فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 37 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی تراویده*، پیمان صالحی صفحات 7-23

    هدف پژوهش حاضر بررسی سیمای خشونت علیه زن در اشعار چهار شاعر معاصر عراق: رصافی، زهاوی، سیاب و ملایکه و دیدگاهشان نسبت به پدیده خشونت علیه زن با استناد به دیوان اشعار آنان و تکیه بر نقد فرهنگی و به کارگیری روش توصیفی تحلیلی است. خشونت علیه زن پدیده ای تلخ با سابقه ای طولانی و با ابعاد فیزیکی، روانی، جنسی، اجتماعی و اقتصادی است که هنوز هم در جوامع انسانی وجود دارد. نتایج پژوهش بیانگر این است که شاعران مزبور در اشعار خود انواع خشونت علیه زن ازجمله محرومیت از حضور در اجتماع و بهره مندی از رشد علمی و فرهنگی، استفاده به عنوان کالایی جنسی، تحقیر، تهدید به طلاق و سرگردانی، بدرفتاری، تنبیه بدنی و سلب حق انتخاب همسر منعکس کرده اند. همچنین آنان از ابتذال زنان در اثر فشار فقر، نداشتن حامی، نبود نهادهای حمایتی و اجتماعی و ذبح ناجوانمردانه زنان و دختران به حکم سنت قبیله ای ننگ زدایی سخت متاثر شده اند و تربیت نسلی شریف، آزاده و شجاع را برای جامعه، مرهون بهره مندی زن از زندگی شرافتمندانه دانسته اند.

    کلیدواژگان: خشونت علیه زنان، شاعران معاصر عراق، رصافی، زهاوی، سیاب، ملائکه
  • نسیم ایزدی*، پوریا عطائی، احمد یعقوبی فرانی صفحات 25-39
    هدف این مطالعه بررسی مسایل و مشکلات تعاونی های زنان با تمرکز بر توانمندی مدیران با استفاده از روش کیفی بود که برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز تحقیق از روش مشاهده و مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. جامعه آماری، مدیرعاملان تعاونی های زنان استان همدان (55 مدیر عامل) بودند که به صورت تمام شماری مورد مصاحبه قرار گرفتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل محتوای استقراری و کدگذاری و طبقه بندی استفاده گردید. یافته ها نشان داد که مسایل و مشکلات تعاونی های زنان عبارتند از: محدودیت های درون خانواده، نگرانی در مورد مسئولیت های زندگی، ضعف در عملکرد سازمان های حمایتی، مشکلات مالی، تبعیض جنسیتی، ضعف جسمانی، نگرانی از آینده و ضعف در برقراری ارتباط. این مشکلات را می توان در چهار دسته کلی تر جای داد که عبارتند از: مسایل و مشکلات روان شناختی، جامعه شناختی، اقتصادی و نهادی مدیریتی. در نهایت این چهار طبقه را در دو طبقه کلی، مشکلات درون فردی و مشکلات برون فردی دسته بندی نمود.
    کلیدواژگان: تبیین جامعه شناختی، مشکلات تعاونی های زنان، توانمندی های مورد نیاز مدیران
  • رضا سلطانی، جلال وهابی همابادی*، شهناز خالقی پور صفحات 41-54

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش معنویت بر تاب آوری، عزت نفس و خوداتکایی زنان سرپرست خانوار مطلقه تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) در شهرستان نایین بود. از جامعه مذکور نمونه ای به حجم 30 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. طرح پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار پژوهش مقیاس تاب آوری کونور و دیویدسون (2003)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ (1965) و پرسشنامه خوداتکایی محقق ساخته مبتنی بر زمینه یاب ارزشی شوارتز (2004) بود. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله آموزش معنویت قرار گرفتند. داده ها با استفاده ازآزمون تحلیل کواریانس چند متغیری تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد معنویت بر تاب آوری، عزت نفس و خوداتکایی زنان سرپرست خانوار مطلقه اثربخش است.

    کلیدواژگان: معنویت، تاب آوری، عزت نفس، خوداتکایی، زنان سرپرست خانوار مطلقه
  • نرگس مولوی، فرزاد قائمی* صفحات 55-70
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل زمینه های اجتماعی داستان بانوگشسپ در حماسه های شفاهی است. داستان زندگی و دلاوری بانوگشسپ، دختر رستم، از قدیم ترین روایات حماسی ایران است که علاوه بر بانوگشسپ نامه، در ادبیات عامیانه و حماسه های شفاهی ایرانی نیز راه جسته است. این پژوهش بر آن است که با روش توصیفی- تحلیلی به تطبیق حماسه های شفاهی و کلاسیک داستان بر مبنای چگونگی تکوین شخصیت زن- قهرمان در آنها بپردازد. نتایج این تحقیق بیانگر آن است که با وجود قدمت روایت منظوم، حماسه های شفاهی بخش های بیشتری از داستان بانو را حفظ کرده یا نقاط خلا آن را پرورش داده است. سلیقه مخاطب عام و جلب رضایت او، افزایش بن مایه های تغزلی و عناصر مربوط به افسانه و جادو و عناصر معنوی فرهنگ عامه از جمله تفاوت های متون شفاهی است. الگوی قدرت بخشیدن به زنان قهرمان در شبیه شدن آنها به مردان که محصول فرهنگ پدرسالارانه است، مهم ترین بخش الگوی زن- قهرمان در داستان بانوست که در حماسه های شفاهی، به علت فاصله با فرهنگ بسته حاکم بر طبقه نخبه، وجوه زنانه شخصیت بانو پررنگ تر شده است.
    کلیدواژگان: بانوگشسپ نامه، تحلیل اجتماعی، حماسه های شفاهی
  • عظیم جباره ناصرو، رقیه (پریچهر) کوهنورد* صفحات 71-85
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی شخصیت «هوو» در ادبیات  داستانی معاصر بود. یکی از ویژگی های ادبیات معاصر، توجه بیشتر به امور اجتماعی و حضور پر رنگ زنان در حوزه ی شعر، نثر و به ویژه داستان است؛ پیوند بین مسایل اجتماعی و زبان روشن است؛ به گفته ی زبان شناسان، زبان آیینه ی فکر و تحولات فکری جامعه است. محمود دولت آبادی و علی محمد افغانی از نویسندگان سرشناس معاصر به شمار می آیند که طرح مضامین اجتماعی در آثار آنان حضوری پررنگ دارد. یکی از این مضامین، پردازش شخصیت «هوو» است. «شوهرآهو خانم» و «کلیدر» هر دو از تاثیرگذارترین رمان های معاصر هستند که شخصیت زن در جایگاه «هوو» در آن ها نقش موثری دارد. در این پژوهش، ضمن تحلیل این شخصیت ها، دریافت می شود که دولت آبادی و افغانی از کدام عناصر داستانی برای آفرینش بهتر و واقعی تر این شخصیت ها، بهره برده اند. پژوهش حاضر، به روش توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است و یافته های آن نشان می دهد که هر دو نویسنده در پردازش شخصیت «هوو» از شیوه ی بیان مستقیم به خوبی استفاده کرده اند. از بین شیوه های غیرمستقیم نیز اغلب از روش «توصیف» بهره گرفته اند. با این که هر دو نویسنده به خوبی معضلات و پیامدهای ناگوار چندهمسری را بیان کرده اند؛ اما با دیدگاهی مردانه و جانب دارانه و در فضایی مردسالارانه آن را ترسیم کرده اند.
    کلیدواژگان: هوو، کلیدر، شوهرآهوخانم، دولت آبادی، افغانی
  • فاطمه سعیدی راد، حسن اسماعیل پور* صفحات 87-97
    هدف از پژوهش حاضر ارایه مدلی برای مصرف مبتنی بر زیبایی در زنان در شهر تهران بود. جامعه پژوهش، زنان ساکن در شهر تهران بودند که به مصارف زیبایی می پرداختند.  نمونه تحقیق حاضر شامل 28 نفر از زنان 18 تا 40 ساله بود که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی انجام شد. ابزار مورد استفاده برای گردآوری داده ها، مصاحبه بود و از کدگذاری به عنوان روش تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شد. تحلیل داده های حاصل از مصاحبه نشان داد که نقش ها و کلیشه های جنسیتی در بستر جامعه و همچنین ایده آل های زیبایی منجر به نارضایتی زنان از تصویر بدن خود شده است و نارضایتی از تصویر بدن زنانه منجر به مصارفی از جمله جراحی زیبایی، رژیم درمانی و باشگاه رفتن شده است.
    کلیدواژگان: طرح، مصرف مبتنی بر زیبایی، زنان
  • زینب سعیدنیا، بهنام مکوندی* صفحات 99-113

    هدف از پژوهش حاضر تعیین میزان اثربخشی آموزش مبتنی بر طرح واره درمانی بر طرح واره های ناسازگار اولیه و الگوهای حل تعارض در زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اهواز بود. نمونه پژوهش شامل 30 نفر بود که به روش تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار اندازه گیری پرسشنامه طرح واره های ناسازگار اولیه یانگ (1998) و پرسشنامه الگوهای حل تعارض رحیم (1997) بود. زنان متاهل گروه آزمایش طی 20 جلسه 60 دقیقه ای تحت مداخله طرح واره درمانی با پروتکل درمانی جفری یانگ و همکاران (2003) قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس (مانکوا) و تحلیل کوواریانس تک متغیره (آنکوا) مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. یافته نشان داد که طرح واره درمانی برکاهش طرح واره های ناسازگار اولیه و بهبود الگوهای حل تعارض در گروه آزمایش اثربخش است و تفاوت معناداری بین دو گروه وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش طرح واره درمانی، طرح واره های ناسازگار اولیه، الگوهای حل تعارض
  • مینو سلیمی* صفحات 115-130
    هدف این پژوهش پرداختن به روایتی از جنگ است که تجربه زیسته زنانه را شکل داده و آن را بازگو می کند. زنانی که به نوعی در جنگ شرکت داشته یا به شکلی مستقیم آن را زیسته اند. پژوهش حاضر درصدد مطالعه مردم شناختی روایت های زنانه از دوران جنگ تحمیلی است. روش این پژوهش مطالعه میدانی (مشاهده مشارکتی، جمع آوری مستندات، مصاحبه روایتی) است. این پژوهش با 50 نفر از زنان شهرستان های سرپل ذهاب و قصرشیرین  در استان کرمانشاه که جنگ تحمیلی را تجربه کرده اند مصاحبه های عمیقی انجام داده است تا بتواند روایت های شفاهی زنان از روزهای جنگ تحمیلی را در کنار هم قرار دهد و در نهایت روایتی زنانه از جنگ تحمیلی ارایه نماید. یافته های تحقیق نشان می دهد که جنگ همواره اثرات منفی بر زندگی زنان داشته و آنان را به عنوان یکی از اصلی ترین قربانیان جنگ مطرح می نماید. تجربه زیسته زنان بعد از جنگ بر خلاف خود جنگ که محصور در یک برهه زمانی و مکانی خاص بوده، در طول زمان و مکان امتداد یافته و حلقه واسطی بین گذشته، حال و آینده می شوند و باعث تغییرات تاثیرگذاری در زندگی آنان می شود.
    کلیدواژگان: مردم شناسی، روایت، زنان، جنگ تحمیلی
|
  • Mostafa Travideh *, Peyman Salehi Pages 7-23

    The purpose of the present study was to investigate the concept of violence against women in the poems of four contemporary Iraqi poets including Rassafi, Zahawi, Siyab, Malaekehand and their point of views on the phenomenon of violence against women by referring to their poems based on cultural critique and applying the descriptive-analytical method. Violence against women is a bitter phenomenon with a long history, having physical, psychological, sexual, social and economic dimensions that still exist in human societies. The results of the study indicated that the poets had reflected different types of violence against women, such as denial of women participation in the community and their enjoyment of scientific and cultural development, using women as sexual goods, contempt, threats to divorce and wandering, maltreatment, physical punishment, and denying their right to choose a spouse. The poets had also been severely affected by sexual deviation of women caused by the pressure of poverty, the lack of support and social organizations, and unfair slaughter of women based on the tribe tradition of wiping out disgrace. These posts have considered that the education of a noble, free and brave generation for the community depends on women's enjoyment of an honorable life.

    Keywords: Violence against Woman, Iraq Contemporary poets, Rassafi, Zahavi, Siyab, Malaekeh
  • Nasim Izadi *, Pouria Ataei, Ahmad Yaghoubi Farani Pages 25-39
    The aim of this study was to investigate the women cooperatives problems via focusing on the managers’ needed capabilities by qualitative method. Observation and semi-structured interviews were used to collect data. The population were executive managers of women cooperatives in Hamedan province (55 executive managers), who were interviewed as all the numbers. The deductive content analysis, coding and classification methods was used to analyze the data. The results showed that the problems of women cooperatives included: restrictions within the family, worry about the life responsibilities, support organizations poor performance, financial problems, gender discrimination, poor health, worrying about the future and weaknesses in communication. The problems could be more generally fit into four categories: the problems of psychological, sociological, economic and administrative entity. Finally, these four categories  could be classified in two general categories, problems with interpersonal and intrapersonal problems.
    Keywords: Sociological explanation, women cooperatives problems managers’ needed capabilities
  • Reza Soltani, Jalal Vahhabie *, Shahnaz Khaleghipour Pages 41-54

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of spirituality training on resilience, self-esteem and Self-reliance in the in the family caretaker divorced women who was covered by the Imam Khomeini Relief Committee. 30 women were randomly selected among the population via simple sampling method. They were assigned in two experimental and control groups 15 each. The research design was semi-experimental, Pre-test and post-test were conducted on the participants. The instruments used in the research study were Connor and Davidson Resilience Scale (2003), Rosenberg Self-esteem Scale (1965) and a Self-reliance Questionnaire adapted based on the value system proposed by Schwartz (2004. The experimental group was exposed to eight ninety-minute sessions of spirituality instruction. Control group received none. Data were analyzed by using multivariate covariance analysis. The results of data analysis showed that spirituality training program had influenced resilience, self-esteem and self-reliance of women who were family caretakers and this effect for each of the variables of the study was significant.

    Keywords: Spirituality, resilience, self-esteem, Self-reliance, Family caretaker divorced women
  • Narges Molavi, Farzad Ghaemi * Pages 55-70
    The purpose of the present research was to analyze the social context of the Banugoshasp's story in oral epics. Rostam's daughter-in-law, Banoghoshasp, is one of the oldest epic narratives in Iran, which, in addition to the Banugoshasp-name, has also led Persian folk literature and epics. The present study aimed to use the descriptive-analytical method to adapt the oral and classical epic of the story based on the development of the heroine personality. The results of this research indicated that, despite the ancient version of the poetic narrative, oral epics preserved more parts of the Banugoshasp-name or fostered its void. The will of the general audiences and their satisfaction, the increase of lyrical materials and the elements of myth and magic and the spiritual elements of folklore are among the differences of oral texts. The pattern of empowering heroine in their resemblance to men, which is the product of patriarchal culture, is the most important part of the heroine pattern in the Banugoshasp-name, which is more pronounced in oral epics due to the existing gap from the dominating culture of the elite class, the women's character of Banugoshasp's personality was underlined.
    Keywords: Banugoshasp-nameh, social analysis, oral epics
  • Azim Jabbareh Naseroo, Roghayeh(Parichehr) Koohnavard * Pages 71-85
    The purpose of this study was to analysis of “rival wife” character in contemporary fiction literature. One of the features of contemporary literature is more attention to social issues and significant presence of woman in the field of poetry, prose and especially fiction; the link between social issues and the language is evident; according to linguists; language is the mirror of thought and intellectual developments of society. Mahmoud Dowlat Abadi and Ali Mohammad Afghani are considered as the outstanding contemporary authors, projecting the social issues in their writings. One of these phenomena is developing the "rival wife" character."Shohare Ahoo Khanom" and "Kelidar"; both are the most influent contemporary novels that woman character in position of " rival wife " have the bold role in their plot .In this study, besides to analysis of these characters, we found that "Dowlatabadi" and "Afghani" for better creation and more realistic characters have benefited which fictional elements. The present research performed by descriptive-analytic method. The findings showed that both writers used direct method to develop the "rival wife" character well. Among indirect methods, Dolat Abadi relatively used ‘describing’ and Afghani applied ‘discussion’ method. Despite that both writers expressed problems and negative consequences of polygamy well, but they traced such an issue in male and biased view.
    Keywords: rival wife, Kelidar, Shohare Ahoo Khanom, Dowlat Abadi, Afghani
  • Fatemeh Saeedirad, Hasan Esmailpour * Pages 87-97
    The aim of this study was to provide a model for beauty-based consumption in women in Tehran. The statistical population of this study was women living in Tehran who have beauty based consumption. The sample of this study included 28 women aged 18-40 years who were selected by snowball sampling method. The research has been done with a qualitative approach and a phenomenological method. The data were collected via interview. Coding was used as the data analysis method. The results showed that gender roles and stereotypes in the society as well as beauty ideals led to women's dissatisfaction with their body image, and dissatisfaction with the female body image led to beautification wares consumption such as cosmetic surgery, diet therapy and going to fitness clubs.
    Keywords: model, consumption based on beauty, Women
  • Zeynab Saeidnia, Behnam Makvandi * Pages 99-113

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of schema-based education on early maladaptive schemas and conflict resolution models in married women referred to counseling centers of Ahwaz.The research sample consisted of 30 individuals who were selected by simple random sampling method and replaced in two groups of experimental and control 15subjects each. The present study was a quasi-experimental design with a pre-monogram-post-meteoric design with control group. The measurement tool was Yang's Early Maladaptive Schemas (1998) and Raheem's Conflict Resolution Patterns Questionnaire (1997). Married women in the experimental group were treated with the protocol of treatment with Jeffrey Young et al. (2002) during a 20-minute 60-minute session. The collected data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA) and one way analysis of covariance (ANCOVA). The results showed that the treatment plan was effective in reducing the early maladaptive schemas and improving the conflict resolution patterns in the experimental group and there was a significant difference between the two groups.

    Keywords: Schema Therapy Training, Early Maladaptive Schemes, Conflict Resolution Patterns
  • Minoo Salimi * Pages 115-130
    The purpose of this study was to discuss a narrative of lived experience of the war that shaped and represented the women life experiences. Women who had been involved in some kind of war or have lived directly in it. The present study was intended to study the anthropology of female narratives from the imposed war period. The method of this study was field study (participatory observation, facts documentation and narrative interview). The research conducted in-depth interviews with fifty women in Sarpo-le-Zahab and Ghasreshirin in Kermanshah province who had lived and experienced the imposed war so that women's verbal narratives could be integrated to ultimately represent the women's narrative imposed war. Research findings showed that war had negative effects on the lives of women and posed them as one of the main victims of the war. The lived experience of the women after the war, in contrast to the war itself, which was enclosed and terminated at a particular time and place, was extended over time and place and formed a link between the past, the present and the future, and make changes in their lives.
    Keywords: Anthropology, Narrative, Women, imposed war