فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی
سال دهم شماره 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود لطیفیان*، احمد مستعان صفحات 1-15

    هدف از انجام این پژوهش، بررسی امکان استفاده از تله برای رهاسازی Metarhizium anisopliae Metsch در جمعیت سوسک شاخدار خرما Oryctes elegans Prell بود. ساختار مورد استفاده در تله شامل بخش جذب کننده، صفحات متوقف کننده، قیف جمع کننده و محفظه تله بود. برای بررسی ترکیبات مختلف فرومونی و غذایی در میزان شکار تله، سه تیمار با سه تکرار شامل فرمون تجمعی، تلفیقی (فرمون تجمعی و جاذب غذایی) و جاذب غذایی شامل 20 گرم بافت مریستم نخل خرما در نظر گرفته شدند. برای رسیدن به بیشینه ی کارایی تله در تلقیح حشرات کامل، مدت زمان باقی ماندن حشرات کامل در اتاقک تلقیح و غلظت مایع تلقیح استاندارد شد. برای این منظور، 5 بازه ی زمانی 20، 30، 40، 50 و 60 ثانیه و 5 غلظت 104، 105، 106، 107 و 108میلی لیتر در لیتر در نظر گرفته شد. اندازه نهایی تله 650×350×350 میلی متر با استفاده از روش های معمول کارگاهی ساخته شد. نتایج نشان داد که نوع ماده جلب کننده دارای تاثیر معنی داری روی شکار حشرات کامل توسط تله بود. بیشترین میزان شکار حشرات در تلفیق فرمون تجمعی با مریستم خرما و کمترین آن در مریستم مغز خرما به تنهایی بود و بیشترین میزان شکار در ساعت 8 غروب مشاهده شد. مناسب ترین زمان و غلظت برای بیشترین  تلقیح حشرات کامل نر و ماده به ترتیب معادل 3/54 و 7/55 ثانیه و 104×14/4 و 104× 36/4 اسپور در میلی لیتر بود. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که تله هوشمند رهاسازی M. anisopliae به عنوان عامل بیمارگر جمعیت سوسک شاخ دار خرما در شرایط آزمایشگاهی از کارایی لازم برخودار است.

    کلیدواژگان: Metarhizium anisopliae، Oryctes elegans، تله پیشرفته، شکار و انتشار
  • پروانه نظری، نفیسه پورجواد، حمزه ایزدی*، سید رسول صحافی صفحات 17-29

    سپردار واوی سیب، Lepidosaphes malicola Borchsenius (Hem.: Diaspididae) از آفات مهم درختان میوه است. کنترل این آفت به کاربرد آفت کش های شیمیایی وابسته است. به منظور بررسی اثر چند آفت کش بر کاهش جمعیت آفت، دو آزمایش جداگانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در دو باغ انجام شد. فاکتور اول، سم‏پاشی [شاهد (آب)، اسپیروتترامات 5/0 و 75/0 میلی لیتر بر لیتر، فلوپیرادی فورون، تیاکلوپرید و پیری پروکسی فن 5/0 میلی لیتر بر لیتر] و فاکتور دوم، زمان‏های نمونه برداری (1 روز قبل و 1، 3، 5، 7، 14، 21، 28 و 35 روز پس از سم پاشی) در نظرگرفته شد. اسپیروتترامات و فلوپیرادی فورون (با میانگین تلفات بالای 80 درصد) دارای بیشترین اثرگذاری روی پوره ها بودند. میزان کاهش آلودگی در تیمارهای تیاکلوپرید و پیری پروکسی فن از دو حشره کش دیگر کمتر بود. با در نظر گرفتن زمان سم پاشی، در تیمار فلوپیرادی فورون که یک بوتنولید با اثر ضربه ای است، میزان تلفات پوره یک روز پس از سم پاشی به بالاترین حد رسید. در تیمار اسپیروتترامات 75/0 میلی لیتر بر لیتر یک هفته پس از سم پاشی، بیشترین میزان کاهش جمعیت پوره مشاهده شد. اسپیروتترامات ترکیبی سیستمیک با توانایی حرکت دو طرفه آوندی می باشد. بنابراین، تاثیر آن از دوام بالایی برخوردار است. نتایج بیانگر اثر بسیار ناچیز آفت کش ها در کنترل بالغین زیر سپر است. کاربرد روغن ولک 2-5/1 درصد در سم پاشی زمستانه، اثرگذاری قابل توجهی در کنترل آفت نشان داد. در مجموع، اسپیروتترامات و فلوپیرادی فورون از کارآیی خوبی در کنترل پوره ها برخوردار بودند و در کنترل این آفت قابل توصیه می باشند.سپردار واوی سیب، Lepidosaphes malicola Borchsenius (Hem.: Diaspididae) از آفات مهم درختان میوه است. کنترل این آفت به کاربرد آفت کش های شیمیایی وابسته است. به منظور بررسی اثر چند آفت کش بر کاهش جمعیت آفت، دو آزمایش جداگانه به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در دو باغ انجام شد. فاکتور اول، سم‏پاشی [شاهد (آب)، اسپیروتترامات 5/0 و 75/0 میلی لیتر بر لیتر، فلوپیرادی فورون، تیاکلوپرید و پیری پروکسی فن 5/0 میلی لیتر بر لیتر] و فاکتور دوم، زمان‏های نمونه برداری (1 روز قبل و 1، 3، 5، 7، 14، 21، 28 و 35 روز پس از سم پاشی) در نظرگرفته شد. اسپیروتترامات و فلوپیرادی فورون (با میانگین تلفات بالای 80 درصد) دارای بیشترین اثرگذاری روی پوره ها بودند. میزان کاهش آلودگی در تیمارهای تیاکلوپرید و پیری پروکسی فن از دو حشره کش دیگر کمتر بود. با در نظر گرفتن زمان سم پاشی، در تیمار فلوپیرادی فورون که یک بوتنولید با اثر ضربه ای است، میزان تلفات پوره یک روز پس از سم پاشی به بالاترین حد رسید. در تیمار اسپیروتترامات 75/0 میلی لیتر بر لیتر یک هفته پس از سم پاشی، بیشترین میزان کاهش جمعیت پوره مشاهده شد. اسپیروتترامات ترکیبی سیستمیک با توانایی حرکت دو طرفه آوندی می باشد. بنابراین، تاثیر آن از دوام بالایی برخوردار است. نتایج بیانگر اثر بسیار ناچیز آفت کش ها در کنترل بالغین زیر سپر است. کاربرد روغن ولک 2-5/1 درصد در سم پاشی زمستانه، اثرگذاری قابل توجهی در کنترل آفت نشان داد. در مجموع، اسپیروتترامات و فلوپیرادی فورون از کارآیی خوبی در کنترل پوره ها برخوردار بودند و در کنترل این آفت قابل توصیه می باشند.

    کلیدواژگان: اسپیروتترامات، فلوپیرادی فورون، تیاکلوپرید، پیری پروکسی فن
  • حسان عالیشاه، محمود محمدی شریف*، علیرضا هادیزاده صفحات 31-40
    حلزون سفید (Pulmonata: Hygromiidae) Helicella candaharicaیکی از مهم ترین نرم تنان خشکی زی در مزارع و باغ های استان مازندران است. در این پژوهش کارایی تیمارهای مختلف در کنترل این آفت در مزارع کاهو و گوجه فرنگی بررسی شد. تیمارها شامل کود سولفات مس (m2/g 1/2)، متالدهید (m2/g 7/2)، فریکول ® (m2/g 4)، کوپرکس® (m2/ml 1) و دو تیمار خاک اره بود؛ در تیمار اول در نیمی از بوته ها و تیمار دوم دور تمام بوته ها سد دفاعی (cm 15) ایجاد شد. در آزمایش اول، 840 و دوم 1350 عدد حلزون هم اندازه رهاسازی شد. نتایج نشان داد که در 21 روز پس از تیمار، فریکول با 3/78 و 2/80 درصد کارایی به ترتیب در مزرعه کاهو وگوجه فرنگی نسبت به سایر تیمارها کاراتر بود. تیمارکوپرکس® با 3/48 درصدکارایی در مزرعه کاهو و 9/59 درصد کارایی در مزرعه گوجه فرنگی در رتبه بعدی قرار گرفت. متالدهید در مزرعه گوجه فرنگی (7/55 درصد کارایی) نسبت به مزرعه کاهو (7/33 درصد کارایی) موثرتر عمل کرد. بین تیمارهای خاک اره با میانگین کارایی تقریبی  36 درصد در دو مزرعه وتیمار کود سولفات مس با میانگین کارایی تقریبی 38 درصد از نظر آماری اختلاف معنی داری وجود نداشت. نتایج این پژوهش نشان داد که ترکیب غیرشیمیایی فریکول® می تواند جایگزین مناسبی برای حلزون کش شیمیایی متالدهید علیه حلزون H. candaharica باشد.
    کلیدواژگان: Helicella candaharica، فریکول®، متالدهید، کوپرکس®، سولفات مس
  • فاطمه گرایلی مرادی*، میرجلیل حجازی صفحات 41-53

    مگس مینوز سبزی و جالیز، Liriomyza sativae Blanchard (Diptera: Agromyzidae)، ، از نظر اقتصادی یکی از مهم ترین آفات محصولات کشاورزی از جمله سبزی و زینتی می باشد. لاروهای این حشره از مزوفیل برگ تغذیه کرده و موجب کاهش فتوسنتز و محصول می شوند. شناسایی حشره کش هایی با کارایی موثر و در عین حال انتخاب یک روش تیمار مناسب می تواند در مدیریت این آفت اهمیت بسیاری داشته باشد. در این پژوهش، تاثیر حشره کشی کلرانترانیلی پرول، اسپیروتترامات، دی متوآت و دیازینون روی لاروهای سن اول حشره ی L. sativae مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها در شرایط گلخانه ای 2 ± 26 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 10±60 درصد و دوره ی نوری 8 ساعت تاریکی و 16 ساعت روشنایی انجام شدند. آزمایش های اولیه برای مقایسه ی تاثیر حشره کشی تیمار برگ و ریشه ی هر یک از حشره کش ها انجام شد. برای تیمار برگ از شیوه ی غوطه ور کردن برگ استفاده شد و برای تیمار خاک نیز مقدار مشخصی از محلول حشره کش در داخل خاک هر گلدان ریخته شد. تخمین غلظت های کشنده برای تیمارهایی که دارای بیشترین تاثیر حشره کشی بودند، انجام شد. نتایج نشان دادند که تنها تیمار خاک دی متوآت (mg ai L-1 73/53 : LC50) موثرتر از تیمار برگ (mg ai L-191/162 : LC50) آن بود. مقادیر LC50 برای تیمار برگ کلرانترانیلی پرول، اسپیروتترامات و دیازینون به ترتیب 24/0، 11/6 و 72/53 میلی گرم ماده موثر بر لیتر بودند. با در نظر گرفتن نتایج حاصل از زیست سنجی ها، تیمار برگ گیاهان با حشره کش های کلرانترانیلی پرول و اسپیروتترامات و تیمار خاک گیاهان با حشره کش دی متوآت به عنوان حشره کش هایی موثر و روش های تیمار مناسب برای کنترل این آفت پیشنهاد می شوند.

    کلیدواژگان: حشره کش های سیستمیک، تیمار برگ، تیمار خاک، Liriomyza sativae
  • سعیده حسینی، حبیب عباسی پور، علیرضا عسکریان زاده*، علی نوروزی صفحات 55-68

    کلزا به عنوان یک گیاه دانه روغنی در سطح وسیعی از جهان کشت می شود. شته خردلLipaphis erysimi (Kalt.) (Hemiptera: Aphididae)، یکی از مهم ترین آفات کلزا است. در این تحقیق، غلظت های کشنده و زیر کشنده حشره کش فلوپیرادیفورون روی ویژگی های زیستی و فراسنجه های جدول زندگی شته خردل بررسی شد. آزمایش ها در دمای 2±20 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی انجام شد. فراسنجه های جدول زندگی شته خردل به روش جدول زندگی تک جنسی کری (Carey) محاسبه شد. میزان LC50، LC25 و LC10 حشره کش فلوپیرادیفورون به ترتیب 385/0، 093/0 و026/0 میلی گرم بر لیتر محاسبه شد. مقدار نرخ ذاتی رشد جمعیت 34/0، 30/0 و 23/0 ماده به ازای ماده روز، نرخ متناهی افزایش جمعیت 41/1، 36/1 و 27/1 ماده به ازای ماده روز، متوسط مدت زمان یک نسل 84/10، 98/9 و 00/9 روز و زمان دو برابر شدن جمعیت 49/0، 50/0 و 54/0 روز به ترتیب در تیمار شاهد،LC10  و LC25به دست آمد. بیشترین میزان نرخ های تولیدمثل و نرخ های رشد جمعیت شته خردل به ترتیب مربوط به تیمار شاهد، LC10 و LC25 بود. آزمایش ها نشان داد غلظت های زیرکشنده حشره کش فلوپیرادیفورون فراسنجه های نرخ خالص تولید مثل، نرخ ذاتی افزایش جمعیت، نرخ متناهی افزایش جمعیت و میانگین طول دوره یک نسل را به طور معنی داری کاهش و مدت زمان دو برابر شدن جمعیت شته خردل را افزایش داد. بنابراین با توجه به نتایج این تحقیق حشره کش فلوپیرادیفورون پتانسیل خوبی در کنترل شته خردل در غلظت های کشنده و زیرکشنده دارد.

    کلیدواژگان: شته خردل، غلظت زیرکشنده، جدول زندگی، فلوپیرادیفورون
  • نرگس معماری زاده*، محبوبه شریفی صفحات 69-85

    فعالیت استرازهای عمومی (ESTs)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتیون اس- ترانسفراز (GST) پروانه برگ خوار توت (Glyphodes pyloalis Walker) برای بررسی واکنش داخل بدن (in vivo) حشره به نانولوله های کربنی (CNT) خالص و نانوذرات حاصل از اتصال نانولوله های کربنی به دی اکسید تیتانیوم (CNTs/TiO2-NPs) مورد ارزیابی قرار گرفت. این بررسی های بیوشیمیایی طی سه زمان مواجهه (24، 48 و 72 ساعت) با غلظت های مختلف این نانوذرات (100، 200، 300، 400 و 500 میلی گرم بر لیتر) انجام شد. نتایج نشان داد با به کارگیری آلفا- نفتیل استات (α-NA) به عنوان سوبسترا، افزایش غلظت های هر دو تیمار (یعنی CNT و CNTs/TiO2-NPs) باعث مختل شدن برگشت ناپذیر فعالیت استرازهای عمومی لاروهای سن پنجم این آفت می شود. این در حالی است که ارزیابی فعالیت آنزیم با به کارگیری بتا- نفتیل استات (β-NA) به عنوان سوبسترا نشان دهنده تاثیر مهار کنندگی شدیدتر این نانوذرات بر فعالیت آنزیم استراز بود. نتایج هم چنین نشان داد که بازدارندگی فعالیت آنزیمGST  ناشی از CNT و CNTs/TiO2-NPs وابسته به غلظت تیمارها است. ارزیابی آنزیم CAT نشان داد که افزایش غلظت CNT در طول مدت زمان تماس، باعث افزایش فعالیت این آنزیم در G. pyloalis می شود. به رویه مشابه با CNT، افزایش زمان مواجهه و غلظت نانوذرات CNTs/TiO2-NPs باعث افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز شد. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که آنزیم های مورد آزمون، شاخص های بیوشیمیایی مناسبی به منظور پیش بینی و مدیریت اثرات مخرب CNT خالص و CNTs/TiO2-NPs روی حشرات هستند.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، نانوذرات، CNTs، TiO2-NPs، زیست نشان گرهای بیوشیمیایی
  • منصور صالحی*، مهرداد قدس خواه، مسعود امین املشی صفحات 87-91
    پروانه گالزای صنوبر Paranthrene tabaniformis Rott. (Lep.: Sessiidae) از آفات مهم صنوبر به شمار می رود که انتشار وسیعی در کشورهای آسیایی، اروپایی، آفریقایی و آمریکای شمالی داشته و در ایران نیز در سال 1340 توسط فرحبخش گزارش شد. در این بررسی، زیست شناسی این آفت به طور عمده در ایستگاه تحقیقات صنوبر صفرابسته و همچنین ایستگاه های فخرآباد (لشت نشاء) و پیلمبرا (پره سر)، نهالستان لاکان رشت و تعدادی از نهالستان های خصوصی در کیاشهر و ضیابر در استان گیلان مطالعه شد. حشره کامل این آفت، پروانه ای است زنبور مانند که از اواخر اردیبهشت ظاهر شده و تا اواخر شهریور فعالیت می نماید. ماده ها پس از جفت گیری تخم ها را به صورت انفرادی، دوتایی و به ندرت بیش تر در جهات مختلف در ارتفاع بین 30 سانتی متر تا 5/2 متر روی چین خوردگی های پوست ساقه، پشت برگ ها و حاشیه جوانه های جانبی قرار می دهند. دوره جنینی 10-14 روز بوده و لاروها بعد از خروج از تخم با ایجاد حفره کوچکی در پوست و به طور معمول در محل اتصال دمبرگ به ساقه به داخل ساقه های نرم نفوذ می کنند و به تدریج ایجاد دالان می نمایند. بیش ترین طول دالان لارو ی 25 سانتی متر می باشد. فعالیت لارو های این آفت روی ساقه نهال های یک ساله کلن های مختلف گونه های اورامریکن و دلتوییدس، به صورت ایجاد گال هایی با شدت های مختلف در استان گیلان مشاهده شد. آلودگی شدید نهال ها می تواند منجر به شکستگی ساقه در هنگام وزش باد شود. زمستان گذرانی به صورت سنین سوم تا ششم لاروی است. لاروها از فروردین دوباره فعالیت خود را از سر می گیرند و بعد از مدتی تغذیه، به شفیره تبدیل می شوند. دوره شفیرگی این آفت در طبیعت بین 17-19 روز متغیر است. پروانه گالزای صنوبر دارای یک نسل در سال می باشد.
    کلیدواژگان: پروانه گالزای صنوبر، زیست شناسی، استان گیلان
  • مجید میراب بالو*، بهزاد میری صفحات 93-97

    استفاده از کارت های چسبدار رنگی در ردیابی جمعیت و مدیریت آفات بسیار متداول است. میزان جلب و شکار تریپس ها به تله های رنگی بر اساس گونه ها و رنگ تله ، متفاوت است. ترجیحات رنگی مختلف بسیاری از گونه های تریپس توسط دانشمندان متعددی مورد بررسی قرار گرفته است تا میزان جلب و حساسیت تله های مختلف را تقویت کند. در این مطالعه، میزان جلب تریپس ها توسط کارت های رنگی (آبی، زرد و سفید رنگ) در جنگل های بلوط دو منطقه ی خوران و کلان واقع در شهرستان ایوان (استان ایلام، غرب ایران) در سال 1397 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در دو منطقه ی خوران و کلان، در همه ماه های نمونه برداری، به جز آذر ماه، کارت های آبی رنگ به طور معنی داری تعداد بیش تری تریپس را نسبت به کارت های دیگر جلب کردند. در منطقه خوران، بیش ترین تعداد تریپس های جلب شده با مقدار 35/1±80/19، مربوط به رنگ آبی و اردیبهشت ماه بود و کم ترین تعداد تریپس جلب شده با مقدار 44/0±01/1 مربوط به رنگ سفید و مرداد ماه بود. هم چنین بیش ترین و کم ترین مقدار تریپس های جلب شده در منطقه کلان به ترتیب برابر با مقادیر 36/1±80/15 و 37/0±80/1، مربوط به کارت های آبی و زرد رنگ و ماه های اردیبهشت و آذر ماه بود. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که کارآیی کارت های چسبدار آبی رنگ بیش تر از رنگ های زرد و سفید بود. در مجموع، استفاده از کارت های چسبدار آبی رنگ در فصل بهار در ردیابی تریپس های درختان بلوط مناسب می باشد.

    کلیدواژگان: کارت چسبدار رنگی، تریپس، بلوط، ایلام
|
  • M. Latifian *, A. Mostaan Pages 1-15

    The aim of this study was to investigate the potential of traps for releasing Metarhizium anisopliae Metsch in a population of date palm horned beetle Oryctes elegans Prell. The structure used in the trap consisted of an absorber section, stopper plates, pickup hopper, and trap chamber. In order to study different pheromone and dietary compounds in the trap predation rate, three treatments in three replications were cumulative pheromone, integration (cumulative pheromone and nutrient absorber) and nutrient absorber containing 20 g of date palm meristem. Insect retention time and concentration of inoculum were standardized to achieve maximum trap efficiency in adult insemination. Hence, five times of 20, 30, 40, 50 and 60 seconds and 5 concentrations of 104, 105, 106, 107 and 108 spore/mL were considered. The final dimensions of 350×350×650 mm trap were made using standard workshop methods. The results showed that the type of attractant had significant effects on trapping efficiency of adults. The highest rate of insect trapping was observed in the combination of cumulative pheromone and date meristem and the lowest was found in the date meristem alone. The highest rate of trapping occurred at 8 pm. The best time and concentration for maximum male and female inoculation were 54.3 and 55.7 seconds as well as 4.14×104 and 4.36 104 104 spores/ml, respectively. The results of the present research showed that the smart releasing trap of M. anisopliae as a pathogenic agent of the population of palm horned beetles possess the required efficiency in laboratory conditions.

    Keywords: Metarhizium anisopliae, Oryctes elegans, advanced trap, trapping, releasing
  • P. Nazari, N. Poorjavad, H. Izadi *, S. R. Sahhafi Pages 17-29

    The apple armored scale, Lepidosaphes malicola Borchsenius (Hem.: Diaspididae) an important pest of fruit trees. Control of this pest depends mostly on the use of chemical pesticides. To study the effect of several pesticides on the pest population, two separate experiments were conducted in a randomized complete block design with three replications in two orchards. The first factor was treatments [control (water), spirotetramat 0.5 and 0.75 ml/L, flupyradifurone, thiacloprid, and pyriproxyfen 0.5 ml/L]. The second factor was the sampling time (1 day before and 1, 3. 5, 7, 14, 21, 28 and 35 days after treatment). Spirotetramat and flupyradifurone (with more than 80 percent mortality) had the most effect on the nymphal mortality. The mortality in thiacloprid and pyriproxyfen was lower than that of spirotetramat and flupyradifurone. By considering the treatment time, the mortality rate of nymphs by flupyradifurone, a butenolide with knockdown effect reached its highest level one day after treatment. In 0.75 ml/L concentrations of spirotetramat the highest decrease in the nymphal population was observed one week after treatment. Spirotetramat with up and down bilateral movement ability is a very long-lasting systemic insecticide. Results indicated a negligible effect of the pesticides on adult mortality under female shields. The use of 1.5- 2 percent volck® oil in winter spraying had a significant effect on pest control. Overall, spirotetramat and flupyradifurone showed a significant effect on the nymph’s control and can be recommended.

    Keywords: Spirotetramat, flupyradifurone, thiacloprid, Pyriproxyfen
  • H. Alishah, M. Mohammadi Sharif *, A. Hadizadeh Pages 31-40
    The snail, Helicella candaharica (Pulmonata: Hygromiidae) is one of the most important terrestrial mollusk pest of field and orchards in Mazandaran province. The aim of this study was investigating the efficacy of different treatments in control of H. candaharica in lettuce and tomato fields. The treatments were copper sulfate (2.1 g/m2), metaldehyde (2.7 g/m2), Ferricol® (4 g/m2), Cuprex® (1 ml/m2) and two sawdust treatments; a 15-cm barrier was created around the half of the plants in first sawdust treatment and around the all of the plants in second sawdust treatment. 840 and 1350 snails were released within the plots in first and second field experiments, respectively. The results indicated more efficacy of Ferricol® in comparison with the other treatments in both lettuce (78.3%) and tomato (80.2%) field experiments at 21 days after treatment. The Cuprex® was ranked as the next treatment where its effectiveness was 48.3% in lettuce and 59.9% in tomato field. The metaldehyde treatments were more effective in tomato (55.7%) than lettuce (33.7% control) field. There was no significant difference between sawdust (average of 36%) and copper sulfate (average of 38% effectiveness) treatments. The results of this study demonstrated the appropriate ability of Ferricol® for replacement of the current chemical molluscicide, metaldehyde.
    Keywords: Helicella candaharica, Ferricol®, metaldehyde, Cuprex®, Copper Sulfate
  • F. Graily Moradi *, M. J. Hejazi Pages 41-53

    Vegetable leaf miner,Liriomyza sativae Blanchard (Diptera: Agromyzidae), is one of the most economically important pests of agricultural products, including vegetables and ornamentals. The larvae feed on leaf mesophyll and reduce photosynthesis and yield. Identifying more effective insecticides and choosing the suitable treatment method can be very important in managing this pest. In this study, the insecticidal effect of chlorantraniliprole, spirotetramat, dimethoate and diazinon were investigated on 1 st instar larvae of L. sativae. The study was conducted under greenhouse condition at 26 ± 2°C, 60 ± 10% RH and 16: 8 (L: D) h photoperiod. Preliminary experiments were performed to compare the insecticidal effects of leaf and root treatment of each insecticide. Leaf treatment was performed using leaf dipping method and soil treatment carried out by adding a certain amount of insecticide solution into the soil of each pot. Lethal concentrations were estimated for the treatments which caused higher mortality of the larvae. The results showed that only soil treatment of dimethoate (LC50: 53.73 mg ai L-1) was more effective than its leaf treatment (LC50: 162.91 mg ai L-1). The LC50 values for leaf treatment of chlorantraniliprole, spirotetramat and diazinon were 0.24, 6.11 and 53.72 mg ai L-1, respectively. Considering the results of the bioassays, treatment of plant leaves by chlorantraniliprole and spirotetramat, and treatment of plant soil by dimethoate are proposed as effective insecticides and suitable treatments to control this pest.

    Keywords: Leaf treatment, Liriomyza sativae, Soil treatment, Systemic insecticides
  • S. Hosseini, H. Abbasipour, A. Askarianzadeh *, A. Noroozi Pages 55-68

    Canola is cultivated as an oil seed plant all over around the world. The mustard aphid, Lipaphiserysimi (Kalt.) (Hem.: Aphididae) is one of the most important canola pests. In this study, the lethal and sublethal effects of flupyradifurone were evaluated on biological characteristics and life table parameters of the mustard aphid. The experiments were carried out at 20±2oC, 65±5% RH and 16L: 8D photoperiods. The life table parameters of L. erysimi were calculated using Carey's life table method. The LC50, LC25, and LC10 values of the flupyradifurone insecticidewere 0.385, 0.093, and 0.026 mg/L, respectively. The intrinsic rate of increase (r= 0.34, 0.30, and 0.23 Female/female/day), finite rate of increase (λ= 1.41, 1.36, and 1.27 Female/female/day), mean generation time(T= 10.84, 9.98, and 9.00 d) and doubling time (DT= 0.49, 0.50, and 0.54 d) were calculated in control, LC10, and LC25 treatments, respectively. The highest rates of reproduction and population growth rates of the mustard aphid, L. erysimi population were related to control, LC10, and LC25 treatments, respectively. Experiments showed that the sublethal effects of flupyradifurone significantly reduced gross rate reproduction,intrinsic rate of increase, finite rate of increase and mean generation time and increased doubling time of mustard aphid. Therefore, according to the results of this study, the insecticide flupyradifurone has a good potential in controlling mustard aphids in lethal and sub-lethal concentrations.

    Keywords: Mustard aphid, sublethal dose, Life table, flupyradifurone
  • N. Memarizadeh *, M. Sharifi Pages 69-85

    The activity of general esterases (ESTs), catalase (CAT) and glutathione S-transferase (GST) were used to survey the in vivo responses of Glyphodes pyloalis Walker to bare carbon nanotubes (CNTs) and synthesized carbon nanotubes/titanium dioxide nanoparticles (CNTs/TiO2-NPs). These biochemical tests were performed in the three time points of exposure (i.e. 24, 48 and 72 h) and to five concentrations (i.e. 100, 200, 300, 400 and 500 ppm). Results showed that the enhancement of treated concentrations of both CNTsand CNTs/TiO2-NPs irreversibly impaired ESTs activities when α- naphthyl acetate (α-NA) used as a substrate. Using β-naphthyl acetate (β-NA) as a substrate, inhibitory effect of both CNTs and CNTs/TiO2-NPs on ESTs activities was more intense than that of α-NA. Results also demonstrated that inhibition of GST activities generating by bare CNTs and also by CNTs/TiO2-NPs was dependent to the concentrations of treatments. CAT assays showed that the increasing CNTs concentrations over exposure time could be affected by enhancement of the CAT activities in G. pyloalis. In the similar manner to bare CNTs, the increasing CNTs when coupled to TiO2-NPs (CNTs/TiO2-NPs) over exposure time could be interfered to the CAT activities. It can be concluded that these tested enzymes are good early biochemical indicators in order to prediction and management of adverse effects of bare CNTs and also CNTs when coupled to TiO2-NPs on insects.

    Keywords: Risk assessment, nanomaterials, CNTs, TiO2-NPs, biochemical biomarker
  • M. Salehi *, M. Ghods Khah, M. Amin Amlashi Pages 87-91
    Poplar clearwing moth, Paranthrene tabaniformis Rott. (Lep.: Sessiidae) is an important poplar pest in Asian, European, African and North America and it's reported by Farahbakhsh from Iran in 1962. In current research, biology of P. tabaniformis was studiedmainly in Safrabasteh Poplar Research Station,as well as Fakhr Abad (Lasht-e nesha) and Pillambara (Paresar) stations, the Lakan nursery and some private nurseriesin Kiashahr and Ziabar in Guilan province. Adults of this pest are resemble wasps, emerge from Mid-Mayand  operate until Mid-September.Females mate after emergence and the eggs are laid individually, pairs, and rarely more in different directions at a height of 30 cm to 2.5 m on the creases of the stems, as well as under the leaves and margins of the lateral buds. The embryonic period is 10 to14 days and the larvae create a small cavity in the bark, usually at the petiole-to-stem junction, after hatching and then they penetrate into the soft stems and gradually form galleries.The maximumlength of larval galleries was 25 cm.Larval activity of this pest was observed by creating galls on one-year-old poplar stems of different poplar clones of euramericana and deltoides species with different intensities in Guilan province. Severe infestations of seedlings can result in stem breakage under wind impact. Wintering of the insect is the form of third to sixth stages of larvae. Theactivity of larvae is resume in April and become pupae after a while. The pupal period is between 17-19 days. P. tabaniformis has one generation per year.
    Keywords: Paranthrene tabaniformis, Biology, Guilan Province
  • M. Mirab Balou *, B. Miri Pages 93-97

    The use of colored sticky traps is very common in population monitoring and pest management. The color trap attractiveness and capture rates of thrips vary according to species and trap color. Different color preferences of many thrips species have been studied by numerous scientists to enhance the attractiveness and sensitivity of various traps. In this study, the attraction of thrips by colored traps (blue, yellow and white) in the oak forests of Khoran and Kalan regions located in Eyvan city (Ilam Province, west of Iran) was investigated in 2018. The results showed that in both Khoran and Kalan regions, in all sampling months (except December), the blue sticky traps attracted significantly more thrips than other sticky traps. In the Khoran region, the highest number of attracted thrips with a value of 19.80 ±1.35 was related to blue traps and the May, and the lowest number of attracted thrips with a value of 1.01±0.44 was related to white and August. In addition, in the Kalan region, the highest and lowest number of thrips with a value of 15.80±1.35 and 1.80±0.3 were related to blue and yellow sticky traps in May and December, respectively. Generally, the results of this study showed that the efficiency of blue sticky traps was more than yellow and white traps. Overall, the use of blue sticky traps is appropriate for monitoring thrips on oak trees in the spring season.

    Keywords: Color sticky traps, thrips, Oak, Ilam