فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 80 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • سعید نادری*، محمدحسین افشردی صفحات 5-22

    بازدارندگی ازجمله روش هایی می باشد که برای مقابله با تهدیدات در دهه های اخیر موردتوجه استراتژیست ها قرارگرفته است. این رویکرد متکی بر استفاده از عوامل قدرت ملی به منظور ترساندن دشمن از پیامدهای سخت اعمال خود است. در عصر حاضر عوامل قدرت ملی بسیار وسیع تر از زمان های قبل شناسایی شده و نقش آنان در مقابله با تهدیدات تبیین شده است. در میان عوامل قدرت ملی، انرژی های فسیلی نفت و گاز نقش تعیین کننده ای دارند. نکته قابل توجه در این خصوص، عدم انطباق مناطق تولید با مناطق مصرف این نوع انرژی است که به دلیل اهمیت بالای انرژی فسیلی به ترانزیت آن ارزش راهبردی می دهد. هدف این تحقیق، شناسایی مهم ترین الزامات افزایش بازدارندگی با استفاده از مدیریت ترانزیت انرژی فسیلی در یک منطقه است. در این تحقیق، ابتدا مولفه های بازدارندگی از نظریه های مختلف استخراج گردیده و سپس مولفه های مزبور به حوزه مدیریت ترانزیت انرژی فسیلی انتقال یافته است. در تحقیق میدانی با مراجعه به خبرگان و نظرخواهی از آنان و استفاده از روش تحقیق توصیفی - تحلیلی فرضیه موردنظر، بررسی و درنهایت به تایید رسیده و مهم ترین الزامات افزایش بازدارندگی با استفاده از مدیریت ترانزیت انرژی فسیلی در یک منطقه استخراج و معرفی گردیدند.

    کلیدواژگان: بازدارندگی، ژئوپلیتیک، انرژی فسیلی، ترانزیت انرژی
  • سید مسعود رضا زواره*، علی مبینی دهکردی، محمدعلی منشادی، محمدرضا ولوی صفحات 23-56

    علم و فناوری باید در بستری از خلاقیت و با راه کارهای عملیاتی به مرحله عمل برسند و در این راه سیاست گذاری های کلان علمی و فناورانه بایستی موردتوجه بیشتر قرار گیرند. در حوزه دفاعی نوآوری فناورانه درصورتی که نظام مند، در قالب یک الگو، سریع و فراگیر باشد، می تواند به صورت تکرارپذیر پاسخگوی نیازمندی های عملیاتی با در نظر گرفتن الزامات جنگ ترکیبی باشد و اثربخشی بالایی را هم همراه خواهد داشت. با توجه به تجربیات دهه گذشته در جنگ ترکیبی، فضای تعیین کننده در نبرد زمینی اتفاق می افتد. هدف این پژوهش ارایه الگوی راهبردی نظام نوآوری فناورانه دفاعی در جنگ ترکیبی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، پژوهشگران، اساتید، متخصصان و صاحب نظران فناوری نظامی با اولویت نبرد زمینی بودند که تعداد 100 نفر از آن ها شناسایی و80 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود. نتایج نشان داد که سیاست گذاری های ابلاغی دفاعی، ظرفیت نوآوری، بعد عملیاتی نوآوری، دانش- تاکتیک ها و نظریه های دفاعی از پیش نیازهای اصلی و خلاقیت، نوآوری، حس سازی، طراحی، فناوری و مرزشکنی دانش، سازمان نوآور نظامی و جنگ ترکیبی از مهم ترین ابعاد و متغیرهای اصلی الگوی راهبردی نظام نوآوری فناورانه دفاعی در جنگ ترکیبی هستند.

    کلیدواژگان: نظام نوآوری دفاعی، نوآوری خلاقانه فناورانه، نوآوری دفاعی در جنگ ترکیبی
  • حسن قاضی، محمدرضا خراشادی زاده، ایرج فرجی، حمید خزاییل صفحات 105-126

    به دلیل پیچیدگی های درون سازمانی و برون سازمانی، اهمیت توجه به معماری سازمانی انکارناپذیر است. با توجه به فراگیر بودن معماری سازمانی در قیاس با سازمان دهی، توجه به کلیه عوامل و ابعاد موثر در آن رمز تدوین موفق الگوی معماری است که حاصل آن سازمانی پویا، منعطف و کارآمد باشد. یکی از این حوزه ها، محیط شناسی است که بعد عوامل ژیوپلیتیکی و ژیواستراتژیک در آن قابل بررسی است. هدف اصلی این مقاله تبیین نقش عوامل ژیوپلیتیکی و ژیواستراتژیک در تدوین الگوی راهبردی معماری نیروهای مسلح است. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و از روش کمی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده کرده است تا میزان تاثیر متغیر مستقل یعنی «عوامل ژیوپلیتیکی و ژیواستراتژیک» را بر متغیر وابسته یعنی «الگوی راهبردی معماری نیروهای مسلح» به دست آورد. برای مطالعه پیشینه پژوهش و ادبیات مرتبط با آن، از اسناد و کتب و مقالات مرتبط با موضوع موجود در آرشیو ها و کتابخانه های در دسترس و پایگاه های اینترنتی معتبر بهره گرفته شده است. جامعه آماری متشکل از خبرگان و صاحب نظران حوزه نظامی و دفاعی و معماری با تجارب ارزنده در مشاغل راهبردی می باشد که تعداد 41 نفر به عنوان جامعه آماری به طریق تمام شمار تعیین گردیده اند. نتیجه پژوهش نشان می دهد که عوامل ژیوپلیتیکی و ژیواستراتژیک در تهیه الگوی راهبردی معماری نیروهای مسلح به میزان بالایی موثرند.

    کلیدواژگان: معماری، الگوی راهبردی، ژئوپلیتیک و ژئواستراتژی، نیروهای مسلح
  • نیما بحرینی*، جعفر فینی زاده بیدگلی، جلیل چراخ صفحات 147-166

    شرایط و نوع کارکرد ویژه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بر لزوم ایجاد الگویی خاص و متناسب با اهداف و مقتضیات آینده ج.ا.ا در حوزه معماری تاکید می کند. اجرای معماری سازمانی نیازمند یک فرآیند اجرایی مبتنی بر الگوی متناسب است که دانش معماری به عنوان یکی از اجزای این الگو، ابعاد و مولفه هایی را مطرح می کند که می تواند در الگوی معماری نیروهای مسلح کاربرد داشته باشد.
    این تحقیق از حیث هدف از نوع کاربردی-توسعه ای، با رویکرد آمیخته و ابزار جمع آوری کتابخانه ای و پرسشنامه (با روایی محتوا و صوری خبرگی و آلفای کرونباخ 82/.) و باهدف بررسی ابعاد دانش معماری و تاثیر آن در الگوی راهبردی معماری نیروهای مسلح انجام پذیرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد دانش معماری از عوامل اثرگذار بر الگوی راهبردی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران است که از پنج بعد مبانی و مفاهیم، کارکردهای معماری، الزامات معماری، محصولات معماری و جهت سازها تشکیل شده است. ابعاد مذکور از 12 مولفه تشکیل شده اند که مولفه پیشران های معماری در بعد مبانی و مفاهیم مولفه سازمان پایه بودن معماری سازمانی در بعد کارکردهای معماری، مولفه طراحی چارچوب در بعد الزامات معماری، مولفه توضیحات و مدل ها در بعد محصولات معماری و مولفه اصول معماری در بعد جهت سازها دارای بالاترین ضریب تاثیر است.

    کلیدواژگان: معماری، چارچوب معماری، الگوی راهبردی
  • امیر غلامعلیان*، حسین سبزی صفحات 167-188

    تحقیق حاضر باهدف پاسخگویی به این سوال اساسی صورت گرفته است که مدل بهینه ی نظریه ی بازی ها برای تحلیل بحران هسته ای جمهوری اسلامی ایران، کدام است؟ این تحقیق بر مبنای دستاورد از نوع کاربردی، بر مبنای اهداف و ماهیت، از نوع پیمایشی، توصیفی و تحلیلی و بر مبنای نوع داده های مورداستفاده از نوع آمیخته است. پس از بررسی دیدگاه های نظری راجع به مدل های کاربردی نظریه ی بازی ها در تحلیل بحران های راهبردی، از میان آن ها مدل مجموع بازی غیر صفر و مدل تهدید نامتقارن و سازش بازیگران نابرابر، به عنوان مدل مطلوب معرفی گردیده است. برای تحلیل اطلاعات، نسبت به تنظیم پرسشنامه بین جامعه آماری اقدام گردید. جامعه آماری این پژوهش، تعداد 100 نفر از استادان پژوهش عملیاتی دانشگاه های مستقر در استان تهران است که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 32 نفر به عنوان حجم نمونه تعیین گردیدند. روش جمع آوری اطلاعات و داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی بوده و با استفاده از ابزارهای پرسشنامه و فیش برداری کتابخانه ای، داده های لازم جمع آوری شدند. داده های تحقیق با استفاده از شیوه های آماری توصیفی و تحلیل های کیفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و در پایان بر اساس تجزیه وتحلیل و نتایج به دست آمده از تحقیق، 4 پیشنهاد کاربردی برای استفاده از مدل های نظریه ی بازی ها در تحلیل پرونده ی هسته ای جمهوری اسلامی ایران ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: نظریه ی بازی ها، مدل بازی مجموع غیر صفر، مدل بازی سازش بازیگران نابرابر، پرونده ی هسته ای
  • ابوالقاسم اکبرنژاد*، کریم چشک صفحات 189-206

    سیاست دفاعی باید به ایجادکننده هماهنگی، وحدت رویه در عمل سیاسی در دوره زمانی تعریف شده خود باشد، در غیر این صورت، بازیگران دچار تشتت الگوی رفتاری می شوند. لذا سیاست دفاعی معمولا به وسیله رهبران و حاکمان، دولت مردان و اسناد بالادستی تعیین و ابلاغ می شود. به همین خاطر مقاله حاضر باهدف احصاء و شناسایی مولفه های سیاست دفاعی- امنیتی جمهوری اسلامی ایران از بیانات امام خامنه ای (مدظله العالی)، قانون اساسی، چشم انداز، سیاست های کلی و قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران به رشته تحریر درآمده است. این پژوهش با روش توصیفی- پیمایشی صورت گرفته و جامعه آماری آن تعداد 30 نفر از افراد شاخص نظامی و مدیران رده بالای کشوری می باشند. برای جمع آوری اطلاعات از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و از آنجایی که داده ها نرمال بودند، برای تجزیه و تحلیل آن ها از آزمون های پارامتری بهره جویی شده است. چهار اولویت اول مولفه های اثرگذار سیاست دفاعی- امنیتی جمهوری اسلامی ایران به شرح زیر می باشد:آموزه های دینی- اخلاقی، فرامین و تدابیر مقام معظم رهبری و امام راحل (رحمت الله علیه)، قانون اساسی، دکترین و سیاست های کلان ابلاغی جمهوری اسلامی ایران، تحولات محیطی (بین المللی و داخلی).

    کلیدواژگان: نظام نوآوری دفاعی، نوآوری خلاقانه فناورانه، نوآوری دفاعی در جنگ ترکیبی
  • فرزاد طرهانی* صفحات 207-230

    چابکی شامل مجموعه ای از توانمندی ها و شایستگی ها است که باعث بقا و پیشرفت سازمان در محیط کسب وکار می شود. چابکی تاثیر غیرقابل انکاری در موفقیت سازمان ها در عصر کنونی ایفا می کند. در چنین شرایطی لزوم توجه ویژه به ارتقا چابکی در سازمان های تحقیقاتی وزارت دفاع که مسئولیت هدایت و راهبری، آموزش، تحقیق و توسعه صنعت دفاعی کشور را عهده دار می باشند، بیش ازپیش مورد اهمیت قرار می گیرد. در این تحقیق ابعادی نظیر ابعاد مالی، غیرمالی و حمایتی نهادهایی موردتوجه قرارگرفته است که می تواند بر چابکی این سازمان ها تاثیر قابل توجهی بگذارد؛ بنابراین اذعان می شود که بهبود و ارتقای عملکرد این نهاد، به چابک تر شدن سازمان های تحقیقاتی وزارت دفاع دست یافته می شود. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر عملکرد صندوق حمایت از تحقیقات، نوآوری و توسعه فناوری های دفاعی بر چابکی سازمان های تحقیقاتی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح انجام شده است. روش پژوهش توصیفی-پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران و کارشناسان سازمان های تحقیقاتی وزارت دفاع می باشد. در مراحل نخست تحقیق، به شناسایی ابعاد و مولفه های چابکی در سازمان های تحقیقاتی ودجا پرداخته شد. در ادامه به منظور پاسخگویی به سوالات پژوهش و آزمون فرضیه های تحقیق، جهت گردآوری داده های موردنیاز از ابزار پرسشنامه کمک گرفته شد و بررسی های روایی و پایایی آن صورت پذیرفت. به منظور شناسایی ساختار زیربنایی و عوامل مکنون و همچنین آزمون مدل اندازه گیری متغیرهای تحقیق و بررسی انطباق بین سازه نظری و سازه تجربی، از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شده است. تحلیل اطلاعات با استفاده از روش های آمار استنباطی و توسط نرم افزارهای SPSS22و AMOS صورت پذیرفت. یافته های حاصل از پژوهش بیانگر تاثیر معنی دار عملکرد صندوق حمایت از تحقیقات، نوآوری و توسعه فناوری های دفاعی بر چابکی سازمان های تحقیقاتی وزارت دفاع می باشد.

    کلیدواژگان: چابکی، عملکرد، تحقیق و توسعه، سازمان تحقیقاتی، صندوق حمایت
  • مهدی کامکار*، گودرز تافته، علی اصغر بیک بیلندی، اصغر آزوره، محمدرضا دروگر، مصطفی حورایی صفحات 231-256

    توانمندسازی فرایند نیل به بهبود مستمر عملکرد سازمان با توسعه و گسترش نفوذ مبتنی بر شایستگی افراد و گروه هاست. یکی از مهم ترین مبادی و منابع تدوین راهبردهای توانمندسازی جوانان، دیدگاه های عالی ترین مراجع تصمیم گیری کشور می باشد. در جمهوری اسلامی ایران نیز رهبری به عنوان فرماندهی کل قوا، دارای نظام فکری مشخصی هستند که آشنایی با آن می تواند در ماهیت راهبردهای توانمندسازی نسل جوان نیروهای مسلح و جهت دهی به آن نقش تعیین کننده ای ایفا نماید. هدف اصلی این تحقیق دستیابی به راهبردهای توانمندسازی "علمی و دانشی" نسل جوان نیروهای مسلح از منظر مقام معظم رهبری است. این تحقیق از نوع کاربردی توسعه ای است. جامعه آماری به طور نظری و هدفمند انتخاب شده و جهت نیل به نتایج از روش داده بنیاد با بهره گیری از روش آمیخته (روش های کیفی و کمی) استفاده گردیده است. نتیجه حاصله نشان می دهد: امر توانمندسازی نسل جوان نیروهای مسلح لزوما باید در چارچوب نگرش سیستمی (با بهره گیری از هر چهار رویکرد مکانیکی، ارگانیکی، پروژه ای و فرایندی) و متناسب با شرایط و آرمان های سازمانی و کشوری صورت پذیرد. با این نگاه قطعیت هریک از رویکردهای موردنظر در چارچوب نگرش سیستمی متناسب با شرایط، موضوع و سازمان موردنظر قابل تغییر است.

    کلیدواژگان: راهبرد، توانمندسازی، نسل جوان، نیروهای مسلح
  • ابراهیم محمودزاده*، یاسر علی دادی تلخستانی، مرتضی موسی خانی، سید مهدی الوانی صفحات 257-282

    دو سو توانی سازمانی به توانایی در اکتشاف و بهره برداری هم زمان اطلاق می‏شود. اکتشاف شامل جستجو، تمایز، نوآوری‏های بنیادین و توسعه صلاحیت ‏های جدید است و بهره ‏برداری شامل اصلاح، کارایی، نوآور‏ه ای (بهبود) تدریجی و به کارگیری توانایی های فعلی سازمان می‏باشد. برای دستیابی به دو سو توانی به قابلیت‏ های خاصی نیاز است. این مطالعه به دنبال شناسایی عوامل موثر بر ایجاد قابلیت‏ های پویای دوسوتوان در سازمانی دفاعی- صنعتی بود. روش این تحقیق، روشی ترکیبی (کمی و کیفی) بود. به لحاظ هدف در فاز اول؛ به دنبال شناسایی قابلیت‏ های پویای دوسوتوان، پژوهش اکتشافی بود و در فاز دوم برای تایید مدل رویکرد توصیفی- تبیینی دنبال شد. به لحاظ کاربرد، این پژوهش هم توسعه ‏ای و هم کاربردی بود. به لحاظ زمان، این پژوهش یک مطالعه موردی و فن گردآوری داده‏ها، پیمایشی بود. ابتدا از گروه کانونی استفاده شد و بر مبنای نتایج آن، پرسشنامه‏ ای محقق ساخته تهیه و در نمونه‏ای به حجم 98، در سازمان موردمطالعه توزیع شد. گویه‏ های استخراجی از ادبیات موضوعی و جلسات گروه کانونی با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری (روش کمترین مربعات جزیی-PLS) و در قالب دو سازه اصلی نوزایی و باز تکرار راهبردی، موردبررسی قرار گرفت. بر مبنای نتایج تحقیق، مولفه های ادراک، تصمیم‏ گیری و مدیریت تغییرات در هر دو بال دوسوتوانی (اکتشاف و بهره‏برداری) نقش داشته و به نوزایی و باز تکرار راهبردی در سطح سازمان موردمطالعه کمک می‏نمایند. نوزایی و باز تکرار بر ایجاد قابلیت‏های پویای دوسوتوان اثرگذارند. درنهایت قابلیت‏ های پویای دوسوتوان بر توانمندی تجاری‏ سازی سازمان موردمطالعه تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: ادراک، تصمیم‏گیری، مدیریت تغییرات، دوسوتوانی، قابلیت‏های پویا
  • جهانیار بامداد صوفی*، سید محمد خاتمی فیروزآبادی، سید محمدتقی تقوی فرد، حسین فتح آبادی صفحات 283-306

    حرکت به سمت سازمان های دانش بنیان برای سازمان های نظامی ضرورتی است که با توجه به پیچیدگی های محیطی عصر جدید می بایست بیش ازپیش موردتوجه فرماندهان، مدیران و پژوهشگران حوزه نظامی قرار گیرد. ازاین رو این تحقیق باهدف طراحی الگوی سازمان های نظامی آینده با رویکرد دانش بنیان انجام شده است. تحقیق حاضر از جهت هدف کاربردی توسعه ای است که در ابتدا با مطالعات اکتشافی و مرور مبانی نظری و پیشینه تحقیق ابعاد، مولفه ها و شاخص های سازمان های نظامی دانش بنیان استخراج و سپس این الگو بر اساس نظرات و دیدگاه های فرماندهان عالی رتبه و خبرگان دانشگاهی ستاد فرماندهی یکی از یگان های عمده نظامی موردبررسی قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارspss  و smart pls صورت پذیرفته است. الگوی نهایی شامل 4 بعد اصلی ابعاد ساختاری، محتوایی، مدیریت دانش و سرمایه محور و 12 مولفه و 52 شاخص می باشد.

    کلیدواژگان: سازمان دانش بنیان، سازمان نظامی، جوامع دانشی، راهبرد دانشی
  • عباس فلاح*، غلامرضا شعبانی بهار صفحات 307-328

    موفقیت در ورزش و حوزه های ورزشی در میادین ملی و بین المللی، فراهم کردن امکانات ورزشی و معیشتی، برنامه ریزی اصولی و مدون، ترویج فرهنگ ایرانی- اسلامی به وسیله ی ورزش، روی آوردن عموم مردم به ورزش با توجه به نقش پررنگ آن در تامین و حفظ سلامتی انسان و... از مهم ترین اهداف وزارت ورزش و جوانان و همچنین سازمان ها و نهادهای مرتبط با ورزش کشور است. بین وضع موجود اداره ی امور ورزش و وضع مطلوب آن فاصله ی نسبتا زیادی وجود دارد. ازاین رو هدف این تحقیق دستیابی و ارایه ی الگویی راهبردی برگرفته از کلام ولایت فقیه و قانون اساسی، بهره گیری از تجارب موفق بشری است. نوع پژوهش کاربردی- توسعه ای بوده که به روش ترکیبی انجام شده و برای تحلیل داده ها از نرم افزار maxqda و نظریه همبستگی و روش روایی محتوایی (CVI و CVR) استفاده شده است. جامعه آماری شامل: تمامی بیانات و فرمایشات امامین انقلاب اسلامی، قانون اساسی و تجارب مدیران و اساتید نخبه ی ورزشی می باشد و با تعداد 45 نفر مصاحبه عمیق به عمل آمد تا به اشباع نظری رسیدیم. اهم نتایج حاصله عبارت اند از: توسعه سلامت جسمانی و روحانی، جوانمردی و جایگاه والای معنویت، ابتکار و نوآوری در ورزش، افزایش سرانه ی امکانات ورزشی برای کلیه ی اقشار، توجه به ورزش بانوان، توسعه ی شایسته سالاری در امور مدیریتی ورزش و ترویج موازین اخلاقی، افرایش حضور بخش غیردولتی، فراهم کردن شرایط ورزش همگانی و توجه ویژه به ورزش نیروهای مسلح می باشد. نتایج برگرفته از پژوهش با اهداف و برنامه های وزارت ورزش و جوانان همسو بوده و ضروری است برای موفقیت و سربلندی ورزش کشورمان نیاز است به این موارد پرداخته شود.

    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، تجربیات ضمنی، اداره امور ورزش، ولایت فقیه، قانون اساسی
  • جواد شجاع فرد*، سید مسعود خاتمی، افشار امیری، سید صمد آقامیری، علی اصغر احمدی صفحات 329-352

    از دیدگاه ولایت فقیه، کمک رسانی و امدادرسانی و نجات مصدومان بلایا، وظیفه همه آحاد جامعه و به عنوان امتحان الهی بوده و بر تسریع امدادرسانی تاکید شده است. این پژوهش باهدف تبیین گفتمان ولایت فقیه در اداره امور هلال احمر، با استفاده از تحلیل گفتمان لاکلا و دیگران به روش خبرگی انجام شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، دال مرکزی در گفتمان حضرت امام خمینی (رحم الله علیه) «ارزش های اسلامی-انسانی» است و عناصر این گفتمان شامل «وظیفه انسانی، ارزشمندی، ارزشمندی کمک رسانی، علم و تقوا در خدمت رسانی، کیفیت کار، ایجاد مصونیت، خدمت رسانی سریع، انجام کار خوب، مکلف بودن، تعهد، ایمان» است و لحظه ها در این گفتمان «خدمت رسانی، کمک رسانی، مشارکت مردمی» و ضدیت آن «حقوق بشردوستانه غربی، شعار بشردوستی، کمک رسانی گزینشی» است. دال مرکزی در گفتمان حضرت امام خامنه ای(مدظله العالی)، «کمک رسانی» است و عناصر این گفتمان «کمک به مظلومین، خدمت رسانی به ایثارگران، کمک به زلزله زدگان، سرعت عمل در انجام وظایف، کمک مردم در خدمت رسانی» می باشد و لحظه ها در این گفتمان «کمک و همکاری، اعتماد به مردم، رضایت مندی، سازمان دهی مناسب، عدم توجه به ملیت و هویت سیاسی در خدمت رسانی و ارایه خدمات امدادی» بوده و ضدیت شامل «داعیه داری حقوق بشر و اهداف بشردوستانه توسط آمریکا و برخی دول غربی» می باشد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، پیشنهاد می گردد برنامه ریزی و تدابیر لازم به منظور استیلای کامل و پیاده سازی گفتمان ولایت فقیه و تلاش برای معرفی آن به سایر کشورها صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: جمعیت هلال احمر، گفتمان ولایت فقیه، اداره امور هلال احمر، ارزش های اسلامی-انسانی، کمک رسانی
  • مهدی باقری هشی، خدایار ابیلی*، جواد پورکریمی، فاطمه نارنجی ثانی صفحات 353-374

    رویکرد ناب، یک سیستم مبتنی بر احترام به افراد و بهبود مستمر فرآیندها است که از طریق روش علمی برای تمامی ذی نفعان ضمن حذف اتلاف های کاری، نوسانات و امور غیرعقلانی، ارزش آفرینی می نماید. هدف اصلی این پژوهش ارایه مدل مفهومی برای بازمهندسی فرآیندهای آموزشی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی بر اساس الزامات سازمان ناب است. این پژوهش در چارچوب رویکرد کیفی انجام شده است. به همین منظور تعداد 18 نفر از خبرگان و متخصصین دانشگاهی و اجرایی مطلع نسبت به بازمهندسی فرآیندهای آموزشی در دانشگاه و رویکرد ناب به صورت هدفمند و با راهبرد نمونه گیری نظری انتخاب و به صورت نیمه ساختاریافته مورد مصاحبه قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل مضمون (تم) استفاده شد. برای اطمینان از روایی پژوهش، از بررسی توسط اعضاء و روش چندسویه نگری منابع داده ها و برای محاسبه پایایی کدگذاری های انجام شده، از روش های پایایی باز آزمون و پایایی توافق درون موضوعی استفاده گردید. پس از پیاده سازی محتوای مصاحبه ها و تحلیل مقدماتی آن ها، مفاهیم اولیه شناسایی و به منظور دستیابی به مقوله های اصلی کدهای مشابه در طبقه هایی خاص قرار گرفتند. درنهایت برای هر یک از طبقات عنوانی که دربرگیرنده کل کدهای آن طبقه باشد، انتخاب گردید. درنتیجه این مطالعه، تعداد هفت (7) فرآیند اصلی و تعداد چهل وسه (43) زیرفرآیند آموزشی در دانشگاه با تعیین اولویت برای بازمهندسی با رویکرد سازمانی ناب مورد شناسایی قرار گرفت. به اعتقاد خبرگان، بازمهندسی فرآیندها و زیرفرآیندهای آموزشی شناسایی شده مبتنی بر رویکرد سازمانی ناب موجب ارتقاء کیفیت ستانده های دانشگاه از طریق بهبود مستمر فرآیندها و رضایت ذی نفعان دانشگاه می شود.

    کلیدواژگان: بازمهندسی، فرآیند، فرآیندهای آموزشی دانشگاه، کسب وکار، رویکرد ناب
|
  • S .Naderi *, M.H. Afshordi Pages 5-22

    Deterrence is a way of combating the threats that has attracted many strategists in the recent decades. This approach is based on application of national power factors for frightening the enemy of the hard consequences of its actions. In present era, the national power factors have widely been identified and their role in combating the threats has been explained. From among the national power factors, oil and gas fossil energies play significant roles. The important point in this regard is the mismatch between production regions and consuming regions of this type of energy that gives the transit of fossil energy a high strategic value. The purpose of present research is identification of the most important requirements of deterrence enhancement using fossil energy transit management in a region. In this study, firstly the deterrence components are extracted from various theories and then they are transferred to the fossil energy transit management area. In the field study, we referred to the experts and asked their opinions in order to investigate our considered hypothesis using descriptive-analytical method and finally our hypothesis was confirmed and then the most important requirements of deterrence enhancement using fossil energy transit management in a region were extracted and introduced.

    Keywords: Deterrence, geopolitics, fossil energy, energy transit
  • S.M.R.Zevareh *, A .Mobini Dehkordi, M.A. Manshadi, M.R .Valavi Pages 23-56

    Sience and technology should be put in the practice in the context of invention and operational approach. In this way major scientific and technological policies must be taken into consideration. In the field of defensive technological invention, If the needs systematically, can be repeatedly respond in the frame of a model, high efficiency will have gained in the battle front. In hybrid war, many samples of abilities and inventional innovation efficiency earned, wich inspiring this research.
     The purpose of this research is to design a strategic model for the   technological innovation system in hybrid war. The present study population consisted of researchers, faculty members, experts and experts in military technology in the field of ground combat. 100 of them were identified and 80 were selected by simple random sampling method. The research instrument was a researcher-made questionnaire. The results showed that defensive notification policies, innovation capacity, operational dimension of innovation knowledge of tactics and defense theories are the main prerequisites for the model and creativity, innovation, sensemaking, design, technology and knowledge brekthrough are the most important dimensions and main variables of the strategy model of the technological innovation system in the field of hybrid war.

    Keywords: Defensive innovation system, technological inventional innovation, defensive innovation in Hybrid war
  • H. Ghazi, R .Khorashadizadehm, I. Faraji, H. Khazaeel Pages 105-126

    Organizational complexities, have made the importance of organizational architecture undeniable. Because of the comprehensiveness of organizational architecture in contrast to organizational structuring, successful formulation of a strategic architecture pattern which results in a dynamic and efficient organization, relies on considering all the effective elements and dimensions. One important domain here is the geopolitical and geostrategic elements whchi can be studied as an environmental factor. The main aim of this paper is to explain the role of geopolitical and geostrategic elements in the strategic pattern for the architecture of the IRI Armed Forces. The present research is of applied type done in a quantitative manner to measure the effect of the independant vaiable - geopolitical and geostrategic elements – on the depandant variable - strategic pattern for the architecture. The research literature is obtained from books, articles, reports and papers accessible in the archives of libraries and creditable internet sites. The statistical population is made of 41 experenced experts in the military, defense and architecture field. The results of the research indicate that geopolitical and geostrategic elements are extensively effective in the formulation of the strategic pattern for the architecture of the IRI Armed Forces.

    Keywords: architecture, Strategic Pattern, geopolitics, geostrategy, Armed forces
  • N .Bahreyni *, J. Finizadeh Bidgoli, J .Charakh Pages 147-166

    Conditions and the type of special function of I.R.I armed forces It is necessary to create a specific model that meets the goals and requirements of the future In the area of architecture, organizational architecture requires the implementation of an appropriate model based on the architecture of which architectural knowledge as one of the components of this model raises the dimensions and components that can be used in the pattern of the armed forces architecture.
    This research was done by a purpose-oriented applied-development approach with a mixed method  approach and a questionnaire (with the content and face validity and  of Cronbach's A 0/82), with the aim of investigating  the architectural knowledge dimensions and its impact on the strategic model of the architecture of armed I.R.I  forces. The results of the research show that architectural knowledge is one of the effective factors on the strategic model, which consists of five dimensions of the principles and concepts, architectural functions, architectural requirements, architectural products and directional instruments.
    This Dimensions consist of 12 factors that architectural drivers factor in basis and conception dimention, organization-based atchitecture factor in architectural function dimention,framework Design in architectural requirement dimention, models and description factor in architectural products and architecture principles in driver dimention have upper impact in this model.

    Keywords: architecture, Architectural Framework, strategic model
  • A .Gholamaliyan *, H .Sabzi Pages 167-188

    The present article has been carried out to answer the basic question that how game theory can be used to analyze nuclear issue, as a crisis in front of IRI. This study is an applied research in terms of achievement, is a descriptive-analytical survey in terms of objective and nature, and is a mixed one in terms of the data used. After reviewing theoretical perspectives about analysis of crises and crisis management principles, the applicable models of game theory for the analysis of strategic crisis were introduced, then a combination of nonzero game model and unequal actor’s compromise was selected as the desired model. Questionnaires were distributed among the population in order to analyze the information. The population of the study includes 100 persons of operational research scholars in Tehran universities and the sample size was determined to be 32 using Chochran’s formula. Data collection method was through libraries and field studies using questionnaire, note-making. The data were analyzed using descriptive statistical methods and qualitative analyses. At the end, 4 applicable recommendations were proposed to use game theory for the analysis of Islamic Republic of Iran’s Nuclear Program..

    Keywords: Game theory, non-zero game model, unequal actors’ compromise, nuclear program
  • A .Akbarnezhad *, K. Cheshak Pages 189-206

    A defensive policy should be the source of coordination, the unity of the political act in its defined time period, otherwise, the actors will be in a pattern of behavior.   Therefore, defense policy is usually determined by leaders and rulers, the government of men, and upstream documents. Therefore, defense policy is usually determined by leaders and rulers, the government of men, and upstream documents. This research is descriptive-survey and the statistical population of this study is 30 military personnel and top ranking managers. A researcher-made questionnaire was used to gather information and, since the data were normal, parametric tests were used to analyze them. The four first priorities of the components of the Islamic Republic of Iran Defense and Security are as follows:  Religious and moral teachings, decrees and measures of the Supreme Leader and Imam Khomeini (Rahmatullah against), the constitution, doctrine and policies of the Islamic Republic of Iran. Environmental changes (international and domestic).

    Keywords: Defense Innovation, Innovative Technology, Defense Innovation in Combined Warfare
  • F .Tarhani * Pages 207-230

    Agility consists of a set of capabilities and competencies that will lead to the survival and development of the organization in the business environment. Agility has an undeniable impact on the success of organizations in the current era. In such a situation, the need to pay particular attention to the agility of the MoD's research organizations, which is responsible for the guidance, guidance, training, research and development of the country's defense industry, is becoming more and more important. In this research, dimensions such as financial, non-financial, and institutional support have been considered which can have a significant impact on the agility of these organizations. Therefore, it is acknowledged that the improvement and improvement of the functioning of this institution has led to a smoother appreciation of the Defense Department's research organizations. Therefore, the present study was carried out to investigate the effect of the fund's support for research, innovation and development of defense technologies on the agility of the research organizations of the Ministry of Defense and the support of the armed forces. Research method is descriptive-survey. The statistical population of the study consisted of managers and experts of the research organizations of the Ministry of Defense. In the first stages of the research, the identification of dimensions and components of agility in research organizations was discussed. In order to answer the research questions and to test the research hypotheses, a questionnaire was used to collect the required data. In order to identify the underlying structure and factors, as well as test the model of measuring the variables of research and adaptation between theoretical constructs and empirical constructs, Factor analysis has been used. Data analysis was performed using inferential statistics methods using SPSS-22 and AMOS software. The findings of the research indicate the significant effect of the Fund's support for research, innovation and development of defense technologies on the agility of the research organizations of the Ministry of Defense

    Keywords: agility, performance, research organization, Factor Analysis
  • M. Kamkar *, G .Tafteh, A.A. Beyk Bilandy, A. Azureh, M.R. Derogar, M. Horaei Pages 231-256

    Empowering the process is to continuously improve the organization's performance by developing and extending the competence-based competency of individuals and groups. One of the most important sources and sources of youth empowerment is the views of the highest decision-making authorities in the country. in place. Iran, with its full command of power, has a certain intellectual system that familiarity with it can play a decisive role in the nature of the strategies for empowering the young generation of the armed forces. The main objective of this research is to achieve the "scientific and knowledge Empowerment's" strategies of the young generation of armed forces from the perspective of the Supreme Leader. This research is a applied-developmental. The statistical society has been selected theoretically and purposefully, and to achieve the results, the fundamental data method has been used by using the mixed technique (qualitative and quantitative methods). The result shows that the empowerment of the young generation of armed forces must necessarily take place within the framework of a systemic attitude (using all four mechanical, organic, project, and process approaches) and in accordance with the organizational and national conditions and ideals. With this in mind, the certainty of each of the approaches in the framework of the system approach is appropriate to the circumstances, subject, and organization of the target

    Keywords: strategy, Empowerment, Young Generation, Armed forces
  • E .Mahmoodzade *, Y. Alidadi Talkhestani, M. Mousakhani, S.M. Alvani Pages 257-282

    Organizational ambidexterity (OA) is defined as the ability of companies to simultaneously explore and exploit. Exploration is defined as knowledge for search, novelty, experimentation, innovation, radical change and creation of new products, processes, and services. Exploitation is defined as knowledge for continuous improvement, modification, refinement, and incremental change of current products, processes, and services. For achieve to ambidexterity in the organization need to dynamic capabilities. This study seeks to identify factors influencing the creation of an ambidextrous dynamic capabilities at the defense-industrial organization. In order to achieve this goal, the combination of quantitative and qualitative research methods were used. Initially the focus group was used, and based on its results, a questionnaire was prepared and In the sample of 98, were distributed in the studied organization. The capabilities extracted from the literature an focus group meetings, in two key competencies, renewal and regeneration strategic, were analyzed using structural equation modeling (PLS-SEM). as result in the studied organization, the components of sensing, decision making and change management played a key role in exploration and exploitation, and it helps renewal and regeneration strategic in studied organization. renewal and regeneration strategic have impacts on creating dynamic capabilities. Eventually, dynamic capabilities are effective on the commercialization capability in the studied organization.

    Keywords: Sensing, Seizing, Reconfiguration, Ambidexterity, dynamic capabilities
  • J .Bamdad Sofi *, S.M .Khatami Firozabadi, S.M.T .Taqawi Fard, H. Fathabadi Pages 283-306

    Moving towards knowledge organizations for military and defense organizations is a necessity that, given the complexity of the environment of the modern age, should be more of a concern for commanders, managers and researchers in the field of defense and security. Therefore, this research has been conducted with the aim of designing the pattern of future defense-military organizations with a scientist approach. The present research is for the purpose of developmental development. At first, exploration and review of theoretical foundations and research background, the dimensions, components and indicators of military defense organizations of the students were extracted, and then this model was based on the views and views of the high commanders and the experts of the university headquarters of one of the units The major military was investigated. Data analysis is performed using spss and smart pls software. The final model consists of four main dimensions of structural, content, knowledge management and capital-based dimensions, and 12 components and 52 indicators.

    Keywords: Knowledge Organization, military organization, Knowledge Societies, Knowledge Strategy
  • A. Falah *_Gh. R .Shabani Pages 307-328

    Success in sports and sports in the national and international squad Providing sports and livelihood facilities Principle and codified programming Promotion of Iranian-Islamic culture by sport, On Making the general public good Considering its boldness in providing and maintaining human health and so on One of the most important goals of the Ministry of Sports and Youth As well as organizations and institutions associated with the Office of Sport Affairs of the country. With evaluating the important goals of the planning element, we understand that there is quite a gap between the current position of Sport Affairs and its desired situation. Therefore, this research is an effort to reach and present a strategic and codified model which based on opinions of the “Vilayat-e- Faghigh”, constitutional law of I.R.Iran, successful experiments of humanity that is conformed to highest documents and experiments of Sport Affairs managers of the country. This is an applied-developmental research that used the combinational research method. To analyze the data the MAXQDA software and CVR and CVI methods are used. The statistical society of research includes: opinions of I.R.Iran leaders, constitutional law of I.R.Iran, experiments of sports elites and managers and 45 persons are interviewed. The most important results are: development of physical and mental health, chivalry and high position of spirituality, innovation in Sport Affairs, increasing the standard sport equipments for all parts of the society, pay more attention to the women sports, developing the meritocracy in managing the sport affairs and contributing the moral values and patriotism, increasing the participation of nongovernmental organizations, supplying for public sport and special attention to the armed Force Sport. The results from the research aligned with the goals and plans of the Ministry of Sports and Youth It is essential for the success and prestige of our country's sport to be dealt with.

    Keywords: Strategic Pattern, tacit experiment, sports affairs management, constitutional law, Vilayat-e- Faghigh
  • J. Shojafard *, S.M. Khatami, A .Amiri, S.S .Aghamiri, A.A .Ahmadi Pages 329-352

    From View of velayat-e faqhih, aid and relief and rescue disaster victims is the duty of all sections of society and as a divine test which is focused on accelerating aid. The main objective of this research is to explain the discourse of velayat-e faqihthe on the Islamic Republic of Iran's Red Crescent using descriptive content analysis and discourse analysis by Laclau and Mouffe method. Based on these results, the nodal point in the discourse of Imam Khomeini is, "Islamic values and Humanities" And elements of the discourse are "human duty, valuable, valuable assistance, knowledge, piety in service, quality of work, Create protection, fast service, do a good job, accountability and commitment, faith" and moments in the discourse of "service, relief, public participation ' and its opposition is "Western humanitarian law, humanitarian slogans, selective relief ". Nodal point in the discourse of Imam Khamenei, "relief" and elements in this discourse of "helping the innocent, to serve veterans, earthquake relief, act quickly on tasks, help people to serve" moment in the discourse of "the contribution and cooperation ,confidence to people, satisfaction, good organization, lack of attention to ethnicity and identity politics in service providing relief services and its opposition is "claims to have human rights and humanitarian purposes by America and some Western governments" Based on the results of this study, it is suggested planning and necessary measures to complete domination of velayat-e faghih discourse on Red Crescent society and the implementation of its principles and its obstacles and removal of obstacles and challenges placed on top of the Red Crescent Society program and required efforts should be made to introduce the humanitarian discourse of velayat-e faghih to other countries.

    Keywords: Red Crescent society, discourse of velayat-e faghih, Administration of Red Crescent society, Islamic, human values, aid
  • M. Bagheri Heshi, A. Khadayar *, J. Pourkarimi, F. Narenji Pages 353-374

    The Lean Approach is a system of Respect for people and continuous improvement of processes that, through a scientific approach to all stakeholders, eliminates waste of work, fluctuations and irrational affairs. The main purpose of this study is to present a conceptual model for reengineering the educational processes of universities and higher education institutions based on the requirements of the Lean Organization. This research is conducted in the framework of a qualitative approach. For this purpose, 18 experts and academics and executives who were informed about the reengineering of university educational processes and lean approach were selected by purposeful sampling and interviewed in a semi-structured manner. Themes were used to analyze the data. To assure the validity of the research, the members' survey and multi-bias method of data sources were used and to calculate the reliability of the coding performed, test-retest reliability and inter-subject reliability were used. After implementing the content of the interviews and their preliminary analysis, the basic concepts were identified and categorized in order to reach the main categories of similar codes. As a result of this study, seven (7) main processes and forty-three (43) subunits of educational processes at the university were identified by prioritizing reengineering with a lean organizational approach. According to experts, the reengineering of identified learning processes and sub-processes based on a lean organizational approach improves the quality of university outputs by continually improving processes and satisfying university stakeholders.

    Keywords: Reengineering, process, University Educational Processes, Business, Lean Approach