فهرست مطالب

نشریه روان شناسی فرهنگی زن
پیاپی 21 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اکرم بهلولی*، علی یار حسینی صفحات 9-29

    امام خمینی (ره) در مورد اسرار وجودی حضرت فاطمه زهرا (س) حقایقی را بیان نمودند که در آموزه های دینی وعرفانی به آن حقایق اشاره گردیده است. امام خمینی (ره) فاطمه زهرا را تجلی گاه همه ی کمالات انسانی و در واقع موجودی ملکوتی می داند که به صورت انسان در عالم ملک ظهور کرده است؛ زیرا آن حضرت پاره ی وجود کسی است که برجسته ترین نمونه ی «کون جامع» است، به گونه ای که وقتی در مدار طبیعت و فرا طبیعت اوج می گیرد نه تنها مراتب ملک را زیر پا می گذارد، بلکه آفاق ملکوت را نیز پشت سر می اندازد و در والاترین افق شهود، به دیدار معبود بار می یابد.لذا امام خمینی (ره) به عنوان اسلام شناس جامع و فیلسوفی ژرف نگر و عارفی حقیقت بین ، حضرت فاطمه زهرا (س) را معجزه ی تاریخ و افتخار عالم وجود معرفی نمودند ، که تمام هویت انسانی در او جلوه گر شده است؛ به گونه ای که از ایشان به عنوان برترین الگوی معرفت، تقوا، علم آموزی، ولایت مداری، ساده زیستی و تربیتی نام برده اند.

    کلیدواژگان: حضرت فاطمه زهرا (س)، امام خمینی (ره)، عرفان
  • ایران مهدیزادگان*، زهرا سلیمیان صفحات 31-41
    پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین ابعاد کمال گرایی (اهداف و معیار های شخصی، نگرانی درباره اشتباهات، انتظارات والدین، انتقادات والدین، تردید نسبت به اعمال و سازماندهی) با رفتار پرخاشگرانه خصمانه در زنان بسکتبالیست شهر اصفهان، انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان بسکتبالیست شهر اصفهان به تعداد 105 نفر تشکیل داده اند که از میان آنان تعداد 80 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار های جمع آوری اطلاعات، شامل پرسش نامه های کمال گرایی فراست (FMPS) و پرخاشگری ورزشی بردمایر (BAAGI) بود. داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل و نتایج نشان داد که بین نگرانی در مورد اشتباهات، تردید نسبت به اعمال و انتقادات والدین از میان ابعاد کمال گرایی با پرخاشگری خصمانه، رابطه منفی معنادار وجود دارد (05/0≥P). علاوه بر این، نتایج نشان داد که بعد نگرانی بیش از حد در مورد اشتباهات، به عنوان قوی ترین پیش بین پرخاشگری خصمانه می باشد که توانست 23 درصد از واریانس پرخاشگری خصمانه را تبیین کند.
    کلیدواژگان: کمال گرایی، پرخاشگری خصمانه، زنان بسکتبالیست
  • صبا بیوک زاده* صفحات 43-61
    مطالعه و بررسی آیین های سوگ در شاهنامه نشان می دهد که میان روایات داستانی شاهنامه و واقعیت های تاریخی درباره سوگ شباهت های بسیاری هست و آن رسوم هنوز هم در قسمت هایی از کشور باقی مانده است. در این مقاله سعی شده تا آیین های سوگ در حماسه را مطرح کرده و نشان داده شود که تا چه میزان این رسوم ها را بانوان اجرا می کردند، اساس کار بر پایه شاهنامه است که منبع اصلی در این موارد به شمار می رود. در بررسی آیین ها، مطلبی که مستقلا به آن پرداخت شده مراسم سیاوشان و مرگ سیاوش است، چرا که بسیاری از آیین های سوگواری از بعد مرگ سیاوش، چون اصلی در تمام مراسم ها پذیرفته و اجرا شده و حتی تاکنون بیشتر این رسم ها اجرا می شود، به این جهت قبل از توضیح آیین ها، مساله سیاوشان و اصول عزاداری سیاوش بررسی شده، آنگاه به تک تک آیین ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: آئین های سوگواری، شاهنامه، زنان
  • لنا عبدالخانی*، تهمینه جوهر صفحات 63-72

    زنان به عنوان یک گروه تاثیر گذار در مشارکت و بالاخص مشارکت سیاسی نقش مهمی در تصمیم گیری های سیاسی دارند. پژوهش حاضر در جهت بررسی سطح مشارکت سیاسی زنان فرهنگی (آموزش و پرورش ناحیه 2 شهرستان اهواز) و عوامل مرتبط با آن می باشد که سعی دارد نگرش زنان فرهنگی به مشارکت سیاسی خصوصا در سطوح تصمیم گیری وتصمیم سازی را بررسی کند. چهارچوب تحقیق نظر"لستر میلبراث" در کتاب مشارکت سیاسی است. در تحقیق حاضر براساس مدل بیان شده، رابطه بین متغیرهای مستقل همچون موقعیت و پایگاه طبقانی، وضعیت اشتغال، وضعیت تامل، سن، میزان تحصیلات، محل سکونت، اعتماد وتعهد به نظام سیاسی ،پیروی از فرهنگ خانواده ،احساس اثر بخشی ،احساس بی عدالتی وآکاهی سیاسی با متغیر وابسته یعنی میزان مشارکت سیاسی مورد بررسی قرار گرفته است. تحقیق حاضراز نوع مطالعه میدانی با استفاده از روش پیمایشی ،تحلیلی صورت گرفته است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان، مدیران، معاونان، مربیان پرورشی، مشاوران شاغل درآموزش وپرورش ناحیه 2 شهرستان اهواز در هر سه مقطع تحصیلی ابتدایی-راهنمایی-متوسطه در سال تحصیلی 91-90 می باشد .که طبق برآوردهای انجام شده بالغ بر 2850 نفربوده که از طریق فرمول کوکران نمونه بدست آمده برابر با   300 نفر به عنوان نمونه در نظرگرفته شد.بر اساس یافته های تحقیق نتایج بدست آمده نشان می دهد که مولفه هایی چون وضعیت تاهل،سن،رشته تحصیلی،وضعیت اجتماعی و اقتصادی بر میزان مشارکت سیاسی زنان تاثیرگذار نبوده، در حالیکه متغییرهایی چون اعتماد و تعهد به نظام سیاسی،نگرش مذهبی و احساس بی عدالتی می توانند بر میزان مشارکت سیاسی تاثیرگذار باشد.ست.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، آموزش و پرورش، زنان
  • ناهید صفار* صفحات 73-90
    پروین اعتصامی بانوی برجسته شعر فارسی قرن اخیر در سرودن قطعات گوی سبقت از هم عصران ربوده و در مناظره صاحب سبک است. در تحقیق حاضر شعر وی را از منظر موسیقی شعر بررسی شد تا ابعاد ماندگاری و محبوبیت سخن او نشان داده شود. موسیقی شعر به بررسی هماهنگی و انسجام کلام در چهار سطح بیرونی، کناری، درونی و معنوی پرداخته است. اوج شکوهمندی و اقتدار شعر پروین اعتصامی در سطح معنوی و روابط معنایی اجزای کلام است. روشی که اشعار او را در عین سادگی و روانی لفظ غنایی ادبی بخشیده و مورد توجه ادیبان و منتقدان ادبی قرار داده است. علت توجه شاعر به موسیقی معنوی تعهد و اعتقاد به تعلیم بویژه تعلیم بانوان ایران زمین، کمک به دیگران خاصه ضعفا و مبارزه با ظلم و بی داد ستمگران مستبد و جنایت کاران روزگار است.
    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، موسیقی شعر
  • رضوان همایی* صفحات 91-104
    مقاله حاضر به دیدگاه های نظریه پردازانی همچون: پیاژه، کلبرگ، فروید و بندورا در مورد رشد و تحول اخلاقی پرداخته است. رویکرد توافق ذهنی اخلاق، پرورش اصول وعقاید منطقی در افراد را مورد تاکید قرار می دهد. نظرات پیاژه وکلبرگ در این الگو گنجانده می شود. برای پرورش اخلاقیات دراین الگو پیشنهاد می شود که به آموزش اصول منطقی، عقاید و انجام وظیفه همراه با بحث ومناظره کلاسی پرداخته شود. رویکرد مراقبت بر اساس نظرات گلیگان در انتقاد به کلبرگ مطرح شده و بررسی و ارایه ارزش های افراد و دادن مسوولیت به آن ها را در پرورش اخلاق، مفید تلقی می نماید. رویکرد الهیاتی، رشد اخلاقی را براساس دستورات خداوند به خصوص از زبان قرآن واحادیث، مطرح نموده است. در بررسی تفاوت رشد قضاوت اخلاقی در پسران و دختران، نتایج نشان داد که قضاوت اخلاقی پسران بیشتر مبتنی بر عدالت و امور انتزاعی است، اما تصمیم گیری اخلاقی دختران بر مبنای ابراز عواطف، مراقبت از خود ودیگران، احساس مسوولیت نسبت به نوع انسان، حساسیت نسبت به دیگران و حقوق آنان استوار است.
    کلیدواژگان: رشد اخلاقی، پرورش اخلاقی
  • نفیسه صالحی*، آزیتا کوشافر صفحات 105-118
    زنان با مدیریت غذا در خانه، مدیریت آب، مدیریت ضایعات خانگی، مدیریت انرژی در منزل، نتایج بسیار مثبت برای حفظ محیط زیست به بار خواهند آورد. هدف از آموزش محیط زیست افزایش آگاهی و یا داشتن قدرت تشخیص و توصیف مسایل زیست محیطی ، افراد بتوانند در ابداع روش ها و حل معضلات زیست محیطی مهارت هایی کسب کنند. از این رو هدف از انجام این تحقیق که در راستای برآورد اهدف آموزش محیط زیست می باشد ، ارزیابی میزان آگاهی معلمان مدارس در مقطع دبیرستان منطقه 4 شهر اهواز در نسبت به مسایل زیست محیطی است. در این که در سال 1393 انجام شد ، 100 پرسشنامه حاوی 17 سوال به 4 دبیرستان در منطقه 4 شهر اهواز زیر نظر مدیران مدارس در میان معلمان زن توزیع و تکمیل گردید و داده های بدست آمده با روش توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد که یافته ها بیانگر لزوم آموزش محیط زیست در جامعه و ضعف میزان اطلاع رسانی زیست محیطی می باشد. جامعه آماری معلمان عدم احساس مسئولیت های زیست محیطی و بی اطلاعی و ناآگاهی مردم را عامل ایجاد و پیشرفت معضلات زیست محیطی دانستند و تعداد زیادی از معلمان، آموزش حضوری همراه دانش آموزان و برگزاری کارگاه های آموزشی را از روش های موثر آموزش می دانند و از نظر پاسخگویان اساسی ترین عامل ایجاد مشکلات محیط زیست در کشور عدم احساس مسئولیت زیست محیطی ذکر گردید و اساسی ترین مشکل زیست محیطی کنونی بحران انرژی و آلودگی هوا و سپس دفع غیراصولی زباله ها بیان نموده اند که این خود نشان دهنده آگاهی کم معلمان از مشکلات عمده زیست محیطی در حال حاضر می باشد چرا که مشکلاتی همچون تخریب و کاهش منابع طبیعی ، گرمایش جهانی و افزایش جمعیت به مراتب مهم تر و گسترده تر از دفع غیر اصولی زباله است ، بنابراین پیشنهاد می شود که وزارت آموزش و پرورش در محتوای دروس مرتبط با محیط زیست یکسری بازدیدهای علمی را باید مد نظر قرار دهد و در برنامه ریزی های زیست محیطی به طرق مختلف دخیل باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی زیست محیطی، معلمان زن
  • فاطمه ممیزی*، علی بهادری صفحات 119-129

    آنچه ازدید عامه مردم و از نگاه طبقات مختلف اجتماعی، دراعصار پیشین، نسبت به زن و منزلت انسانی و اجتماعی او مطرح بوده و تا اعصار بعد و روزگار ما استمرار یافته است، چنانکه او را حسب مستندات دینی، باورها و اعتقادات آیینی، از حیث خلقت شان، اعتبار ذاتی، قابلیت ها و توانمندی ها، کمتر از مردان دیده اند. در این میان عامل عمده و اثر گذار در ایجاد و تسری این طرز تلقی، نوع نگاهی است که حسب باورهای دینی ایجاد شده است. اما این نگاه متفاوت، بر خلاف آنچه در متون و منابع اصلی اسلام از جمله قران و سیره نبوی آمده از سایر ادیان و آیین ها حاصل گردیده و از مجموع آن استنادات که مسبب خوار داشت زنان بوده و هست به "اسراییلیات" تعبیرمی شود. اسراییلیات مجموعه اخبار، رویداد ها و روایاتی است که به حق یا به جعل، در کتب ومنابع اسراییلی تجمع یافت وحسب مقتضیات وضرورت هایی که به کار مفسران و بزرگان اهل علم و ادب وعرفان دراسلام و ایران می آمده است، به میان مطالعات و مکتوبات ایشان راه یافته وبه لحاظ مشابهت ها وتجانسی که میان بعضی آیات و احادیث با آنچه دراسراییلیات بوده، و هم به لحاظ فقدان توضیح و تشریح کافی این روایات و آیات و یا فقر علم و اطلاع کافی وکامل مفسرین ومولفین، دستمایه مناسبی در توضیح و تفسیر بعضی آیات قرانی و احادیث نبوی شده است و بازتاب و تبعات روشنی درآراء و آثار بزرگان دینی،عرفانی و ادبی، در تمام طول تاریخ ایران بعداز اسلام برجای گذاشته است. پژوهش حاضر بر آن است تا با استفاده از منابع اصلی مربوط در این حوزه، این پدیده را به روش استقرایی و در بستری تاریخی استدلال نماید.

    کلیدواژگان: اسراییلیات، زنان
|
  • Akram Bohlouli *, Ali Yar Hoseini Pages 9-29

    Imam Khomeini discussed facts concerning existential mysteries of Excellency Fatimah Zahra that has been mentioned in religious and Gnostic literature.  Imam Khomeini said: “Fatimah Zahra is the manifestation of all human accomplishments and in fact (Her Excellency) is celestial existence that avatar in the world alike human.” Due to Her Excellency is a part of perfect comprehensive existence. While His Holiness ascend the natural and supernatural axis (His Holiness) not only surpass celestial existing but also go beyond the heaven so reached Allah. So Imam Khomeini as an Islamic scholar and deep philosopher and true gnostician has introduced Excellency Fatimah Zahra as history miracle and pride of existing world that human identity is manifested in her. Therefore Excellency Fatimah Zahra is the best sample of highest knowledge, virtue, science learning, education and simple living that can be introduced to the world.

    Keywords: Excellency Fatimah Zahra, Imam Khomeini, Gnostic
  • Iran Mehdizadegoun *, Zahra Salimian Pages 31-41
    The purpose of this study was to examine the relationship between perfectionism and aggressive behavior in female basketball players in Esfahan. Statistical universe was the total female basketball players in Esfahan (105 players). 80 female basketball players were selected by convenience (within reach) sampling. Frost Multiple Perfectionism Scale (1990) and Bredemeier Athletic Aggression Inventory (1975) (hostile aggression items) were administered to collect data. The data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. The results showed that: there were negative significant relation between the concern over mistake and hostile aggression, between doubt about actions and hostile aggression and between parental criticism and hostile aggression (P≤0/05). The results also revealed that: there was no any significant relation between the parental expectation, personal standards and organization with hostile aggression. Furthermore, the results of multiple regression analysis showed that, concern over mistakes could significantly predict the hostile aggression through one step.
    Keywords: perfectionism, hostile aggression, female basketball players
  • Saba Biyokzade * Pages 43-61
    The study of Shahnameh epic rituals mourning indicated that narrative fiction, reality and historical epic about the grief is overwhelming similarities and traditional customs still have remained in some parts of Iran country. This article introduced the mourning rituals in epics and has demonstrated the extent to which these customs were practiced by women. The study was preceded based on the Shahnameh as the main source .To review the rituals, Siavash's death was independently taken into concern. Since most of the mourning rituals were adopted and implemented as principles in all mourning events, following the Siavash's death.  And even nowadays have been practiced so far.  In this respect, before explaining the rules and principles of mourning, the Siavash's death ceremony was discussed, and then each and every ritual has been explained.
    Keywords: mourning rituals, Shahnameh, Women
  • Lena Abdolkhani *, Tahmineh Jouhar Pages 63-72

    Women, as an influential group in participation, especially political participation, play an important role in political decision-making. The present study was to evaluate the level of political participation of women (working in the Department of Education and Training in region 2 of Ahvaz) and the related factors. It aims were to examine these women’s attitude toward political participation, especially at decision-making and decision-creating levels. The conceptual framework of the study is Lester Milbrath’s view in the "Political Participation" book. Based on this framework, the relationship between independent variables like social class and status, employment status, age, education, residence, self-commitment to the political system, following the family's culture, sense of efficacy, perceived injustice and political awareness and the dependent variable, namely political participation was examined. The present study is a field study and is carried out by survey and analytical procedures. The population included all the teachers, educational instructors, and counselors working in elementary, secondary and high schools in region 2 of Ahvaz in the academic year 2011-2012. Based on the estimates, they outnumbered 2850; using Cochran’s formula, the sample subsumed 300 subjects. The findings of the study suggested that factors like marital status, age, education, social and economic conditions did not affect women’s political participation; however, variables like trust and commitment to the political system, religious attitudes and perceived injustice could influence the political participation of women.

    Keywords: political participation, Department of Education, Training, Women
  • Nahid Safar * Pages 73-90
    Parvin  Etesmi, the famous Iranian poetess has been surpassed her contemporaneous, she has developed eminent styled in controversy. In the present research, we surveyed her poem from rhythmic poem point of view to expose durability and fluent aspects of her works. Rhythmic poem considered word's symphony in four levels: external, internal, marginal and moral. The best of glory and might of Parvin Etesami poems is the semantic relation of words of speech. Such a style made her poem more fluently and lyrical speech. The reasons  of  the poetess's considerations to rhythmic poem was her  obligation to teaching and  moral doctrine,  specially educating  Iranian's women,  to assist each other and weakened  and  to struggle with injustice and opinionated tyrants and criminals of her  age.
    Keywords: Parvin Etesami, External rhythm, Marginal rhythm, internal rhythm, moral rhythm
  • Rezvan Homaei * Pages 91-104
    This study reviewed the   great theorists such as Piaget, Kohlberg, Frued and Bandura point of views on girls and boys moral development. Through emphasis on subjective consistency model, to fosters the principles and rational beliefs in people. Opinions of Piaget and Kohlberg have embedded in this model. Such a model suggested debates and dialogues on the subjects during morality training, and logical principles, beliefs and sense of duty instructions in the class. The Care Model based on criticize to Kohlberg by Giligans has explained. For development of moral, study and presentation of values to persons and assign the responsibility to them could be useful. In theological model, the moral development was explained based on god`s order in Qurran and speeches of the messengers. About Gender differences in moral development, the results showed that moral judgment in boys was based on justice and the abstract subjects, while moral decision in girls was based on emotion expression, taking care of themselves and others, sense of responsibility towards humanity, sensitivity to others and their rights.
    Keywords: moral development, moral cultivation
  • Nafiseh Salehy *, Azita Koushafar Pages 105-118
    Women via food, water, household waste and energy management at home could create very positive results to maintain the environment. The purpose of environmental education was to increase awareness and or the ability to recognize and describe the environmental issues so the people can acquire skills or to develop methods to solve environmental problems. The aim of this study was to estimate the environmental education objectives, assess the level of knowledge of teachers in secondary schools in the Ahvaz region 4 in relation to environmental issues in 1393 .100 questionnaires containing 17 items were distributed in 4 schools in Ahwaz region. Collected data were analyzed with descriptive methods. The results showed the necessity of environmental education in the community and lack of environmental information. The sample teachers stated lack of environmental responsibility and ignorance, and ignorance of the people were as causes of environmental issues worsening. A large number of teachers remarked that direct education to students and educational workshops were to be considering as effective methods. The most important environmental problems in the country according to the respondents was the lack of environmental responsibility, the current energy crisis, air pollution and waste disposal. Such estimation reflected the low teachers ' knowledge of environmental problems. Because problems such as degradation and depletion of natural resources, global warming and population growth are far more important than the broader principles of waste disposal. Therefore, it is recommended that the Ministry of Education should consider a series of scientifc studies and environmental planning related to the environment in course content in different ways.
    Keywords: environmental awareness, female teachers
  • Fatemeh Moamayezi *, Ali Bahadori Pages 119-129

    Public opinions on woman and her social and humanistic status were based on the ancient century's subjectivities that lasted to the following eras and to nowadays. Religious documents, ideological and ritual beliefs in terms of creation, position, inherent reliability and capabilities have been under evaluated the women comparing to men. The major factor affecting the development and spread of such an attitude has been an approach that was created by religious beliefs .But  such an attitude in contrary to the Islamic literature  and  the Holy Qur'an and prophet behaviors was  created and obtained based on other religions and citations .That  approaches which had disgraced and humiliated  the women was interpreted as  the "Israelis".Such literature as the "Israelis" influenced a lot of scholars, Gnostics and interpreters in Iran and Islamic world.  This study was intended to demonstrate such a phenomenon by utilizing the genuine resources of the area; and implementing inductive method over historical context.

    Keywords: Israelis, women humiliation