فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 33 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد بختیاری* صفحات 1-14

    عده ای از مورخان و محققان با ارایه آمارهایی درباره میزان قتل و غارت مغولان، آن ها را قومی وحشی، سفاک، خونخوار، درنده خو، غارتگر و به دور از همه اخلاقیات بشری معرفی کرده اند که هیچ هدفی جز کشتار مردم نداشته اند. اینکه انتساب چنین صفاتی به مغولان تا چه اندازه می تواند با واقعیت های تاریخی و اعمال و رفتار آن ها مطابقت داشته باشد و آیا مغولان تنها مقصر حمله به ایران و ویرانی آن بوده اند یا خیر، موضوعی است که در پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی به آن پرداخته می شود. بررسی اوضاع خراسان و ماوراء النهر در آستانه تهاجم مغولان و اعمال و رفتار آن ها در زمان حمله و حکومت در ایران نشان می دهد که نه اوضاع خراسان و ماوراء النهر قبل از ایلغار مغولان چنان آرام و به دور از جنگ و خونریزی بود، نه مغولان چنان وحشی و خونخوار و تنها مقصر و مسبب آن کشتار و ویرانی بودند و نه ایران به قول برخی از مورخان، در اثر حمله مغولان چنان ویران شد که تا هزار سال بعد روی آبادی به خود نبیند. در واقع، اوضاع سیاسی و اجتماعی ایران در آستانه حمله مغولان، به خاطر جنگ و درگیری میان مدعیان قدرت، آشفته بود و مغولان به سرزمینی حمله کردند که قتل و غارت در آن از قبل شروع شده بود و آن ها با حملات خود بر شدت و گستردگی کشتارها و ویرانی ها افزودند.

    کلیدواژگان: مغولان، خراسان، ماوراءالنهر، غارتگری، وحشیگری
  • مریم خسرو آبادی* صفحات 15-28

    پیش از حمله مغول، مورخان و جغرافیدانان مسلمان، ماوراء النهر را بخشی از مملکت ایران و در پیوندهای تاریخی، سیاسی و جغرافیایی با خراسان بزرگ می دانستند و به همگرایی و ارتباط عمیق تاریخی این منطقه با خراسان تاریخی نظر داشتند. کوچروانی مانند کوشانیان، هیاطله و بخصوص کوچروهایی که پس از اسلام بر این نواحی فرمان راندند مانند قراخانیان، سلجوقیان، قراختاییان و خوارزمشاهیان، هرگز روابط تاریخی بین این مناطق و فضای داخلی ایران را قطع نکرده و حتی گاه در مقاطعی دولت های مقتدری تشکیل دادند که از مرزهای سیحون تا بغداد امتداد داشت. نگاه آنان همواره به سمت غرب بود و همین نگاه پیوستگی دایمی از منظر سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ایجاد می کرد. به نظر می رسد ماوراءالنهر و بخصوص خوارزم پس از هجوم مغول، ارتباط تاریخی خود با ایران را از دست داده است. در واقع حاکمان غیر ایرانی پیش از هجوم مغول که می توان آنان را خویشاوندان فرهنگی مغولان دانست، باوجود ساختار سیاسی، اجتماعی، اقتصادی شبه مغولی، سبب این گسست تاریخی نشدند. این گسست، حاصل هجوم مغول بود. حمله مغولان و به تبع آن، نحوه تقسیم متصرفات چنگیزی، پیامدهای تاریخی عمیقی برجای گذاشت. سنگ بنای این نتایج با مشخص شدن موقعیت های جغرافیایی آغاز شد. این تقسیم بندی از آن رو اهمیت داشت که مرز موضوع هویتی بود. در این میان خوارزم که از لحاظ جغرافیایی از ایران و ماوراء النهر جدا شده بود، از نظر هویت مسیری متفاوت را طی می کرد. هویتی که در ابعاد سیاسی، اجتماعی و اقتصادی تغییر یافت. در این پژوهش با روش تحلیل تاریخی، تلاش شده است تا ضمن توضیح جنبه هایی از همگرایی تاریخی خوارزم، ایران و ماوراءالنهر، تبعات هجوم مغول مورد واکاوی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، خوارزم، خیوه، جغتاییان، مغول
  • جواد خدادوست*، سید رسول موسوی حاجی، حسن هاشمی زرج آباد، میثم لباف خانیکی صفحات 29-44

    باخرز، نام یکی از رستاق های کهن خراسان است که در متون تاریخی دوران اسلامی همواره به آن اشاره شده است. رستاق باخرز از شمال به رستاق جام، از غرب به رستاق زاوه، از جنوب به رستاق زوزن و از شرق به ولایت پوشنگ منتهی می شده و کرسی آن شهر تاریخی مالین بوده است که امروزه ویرانه های عظیم آن در حاشیه جنوبی شهر کنونی باخرز خودنمایی می کند. مروری بر منابع تاریخی و نیز موقعیت قرارگیری این رستاق، روشن می سازد که باخرز دارای گذشته باشکوهی بوده است و بر این اساس پژوهش پیش رو تلاش کرده است تا با تکیه بر متون تاریخی به ارایه تصویری جامع پیرامون این رستاق پرداخته و به بازشناسی و تحلیل جایگاه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آن در پهنه جغرافیای سیاسی- اداری خراسان بپردازد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که رستاق باخرز در دوران اسلامی به دلیل قرارگیری بر سر راه هرات- نیشابور و نیز مرو- هرات و همچنین به دلیل برخورداری از شرایط اقلیمی مناسب و تولیدات کشاورزی متنوع، از اهمیت فراوانی برخوردار بوده و مراتب رشد و ترقی را در این دوران طی نموده است. این روند در خلال قرون متاخر اسلامی و در پی تهاجمات خانمان سوز ازبکان، دگرگون شده و با جدایی هرات از ایران و ترسیم مرزهای سیاسی نوین، باخرز نیز نقش اساسی خود را در تحولات تاریخی از دست داده و به شهرستانی کوچک در حاشیه مرز کنونی افغانستان و ایران تبدیل شده است.

    کلیدواژگان: باخرز، گواخرز، مالین، ربع نیشابور، ربع هرات، خراسان
  • علی نجف زاده، جلیل قصابی گزکوه* صفحات 45-62

    جنگ اول جهانی (1336-1332ق/1918-1914م) گرچه در اروپا آغاز شد، اما دامنه آن به تدریج به دیگر نقاط جهان، ازجمله ایران رسید. بااینکه دولت ایران اعلام بی طرفی کرد، اما دولت های درگیر در جنگ موضع ایران را نادیده گرفتند و بخش های زیادی ازجمله مشهد به اشغال نظامی نیروهای متجاوز درآمد. حضور اشغالگران علاوه بر آسیب به امنیت و اقتصاد ایران، سبب بروز قحطی و شیوع انواع بیماری ها در مشهد شد که مرگ افراد بی شماری را به دنبال داشت. مشهد ابتدا به اشغال روس ها درآمد، ولی پس از انقلاب بلشویکی، نیروهای روسی از مشهد خارج و انگلیسی ها جایگزین آنان شدند. در این دوره، قحطی شدیدی در مشهد به وجود آمد و وضعیت زندگی مردم بحرانی شد. در این بحبوحه، موسسات خیریه داخلی و خارجی به منظور کنترل مشکلات و کاهش فشار اقتصادی و معیشتی به اقداماتی پرداختند. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که موسسات خیریه داخلی و خارجی در ایام قحطی در مشهد چه نقشی در رفع بحران قحطی طی سال های جنگ اول جهانی داشته اند؟ یافته های پژوهش با استفاده از روش تحقیق تاریخی (از نوع توصیف و تحلیل) و با تکیه بر منابع اسنادی و مطبوعات نشان می دهد موسسات خیریه داخلی ازجمله دارالعجزه و دارالمساکین همگام با موسسات خیریه خارجی مانند هییت هوسکاران قفقازی، میسیون های آمریکایی و کنسولگری انگلیس با ایجاد سرپناه، جمع آوری اعانه و اطعام جمعیت کثیری از فقرا و مستمندان مشهد در فرایند کاهش، کنترل و تا حدی رفع بحران قحطی مشهد در سال های جنگ جهانی اول، نقش مهم و بسزای داشتند.

    کلیدواژگان: ایران، دوره قاجار، جنگ اول جهانی، مشهد، قحطی، موسسات خیریه
  • رحیم جوان لاجی*، عباس سرافرازی، هادی وکیلی صفحات 63-80

    ازجمله موضوعات حایز اهمیت در تاریخ معاصر ایران، تاثیر جدایی هرات به واسطه قرارداد صلح پاریس (1273ق/ 1857م) بر اوضاع سیاسی منطقه خراسان طی چند دهه بعد از آن محسوب می گردد. بر این اساس پژوهش حاضر تلاش دارد تا با استفاده از روش پژوهش های تاریخی و بر اساس اسناد و مدارک و شواهد تاریخی، به این پرسش پاسخ دهد که جدایی هرات از نگاه سیاسی چه اثراتی بر منطقه خراسان داشته است؟ یافته های پژوهش باوجود کمبود منابع در این زمینه و مبتنی بر نگاه جزیی‏نگر و با رویکردی توصیفی-تحلیلی، حاکی از آن است که مهم‏ترین تاثیر، تاخت و تاز ترکمن‏ها به خراسان و ایجاد ناامنی در آن منطقه بود که در پی آن قسمت‏های مختلف خراسان مبدل به عرصه غارت ترکمانان شد و امنیت و آرامش آن سلب گردید. همچنین نقش جدایی هرات بر مرزبندی جنوب خراسان و تاثیر انعقاد معاهده صلح پاریس بر انعقاد معاهده آخال به عنوان دیگر پیامدهای سیاسی جدایی هرات بر منطقه خراسان محسوب می‏گردد که در این پژوهش مورد واکاوی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: خراسان، هرات، دوره قاجار، صلح پاریس، مرزبندی
  • محمدرضا فارسیان*، فاطمه قاسمی آریان صفحات 81-95

    ادبیات تطبیقی، دانشی است که به مطالعه تاریخ روابط ادبی بین الملل می پردازد و قادر است دو کشور را به واسطه نوعی روانکاوی ملی به یکدیگر نزدیک کند. در این بین، سفرنامه ها یکی از مهم ترین منابع جامعه شناسی و عناصر جهان گرایی ادبی هستند که با مطالعه تطبیقی و دقیق آن ها می توان به تصویری کلان از شرایط و اوضاع حاکم بر آن زمان جامعه «خود» و «دیگری» دست یافت. از میان سیاحان غربی که از دیرباز، ایران را مقصد سیر و سیاحت خویش قرار دادند، هانری رنه دالمانی جزو اندک سیاحان فرانسوی است که در قرن بیستم میلادی به خراسان عزیمت می کند و به بازنمایی تصاویری کلان از مشهد و ساکنانش در سفرنامه اش تحت عنوان از خراسان تا بختیاری می پردازد. این پژوهش با تکیه بر رهیافت «تصویرشناسی» صورت گرفته است که به عنوان شاخه ای از ادبیات تطبیقی، به طور ویژه تصویر کشورها و شخصیت های بیگانه در آثار یک نویسنده یا یک دوره و مکتب، در بستر آن مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرند و به روش توصیفی-تحلیلی، بر آن است تا به این پرسش ها پاسخ دهد که هانری رنه دالمانی در روایت خود چه تصاویری از مشهد را برای خواننده بازنمایی کرده و ذهنیت سیاح چه تاثیری در نحوه انتقال آن ها داشته است؟ نتایج نشان می دهند که روایات سیاح، تصویرساز موضوعاتی نظیر شرایط آب وهوا و شهرسازی، معماری اماکن، چاپارخانه ها، حمل ونقل، صنعت، اقتصاد، امنیت، سیاست، باورها، فرهنگ، آداب و رسوم مردم است که با دیدگاهی مثبت، منفی و خنثی، این تقابل میان «خود اروپایی» و «دیگری شرقی» را هویدا می سازد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، سفرنامه، هانری رنه دالمانی، مشهد، تصویرشناسی، خود و دیگری
|
  • Pages 1-14

    A number of historians and scholars have reported on the extent of the killing and looting of the Mongols by describing them as a savage, vicious, bloodthirsty, predatory, cursed, and far from all human morality with no purpose but to kill people. The extent to which such characteristics can be attributed to the Mongols is in keeping with their historical realities and practices, and the question whether the Mongols were the only culprit in attacking and destroying Iran, are the focus of the present study. Descriptive-analytical research method was used for this purpose. An examination of the situation in Iran on the eve of the Mongol invasion and their behavior during the invasion and rule in Iran show that not only the situation in Iran before the Mongol invasion was calm and with no war and bloodshed, but also the Mongols were not so savage and bloody and were not the only culprit in destruction. it is also believed that Iran, as some historians say, was not so devastated by the Mongol invasion so that it could not find itself in good situation until a thousand years later. In fact, the political and social situation in Iran was very agitated on the eve of the Mongol invasion because of the conflict between the claimants of power, and the Mongols invaded a land where murder and looting had already initiated, and they accelerated the intensity and extent of the killings and destruction with their attacks. Keyword: Mongols, Khorasan, Transoxiana, Looting, Brutality

    Keywords: Mongols, Khorasan, Transoxiana, Looting, Brutality
  • Maryam Khosrowabadi* Pages 15-28

    Before the Mongol invasion, Muslim historians and geographers viewed Transoxiana to be part of the Iran and in historical, political, and geographical connection with Greater Khorasan. They sought the convergence and deep historical connection of this region with historical Khorasan. Nomads such as the Kushans, the Hephthalites, and especially the nomads who ruled these areas after Islam, such as the Qarakhaniyan, Seljuks, Qara Khitai and Khwarezmian, never cut off historical ties between these areas and the interior of Iran, and sometimes even formed powerful states. It stretched from the borders of Seyhan River to Baghdad. They sought West, and this perspective created a permenant political, social and economic connection. It seems that Transoxiana, and especially Khwarezm, has lost its historical connection with Iran after the Mongol invasion. In fact, the non-Iranian rulers were not indeed responsible for this historical segregation before the Mongol invasion, despite the Mongol-like political, social, and economic structure. This segregation was the result of the Mongol invasion. The Mongol invasion and following that, the method of separating the conquests of Genghis Khan had profound historical consequences. The cornerstone of these outcomes began with geographical demarcations. This division was important because the border was an identity issue. In the meantime, Khwarezm, which was geographically separated from both Iran and Transoxiana, took a different path in terms of identity, an identity that has changed in political, social, and economic terms. In this research, with the method of historical analysis, an attempt has been made to explain aspects of the historical convergence of Khwarezm, Iran and Transoxiana, and then to examine the consequences of the Mongol invasion.

    Keywords: Greater Khorasan, Khwarezm, Khiva, Chagatai, Mongol
  • Pages 29-44

    "Bākharz" is the name of one of the ancient and authentic Rastāq of Khorāsān that has always been mentioned in the historical texts of the Islamic era. This Rastāq, had extended from the north to Rastāq-e Jām, from the west to Rastāq-e Zāveh, to the south to Rastāq-e Zuzan, and from the east to the province of Poushang, and the center of this historic city is Mālin, whose massive ruins today appear on the southern edge of the current city of Bākharz. According to the historical texts, Rastāq-e Bākharz has been of great importance due to the presence of Herāt – Nishapur, and Merv-Herāt, as well as the favorable climate conditions and a variety of agricultural production these factors all led to the development of Rastāq-e Bākharz in this period. This process was transformed in the late Islamic centuries following the invasions of Uzbeks, and with the separation of Herāt from Iran and with the drawing of modern political boundaries, Bākharz also lost his crucial role in historical transformations, and changed to a small, low-profile township on the fringes of the current border of Afghanistan and Iran. The present research seeks to present a comprehensive picture of the relations of this era in the Islamic period with the analysis of historical texts and archaeological findings. It also seeks to analyze its political, social and cultural status in the political-administrative geography of Khorāsān. 

    Keywords: Khorasan, Herat quarter, Nishapur quarter, Bakharz, Govakharz, Malin
  • Pages 45-62

    The aftermaths of the First World War (1914-1918) which originated in Europe, gradually influenced many countries including Iran. Although the Iranian central government declared its neutrality to avoid entanglement in the First World War, the allied powers, dismissed Iran’s stance and imposed military occupation on considerable parts of Iran’s territory, including Mashhad. The presence of these occupying forces in Iran damaged national security and economy; moreover, it led to famine and incidence of several diseases causing the death of numerous people in Mashhad. Mashhad was initially occupied by Russian forces, though, after the Bolshevik Revolution, Russian forces left Mashhad and British forces replaced them. During this period a serious famine occurred in Mashhad and people encountered critical life. Meanwhile, national and foreign charities began to control the economic problems and reduce life pressure. The present research aims to seek the role of national and foreign charities in resolving the famine crisis in Mashhad during the years of World War I. A descriptive-analytical approach was adopted for the historical research methodology along with the use of documentary and press sources; the findings revealed that both national charities like Dar-ul-Ajazah And Dar-ul-Masakeen, along with foreign charities like Caucasian Huscar community, American mission, and British consulate, through providing shelter, collecting donations and feeding a large population of poor and needy people, had a significant effect on decreasing, controlling, and partly eliminating the famine crisis in Mashhad during world war I. 

    Keywords: Iran, Qajar period, First World War, Mashhad, Famine, Charity institutions
  • The Political Consequences of Hirat Separation on Khorassan District in Qajar Era / The Political Consequences of Hirat Separation on Khorassan District in Qajar Era
    Pages 63-80

    One of the outstanding issues in Contemporary History of Iran, is the effect of Hirat separation (from Khorasan Province) based on Paris Peace Treaty (1273Lunar /1858A.D) on the political situations of Khorasan district through decades afterwards. So, this study tries to answer the following question” " What effects had this separation had on Khorasan district from the political viewpoints". To anwere this question, historical methodology through historical documents and evidence is employed . Despite the lack of resources in this regard and just based on specific details and analytical _descriptive approach, the findings of the study suggest that the most important consequence is the invasion of Torkman tribes to Khorasan, causing insecurity in this district which led to looting of different parts of Khorasan by Torkman tribes and endangered and security of the region . In addition, the effect of Hirat separation on the bordering of the South of Khorasan and the effect of Paris Peace Treaty on Akhal agreement is regarded as the other political consequence which is studied in this research. Keywords: Khorasan, Hirat, Qajar era, Paris Peace Pact, boederment

    Keywords: Khorasan, Hirat, Qajar era, Paris Peace Pact, boederment
  • Pages 81-95

    Comparative literature is a science that deals with the history of international literary relations and is able to bring the two countries closer through some sort of national psychoanalysis. In the meantime, travelogues are one of the most important sociology references and components of literary universalism through which we can gain a clear image of the conditions that existed in communities of “the Self” and “the Other”. Among the western travelers who have traveled to Iran so far, Henry René D’ALLMAGNE is one of the few French travelers who visited Khorasan province of Iran in the 20th century and presented a macro imagological research from Mashhad and its inhabitants in his travelogue entitled from Khorasan to Bakhtiari. This research as a branch of comparative literature survey examines the image of foreign countries and personalities, in particular, by an imagology approach of an author’s works, or an era or school in its context. It intends to answer the two questions by analytical-descriptive method as follows: what images of Mashhad has Henry René D’ALLEMAGNE represented for the readers? and what effect has the traveler conception had on its transferring mode? The results of this research showed that the narratives of this tourist are related to the topics of weather conditions, urban planning, architecture of places, post office, transportation conditions, industry, economy, security, politics, beliefs, culture, customs, and people's habits and the tourist intends to illustrate (positively, negatively, and neutrally) the contrast between 'European self' and 'Eastern Other'. 

    Keywords: Comparative Literature, Itinerary, Henry René D’ALLEMAGNE, Mashhad, Imagology, The self, the other بررسی