده می شوند: قانون خودمتشابهی، قانون خودسازماندهی و قانون وحدت. به منظور صحت این قوانین، سه بنا از دوره های گوتیک، آرت نوو و معماری سنتی ایران منطبق با خصوصیات فراکتال منتخب و قوانین هندسه طبیعت در ارزیابی آنها با استفاده از مدل تطبیقی-توصیفی مورد بررسی قرار می گیرد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان بیان کرد هندسه فراکتال در ساختار، ترکیب بندی عناصر و مفاهیم زیباشناسی هنر تزیینات در معماری این بناها به کار گرفته شده است. این عمارات با الهام گرفتن از هندسه طبیعت، قانون تناسبات، ریتم و فرم های خودمتشابه گستره ای از الگوهای فراکتالی را ایجاد کرده اند که با دو بیان ساختار و فرم در معماری بین عناصر سازنده و صور معماری مناسبت های درونی و وحدت برونی ایجاد کرده اند.

    کلیدواژگان: خودمتشابهی، خودسازماندهی، کثرت در وحدت، ساختار فرم، هندسه فراکتال
  • سمیرا اصغرپور سارویی، غلامعلی حاتم*، شهلا اسلامی صفحات 19-28
     بیان مسئله

     شناخت و ادراک آثار هنری شکل گرفته در دوران معاصر، از جمله هنر مفهومی که به عنوان نخستین جنبش هنری پست مدرن می توان از آن یاد کرد، تنها در پرتو شناخت نظریه نهادی جورج دیکی امکان پذیر است. جورج دیکی، با طرح مولفه های بنیادی نظریه نهادی همچون شیء مصنوع، جهان هنر و اعطای شان هنری، راه را برای ورود اشیای حاضر آماده و پیش ساخته به هنر گشود. البته هنرمندان مفهومی همچون مارسل دوشان، باربارا کروگر، کیت آرنت و دیگران آثار هنری فاقد کیفیت و صفات زیبایی شناسانه خلق می کنند، اما از آنجا که جهان هنر  که به گفته جورج دیکی مجموعه ای از «هنرمندان، موزه داران، منتقدان هنر، مدرسان و...» است  به این آثار صلاحیت اعطای شان هنری را می دهند، این آثار به اثر هنری تبدیل می شوند.

    هدف پژوهش

    نگارندگان در این پژوهش در پی انطباق مولفه های بنیادین نظریه نهادی جورج دیکی با آثار برخی هنرمندان مفهومی هستند. از آنجا که بسیاری از آثاری که هنرمندان مفهومی خلق کرده اند با مولفه هایی چون جهان هنر و شیء مصنوع و ماهیت اثر هنری در نظریه نهادی مطابقت دارد، بنابراین می توان فلسفه خلق چنین آثاری را با نظریه نهادی جورج دیکی تحلیل کرد و تطبیق داد.

    روش پژوهش

    این پژوهش به روش تحلیلی-تطبیقی انجام شده است.

    نتیجه گیری

    در آرای جورج دیکی طرح خصوصیات شیء مصنوع و جهان هنر کاملا قابل انطباق با آثار هنر مفهومی است. درواقع، چیزی در ذات هنر یا اثر هنری موجود نیست که آن را به اثر هنری تبدیل کند، بلکه مهم دادن اعطای شان هنری به اثر است و آن توسط مولفه ای چون جهان هنر صورت می گیرد. از این نظر تمامی نظریه های هنری که براساس صفات و کیفیات زیبایی شناسی بنیان شده اند به چالش کشیده می شوند و مفهوم هنر خوب و هنر بد بی ارزش می شود.

    کلیدواژگان: نظریه نهادی، هنر مفهومی، جورج دیکی، شیء مصنوع، جهان هنر
  • آزیتا بلالی اسکویی*، رویا محمودی صفحات 29-38
    بیان مسئله

     باز زنده سازی «باغ» به عنوان نمادی از ارتباط همیشگی با طبیعت، نیازمند بازشناسی هندسه باغ ایرانی است. افرادی که درگذشته باغ را با کاربرد اصلی آن تجربه کرده اند، در برخی منابع، تصویری از باغ نقاشی کرده اند که بررسی آثارشان می تواند درک کاملی از هندسه باغ در اختیار ما قرار دهد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تبیین هندسه «باغچه های درگزین» در نگاره «مطراقچی» است. واضح است که ارایه این هندسه، به معنی قابلیت به کارگیری همان هندسه در زمان و مکان حال و به همان شکل نیست، بلکه تنها بیان بخشی از تاریخ ارتباط انسان و طبیعت است. امید است که ادامه این راه با تکیه بر تلاش ها و تجربیات گذشتگان، صورت گیرد.

    روش تحقیق

    روش انجام پژوهش حاضر، تفسیری-تاریخی و با رویکرد اکتشافی است. این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که هندسه باغ در زمان و مکان ترسیم نگاره، چه خصوصیاتی داشته است.

    نتیجه گیری

    اطلاعات از روی نگاره در دو سطح بازخوانی شدند. سیستم کاشت، آبیاری و تقسیم بندی عادلانه زمین، اجزای معمارانه عمارت ها، جهت جغرافیایی و شیب زمین، با نگاه و تحلیل اولیه قابل دریافت هستند. اما تدابیر اتخاذشده برای آسایش، آرامش و امنیت، با تحلیل بیشتر بر روی محل قرارگیری کوچه باغ ها، درهای ورودی، کاشت انواع درختان، شکل عبور آب و شکل تامین آب به دست آمدند.

    کلیدواژگان: هندسه، باغ ایرانی، مینیاتور مطراقچی، درگزین
  • مریم لسان* صفحات 39-50

    در سیر تکاملی مجتمعهای آموزشی عالی، همواره ترکیب فضای بسته با فضاهای باز وجود داشته است و مصادیق متعددی از آن در ایران، کشورهای اروپایی، آمریکایی و آسیایی قابل مشاهده است. تحقیقات نشان می دهند که پردیس های دانشگاهی تاثیر مهمی بر ایجاد محیط های آموزشی باکیفیت داشته و میتوانند به ایجاد حس تعلق دانشجویان به موسسات آموزش عالی کمک کنند. با این وجود، طراحی پردیس های دانشگاهی در ایران اغلب بر اساس طرح های از پیش تعیین شده و بدون در نظر گرفتن رفتارها و نیازهای استفاده کنندگان چنین فضاهایی است. شناسایی و ارزیابی نیازها و خواسته های دانشجویان و دلایل استفاده/عدم استفاده آنها از فضاهای دانشگاهی می تواند به خلق فضاهایی حاوی معنی کمک کند. این پژوهش می کوشد تا طراحی پردیس های دانشگاهی را بر اساس مطالعات رفتاری مورد بازنگری قرار دهد. نمونه مورد بررسی در این تحقیق پردیس دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل است. روش تحفیق کیفی و مبتنی بر مشاهدات و برداشت رفتارها و مصاحبه است. نتایج نشان می دهد حداکثر فعالیت در فضاهای سبز و مسیرهای بین دانشکده ها صورت می گیرد. فضاهای خلوت تر مطلوبیت بیشتری جهت فعالیت هایی چون مطالعه و تمرکز دارد. توجه به موقعیت نصب مبلمان مجموعه و همچنین استفاده از گونه های متفاوتی از مبلمان که برپایه فعالیت و متناسب با اقلیم طراحی شده اند می تواند بر میزان مطلوبیت و استفاده موثر دانشجویان از فضاهای باز دانشگاهی بیفزاید. در این راستا توجه به معماری لبه ها می تواند نقش موثری در پردیس های دانشگاهی در فضاهای شهری متراکم ایفا کند.

    کلیدواژگان: معماری منظر، پردیس های دانشگاهی، مطالعات رفتاری، طراحی فضای باز، دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
  • محمدرضا هاشمی*، اسماعیل شیعه، حسین ذبیحی صفحات 51-62
    بیان مسئله

     لزوم باز آفرینی در بافت های فرسوده و ناکارآمد که نسبت به سایر بافت های پیرامونی خود، دچار کاهش کارایی شده اند، امری ضروری است که یکی از سیاست ها در این زمینه اجرای پردازه های محرک توسعه است. به طور خلاصه پردازه های محرک توسعه یکی از رویکردهای متاخر ادبیات بازآفرینی شهری در ایران و جهان می باشد که با مکان یابی مناسب آن ها، بافت محیطی که پردازه های محرک توسعه در آن جانمایی شده اند، احیا و توسعه می یابند.

    هدف

    اهداف تحقیق حاضر، تعیین شاخص های مکانیابی پردازه های محرک توسعه با تاکید بر مباحث کالبدی و مکانیابی پهنه های مستعد جهت تعریف پردازه های محرک توسعه در نمونه مطالعه می باشد.

    روش تحقیق

    نوع تحقیق کاربردی و روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی می باشد. روش های گردآوری اطلاعات نیز شامل پرسشنامه، مطالعات کتابخانه ای، پیمایش میدانی و مشاهده است. در بخش مکانیابی از روش AHP در نرم افزار GIS استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان میدهد شاخص های مختلفی مانند تراکم های جمعیتی و ساختمانی، قدمت و کیفیت ابنیه، سطح فرهنگ و سواد ، اختلاط و تنوع کاربری ها و فعالیت ها و...جهت مکانیابی پردازه های محرک توسعه با تاکید بر بعد کالبدی استخراج گردید. با بکارگیری این شاخص ها جهت مکانیابی پهنه های مستعد برای تعریف پردازه های محرک توسعه در نمونه مطالعه، 3.99 هکتار (14.04 درصد) از بافت فرسوده محدوده مورد مطالعه کمترین قابلیت را برای شکل گیری پردازه های محرک توسعه دارا بوده (بخش غربی بافت مساله دار محلات ناحیه دو) و در مقابل 9.66 هکتار (34 درصد) از محدوده مطالعه بیشترین قابلیت اجرای پردازه های محرک توسعه را دارا می باشد (بخش شرقی محلات ناحیه دو) و عمده پهنه های مناسب برای جانمایی در بخش های مرکزی بافت و محلات شهید رجایی و صادقیه واقع شده است.

    کلیدواژگان: پردازه های محرک توسعه، مکانیابی، تحلیل سلسله مراتبی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • اشرف سادات موسوی لر، بهزاد سلیمانی*، معصومه اسماعیل زاده صفحات 63-72
    پدیدارشناسی از نوع هرمنوتیک، برقراری نسبت های وجودی است. اینکه این نسبت ها چگونه می تواند در مواجهه انسان با جهان برقرار شود، از مهم ترین دغدغه های فلاسفه مختلف از جمله هایدگر، فیلسوف مشهور آلمانی است. این پژوهش در نظر دارد تا تفسیری از پدیدارشناسی ارایه دهد که بتواند در فرآیند طراحی، قابل تعمق و اجرا باشد. در این راستا، بعد از توصیف کامل پدیدارشناسی هرمنوتیک (که به طور خاص با اندیشه های هایدگر قابل شناسایی است)، پنج گام مشخص از آن استخراج شده که شامل زمانمندی، برقراری رابطه معنادار با ساحت های سه گانه زمان، برقراری شبکه نسبت های وجودی بین انسان و محصول، برقراری رابطه هرمنوتیک، و آشکارگی است. سپس به روش مطالعه موردی، سه محصول نمونه، برای تفسیر گام های استخراج شده از این رویکرد، مورد ارزیابی قرار گرفته اند. در ادامه با ارایه یک مدل، ارتباط بین رویکرد پدیدارشناسی با فرآیند طراحی، طریقه بکاربستن آن و همچنین قابلیت تعمیم پذیری آن در این فرآیند، نشان داده شده که ساحت های سه گانه زمان (بودگی، حضور و آیندگی) هسته مرکزی آن را تشکیل می دهند. در انتها محصول دیگری برای آزمون مدل ارایه شده، مورد تحلیل قرار گرفته است. نتیجه حاصل از این مقاله روشن می کند که نه تنها می توان در طراحی محصول به شیوه پدیدارشناسانه عمل کرد و از آن بهره گرفت، بلکه مطالعات موردی نشان می دهد که بکارگیری این روند در طول تاریخ طراحی صنعتی توانسته است در موفقیت محصولات در ارتباط با کاربر، تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی هرمنوتیک، طراحی محصول، زمانمندی، آشکارگی، حضور
|
  • Farnaz Farshid Rad, Iraj Etessam *, Vahid Ghobadian Pages 5-18
    Problem statement

     From the perspective of modern sciences, fractal knowledge is a study of self-similar and self-organized structures that are the conceptual core of understanding nature’s geometry. From a mathematical viewpoint, nature follows fractal rules to create different forms. In this rationale, a direct interaction between architecture and fractals can be proposed.Research

    objective

    This research, by posing questions about how fractal geometry is applied, explains the geometric laws of nature in the process of self-organizing in form-based architecture.Research

    method

    This applied research employs the method of correlation in applying geometries according to fractal properties conducting a qualitative, phenomenological view. In this study, seven stages are explained in fractal geometry as a form-based structure. These stages in form-finding, the hierarchy of connections, and geometric progressions provide a credible process in the application of fractal geometry to architecture. In addition, an architecture inspired by principles of nature’s geometry is based on three laws and functions in structure as described by the research: the law of self-similarity, the law of self-organization, and the law of unity. To validate these laws, three buildings are selected from the Gothic, Art Nouveau, and traditional Persian architecture periods, according to fractal properties. Fractal rules are analyzed in the evaluation of these structures using a comparative-descriptive model.

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that fractal geometry has been incorporated into the structure, elements composition, and aesthetic concepts of ornamentation in the architecture of these edifices. Inspired by nature’s geometry, laws of proportions, rhythm, and self-similar forms, these architectural structures have created a wide range of fractal patterns, generating internal connections and external unification among the structural elements and architectural forms.

    Keywords: self-similarity, Self-Organization, unity, plurality, structural form, fractal geometry
  • Samira Asgharpour Sarouyi, Gholamali Hatam *, Shahla Eslami Pages 19-28
    Problem statement

     Recognition and perception of contemporary Art-works including conceptual art as the first postmodern art movement can only be understood in the light of George Dickie’s institutional theory George Dickie by introducing the fundamental components of his institutional theory such as artifact, artworld and granting the artistic dignity to a work, opens way for the arrival of pre-made and readymade works to the art field. The conceptual artist such as Marcel Duchamp, Barbara Kruger, Keith Arnatt and other similar artists although might create artworks lacking aesthetic qualities , but since the world of art - which George Dickey says is composed of “Artists, Museums, Art critics, Educators, and so on” - gives these works the competency of granting artistic dignity and, as a result, they known as artworks.

    Research objectives

    The purpose of this paper is to adapt the fundamental components of the George Dickie’s institutional theory to the artworks of some conceptual artists.Hypothesis: Since many artworks created by conceptual artists correspond to components such as artworld, artifact and the nature of artwork in the targeted institutional theory, so it would be possible to analyze and adapt the philosophy of such work to the institutional theory of George Dickey. Research

    method

    The research work is performed by a descriptive-analytical method.

    Conclusion

    In George Dickie’s viewpoint, the characteristics of artifact and artworld are fully compatible with the artworks of conceptual art. In fact, there is nothing in the essence of a creature or work that be able to makes it an artwork, but rather it is the artistic dignity that matters here, which can be fulfilled by components like artworld. Therefore, from this point of view, all artistic theories which are based on the aesthetics` qualities and characteristics are challenged, and thereupon the concept of good art or bad art will become out of value.

    Keywords: Institutional theory, conceptual art, George Dickie, artifact, Artworld
  • Azita Belali Oskoui *, Roya Mahmoodi Pages 29-38
    Problem Statement

     The revitalization of the “garden” as a symbol of a permanent relationship with nature, requires recognition of the Persian Garden’s geometry. The people who have previously experienced the garden with its main function, have drawn pictures of the garden, and the investigation of their works can give us a complete perception of the garden’s geometry.

    Purpose  of  the  study

    The current study aimed at explain the geometry of the “Dargazine gardens” in  Matrakî’s miniature. Obviously, the provision of this geometry does not necessarily mean the use of the same geometry in the present setting in the same form, and it is only the indication of a part of the human-nature relationship’s history. Hopefully, this path would continue with the aid of the past people’s efforts and experiences.

    Research  Methodology

    The present study employed the historical interpretation method with exploratory approach. This study seeks to answer this question “what are the features of the garden’s geometry in the time and place in which the miniature has been drawn?”.

    Conclusion

    The information of the miniature was retrieved in two levels. The cultivation system, the irrigation and fair division of land, architectural components of buildings, and the geographical orientation and slope can be perceived  by the first glance. However, the measures adopted for the welfare, comfort, and security can be obtained through further analysis of the placement of the neighborhoods, the entrance gates   gates, planning of different trees, and the water passage and supply forms.

    Keywords: Geometry, Persian garden, Matrakî miniature, Dargazine
  • Maryam Lesan * Pages 39-50

    In the design evolution of higher degree educational complexes, there has always been a combination of closed space and open spaces; many examples of it in Iran, European, American, and Asian countries. Research shows that campus universities have an important role in creating high-quality educational environments and can help students become more involved with higher education institutions. However, the design of university campuses in Iran is often based on predetermined designs, regardless of the behaviors and needs of the users of such spaces. Identifying and assessing students' needs and desires and the reasons for using / not using them from academic spaces can help create meaningful spaces.This research seeks to review university campus design based on behavioral studies. The case study is the campus of Babol's Noushirvani University of Technology. The qualitative method of this research is based on observations and interviews. The results show that the highest number of activities occurs in green spaces between the schools. On the other hand, quiet spaces are more desirable for activities such as studying and getting focused. Considering the places where the furniture is installed, and using different types of furniture based on activities while considering the climate can increase the quality of the campus. In this regard, attention to the landscape edges can play an effective role in campus design in dense urban spaces.

    Keywords: Landscape architecture, University Campus, Behavioral Studies, Open Space Design, Babol Noshirvani Institute of Technology
  • MohammadReza Hashemi *, Esmaeil Shieh, Hossein Zabihi Pages 51-62
    problem statement

    The necessity of regeneration in worn out fabrics, which is the range that is less effective than other peripheral fabrics, is obvious and clear, and one of the policies in this field is the definition of catalyst projects. In summary, catalyst projects are one of the most recent approaches to urban regeneration literature in Iran and in the world, and with their proper location, the fabric of the area in which these projects are located are revived and developed.

    Target

    The objectives of this study are to determine the location indices of catalyst projects with emphasis on physical issues and to identify potential areas for defining catalyst projects in the area of two region of Tehran's 18th municipality
    research

    method

    The type of applied research and research method is descriptive-analytic. Data gathering tools included questionnaire, library studies and observation. In the location section, the AHP method is used in GIS software.

    Conclusion

    The results show that different indices such as population and construction densities, age and quality of buildings, level of culture and literacy of the community, mixing and diversity of uses and activities, etc. to locate catalyst projects with emphasis on physical dimension is extracted from the views of scholars. Also, by applying these indices to locate potential zones, for defining catalyst projects in the problematic texture in the area of two region of Tehran's 18th municipality, 3.99 hectares (14.04%) of the worn out texture of the studied area have the least ability to formulate catalyst projects (the western part of the contaminated area of the region two) and 9.66 hectares ( 34%) of the studied area has the most ability to implement the catalyst projects (the eastern part of the area of region two) and the major areas suitable for placement in the central parts of the texture and areas of Shahid Rajaee and Sadeghieh.

    Keywords: catalyst projects, locating, Analytical Hierarchy, Geographic Information System
  • Ashrafosadat Mousavilar, Behzad Soleimani *, Masoumeh Esmaeelzadeh Pages 63-72
    Hermeneutic phenomenology is the establishment of existential relations. How these relations can be manifested in human being in the world is one of the most important concerns of philosophers, including Heidegger - the famous German philosopher. Hermeneutic phenomenology seeks to understand the experience of life and use it to improve conditions. To this end, the designer can provide a design in which the prior experiences and concepts are used to serve the basic needs of the product (the existing being). Certainty does not matter in the nature of hermeneutic phenomenology, but also its work is to describe and interpret the human experience in the world. So this research provides a description of phenomenology that can be linked to the world of products by applying it to the product design process. This paper intends to provide an interpretation of phenomenology that can be considered and implemented in the design process. In this regard, this notion is further clarified by elucidating certain steps from it that include 1.Temporality 2.Establishing a meaningful relationship with having-been, presence and futuristic 3.Establishing a network of existential relationship between human and product 4.Establishing a hermeneutical relationship 5. Disclosedness. The result of this paper makes it clear that not only can use the phenomenology approach in product design, but also the case studies show that the use of this method during the industrial design history has been able to influence the success of products in relation with users.
    Keywords: Hermeneutic phenomenology, product design, Temporality, Disclosedness, Presence