فهرست مطالب

نشریه علوم و فنون شیلات
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 27، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی نادری جلودار*، عارفه سادات میرحجازی صفحات 117-125
    اهداف

    این مطالعه به منظور تعیین استراتژی غذایی ماهی غیر بومی قزل آلای رنگین کمان فرار کرده از قفس های دریایی مستقر در سواحل مازندران صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    تعداد 90 عدد نمونه از این گونه در فاصله زمانی مهر 1396 تا اردیبهشت 1397 از پره های صیادی ماهیان استخوانی غرب و مرکزی سواحل مازندران جمع آوری گردید. نمونه های ماهی زیست سنجی شدند و با استفاده از فلس تعیین سن شدند.

    یافته ها

    به ترتیب فراوانی نسبی اقلام غذایی شامل Balanus glandula ، Clupeonella cultriventri، Cerastoderma lamarcki ، Neogobius fluviatilis ، caspia Atherina ، Chelon saliens ، hilaris Chinavia، Taxiphyllum barbieri ، Rutilus kutum، Cumacea، caspius Syngnathus و Gasterosreus aculeatus بودند. نتایج نشان داد که طیف غذایی این گونه در بخش مرکزی بیشتر از غرب، شاخص سیری در جنس ماده بیشتر از نر و در گروه های سنی بالای + 2 و + 3 بیشتر از گروه سنی بالای یکسال (+ 1) بود(05/0P>). شاخص سیری خصوصا در بهار شدیدا افزایش پیدا نمود، درصد فراوانی B. glandula بیشتر از C. cultriventris بوده، ولی اهمیت نسبی آن کمتر از C. cultriventris بود (0/05>P).

    نتیجه گیری

    این ماهی از رفتار گوشتخواری برخوردار بوده و از طیف گسترده غذایی استفاده نمود، لذا امکان رقابت غذایی این گونه با بسیاری از گونه های ماهیان دریای خزر نظیر Salmo caspius وجود دارد. بدین ترتیب تحت تاثیر سازگاری ها و مکانیزم های رفتاری، فیزیولوژیک و بوم شناختی C. cultriventri و B. glandula در تغذیه ماهی اهمیت بیشتری داشت.

    کلیدواژگان: استراتژی غذایی، قزل آلای رنگین کمان، دریای خزر، ایران
  • صدیقه چاری علی آباد، فاطمه سعیدی فر، رضا اکرمی* صفحات 127-135
    اهداف

    ماهی منبع بالقوه ویتامین ها و مواد معدنی است و روش پخت ممکن است نقش مهمی در محتوای نهایی مواد مغذی ماهی داشته باشد. هدف از این تحقیق تاثیر روش های مختلف پخت بر غلظت فلزات سنگین، ترکیب شیمیایی و اسید چرب بافت ماهی کلمه بود.

    مواد و روش ها

    چهار روش پخت شامل بخارپز، کبابی، مایکروویو و سرخ کردن روی فیله خام اعمال شد. تعیین میزان فلزات سنگین نمونه ها با استفاده از دستگاه جذب اتمی انجام گرفت. ترکیب شیمیایی بدن با روش استاندارد و ترکیب اسیدهای چرب ماهی با دستگاه گاز کروماتوگراف تعیین شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اعمال روش های مختلف پخت منجر به کاهش معنادار رطوبت (سرخ کردن) و خاکستر (مایکروویو) و افزایش معنادار چربی (سرخ کردن) و پروتئین (کبابی) نسبت به نمونه خام گردید. در طبخ به شیوه کبابی میزان اسید چرب PUFA، اسید چرب امگا-3 و نسبت ایکوزاپنتانوییک اسید (EPA) به دوکوزاهگزانوییک اسید (DHA) نسبت به سایر روش های پخت و نمونه خام افزایش یافت. غلظت جیوه درنمونه های سرخ شده نسبت به نمونه خام و سایر روش های پخت افزایش معنی داری یافت. غلظت فلزات سنگین در نمونه های بخارپز نسبت به فیله خام و پخته شده کاهش معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به افزایش EPA و DHA و نسبت ω-3/ω-6  در نمونه های کبابی و کاهش غلظت فلزات سنگین در نمونه های بخار پز ، این دو شیوه پخت روش مناسبی برای پخت این نوع ماهی  و تغذیه سالم می باشد.

    کلیدواژگان: روش پخت، ماهی کلمه، فلزات سنگین، ترکیب بدن، اسید چرب
  • محمد هرسیج*، حسین آدینه، رسول ملک نژاد، حجت الله جعفریان، مهدی اسدی صفحات 137-143
    اهداف

    در این مطالعه اثر سطوح مختلف استفاده از کرم میل ورم (Tenebrio molitor L., TM) بر عملکرد رشد و تغذیه، ترکیب بدن و آنزیم های گوارشی ماهی قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss بررسی شد. ماهیان (میانگین وزنی 27/0 ±58/8  گرم) در قالب طرح کاملا  تصادفی در 4 تیمار و هر یک با 3 تکرار  جایابی شدند.

    مواد و روش ها

    ماهی قزل آلا با سطوح مختلف 0، 15، 30 و 60 درصد (TM60, TM30, TM15 ,TM0) جیره غذایی (با احتساب 50% رطوبت) از کرم زنده به مدت 30 روز استفاده نمودند.

    یافته ها

    در پایان آزمایش، بین تیمارها در عملکرد رشد و بهره وری تغذیه تفاوت معنی دار وجود داشت. نتایج نشان داد که با افزایش سطح رژیم غذایی از 0 تا 60 درصد پارامترهای رشد و بهره وری غذایی نیز افزایش یافت. ضریب تبدیل غذایی (FCR) به طور معنی داری در ماهیان تغذیه شده با سطوح بالای کرم (TM60) کاهش یافت. تیمارهای تغذیه شده با TM بیشترین مقدار پروتئین و کمترین مقدار چربی در مقایسه با تیمار شاهد داشتند. آنالیز آنزیم های گوارشی نشان داد که مقادیر آمیلاز، پروتیاز و لیپاز بین تیمار شاهد و سایر تیمارها تفاوت معنی دار آماری دارد. فعالیت پروتیاز و آمیلاز در ماهیان تغذیه شده TM60 (بترتیب 04/4± 30/87 و 10/40± 16/719) در مقایسه با تیمار TM0 بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که استفاده از 60 درصد کرم زنده (TM60) به جای جیره پایه می تواند باعث بهبود رشد، ترکیبات لاشه و آنزیم های گوارشی شود.

    کلیدواژگان: کرم میل ورم، پارامترهای رشد، ترکیبات شیمیایی بدن و آنزیم های گوارشی، ماهی قزل آلای رنگین کمان، ترکیبات شیمیایی بدن، آنزیم های گوارشی
  • سید علی جعفرپور*، سحر علیزاده، سکینه یگانه، رضا صفری صفحات 145-154

    در این مطالعه برای اولین بار در ایران اثر پوشش خوراکی آلژینات سدیم و پروتئین آب پنیر در ترکیب با کشت تلقیحی باکتری های Pediococcus acidilactici و Lactobacillus plantarum بر کیفیت فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان بررسی و اثرات آن بر شاخص های شیمیایی و میکروبی مورد مطالعه قرار گرفت. در این مطالعه شاخص های شیمیایی (pH ، TVB-N و TBA) و شاخص‏های میکروبی TVC) و (LAB در دوره زمانی صفر، 7، 14 و 21 روز مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج مشاهده شد در تمامی نمونه ها مقادیر pH ، TVB-N و TBA با گذشت زمان افزایش یافت. در رابطه با پارامترهای میکروبی، پوشش پروبیوتیکی توانست تعداد TVC را  در فیله های دارای پوشش در روز 21 نسبت به تیمار شاهد کاهش دهد (05/0>P)، هرچند میزان TVC در تمامی تیمارها در پایان دوره از حد مجاز برای مصرف انسان بیشتر بود. تعداد باکتری های اسیدلاکتیک (LAB) نیز در طول دوره ی نگهداری افزایش یافت و در تیمارهای دارای پوشش نسبت به تیمار شاهد دارای اختلاف معنادار بود (05/0>P).  بیشترین میزان تغییرات مربوط به تیمار شاهد و کمترین میزان تغییرات مربوط به تیمار حاوی پوشش پروبیوتیکی بود. به طور کلی، استفاده از درصدهای بالاتر آلژینات سدیم حاوی باکتری‏های پروبیوتیکی می‏تواند برای نگهداری بهتر فیله‏ها در طول ذخیره سازی در یخچال توصیه شود.

    کلیدواژگان: پوشش خوراکی، باکتری های پروبیوتیکی، قزل آلای رنگین کمان، کیفیت فیله
  • مهدی نیکو* صفحات 155-163
    اهداف

    هدف مطالعه حاضر استخراج ژلاتین از پوست فیلماهی پرورشی در درجه حرارتهای مختلف، سپس آبکافت توسط آنزیم پروتیازی آلکالاز و در نهایت سنجش دامنه وزن مولکولی پپتیدها، ترکیب اسیدآمینه و ارزیابی فعالیت ضداکسایشی آبکافته ها بوده است.

    مواد و روش ها

    ابتدا ژلاتین از پوست پس از حذف رنگدانه ها و پروتئینهای غیرکلاژنی، چربی گیری و بازکردن زنجیره های مارپیچ سه گانه کلاژن در درجه حرارتهای 50 ،60 ،70 و C°80 طی مدت 6 ساعت استخراج و سپس توسط آلکالاز در نسبت آنزیم به پروتئین 1 به 20 (وزنی/وزنی) برای مدت 3 ساعت هیدرولیز شد. دامنه وزن مولکولی پپتیدها، ترکیب اسیدآمینه و فعالیت ضداکسایشی آبکافته ها در مدلهای مختلف بررسی شد.

    یافته ها

    درجه آبکافت در تمامی نمونه ها طی 30 دقیقه اول به بیشترین میزان خود رسید. بالاترین درجه آبکافت مربوط به استخراج در دمای C°80 بود. اختلاف محسوسی بین نمونه های آبکافته ژلاتین از لحاظ ترکیب اسیدآمینه و پروفیل پپتیدی تحت تاثیر دمای استخراج ژلاتین مشاهده نشد. در آبکافته حاصل از استخراج در درجه حرارت C°60 ،مقدار پپتیدهای کوچک اندازه (با وزن مولکولی کمتر از 5/0کیلودالتون) و میزان کل اسیدهای آمینه (گرم در 100گرم) نسبت به سایر آبکافته ها اندکی بیشتر بود. این امر تا حدی بر فعالیت ضداکسایشی اثر داشت. در دماهای بالاتر استخراج ژلاتین، توانایی آبکافته ها در جلوگیری از کاهش گروه های سولفیدریل کل کاهش یافت (0/05>p) ولی بر TBARS و آبگریزی سطح تاثیر نداشت (0/05>p).

    نتیجه گیری

    دمای استخراج ژلاتین بر ویژگیها و فعالیت ضداکسایشی آبکافته ها اثری محسوس نداشت و آبکافته ژلاتین با فعالیت ضداکسایشی و غنی از پپتیدهای با وزن مولکولی کمتر از 1کیلودالتون در دمای استخراج C°50 قابل تولید است.

    کلیدواژگان: ژلاتین، آبکافته، درجه حرارت، پپتید های ضد اکسایشی، ترکیب اسید آمینه
  • نعمت الله محمودی*، منوچهر بابانژاد، جعفر سیف آبادی، محمدرضا احمدی، جمشید درزی حیدری، ناهید پاپی زاده، ابوالقاسم روحی، مصطفی آرمنده صفحات 165-173
    اهداف

    این تحقیق با هدف ارزیابی الگوی مکانی کیفیت آب و عوامل کنترل کننده آن در اکوسیستم ساحلی مازندران طی فصل زمستان با استفاده از روش های آماری چند متغیره انجام شد.

    مواد و روش ها

    پارامترهای کیفی آب شامل مواد مغذی، درجه حرارت، هدایت الکتریکی، شوری، اکسیژن محلول، pH، کلروفیل α و کدورت در 16 ایستگاه (44 لایه) در امتداد 4 ترانسکت (بندرامیرآباد، بابلسر، نوشهر و رامسر) بصورت ماهیانه سنجش شدند. برای ارزیابی داده ها از چند روش آماری چند متغیره شامل تحلیل ممیزی، تحلیل خوشه ای و عاملی و همچنین آزمون همبستگی استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل خوشه ای، مکان های نمونه برداری را بر اساس تشابه در ویژگی های کیفی آب به 4 گروه مجزا تفکیک کرد. بر اساس تحلیل ممیزی،20/93 درصد از مکان ها به درستی طبقه بندی شدند. تحلیل عاملی، 4 مولفه اصلی را از ساختار داده استخراج کرد که 05/74 درصد از واریانس کل تغییرات را تشریح کرد. بر اساس این آزمون ها، فسفر آلی، نیتروژن آلی، کدورت، کلروفیل α و درجه حرارت به عنوان مهمترین پارامترهای تاثیرگذار بر تغییرات مکانی کیفیت آب شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر پیشنهاد می کند که تعداد مکان های نمونه برداری در فصل زمستان می تواند به 3 ترانسکت امیرآباد، بابلسر و سواحل غربی (نوشهر و رامسر) و 2 ایستگاه (یک لایه سطحی و یک لایه عمقی) کاهش یابد. انتقال مواد مغذی از خشکی، بستر دریا، پرورش ماهی در قفس از موثرترین عوامل بر تغییرات مکانی کیفیت آب در سواحل مازندران می باشند. بر اساس نتایج این مطالعه، روش های آماری چند متغیره نیز بعنوان یکی از روش های مفید جهت شناسایی الگوی مکانی کیفیت آب معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: دریای خزر، اکوسیستم ساحلی، مازندران، الگوی مکانی، کیفیت آب، تحلیل چند متغیره
  • مهدی قدرتی شجاعی*، علی طاهری، ملیکا مشهدی فراهانی، نسترن دلفان، مریم ویجت صفحات 175-181
    اهداف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش تولیدات اولیه گیاه حرا Avicennia marina به همراه منابع غذایی دیگر در تغذیه گونه Thryssa setirostris در بوم سازگان مانگروی ذخیره گاه زیست کره حرا با استفاده از ایزوتوپ های پایدار کربن (δ13C) و نیتروژن (δ15N) بود.

    مواد و روش ها

    منابع غذایی اولیه شامل شامل برگ سبز و زرد گیاه حرا، میکروفیتوبنتوزها، ذرات آلی معلق و ذرات آلی رسوب جمع آوری و مورد سنجش ایزوتوپی قرار گرفتند. همچنین ترکیب ایزوتوپی این گونه به کمک نمونه برداری از بافت عضله بدون چربی آن تعیین گردید.

    یافته ها

    اختلاف معنی داری بین ایزوتوپ های کربن و نیتروژن منابع غذایی اولیه مشاهده شد (p < 0.05). در حالی که این اختلاف بین برگ های سبز و زرد حرا معنی دار نبود (p < 0.05). میانگین ایزوتوپ کربن تولیدکنندگان اولیه از 18/28- واحد در هزار برای برگ سبز حرا تا 18/6- واحد در هزار برای ذرات آلی رسوب در نوسان بود. میانگین ایزوتوپ نیتروژن تولیدکنندگان اولیه نیز از 25/3 واحد در هزار برای میکروفیتوبنتوزها تا 11/12 واحد در هزار برای ذرات آلی معلق به دست آمد. میانگین ایزوتوپ کربن و نیتروژن گونه T. setirostris دورترین میانگین به ایزوتوپ کربن و نیتروژن گیاه حرا بود. به کمک مدل سیمر (SIMMR)، میزان مشارکت برگ سبز درخت حرا در تغذیه این گونه درشبکه غذایی بوم سازگان مانگروی مورد مطالعه حدود 10 درصد تعیین گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر همچنین نشان داد که تغذیه این گونه عمدتا وابسته به تولیدات اولیه خارج از بوم سازگان مانگرو و یا تولیدات ثانویه ای است که نقش گیاه حرا در تغذیه آنها بسیار کم است.

    کلیدواژگان: ایزوتوپ های پایدار، شبکه غذایی، بوم سازگان مانگرو، Thryssa setirostris، خلیج فارس
|
  • Mehdi Naderi Jolodar*, Arefeh Sadat Mirhejazi Pages 117-125
    Aims

    The present study was conducted to determine the exotic fish food strategy of rainbow trout escaped from cultivating cages located in the coast of Mazandaran.

    Materials & Methods

    A total of 90 specimens of this species were collected during the period from September 2017 to May 2018 from bony fish from west to central coast of Mazandaran. Samples were biomediated and the age was determined by scales.

    Findings

    The relative frequency of food items were Balanus glandula, Clupeonella cultriventris, Cerastoderma lamarcki, Neogobius fluviatilis, Atherina caspia, Chelon saliens, Chinavia hilaris, Taxiphyllum barbieri, Rutilus kutum, Cumacea, Syngnathus caspius and Gasterosreus aculeatus, respectively. The result showed that a wide range of food was more central than the west, the fullness index in the female was more than male and in age groups older than 2 and 3 is more than 1 (p>0.05). The fullness index, especially in the spring, increased significantly, the presence of B. glandula more than C. cultriventris, but its relative importance was less than C. cultriventris (p> 0.05).

    Conclusion

    This fish has a carnivorous behavior and uses a wide range of foods, so it is possible to compete with many species of Caspian Sea fish such as Salmo caspius. The effects of the adaptations and behavioral, physiological and ecological mechanisms, C. cultriventri and B. glandula were more important in fish feeding.

    Keywords: Food strategy, rainbow trout, Caspian sea, Iran
  • Sedigheh Chari-Aliabadi, Fatemeh Saeedifar, Reza Akrami* Pages 127-135
    Aims

    Fish is a potential source of vitamins and minerals and the cooking method play an important role in the final content of nutrients of it. The aim of the present study was to the effects of different cooking methods on the heavy metals, fillet proximate composition and fatty acid composition of Roach (Rutilus rutilus) fillet.

    Materials & Methods

    Four cooking methods such as deep frying, baking, steaming, and microwave cooking were applied on the fillet. Determination of the remaining heavy metals of the samples was carried out using atomic absorption. The proximate composition was assessed using the standard methods. To measure the composition of fatty acids, Gas Chromatography method (GC) was applied.

    Findings

    All treated samples had a significant decrease in moisture (frying) and ash (microwave) and a significant increase in fat (frying) and protein (baking). The polyunsaturated fatty acids (PUFA), ω‐3 fatty acids as well as EPA/DHA content increased in baked samples in comparison to raw fish fillets and other cooked. The frying process caused a significant increase in lead concentration content. While the steaming significantly decreased heavy metals concentration in comparison to raw fish fillets and other cooked.

    Conclusion

    Considering the increasing of EPA, DHA, and ω‐3/ω‐6 ratio in baked‐cooked and losses of heavy metals in steamed, these two cooking methods are the best cooking method for this type of fish and healthy diet.

    Keywords: Cooking methodRutilus rutiluHeavy metalProximate compositiuonFatty acid
  • Mohammad Harsij*, Hossein Adineh, Rasool Maleknejad, Hojatollah Jafariyan, Mehdi Asadi Pages 137-143
    Aims

    The present study investigated the effects of different levels using of mealworm (Tenebrio molitor L., TM) on the growth and feed performance, body composition and digestive enzymes of rainbow trout, Oncorhynchus mykiss.

    Materials & Methods

    Fish (8.58± 0.27 g) in a completely randomized design in 4 treatments and each with 3 replications. Rainbow trout with different levels of 0, 15, 30 and 60% diet (TM0, TM15, TM30 and TM60) (including 50% moisture) of live worm for 30 days. Data were analyzed by one-way (SPSS 17). When p values were significant (P<0.05), means were compared using Duncan's multiple-range test.

    Findings

    At the end of the experimental, there were significant difference between treatments in growth performance and feed utilization. The results revealed that fish growth parameters and efficiency of nutrient utilization tended to increase with increasing dietary TM levels from 0 to 60%. Feed Conversion Ratio (FCR) was significantly reduced in fish fed the diet with the highest worm level (TM60). The treatments fed TM showed highest protein and lower lipid content compared to fish fed control diet. The analysis of gastrointestinal enzymes showed that amylase, protease and lipase had a statistically significant difference between the control and other treatments. Protease and amylase activities were found to be significantly higher for fish fed the TM60 diet compared with fish fed TM0 diet.

    Conclusion

    The results showed that using 60% (TM60) of worm instead of the base diet can improve growth, carcass composition and digestive enzymes.

    Keywords: Rainbow trout, meal worm, Growth parameters, body biochemical composition, digestive enzymes., digestive enzymes
  • Seyed Ali Jafarpour*, Sahar Alizadeh, S. Yeganeh, Reza Safari Pages 145-154

    In this study, for the first time in Iran, the effect of edible coating of sodium alginate and whey protein in combination with innclulated cultivation of Pediococcus acidilactici and Lactobacillus plantarum bacteria on rainbow trout fillets was studied. Accordingly, chemical indicators such as pH, TVB-N, TBA and microbial laod at 0, 7, 14 and 21 days of refrigeration storage at 4C were investigated. Results showed that in all samples pH, TVB-N and TBA increased over time. In terms of microbial parameters, probiotic coating could reduce the number of TVC in coated fillets on day 21 compared to control treatment. However, the TVC level in all treatments at the end of the storage period was higher than the allowable range for human consumption (P<0.05).  The number of LAB also increased during the storage period and there was a significant difference in coated treatments compared to control (P<0.05).  The highest changes were observed in control treatment and the lowest changes were related the coated treatments. Overall, using higher percentages of sodium alginate containing probiotic bacteria can be recommended for better preservation of the fillet during the refrigerated storage.

    Keywords: Edible coating, Probiotic bacteria, Rainbow trout, Fillet quality
  • Gholipour Gomari R, Nikoo M* Pages 155-163
    Aims

    The aim of the present study was to extract gelatin from the skin of farmed great sturgeon at different temperatures, hydrolysis using Alcalase enzyme, and to measure molecular weight distribution of peptides, amino acid composition and antioxidant activity of hydrolysates.

    Materials & Methods

    After removing pigments and non‐collagenous proteins, defatting, and swelling of triple‐helix structure, gelatin was extracted at the temperatures of 50, 60, 70, and 80°C for 6h and then hydrolysed using Alcalase (E/S ratio of 1:20w/w) for 3h. Molecular weight distribution of peptides, amino acid composition and antioxidant activity of hydrolysates were determined in different models.

    Findings

    Degree of hydrolysis (DH) reached its maximum within the first 30min in all samples. The highest DH was in the 80°C. There were no significant differences among hydrolysates with regards to amino acid composition and peptide molecular weight distribution. Hydrolysates produced at the extraction temperature of 60°C showed that the content of small peptides (molecular weight<1kDa) and total amino acids (g/100g) were slightly higher compared to other samples. This could influence antioxidant activity. At higher extraction temperature of gelatin, the efficacy of hydrolysates in preventing the loss in total sulfhydryl groups content was decreased (p<0.05) while there was no effect on TBARS and surface hydrophobicity (p<0.05).

    Conclusion

    Extraction temperature of gelatin did not reveal a considerable effect on properties and antioxidant activities of the resulting hydrolysates and gelatin hydrolysates with antioxidant activity and rich in peptides with molecular weight less than 1kDa could be produced at 50°C.

    Keywords: Gelatin, Hydrolysates, Temperature, Antioxidative Peptides, Amino Acid Composition
  • Nemat Mahmoudi*, Manoochehr Babanezhad, Jafar Seyfabadi, Mohammadreza Ahmadi, Jamshid Darzi Heydari, Nahid Papizadeh, Aboulghasem Roohi, Mostafa Armandeh Pages 165-173
    Aims

    This research aimed to evaluate the spatial patterns of water quality and its controlling factors in the Mazandaran coastal ecosystem during winter using the multivariate analysis methods.

    Materials and methods

    Water quality parameters such as nutrients, temperature, conductivity, salinity, DO, pH, chlorophyll-a and turbidity were measured monthly in 16 stations (44 layers) along 4 transects (Amirabad, Babolsar, Noushahr and Ramsar). To evaluate the data, several multivariate statistical methods were used including discriminant function analysis, cluster and factor analysis as well as correlation test.

    Findings

    Results of cluster analysis showed that the sampling sites (44 layers) were classified into 4 groups. Based on discriminant analysis, 93.20% of the sampling sites correctly classified. Factor analysis extracted 4 principal components that explained 74.05% of the total variance. Based on these analyses, organic phosphorus, organic nitrogen, turbidity, chlorophyll-a and temperature were the most effective parameters on the spatial variation of water quality.

    Conclusion

    This study suggested that the number of sampling locations could be reduced to 3 transects including Amirabad, Babolsar and west coasts (Noushahr and Ramsar) and 2 stations (one surface layer and one deep layer). Transport of nutrients from land, sea floor and fish cage culture were the most effective factors on spatial patterns of water quality in Mazandaran coasts. Based on the results, multivariate statistical methods are also introduced as one of the useful methods for identifying the spatial pattern of water quality.

    Keywords: Caspian Sea, Coastal ecosystem, Mazandaran, Spatial pattern, Water quality, Multivariate analysis
  • Mehdi Ghodrati Shojaei*, ALI Taheri, Melika Mashhadi Farahani, Delfan Nastaran, Maryam Weigt Pages 175-181
    Aims

    The aim of the current study was to determine the role of Avicennia marina’s primary production as well as other food sources in the diet of Longjaw thryssa, Thryssa setirostris (Broussonet, 1782) in an arid mangrove ecosystem using carbon stable isotopes of carbon (δ13C) and nitrogen (δ15N).

    Material & Methods

    We collected five potential food sources in the ecosystem including fresh and senescent leaves of Avicennia marina, particulate organic matter, microphytobenthos and sediment organic matter for further stable isotope analysis. Additionally, fishes were collected with a combination of set nets and seines. The muscle tissue (boneless and skinned, 5 g) was removed from the dorsum of fish.

    Findings

    Significant differences were found between carbon and nitrogen isotopes of different food sources (p < 0.05). Although, this was not significant for green and senescent leaves (p > 0.05). The average values of carbon and nitrogen isotopic ratios of T. setirostris were 15.93‰ and 13.01‰, respectively. The SIMMR model showed that the contribution of senescent and fresh leaves in the diet of T. setirostris was 15% and 10%, respectively.

    Conclusion

    The result of the current study emphasized a limited role for mangrove detritus in the diet of transient fishes in an arid mangrove ecosystem.

    Keywords: Stable isotopes, Food web, Mangrove, Thryssa setirostris, Persian Gulf