فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 35 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یارمحمد قاسمی، مهرداد نوابخش*، روح الله استاک صفحات 7-22

    هدف از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل تفاوت هویت و جایگاه دال زن در گفتمان امام خمینی (ره) با گفتمان های پیشین در تاریخ ایران از عصر باستان تاکنون می باشد. جامعه آماری پژوهش متون تاریخی مربوط به هر دوره می باشد که بصورت هدفمند انتخاب شده و براساس نظریه گفتمان ارنستو لاکلا و شنتال موفه تحلیل شده اند. یافته ها نشان داد که گفتمان باستان هیچ هویت و شان انسانی برای زنان قایل نبوده و زن را به مثابه اشیاء مایملک مردان تصور می کرد. گفتمان سنتی با استناد به تفاوت نظام طبیعی در خلقت، وضعیت فرودست زنان نسبت به مردان را توجیه می کرد. گفتمان مشروطه بر اندیشه برابری زن و مرد تاکید کرده و سنت و مذهب در ایران را عامل عقب ماندگی زنان می پنداشت. نگرش گفتمان پهلوی به جایگاه زن، نگرشی ابزاری بود و فرهنگ مردسالار این گفتمان مانعی جدی برای تحقق وضعیت آرمانی زنان محسوب می شد. در گفتمان امام خمینی (ره) بر هویت انسانی زنان و مردان تاکید شده و این گفتمان خواهان جایگاه برابر و متناسب برای زنان از فرصت های اجتماعی است.

    کلیدواژگان: هویت زن، گفتمان ایرانی، امام خمینی(ره)
  • علی خضری*، سیمین ضیایی صفحات 23-33

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش و جایگاه زنان فلسطینی در شعر هارون هاشم رشید انجام شده  است. در این تحقیق تلاش شده است با توجه به نقش مهم و اساسی زنان در صحنه ی مبارزه، به بررسی مهم ترین جلوه های پایداری و مقاومت زنان در دیوان «ورده علی جبین القدس» پرداخته شود. هارون هاشم  شاعر فلسطینی است که به حضور زنان و استقامت آنان در راه مقاومت توجه خاصی نشان داده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی است و با ابزار کتابخانه ای تهیه و تدوین شده است. نتایج تحقیق بر اساس بررسی اسناد و مدارک موجود نشان می دهد که هارون هاشم به ندرت به بیان احساسات و عواطف عاشقانه، و وصف زیبایی ظاهری زن پرداخته است بلکه بیشتر مضامین شعری وی در توصیف ذلت ناپذیری، مسئولیت پذیری و صبر و استقامت زنان فلسطینی می باشد. او زنان فلسطینی را مظهر صبر و استقامت می داند که هرگز تن به ذلت ندهند و در غیاب همسر مسئولیت خطیر تربیت فرزندان را نیز به عهده دارند تا نسلی ایده آل و آرمانی به جامعه ی خویش تحویل دهند. بنابراین شاعر با عاطفه ای صادق جنبه ی مادی را از شعرش دور نگه می دارد و زبان شعری اش را به غزل عفیف نزدیک می کند.

    کلیدواژگان: زنان فلسطینی، هارون هاشم رشید، دیوان ورده علی جبین القدس
  • مریم محمودی*، نگار حیدری صفحات 35-47
    پژوهش حاضر با هدف بررسی دیدگاه های فمنیستی غزاله علیزاده و بررسی سیمای زن در آثار  او انجام شده است. نقد فمینیستی به عنوان رویکردی جدی، متمایز و یکپارچه از اواخر دهه 1960 در ادبیات اروپا پدید آمد که هدفش شناخت نقش های فرهنگی و دستاوردهای بزرگ در جهت کسب حقوق اجتماعی و سیاسی زنان بود. این شیوه در اوایل دهه 1340 با داستان های سیمین دانشور در ایران پا گرفت و با ظهور نویسندگانی چون شهرنوش پارسی پور، زویا پیرزاد و غزاله علیزاده ادامه پیدا کرد. در این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی به نقد فمینیستی آثار داستانی غزاله علیزاده پرداخته می شود و شخصیت پردازی زنان از منظر تحلیل محتوایی مورد بررسی قرار می گیرد. یافته های پژوهش نشان می دهد که علیزاده زنان را بیشتر در معرض حوادث سیاسی اجتماعی پس از انقلاب اسلامی قرار داده است. وی با چشم اندازی اعتدال گرا به انتقاد از تنهایی زن در جامعه پرداخته و با رویکردی اشراقی و عرفانی، تلاش کرده نقش و سهم زنان را در تاریخ اجتماعی ایران پررنگ تر نشان دهد.
    کلیدواژگان: غزاله علیزاده، رمان بعد از تابستان، رمان دو منظره، رمان خانه ادریسی ها، رمان شب های تهران
  • سجاد بشرپور، نسیم محمدی*، سارا اسدی شیشه گران صفحات 49-60
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر انعطاف پذیری شناختی و سبک های مقابله ای زنان سرپرست خانوار تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) شهر رشت انجام گرفت. که از میان آن ها به روش نمونه گیری در دسترس،  تعداد30 نفر انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) به صورت تصادفی ساده جایگزین شدند. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. به گروه آزمایش، 8 جلسه 90 دقیقه ای برنامه‏ ی کاهش استرس مبتنی بر ذهن‏ آگاهی‏ آموزش داده شد. ابزار اندازه گیری پرسش نامه ی انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) و پرسش نامه سبک های مقابله ای جالوویس و پاورز (1984) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون کوواریانس چندمتغیری مانکوا تجزیه وتحلیل شد. یافته ها نشان داد آموزش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر انعطاف پذیری شناختی و سبک های مقابله ای رویارویی و آرام کننده گروه آزمایش اثربخش است و بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0>P).
    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، انعطاف پذیری شناختی، سبک های مقابله ای، زنان سرپرست خانوار
  • فائزه عرب یوسف آبادی*، شهلا کلبعلی صفحات 61-74

    هدف این پژوهش استخراج مولفه های زنانه نگاری موثر در سبک نگارش رمان کوچه اقاقیا نوشته راضیه تجار است. نتایج اولیه نشان می دهد که این مولفه ها عبارتند از: زبان زنانه، عواطف زنانه و مسایل فرهنگی مربوط به زنان در این رمان. زبان زنان در این رمان دارای تکرار کلمات یا اجزای جمله برای تشدید و تاکید بر حس عاطفی مورد نظر است. بیشتر زنان این رمان از گفتارهای قطعی می پرهیزند و در گفتار اغلب آنها نوعی تعریض وجود دارد. حضور دویست و نود و هشت واژه رنگی و تعدد به کارگیری رنگ های مختلف با جزییات آن در زبان اشخاص این رمان بدان صبغه ای زنانه بخشیده است؛ علاوه براین، عاطفه مادری یکی از قوی ترین انواع و اشکال عواطف زنانه در این رمان است. کاربرد کمتر دشواژه ها نیز بر سبک زنانه آن تاکید دارد. همچنین در رمان مورد مطالعه بنا به دلایلی همچون، فقر علمی و فرهنگی اغلب زنان در موقعیت های مبهم، به خرافات و باورهای عامیانه ای روی آورده اند. در این رمان مصادیق متعددی از مسایل فرهنگی و اجتماعی وجود دارد که نگاه ابزاری به زنان را آشکار می کند و نشان می دهد که حقوق اجتماعی زنان آن دوران همسطح مردان نیست.

    کلیدواژگان: سبک زنانه، کوچه اقاقیا، راضیه تجار
  • محمدعلی حسین سوار زاده، احمد منصوری* صفحات 75-89

    پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه بین نشانه های اختلال اضطراب فراگیر و عوامل فراتشخیصی با اختلال عملکرد جنسی زنان انجام گردید. بدین منظور در یک پژوهش توصیفی-همبستگی 231 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد در سال 1395 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از مقیاس کوتاه اختلال اضطراب فراگیر (اسپیتزر و همکاران، 2006)، پرسشنامه تحمل ناپذیری بلاتکلیفی (فریستون و همکاران، 1994)، اجتناب شناختی (سکستون و دوگاس، 2004)، فراشناخت (ولز و کارترایت- هاتون، 2004)، راهبردهای تنظیم شناختی (گارنفسکی و همکاران، 2001)، پرسشنامه پذیرش و عمل (بوند و همکاران، 2007) و شاخص عملکرد جنسی زنان (روزن و همکاران، 2000) صورت پذیرفت. داده های پژوهش با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین نشانه های اختلال اضطراب فراگیر و اختلال عملکرد جنسی زنان رابطه معنی داری وجود دارد. هم چنین، بین عوامل فراتشخیصی و اختلال عملکرد جنسی زنان رابطه معنی داری وجود دارد. هم چنین، نشانه های اختلال اضطراب فراگیر و عوامل فراتشخیصی مرتبط (تحمل ناپذیری بلاتکلیفی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان ناسازگار) پیش بینی کننده نشانه های اختلال عملکرد جنسی در زنان بودند.

    کلیدواژگان: اضطراب فراگیر، اختلال عملکرد جنسی، تحمل ناپذیری بلاتکلیفی، عوامل فراتشخیصی
  • فیروزه فرجی، امین کرایی* صفحات 91-104
    هدف پژوهش حاضر، تعیین میزان رابطه شوخ طبعی و مولفه های دشواری در تنظیم هیجان با کیفیت رابطه زناشویی در پرستاران زن بود. جامعه پژوهش حاضر، کلیه پرستاران زن متاهل بیمارستان های دولتی شهر اهواز بود که نمونه ای شامل 180 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های کیفیت زناشویی نورتون (1983)، پرسشنامه شوخ طبعی خشوعی و همکاران (1388)  و مقیاس مشکلات در تنظیم هیجانی گراتز و رومر (2004) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی ساده پیرسون و رگرسیون چندگانه انجام شد. نتایج ضریب همبستگی ساده نشان داد که بین شوخ طبعی و مولفه های دشواری در تنظیم هیجان شامل عدم پذیرش پاسخ های هیجانی، مشکلات در مدیریت رفتارهای هدفمند، مشکلات در کنترل تکانه، نداشتن آگاهی هیجانی، عدم دسترسی به راهبردهای تنظیم هیجان و نداشتن وضوح هیجانی با کیفیت رابطه زناشویی همبستگی معنی داری وجود دارد. هم چنین، نتایج تحلیل رگرسیون به شیوه گام به گام نیز نشان داد که متغیرهای شوخ طبعی، مولفه مشکلات در مدیریت رفتارهای هدفمند، نداشتن آگاهی هیجانی و مولفه مشکلات در کنترل تکانه بهترین پیش بین های کیفیت زناشویی پرستاران زن هستند.
    کلیدواژگان: شوخ طبعی، دشواری در تنظیم هیجان، کیفیت رابطه زناشویی، پرستاران زن
  • محمود آخرتی، الهه آهنگری، محمد طحان* صفحات 105-116
    پژوهش حاضر باهدف بررسی مهمترین موانع موثر بر اشتغال زنان روستایی انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه زنان روستایی شهرستان زیرکوه در سال 1396 بود (بر اساس آخرین آمارها 19737 نفر)؛ که از بین آن ها تعداد 358 نفر، با استفاده از روش های نمونه گیری در دسترس، به عنوان نمونه انتخاب شدند. طرح پژوهش از نوع توصیفی مقایسه ای بود. ابزار پژوهش یک پرسشنامه محقق ساخته برای سنجش موانع اشتغال زنان بود. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که بین زنان شاغل و خانه دار در موانع فرهنگی و اجتماعی (003/0=P)، موانع آموزشی مدیریتی (048/0=P) و موانع فنی (001/0=P) تفاوت معنی دار ولی در موانع اقتصادی (999/0=P)، موانع روان شناختی (440/0=P) و موانع سیاست گذاری (084/0=P) تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اشتغال، موانع اشتغال وزنان روستایی، شهرستان زیرکوه
|
  • Yarmohammad Ghasemi, Mehrdad Navabakhsh *, Rohola Stack Pages 7-22

    According to discourse theory, the world is the product of competition between different discourses. So the controversy between discourses is the driving force of history and political life of human societies and the rivalry between ancient, traditional, constitutional, Pahlavi, and Imam Khomeini's discourse about women signifiers is not exception of this law. This article, by adopting the theory and method of analyzing of discourse seeks to answer this question: what is the difference between the identity and position of the woman signifier in the discourse of Imam Khomeini with previous discourses in Iranian history? It is assumed that the discourse of Imam Khomeini, in contrast to previous discourses that have neglected either attention to religion or human beings mean and express women based on a universal identity consistent with Islamic-Iranian culture. The results of the analysis show that Imam Khomeini, while rejecting the schematic view of women in the Constitutional and Pahlavi discourses that influenced by the thought of modernity, directly and indirectly criticized the theoretical principle of traditional discourse about inequality between men and women and attempts to explain the humanity position of woman and equality of her right based on time- compatible understanding from the religion.

    Keywords: Female identity, Iranian discourse, Imam Khomeini
  • Ali Khezri *, Simin Zeyaei Pages 23-33

    The purpose of this study was to investigate the role and position of Palestinian women in the poet of Haroon Hashem Rashid. Regarding the important role of women in the fight scene, in this research it was attempted to examine the most important aspects of women's persistence in the book of ' Wardeh Ala al-Jabin Al-Quds'. Haroon Hashem is a Palestinian poet who has paid special attention to presence of women and their perseverance in the path of resistance. The research method was descriptive-analytic and it was developed by reviewing. The results of this study, based on examination of available documents, showed that Haroon Hashem rarely expresses romantic feelings and emotions of women and their apparent beauty and most of his poetry themes were description of debasement rejection, responsibility and patience of Palestinian women. He believes that Palestinian women are symbol of patience and endurance and they never give up, and in the absence of their spouse, they bear the responsibility of growing up and educating their children to give an ideal generation to their community. Therefore, poet with true emotions kept his poetry away from material aspect and brough his poetic language closer to the virtuous poetry.

    Keywords: Palestinian women, Haroon Hashim Rashid, Diwan of Wardeh Ala Jabin Al-Quds
  • Maryam Mahmoodi *, Negar Heidari Pages 35-47
    The present study aim was to investigate the feminist Ghazaleh Alizadeh point of views and examine the woman's image in her works. Feminist criticism was emerged as a serious, distinguished, and integrated approach in the European literature in the late 1960s, and its aim was identification of cultural roles and great achievements in acquiring women’s social and political rights. This method was developed in Iran in the beginning of 1960s by the novels written by Simin Daneshvar and continued by authors such as Shahrnoush Parsipour, Zoya Pirzad, and Ghazaleh Alizadeh. This study considered the feminist criticism of novels by Ghazaleh Alizadeh, and the women’s characterizations were analyzed with regards to content analysis. By reviewing these works, the readers would realize that Alizadeh has mainly exposed women to socio-political events after the Islamic revolution. With moderate viewpoints, she has criticized the solitude of women in the community, and by a mystic and theosophical approach, she has tried to highlight the roles and contribution of women in the social history of Iran.
    Keywords: Ghazaleh Alizadeh, the novel after the summer, the novel two landscape, the novel Idrisi’s house, the novel Tehran nights
  • Sajad Basharpoor, Nasim Mohammadi *, Sara Asadi Shishegaran Pages 49-60
    The current research was conducted with the goal of investigating the effectiveness of mindfulness-based stress reduction on cognitive flexibility and coping styles of women in female-headed households covered by Imam Khomeini Relief Committee in Rasht. 30 of whom were selected through convenience sampling method and were randomly assigned to two experimental groups (15 ones) and control (15 ones). The research method was a quasi-experimental and pre-test and post-test design with control group was used.  The experimental group participated in 8 sessions 90-minutes of mindfulness based stress reduction training. To collect data the Dennis and Vonderval (2010) Cognitive Flexibility Questionnaire and  Jaloveys and Powers (1984) Coping Styles Questionnaire were utilized. The gathered data were analyzed using covariance MANCOVA analysis. Results showed the effectiveness of mindfulness-based stress reduction on flexibility of cognitive and coping style and there was a significant difference between the two groups (P<0/001).
    Keywords: Mindfulness-based stress reduction, cognitive flexibility, coping styles, female-headed households
  • Faezeh Arab Yousef Abadi *, Shahla Kalbali Pages 61-74

    The purpose of this article was to extract the effective female-gender components in the style of the “Acacia's Alley” novel written by Raziyeh Tojar. According to preliminary results, these components were: female language, feminine affection and cultural issues related to women in this novel. The female language in this novel was characterized by the repetition of words or parts of sentences to stress the desired emotional sense. In this novel, most women refuse to use definitive words and their discourse was infused with a bit of prolongation. The presence of more than 298 color-related terms and the frequency of using different colors with their details in the language of novel’s characters has bestowed a feminine flavor to this novel. Moreover, the motherly affection represented one of the strongest forms of emotions in this novel. Underusing of curses emphasized its feminine style here, for reasons such as cultural and educational poverty of women in ambiguous situations, a tendency towards superstitions and folk beliefs had gained prominence. In this novel, there were various examples of cultural and social issues, which showed that women's social rights were not equal to men.

    Keywords: women's style, female language, feminine affection, “Acacia’s Alley”, Raziyeh Tojar
  • MohammadAli Hossein Savarzade, Ahmad Mansouri * Pages 75-89

    The aim of this study was to investigate the relationship between symptoms of generalized anxiety disorder and trans-diagnostic factors with sexual function disorder in women. For this purpose, in a descriptive-correlational study, 231 women referred to health centers in Mashhad in 2016 were selected by available convenience sampling method. The participants completed Generalized Anxiety Disorder 7-item Scale (GAD-7) (2006), Cognitive Avoidance Questionnaire (2008), Intolerance Of Uncertainty Scale (1994), Metacognition Questionnaire (2004), Acceptance And Action Questionnaire-II (2011), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (2006) and Female Sexual Function Index (2000). Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and regression analysis. The results showed that there was a significant relationship between symptoms of generalized anxiety disorder and sexual dysfunction in women. Also, there was a significant relationship between trans-diagnostic factors and sexual dysfunction in women. Finally, the results indicated that symptoms of generalized anxiety disorder and related factors of trans-diagnostic (intolerance of uncertainty and maladaptive adaptive cognitive emotion regulation strategies) predicted the symptoms of sexual dysfunction in women.

    Keywords: generalized anxiety, intolerance of uncertainty, sexual function disorder, trans-diagnostic factors
  • Firoozeh Faraji, Amin Koraei * Pages 91-104
    The purpose of the present study was to determine the relationship between humor and difficulty in regulating excitement and the quality of marital relationship in female nurses. The population of this study was all married female nurses in Ahwaz city hospitals. A sample of 180 nurses were selected through simple random sampling. The research was descriptive-correlational. Data were collected by Norton Marriage Quality Questionnaire (1983), Sadat Khoshui and colleagues Humor Questionnaire (2009) and Grats and Romer's (2004) Emotional Regulation Scale. Data analysis was performed via using Pearson's simple correlation coefficient and multiple regression. The results of simple correlation coefficient showed that there was a significant correlation between humor and difficulty components in emotional regulation, including the component of non-acceptance of emotional responses, problems in the management of targeted behaviors, problems with impulse control, lack of emotional awareness, lack of access to emotional regulation strategies and lack of emotional clarity with the quality of marital relationship. The results of stepwise regression analysis revealed that the variables of humor, the components of problems in the management of targeted behaviors, lack of emotional awareness, and the component of problems in controlling the impulse were the significant most important predictors of the marital quality of female nurses.
    Keywords: humor, difficulty in setting excitement, quality of marital relationship, female nurses
  • Mahmoud Akharti, Elahe Ahangri, Mohammad Tahan * Pages 105-116
    The purpose of this study was to investigate the most important barriers affecting the employment of rural women. The statistical population included all rural women in Zorkouh city in 2017 (19737 individuals according to the latest census); 358 of them were selected using simple sampling method. The research design was comparative descriptive. The data were collected by implementing a researcher-initiated questionnaire for measuring the barriers of women's employment. To analyze the data, multivariate analysis of variance was used. The results showed that there was a significant difference between employed and housewives in social and cultural barriers (P = 0.003), educational management barriers (P = 0.048) and technical barriers (P = 0.001), but there was no any significant difference in economic barriers (P = 0.999), psychological barriers (P = 0.440) and policy barriers (P = 0.084).
    Keywords: Employment, employment barriers, rural women, Zorkouh city