فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 31 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جمیله احمدپور دیزجی، کیانوش زهراکار*، علیرضا کیامنش صفحات 7-21

    پژوهش حاضر، با هدف مقایسه اثربخشی درمان متمرکزبر شفقت و درمان بهزیستی بر سرمایه روان شناختی دانشجویان دختر انجام شد. جامعه ی آماری کلیه دانشجویان دخترمجرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در نیمسال دوم تحصیلی 95-94 بود که دچار شکست عاطفی شده بودند و نمونه آن، تعداد 42 نفر داوطلب با جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل بود. طرح پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل است. ابزار استفاده شده در این پژوهش پرسشنامه سرمایه روان شناختی (لوتانز و همکاران، 2007) و مقیاس ضربه عشق (راس،1991) است. هر کدام از گروه های آزمایشی طی هشت جلسه، تحت درمان بهزیستی و درمان متمرکز بر شفقت قرار گرفتند. گروه کنترل طی این مدت هیچ درمانی دریافت نکرد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داده درمان بهزیستی بر افزایش سرمایه روان شناختی موثر است و درمان متمرکز بر شفقت برافزایش سرمایه روان شناختی موثر نیست. بین اثربخشی درمان متمرکز بر شفقت و درمان بهزیستی بر مولفه بهبود تنظیم شناختی هیجان تفاوتی وجود ندارد. همچنین نتایج نشان داد که درمان بهزیستی در بر نشانه های شکست عاطفی موثر است.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، درمان بهزیستی، درمان متمرکز برشفقت
  • اکرم احمدیان احمدآبادی*، مجتبی سپاهی صفحات 23-31

    در پژوهش حاضر هدف آن است که با استفاده از سخنان امام علی(ع) به ویژگی هایی از جنس زن پرداخته شود که اگر به درستی مدیریت نشوند، به آسیب هایی جدی تبدیل می گردند. روش کار کتابخانه ای و به صورت توصیفی-تحلیلی، با محوریت آموزه های علوی(ع) در منابع روایی مختلف به ویژه نهج البلاغه و با شیوه ی مسئله محور است. یافته های پژوهش شامل معرفی و تحلیل ویژگی هایی چون شدت عواطف، واکنش های سریع کلامی و رفتاری، میل به خودنمایی، لطافت جسمی و صفات خاص زنان می باشد. بدین روی، به جهت آنکه زنان به عنوان نیمی از پیکر اجتماع و ستون تربیتی و منبع تامین عواطف در خانواده ها هستند و همچنین به سبب پیچیده شدن ساختار جوامع و گستردگی ارتباطات و تعدد نقش ها و وظایف اجتماعی در عصر حاضر، پرداختن به موضوع آسیب های زنان بسیار مهم است؛ زیرا با مصونیت بخشی به زندگی زنان است که می توان هر چه بهتر به صیانت از مقام آنان و حفظ کانون خانواده ها و جوامع پرداخت.

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، زن، آسیب
  • محمد قمری*، گلفر حسینی صفحات 33-43

    هدف پژوهش حاضرتعیین میزان اثربخشی آموزش برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان  دختر بود. جامعه آماری همه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه (دولتی) شهرستان قدس بودندکه با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 90 نفر از این دانش آموزان انتخاب شدند.  سپس آزمودنیها  مقیاس  امتحان اسپیلبرگر(1995) را تکمیل نمودند.30 نفر از دانش آموزانی که نمرات اضطراب امتحان بالا داشتند، انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل هر کدام به تعداد 15نفر جایگزین شدند. به گروه آزمایشی، 8 جلسه برنامه کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی آموزش ارایه ولی گروه کنترل هیچگونه مداخله ای را دریافت نکردند. روش پژوهش حاضر از نوع تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. در نهایت داده ها به وسیله  آزمون آماری تحلیل کوواریانس یک راهه  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که فنون مبتنی بر ذهن آگاهی موجب کاهش میزان علایم اضطراب امتحان دانش آموزان در مرحله پس آزمون شده است. بنابراین، برای کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان می توان از فنون مبتنی بر ذهن آگاهی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، اضطراب امتحان، دانش آموزان
  • ولی الله نقی پورفر، محمد علیزاده*، محمدجواد یاوری سرتختی صفحات 45-56
    مقاله حاضر با هدف تبیین نقش حضرت زینب (س) در نهضت عاشورا و مدیریت بحران های آن، درصدد است تا الگوی موفقیت یک زن مسلمان در عرصه های سیاسی اجتماعی را ارایه نماید. مطالعه موردی سیره حضرت زینب(س) به عنوان یک زن از خاندان رسالت در دوران اسارت، به دلیل خاص بودن واقعه و شکل گیری بحرانی جدید در پیش روی تاریخ تشیع، آن هم با محوریت سیاسی- مذهبی، از اهمیت خاصی برخوردار است و می تواند الگوی مناسبی برای زنان جامعه اسلامی باشد. در این راستا با مراجعه به منابع تاریخی معتبر، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری گردید و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، داده های احصاء شده، تحلیل گردید. تشخیص درست بحران و زمینه های آن، باورهای زیربنای مدیریت بحران، ویژگی های شخصیتی موثر، و اقدامات مدیریتی قبل، حین، و بعد بحران، چهار مولفه مدیریت بحران در سیره حضرت (س) هستند که در این پژوهش یافته شد و نتیجه آن گردید که ایشان توانست این بحران ها را از طریق چهار مولفه فوق مدیریت، و آن را تبدیل به فرصت نماید و اندیشه سیاسی شیعه را گسترش دهد.
    کلیدواژگان: حضرت زینب(س)، مدیریت بحران، بحران سیاسی - مذهبی، دوران اسارت
  • فاطمه صغری غضنفری*، زهره طباطبایی صفحات 57-74

    هدف پژوهش حاضر، بررسی نگاره هایی از شاهنامه تهماسبی است که به شیوه زندگی زنان و موسیقی در این دوره می پردازد.این پژوهش، بنیادی و روش، توصیفی-تاریخی بوده و با استفاده از تحلیل اجتماعی به مطالعه نگاره هایی از عصر صفوی و نقش و جایگاه زن و موسیقی در این دوره پرداخته است. جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای است. تجزیه و تحلیل سه نگاره از شاهنامه تهماسبی نشان از مهارت نوازندگی زنان هنرمند در عصر صفوی به ویژه شاه تهماسب دارد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که با توجه به اهمیت شاهنامه شاه تهماسبی، توبه شاه تهماسب تاثیرفراوانی بر اوضاع سیاسی اجتماعی و فرهنگی ایران گذاشت و محدودیت های زنان نسبت به دوره های قبل بیشتر شد؛ از این رو؛ موسیقی تحریم گردید و موسیقی دانان سختی های فراوانی را تحمل کردند. با توجه به توبه شاه تهماسب که مانع از فعالیت موسیقی دانان و بالطبع فعالیت بانوان می گشت؛ با این حال نگاره هایی با نقش زنان درحال چنگ نوازی و دف نوازی اجرا شده است.

    کلیدواژگان: عصرصفوی، شاه تهماسب، شاهنامه تهماسبی، زنان، موسیقی عصر صفوی
  • محمد عواطفی همت*، احمد بازگیر صفحات 75-89

    هدف پژوهش حاضر مستندسازی دانش بومی ساخت مشک و دیگر دست ساخت ها از پوست دام است که برای تولید و نگهداری محصولات لبنی و آب مورد استفاده قرار می گیرند. جامعه انسانی مورد مطالعه زنان روستایی و عشایری طایفه مدهنی از ایل پاپی در منطقه ی کاکاشرف شهرستان خرم آباد است. روش پژوهش مردم نگاری با استفاده از ابزار های مصاحبه ی نیمه ساختار یافته و مشاهده مشارکتی است. نتایج نشان می دهد که زنان از پوست دام دو نوع مشک می سازند، «مشک دو» که برای مشک زنی و نگهداری دوغ و «مشک آو» که برای حمل و نگهداری آب مورد استفاده قرار می گیرند. دو دست ساخته دیگر به نام های «هیزه» برای نگهداری روغن حیوانی و «کرویل» برای نگهداری کره نیز توسط زنان ساخته می شود. این دست ساخته ها از سمبل های زندگی روستایی و عشایری هستند. ساخت آنها نیازمند دانش بومی بالایی است که زنان روستایی و عشایری به خوبی از آن برخودار هستند. در فرآیند ساخت آنها هیچ ماده مصنوعی یا شیمیایی استفاده نمی شود و تمامی اجزای آن ها بوم آورد است و استفاده از آنها در فراوری و نگهداری آب و مواد غذایی نقشی عمده ایفا می کند. محصولات تولیدی در آنها سالم هستند و به نظر می رسد در آینده تقاضا برای چنین محصولاتی افزایش خوهد یافت.

    کلیدواژگان: دانش بومی، زنان ایل پاپی
  • محمدرضا بیات* صفحات 91-102

    هدف تحقیق حاضر، تعیین میزان رابطه الگوهای ارتباطی خانواده (جهت گیری گفت وشنود و جهت گیری همنوایی) و سبک های دلبستگی (ایمن، نا ایمن اجتنابی وناایمن دوسوگرا یا مقاوم) با شادکامی دانشجویان دانشگاه آزاداسلامی واحد اندیمشک بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اندیمشک بود. که گروه نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به تعداد 327 نفر انتخاب شدند. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بود. از ابزار اندازه گیری  شامل پرسش نامه تجدیدنظر شده الگوهای ارتباطی خانواده(نسخه فرزندان) کویرنر و فیتزپاتریک (2002)، پرسش نامه سبک های دلبستگی کولینز و رید(1990) و مقیاس تجدیدنظر شده شادمانی آکسفورد (2002) استفاده گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چند گانه به روش ورود و گام به گام استفاده شد. یافته ها بیانگر آن بود که جهت گیری گفت وشنود و جهت گیری همنوایی با شادمانی رابطه مثبت و معنی دار داشتند. همچنین سبک دلبستگی ایمن با شادمانی رابطه مثبت و معنی دار و سبک های دلبستگی نا ایمن دوسوگرا و ناایمن اجتنابی با شادمانی رابطه منفی و معنی دار دارند. همچنین طبق نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون به روش گام به گام، از میان متغیرهای پیش بین، به ترتیب سبک دلبستگی ایمن، مولفه جهت گیری همنوایی و جهت گیری گفت وشنود بهترین پیش بینی کننده های شادکامی بودند.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، سبک های دلبستگی، شادکامی
  • عبدالرضا عطاشی*، مژده مرشدی صفحات 103-114
    هدف این پژوهش، آشنایی با ادبیات معاصر عرب در خصوص زن بر اساس اشعار حافظ ابراهیم از شعرای معاصر مصر و دیدگاه وی در خصوص آزادی زنان و نقش آنها در تمامی عرصه های سیاست و علم و تربیت بود. روش این پژوهش نقلی، تحلیلی یافته ها است. نتایج نشان داد که ایشان روشنگرانه در اشعارشان، در مقابل خط فکری که معتقد به آزادی بی قید و بند برای زنان بود، ایستادگی نموده و آزادی زن را در حدود اسلام می داند. هم چنین این شاعر نیوکلاسیک معتقد به نقش زن در تمامی عرصه های سیاست ،علم و تربیت می باشد.
    کلیدواژگان: سیمای زن، شعر، ادبیات معاصر، مصر
|
  • Jamileh Ahmadpour Dizaji, Kianoush Zahrakar *, Alireza Kiamanesh Pages 7-21

    This study aimed to compare the effectiveness of compassion focused therapy and well-being therapy on psychological capital in female students. The statistical population included all students of Islamic Azad University, Science and Research Branch of Tehran in the second semester of 1394-1395 who were in romantic failure.The sample was included 42 volunteers who randomly divided into two experimental groups and one control group. Quasi-experimental research design was pretest – posttest with control group. The instruments used in this study were Psychological Capital Questionnaire (Luthans et al., 2007) and Love Trauma Inventory(Rosse,1991). Each experimental group included WBT & CFT were treated in eight sessions. During this period the control group did not receive any treatment. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results showed that WBT is effective in improving psychological capital and CFT is not effective in improving psychological capital. There is no difference between CFT and WT on improving psychological capital. The results showed that Well-being therapy is effective in people with romantic failures.

    Keywords: Compassion Focused Therapy, Well-Being Therapy, psychological capital
  • Akram Ahmadian Ahmadabadi *, Mojtaba Sepahi Pages 23-31

    In this study, the goal was to consider speech of Imam Ali (AS) addressed the characteristics of the females those which if not managed properly, could become serious problematic. The research method was a library and descriptive-analytic type referring to the words of Imam Ali (AS) in various sources, especially in Nahj al-Balagha, with a problem-oriented approach. The findings of the study included the introduction and analysis such features like intensity of emotions, quick verbal and behavioral response, desire to show up, body elegance and special features of the  women. So since women are as half of the human society and pillar of upbringing and source of emotions in the family and also, due to the reason of the communities complex structure and the extent of communication and a multiplicity of roles and social responsibility in the present, addressing the issue of women pathology has become very important, because securing women's lives could better protect them and the family and the community.

    Keywords: Imam Ali (AS), woman, pathology
  • Mohammad Ghamari *, Golfar Hosseini Pages 33-43

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of a mindfulness-based stress training program in reducing test anxiety of female students. The statistical population was all female students of public high school in Ghods city. Random cluster sampling was used to select 90 students as the sample. Then the subjects completed the Silberberg Anxiety Scale. 30 students with high test anxiety scores were selected and randomly divided into two groups; an experimental and a control group, each consisting 15 students. The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design and a control group. The experimental group received 8 sessions of mindfulness-based stress reduction training but the control group received none. Data were analyzed using multivariate covariance. The findings showed that mindfulness – based techniques reduced the symptoms of test anxiety. The research concluded thsa mindfulness – based techniques can be used to reduce the test anxiety of students.

    Keywords: mindfulness – based stress reduction program_test anxiety_Students
  • Valiollah Naghipoorfar, Mohammad Alizadeh *, Mohammad Javad Yavari Ssartakhti Pages 45-56
    This article with the aim to explain the role of Her Excellency Zeinab (SA) in Ashura movement and its crisis management, attempted to introduce a model of success for Muslim woman in the social and political arena. The biography case study of Her Excellency Zeinab (SA) as a woman from the prophet family during the captivity, because of the uniqueness of the event and the formation of new crisis in advancing the history of Shi'ism, along with a focusing on political and religious aspect is very important and could be a model for Muslim women. In this regard, referring to reliable sources, the required information was collected and by using descriptive-analytical way the extracted data was analyzed. Diagnosis of the crisis and its fields, underlying beliefs of crisis management, impressive characteristic features and managerial actions before, during, and after the crisis, were the four components of crisis management in the life of Her Excellency Zeinab (SA) that in this research were found and the result was that she could manage this crisis through the above four components, and turn it into an opportunity to expand Shiite political thought.
    Keywords: Her Excellency Zeinab (SA), crisis management, crisis of political, religious, Captivity period
  • Fatemeh Soqra Ghazanfari *, Zahra Tabatabaii Pages 57-74

    This study aimed to investigate the Persian paintings of Tahmasbi’s Shah-nameh and women's lifestyle and music in that era. This is a fundamental research with a descriptive-historical method and social analysis has been applied for studying the Persian paintings and the role and status of women and music in the Safavid era. The data were collected in library. Analysis of three Persian paintings of Tahmasbi’s Shah-nameh showed the proficiency and talent of the women artists in Safavid era in general and in Shah Tahmasb’s era in particular. The results showed that, given the importance of Shah Tahmasbi’s Shah-nameh, Shah Tahmasb’s penance had not only a great impact on Iran’s political, social, and cultural conditions but also made women more restricted than the previous eras. Accordingly, the music was boycotted and musicians endured many hardships. Although, repentance of Shah Tahmasb suppressed the activity of musicians and naturally, the activity of women, there are some Persian paintings containing women playing harp and tambourine.

    Keywords: Safavid era, Shah Tahmasb, Tahmasbi Shah-nameh, Women, music of Safavid era
  • Mohammad Avatefi Hemmat *, Ahmad Bazgir Pages 75-89

    The objective of present study was to document indigenous knowledge of making water skin and other handmade of hide livestocks that were used for processing and storage dairy products. The research conducted in villages and nomad women from Madhani tribe of Papi confederacy in Kakasharaf region of Khorramabad county, Lorestan province. The research method was ethnography with applying semi structured interviews and participatory observation. The results showed that villager and nomad women made two types of musk one of them, “mashk-e Du” for processing yoghurt and storage Doogh, and another one “Mashk-e Aow” for carrying and storage drinking water. In addition, local women make “Hiza” for storage ghee and “Kervel” for storage butter from ruminant coats. These handicrafts are symbol of the nomads and rural communities which come out of rich gender traditional knowledge. No synthetic nor chemical materials were used during the making process of these storages. The products were stored or processed in them seeded to be healthy and homemade which the user demands increase for them.

    Keywords: Indigenous knowledge, women of Papi tribe
  • Mohammad Reza Bayat * Pages 91-102

    The purpose of the present study was to determine the level of relationship between family communication patterns (conversation orientation and conformity orientation), and attachment styles (secure, insecure-ambivalent and insecure-avoidant) in female students of Andimeshk Islamic Azad University. The population comprised all the female students studying in Islamic Azad University, Andimeshk branch, out of whom a sample of 322 girls was selected using a random multistage sampling. The research employed descriptive-correlational method. The research’s data gathering tools included Koerner & Fitzpatrick Family Communication Patterns Questionnaire (children's version) (2002), Attachment Styles Questionnaire by Kolinz & Reed (1990) and Oxford Happiness Questionnaire (revised version) (2002). Pearson correlation analysis and step-wise regressions were used in order to analyze the data. Results indicated that conversation and conformity orientation and happiness are significantly and positively correlated to one another. Moreover, there existed significant and positive relationship between secure attachment style and happiness; whereas, significant and negative relationship was observed between avoidant and ambivalent attachment styles and happiness. Furthermore, according to the results of step-wise regression analysis, secure attachment styles, conversation orientation and conformity orientation are the best predictors of happiness, respectively.

    Keywords: Family communication patterns, attachment styles, happiness
  • Abdol Reza Attashi *, Mojde Morshedi Pages 103-114
    The purpose of this study was to deliberate the Arab contemporary poetry about women based on Hafez Abraham, the Egypt contemporary poet; his point of view on women’s freedom and their role in policy, science and education. The study was designed as narrative and analytic. The result showed that he objected to the unconstrained freedom in his poetries and described the women’s freedom in Islamic domains. Also this neoclassic poet believed in the role of women in all areas such as policy, science and education.
    Keywords: women’s feature, poem, contemporary literature, Egypt