فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 39 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آسیه ذبیح نیا عمران* صفحات 7-16
    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت زنان در منظومه عاشقانه هشت بهشت امیرخسرو دهلوی است. مثنوی هشت بهشت  به جنبه های متعدد آرمان شهر زنان اشارات فراوانی می کند. روش تحقیق در این مقاله موردی- زمینه ای با رویکرد همبستگی است و کوشش شده تا با استفاده از روش تحلیل محتوا معیارهای زن خوب را از دیدگاه  این  شخصیت مورد تحلیل و ارزیابی قرار دهد. طرح جایگاه زن در خانواده و اجتماع و ارایه راهکار کاربردی در این زمینه یکی از مضامین اساسی امیرخسرو در ارایه مدینه فاضله در شهر آرمانی هشت بهشت است. رسیدن به جامعه آرمانی که او  در نظر داشته با معیارهای جامعه زمانه او بیشتر هماهنگ و مرتبط است. درون مایه داستان هشت بهشت  پیمان شکنی زنان و تظاهر آنان به ستر و صلاح است. او در این منظومه عاشقانه هر جا که شرایط را مناسب دیده است، در خلال داستان های پراز نشاط، دستاویزی برای تعلیم و موعظه به «زن» یافته، اذعان کرده است. مطابق نتایج تحقیق، تعهد و وفاداری زن برای زندگی بهتر و به دست آوردن آرامش واقعی دنیا و آخرت ضروری است.
    کلیدواژگان: زن آرمانی، هشت بهشت، امیرخسرو
  • پریا منظوری، زهرا احمدی* صفحات 17-30

    هدف از این پژوهش شناسایی نیازهای ضروری پوشش بانوان مسلمان نوازنده ی سازهای زهی (ویلن و ویولا)، مطالعه و شناخت عوامل تاثیرگذار بر انتخاب لباس نوازندگان و بررسی چگونگی پذیرش لباس نوازندگان از سوی مخاطبان عام و کارشناسان موسیقی بود، چرا که پاسخگویی به نیازهای بانوان نوازنده برای داشتن لباس مناسب یکی از چالشهای مطرح بین طراحان لباس و کارشناسان حوزه ی منسوجات است. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی وگردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و میدانی انجام گرفت. بانوان نوازنده ی سازهای زهی (ویولن و ویولا) جامعه ی آماری پژوهش را تشکیل می دهند. نمونه گیری به روش هدفمند  و غیر تصادفی طبقه ای  بوده و حجم نمونه براساس روش های آماری از بین بانوان نوازنده انتخاب شد. تحقیقات میدانی با استفاده از توزیع پرسشنامه بین 55 نفر و مصاحبه نیمه ساختارمند با 15 نفر انجام پذیرفت. تجزیه و تحلیل نتایج حاصله و پاسخگویی به سوالات پژوهش،  مبنای طراحی لباس قرار گرفت. طرح نهایی لباس بانوان نوازنده، از طریق اعتبارسنجی از نوازندگان، مخاطبین اجرای موسیقی و یک متخصص در حوزه ی آموزش و نوازندگی ویلون و ویولا از بین طراحی های انجام شده، انتخاب شد. نتایج نشان داد بانوان نوازنده معیارهای دقیقی از جمله تمایز بصری، رسمی بودن و راحتی لباس را  برای انتخاب لباس خود، شروط اصلی می دانند.

    کلیدواژگان: طراحی لباس، لباس بانوان مسلمان، بانوان نوازنده
  • جعفر نوری، حمید نجات*، ابراهیم نامنی، الهام فریبرزی صفحات 31-47
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه اثربخشی درمان یکپارچه توحیدی و درمان روابط موضوعی بر خود متمایزسازی و خشونت زوجین شهر مشهد انجام شده است. از جامعه مذکور نمونه ای به حجم 30 نفر به روش در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش هر گروه پنج زوج (10 نفر) و در گروه کنترل پنج زوج (10 نفر) به صورت ساده جایگزین شدند. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه تمایز- خود و پرسشنامه خشونت زناشویی استفاده شد. مداخلات بر روی 2 گروه به صورت 10 جلسه دوساعته در هفته انجام شد و گروه کنترل، هیچ درمانی را دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آمار استنباطی شامل تحلیل کواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که درمان یکپارچه توحیدی و درمان روابط موضوعی با اثربخشی معناداری در خود متمایزسازی و خشونت زوجین همراه بودند، علاوه بر آن نتایج نشان داد که درمان روابط موضوعی در مقایسه با درمان یکپارچه اثربخشی بهتری در افزایش خودمتمایزسازی داشته است و نیز درمان یکپارچه در مقایسه با درمان روابط موضوعی اثربخشی بهتری در کاهش خشونت زناشویی داشته است.
    کلیدواژگان: درمان یکپارچه توحیدی، درمان روابط موضوعی، خودمتمایزسازی، خشونت زناشویی
  • زینب ملائی، سید محمد موسوی بجنوردی*، سید محمدصادق موسوی صفحات 49-57

    هدف از پژوهش حاضر بیان نقاط اشتراک، قوت و ضعف دو کشور ایران و انگلستاندرحقوق و محرومیت های زنان می باشد. جامعه مورد مطالعه زنان است که به صورت مقایسه ای مورد بررسی قرارگرفت. روش پژوهش تحلیلی، توصیفی و تطبیقیاست، بر این اساس ازطریق منابع فارسی و لاتین کتابخانه ای با مراجعه به کتاب ها، و مقالات، اطلاعات لازم گردآوری گردید و سپس به بررسی و تحلیل پرداخته شد.مجموع مباحث مطرح شده ونتایج تحقیق گویای این است که، برخلاف آنچه که در کشورهای غربی مطرح می گردد و خودشان را طرفدار حقوق زن قلمداد می نمایندو حقوق اسلام را ناقض حقوق زنان می دانند، متفکران غربی تا پایان قرن نوزدهم اساسا سخنی از حقوق زنان به میان نیاوردند و زنان تا قرن بیستم حتی از اساسی ترین حقوق خود، یعنی حق مالکیت محروم بودند و تمدن غرب هنگامی به حقوق زنان اعتراف کرد و به ندای حق خواهی زنان پاسخ مثبت داد که نظام سرمایه داری به نیروی کار زنان نیازمند شد درحالی که دین اسلام ضمن توجه به کرامت و جایگاه والای زن در جامعه و خانواده، توجه ویژه ای به سعادت دنیوی و اخروی زن می نماید.

    کلیدواژگان: حقوق، محرومیت های زنان، ایران، انگلستان
  • عبدالامیر گاطع زاده*، صبریه احمدی صفحات 59-69
    هدف این پژوهش آزمون مدل علی گرایش به خودکشی براساس سبک زندگی با واسطه گری دلبستگی به خدا در دانش آموزان دختر شهر ایذه بود که از بین آنان به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای 250 نفر به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. طرح پژوهش از نوع  بنیادی و در چارچوب طرح های همبستگی است. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه سبک زندگی ارتقاء دهنده سلامت والکر و پیلرکی (1996)، مقیاس دلبستگی به خدا بک و مک دونالد (2004) و پرسشنامه خودکشی کیت (1984) استفاده شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها براساس روش تحلیل مسیر صورت گرفت. نتایج یافته ها نشان داد؛ که مدل علی سبک زندگی با گرایش به خودکشی و واسطه گری دلبستگی به خدا در دانش آموزان دختر با داده های به دست آمده از مدل برازش دارد. بر این اساس سبک زندگی و دلبستگی به خدا بر گرایش به خودکشی اثر مستقیم، هم چنین دلبستگی به خدا در رابطه بین سبک زندگی و گرایش به خودکشی اثر غیرمسقیم دارد.
    کلیدواژگان: گرایش به خودکشی، سبک زندگی، دلبستگی به خدا
  • سرور سادات سیاح*، مرجان جمالی صفحات 71-85

    پژوهش حاضر با هدف بررسی آموزش مهارت های معنوی بر کاهش پرخاشگری دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول  انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول شهر تهران در سال تحصیلی 96-1395 بود. پس از آن، 30دانش آموز دختر که بالاترین نمرات را در آزمون پرخاشگری داشتند، از بین مدارس نواحی 1 و 2 تهران، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و در 2 گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. روش پژوهش آزمایشی و از  نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. از پرسشنامه پرخاشگری باس و پری  (1992) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به منظور جمع آوری اطلاعات استفاده شد. گروه آزمایش در 10 جلسه 2 ساعته هر هفته 2 بار آموزش مهارت های معنوی را دریافت کردند؛ درحالی که گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای  را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغییری تجزیه وتحلیل شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که پس از اعمال روش های درمان، میزان پرخاشگری گروه آزمایش کاهش یافت که از نظر آماری معنی دار بود با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود که این نوع آموزش به عنوان مداخله ای مناسب جهت کاهش پرخاشگری و افزایش سلامت روانی دانش آموزان  در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های معنوی، پرخاشگری، دانش آموزان
  • پیام سرابی*، فردین پرویزی، کیوان کاکابرایی صفحات 87-105
    هدف پژوهش حاضر، تعیین  میزان اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر عملکرد جنسی، احساس گناه جنسی، کم رویی جنسی و جرات ورزی جنسی زنان مبتلا به اختلالات جنسی شهرستان سنقر بود. نمونه پژوهش شامل 30 زن بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند . روش پژوهش، نیمه آزمایشی و از طرح پیش آزمون-پس آزمون و مرحله پیگیری  بود. ابتدا همه آزمودنی ها به پرسشنامه های عملکرد جنسی (روزن و همکاران، 2000)، احساس گناه جنسی (موشر، 1998)، کم رویی جنسی (ون لانکواند و همکاران، 2008) و جرات ورزی جنسی (هالبرت، 1991) پاسخ دادند و سپس درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد برای گروه آزمایش در 10 جلسه  45 دقیقه ای اجرا شد، اما برای گروه کنترل هیچ گونه مداخله درمانی به کار گرفته نشد وپس از سه ماه مرحله پیگیری انجام شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره وتحلیل کواریانس تک متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود عملکرد جنسی، احساس گناه جنسی، کم رویی جنسی و جرات ورزی جنسی زنان موثر بودواین نتیجه در مرحله پیگیری نیز تداوم داشت.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، عملکرد جنسی، احساس گناه جنسی، کم رویی جنسی، جرات ورزی جنسی
  • احمدرضا توحیدی*، زینب سادات موسوی تبار صفحات 107-119

    هدف از تحقیق حاضر بررسی موضوع آزادی اشتغال زنان و البته محدودیت هایی که قابل مشاهده است، در پرتو اصول مندرج در قانون اساسی ج.ا.ا و قوانین عادی دیگر می باشد. جامعه مورد تحقیق در پژوهش حاضر، زنان شاغل و ابعاد زندگی آنان می باشد. طرح تحقیق حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و سیر تطور و تحول آزادی اشتغال زن را تبیین می نماید. روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و فیش برداری بود. در کل یکی از مهم ترین موضوعات قابل تامل در علوم اقتصادی، اجتماعی و حقوقی، موضوع اشتغال زنان است. نتایج تحقیق نشان داد اهمیت اشتغال زنان به تناسب خودش در پیشبرد اهداف جامعه و نیاز به نیروی متخصص، لزوم مشارکت زنان؛ امری اجتناب ناپذیر است. درعین حال اشتغال زنان به عنوان یک حق و نه یک تکلیف دارای محدودیت هایی است و قواعد تدوینی و لازم الاجرا فعلی جامعه ایرانی (باهر مصلحتی که هستند) از نگاه ظاهری محدودیت هایی در مسیر اشتغال زنان در جامعه در حال گذار ایرانی قرار می دهد و تنوع این محدودیت ها مورد تامل این تحقیق می باشد که البته در برخی از محدودیتها، ضرورت تحقیق های بین رشته ای لازم می نمایاند.

    کلیدواژگان: اشتغال زنان، چهارچوب قواعد حقوقی
|
  • Asieh Zabihnia Emran * Pages 7-16
    The purpose of the present research was to review the status of women in the versified love story of Amir KhosrowDehlavi“HashtBehesht”.  The “HashtBehesht”Masnavifrequently pointed todifferent aspects of women's utopia. The research was a case-based with a correlation approach.The "content analysis" method was implemented to analyze and evaluate the ideal female criteria from the above mentioned poet point of view.   The discussion of women's position in the family and community and the suggestion of a practical approach in this regard was one of the main themes of Amir Khosraw'sintroducing of utopia in the “HashtBehesht” ideated town .  Achieving an ideal society that he consideredwas more coherent and accorded to the standards of his era society.  The main theme of the “HashtBehesht” storieswas the women infidelity and their pretention to honesty and goodness.  In this romantic episodes, wherever the writerrecognized and during the tales of joy in the proper part of the story plot he pretexted for teaching and preaching to the "woman." According to research results, women's commitment and loyalty were needed for a better life and for obtaining the true peace of the material world and the Hereafter.
    Keywords: ideal woman, “HashtBehesht”, Amir Khosraw
  • Pariya Manzoori, Zahra Ahmadi * Pages 17-30

    The purpose of this study was therefore to identify: a)Iran's mandatory regulations for female violinists’ dress; b) the selection criteria for violinists' gown; and finally, c) the extent to which the gown, designed to that effect, being accepted by female violinists and the audience. Then this research and design endeavor aim at reaching the requirements of gown design for Muslimwomen violinists. Due to delicate or latent requirements, the design or procurement of occupational cloth -i.e. gown for female violinists- has always been one of the most challenging assignments for designers and textile experts. Following the administration of a survey questionnaire, using 55 female violinists who were selected in purposeful sampling method and a semi-structured interview session was also managed with inviting 15 of them. A descriptive-analytic method was used to analyze the data. Based on the created insights, design criteria were developed and fabrication constraints were considered. Concepts were developed by the lead author and later presented to the violinists and a group of invited people as audience. The results provided full support for aims of the research. It was showed that women violinist has considered the exact criteria such as visual differentiation, formality and comfort of clothing.

    Keywords: gown design, Muslim women gown, women violinists
  • Jaafar Noori, Hamid Nejat *, Ebrahim Nameni, Elham Fariborzi Pages 31-47
    The purpose of this study was to investigate the comparison of effectiveness of monotheistic integrated psychotherapy and object relations psychotherapy on self-differentiation and violence of couples in Mashhad.  A sample of  30 subjects was selected by convenience sampling methodfrom the mentioned population and randomly allocated  in the two experimental groups( each group five pairs, totally20 subjects) and a five couples   control group(10 subjects). The research method was semi-experimental (pre-test and post-test with the control group). In order to collect data, the Self-differentiation Questionnaire and Marital Violence Questionnaire were used. Interventions were performed on 2 groups in 10 sessions of biaxial weekly and the control group received no treatment. Data were analyzed by descriptive statistics and inferential statistics including multivariate covariance analysis. The findings showed that monotheistic integrated psychotherapy and object relations psychotherapy had significant effect on the self-differentiation and couples’ violence. The results also indicated that object relations psychotherapy treatment compared tomonotheistic integrated psychotherapy had a better effect on self-differentiation while the monotheistic integrated psychotherapy compared to object relations psychotherapy had a better effect on reducing marital violence.
    Keywords: marital violence, monotheist integrated psychotherapy, objective relation psychotherapy, self-differentiation
  • Zeynab Mollaei, Seyyed Mohammad Mousavi Bojnourdi *, Seyyed MohammadSadegh Mousavi Pages 49-57

    The purpose of this study was to identify the common points, the strength and weakness of the two countries; Iran and England, on the rights and disadvantages of women. The population of the study were the women who have been evaluated in a comparative way. The research method was analytical, descriptive and comparative. Accordingly, information was collected from the Persian and Latin libraries through reference books and articles, and then analyzed. The whole discussed issues and the results of the research showed that, contrary to what was posed in western countries and their pretending to consider the women's rights and claims that Islamic laws as a violation of women's rights, the western intellectuals did not  essentially  say any words on women rights until  the end of the nineteenth century. Women did not enjoy women's rights, by the twentieth century and were even deprived of their basic rights, that is, the right to property, and the civilization of the west confessed to women's rights, and responded positively to women's right to justice, when the capitalist system was forcefully  needed The work of women .While the Islamic religion paying attention to the dignity and high status of women in society and the family, pay particular attention to the worldly welfare and the woman's afterlife.

    Keywords: women rights, women Deprivation, Iran, UK
  • Abdolamir Gatezadeh *, Sabriye Zhmadi Pages 59-69
    The purpose of this study was to test the causal model of suicidal tendency based on lifestyle with mediating of attachment to God. The statistical population consisted of all female students of the eleventh and twelfth grade students of Izeh city. Among them, 250 individuals were selected as subjects through multistage random sampling.The research was a fundamental research in the framework of correlation plan. For data collection Health Promotion Lifestyle Questionnaire (1996), Beck and McDonald's (2004) Attachment to God Scale, and Suicide Questionnaire in Adolescents (1984) were implemented.The data analysis method was based on the path analysis method. The results showed that the path analysis results confirmed the data goodness of fit to the model. The path analysis showed that: lifestyle had a direct impact on suicidal tendency.Attachment to god had a direct impact on suicidal tendency. Also, attachment to god had an indirect effect on the relationship between lifestyle and suicidal tendency.
    Keywords: suicidal tendency, lifestyle, attachment to god
  • Soroor Sadat Sayyah *, Marjan Jamali Pages 71-85

    This study was aimed to investigate the impact of the spiritual skills training on decreasing aggression among secondary school female students. The statistical population of the study included all secondary school female students in Tehran during the academic year of 2016-2017. Thirty female students with the highest scores in the aggression test were selected as the study sample from the schools in Districts 1 and 2 of Tehran, and assigned into two experimental and control groups (each group of 15 subjects). The research method was pretest-posttest with control group. The Buss and Perry (1992) Aggression Questionnaire was used in two stages of pre-test and post-test in order to collect data. The intervention group received spiritual training for 10 sessions of 2 hours twice a week, while the control group did not receive any intervention. Data were analyzed by one-way covariance analysis (ANCOVA). The results showed that after applying the treatment, the aggression level was reduced in the experimental group and the decrease was statistically significant. According to the study results, it is recommended that this type of training should be considered as an appropriate intervention to reduce aggression and increase mental health of the students.

    Keywords: spiritual skills training, aggression, Students
  • Payam Sarabi *, Fardin Parvizi, Keivan Kakabaraee Pages 87-105
    The goal of this research was to determinethe effectiveness of psychotherapy basedon acceptance and commitment on sexual function, sexual guilt feeling, sexual self-consciousness, and sexual assertiveness among women with sexual dysfunction. The research method was semi-experimental with pre-test, post-test, follow-up and control group. The statistical population consisted of all 25-45 year-old married women in the city of Sonqor, who referred to the clinic of psychology and counseling of Avysta in the spring of the 1396 year. The sample consisted of 30 women who were selected by convenience sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups (each group of 15). First, all subjects responded to Sexual Function (Rosen & et al, 2000), Sexual Guilt Feeling (Mosher, 1998), Sexual Self-Consciousness (Van Lankveld& et al, 2008) and Sexual Assertiveness (Hurlbert, 1991)Questionnaires. Subsequently, acceptance and commitment based psychotherapy was performed for the experimental group in 10 sessions, However, no intervention was used for the control group. For data analysis, descriptive statistics and covariance analysis were used. The acceptance and commitment based psychotherapy was effective in improving sexual function, sexual guilt feeling, sexual self-consciousness and sexual assertiveness of women (P<0.001). Treatment based on acceptance and commitment was considered to be effective and this treatment could be used as an effective interventions for improving sexual function, sexual guilt feeling, sexual self-consciousness, and sexual assertiveness in women with sexual dysfunction.
    Keywords: acceptance, commitment based psychotherapy, sexual function, sexual guilt feeling, sexual self-consciousness, sexualassertiveness
  • AhmadReza Towhidi *, Zeinab Sadat Mousavi Tabar Pages 107-119

    The purpose of this study was to examine the issue of women's freedom of work and, of course, the limits that are observable in the light of the principles enshrined in the Constitution of the Islamic Republic of Iran and other ordinary laws. The research population in this study was the employed women and their life dimensions. The present research was a descriptive-analytic and explained the evolution of women's employment freedom. The data was gathered through collecting library information and index cards. In general, one of the most important issues in the economic, social and legal sciences is the issue of women's employment. The results of the research showed that the importance of women's employment in advancing the goals of society and the need for specialist force, the need for women's participation is inevitable. At the same time, the employment of women as a right and not a duty has limitations, and the present and future rules of the Iranian society (in spite of any  deliberation) are apparently limited in terms of the employment of women in the Iranian transitional society. The diversity of these constraints was a part of this research deliberation, although in some constraints, the need for interdisciplinary research is required.

    Keywords: women, s employment, legal framework