فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 34 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن نامی*، سید مهدی موسوی نیا صفحات 1-14

    شهر حامل روح جامعه و آینه تمام نمای کیفیت جوامع انسانی است. در ایران باستان، شهر موجودیتی است وابسته و قرین به اراده شاهی و در پی آن کیفیت این موجودیت شهری، همسو با خواست شاه قابل تعریف و ارزیابی است. شهرتپه از شهرهای دوره اشکانی در شمال شرق ایران است. در دومین فصل مطالعات میدانی محوطه، بقایای برخی از عناصر فضایی این شهر یافت گردید. این عناصر فضایی شامل استحکامات دفاعی، دروازه، ارگ، شارستان، منطقه صنعتی و سیستم فاضلاب شهری است.کیفیت انتظام این عناصر شهری، با نگاه پادشاهان اشکانی به شهر هم وزن است. این نگاه در بافتار تاریخی و جغرافیایی شهرتپه بار معنایی بیشتری می یابد. همجواری شهرتپه و درگز با نسا و ترکمنستان، در کنار داده های باستان شناسی محوطه نشان می دهد شهرتپه از اولین شهرهای ایجاد شده توسط اشکانیان در شمال شرق ایران است. بر این اساس، کیفیت سازمان فضایی شهرتپه به نمایندگی از شهرهای اوایل دوره اشکانی، مبین نگاه پادشاهان اوایل دوره اشکانی به مقوله شهر و شهرنشینی است. با استناد به داده های باستان شناسی، بارزترین مشخصه عناصر فضایی شهرتپه، قابلیت تفکیک پذیری آن ها از یکدیگر است. ارگ، شارستان و منطقه صنعتی از یکدیگر جدا بوده و توسط باروی سراسری و خندق بیرونی محدود شده اند. تنبوشه های سفالی شهر نیز که در پایین دست شهرتپه یافت شده است بر گمان شهری از پیش طراحی شده می افزاید. با نگاهی کلان تر به شهر، در آن سوی عناصر شهری، نمایندگان طبقات اجتماعی اشکانی دیده می شود که کاوش های باستان شناسی حضور برخی از آن ها را در شهرتپه گزارش داده است. نخبگان سیاسی-اجتماعی، جنگاوران و صنعتگران سه طبقه اجتماعی هستند که در جامعه اوایل اشکانی شهرتپه حضور دارند. درنهایت، گمان می رود اشکانیان به پشتوانه چنین کیفیت های متعالی انتظام های شهری که انتظام سیاسی-نظامی نیز از آن مستفاد می گردد، به گسترش قلمرو خود از مرزهای محدود شمال شرق به کل ایران پرداختند و بدین طریق خیز بلندی برای جانشینی سیاسی هخامنشیان در ایران برداشتند.

    کلیدواژگان: شهرتپه، شهر، دوره اشکانی، سا زمان فضایی، شGل شرق ایران، درگز
  • مهلا مسعودی*، سعید دلبری، نرجس سادات فاطمی صفحات 15-32

    بلندمرتبه سازی به عنوان یکی از روش های ساخت شهرهای فشرده، برای استفاده حداکثر از فضا و منابع محدود، بسیار موردتوجه مدیران شهری قرار گرفته است، اما عدم توجه به معیارها و ضوابط لازم برای مکان یابی صحیح این ساختمان ها می تواند باعث بروز مشکلات متعددی در مناطق شهری و آینده شهرها گردد. پژوهش حاضر تلاش می نماید تا مکان های مناسب برای استقرار ساختمان های مسکونی بلندمرتبه در منطقه 1 شهرداری مشهد را شناسایی و نسبت به ارزیابی و قیاس بناهای ساخته شده اقدام نماید. این تحقیق با استفاده از روش اسنادی و میدانی، 13 معیار در چهار گروه (اجتماعی، اقتصادی، محیطی و کالبدی) برای بررسی مکان های مناسب جهت بلندمرتبه سازی انتخاب نموده است. بنابراین از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به عنوان ابزار تعیین وزن معیارها استفاده شده، به طوری که داده ها و اطلاعات پژوهش به صورت پرسشنامه ای از 25 نفر از کارشناسان مربوط و خبرگان این حوزه گردآوری گردید و نیز از سیستم جغرافیایی GIS به عنوان ابزار تلفیق، تحلیل و نمایش داده های مکانی در فرایند مکان یابی بهره گیری شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که در روش AHP معیار اقتصادی با ضریب تاثیر (0.512) بیشترین اهمیت را در منطقه مورد مطالعه دارد. پس از تهیه نقشه پهنه بندی ساختمان های مسکونی، مشخص گردید، 67 درصد از کل سطح منطقه با مساحت 1000 هکتار در پهنه های کاملا مناسب، مناسب و متوسط، قابلیت بلندمرتبه سازی را دارد. درنهایت از بین 8 ساختمان بلندمرتبه مسکونی موجود در منطقه، 2 ساختمان (یاس و فیروزه) در پهنه کاملا مناسب قرار دارند و از منظر معماری، بناهای فیروزه، یاس، دوقلو و مهر کوهسنگی در رتبه اول این تحلیل قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: AHP، سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS، ساختمان های بلند مسکونی، مکان یابی، منطقه 1 شهرداری مشهد
  • هادی سلیمانی مقدم، سعید پرندآور*، جواد فرهادی صفحات 33-50

    توسعه فیزیکی شتابان و نامتعادل شهرها، پیامدهای نامطلوب اقتصادی، اجتماعی و کالبدی به همراه داشته که یکی از مهم ترین پیامدهای آن افزایش اسکان غیررسمی و تشدید ناپایداری اجتماعی و اقتصادی است. یکی از رویکردها جهت مواجهه با این پدیده، استراتژی توسعه شهری (CDS) است. این رویکرد با بهره گیری از مدل های برنامه ریزی استراتژیک، دامنه وسیعی از مسایل مدیریتی، اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی شهرها را در برمی گیرد. از این رو، هدف پژوهش حاضر شناسایی میزان تحقق پذیری اصول اساسی استراتژی توسعه شهری در شهر مشهد و اولویت بندی نقش و تاثیر هریک از این اصول بر جمعیت پذیری حاشیه شهر مشهد می باشد. بنابراین از روش توصیفی-تحلیلی جهت مطالعه بافت های حاشیه شهر مشهد استفاده شد و با بهره گیری از اطلاعات موجود، شاخص های تشدیدکننده جمعیت پذیری (ابعاد اقتصادی، مهاجرت، مسکن و ابعاد اجتماعی) شناسایی گردید و با تجزیه و تحلیل نارسایی اصول استراتژی توسعه شهری (قابلیت زندگی، رقابت پذیری، بانک پذیری و حکمروایی شهری) که موجبات جمعیت پذیری حاشیه شهر مشهد را فراهم نموده است، میان چهار اصل اساسی CDS و عوامل عمده جمعیت پذیری حاشیه شهر از طریق تکنیک دلفی به صورت ماتریس زوجی وزن دهی شده و از طریق تکنیک TOPSIS تجزیه و تحلیل گشته است. نتایج و یافته ها نشان داد که وضعیت معیارهای استراتژی توسعه شهری در مشهد با میانگین کلی 82/2 در وضعیت مطلوبی نبوده و نارسایی ها در این معیارها موجبات جمعیت پذیری حاشیه شهر را فراهم نموده است. در بین شاخص های استراتژی توسعه شهری، بیشترین نارسایی به ترتیب در شاخص های حکمروایی خوب، قابلیت زندگی، بانک پذیری و رقابت پذیری می باشد.

    کلیدواژگان: استراتژی توسعه شعری (CDS)، جمعیت پذیری، حاشیه نشینی، شهر مشهد، مدل TOPSIS
  • قدیر صیامی صفحات 51-66

    هدف این پژوهش تشریح وجوه تفرق و گسست سیاسی/ حاکمیتی کنشگران (نهادها، عملکردها و قلمروهای فضایی) در منطقه کلان شهری مشهد است که در سایه تکثر و واگرایی کنشگران این منطقه کلان شهری و در غیاب یک چارچوب نهادی واجد صلاحیت برنامه ریز و سیاست گزار پدید آمده است. این پژوهش برحسب هدف، توسعه ای-کاربردی و ازنظر چارچوب پژوهش، تحلیلی-توصیفی مبتنی بر رویکرد تحلیل داده های ثانویه است. این پژوهش، در قالب مدلی سه وجهی به تحلیل قلمروهای حکومتی/ مدیریتی، نهادها و سازمان های موثر حاکمیتی و منابع پشتیبان (برنامه ها، قوانین و مالیه) به عنوان ابعاد معرف تفرق سیاسی در منطقه کلان شهری مشهد پرداخته است. واحد تحلیل در این تحقیق، منطقه کلان شهری مشهد است که با محدوده عملکردی موجود مجموعه شهری مشهد یکسان دیده شده است. این پژوهش نشان می دهد که تعدد و تکثر روزافزونی در قلمروهای متداخل حاکمیتی در غیاب سازوکاری هماهنگ کننده برای یکپارچه سازی سیاست های توسعه منطقه کلان شهری مشهد وجود دارد. در بعد تفرق نهادی نیز این منطقه کلان شهری عمدتا میان دودسته عناصر حکومتی-دولتی و حکومتی-عمومی بدون نقش آفرینی شایسته حاکمیتی نهادهایی چون آستان قدس رضوی و بخش خصوصی تقسیم شده است. این پژوهش تدوین یک ساختار مشارکت جویانه و چشم انداز توسعه مبتنی بر برنامه ریزی راهبردی را، اصلی مهم در راستای همگرایی نهادی، عملکردی و قلمرویی تمام کنشگران منطقه کلان شهری مشهد می داند.

    کلیدواژگان: تفرق سیاسی، حکمروایی، منطقه کلانشهری مشهد
  • زینب کرکه آبادی*، محمد گل محمدی صفحات 67-86

    گسترش کالبدی، افزایش هزینه های حمل ونقل شهری، تاسیسات زیربنایی و خدمات رسانی ازجمله مشکلات توسعه افقی شهرها هستند. این در حالی است که در بیشتر مواقع فضا برای توسعه درونی شهری وجود دارد و یکی از گزینه های مناسب توسعه، بهره گیری از رویکرد توسعه میان افزا است. توسعه میان افزا به ویژه در بافت های فرسوده که قبلا توسعه یافته و به دلایل متعدد از روند توسعه بازمانده اند، راهکار بسیار مناسبی برای توسعه از درون با هزینه بسیار کمتر و مطلوبیت بیشتر می باشد. در این میان توجه به عواملی که می تواند راهبردها و سیاست های توسعه میان افزا را حمایت کند، حایز اهمیت است. مشارکت اجتماعی با توجه به ماهیتی که دارد، می تواند به عنوان یکی از روش های موثر از رویکرد توسعه میان افزا حمایت کند. هدف این پژوهش، ارزیابی نظریه توسعه میان افزای بافت فرسوده شهر سرخس با رویکرد ارتقاء شاخصه مشارکت اجتماعی می باشد. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی و با توجه به ماهیت تحقیق، داده های موردنیاز از طریق مطالعات اسنادی و میدانی جمع آوری شده است. نقشه های موردنیاز برای تحقیق، در محیط Arc Map آماده شده و تجزیه وتحلیل داده نقشه ها و تهیه نقشه های خروجی در محیط GIS صورت گرفته است. جامعه آماری 124 نفر از افراد ساکن در بافت فرسوده سرخس می باشد که حدود 75 هکتار وسعت داشته و به لحاظ جغرافیایی در مرکز شهر به سمت شرق قرار دارد و از طریق روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده و داده ها با استفاده از نرم افزار  SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته اند. بررسی معیارهای مختلف نظیر اعتماد اجتماعی، علاقه به جامعه، تعاون و همیاری و اعتماد نهادی مبین رغبت زیاد ساکنین منطقه به مشارکت در احیاء این بافت می باشد و نهایتا راهکارهایی در راستای ارتقاء شاخصه مشارکت اجتماعی بافت فرسوده شهر سرخس بر اساس نظریه توسعه میان افزا باهدف توسعه این بافت، ممانعت از رشد افقی در شمال شهر و کاهش هزینه های مدیریت شهری نیز ارایه شده است.

    کلیدواژگان: توسعه میانافزا، بافت فرسوده، مشارکت اجتQعی، شهر سرخس
  • علی احمدی*، احسان علی پوری صفحات 87-108

    پژوهش حاضر با هدف شناخت آسیب ها و تهدیدهای اجتماعی و فرهنگی استان خراسان رضوی، در مقیاس شهرستان تدوین شده است. روش پژوهش مبنی بر تحلیل ثانویه است که داده های مورد نیاز را از طرح های ملی و داده های مرکز آمار ایران، گردآوری می نماید. با استفاده از این داده ها، اطلاعات مورد نیاز 26 شاخص پژوهش جمع آوری و در سه دسته جمعیتی، فرهنگی و اجتماعی تقسیم بندی شده اند. با بررسی میانگین یا نمره نرم داده ها، همچنین انحراف معیار اعداد، شهرستان های تربت جام و داورزن دارای بیشترین تهدید می باشند. داده های موجود به روش بی وزن سازی فازی همسو و هم دامنه شده و با هدف تعیین وزن شاخص ها، با نظرخواهی از کارشناسان، تحلیل سلسله مراتبی با استفاده از نرم افزار Expert Choice انجام و مشخص شد مولفه های اجتماعی، جمعیتی و فرهنگی به ترتیب از بالاترین اهمیت برخوردارند و نمره نهایی موزون داده ها تولید شد. با استفاده از نمره نهایی تولید شده به روش فوق، شهرستان ها بر اساس آسیب های اجتماعی و فرهنگی، به پنج دسته با آسیب بسیار کم، کم، متوسط، زیاد و بسیار زیاد تقسیم شد. شهرستان های نیشابور و تربت جام آسیب بسیار زیاد و جوین، فیروزه، فریمان و بجستان آسیب بسیار کمی دارند. همچنین با آزمون همبستگی پیرسون مشخص گردید که آسیب های اجتماعی و فرهنگی با هیچ یک از ویژگی های مساحت، جمعیت، تراکم و فاصله تا مرکز استان ارتباط مستقیمی ندارند.

    کلیدواژگان: پهنهبندی، آسیب اجتماعی، آسیب فرهنگی، آسیب جمعیتی، استان خراسان رضوی، تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Hasan Nami *, Seyed Mehdi mousavinia Pages 1-14

    Historical appearance of city is not similar in different civilizations and cultures. These civilizations have formed different cities; because the aim and perspective of these cultures to the cities are different. In the context of ancient Iran, investigating Iranian cities shows some mutual features specifically in their spatial organizations. Ancient Iranian cities are exactly what the kings would like to. In this regard, in examination of ancient Iran city always reveals the role of king in the quality of formation and even in spatial organization of it. Shahr-Tepeh is a Parthian site located in Dargaz district, near to Iran-Turkmenistan borders. Based on archaeological surveys this site is one of the largest Parthian sites in the northeast of Iran. In addition, archaeological excavations indicate that this site is one of the most important sites in early Parthian period. Beside archaeological excavations, systematic sampling survey is another archaeological study in this site. The most frequent findings of this survey were ceramic fragments, in addition to some kiln wasters, gypsum plaster and impressed designs bricks. In second phase of archaeological studies, some elements of urban forms of Shahr-Tepeh were revealed: Rampart, Gateway, Kohandege, Sharestan, Industrial area and Wastewater system. This article tries to introduce and describe spatial organization of Shahr-Tepeh based on archeological findings of this site specifically by these urban elements. To find the reliable results of spatial organization, urban elements of Shahr-Tepeh have been studied in the context of history and geography of region. This article showed not only Shahr-Tepeh urban elements are real examples of spatial organization of city in early Parthian period, but also revealed all of urban elements were formed in a unique pattern of city in ancient world. The best characteristic of this early Parthian spatial organization is the exact separation of all urban elements in Kohandege. The Arg, Sharistan, and the industrial zone have been separated and limited by overall barrows and external ditches.

    Keywords: Shahr-Tepeh, City, Parthian Period, Spatial Organization, Northeast of Iran, Dargaz
  • Narges Sadat Fatemi, Mahla Masoudi* Pages 15-32

    Abstract
    The high-rise construction as a one way to create and construct compact cities, has attracted a lot of urban managers attention due to the maximum use of space and required minimum resources. However, lack of attention to the essential criteria for correct locating of these buildings can cause many problems in the urban areas and in the future of cities. The present study attempts to identify suitable areas for high-rise residential buildings in Mashhad Municipality at district 1 and evaluate and compare the constructed buildings. This research has selected 13 criteria in 4 categories including social, economic, environmental, and physical factors to identify suitable areas for high-rise buildings. Thereupon, Analytical Hierarchy Process (AHP) is used as a tool to determine the weight of criteria; so that the data and research information were collected in the form of questionnaires from  relevant experts in this field. The Geographic Information System (GIS) was used for integrating, analyzing, and displaying spatial data in locating process. The results reveal that economic criteria with impact factor of )0.512( is essentially effective in the study area when using AHP. After preparing the zoning map of residential buildings, it was found out that 67 percentages of total region (with equivalent area of 1000 hectares), which was categorized in three zones including perfectly appropriate, appropriate, and rarely appropriate, can be employed for constructing high-rise buildings. Finally, among eight high-rise residential buildings existing in the region, there are two buildings locating in perfectly suitable zones, so that Firoozeh, Yas, Dogholo, and Mehr Kohsangi high-rise buildings ranked at the top with respect to architectural aspects

    Keywords: High-rise residential buildings, Locating, Readability, Geographic Information System (GIS), Mashhad Municipality-District 1
  • Pages 33-50

    Rapid and unbalanced physical development in the cities has resulted in unsuitable economic, social, and physical consequences. This is one of consequences of informal settlements and economic and social unsustainability. One of the solutions for this problem is city development strategy (CDS). This approach includes a wide range of management, social, economic, environmental, physical issues in the cities. For this approach, different strategic planning models are used. Therefore, the objective of this research is the recognition of the possibility rate of principles of CDB (City Development Strategy) in Mashhad and prioritization of the effects and roles of each principle in population of suburban area of Mashhad. Descriptive- analytical method was used in order to study the context of suburban area of Mashhad. By using available information in databank of Mashhad Municipality and the future plans, the intensified indicators of population (economic, migration, housing, social) were recognized. By analyzing the failure of CDS principles ( livability, comparability, bankability, and urban governance) which cause more population in suburban area, among four main principles of CDS , major factors of population in suburban area have been weighed by Delphi Technique and survey (in the form of paired matrix). They have been analyzed by TOPSIS technique. The results and findings showed that the condition of urban development strategy criteria in Mashhad with overall average of 2.82 was not in good condition and the failure in these criteria has caused the population marginalization of the city. Among the indicators of urban development strategy, the most breakdowns were in the indicators of good governance, viability, bankability and competitiveness.

    Keywords: City Development Strategy (CDS), Population, Suburban dwelling, City of Mashhad, TOPSIS Model
  • Pages 51-66
    Purpose

    The purpose of this study is to demonstrate the “dissection aspects of fragmentation and discontinuity of political / governmental actors” (Institutions, practices and spatial domains( in metropolitan area of Mashhad. This fragmentation has been derived from diversity and divergence of actors and is created in the absence of a qualified institutional framework for policymaking and planning in this area. Methodology of this study, in terms of the purpose, is developmental – applied and in terms of research framework is analytical – descriptive based on the secondary analysis. This research through a triangulation approach analyzed the dimensions of political fragmentation, the influential governing institutions and organizations, and maintenance resources (programs, laws, and finance) as the dimensions of political fragmentation in the metropolitan area of Mashhad. Results showed that there are ever-increasing diversity and multiplicity in the overlapping territorial government, in the absence of a coordinating mechanism for the integration of development policies in metropolitan area of Mashhad. In terms of institutional fragmentation, this metropolitan area is divided mainly between the two governmental-administrative and governmental-public elements without proper governance of institutions such as Astan Quds Razavi and the private sector. Hence, the present study proposes devising a participatory structure and a development perspective based on strategic planning, an important principle in the direction of institutional, functional and territorial convergence of all actors in the metropolitan area of Mashhad.

    Keywords: Mashhad Metropolitan region, Political Fragmentation, Governance
  • Pages 67-86

    Lack of attention to the quality of the concept of development by urban management and turning to the quantitative solutions that are often replacing the concept of growth with development, have created problems for today's cities. These problems include physical expansion, increased urban transportation costs, increased infrastructure maintenance, and increased per capita service costs. However, there is often space for development within urban boundaries, and one of the appropriate development options is to utilize the endogenous development approach. In the meantime, it is important to consider the factors that can support endogenous development strategies and policies. Social participation, given its nature, can support endogenous development as one of the most effective ways. The purpose of this study is to evaluate the endogenous development theory in the worn-out texture of the city with the approach of promoting social participation. The research method is descriptive-analytical and according to the nature of the research the required data were collected through documentary and field studies (questionnaire, interview, and observation). The maps required for the research were prepared in Arc Map environment and the analysis of the maps data and output maps were carried out in GIS. The statistical population consisted of 124 people living in the area under study who were selected through random sampling and the data were analyzed using SPSS software. Finally, some strategies have been suggested to improve the social participation index of the worn-out texture of Sarakhs based on endogenous development theory.

    Keywords: Endogenous Development, Worn-out texture, Social Participation, Sarakhs city
  • Pages 87-108

    This article aims to identify social and cultural harms and threats of Khorasan Razavi province at county scale. The method employed in this study is secondary analysis, which gathered required data from national plans and Iran Statistics Center. Using these resources, required information were collected for 26 research indicators so the indicators were divided into three categories: demographic, cultural and social. By examining the indicator’s mean and Standard deviations, it was found that Torbat-e-Jam and Davarzan counties were under the most threats. In order to determine the indicators’ weight with expert opinion, hierarchical analysis was performed using Expert Choice software. So, it was found that, social, demographic, and cultural components had the highest importance, respectively. Using the final score generated by above method, the counties were divided into 5 categories with very low, low, medium, high and very high harmed areas, based on social and cultural harms. Neyshabur and Torbat-e Jammu counties had very high harm level, and Jovein, Firoozeh, Fareeman and Bajestan had very low level of harms. Through Pearson correlation test, it appears that social and cultural harms were not directly related to any of the characteristics of area, population, density, and distance to the center of the province.

    Keywords: Zoning, Social harm, Cultural harm, Population harm, Razavi Khorasan Province, Hierarchical Analysis