فهرست مطالب

بررسی مسائل اجتماعی ایران - سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

نشریه بررسی مسائل اجتماعی ایران
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید حسین سراج زاده*، کرم حبیب پور گتابی صفحات 7-36

    بحث تاثیر فضای خوابگاه دانشجویی بر شیوع و تعمیق آسیب های اجتماعی در بین دانشجویان، همواره یکی از بحث های مهم و البته همچنان باز است که هنوز پاسخ واحد روشن و مورد اجماعی در باب این تاثیر وجود ندارد. مقاله حاضر با مسئله سازی این موضوع، با ترکیبی از روش های کمی (پیمایش با تکنیک پرسش نامه) و کیفی (تحلیل محتوای کیفی با تکنیک مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته و بحث گروهی متمرکز) در قالب طرح متوالی تبیینی به بررسی شیوع و دامنه آسیب های اجتماعی در بین 2500 نفر از دانشجویان دختر ساکن در خوابگاه های دانشجویی در 10 منطقه دانشگاهی و 22 دانشگاه تحت پوشش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در سطح کشور پرداخته است. یافته ها نشان داد که در مجموع، میزان شیوع آسیب های اجتماعی در بین دانشجویان دختر خوابگاهی، در حد پایین است و شکل آسیب های اجتماعی در بین آنان، عمدتا مربوط به امر جنسی و از نوع روابط دوستی است (رابطه دوستی، رابطه جنسی و پارتی)؛ به طوری که میزان شیوع رابطه با جنس مخالف در بین دانشجویان بالاست و حدود یک چهارم دانشجویان این رابطه را تجربه کرده اند. علاوه براین، شایع ترین مواد دخانی مصرفی در بین دانشجویان، ابتدا قلیان و سپس سیگار، مشروبات الکلی، موادمخدر و پیپ بود. نتایج تحقیق، گرچه بر میزان بالای شیوع رابطه دانشجویان دختر با جنس مخالف دلالت دارد، اما گویا بخش اعظم این تجربه مربوط به زمان قبل از ورود به دانشگاه به طور عام و خوابگاه به طور خاص بوده و در نتیجه فضای دانشگاهی و خوابگاهی سهم جزیی در این زمینه داشته است.

    کلیدواژگان: دانشگاه، خوابگاه دانشجویی، آسیب های اجتماعی، رابطه با جنس مخالف، مصرف دخانیات
  • محمدعلی فاطمی نیا*، محمد توکل صفحات 37-62
    توسعه جامعه اطلاعاتی با خود تحولات فراوانی را به دنبال داشته است که ازجمله می توان به گسترش فضای سایبری و شکل گیری انواع جدیدی از انحرافات و جرایم سایبری اشاره نمود. یکی از این جرایم، که دامنه وسیعی دارد، تعرض سایبری است. سازمان ها و نهادهای رسمی درخصوص این نوع جرم داده های دقیقی ارایه نمی کنند. همچنین به دلیل نظام ارزشی حاکم بر کشور، بسیاری از این نوع جرایم به نهادهای مربوطه گزارش نمی شوند. بنابراین، برای غلبه بر این محدودیت، رویکرد نظری بزهدیده شناسی براساس نظریه فعالیت روزمره فلسون مبنای تحقیق قرار گرفته است که برآوردی دقیق تر از این جرم ارایه دهد. این جرم به دلیل ماهیت تعاملی آن در میان افرادی که از دو جنس متفاوت هستند رخ می دهد. انواع تعرض سایبری که موضوع این پژوهش بوده است تهدید، سرقت اطلاعات و هویت، نشر اکاذیب و مزاحمت می باشد. روش تحقیق این پژوهش پیمایش بزهدیده شناسی است که باهدف کشف نرخ وقوع این جرم و تحلیل علل آن می باشد و در میان شهروندان بالای 15 سال شهر تهران، که در هفته حداقل یک ساعت کاربر اینترنت هستند، انجام شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در حدود 8.9 درصد کاربران تهرانی حداقل یک بار مورد تعرض قرار گرفته اند. بنابراین، می توان گفت تعرض سایبری مسئله ای اجتماعی است که در فضای مجازی در حال رخ دادن است. تحلیل یافته ها بیانگر آن است که سبک زندگی آنلاین قربانیان بر میزان و کیفیت رخداد تعرض سایبری اثرگذاری معناداری دارد. ازجمله عوامل اثرگذار بر قربانی شدن تعرض سایبری تغییر ارزش ها در فضای سایبری و کاهش کنترل اجتماعی است که کناره گیری اخلاقی و کاهش خودکنترلی افراد را به دنبال دارد. این فرایند درنهایت، موجب افزایش رویت پذیری و رفتارهای ریسک پذیرانه افراد می شود که شرایط قربانی شدن آنها را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: جرائم سایبری، تعرض سایبری، تغییر ارزش ها، کنترل اجتماعی، رویت پذیری و ریسک پذیری
  • مریم ایثاری، علیرضا شجاعی زند* صفحات 63-95

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی زمینه ها و فرایندهای شکل گیری زیست غیررسمی زباله گردی در میان کارگران افغانستانی در تهران انجام شده است. روش این پژوهش مطالعه موردی است و از ابزارهای گوناگون مشاهده و مصاحبه در کنار تحلیل اسناد استفاده شده است. نمونه گیری به شیوه هدفمند ترکیبی صورت گرفته است و مجموعا با 57 نفر از مدیران و کارشناسان شهری، پیمانکاران، گاراژداران، سرکارگران، زباله گردهای افغانستانی و مطلعین مصاحبه انجام شد. نتایج نشان داد عوامل گوناگونی در سطح کلان، میانه و خرد زمینه ساز حضور زباله گردهای افغان در ایران و زیست غیررسمی آنان در شهر تهران است. عوامل اقتصادی و سیاسی وابسته به کشور افغانستان، عوامل فرهنگی و خانوادگی کارگران هراتی، قوانین مرتبط با اتباع شامل محدودیت فضایی برای تردد و محدودیت اشتغال در ایران، شرایط کاری و مناسبات درون شغلی در میدان زباله، عوامل مرتبط با نقش حکمروایی هیبریدی شهری و عدم منزلت اجتماعی این شغل نزد ایرانیان ازجمله این مواردند. یافته ها همچنین نشان داد درمجموع، چند الگوی مختلف زباله گردی براساس جغرافیای اسکان غیررسمی و تنوع شراکت اقتصادی با پیمانکاران در میان زباله گردهای افغانستانی در شهر تهران قابل ردیابی است. چهار الگوی اقتصاد غیررسمی شامل برون سپاری مجدد، شراکت درصدی، کارفرمایی حداکثری و عدم شراکت با پیمانکار شناسایی شد. مدل های مختلف شراکت اقتصادی دلالت های گوناگونی برای مناسبات قدرت میان زباله گردها، نیروهای واسط و پیمانکاران دربردارد. به طوری‎که در مدل برون سپاری مجدد و عدم شراکت، پیمانکاران کمترین قدرت و نیروهای واسط بیشترین قدرت را دارند. همچنین در مدل کارفرمایی حداکثری زباله گردها کمترین خودگردانی و پیمانکاران بیشترین قدرت را دارند. نتایج این پژوهش، پیوند ناگسستنی میان عرصه های رسمی و غیررسمی را آشکار کرد و نشان داد عرصه غیررسمی بیش از آنکه مسئله ای توسعه ای باشد، امری مرتبط با حکمروایی شهری و اقتصاد سیاسی شهر است.

    کلیدواژگان: زباله گردی، اسکان غیررسمی، اقتصاد غیررسمی، حکمروایی هیبریدی شهری، خودگردانی
  • رسول صادقی، عبدالله محمدی*، محمدجلال عباسی شوازی صفحات 97-118
    چرایی مهاجرت مردم به خارج از کشور  و تبیین آن در چارچوب رویکردهای اقتصادی، عوامل جاذبه و دافعه و دوگانه فقر و مهاجرت همواره مورد توجه مطالعات مهاجرتی بوده است. مهاجرت در میان مردم افغانستان، سنتی دیرینه دارد، بااین حال، طی چند دهه اخیر، این جریان های مداوم مهاجرت و بازگشت، شکلی جمعی و مقیاسی بی سابقه گرفته اند. این مقاله به دنبال تبیین مسئله اجتماعی مهاجرت از افغانستان با تاکید بر تمایلات و عوامل پشتیبان است. عوامل بررسی شده در سه سطح خرد (ویژگی های فردی)، میانه (شبکه های فراملی) و کلان (درک فرد از شرایط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشورهای مبدا و مقصد) قرار دارند. روش مطالعه کمی و مبتنی بر پیمایش است و داده ها از طریق پرسش نامه در میان 850 نفر 18 ساله و بالاتر، که به شیوه نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شده بودند، گردآوری شده است. نتایج نشان داد که نگرش افراد به وضعیت اقتصادی، اجتماعی و سیاسی افغانستان در سطح کلان و شبکه های فراملی مهاجرتی در سطح میانی، اثر معناداری بر تمایل به مهاجرت دارند. در سطح خرد و در میان ویژگی های جمعیتی، نیز متغیرهای سن، تحصیلات و قومیت بیشترین اثر را بر تمایل مهاجرت دارند. ازاین رو، از این مقاله می توان چنین نتیجه گیری کرد که نگرش منفی به شرایط فعلی و آینده افغانستان، فرهنگ مهاجرتی و همچنین دیاسپورا و شبکه های مهاجرتی فراملی افغانستانی در کشورهای همسایه، ازجمله ایران، نقش زیادی در شکل گیری مهاجرت به خارج در میان ذهنیت افغانستانی ها دارند.
    کلیدواژگان: مسئله اجتماعی مهاجرت، تمایل به مهاجرت، شبکه های فراملی، وضعیت سیاسی، قومیت، افغانستان
  • داود شهپری ثانی، محمد میرزایی، حسین محمودیان* صفحات 119-143

    مهاجرت، به عنوان یکی از عوامل اصلی پویایی جمعیت، سبب تحولات جمعیتی، اجتماعی و اقتصادی مهمی در مبدا و مقصد می شود. استان خوزستان ازنظر جابه جایی جمعیت در نیم قرن اخیر، با تغییرات زیادی روبرو بوده است؛ به طوری که بعد از استان تهران، بیشترین درصد مهاجران خارج شده را داشته است. این مطالعه به منظور شناخت تمایل به مهاجرت جوانان و عوامل موثر بر آن در استان خوزستان و با استفاده از روش توصیفی_تحلیلی اجرا شده است. چارچوب نظری تحقیق با استفاده از نظریات جذب و دفع، نظریه سرمایه انسانی و نظریه محرومیت نسبی تدوین شده و مدل تجربی تحقیق با استفاده از آنها و تحقیقات تجربی پیشین پیشنهاد گردیده است. با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، 5 شهرستان انتخاب شده و تعداد 385 نفر از جوانان ساکن در استان به روش نمونه گیری تصادفی مورد بررسی قرار گرفته اند. اطلاعات موردنیاز با استفاده از پرسش نامه به دست آمده و تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری spss صورت گرفته است. نتایج نشان داد بالای 77 درصد جوانان، در صورت فراهم بودن شرایط و امکانات، تمایل دارند به مکانی غیر از استان خوزستان مهاجرت نمایند. نگرش به دافعه مبدا، نگرش به جاذبه مقصد، محرومیت نسبی و تحصیلات بر تمایل به مهاجرت جوانان استان خوزستان تاثیرگذار هستند. بیشترین درصد تغییرات تمایل به مهاجرت جوانان ناشی از عوامل دافعه منطقه مبدا است که نشان دهنده اهمیت و مهم بودن عوامل دافعه در استان خوزستان نسبت به عوامل جاذبه سایر مناطق و احساس محرومیت نسبی در نزد جوانان استان خوزستان است.

    کلیدواژگان: تمایل به مهاجرت، دافعه مبدا، جاذبه مقصد، محرومیت نسبی، استان خوزستان
  • مجید فولادیان*، آرمین امیر، زینب فاطمی امین صفحات 145-165

    هرم سنی جمعیت در ایران روندی معکوس دارد؛ به طوری که در سال های آینده جمعیت ایران به سالمندی متمایل خواهد شد. بنابراین، هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی وضعیت منزلت اجتماعی سالمندان و مقایسه ای میزان آن در دو گروه از سالمندان، یعنی سالمندان مقیم و غیرمقیم در مراکز نگهداری سالمندان در شهر مشهد است. فرضیه اصلی تحقیق عبارت بود از اینکه بین گروه سالمندان مقیم در مراکز نگهداری سالمندان و گروه سالمندان غیرمقیم در این مراکز، از نظر احساس منزلت اجتماعی تفاوت وجود دارد. برای بررسی و ارزیابی این فرضیه از «روش علی-مقایسه ای» استفاده شد. ابتدا با 276 فرد مقیم در مراکز نگهداری سالمندان شهر مشهد که توانایی پاسخ گویی به سوال ها را داشتند مصاحبه شد و پرسش نامه تحقیق تکمیل شد. سپس، براساس ویژگی های زمینه ای آن گروه ازجمله سن، جنس، شغل و...، گروه همتا با تعداد نمونه 283 نفر از بین شهروندان مشهدی غیرمقیم در مراکز نگهداری سالمندان با همان پرسش نامه بررسی شدند و تحلیل مسیر انجام شد. دیگر سازه های این تحقیق عبارت بودند از: احساس عزت نفس، احساس ناامیدی، احساس خوشبختی و رضایت از خدمات مراکز نگهداری.نتایج پژوهشنشان داد که احساس منزلت اجتماعی به عنوان شاخص سنجش سلامت اجتماعی سالمندان تحت تاثیر سه شاخص سلامت روانی آنان یعنی احساس تنهایی، احساس عزت نفس و احساس خوشبختی است. برمبنای نتایج پژوهش، رضایت از خدمات مرکز متغیری است که بر احساس منزلت اجتماعی سالمندان مقیم در مراکز نگهداری، اثرگذاری بیشتری دارد. درمورد سالمندان غیرمقیم، بیشترین اثر به احساس ناامیدی مربوط است. احساس ناامیدی به طور مستقیم تاثیر زیادی بر سایر متغیرهای موردبررسی می گذارد و از طریق آن ها متغیر احساس منزلت اجتماعی را تحت شعاع می گذارد. در نتیجه گیری این پژوهش باید گفت که احساس منزلت اجتماعی سالمندانی که در مراکز نگهداری سالمندان زندگی می کنند، به طور معناداری کمتر از سالمندانی است که در کنار شهروندان دیگر ادامه حیات می دهند. از طرفی، رضایت از خدمات مرکز نقش مهمی در احساس منزلت اجتماعی سالمندان مقیم در مراکز نگهداری دارد.

    کلیدواژگان: احساس منزلت اجتماعی، احساس خوشبختی، احساس عزت نفس، احساس ناامیدی، رضایت از مراکز نگهداری سالمندان
  • افسانه کمالی، خدیجه سفیری، عهدیه اسدپور* صفحات 167-194
    پژوهش حاضر در پی فهم مسئله ازدواج در دوران کودکی و علل و زمینه های آن از نگاه کودک-زنان ازدواج کرده است. برای رسیدن به هدف مذکور از روش تحلیل تماتیک استفاده شد. اطلاعات از میان کودک-زنان استان خراسان رضوی (شهرهای گناباد، بردسکن، تربت حیدریه و بجستان)، که در سنین کودکی ازدواج کرده بودند و هنوز هم زیر 18 سال داشتند، جمع آوری شدند. درمجموع 41 نفر مورد مصاحبه قرار گرفتند. در مرحله کدگذاری باز 39 مفهوم به دست آمد که در قالب 27 زیرمقوله فرعی و 20 زیرمقوله اصلی دسته بندی شدند. نهایتا زیرمقوله های اصلی تحقیق در قالب 7 عنوان اصلی مقوله بندی شدند تا تصویری کلان از وضعیت مفهومی ازدواج دختران در دوران کودکی به دست آید. نتایج این پژوهش نشان می دهد که زمینه های خانوادگی (خانواده ترمیمی، نابسامان، از هم گسیخته و غیره)، زمینه های اجتماعی (ارزش ها و نگرش های اجتماعی)، زمینه های فرهنگی، بافت مذهبی، ویژگی های فردی (خواستگار و کودک-دختر)، زمینه های اقتصادی و شرایط زیست محیطی از علل زمینه ساز برای ازدواج کودک-دختران به حساب می آیند.
    کلیدواژگان: ازدواج کودکان، کودک-زنان، خانواده، خراسان رضوی
  • میترا عظیمی*، مریم ابراهیمی صفحات 195-216
    کولی های محله هرندی تهران (دروازه غار سابق) از جمله گروه های مهاجر به این محله هستند که پس از تخریب منطقه خاک سفید در سال 1379 در آن سکنی گزیده اند. سبک زندگی مصرفی کولی ها، اقتصاد مبتنی بر هادوری با عاملیت زنان و کودکان، سکونت در فرسوده ترین و در عین حال جرم خیزترین بخش محله، شرایطی فراهم آورده است تا این گروه با طرد شدید اجتماعی از سوی دیگر اهالی محله مواجه شوند. این در حالی است که کولی ها نیز به عنوان یک گروه اجتماعی در محله ساکن اند و بخشی از هویت محله در آینده از طریق آنها، به ویژه فرزندانشان شکل می گیرد. این پژوهش با هدف بازشناسی وضعیت کولی های ساکن در محله هرندی و فهم زمینه های طرد اجتماعی آنها انجام شده است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش کیفی بوده و از تحلیل موضوعی داده ها بهره گرفته شده است. بدین منظور از طریق نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی با 20 نفر از کولی های ساکن در محله و 10 نفر از اهالی غیرکولی مصاحبه نیمه ساختاریافته شده است، که با این تعداد مصاحبه، اشباع اطلاعاتی حاصل شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد، مجموعه ای از عوامل در سطح فرهنگی، فردی و ساختاری در ایجاد شرایط کولی های محله اثرگذارند که از ورود کولی ها به حوزه آموزش، اشتغال و قدرت یابی برای تغییر شرایط و ایجاد پیوند اجتماعی جلوگیری می کنند. بنابراین تقلیل علت طرد اجتماعی کولی ها به موضوع عاملیت فردی و بی توجهی به عوامل ساختاری، خطایی راهبردی در رفع طرد اجتماعی کولی های محله هرندی است.
    کلیدواژگان: طرد اجتماعی، پیوند اجتماعی، توسعه محلی، دروازه غار، محله هرندی
  • ستار پروین، ابراهیم اخلاصی، سید مهرداد نظری آدریانی* صفحات 217-240

    مطالعه حاضر باهدف بررسی زمینه ها و پیامدهای اجتماعی مسمومیت های دارویی عمدی در بین جوانان شهر پاکدشت انجام گرفته است. روش تحقق کیفی و تجزیه وتحلیل داده ها با روش داده بنیاد (اشتراوس و کوربین) انجام گرفت. نمونه گیری مبتنی بر نمونه گیری هدفمند و نظری است. فرایند اشباع نظری با مصاحبه عمیق با 27 نفر از جوانان با تجربه مسمومیت دارویی عمدی مراجعه کننده به بیمارستان شهدای پاکدشت انجام شده است. براساس یافته های پژوهش، پدیده محوری «ضعف هویت اثرگذار» است که ناشی از «حس رها ودگی، ضعف مرجعیت اجتماعی و حس فرودستی اجتماعی» است. زمینه های اجتماعی پدیدآورنده این پدیده محوری در دو بعد، کلان و بین فردی، استخراج شده است. در بعد کلان، این زمینه ها عبارت اند از: «ضعف در انسجام بخشی زمانی، فقر نسلی، پس زدگی اجتماعی». در سطح بین فردی، زمینه های اجتماعی شامل «کشش های گروهی، میل جنسی تحقق نیافته، مرزهای خانوادگی ناپایدار و روابط نارس» هستند. برای پیامدهای اجتماعی، 19 مفهوم پایه استخراج شد که درنهایت، در قالب سه مقوله اصلی «تفکر انتقامی و جبرانی»، «گسست در سلامت اجتماعی» و «انگ و داغ اعتبار اجتماعی» سازمان دهی شدند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که جوانان پاکدشت در ساخت اجتماعی موجود انسجام و انطباق لازم را کسب نمی کنند. این وضعیت ابتدا «یافتن معنا در جامعه، دوم حس داشتن یک تجربه مشترک با دیگران، سوم کارآمدی اجتماعی و عاملیت و درنهایت، حمایت اجتماعی» آنها را مختل ساخته است.

    کلیدواژگان: جوانان، خودکشی، هویت اثرگذار، پاکدشت، مسمومیت دارویی عمدی
  • علیرضا کریمی*، صلاح الدین قادری، الهام مرادی نژاد صفحات 241-262

    در مطالعات جامعه شناختی، پیامدهای مثبت و منفی فراوانی برای موضوع خاص گرایی در جامعه مطرح شده است، اما رسوخ خاص گرایی در نظام اداری تبدیل به طاعونی برای این نظام می شود. این موضوع، که در جوامع طایفه ای به خویشاوندگرایی نیز نامیده می شود، یکی از ابعاد فساد اداری است و سبب تسریع در رشد سایر ابعاد فساد اداری می شود. برداشت ذهنی شهروندان یا ادراک از میزان فساد اداری بیش از میزان عینی این نوع از فساد مهم است. برهمین اساس پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به دو سوال است. وضعیت ادراک شهروندان شهر خرم آباد به‎مثابه یک جامعه خاص گرا از فساد اداری و ابعاد مختلف آن چگونه است؟ مهم ترین عوامل اجتماعی مرتبط با آن چیست؟ برای پاسخ به این دو سوال اصلی و سوالات فرعی مشتق از آن از رویکرد بی سازمانی اجتماعی با تاکید بر دیدگاه های نظری دورکیم، مرتون و پارسونز استفاده شده است. روش پژوهش پیمایش با تکنیک پرسش نامه و جمعیت نمونه 400 نفر می باشد که با نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده اند. یافته ها نشان می دهد که بیش از نیمی از پاسخگویان معتقدند که میزان فساد اداری در شهر خرم آباد در سطح بالایی قرار دارد و ادراک حدود نیمی دیگر نیز در سطح متوسط می باشد. براساس یافته ها خویشاوندگرایی و سوءاستفاده از موقعیت اداری مهم ترین عوامل مرتبط با فساد هستند. میزان پایبندی دینی کارکنان ادارات، سرمایه اجتماعی آنها، نظارت اداری و شفافیت و پاسخگویی با ادراک شهروندان از فساد اداری رابطه معناداری دارند. دو متغیر نظارت اداری و سرمایه اجتماعی کارکنان بیش از سایر متغیرها واریانس ادراک از فساد اداری را تبیین می کنند. گسترش ادراک شهروندان شهر خرم آباد از فساد اداری، احتمال ارتکاب به این عمل را در صورت فراهم شدن موقعیت برای شهروندان افزایش می دهد. چنین وضعیتی نمی تواند دورنمای مناسبی از کارایی اداری را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: ادراک از فساد اداری، شهر خرم آباد، سرمایه اجتماعی، نظارت اداری، خاص گرایی
  • مجید کوششی*، سراج الدین محمودیانی صفحات 263-285
    امروزه وضعیت اقتصادی و اجتماعی شهرهای جدید و نیز بارگذاری جمعیتی آنها از مهم ترین موضوعاتی است که توجه سیاست گذاران و محققان حوزه اجتماعی را به خود جلب نموده است. هدف از پژوهش حاضر مطالعه وضعیت اجتماعی و جمعیتی شهرهای جدید در ایران است. نظریه های شهر خطی و توسعه مرحله ای یک ناحیه شهری چارچوب نظری تحقیق حاضر است. تحقیق حاضر از نوع کمی و بر پایه تحلیل ثانویه داده های سرشماری های عمومی نفوس و مسکن سال های 1385، 1390 و 1395 است. برای این منظور از بین تمامی شهرهای جدید، تعداد 12 مورد از آنها، که هم موفق به جذب جمعیت شده و هم در سال 1395، از نقاط شهری کشور به شمار آمده اند، مورد بررسی قرار گرفته است. یافته ها حاکی از آن است که تمامی شهرهای جدید در دوره مورد بررسی در شاخص های اقتصادی و جمعیتی_اجتماعی روند نسبی بهبود را طی کرده اند و نمره تمامی شهرها در این زمینه، روند صعوی داشته است. شهرهای جدید صدرا، بهارستان و اندیشه بالاترین نمره در شاخص نهایی جمعیتی و اجتماعی را کسب کرده اند. شهرهای مذکور از نظر معرف های کالبدی و فضایی، یعنی فاصله از مادرشهر و تراکم شهری در وضعیت خیلی مناسبی قرار دارند. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که نشانگرهای فوق مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر عملکرد شهرهای جدید در ایران هستند.
    کلیدواژگان: شهرهای جدید، تحلیل ثانویه، فاصله از مادرشهر، تراکم شهری، رشد جمعیت
  • نیما بردیافر، وحید قاسمی*، عباس کاظمی، جبار رحمانی صفحات 287-311

    پژوهش حاضر ناظر بر بازسازی پیامدهای معنایی دگرگونی فضایی زیرساخت های شهر تهران در حوزه آب است که در چند دهه اخیر در ایران رخ داده است. در قرن گذشته، با اجرای برنامه های نوسازی دولت ها، ساخت سدها، انتقال آب از طریق لوله کشی به خانه ها شاهد تغییر ساخت فضایی شهری، دگردیسی فرم طراحی فضای خانه ها، مناسبات اجتماعی میان شهروندان و به دنبال آن تغییرات سریع در باورها، ارزش ها و کنش های مردم در حوزه آب هستیم. برمبنای رویکرد کلاسیک، روش نظریه داده بنیاد (گلیزر، 1978) اطلاعات این تحقیق از طریق مصاحبه های گروهی، انفرادی و عمیق گردآوری شده است. در این روش، یافته ها در سه مرحله باز، گزینشی و نظری کدگذاری شده و روابط میان مقوله ها در یک مدل تحلیلی، تا ظهور[1] یک نظریه برآمده از واقعیت محدود[2] ادامه یافته است. در این فرایند، هشت مقوله اصلی شامل دگرگونی های ساختاری و توسعه تکنولوژیک، فاصله اندازی اخلاقی، تولید انبوه و مصرف تجملی، تغییر ارزش های بهداشتی، دگرگونی ارزش های مرتبط با آب، خانه به مثابه یک کل تمام، فردگرایی/خصوصی شدن، نظارت مصرف‎گرایانه و یک مقوله مرکزی «فرایند مصرفی شدن» به دست آمد که دلالت بر کل روابط میان پدیده های دخیل در مسئله دارد. یافته ها بیانگر سیر تغییرات در ارزش ها، باورها و کنش های مردم تهران در قبال آب و گسترش روزافزون مصارف شهری است.

    کلیدواژگان: مصرفی شدن، فردگرایی، دگرگونی فضایی، تغییرات فرهنگی، نظریه داده بنیاد
|
  • Seyed Hossein Serajzadeh *, Karam Habibpour Gatabi Pages 7-36

    The discussion of the effect of the student dormitory space on the prevalence and deepening of social pathologies among students is always one of the most important and open discussions in universities. There is still no transparent and consensual response to this effect. By problematizing this issue and combining quantitative methods (survey with questionnaire technique) and qualitative (qualitative content analysis with a semi-structured interview and focus group discussion) and using explanatory sequential design, the paper examines the prevalence and extent of social pathologies among 2500 female students residing in residences in the 10 academic regions and 22 universities covered by the Ministry of Science, Research and Technology. The findings showed that generally, the prevalence of social pathologies among dormitory girl students is low. The form of social pathologies among them is mainly related to sexuality and kind of friendship (friendship and sexual relationships and going parties) so that the amount of the prevalence of the relationship with the opposite sex is high among students. About a quarter of students have experienced this relationship. Besides, the most commonly used prohibited products among the students were respectively hookah, smoking cigarettes, alcohol, drug, and pipe. Results of the study, although indicating a high prevalence of the relationship with the opposite sex, seems to indicate that most of this experience is related to the time before entering university in general. So the dormitory has a partial contribution to this.

    Keywords: University, student dormitory, social pathologies, Relationship with the opposite sex, Tobacco consumption
  • Mohammdali Fateminia *, Mohammad Tavakol Pages 37-62
    The development of information society has led to many other developments, including the expansion of cyberspace and the emergence of new types of cybercrime deviations and crimes. One of these large-scale offenses is Cyberstalking. Official agencies and institutions do not provide accurate data on this type of crime. Also, due to the value system of the country, many of these types of crimes are not reported to the relevant institutions. Therefore, to overcome these limitations, the study has used Felson's victimology approach that gives a more accurate estimation of this crime. This crime occurs because of its interactive nature among people of different genders. The types of Cyberstalking that were the subject of this research are threats, theft of information and identity, the dissemination of lies, and harassment. The research method of this study is to investigate the victims to discover the crime's realistic rate and analyze its causes. The survey's statistical population is citizens over 15 years of age in Tehran using at least one hour of Internet per week. Findings show that around 8.9% of Tehran's users have been attacked at least once. So it can be said Cyberstalking is a social problem that is taking place in cyberspace. Analysis of the findings shows that the online lifestyle of the victims has a significant effect on the rate and quality of the incident. Among the factors affecting the crime are the changes in values in cyberspace and the reduction of social control, which leads to ethical emancipation and self-control. This process ultimately increases the visibility and risk-taking behavior of individuals who provide the platform for her victimization.
    Keywords: cybercrime, cyberstalking, value change, social control, Visibility, risk-taking behavior
  • Maryam Isari, Alireza Shojaeizand * Pages 63-95

    The purpose of the present study is to identify the contexts and processes of shaping the informal life of waste pickers among Afghan workers in Tehran. The method we applied is a case study, and we have also used various observational and interviewing tools along with document analysis. We used Mixed Purposive Sampling to conduct this research, and a total of 57 individuals are interviewed, including urban managers and experts, contractors, sanitation workers, forepersons, Afghan waste pickers, and local activists and informants. The results show that various factors at the macro, medium, and micro levels facilitate the informal life of Afghan waste pickers in Tehran. These factors include economic and political situation in Afghanistan, cultural and familial features of Heratian workers, restrictive laws of Iran regarding foreigners’ employment and spatial access, working conditions and interactions in the waste field, roles played by urban hybrid governance, and finally the undignified status of this job among Iranians. Our findings show that several patterns of waste picking can be traced based on the geography of informal settlements and the diversity of economic partnerships with contractors among Afghan waste pickers in Tehran. We propose four informal economy models, including re-outsourcing, percentage partnership, maximum employer, and non-partnership with the contractor. These models of economic partnership have different implications for the power relations between waste pickers, intermediate forces, and contractors. In the re-outsourcing and non-partnership models, contractors have the least, and mediators have the most power. In comparison, the maximum employer model offers waste pickers the least autonomy and contractors the most power. Our findings reveal that there is an inseparable connection between the formal and informal realm of the waste field. They show that the informal arena is more connected to urban governance and urban political economy and less to the developmental issues.

    Keywords: Waste Picking, Informal Settlement, informal economy, Urban Hybrid Governance, Autonomy
  • Rasoul Sadeghi, Abdullah Mohammadi *, Mohammad Jalal Abbasi-Shavazi Pages 97-118
    The reasons for emigration and its explanation in the framework of economic approaches, pull and push factors. The duality of poverty and migration has always been the focus of migration studies. Migration among Afghans has a long history. However, during the last few decades, these continuous outflows of migration and return have become unprecedented in scale and nature. This article seeks to explain the social problem of migration from Afghanistan with an emphasis on aspirations and drivers. The drivers and factors studied are in three levels of the micro (individual characteristics), medium (transnational networks), and macro (perceptions of the socio-economic and political conditions of the countries of origin and destination). A sample of 850 men and women were selected through multi-stage cluster sampling in four provinces of Afghanistan. Based on the results, the perception of individuals about the socio-economic and political situation in Afghanistan at the macro level and transnational networks at the medium-level have a significant effect on the tendency to migrate. At the micro-level and among the demographic characteristics, age, education, and ethnicity affect migration tendency among Afghans. In conclusion, negative attitudes toward Afghanistan's current and future situations, the culture of migration, and Afghan diaspora and transnational networks, mainly in neighboring countries such as Iran, play critical roles in shaping migration aspirations among inter-subjectivity of Afghan people.
    Keywords: Social problem of migration, Tendency to migrate, Transnational Networks, Political situation, Ethnicity, Afghanistan
  • Davood Shahpari Sani, Mohammad Mirzaei, Hossein Mahmodian * Pages 119-143

    Migration as one of the main factors of population dynamics causes important demographic, social, and economic changes in origin and destination. Khuzestan province has undergone significant changes in terms of population movements in the recent half-century, with the highest percentage of immigrants after Tehran. This study is carried out to determine the youth's tendency to migration and its effective factors in Khuzestan province using a descriptive-analytical method. The theoretical framework of the research is based on theories of attraction and exclusion, the theory of human capital, and the theory of relative deprivation. By using them and previous empirical studies, the empirical model of research has been proposed. Using a multistage cluster sampling method, 385 youths in the province were selected by random sampling method. The required information was obtained using a questionnaire, and Data analysis was performed by SPSS statistical software. The results showed that more than 77% of the youth- if the conditions are available- tend to migrate to a place other than Khuzestan province. Attitudes toward origin repulsion, attitude towards destination attractions, relative deprivation, and education influence the youth's tendency to migrate in Khuzestan province. The highest percentage of changes in the tendency to youth's migration has been attributed to the repulsive factors of the origin area, which indicates the importance of repulsive factors in Khuzestan province than the attraction factors of other regions, and the relative deprivation feeling among youth in Khuzestan province.

    Keywords: endency to migrate, origin repulsion, destination attractions, Relative Deprivation, Khuzestan Province
  • Majid Fouladiyan *, Armin Amir, Zeinab Fatemiamin Pages 145-165

    The population pyramid in Iran is changing so that there will be greater elderlies in the near future. The objective of this study is to identify the social status of elderlies living (1) in-home and (2) in nursing homes in Mashad. The central hypothesis is that there is a difference between these two groups on social status. For testing this hypothesis, we used a causal-comparative method and questionnaire. Firstly, we studied 276 people living in nursing homes and then based on their main traits, such as age, gender, job, etc.- we constituted a peer group of 283 people who lived in-home. After all, we did a path analysis. This study's other constructs were feelings about self-esteem, hopelessness, prosperity, and satisfaction with the services elderlies received of the nursing homes. Findings showed that the feeling about social status, as an indicator for measuring social health in elderlies, is dependent on three mental health indicators, including the feeling of loneliness, the feeling of self-esteem, and the feeling of prosperity. Also, we found out that satisfaction with the services elderlies receive from nursing homes have a considerable impact on the social status of elderlies living there. For the other group, the greatest impact belongs to the feeling of loneliness. The feeling of loneliness directly impacts on other variables and finally impresses the feeling of social status. At last, we could say that the feeling of social status in elderlies living in nursing homes are significantly less than those living home.

    Keywords: social status, feeling of prosperity, feeling of self-esteem, feeling hopelessness, satisfaction with the nursing home
  • Afsaneh Kamali, Khadijeh Safiri, Ahdiyeh Asadpoor * Pages 167-194
    The present study seeks to understand child marriage and its causes and contexts from the perspective of child-women. The thematic analysis method was used to achieve this goal. We studied to the children-women of Khorasan Razavi province (Gonabad, Bardaskan, Torbat Heydariyeh, and Bajestan) who were married as children and were still under 18 years old. Some 41 people were interviewed. Interviews were conducted and coded. In the open coding phase, 39 concepts were obtained, which were classified in the form of 27 sub-categories and 20 main sub-categories. Finally, the main concepts of the research were categorized into seven main topics. The results of this study show that family backgrounds (restorative, disordered, broken family, etc.), social contexts (social values ​​and attitudes), cultural contexts, religious context, Individual characteristics (suitor and child-girl), economic background, and environmental conditions are among the underlying causes for child-girl marriage.
    Keywords: Child marriage, child-women, Khorasan Razavi, family backgrounds
  • Mitra Azimi *, Maryam Ebrahimi Pages 195-216
    Gypsies of Tehran's Harandi neighborhood (former Darvazeh Ghaar) are among the immigrant groups living in this neighborhood after the destruction of the Khak Sefid in 2000. Gypsies' lifestyle of consumption, an economy based on women and children-led economies, living in the most worn-out and at the same time the most dangerous part of the neighborhood, have provided the group with severe social exclusion from other areas. Gypsies also reside in the neighborhood as a social group and form part of their future neighborhood identity, especially their children. This study aimed to identify the status of gypsies living in Harandi neighborhood and to understand the grounds of their social exclusion. The research method used in this research is qualitative and thematic analysis. So through purposeful and snowball sampling, we interviewed with 20 gypsies in the neighborhood and 10 non-gypsies. Saturation was obtained with this number of interviews. This study shows that a set of factors at the cultural, individual, and structural levels influence neighborhood gypsy conditions- from gypsy entry into education, employment, and bargaining opportunities to changing conditions and bonding. They are socially preventable. Therefore, reducing the causes of social exclusion of gypsies on the issue of individual agency and disregard for structural factors is a strategic error in eliminating the social exclusion of gypsies in the Harandi neighborhood.
    Keywords: Social Exclusion, Social bond, local development, Darvazeh Ghaar, Harandi neighborhood
  • Satar Parvin, Ebrahim Ekhlasi, Mehrdad Nazari * Pages 217-240

    Drug poisoning as a high-risk behavior is one of the most common types of poisoning and is more prevalent among young people. Therefore, the present study aimed to investigate the social context and consequences of drug poisoning among the youth of Pakdasht city. The method of qualitative realization and analysis of data analysis was performed using the data method of Strauss and Corbin. "Targeted" and "theoretical" sampling were used. By performing 27 in-depth interviews with young people with experience of drug poisoning who have been referred to Pakdasht Shohada Hospital, theoretical saturation has been achieved. The pivotal phenomenon is the "weakness of effective identity" which is due to the "sense of abandonment, weakness of the social authority and the sense of social inferiority". The social contexts that created this pivotal phenomenon were extracted in two macro and interpersonal dimensions. On a macro scale, these areas are: On a macro scale, these areas are: "Weakness in temporal cohesion, generational poverty, social rejection." At the interpersonal level, social contexts include "group tensions, unfulfilled sexual desires, unstable family boundaries, and premature relationships." For societal implications, 19 basic concepts were extracted, which eventually were organized into three main categories: "revenge and compensatory thinking", "disruption in social health, and "stigma and labeling social prestige". The results of this study show that young people in Pakdasht do not achieve the necessary consistency in existing social development. This situation has disrupted their "first finding meaning in society, second, their sense of shared experience with others, third, social efficiency and agency, and finally, social support."

    Keywords: Youth, Suicide, affective identity, Pakdasht, Intentional drug poisoning
  • Alireza Karimi *, Salahedin Ghaderi, Elham Moradinejad Pages 241-262

    There have been many positive and negative consequences for nepotism in sociological studies, but the effect of nepotism in the administrative system has become a plague for it. Nepotism, which is one of the dimensions of corruption, accelerates the growth of other aspects of corruption. The perception of corruption is more important than the actual amount of corruption. Therefore, the present study seeks to answer two questions. 1) What is the situation of the citizens of Khorramabad about corruption and its different dimensions? 2) What are the most important social factors that affect it? The social disorganization approach has been used to answer these two fundamental questions and their subordinate questions. In this approach, the emphasis is on Durkheim, Merton, and Parsons. The research method is Survey with a questionnaire, and the sample is 400 people. The sampling method is cluster sampling. Findings show that more than half of the respondents believe that the level of corruption is high in Khorramabad, and About half of them have moderate corruption perceptions. Abuse of office position and nepotism are the most critical factors affecting corruption. The variables of the level of religious commitment of office staff, their social capital, administrative supervision, and transparency and accountability have a significant relationship with citizens' perception of corruption. The two variables of administrative supervision and employees' social capital explain the variance of perception of corruption more than other variables. Increasing citizens' perception of corruption in Khorramabad city increases the likelihood of corruption if the situation is provided to citizens. Such a situation cannot provide a reasonable prospect of administrative efficiency.Keywords: Perception of corruption, Khorramabad city, Social capital, Administrative supervision, nepotism.

    Keywords: Perception of corruption, Khorramabad city, Social capital, Administrative supervision, Particularism
  • Majid Koosheshi *, Serajeddin Mahmoudiani Pages 263-285
    Today, the socioeconomic status of new towns and attracting the population by them are one of the most important issues that have attracted the attention of social researchers and policymakers. The purpose of the present study is to study the socioeconomic and demographic status of new towns in Iran. The present study is a quantitative one and based on secondary data analysis of census of 2006, 2011 and 2016. The theory of linear city and the phased development model of an urban area are the main theoretical frameworks in the present study. A total of 12 new towns, among all of them, which have attracted population and were a city in census of 2016 were investigated. The results showed, all of the new towns have experienced a relative improvement in socioeconomic and demographic indicators during the study period, and their scores in the indicators had been upward. Sadra, Baharestan, and Andishe have attained the highest scores in the final socio-demographic index. The mentioned new towns have a proper situation in the distance from the metropolis and urban density. Hence, it can be concluded that the above factors are the most important determinants of the new towns' demographic function in Iran.
    Keywords: New Towns, Secondary Data Analysis, Distance from Metropolis, urban density, growth rate
  • Nima Bardiafar, Vahid Ghasemi *, Abbas Kazemi, Jabbar Rahmani Pages 287-311

    This study surveys the semantic impacts of the spatial transformation of the Tehran city's water infrastructure in the recent decades. After governments modernization plans in the last century –including dams' construction, transferring water to the towns, and supplying it through plumbing to the houses- there were transformations and alterations in the urban space construction, the interiors of the homes, social relations between citizens. Following them, rapid changes in the water-related beliefs, values, and actions happened. Based on the classic method of Grounded Theory, the data of this study collected through in-depth individual and group interviews. According to this method, the collected data was coded in 3 phases (open, optional, and theoretical), and the relations between the categories were surveyed in an analytical model until the emergence of a theory based on limited reality. In this process, 8 general categories, including structural changes and technological development, Adiaphorization, mass production and luxury consumption, changing health values, transforming water-related values, house as a whole, individualization/ privatization, consumeristic supervision, and the main category entitled "process of consumption" was obtained. The last one shows the relations between all of the involved phenomena in this issue. The process mentioned above expresses the changes in the water-related values, beliefs, and actions of Tehranians and the increasing expansion of urban consumption.

    Keywords: Consumption, Individualism, Adiaphorization, Spatial Transformation, Cultural Change, Grounded theory