فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فقه و حقوق اسلامی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید ابهری*، محمدصالح صفایی صفحات 11-30

    تمکین، یکی از آثار غیر مالی مترتب بر عقد نکاح است. حسن معاشرت، معاضدت و برقراری رابطه زناشویی در حد متعارف از مصادیق تمکین می باشد. طبق ماده 1108 قانون مدنی، چنانچه زوجه بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت(تمکین)، امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود. با وجود این، در برخی موارد زوجه می تواند از تمکین در برابر زوج امتناع کند و این امتناع، موجه بوده و او را ناشزه نخواهد کرد. بسیاری از این موارد مبتنی بر قاعده لاضرر است یعنی زوجه برای دفع ضرر از خود، می-تواند از تمکین در مقابل زوج خودداری کند. در این تحقیق، موارد موجه بودن عدم تمکین زوجه از زوج در حقوق ایران(حقوق موضوعه و فقه امامیه) مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: زوجه، ضرر، تمکین، نکاح
  • حسین احمری*، پرویز ذکائیان صفحات 31-50

    خسارت تاخیر تادیه از موضوعاتی است که از دیرباز در حقوق مطرح بوده است. پس از انقلاب فقهای شورای نگهبان به استناد اصل چهارم قانون اساسی، وظیفه ای که نسبت به تطبیق قوانین با شرع انور داشتند بدوا اخذ هر نوع خسارت تاخیر تادیه را مغایر شرع و حرام اعلام نمودند ولی مدتی بعد به دلیل رشد روزافزون نقدینگی و افزایش تورم و خسارتی که با تاخیر متعهد در پرداخت تعهد نقدی خود متوجه متعهدله می کرد علی الخصوص در امور بانکی، شورای نگهبان را وادار به تجدیدنظر و پذیرش خسارت تاخیر تادیه نمود. مشروط بر اینکه اخذ خسارت در صورت تاخیر متعهد در سررسید، در ضمن عقد شرط شده باشد. سرانجام در سال 79 قانونگذار در قانون آیین دادرسی مدنی در ماده 515 مطالبه خسارت تاخیر تادیه را به طور کلی در صورت تحقق 4 شرط پذیرفت. در این مقاله صرفا به ابعاد فقهی و حقوقی «خسارت تاخیر تادیه» در فقه امامیه و حقوق ایران و تطبیق آن با کنوانسیون بیع بین المللی 1980 وین پرداخته می شود.

    کلیدواژگان: خسارت، تاخیر تادیه، خسارت تاخیر تادیه، بهره
  • میرقاسم جعفرزاده*، فخرالله ملائی صفحات 51-74

    عدم مطابقت کالاها با قرارداد از عمده دعاوی مطرح شده در محاکم داوری بین المللی است که کنوانسیون بیع بین المللی کالا 1980 وین جهت استحکام و ممانعت از بر هم زدن قراردادهای تجاری، آن را مورد توجه خود قرار داده و بعنوان قانون متحدالشکل جهانی برای حمایت همه جانبه از متعاملین، بویژه خریدار، تعهد انطباق کالاها با قرارداد را از تعهد تحویل جدا نمود. یعنی صرفا در صورت تخلف از تعهد تحویل، قرارداد قابل فسخ می باشد اما در صورت تخطی از تعهد انطباق، خریدارحق فسخ نداشته و می تواند فروشنده را جهت اصلاح یا جایگزین نمودن کالابا اوصاف مندرج در قرارداد ملزم نماید. این تفکیک با ملاحظه مواد 31 و 35 کنوانسیون قابل استنباط می باشد. در این تحقیق، ابتدا به ضرورت تفکیک و فواید عملی آن پرداخته و سپس با نظر فقهای امامیه تطبیق داده می شود. طرح تفکیک تعهد انطباق از تعهد تحویل در فقه نیز تحت عنوان« اوصاف و شروط ضمن عقد» و چگونگی ارتباط آن با خود عقد، همواره مورد توجه فقها بوده و نظرات متفاوتی ارایه گردید. از بین فقها، امام خمینی(ره) به صراحت فایل به استقلال التزامات ضمن عقد از خود عقد می باشد. از طرفی گرچه اغلب فقها، التزامات ضمن عقد را جدای از قرارداد نمی دانند ولی اکثر قریب به اتفاق آنها از نظر احکام مترتب بر هر یک، معتقد به تفکیک و جدایی می باشند و وفای به التزامات ضمن عقد را واجب می دانند.

    کلیدواژگان: تعهد تحویل، تعهد انطباق، کنوانسیون بیع بین المللی، امامیه، کالا
  • محمدرضا کاظمی، جواد محمدعلیزاده* صفحات 75-86

    دادرسی غیابی، نوعی از دادرسی است که در غیاب مدعی علیه، به موضوع دعوی، رسیدگی شده و در پایان حکم غیابی صادر می شود. اگر یکی از طرفین دعوا غایب باشد، از طریق دادرسی غیابی، در فقه با استناد به آیات و روایات از معصومین علیهم السلام و نیز وضع قوانینی در حقوق، این غیبت مانعی جهت احقاق حق و اجرای عدالت ایجاد نمی کند. این رسیدگی به صورت مطلق و بدون شرط نیست، بلکه برای جلوگیری از ضرر و زیان احتمالی مدعی علیه غایب، حق مورد مطالبه را با اخذ کفیل به مدعی پرداخت می نمایند ولی برای غایب، حق اعتراض ایجاد می شود. فقهای امامیه علاوه بر بحث پیرامون اصل جواز یا عدم جواز حکم غیابی و شرایط صدور حکم علیه غایب هریک بنا به تشخیص خود آیینی را در مورد دادرسی غیابی بیان کرده اند. نگارنده بر این باور است که به لحاظ اهمیت موضوع و ابهاماتی که در این خصوص وجود دارد، به تبیین آیین دادرسی غیابی به لحاظ قاعده فقهی با مصادیق حکم غیابی در امور حقوقی و جزایی بپردازد.

    کلیدواژگان: دادرسی غیابی، قاعده فقهی، واخواهی
  • عباس کلانتری*، زینب حسامی، محسن شاکری صفحات 87-112

    در پژوهش حاضر، آثاری که بطلان یا فساد معامله می تواند بر مال ماخوذه (مقبوضه) داشته باشد، مورد بررسی قرار می گیرد و دیدگاه های برخی از فقهای امامیه و حقوقدانان ایران در این زمینه بیان می-شود. فقهای امامیه، تاثیر بطلان عقد بر مال ماخوذه را در عدم انتقال ملکیت، ضمان عین و منافع (اعم از مستوفات و غیرمستوفات)، حرمت تصرف، وجوب رد فوری مال و جبران خسارت، بر می شمارند. قانون مدنی نیز در مواد 308 و 311 و 336 و... این اثرات بطلان معامله بر مال مقبوض را صراحتا برشمرده است. قانونگذار ایران مسوولیت گیرنده مال را در صورت بطلان معامله، همانند مسوولیت غاصب دانسته است. در قانون مدنی مصر نیز مطابق ماده 142 طرفین باید آنچه را در اثر عقد باطل دریافت کرده اند به صاحب اصلی رد کنند.

    کلیدواژگان: عقد، بطلان، فساد، مال، قبض
  • رضا احسانپور، محمد محسنی دهکلانی*، منصوره حسنی صفحات 113-140

    شیوع بیماری ایدز در سال های اخیر از یک سو و فقدان قانونی خاص جهت جرم انگاری و مجازات رفتارهای انتقال دهنده آن سبب شده است تا در این راستا توسل به نهادهای کیفری موجود مورد توجه قرار گیرد. در ایران عناوینی چون انتقال بیماری های آمیزشی، قتل عمد و شبه عمد، شروع به قتل، وارد کردن ضرب و جرح عمدی و محاربه درخصوص مورد قابل اعمال به نظر می رسد حال آنکه عناوینی چون تهدید علیه بهداشت عمومی چندان مناسب نخواهد بود. فوت جانی یا مجنی علیه بواسطه عللی غیر از ابتلاء به ایدز و ابراء جانی توسط مجنی علیه قبل از مرگ از جمله موارد سقوط قصاص و به تبع آن دیه، در نظام کیفری اسلام به شمار می آید. اما علم مجنی علیه به ابتلاء ناقل و یا آلوده بودن طرق انتقال ایدز و حتی رضایت بدوی وی به چنین انتقالی، نمی تواند سبب مشروعیت فعل مرتکب را فراهم آورده و از اسباب اباحه ی عمل مجرم به شمار آمده و رفتار مجرمانه وی را بدون عقاب واگذارد.

    کلیدواژگان: ایدز، جرم انگاری، محاربه، قتل عمد، سقوط قصاص
  • محمد موسوی*، محمد مهریزی صفحات 141-158

    همواره در روابط حقوقی بین بستانکار و بدهکار این بیم و نگرانی وجود داشته که آیا بدهکار طبق سررسید، به تادیه دین خود خواهد پرداخت یا خیر؟ از این رو نهادهایی با نقش تضمین دهنده به بستانکار شکل گرفت که از آن میان می توان به ضمان عقدی اشاره نمود. عقد ضمان که از عقود تبعی است و به دنبال وقوع دین، محقق می شود، عقدی است که شخصی بریء الذمه، مالی را که بر ذمه دیگری است، به عهده می گیرد. در این نوشتار سعی بر آن شده است تا پس از بررسی آراء اندیشمندان فقه و حقوق پیرامون ناقل ذمه بودن یا ضم ذمه به ذمه بودن اثر ضمان عقدی، نظریه مختار(تضامن طولی) را که به نظر می رسد با نیازها و مسایل رو به رشد زندگی اجتماعی اقتصادی تطابق بیشتری دارد ارایه داده و سپس پیرامون آن به شرح و توضیح استدلالات پرداخته شود

    کلیدواژگان: ضمان، ضامن، مضمون له، مضمون عنه، نقل ذمه، ضم ذمه
  • رحیم وکیل زاده، رضا رنجبر، مجید عباسی* صفحات 159-182

    اصل لزوم و استحکام قراردادها و تلاش برای جلوگیری از انحلال بی مورد آن، امروزه به عنوان یکی از اصول مبنایی در تدوین قواعد و مقررات، به شمار می رود. به طوری که می توان گفت، مساله مذکور یکی از بزرگترین دغدغه های مدونین اسناد بین المللی می باشد. اما انگیزه نگارش مقاله حاضر، یافتن پاسخ این سوال است که اگر متخلف از انجام تعهد یا طرف ناقض قرارداد، قبل از فسخ قرارداد از جانب ذوالخیار(صاحب حق فسخ)، آنچه را که موجب ایجاد خیار شده مرتفع سازد، آیا در چنین حالتی، حق فسخ از بین می رود یا نه؟ برای یافتن پاسخ، ابتدا به بررسی دیدگاه های فقهای امامیه و قانونگذار ایران پرداخته و سپس مطالعه ای تطبیقی در سه سند مهم بین المللی یعنی کنوانسیون بیع بین المللی کالا، اصول حقوق قراردادهای اروپایی و اصول قراردادهای تجاری بین المللی، خواهیم داشت تا در نهایت به نتیجه ای مطلوب برسیم.

    کلیدواژگان: حق جبران، فسخ، خیار، ضرر
|
  • Hamid Abhari *, Mohammad Saleh Safaei Pages 11-30

    The obedience is one of the effects of marriage contract. Good behavior, assistance and reasonable sexual intercourse are examples of obedience. On the base of Article 1108 of civil code, if the wife does not fulfill her duties, she has not the right for taking her maintenance. However, in some cases, the wife can refuse from doing her duties and this forbearance will not be delinquency. In other words, in these cases, non obedience will be justified. In this article, we consider the cases that non obedience of wife is justified in the law of Iran and Islamic Jurisprudence.

    Keywords: wife, Loss, Obedience, marriage
  • Hossein Ahamari *, Parviz Zokaeian Pages 31-50

    Payment demur compensation is an old legal subject. After revolution, the jurists of guard council, on the basis of principle 4 of constitution, declared that damage for payment demur is not legitimate. After that, because of the enhancement of liquidity and inflation and damages on oblige for late approval, especially in banking affairs, the guard council was forced to review and accept the damage for late approval provided that receiving damages is required in agreement, if the obligor delays beyond due date. Finally, on 1379, legislator ratified the damage for payment demur in article 515 of civil procedure. In this article, merely the legal and jurisprudential Dimension of "damage for payment demur " in the laws of Iran and Vienna 1980 convention has been studied.

    Keywords: Damage, Payment Demur, Payment Demur Damage, Interest
  • Mirghasem Jafarzadeh *, Fakhrollah Molaei Pages 51-74

    Non-conformity of the goods with the contract is one of the major claims set forth in the International Arbitration Courts. Vienna 1980 International Convention of selling goods has paid attention to it to stabilize and prevent disruption of commercial contracts and has separated obligation of compliance of goods with pledge from the obligation of delivery as a uniform global rule to comprehensively support the two parties, specially the buyer. That is, the contract is revocable merely on abuse of delivery. But in case of violation of the commitment to compliance, the buyer has no right to terminate and can require the seller to modify or replace the goods with the items set forth in the contract. This separation can be inferred through considering materials 31 and 35 of the Convention. This research addresses the necessity of the separation and its practical uses and then compares it with the views of Imamiah jurisprudents. The separation plan of compliance obligations from the commitment to deliver has been the focus of attention by jurisprudents as “the qualities and conditions of the Contract Lawâ around which different opinions have been expressed. Imam Khomeini, among other jurisprudents, explicitly recognizes the independence of the requirements of the contract law from the contract itself. On the other hand, although most jurisprudents believe in the inseparability of the requirements of the contract law and the contract, the vast majority of them believe in the separation and segregation based on the rulings on either one and consider the commitment to contract law requirements as compulsory.

    Keywords: Commitment of Delivery, Compliance Commitment, International Exchange Convention, Imamiyeh, Goods
  • Mohammadreza Kazemi, Javad Mohammadalizadeh* Pages 75-86

    Absentia trial is a kind of trial in which the claim is considered when the defendant is absent and finally judgment by default is emanated. In jurisprudence, based on the traditions and lawful percepts, absence of the litigant won't prevent to execute justice. This trial is not absolute and unconditional. To prevent probable damage, absent defendant can pay claimant's right by bail or guarantee, but the absent person con protest . Imamiyeh jurists introduced some rules for trial based on their viewpoints. In this article, the authors analyze the absentia trial in penal and lawful affairs judicially.

    Keywords: Absentia Trial, Judicial principle, Protestation
  • Abbas Kalantari *, Zeynab Hesami, Mohesen Shaery Pages 87-112

    In this article, the authors want to study the effects of invalidity of contract on grasped property in Imamiyeh Jurisprudence and Iran's law and compare it with Egypt's law. They also indicated the viewpoints of some Imamiyeh jurists and Iranian juristic. Imamiyeh jurists account invalidity of contract to inability of ownership transfer, inviolability of possession and necessity of immediately reclamation of property and compensation. In article 308, 311 and 336 of civil code this issue has been analyzed. Iranian legislator also assume the responsibility of giver as the responsibility of usurper, if the transactions go wrong and become invalid. In the civil law of Egypt, based on article 142, the giver should modify the property if the transaction become invalid.

    Keywords: Contract, Invalidity, Corruption, Property, GRASP
  • Reza Ehsanpour, Mohammad Mohseni*, Mansoureh Hassani Pages 113-140

    HIV prevalence in recent years, on the one hand, and the lack of specific law for criminal negligence and punishment for those who spread HIV on the other hand, have caused to attract the attention to use penal institutions in this regard. Some titles like: transmission of sexually transmitted diseases, willful murder, quasi-intentional homicide, attempted murder, premeditated assault and battery as well as restoring to arms (in order to frighten people) are applicable in Iran, however, threats to public health seems not to be appropriate in this respect. The death of offender or victim of an offence for reasons rather than AIDS and acquittal of offender before death penalty calling by victim offended person, lead to punishment fall and retaliation in Islamic Penal System of Iran. The knowledge of victim of an offence of being HIV transmitter or infective, even his/ her primitive satisfaction, brings no legitimacy for offender of the act committed. It also can not be considered as legal reasons for criminal act leading to criminal pardons.

    Keywords: AIDS, Criminal Negligence, Battery, Willful Murder, Punishment Fall
  • Mohammad Mousavi *, Mohammad Mahrizi Pages 141-158

    Legal relations between creditor and debtor usually accompanied by the threat of whether the debtor fulfill the due payment or default. Therefore, accomplished creation of institutions as having the role of guarantee for the creditor, among which can name Zeman Contract which is a subordinate kind of contract following the debt, through which an acquittal person accepts financial duty annexed to other. This paper by investigating theories proposed by jurisprudence and law scholars tries to first, introduce the best theory(Vertical Tazamon) seems to be the most suitable considering needs and problems of socio-economic life then explaining the pros and cons.

    Keywords: Guarantee, guarantor, Transportation of Obligation, Attachment of Obligation
  • Rahim Vakilzadeh, Reza Ranjbar, Majid Abbasi* Pages 159-182

    The principle of importance and strength of contracts and attempt to dissolute it unreasonably is one of fundamental principles for compiling acts and rules, that is, this matter is one of the greatest concerns for compilers of international deeds and documents . An attempt is here to answer this question if violator of fulfilling the contract before cancelling the contract by the person who has the right of option removes the factors which caused the option, the right of cancellation will be removed or not. To answer this question , first of all the views of Shiite jurisprudents and Iranian's legislators has been studied and then a comparative study has been made in three international documents and deeds, that is, convention on international sales of goods' , law principles of European contracts and principles of international commercial contracts for coming to a reasonable result .

    Keywords: Indemnity Right, Rescission, Option, Detriment