فهرست مطالب

پژوهش های دانش انتظامی - سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 85، بهار 1399)

فصلنامه پژوهش های دانش انتظامی
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 85، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • تاج الدین کرمی* صفحات 1-33
    زمینه وهدف

    نقش محوری شهرها و به ویژه کلان شهرها به مثابه موتور توسعه، آن ها را آماج تمرکز و تراکم جمعیت، فعالیت و نیز کانون چالش ها و مسایل فزاینده ای کرده است. بخش عمده ای از این چالش ها معطوف به امنیت انسانی بوده است. هدف تحقیق حاضر، تبیین ضرورت استقرار مدیریت یکپارچه شهری به منظور ارتقا امنیت انسانی در این کلان شهرها بوده است.

    روش

    تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی تحلیلی بوده و داده های موردنیاز از طریق روش های اسنادی و کتابخانه ای جمع آوری شدند. در تحلیل داده ها، علاوه بر روش های توصیفی تفسیری، از تحلیل های آماری و فضایی (مبتنی بر GIS) استفاده شد.

    یافته ها

    18 کلان شهر و مادر شهر منطقه ای در حدود 34 درصد جمعیت کل و 5/45 درصد جمعیت شهری ایران را در خود جای داده اند. به علاوه 52 درصد جمعیت کل و 2/76 درصد جمعیت شهری کشور در فاصله 51 کیلومتری این شهرها ساکن شده اند. آن ها بیشترین نقش را در تولید ناخالص داخلی و تولید ارزش افزوده در کشور داشته اند. نظام حکمروایی در این شهرها نیز دچار تفرق گرایی بخشی و فضایی کارکردی بوده است.

    نتیجه گیری

    انباشت سرمایه و تراکم جمعیت در کلان شهرها، امنیت انسانی ساکنان آن ها را در معرض مخاطرات طبیعی و انسانی گوناگونی قرار داده است. به علاوه نظام اداره ناپایدار تفرق گرای این شهرها، کارایی لازم برای را در بهبود امنیت انسانی نداشته و به دلیل تضاد منافع و ناهماهنگی در مدیریت مخاطرات فرا قلمروی ناتوان بوده است. ازاین رو استقرار حکمروایی مطلوب و یکپارچه برای رفع چالش های محتوایی و رویه ای در اداره کلان شهرها و ارتقا امنیت اجتماعی و انسانی آن ها، ضروری است.

    کلیدواژگان: امنیت انسانی، حکمروایی شهری، شهری شدن، کلان شهر و مدیریت یکپارچه شهری
  • عباس خورشیدی*، سارا اکبری، بتول فقیه آرام، اکبر سلیمی، نادر برزگر صفحات 35-65
    زمینه و هدف

    ایجاد شرایطی که در آن مهارت های فرماندهان مستعد شناسایی و در حوزه های مناسب استفاده شود. هدف اصلی پژوهش تبیین الگوی ارتقای مدیریت استعداد فرماندهان صف دانشگاه علوم انتظامی امین بوده است.

    روش

    از لحاظ هدف کاربردی و از نظر نوع توصیفی- پیمایشی و از نظر روش جمع آوری داده ها کیفی بود. جامعه آماری شامل کلیه خبرگان دانشگاه علوم انتظامی امین بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انجام گردید ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که از تکنیک فن دلفی و بارش فکری نیز استفاده شد. روش تجزیه وتحلیل با استفاده از کدگذاری بود و همچنین از نرم افزار MAXQDA استفاده گردید.

    یافته ها

    الگوی به دست آمده شامل پنج بعد، سیزده مولفه و 87 شاخص بود که اولا دارای پنج بعد مشخص بود ثانیا شش مولفه جدید برای آن استخراج شد که برخی از آن ها مانند بعد تعالی و سه مولفه جانشین پروری، وفاداری سازمانی، تجربه مدیریتی/ سازمانی آن در الگوهای مشابه دیده نشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده به مسیولین پیشنهاد می گردد که از ابعاد جانشین پروری، وفاداری سازمانی و تجربه مدیریتی در مدیریت استعداد فرماندهان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، جذب، توسعه، رهبری، مدیریت
  • حسنعلی موذن زادگان*، محمدرضا یزدانیان صفحات 67-112
    زمینه و هدف

    با توجه به نوآوری های قانون جدید تشکیل هییت های انضباطی رسیدگی به شکایات و تخلفات کارکنان نیروهای مسلح و دستورالعمل اجرایی آن، در رسیدگی به تخلفات کارکنان نیروهای مسلح رعایت موازین دادرسی منصفانه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. وجود چالش های مهم قانونی در رسیدگی به تخلفات انضباطی نظامیان، ایجاب می کند که چالش های موصوف از حیث «مطابقت با معیارها و تضمینات دادرسی منصفانه» مورد بررسی و واکاوی قرار گیرد و بر اساس یافته ها و داده های تحقیق، راهکارها و پیشنهادهای متناسب ارایه گردد. مهم ترین هدف این پژوهش عبارت است از: «شناسایی چالش های موجود در مقررات دادرسی تخلفات نیروهای مسلح با تاکید بر هییت های انضباطی پلیس و ارایه راه حل ها و سازوکارهای کارآمد در پرتو معیارها و تضمینات دادرسی منصفانه».

    روش پژوهش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و موضوع آن نظری است. بر همین اساس تحقیق با روش کیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی مانند کتاب ها، مقاله ها و قوانین صورت گرفته است. ارایه مطالب نیز به سبک توصیفی و تحلیلی می باشد.

    یافته ها و نتایج

    بر اساس داده های تحقیق، کلیات معیار ها و تضمینات دادرسی منصفانه در دادرسی تخلفات نیروهای مسلح و هییت های انضباطی ناجا پذیرفته شده است، اما در این مورد چالش های مهم و جدی وجود دارد. نتیجه پژوهش نشان می دهد که مهم ترین چالش های رسیدگی به تخلفات کارکنان نیروهای مسلح از منظر معیار ها و تضمینات دادرسی منصفانه عبارت است از: ساختار و ترکیب هییت های انضباطی، محدودیت در انتخاب وکیل و شرایط خاص وکالت، توسعه رسیدگی غیابی و غیر تناظری، عدم پیش بینی حق واخواهی محکوم علیه از آرای غیابی هییت های انضباطی و محدودیت حق تجدید نظرخواهی. در ساختار هییت های انضباطی نیروی انتظامی اکثر مقامات پیشنهاد دهنده تنبیه حسب مورد عضو هییت های بدوی و یا تجدید نظر هستند که این امر اصل بی طرفی را تحت تاثیر قرار می دهد. در موضوع وکالت نیز متهم به تخلف یا شاکی الزاما وکیل یا نماینده خود را باید از بین کارکنان حقوقی شاغل یا بازنشسته ناجا انتخاب کنند. همچنین نتیجه تحقیق حکایت از آن دارد که در رسیدگی به تخلفات کارکنان نیروهای مسلح تضمینات کافی برای رعایت معیارهای دادرسی منصفانه پیش بینی نشده است.

    کلیدواژگان: چالش ها، قلمرو کیفری، دادرسی منصفانه، معیارها، تضمینات، تخلفات، هیئت های انضباطی پلیس
  • علیرضا حیدر نژاد*، محمدعلی عامری صفحات 113-141
    هدف

    سرقت پدیده ای است که امنیت مالی و جانی افراد را تهدید می کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل انتظامی موثر بر سرقت های خرد در شهر مشهد و ارایه راهکارهای نوین مبارزه با آن انجام شده است.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی است و به روش پیمایشی - تحلیلی انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق، شامل کلیه کارشناسان و مسیولین دست اندرکار پیشگیری، کشف و مبارزه با سرقت های خرد باسابقه بیش از 5 سال اشتغال در پلیس آگاهی و کلانترهای سطح شهر مشهد بوده که حجم نمونه به تعداد 96 نفر محاسبه شده است. پس از ورود داده ها در نرم افزار spss ضریب آلفای کرونباخ برای آزمون پایایی در این تحقیق نمره 96/. به دست آمده است.

    یافته ها

    برابر بررسی های صورت گرفته باتوجه به یافته های مربوط به شاخص عوامل انتظامی موثر بر سرقت‎ های خرد مشخص می شود میانگین شاخص فوق 48/4 می باشد که بیانگر آن است که عوامل انتظامی موثر بر سرقت‎ های خرد بالاتر از حد متوسط می باشد. با توجه به ضریب تعیین و تاثیر می توان گفت که چهار عامل نداشتن پاس های ثابت با وزن بتای (241/0)، حضور نگهبان محله با وزن بتای (177/0)، آموزش عوامل انتظامی با وزن بتای (149/0)، فناوری های نوین با وزن بتای (142/0) به ترتیب بیشترین عامل انتظامی موثر بر سرقت های خرد اثری تعیین کننده تری دارد.

    نتیجه گیری

    در منطقه مورد بررسی نتایج نشان می دهد، توجه به مسایلی از جمله داشتن های پاس های ثابت، حضور مستمر نگهبان محله، آموزش عوامل انتظامی و استفاده از فناوری های نوین می تواند تاثیر بسزایی در کاهش سرقت های خرد ایفا نماید.

    کلیدواژگان: سرقت، سرقت های خرد، عوامل انتظامی، مشهد÷
  • همت الله شمولی*، علیرضا زرگر صفحات 143-166
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر یادگیری سازمانی کارکنان سازمان ناجا (موردمطالعه: پایگاه دریابانی شهرستان بندرعباس) انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی که به صورت پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری کلیه کارکنان پایگاه دریابانی نیروی انتظامی شهرستان بندرعباس بودند که 170 نفر از کارکنان از طریق فرمول کوکران به روش نمونه گیری 2 تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته عوامل موثر بر یادگیری سازمانی ناجا و پرسشنامه استاندارد سنگه مبتنی بر طیف پنج ارزشی لیکرت بود که روایی و پایایی آن ها تایید شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که عوامل رهبری مناسب، فضای تعمیقی، بومی سازی، تعادل بین کار و خانواده، مدیریت زمان و تجربه اندوزی بر یادگیری سازمانی کارکنان پایگاه دریابانی نیروی انتظامی شهرستان بندرعباس تاثیر مثبت و معنی داری در سطح 05/0 داشته است. همچنین رهبری مناسب بیشترین تاثیر و مدیریت زمان کمترین تاثیر را در سطح 05/0 داشته است.

    نتیجه گیری

    عوامل رهبری مناسب، فضای تعمیقی، بومی سازی، تعادل بین کار و خانواده، مدیریت زمان و تجربه اندوزی بر یادگیری سازمانی کارکنان پایگاه دریابانی نیروی انتظامی شهرستان بندرعباس تاثیر مثبتی داشت.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، رهبری مناسب، بومی سازی، تجربه اندوزی
  • جواد صیدی پیری*، جواد عینی پور، حبیب الله جانثاری، سلمان امیری صفحات 167-193
    زمینه و هدف

    نداشتن مهارت مدیریت هیجان ها و به طور ویژه کنترل خشم، باعث تجربه احساسات منفی، تحمل روابط پر تنش، رفتار محتاطانه، اجتناب از حضور در محیط های ماموریتی و کاهش رضایت شغلی در نیروهای یگان ویژه می گردد؛ این پژوهش، به منظور طراحی الگوی مدیریت هیجان نیروهای یگان ویژه استان کردستان انجام شده است.

    روش شناسی

    این تحقیق از نوع «کیفی» است که با روش داده بنیاد انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق را اساتید روان شناسی، کارشناسان و نخبگان یگان ویژه تشکیل دادند که به صورت هدفمند از این جامعه تا رسیدن به حد اشباع تعداد 10 نفر انتخاب گردیدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از کدگذاری سه مرحله ای سطح باز، محوری و گزینشی استفاده شده است.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس نظریه پردازی داده بنیاد نشان داد که مدیریت هیجان یگان ویژه پلیس متشکل است از ده مفهوم: تنظیم هیجان (6 شاخص)، تنش و استرس در یگان ویژه (5 شاخص)، اعتمادبه نفس (5 شاخص)، تعهد سازمانی (6 شاخص)، نگرش معنوی (5 شاخص)، رضایت شغلی (4 شاخص)، تاب آوری (4 شاخص)، عملکرد تیمی (3 شاخص)، خلاقیت (5 شاخص) و انگیزش (3 شاخص). 

    نتیجه گیری

    آنچه به عنوان نتیجه تحقیق استنتاج گردید این است که در الگوی مدیریت هیجان یگان ویژه، سه مولفه «اعتمادبه نفس»، «خلاقیت» و «نگرش معنوی» در کنار شرایط مداخله گری چون رضایت شغلی، تعهد سازمانی و عملکرد تیمی در بستر عامل زمینه ای استرس و تنش بر مولفه اصلی آن یعنی شناخت و تنظیم هیجان تاثیر می گذارند که افراد بهره مند از شناخت و تنظیم هیجان به مدد راهبرد تاب آوری به انگیزش دست می پایند؛ انگیزشی که پس از تشکیل با مولفه اصلی الگوی مدیریت هیجان یعنی شناخت و تنظیم هیجان ارتباط تعاملی برقرار می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت هیجان، یگان ویژه، نگرش، خودکنترلی، احساس
  • سیده زهرا نوزن* صفحات 195-219
    زمینه و هدف

    در هر جامعه ای با هر زبانی گروهی از افراد باهم زندگی می کنند که قادر به استفاده از زبان نیستند. ازنظر جامعه این افراد دارای معلولیت هستند. بدین معنی که قادر به شنیدن، ادای کلمات و استفاده از زبان متداول نیستند. این افراد با زبان اشاره با یکدیگر و با افراد جامعه ارتباط برقرار می کنند؛ بنابراین تعامل پلیس با افرادی که دارای معلولیت شنیداری هستند، بسیار مهم و تاثیرگذار است که هدف این پژوهش بررسی تعامل پلیس با شهروندان و جامعه ناشنوا نایان بوده است.

    روش پژوهش

    روش تحقیق به صورت تحلیل مفهومی و اسنادی بوده و برای گردآوری داده ها به منظور دستیابی به نتایج تحقیق، از ابزار کتابخانه ای، اینترنت، کتب و مقالات علمی فارسی و لاتین و پایان نامه های مرتبط با موضوع تحقیق استفاده شده است.

     یافته ها

    در یافته های پژوهش به بررسی نظریه های زبانشناسی و چهارچوب مفهومی مرتبط با ناشنوایان، نظریه فلسفی و ادبی در رابطه با ناشنوایان، نظریه جامعه شناسی تعامل با ناشنوایان و تاثیر مولفه های آموزشی در تعامل بین پلیس، شهروندان و ناشنوایان با محوریت پاسخ به دو سوال مرتبط به تحقیق پرداخته شده است.

    نتایج

    حاکی از آن است که پلیس با شهروندان و جامعه ناشنوایان در ارتباط است و تعامل دارد و در حقیقت هر چه تعامل این دو قشر به درستی صورت گیرد باعث افزایش امنیت شهروندان ناشنوا در جامعه می شود. آموزش هم در حوزه پلیس و هم در جامعه ناشنوایان نقش اساسی و حیاتی دارد. جایگاه این قشر جامعه باید مشخص و بر اساس آن برنامه ریزی و رفتار شود. هرچقدر تعامل میان پلیس، شهروندان و افراد با ناتوانایی شنیداری بیشتر شود درصد خطا و اشتباه کم و احساس امنیت بالا می رود.

    کلیدواژگان: زبان، معلولیت شنیداری، شهروندان ناشنوا، تعامل پلیس، امنیت
  • تدوین و اعتبار یابی مدل کیفیت تدریس اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم انتظامی امین و ساخت ابزار مناسب
    روح الله سالار * صفحات 221-252
    زمینه و هدف

    این پژوهش به تدوین و اعتبار یابی مدل کیفیت تدریس اعضای هییت‌علمی دانشگاه علوم انتظامی امین و ساخت ابزار مناسب پرداخته است.

    روش‌ پژوهش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان سال آخر دانشگاه علوم انتظامی که به تعداد 218 نفر از طریق نمونه‌گیری تصادفی ساده و 30 نفر از خبرگان که به‌صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها دو پرسشنامه محقق ساخته 62 و 12 گویه‌ای است. روایی پرسشنامه با استفاده از نظر خبرگان و به روش صوری تایید شد و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ تایید شد که برای دو پرسشنامه شامل؛ 78./0 و 86./0 است. به منظور تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها از تی تک نمونه ای، برای شناسایی ابعاد کیفیت تدریس، از تحلیل عاملی برای مدل پیشنهادی همچنین برای استخراج و اعتبارسنجی ابزار از تحلیل عاملی استفاده شده است.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد که مدل کیفیت تدریس دارای 4 بعد؛ طراحی تدریس، اجرای تدریس، ارزشیابی و ویژگی‌های فردی است. مدل پیشنهادی از نظر متخصصان دارای اعتبار بوده است. همچنین جدول کل واریانس تبیین حدود 22/85 درصد واریانس کل سوالات (گویه ها) را تبیین می‌کنند که در واقع نشان دهنده این است که ابزار دارای ساختار مناسب بوده است.

    نتیجه‌گیری

    نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده، ابعاد، مولفه‌ها و شاخص‌ها، ابزار مناسب برای کیفیت تدریس اعضای است و این نتایج دربردارنده دستاوردهای نظری و کاربردی برای دانشگاه علوم انتظامی و سایر مراکز آموزشی است.

    کلیدواژگان: اعتبار یابی، کیفیت تدریس، هیئت علمی-مدل
|
  • Tajoddin Karami * Pages 1-33
    Background and objectives

    The pivotal role of cities, and especially metropolitan cities, as the engine of development, has made them the focus of population density, activity, and the center of growing challenges and issues. Most of these challenges have focused on human security. The aim of the present study was to explain the need to establish integrated urban management in order to improve human security in these metropolises.

    Methodology

    In terms of its objectives the present study is of an applied research type and in terms of methodology it is considered as a descriptive-analytical study and the required data was collected through documentary methods and library study. In data analysis, in addition to descriptive-interpretive methods, statistical and spatial analysis (based on GIS) was employed.

    Findings

    18 metropolitan and the mother cities of the region contain about 34% of the total population and 45.5% of the urban population of Iran. In addition, 52% of the total population and 76.2% of the country's urban population live within 51 km of these cities. They have played the biggest role in GDP and value-added production in the country. The system of governance in these cities has also been suffering from partial and functional-spatial fragmentation.

    Results

    The accumulation of capital and population density in metropolitan areas has exposed the human security of their inhabitants to various natural and human hazards. In addition, the system of unsustainable separatist administration in these cities has not been effective in improving human security and has been incapable in managing trans-territorial risks due to conflict of interest and inconsistency. Therefore, the establishment of a desirable and integrated governance is necessary to address the content and procedural challenges in metropolitan administration and to promote their social and human security.

    Keywords: Human security, Urban governance, Urbanization, Metropolis, Integrated urban management
  • Sara Akbari, Abbas Khorshidi *, Batool Faghih Aram, Akbar Salimi, Nader Barzegar Pages 35-65
    Background and objectives

    Creating conditions in which the skills of talented commanders are identified and used in appropriate areas. The main purpose of the research was explaining the talent management enhancement model of the line commanders of Amin Police University.

    Methodology

    In terms of its objectives the present study is of an applied research type and in terms of its type it is considered as a descriptive-survey study and in terms of data collection procedure it is a qualitative study. The statistical population included all experts of Amin Police University, which was selected using purposive sampling method. The data collection tool was a semi-structured interview, which was conducted using Delphi technique and brainstorming. The analysis method was coding and the MAXQDA software was employed for data analysis.

    Findings

    The resulting model consisted of five dimensions, thirteen components and 87 indicators, firstly with five distinct dimensions, and, secondly, six new components were extracted for it, some of which, including excellence dimension and its three components of succession, organizational loyalty, managerial/organizational experience were not seen in similar models.

    Results

    According to the obtained results, it is recommended to the officials that the dimensions of succession, organizational loyalty and managerial experience be employed in commanders' talent management.

    Keywords: Talent management, Recruitment, Development, Leadership, Management
  • Hassan-Ali Moazzenzadegan *, Mohammad-Reza Yazdanian Pages 67-112
    Background and objectives

    According to the innovations of the new law on the formation of disciplinary boards to deal with the complaints and violations of the Armed Forces staff and its executive instructions, observing due trial standards is of particular importance in dealing with the violations of the Armed Forces staff. The existence of important legal challenges in dealing with disciplinary violations of the military requires that the challenges be examined and analyzed in terms of "compliance with the standards and guarantees of a due trial" and, based on the findings and research data, the suggestions and guidelines be presented. The most important purpose of this study is to "identify the challenges in the Armed Forces Violations Judicial Procedures by emphasizing on the disciplinary boards of the police and providing efficient solutions and mechanisms in the light of due trial standards and guarantees".

    Methodology

    In terms of its objectives the present study is of an applied research type and its subject is theoretical. Accordingly, this qualitative research has been conducted using library and documentary sources such as books, articles and rules. The presentation of the issue is also descriptive and analytical. Findings and

    results

    Based on the research data, the general criteria and guarantees of a due trial have been accepted in the trial of violations of the Armed Forces and Disciplinary Boards of the I.R.I. Police, but there are significant and serious challenges in this regard. The results of the study show that the most important challenges in dealing with violations of the Armed Forces staff from the perspective of due standards and guarantees are: the structure and composition of disciplinary boards, restrictions on the choice of lawyer and special conditions of attorney, lack of power of attorney. development of absentee and disproportionate proceedings, lack of anticipation of the convict's right to appeal against the absentee ballots of the disciplinary boards and restriction of the right to appeal. In the structure of disciplinary boards of law enforcement, most of the officials proposing punishment are, as the case may be, members of the primary or appellate boards, which affect the principle of impartiality. In the case of a power of attorney, the accused or plaintiff must necessarily choose his lawyer or representative from among the I.R.I. Police's employed or retired legal staff. The results of the investigation also indicate that sufficient guarantees have not been provided for the observance of due trial standards in the investigation of violations by the staff of the Armed Forces.

    Keywords: Challenges, Criminal realm, Due trial, Criteria, Guarantees, Violations, Police disciplinary boards
  • Ali-Reza Heidarnejad*, Mohammad-Ali Ameri Pages 113-141
    Background and objectives

    Theft is a phenomenon that threatens people's financial and life security. The aim of this study was to investigate the effective law enforcement factors on petty thefts in Mashhad and to provide new ways to combat it.

    Methodology

    In terms of its objectives the present study is of an applied research type which has been conducted using survey-analytical method. A researcher-made questionnaire was used to collect the data. The statistical population of this study includes all experts and officials of the Department of Prevention, Detection and Combating petty thefts with a history of more than 5 years of employment in the Criminal Investigation Police and Sheriff's Office of the City of Mashhad. The sample size was calculated as 96. After plugging the data into the SPSS software, Cronbach's alpha coefficient for the reliability test in this study was obtained as 0.96.

    Findings

    According to the findings of the index of law enforcement factors affecting petty theft, the average of the above index is 4.48, which indicates that the law enforcement factors affecting petty theft are higher than average. According to the coefficient of determination and effect, it can be said that four factors of the lack of fixed passes with beta weight of 0.241, the presence of neighborhood guard with beta weight of 0.177, training of law enforcement agents with beta weight of 0.149, the use of new technologies with beta weights of 0.142 are the most effective law enforcement factors on petty theft, respectively, and have more decisive effect.

    Results

    In the study area, the results show that paying attention to issues such as having fixed passes, constant presence of neighborhood guards, training of law enforcement agents and the use of new technologies can have a significant impact on reducing petty thefts.

    Keywords: Theft, Petty thefts, Law enforcement agents, Mashhad
  • hemmatollah shamouli *, Ali-Reza Zarga Pages 143-166
    Background and objectives

    The aim of this study was to investigate the factors affecting the organizational learning of the employees of the I.R.I. Police organization (Case study: Bandar Abbas Maritime Base).

    Methodology

    Research method is of a descriptive-analytical type that has been conducted using a survey method. The statistical population included all the employees of the maritime base of Bandar Abbas police force. 170 employees were selected using Cochran's formula and simple random sampling method. The research instrument was a researcher-made questionnaire based on factors affecting the organizational learning of the I.R.I. Police and the Senge standard questionnaire based on the five-value Likert scale, the validity and reliability of which have been confirmed.

    Findings

    The research findings show that the factors of proper leadership, deepening space, localization, work-family balance, time management and gaining experience have had a positive and significant effect on organizational learning of employees of Bandar Abbas maritime police base at the significance level of 0.05. Also, proper leadership has the most and time management has the least impact at the significance level of 0.05.

    Results

    Appropriate leadership factors, deepening space, localization, work-family balance, time management and learning experience had a positive effect on the organizational learning of the employees of Bandar Abbas maritime police base.

    Keywords: Organizational learning, Appropriate leadership, Localization, Gaining experience
  • Javad Seydi Piri, Javad Einipour *, Habibollah Jannesari, Salman Amiri Pages 167-193
    Background and objectives

    Lack of emotion management skills, especially anger management, can lead to negative emotions, stressful relationships, cautious behavior, avoidance of mission environments, and reduced job satisfaction in Special Forces. This research has been conducted in order to design the emotion management model for the Police Special Forces of Kurdistan Province.

    Methodology

    This research is a "qualitative" type that has been conducted using grounded theory. The statistical population of this study consisted of professors of psychology, experts and elites of the Special Unit, who were purposefully selected from this community and with 10 individuals we reach to the saturation level. Three-stage open, axial, and selective coding are used to analyze the data.

    Findings

    Data analysis based on grounded theory showed that police special unit emotion management consists of ten concepts: emotion regulation (6 indicators), tension and stress in the special unit (5 indicators), self-confidence (5 indicators), organizational commitment (6 indicators), spiritual attitude (5 indicators), job satisfaction (4 indicators), resilience (4 indicators), team performance (3 indicators), creativity (5 indicators) and motivation (3 indicators).

    Results

    What was concluded as a result of the research was that in the Special Unit Emotion Management Model, the three components of "self-confidence", "creativity" and "spiritual attitude" along with interventional conditions such as job satisfaction, organizational commitment and team performance in the context of stress and tension affect its main component, i.e., cognition and emotion regulation, and the individuals who benefit from cognition and emotion regulation are motivated by the strategy of resilience; the motivation, which, after its formation, interacts with the main component of emotion management model, namely cognition and emotion regulation.

    Keywords: Emotion management, Special unit, Attitude, Self-control, Feeling
  • Seyyedeh Zahra Nozan * Pages 195-219
    Background and objectives

    In any language community, there is a group of people living together who are unable to use the language. In the society's perspective, these people have disabilities. This means that they are unable to hear, pronounce and use common language. These people communicate with each other and with people in the community through sign language, so police interaction with people with hearing impairments is very important and effective. The aim of this study was to investigate the interaction of police with citizens and the deaf community.

    Methodology

    The research method is the conceptual and documentary analyses. To collect the data in order to achieve research results, the library tools, internet, Persian and Latin scientific books and scientific articles and dissertations related to the research topic have been used.

    Findings

    In the research findings the linguistic theories and conceptual frameworks related to the deaf, philosophical and literary theory about the deaf, sociological theory of interaction with the deaf and the impact of educational components on interaction between police, citizens and deaf with a focus on answering two related questions have been investigated.

    Results

    The results show that the police are in contact with and interact with the citizens and the deaf community, and in fact, the more the two groups interact, the more secure the deaf citizens will be in the community. Education plays a vital role in both the police and the deaf community. The position of this stratum of society must be determined and planned and acted upon. The greater the interaction between police, citizens, and people with hearing impairments, the lower the error rate and the lower the sense of security.

    Keywords: Language, Hearing impairment, Deaf citizens, Police interaction, Security
  • Development and Validation of Teaching Quality Model for Faculty Members of the Amin Police University and Making the Right Tools
    Ruhollah Salar* Pages 221-252
    Background and objectives

    This research has addressed the formulation and validation of the teaching quality model for university faculty members of Amin Police University and making suitable tools.

    Methodology

    The method of this research is descriptive-survey. The statistical population includes all 218 undergraduate students of Amin Police University who were selected by simple random sampling and 30 experts who were purposefully selected. The data collection tools are two 62-item and 12-item researcher-made questionnaires. The validity of the questionnaires was confirmed by experts using face validity method and the reliability was confirmed by Cronbach's alpha for two questionnaires, including 78% and 86%. One-sample t-test was employed for analyzing the data; factor analysis was employed for identifying the dimensions of teaching quality and for the proposed model, and to extract and validate the tool, factor analysis has been used.

    Findings

    Findings showed that the teaching quality model has 4 dimensions; teaching design, the implementation of teaching, evaluation, and individual characteristics. The proposed model was valid in the opinion of experts. Also, the total table of variance of the explanation explains about 85.22% of the total variance of the questions (items), which in fact show that the tool was wellstructured.

    Results

    The results of the research show that dimensions, components and indicators are suitable tools for the quality of teaching of the members and these results include theoretical and practical achievements for Amin Police University and other educational centers.

    Keywords: Validation, Teaching quality, Faculty members, Model