فهرست مطالب

مجله فرهنگ و ارتقای سلامت (فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران)
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 9، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/12
  • تعداد عناوین: 23
|
  • صفحه 1
  • بیژن صدری زاده* صفحات 9-13
    زمینه و هدف

    سومین همه گیری ناشی از ویروس کرونا، که طغیان ناشی از آن در سال 2019 از کشور چین شروع شد، مناطق گسترده ای را در بیش از 160 کشور دنیا در بر گرفت. این همه گیری اهمیت توجه به بیماری های عفونی نوپدید را بیش از قبل تاکید می نماید. هدف از این مقاله مروری بر بیماری های عفونی نوپدید، اهمیت و راه های مقابله با آن ها است.

    روش

    این مطالعه مروری، با مراجعه به منابع معتبر و روزآمد داخلی و بین المللی با تجارب شخصی نویسنده تلفیق شده است.

    یافته ها

    مهم ترین راه های مقابله با بیماری های نوپدید عبارتند از : تقویت نظام مراقبت فعال از بیماری های عفونی، بهبود بخشیدن توانایی های تشخیصی برای شناسایی عوامل بیماری زا، تقویت ارتباطات و مشارکت فعال با موسسات ملی و بین المللی، ترویج آزمایش جاری حساسیت ضدمیکروبی، ترویج کاربرد اصولی داروهای ضدمیکروبی توسط جامعه پزشکی، افزایش تعداد کارکنان ماهر، ترویج پژوهش های کاربردی، ترویج گزارش دهی دقیق و به موقع موارد بیماری در سطح ملی و بین المللی

    نتیجه گیری

    نظارت، تشخیص زودهنگام و پاسخ سریع به شیوع بیماری های عفونی نوپدید و بازپدید، مستلزم سیاست گذاری، برنامه ریزی، آموزش، حمایت و اقدامات مسیولانه کشورها و نظام های سلامت است. این مهم به نوبه خود مرهون برخورداری از یک نظام سلامت مقاوم، انعطاف پذیرو هوشمند و چابک برای مقابله به هر نوع رویداد بهداشتی عمومی است

    کلیدواژگان: ابولا، بیماری های نوپدید، بیماری های بازپدید، ویروس کرونا
  • علی اکبر حق دوست*، نیلوفر پیکری، احسان مصطفوی، سنا عیب پوش، حمید شریفی صفحات 14-19
    زمینه و هدف

    پاندمی کووید-19، جهان را با مشکلات مختلفی در ابعاد سلامت، اقتصادی - اجتماعی و سیاسی مواجه ساخته است و اطلاع رسانی مناسب به گروه های هدف در سطوح مختلف نظام سلامت می تواند به مدیریت این بیماری یاری رساند. مطالعه حاضر با هدف مروری بر روند اپیدمی بیماری ناشی از کرونای جدید (کووید-19) در ایران و اقدامات کلان صورت پذیرفته در راستای پیشگیری و کنترل کووید-19 انجام گرفته است.

    روش

    این مطالعه مروری با روش گردآوری اطلاعات از شواهد علمی معتبر و سیاست های ابلاغی در سطح کشور در خصوص کووید-19 طی دو ماه پس از تشخیص قطعی اولین مورد مبتلا انجام پذیرفته است.

    یافته ها

     فراوانی تجمعی مبتلایان قطعی براساس نتیجه مثبت تست آزمایشگاهی PCR، از 30 بهمن 1398 تا 26 فروردین 1399 تعداد 74877 نفر بوده و تعداد مرگ بر مبنای تشخیص قطعی متوفیان، 4683 مورد بوده است. سیر اپیدمی بیماری در استان های مختلف کشور متفاوت بوده است. در راستای پیشگیری و کنترل کووید-19، اتخاذ استراتژی های پاسخگو به شرایط بحرانی، تغییر رفتار مردم و ارتقا سطح بهداشت فردی، ایجاد فاصله گذاری فیزیکی، بیماریابی فعال و ایزوله نمودن افراد مبتلا موجب شده است تا کشور به موفقیت قابل قبولی در کنترل نسبی این اپیدمی دست یابد.

    نتیجه گیری

    شناسایی افراد مبتلا در کوتاه ترین زمان، ایزوله نمودن آن ها در منازل یا نقاهت گاه ها و بررسی افراد در تماس با فرد بیمار و غربالگری فعال آنان موجب کاهش بار ناشی از این بیماری و افزایش ظرفیت پاسخگویی نظام خدمات بهداشتی، درمانی کشور می شود.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، ایران، کووید-19
  • مریم خیام زاده*، کامران باقری لنکرانی، حسین ملک افضلی، محمدحسین تقدیسی، اسدالله رجب، عبدالرحمان رستمیان، علیرضا مصداقی نیا، کاظم ندافی، لیلا آزاد بخت، علی رمضانخانی صفحات 20-25
    زمینه و هدف

    اطلاع رسانی و مراوده خطر و جلب مشارکت مردمی از الزامات برنامه ریزی و اقدام در همه گیری هستند. توجه به خصوصیات پیام؛ فرستنده و مخاطب باعث موفقیت در این امر مهم است. هدف از انجام این مطالعه، معرفی ارکان اصلی در اطلاع رسانی برای آگاهی بخشی هدفمند به مردم جامعه است.

    روش

    این نوشتار، با مروری بر مقالات و دستورالعمل های علمی و معتبر مرتبط تدوین شده است.

    یافته ها

     اقدام صحیح و اثرگذار در این عرصه با توجه به این اصول ممکن خواهد بود: مشارکت مردمی؛ برنامه ریزی؛ معتبر بودن؛ توجه به سایر منابع اطلاعاتی؛ تامین بودجه؛ ملاحظات اخلاقی. در اطلاع رسانی و مراوده خطر، فرهنگ، اعتقادات و فهم مردم از واقعه اهمیت به سزایی دارند. مردم را باید در نگران بودن محق دانست و حتی الامکان روش های مشارکتی، تشویقی و ترویجی را پیگیری کرد و به روش های تحکمی به عنوان آخرین راه حل که گاهی هم گریزناپذیرند توجه کرد.

    نتیجه گیری

     در پاندمی کووید 19 مجموعه از تجارب موفق و ناموفق رخ داد که بازخوانی آن ها می تواند به بهبود عملکرد در این عرصه بیانجامد.

    کلیدواژگان: اطلاع رسانی، بیماری های همه گیر، کووید-19، مراوده خطر
  • محمود شمسی شهرآبادی* صفحات 26-30
    زمینه و هدف

    کرونا ویروس ها، ویروس های نسبتا قدیمی هستند که به سه گروه تقسیم می شوند. گروه یک و سه بیشتر ویروس های حیوانی هستند و ویروس های انسانی مانند MERS و SARS در گروه دو قرار دارند. این مطالعه با هدف ارایه اطلاعات جدید در رابطه با ویروس کرونا انجام شده است.

    روش

    این مطالعه با استفاده از منابع علمی معتبر و بین المللی و اطلاعات حاصل از تحقیقات جدید صورت گرفته است.

    یافته ها

     ویروس های کرونا به شکل ذرات ریز کروی هستند و در داخل ویروس ژنوم آن که یک RNA تک رشته ای مثبت می باشد و منجر به تغییر در بیماری زایی وحدت ویروسی و میزان حساسیت آن در مقابل آنتی بادی ضدویروسی می شود. اولین مرحله در آلوده کردن سلول میزبان، چسبیدن ویروس به سلول است. این مرحله بسیار مهم بوده و تعیین کننده تروپیسم و شروع عفونت زایی ویروس است. پس از اتصال ویروس توسط پروتئین S به سطح سلول، پوشش ویروس با غشا سطح سلول ادغام یا فیوز می شود که باعث آزاد شدن ژنوم RNA ویروسی در داخل سیتوپلاسم سلول میزبان می شود. کروناویروس های انسانی در سلول های اپیتلیال تنفسی در قسمت بالای دستگاه تنفس و همچنین در سلول های آلویول های ششی و قسمت تحتانی سیستم تنفسی وارد شده و رشد می کنند ولی در مورد ویروس Cov-2 عامل COVID-19 کامل مشخص نیست که در چه ارگان هایی در بدن وارد شده و رشد می کنند. بهترین آزمایش تشخیصی RT-PCR است که تاکنون هم مورد استفاده گسترده قرار گرفته ولی دارای نتایج منفی کاذب است. اگر این آزمایش همراه با علایم کلینیکی و رادیولوژی مورد استفاده قرار گیرد بسیار مفید است. روش های سرولوژیکی در مورد بعضی ویروس های کرونا و سارس به کار گرفته شده است. یکی از روش های سرولوژیکی با تعیین IgG از این نظر مفید خواهد بود که میزان آلودگی بدون علامت و در معرض قرار گرفتن افراد به ویروس را تعیین می کند. تاریخ دقیق ظهور این ویروس دقیقا مشخص نیست ولی به نظر می رسد که مدتی قبل از دسامبر 2019 با وجود تست و گزارش نشدن، وجود داشته است.

    نتیجه گیری

     هنوز فیزیوپاتولوژی این ویروس، سلو ل ها و بافت هایی درگیر شده، میزان ایمنی ایجاد شده و به طورکلی مکانیسم بیماری زایی و موتاسیون های اتفاقی آینده این ویروس کاملا مشخص نمی باشد. امید است بسیاری از این مسایل در آینده روشن شود.

    کلیدواژگان: بیماری زایی، تشخیص، کرونا ویروس ها، کووید-19
  • سید مهدی سیدی*، معصومه جان نثار صفحات 31-38
    زمینه و هدف

    ظهور کووید-19 توسط کروناویروس SARS-CoV-2 با علایم سندرم حاد تنفسی در ماه دسامبر سال 2019 در شهر ووهان کشور چین، با شیوع بسیار سریع همراه بوده و به سرعت به مرحله همه گیری جهانی رسید. این مطالعه با هدف معرفی انواع ژنتیکی ویروس مولد کووید-19 صورت گرفته است.

    روش

    بررسی فیلوژنتیکی ویروس SARS-CoV-2 به منظور شناسایی تنوع ژنتیکی ویروس های شیوع یافته در ایران انجام و با 6 کشور منتخب مقایسه شد.

    یافته ها

     بررسی فیلوژنتیکی ویروس SARS-CoV-2 نشان داد که تنوع های ژنتیکی ایجاد شده در ژنوم ویروس درحال حاضر به حدی نیست که بتواند اختلافات فیلوژنتیکی قابل توجهی را بین ژنوم ویروس های به دست آمده از مناطق جغرافیایی گوناگون (در مجموع 19 کشور از قاره های مختلف) ایجاد کند ولی می تواند خوشه بندی های متنوعی را شکل دهد. بررسی جهش های ویروس SARS-CoV-2 نشان داد که ویروس های شیوع یافته در ایران دارای شش تنوع ژنتیکی تکنوکلیوییدی (SNPs) در ژن های غیرساختاری و ساختاری و یک اضافه شدن (Insertion) شش نوکلیوییدی در ناحیه ژن RNA-dependent RNA polymerase می باشند. مقایسه تنوع های ژنتیکی ویروس های ایران با شش کشور منتخب مورد بررسی (هند، آمریکا، نپال، ایتالیا، اسپانیا و فرانسه) نشان از منحصربه فرد بودن تنوعات ژنتیکی ویروس های شیوع یافته در ایران دارد.

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعات نشان می دهد که ارتباط مستقیمی بین جهش های رخ داده در ژنوم ویروس SARS-CoV-2 و تغییر در بیماری زایی ویروس وجود دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که بررسی منظم تنوع ژنتیکی ویروس در هر کشور در طول زمان شیوع این بیماری همه گیر می تواند داده های ارزشمندی را برای ساخت واکسن و دارو در اختیار قرار دهد.

    کلیدواژگان: تفاوت های ژنتیکی، سندرم حاد تنفسی، فیلوژنتیک، کووید-19
  • احمدعلی نوربالا* صفحات 39-44
    زمینه و هدف

    از دیدگاه سازمان بهداشت جهانی، وقفه جدی و ناگهانی در کارکرد جامعه که باعث خسارات سنگین محیطی، مالی یا جانی می شود و جبران آسیب از توانایی مردم آسیب دیده و منابع داخلی آن ها خارج می شود را بلا گویند. ایران کشوری حادثه خیز است و امکان وقوع سی حادثه غیرمترقبه از چهل حادثه طبیعی در آن وجود دارد. در اینگونه حوادث، اغلب مسایل روانی و اجتماعی مورد غفلت قرار می گیرند. این پژوهش با هدف ارایه توصیه های روان شناختی و مدیریتی در رابطه با ویروس کرونا صورت گرفته است.

    روش

    مطالعه حاضر مروری و نیز بازتاب تجارب نویسنده از همه گیری COVID-19 و بحران های اخیر در جامعه ایران است.

    یافته ها

    در ارتباط با حادثه جدید همه گیری ویروس کووید-19 یا ویروس کرونا، استرس و اضطراب ناشی ازآن سیستم ایمنی بدن را ضعیف نموده و آسیب پذیری فرد را برای ابتلا به بیماری های ویروسی از جمله کرونا و همچنین بیماری های روان تنی شامل بیماری های گوارشی، قلبی، ریوی، کلیوی، ناراحتی های تنفسی و غیره را افزایش می دهد. همچنین آسیب پذیری برای ابتلا به اختلالات روانی مانند فوبیا، وسواسی جبری، اضطراب منتشر، حمله پانیک، افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه، عود و یا تشدید اختلالات روانی بیشتر می شود. بنابراین به نظر می رسد باید به صورت جدی به جنبه هایی روان شناختی موضوع پرداخته شود. توصیه های کلی شامل موارد زیر می باشند: حفظ آرامش و خونسردی، در نظر گرفتن «روان شناسی مثبت» در اعمال و رفتار خود، روان شناسی مثبت شاخصه ها و مولفه هایی دارد که شامل نگاه خوش بینانه، نگاه امیدوارانه، نگاه خوداتکایی (خودمراقبتی) و رفتار تاب آورانه است.

    نتیجه گیری

    با توجه به مولفه های فوق، می توان نقش هایی را برای گروه های مختلف در نظر گرفت که شامل «نقش ها و مسئولیت های «حاکمیت»، «دستگاه متولی»، «رسانه ها و «آحاد مردم» از بعد روانی است. در امر مدیریت بلایا، لازم است همه دستگاه های حاکمیتی و درگیر و سازمان های غیردولتی وظایف خود را به درستی انجام دهند، مردم باید مشارکتی آگاهانه داشته باشند، نیروهای انتظامی در تامین امنیت جامعه، رسانه ها در اطلاع رسانی درست و هماهنگ با ستاد مدیریت بحران، موسسات پژوهشی با رصد علمی موضوع، نهادهای فرهنگی، مذهبی وروانی اجتماعی در کمک به سازگاری آسیب دیدگان برای پشت سرگذاشتن این بحران کمک کنند.

    کلیدواژگان: روان شناسی، کووید-19، مدیریت بحران، ویروس کرونا
  • هادی خوش محبت*، حسن ابوالقاسمی صفحات 45-48
    زمینه و هدف

    بشر همواره در گرفتاری ها و مشکلات از خداوند طلب یاری و کمک می کند اخیرا یکی از گسترده ترین و بدترین بحران های جهانی، یعنی بیماری واگیر و مرموز ناشی از ویروس کرونا، اتفاق افتاد. در این دوره نیز گرایش به معنویت افزایش یافت و ما شاهد جلوه های متعددی از این موضوع در کشور ایران اسلامی بودیم. هدف از انجام این مطالعه، بررسی ابعاد سلامت معنوی در این بحران بوده است.

    روش

    در این مطالعه ضمن مرور منابع اسلامی شامل قرآن کریم و احادیث معصومین (علیهم السلام) و مقالات علمی در جهان، براساس شواهد موجود در جامعه مصادیق"سلامت معنوی" در دوره بحران کرونا را توضیح می دهیم.

    یافته ها

    گرچه در دوره کرونا یکی از دغدغه های مهم نخبگان و علاقمندان حوزه سلامت معنوی در دنیا تعطیلی عبادتگاه ها و مراکز مذهبی بود، ولی از آنجا که دین اسلام بهترین و جامع ترین برنامه ها را در این زمینه دارد، ما در کشور شاهد بروز و گسترش قابل توجه ابعاد سلامت معنوی و افزایش دین داری به اشکال مختلف بودیم. می دانیم که اکثر شاخصه های "سلامت معنوی اسلامی" بین اقشار مختلف جامعه مشترک است، اما می توان "عموم مردم"، "بیماران"، "نزدیکان بیماران" و "درمان گران" را جداگانه بررسی و در هرگروه بعضی از جلوه ها را بارزتر مشخص کرد. جایگاه ویژه "رهبری نظام اسلامی" در تدبیر و هدایت امور نیز بسیار مهم و قابل توجه است.عموم مردم: تمرین صبر و توکل و امید به رحمت الهی و هم چنین نزدیک شدن به مقام " رضا، از جمله مهم ترین مولفه های ارتقای سلامت معنوی در مردم است.بیماران: حس قریب الوقوع بودن مرگ، یکی از مهم ترین عوامل ارتقای معنوی انسان و رقت قلب اوست.نزدیکان بیماران: در این شرایط انسان ها بیش از پیش به دعا روی می آورند و از خداوند طلب "سلامت و صحت و عافیت" می کنند.درمانگران: گسترش شاخصه ایثار و فداکاری، علاوه بر اثری ماندگار در جان و دل خدمتگزاران سلامت جامعه، به بالارفتن شان و جایگاه ایشان در بین مردم می انجامد.نقش و جایگاه رهبری: رهبری عالی نظام، علاوه بر مدیریت کلان و توصیه های جدی به مردم برای انجام دستورات مسیولان سلامت کشور، بارها از کارگزاران نظام سلامت تشکر و قدردانی کردند.

    نتیجه گیری

     مجموعه اقدامات کارگزاران نظام، اقشار و گروه های مختلف مردم در بحران کرونا، بار دیگر ظرفیت عظیم جمهوری اسلامی را به عنوان نظامی برخواسته از فضایل و اخلاق نشان داد که می تواند الگویی برای پیاده سازی "سلامت معنوی" در جهان باشد.

    کلیدواژگان: بحران، سلامت معنوی، ویروس کرونا
  • محمدعلی محققی*، سید جمال الدین سجادی، سید محسن فروتن، سید محمدرضا کلانتر معتمدی، سید علیرضا مرندی، محمدحسین نیکنام صفحات 49-59
    زمینه و هدف

    اصول و اهداف اخلاق پزشکی اسلامی ، معیار رفتار حرفه ای در همه شرایط است و در حوادث و بلایا، از اهمیت و حساسیت بیشتر برخوردار است. تجلی زیباترین صفات و ملکات (محاسن و مکارم) اخلاقی در ادای وظایف حرفه ای در میدان های خدمت رسانی به آسیب دیدگان حوادث و بلایا در این مطالعه مرور شده است. توصیف زیباترین تجلیات حرفه ای سلامت در جریان کنترل بحران همه گیری COVID-19 زینت بخش این مطالعه است.

    روش

    نظرات صاحبنظران اخلاق پزشکی به شیوه بحث متمرکز گروهی حاصل و با مطالعه کتابخانه ای در منابع معتبر بومی و منتخبی از منابع مرتبط معتبر روزآمد بین المللی تلفیق و نتیجه گیری شد.

    یافته ها

    اهداف، اصول، مبانی، ارزش ها، هنجارها و شاخص های اخلاق پزشکی اسلامی در بحران و بلایا، رویکرد مطلوب در مراقبت از بیماران، تجلیات اخلاقی و ارزشی، کدها و نیز چالش ها و کاستی های حرفه ای در شرایط بحرانی حوادث و بلایا مرور شده است. مدل سازی اخلاق پزشکی اسلامی و الگوهای الهام بخش اخلاقی و معنوی اسلامی در بحران و بلایا با درس های برگرفته از همه گیری COVID-19، نقطه عطف این مطالعه است.

    نتیجه گیری

     اولین و مهم ترین موضوع در حوادث غیرمترقبه و بلایا پیشگیری از تهدیدات جانی و خسارات انسانی است. حفظ جان تعداد هر چه بیشتر از آسیب دیدگان، حفظ حقوق و کرامت انسانی و رعایت همه موازین اخلاق پزشکی و آداب حرفه ای اسلامی که در همه شرایط ضروری است، در بلایا از اهمیت بیشتر برخوردار است.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، اخلاق اسلامی، اخلاق حرفه ای، بلایا، کرامت انسانی، کرونا ویروس ها، کووید-19
  • غلامرضا جلالی*، حسن عراقی زاده صفحات 60-66
    زمینه و هدف

    در مقابله با تهدیدات زیستی، نظام سلامت و واحدهای بهداشتی و درمانی مهم ترین نقش را نقش از طریق پیش بینی و پیشگیری برعهده دارند. اگرچه احتمال وقوع تهدیدات زیستی را نمی توان به درستی پیش بینی کرد. برای دفاع در مقابل این تهدیدات تدارکات کافی لازم است.

    روش

    در این مطالعه کتابخانه ای، از منابع مختلفی از جمله وب سایت ها و مقالات علمی معتبر استفاده شده است.

    یافته ها

     هدف پدافند غیرعامل، ایمن سازی و کاهش آسیب پذیری زیرساخت های مورد نیاز مردم برای فراهم آوردن شرایط امنیت است. به استفاده از میکروارگانیسم ها یا توکسین ها برای تولید سلاح هایی که موجب مرگ و بیماری می شود، بیوتروریسم گفته می شود. عوامل بیولوژیک مورد استفاده در بیوتروریسم به سه دسته تقسیم می شوند: دسته اول، انتشار سریع و راحت و ضریب مرگ ومیر بسیار بالا. دسته دوم، انتشار تقریبا راحت و ضریب مرگ ومیر پایین. دسته سوم، پاتوژن هایی که با دستکاری و مهندسی روی آن ها می توانند برای انتشار تروریستی، در آینده به کار روند. بیوتروریسم آسیب های روانی، اجتماعی و زیستی را موجب می شود. انواع عوامل تهدیدکننده زیستی شامل دو نوع کلاسیک و مدرن می باشند. پدافند غیرعامل در دفاع زیستی، نقش مهم به حداقل رساندن پیامدهای ناشی از مواجهه با این حوادث را عهده دار است.

    نتیجه گیری

    نقش کلیدی و محوری، در پدافند زیستی کشور برعهده سازمان پدافند غیرعامل کشوراست. ادغام نظارت بر بهداشت عمومی انسانی و دامپزشکی و همچنین، هماهنگی دانشمندان و ارایه دهندگان خدمات بهداشتی ضروری است.

    کلیدواژگان: بیوتروریسم، تهدید زیستی، دفاع غیرنظامی
  • نرگس تبریزچی* صفحات 67-70

    این سند حمایت طلبی، نگرانی فزاینده در مورد شیوع روزافزون و اثرات بهداشتی نگران کننده مصرف دخانیات از طریق قلیان در جامعه ایران را خاطر نشان ساخته است. از مخاطرات فوری این روند اشاعه همه گیری جاری COVID-19 است. غفلت مسیولان و سوء استفاده سودجویان و ناآگاهی مصرف کنندگان شرایط خطرناکی را به جامعه تحمیل کرده است. وضع مالیات سنگین و بازدارنده، مقرون به صرفه ترین سیاست برای کاهش مصرف قلیان و سایر دخانیات در کشور است. برای جلوگیری از بروز بیماری ها، ناتوانی های زودرس و مرگ ومیر ناشی از مصرف انواع دخانیات و خاصه قلیان، اطلاع رسانی شفاف، آموزش عمومی، وضع و اجرای قوانین صریح و بازدارند، ضروری است. هدف این سند جلب توجه مسیولان کشوری و سیاست گذاران سلامت برای اتخاذ تصمیمات و اقدامات جامع و عاجل برای جلوگیری قطعی از مصرف قلیان در اماکن عمومی و آگاه کردن جامعه از مخاطرات مرگ بار آن می باشد.

    کلیدواژگان: استعمال قلیان، سیاست منع دخانیات، کووید-19
  • سارا امام قلی پور*، لطفعلی عاقلی صفحات 71-78
    زمینه و هدف

    به دلیل اثرگذاری سریع شیوع کرونا بر فعالیت های اقتصادی، کشورهای مختلف برای مقابله با کرونا برنامه های کوتاه مدت متنوعی را پیاده کرده اند. در این مقاله، میزان مداخلات دولت ها در مقابله با کرونا تمرکز می شود و بسته های حمایتی در کشورهای مختلف با توجه به شواهد آماری موجود مورد مقایسه و ارزیابی قرار می گیرد.

    روش

    توصیف مداخلات اقتصادی با جمع آوری داده های آماری از گزارش های دولتی و سازمان های بین المللی صورت گرفت. نمونه آماری شامل 46 کشور با بیشترین تعداد مبتلایان تا 31 اردیبهشت 1399 است.

    یافته ها

     مقایسه ضریب موفقیت نظام سلامت (نسبت خالص تعداد بهبودیافتگان به تعداد مبتلایان کووید-19) و سهم حمایت دولت در کشورهای متاثر از ویروس کرونا، ضریب همبستگی مثبت 26/0 را نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    نسبت بالای بهبودیافتگی بیماران کووید-19 در ایران در حالی تحقق یافته است که اقتصاد ایران در تحت تحریم غیرانسانی آمریکا قرار دارد. تجربه مدیریت بحران کرونا در ایران نشان می دهد که بسیج عمومی امکانات و قابلیت ها، می تواند هرگونه تهدیدی را به فرصتی برای پیشرفت، رشد و تعالی کشور تبدیل کند.

    کلیدواژگان: تامین مالی، تحریم اقتصادی، قدرت اقتصادی، کووید-19
  • محمدحسین نیکنام*، یوسف فتاحی، الهام معصومی، کمال عبدالمحمدی صفحات 79-84
    زمینه و هدف

    سیستم ایمنی تعامل های پیچیده و دو طرفه ای با سیستم آندوکرین و سیستم اعصاب مرکزی دارد. استرس زاها بر پاسخ های سیستم ایمنی اثر می گذارند. در مقاله حاضر، ابتدا شرح مختصری از استرس و سیستم ایمنی ارایه می گردد و سپس در رابطه با تعاملات بین سیستم ایمنی، سیستم آندوکرین و سیستم اعصاب مرکزی و همچنین تاثیر استرس بر عملکرد سلول های سیستم ایمنی بحث می شود.

    روش

    از روش مطالعه کتابخانه ای و پایگاه های اطلاعاتی بین المللی استفاده شده است.

    یافته ها

    استرس زاها از طریق محور مدولاری سمپاتیک - آدرنال و هیپوتالاموس - هیپوفیز - آدرنال و در نتیجه تولید کاتکول آمین ها و هورمون های گلوکوکورتیکوییدی بر پاسخ های سیستم ایمنی اثر می گذارند. هورمون های گلوکوکورتیکوییدی به گیرنده های مختلف بر سطح سلول های سیستم ایمنی متصل می شوند و بدین ترتیب بر طیف وسیعی از فعالیت های سلول های سیستم ایمنی از قبیل تولید سایتوکاین، تکثیر، مهاجرت و همچنین پاسخ های ضد ویروسی اثر می گذارند.

    نتیجه گیری

     برهم کنش های بین CNS، غدد درون ریز و سیستم ایمنی بدن و تاثیر عوامل استرس زا مختلف بر سلول های سیستم ایمنی در مطالعات مختلف نشان داده شده است که بسته به شدت و طول مدت استرس می تواند برای انسان مفید و یا مضر باشد، لکن تاثیرپذیری سیستم ایمنی از سیستم عصبی انکارناپذیر است. همچنین یکی از عوامل مرتبط با استرس و ایمنی، سبک زندگی است. افراد جامعه می توانند با اصلاح سبک زندگی خود، میزان استرس های طولانی مدت را در زندگی کاهش داده و از اثرات سودمند و محافظتی استرس های کوتاه مدت بر ارتقا عملکرد ایمنی خود بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: استرس، سیستم اعصاب مرکزی، سیستم آندوکرین، سیستم ایمنی
  • زهره قمیان*، زهرا اسکندری، آرزو دهقانی صفحات 85-91
    زمینه و هدف

    تجمعات انبوه، اجتماعات بشری هستند که در سراسر دنیا با اهداف و مراسم خاص برگزار می شوند. بسیاری از آن ها ریشه در اعتقادات، فرهنگ و سنن جوامع دارد. گسترش ارتباطات در عصر حاضر در توسعه و گستردگی تجمعات تاثیر گذاشته به طوری که شاهد تبدیل تجمعات ملی به بین المللی هستیم. در جمهوری اسلامی ایران نیز تجمعات متعددی با ماهیت مذهبی، ملی، ورزشی، سیاسی، علمی و... برگزار می شود که تعدادی از آن ها در مقیاس بسیار بزرگ می باشند. در این نوشتار، شرایط پیشنهاد شده برای تجمعات انسانی ارایه گردیده است.

    روش

    این مطالعه با استفاده از مطالب استخراج شده از منابع معتبر بین المللی و وب سایت های معتبر و تجارب داخلی صورت گرفته است.

    یافته ها

     در مرحله برنامه ریزی تجمعات: تعامل با مقامات بهداشتی محلی و کشوری؛ ارزیابی خطر؛ برنامه اقدام ویژه برای مقابله با کووید-19؛  ارزیابی ظرفیت ها و منابع؛ اطلاع رسانی خطر و برنامه درگیر کردن و همراه کردن جامعه؛ در مرحله برگزاری تجمعات: ارتباطات و اطلاع رسانی مخاطرات؛ مراقبت از شرکت کنندگان؛ آزمایش ها و اقدامات تشخیصی در موارد ضروری؛ فراهم کردن امکانات درمانی؛ تصمیم گیری و اقدامات کاهش خطر در مرحله بعد از برگزاری تجمعات: اگر مقامات گمان می کنند انتقال ویروس رخ داده است، از اقدامات مسیولان بهداشتی حمایت شود؛ اطلاع رسانی مخاطرات و ثبت و پیگیری درس های آموخته شده.

    نتیجه گیری

    تامین ایمنی، امنیت و سلامت شرکت کنندگان در طول مراسم از جمله مهم ترین وظایفی است که در رسالت سازمان های متعددی مانند نیروهای انتظامی، آنش نشانی، اورژانس و... لحاظ شده است. سازمان های بهداشتی و درمانی با توجه به خدماتی که ارایه می دهند نقش مهمی در تامین و اعاده سلامتی در دوره های قبل، حین و بعد از تجمعات برعهده دارند.

    کلیدواژگان: آداب و رسوم، تجمعات انبوه، تجمعات انسانی، رفتار جمعی، کووید-19، مراسم
  • صفحات 92-95

    این خلاصه سیاستی ضروری ترین موضوعات راهبردی و اجرایی، در شرایط طغیان COVID-19 ارایه شده که شامل 4 بخش می باشد. 1- اهداف مقابله با همه گیری ویروس کرونا (شناسایی موثرترین اقدامات در سطح جامعه، تهیه دستورالعمل های تشخیص و درمان مبتنی بر شواهد، به حداقل رساندن آثار سوءاجتماعی - اقتصادی، حفظ و ارتقای سلامت معنوی جامعه)، 2- مسایل حرفه ای که در اولویت فوری اجرایی قرار دارند (ارتقای مراقبت های سرپایی و بستری داخل بیمارستانی، استانداردسازی و اعلام روش های تشخیصی، تدوین دستورالعمل تشخیص بالینی و پاراکلینیکی)، 3- توصیه های حیاتی به فرماندهی مقابله با همه گیری ویروس کرونا (فرماندهی واحد و هماهنگی عموم متولیان مدیریت همه گیری، آموزش علمی و مدبرانه بهداشت و پیشگیری به مردم) و 4- توصیه های علمی-پژوهشی (اولویت بهداشت و پیشگیری در تمام سطوح سیاست گذاری، ساختاری، اجرایی، آموزشی، پژوهشی) می باشد.

    کلیدواژگان: عملیاتی، کنترل، ویروس کرونا
  • صفحات 96-98

    در این خلاصه سیاستی، ضروری ترین موضوعات راهبردی و اجرایی، در شرایط تداوم طغیان ویروس SARS-COV-2 و شیوع بیماری ناشی از آن، (COVID-19)، ارایه شده است.این نوشتار در پنج بخش اهداف (تحقق اصل اولویت پیشگیری درسلامت، شناسایی زودهنگام و ایزولاسیون بیماران، شفافیت در اطلاع رسانی به جامعه، تامین و تدارک به هنگام داروها و تجهیزات) توصیه های راهبردی (استفاده از ظرفیت شبکه بهداشت و درمان کشور) توصیه های فوری اجرایی (تدوین و بازنگری دستورالعمل های پیشگیری، تشخیصی، درمانی، آموزش نیروهای درمانی و مردم، مدیریت نیروی انسانی فعال، ارتباط با فضای مجازی)، سایر توصیه های اجرایی (هدایت تحقیقات، اعلام تفاوت های بین تفاوت «قرنطینه» با «ایزولاسیون»، و «فاصله گذاری فیزیکی»، راه اندازی نقاهتگاه برای بیماران، غربالگری مردم) و ضمیمه تنظیم گردیده است.

    کلیدواژگان: اجرایی، راهبردی، ویروس کرونا
  • صفحات 99-101

    در این خلاصه سیاستی، در ادامه دو خلاصه سیاستی قبلی، ضروری ترین موضوعات راهبردی و اجرایی، در شرایط تداوم همه گیری بیماری کرونا مطرح گردیده است. شبکه بهداشتی درمانی، مهم ترین دستاورد نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران در راستای تامین، حفظ و ارتقای سلامت جامعه است. لزوم بهره گیری بهینه از ظرفیت بالقوه عظیم شبکه بهداشتی درمانی کشور یک ضرورت قطعی ملی است. تجارب ارزنده حاصله و راهبردهای تقویت آن در آینده، در این خلاصه سیاستی ارایه شده است که می توان به موارد زیر اشاره نمود: تضمین تعهد سیاسی در زمینه عدالت در سلامت، تنظیم شاخص ها بر مبنای عوامل اجتماعی موتر بر سلامت، تحقق اولویت بهداشت در همه سیاست ها، اجرای فراگیر و یکپارچه سطح بندی خدمات، جلب مشارکت همه جانبه مردم، تحقق اقتصاد مقاومتی، افزایش توانمندی نیروی انسانی، ادغام آموزش پزشکی و پژوهش در خدمات و برنامه های مختلف سلامت، استفاده از ظرفیت های شبکه بهداشتی درمانی کشور برای تحقق برنامه های مبارزه با کرونا.

    کلیدواژگان: کنترل، ویروس کرونا، همه گیری
  • صفحات 102-104

    نظام سلامت شامل همه سازمان ها، افراد و فعالیت هایی با هدف اصلی تامین، حفظ و ارتقای سلامت و مدیریت بلایا فرایندی با اهداف پیش بینی، پیشگیری، کاهش آسیب، آمادگی، پاسخ/امداد و بازیابی می باشد. در ارتباط با ارتقای مدیریت سلامت در حوادث و بلایا، باید موارد زیر مدنظر قرار گیرند: تعهد سیاسی مسیولین نسبت به حقوق سلامت مردم، اولویت پیشگیری بر درمان در عموم سیاست ها، آگاه سازی و توانمندسازی مردم نسبت به حقوق خود، تولیت نظام سلامت و نیز تامین منابع و خدمات سلامت برعهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، حفظ شاخص های سلامت، ارتقای سلامت روانی جامعه، اصلاح فرهنگ مشارکت مردم، ارتقای آموزش عالی و تحقیقات سلامت در زمینه حوادث و بلایا.

    کلیدواژگان: بلایا، مدیریت سلامت، نظام سلامت
  • محمدحسین تقدیسی* صفحات 105-107

    ارتقای سلامت با توجه به تاثیر در پیشبرد اهداف توسعه پایدار با محوریت "سلامت برای همه و همه برای سلامت"، قادر است ظرفیت های لازم را در ارتقای همه جانبه سواد سلامت، سواد رسانه ای و سواد کلینیکی جامعه و پیشگیری همه جانبه ایجاد نماید. انجمن علمی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران بر موارد ذیل به عنوان حوزه های اولویت دار سلامت در شرایط کنونی تاکید می نماید. بزرگترین مسئولیت ستاد و مسیولین وزارت بهداشت، شفافیت، پاسخگویی، اعتمادسازی، اقناع کردن جامعه و اطلاع رسانی در جهت ترویج فرهنگ پیشگیری، خودمراقبتی و ارتقای سلامت جامعه است. بهره وری از ظرفیت سازمان های غیردولتی با تشکیل دفتر مشارکت همگانی، بومی سازی درس آموخته های کشورهای جهان را مقدور می سازد. رویکرد سیستمی در شرایط کنونی گذشته از هماهنگی و هم افزایی کلیه ارگان ها و نهادهای مرتبط، برنامه ریزی راهبردی کوتاه مدت و میان مدت را جهت مدیریت بحران مقدور می سازد. این مدیریت و تقسیم وظایف با به کارگیری سرمایه های اجتماعی رسمی و غیررسمی در جهت عبور از بحران و ایجاد فرهنگ مدیریت هماهنگ یاری می رساند.

    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، اضطراری، پیشگیری
  • مهدی مشکی* صفحات 113-114
|
  • Bijan Sadrizadeh* Pages 9-13
    Background

    The third outbreak of the coronavirus began in China in 2019 and spread to more than 160 countries. This epidemic emphasizes the importance of paying attention to emerging infectious diseases. The purpose of this article is to review emerging infectious diseases, their importance and management.

    Methods

    This review article was prepared using reliable, up-to-date national and international documents and personal experience. of the author

    Results

    The most important methods for management of emerging diseases are: strengthening active surveillance of infectious diseases, improving diagnostic methods to identify pathogens, strengthen communication and active cooperation with national and international institutions, promoting current diagnostic antimicrobial tests, promoting the use of antimicrobial drugs by physicians, increasing expert personnel, accurate and timely reporting of disease cases at the national and international levels.

    Conclusion

    Monitoring, early detection and rapid response of prevailing, emerging and recurrent infectious diseases requiring policy-making, planning, educating, support, and action by countries and health systems. This will lead to a resilient, flexible, and intelligent health system to deal with public health crises.

    Keywords: COVID-19, Corona Virus, Ebola Virus, Emerging diseases, Reemerging diseases
  • Niloofar Peykari, Ehsan Mostafavi, Sana Eybpoosh, Hamid Sharifi, AliAkbar Haghdoost* Pages 14-19
    Background

    The COVID-19 pandemic led to health related problem, and adire socio-economic and political situation throughout the world. This study aimed to review epidemiological trends of the COVID-19 pandemic in Iran, and the implemented strategies to control the disease.

    Methods

    This narrative review is based on literature review, content analysis of implemented strategies for prevention and control of COVID-19 during the two months following the first case diagnosis in Iran.

    Results

    In Iran, the cumulative frequency of confirmed cases based on the positive result of PCR test from February 19, 2020 to April 14, 2020 was 74877, and cumulative frequency of deaths was 4683 cases. Effective strategies were modification of community behavior, physical distancing, active case finding, and isolation of the cases.The pattern of epidemiological trends of the COVID-19 varied across the provinces.

    Conclusion

    Active case finding, isolation at home or hospice, contact tracing and active screening led to decreasethe burden of disease, and increasethe health system responsiveness.

    Keywords: COVID-19, Epidemiology, Iran
  • Kamran Bagheri Lankarani, Hossein Malekafzali, MohammadHossein Taghdisi, Assadollah Rajab, Abdolrahman Rostamian, Alireza Mesdaghinia, Kazem Nadafi, Leila Azadbakht, Ali Ramezankhani, Maryam Khayamzadeh* Pages 20-25
    Background

    Risk communication (RC) and community engagement are perquisite for management of epidemics. Triumph of RC depends on adjustment of message and considering the characteristics of the sender and the audience according to the context and situation.

    Methods

    This article has been prepared using scientific and relevant articles and guidelines.

    Results

    For effective RC , the essential steps include public participation; planning; credibility ; deference of other sources of communication ; financing & ethical considerations. For success in RC one should consider community culture, people's beliefs and their understanding of the event . The people’s right to be  worried in epidemics should be recognized by the authorities and participatory strategies rather than compulsive one should be prioritized.

    Conclusion

    In the pandemic of COVID-19, series of successful and nonsuccessful experiences happened. The of review of these experiences may help the policy makers in their future efforts .

    Keywords: COVID-19, Epidemics, Information Science, Risk Communication
  • Mahmood Shamsi Shahrabadi* Pages 26-30
    Background

    Corona viruses are old viruses which are divided into three groups. Groups one and three viruses induce disease in animals, and human viruses such as MERS and SARS are in group two.

    Methods

    This study was performed using international scientific sources and new researches findings.

    Results

    Corona viruses are in the form of tiny spherical particles, and genome of the virus, which contain a single-stranded RNA, it causes changing in pathogenesis and severity of the virus and its sensitivity to antiviral antibodies. Attaching the virus to the cell is the first step in affecting a host. This is very important step and determines the tropism and the onset of viral infection. After virus binds to the cell by S protein, it fuses to the cell membrane and release the viral RNA genome inside the host cell cytoplasm. Human coronaviruses enter and grow in the epithelial cells of the upper respiratory system, and also alveoli and the lower respiratory system. But in COVID-19, it is not obvious the organs which virus penetrates and grows. The best diagnostic test is RT-PCR, but sometimes report false-negative results. It is very useful if this test used with clinical symptoms and radiological images. Serological methods have been used for some coronavirus and SARS viruses. One of the serological methods is testing serum level of IgG and it is useful in determining the asymptomatic infection or exposure to virus. The exact date of the virus's appearance is not known, but seems it existed some time before December 2019, or that it was not tested or reported.

    Conclusion

    Physiopathology of the virus, involved cells and tissues, established level of immunity and the pathogenesis mechanism and future random mutations of the virus are not fully understood. It is hoped many of these issues will become clear in the future.

    Keywords: Corona Viruses, COVID-19, Diagnosis, Pathogenesis
  • Masoomeh Jannesar, Seyed Mahdi Seyedi* Pages 31-38
    Background

    The incidence of COVID-19 by the coronavirus SARS-CoV-2 with symptoms of acute respiratory syndrome in December 2019 in Wuhan, China, has spread rapidly and change to a global epidemics.

    Methods

    SARS-CoV-2 virus phylogenetic study performed to identify the genetic diversity of the prevalent viruses in Iran and compared with 6 selected countries.

    Results

    Phylogenetic study of SARS-CoV-2 virus showed the genetic variations generated in the virus genome are not currently sufficient to distinguish significant phylogenetic differences between the genome of viruses obtained from different geographical areas (19 countries from different continents) but can form variety of clusters. A study of the SARS-CoV-2 virus mutations showed that the prevalent viruses in Iran had six single-nucleotide (SNP) genetic variations in non-structural and structural genes and one insertion of six nucleotides in the RNA-dependent RNA polymerase gene region. Comparing the genetic variations of viruses in Iran with the six selected countries (India, the United States, Nepal, Italy, Spain and France) indicate the uniqueness of genetic variations of the prevalent viruses in Iran.

    Conclusion

    Studies show there is a direct connection between mutations in the SARS-CoV-2 virus genome and changes in pathogenesis. Therefore, regular assessment of the virus genetic diversity in each country can provide valuable data for the development of vaccines and drugs.

    Keywords: Acute Respiratory Syndrome, COVID-19, Genetic Variation, Phylogenetic
  • AhmadAli Noorbala* Pages 39-44
    Background

    In the view of the World Health Organization, disaster is a serious and sudden interruption in the function of society that causes severe environmental, financial or life endangerment; the capacity of the injured and their resources are not enough to compensate for the injured. In Iran, thirty unexpected catastrophes out of forty natural disasters were seen. In these events, psychological and social issues were often neglected.

    Methods

    This Review article, assessed the literature as well as, the author’s personnel experiences in the COVID-19 pandemic and previous disasters in Iran.

    Results

    In the case of the new pandemic of the COVID-19 virus or the Corona virus, stress and anxiety was high and may weaken the immune system and make one vulnerable to viral or psychosomatic disease. The vulnerability for psychological disorders such as phobia, obsessive-compulsive disorder, generalized anxiety disorder, panic attack, depression, post-traumatic stress disorder, recurrence or exacerbation of psychological disorders is high. It seems that psychological aspects of the disease need to be considered seriously.

    Conclusion

    Keeping calm, retaining a "positive psychology" in actions and behavior is important. Positive psychology includes having an optimistic view, high hopes , a self-care view and resiliency. Due to these issues, different roles can be rendered for different groups, including the role of the government and non-governmental organizations; in the psychological aspect, the role and responsibility of the media, the role and responsibility of the community are important. In disaster management, all governmental and non-governmental organizations need to do their duties properly, people need to get involved and participate as well. The armed forces can help control people, the media, research centers as well as the cultural, religious, and social institutions can help victims overcome the tragedy and adapt following the crisis.

    Keywords: Corona Viruses, COVID-19, Management, Psychology Crisis, SARS-COV-2
  • Hassan Abolghasemi, Hadi Khoshmohabat* Pages 45-48
    Background

    The communicable and highly contagious pandemic caused by the coronavirus, has caused spirituality to increase in the Islamic Republic of Iran.

    Methods

    In this study Islamic literature such as the Holy Quran, hadiths and articles were used to explain the increase of "spiritual health" during the Corona crisis.

    Results

    Although during the Corona crisis, closure of religious centers was one of the most important concerns of the experts in spiritual health, we observed  a considerable increase in spiritual health. Patience, trust in God, and hope for divine kindness, as well as faith are the most important issues promoting spiritual health in the society.Patients: The feeling of imminent death is one of the most important issues promoting spiritual health. Patients' relatives often pray more than before and request "health and well-being from God."Therapists often show characteristics of self-sacrifice in caring for patients, and this has been shown to have a long lasting effect on members of the health system, elevating their rank in society.The invoking of the community to instigate and implement the recommendations of the healthcare officials by the Supreme Leader of Iran played an important role in motivation of the caregivers as well as promotion of the healthcare system.

    Conclusion

    The coordinated actions and the relentless efforts and endeavors of the various groups of the people involved in the Corona crisis, underscored the enormous capacity of the Islamic Republic to act as an ethical paradigm that can be a model for implementing the role of the Supreme Leader throughout the world.

    Keywords: Crisis, SARS-CoV-2, Spirual Health
  • Seyed Jamaledin Sajadi, Seyed Mohsen Foroutan, Seyed MohammadReza Kalantarmotamedi, Seyed AliReza Marandi, MohammadHossein Nicknam, MohammadAli Mohagheghi** Pages 49-59
    Background

    The principles and goals of Islamic medical ethics set the criteria for professional behavior in all situations especially in accidents and disasters. In this study, the altruistic manifestations of moral behavior in performing professional duties for victims of accidents and disasters were reviewed as well as during the COVID-19 epidemiological crisis.

    Methods

    This study was performed by using expert medical ethics opinions which were obtained through focus group discussion methods and reviewing national and international references.

    Results

    Objectives, principles, foundations, values, norms and indicators of Islamic medical ethics in crises and disasters, favorable approach in patient care, ethical manifestations, and also professional challenges and shortcomings in crises and disasters were reviewed. Modeling of Islamic medical ethics and Islamic ethical and spiritual patterns in crises and disasters with lessons learnt from the COVID-19 pandemic were presented in this study.

    Conclusion

    The first and most important issue in unforeseen events and disasters is to prevent life-threatening and human losses. Preserving lives of victims, protecting human rights and dignity, and observing all of standards of medical ethics and Islamic professional etiquette that are necessary in all circumstances are important in disasters.

    Keywords: COVID-19, Disasters, Dignity, Islamic medical ethics, Islamic principles of professionalism, Medical ethics, Morality, Rights, SARS Cov-2
  • GholamReza Jalali*, Hasan Araghizadeh Pages 60-66
    Background

    To combat biological threats, health system and health care units play an important role through prediction and prevention. However, probability of biological threats cannot be predicted thus, sufficient preparation is needed for defense against these threats.

    Methods

    This study was performed by using references from websites and scientific articles.

    Results

    The goal of passive defense is to secure and reduce the vulnerability and secure the infrastructure needed to provide security. Bioterrorism is the use of microorganisms or toxins to produce weapons that cause disease or death. The biological factors used in bioterrorism are divided into three categories the first category, has rapid spread, and very high mortality rate. The second category has easy diffusion and low mortality rate. The third category are pathogens that can be used in bioterrorism  by manipulating and engineering them. Bioterrorism causes psychological, social and biological damages. Biological threats may be classical or modern. Passive defense in bio- attacks play an important role in minimizing the consequences of these events.

    Conclusion

    Biological defense is the responsibility of the country's defense organization. Integration of public health and public health monitoring, as well as coordination of scientists and health care providers, is necessary.

    Keywords: Biological threats, Bioterrorism, Civil defense
  • Narges Tabrzchi* Pages 67-70

    This advocacy paper concerns the progressive prevalence of water pipe tobacco smoking and its adverse effects on health of the Iranian community. One of the urgent adverse health outcomes is spreading Coronavirus disease2019 (COVID-19). Negligence of authorities, exploitation of profiteers and users unawareness have imposed the community dangerous conditions. Heavy taxation and its serious deterrent effects is the most cost-effective policy to reduce water pipe use and other forms of exposure to tobacco in Iran. In order to prevent disease, disabilities and morbidity and mortality caused by tobacco use (especially water pipe use), It is necessary to make and implement obvious and deterrent policies, have information transparency and public education. this paper aims to encourage country's official and health policy makers to make comprehensive decisions, actions and urgent measures to prevent water pipe use in public places and make community awareness about its deadly hazards.

    Keywords: COVID-19, Smoke-Free Policy, Water pipe smoking
  • Lotfali Agheli, Sara Emamgholipour* Pages 71-78
    Background

    Due to the rapid impact of the Corona outbreak on economic activity, different countries have implemented a variety of short-term plans to deal with the Corona. This paper focuses on the extent to which governments are intervening in the fight against corona. We evaluate and compare the financial support packages in different countries according to available statistical data.

    Methods

    The description of economic interventions is done by collecting statistical data from government reports and international organizations. The statistical sample includes 46 countries with the highest number of patients until May 20, 2020.

    Results

    A comparison of the success rate of the health system (ratio of the number of net recovered people to the number of people suffering from COVID-19) and the share of government financial support in countries affected by the coronavirus prevalence indicates a positive correlation coefficient of 0.26.

    Conclusion

    The high rate of recovery in patients with COVID-19 in Iran has been achieved while the Iranian economy is subject to US brutal sanctions. The experience of Corona Crisis Management in Iran shows that the general mobilization of facilities and capabilities can turn any threat into an opportunity for the country's progress, growth and excellence.

    Keywords: COVID-19, Economic Power, Economic Sanctions, Financial Support
  • MohammadHossein Nicknam*, Kamal Abdolmohammadi, Elham Masoumi, Yousef Fatahi Pages 79-84
    Background

    The immune system has complex interactions with the endocrine system and the central nervous system (CNS).

    Methods

    Library studies and international databases were used.

    Results

    Stressors can regulate the immune system through production of catecholamines and glucocorticoids derived from the sympathetic-adrenal medulla (SAM) and hypothalamic-pituitary-adrenal (HPA) axes. By their binding receptor on the immune cells, glucocorticoids regulate multiple functions of the immune system such as cytokine production, proliferation, migration, and also anti-viral responses. In this review, two types of stress and immune system responses are briefly explained. Moreover, interactions among the immune system, the endocrine system, and the central nervous system as well as effect of stress on the function of immune cells are discussed.

    Conclusion

    Interactions between CNS, endocrine and immune systems and the effect of various stressors on immune system cells have been shown in various studies to be beneficial or harmful depending on the severity and duration of stress; but the effect on the immune system compared to the nervous system cannot be disputed. Lifestyle is one of the factors associated with stress and immunity. By improving in lifestyle, people can reduce long-term stress in their lives and benefit from the beneficial and protective effects of short-term stress on improving their immune function.

    Keywords: Central Nervous System, Endocrine System, Immune System, Stress, Stress(Physiological)
  • Zohreh Ghomian*, Zahra Eskandari, Arezoo Dehghani Pages 85-91
    Background

    Mass gatherings are human community held for specific purposes and ceremonies, worldwide. Many of them originate from the beliefs, culture and traditions of societies. Several gatherings of religious, national, sports, political, scientific, are held in the Islamic Republic of Iran, which some of them are on very large scales. The aim of this paper is key planning considerations for the organizers of mass gatherings in the context of the novel coronavirus (COVID-19) outbreak.

    Methods

    This paper published by using the WHO’s Public health for mass gatherings key considerations and other reliable national and international references and websites.

    Results

    Meeting organizers should consider three phases in planning appropriate preparedness measures (Planning, Operational, and Post-event phases). Specific actions to be taken in each phase are discussed:In Planning phase: Liaison with local and national public Health authorities; Risk assessment; Specific action plan for COVID-19; Capacity and resource assessment; and Risk communication and community engagement plan In Operational phase: Risk communication; Surveillance of participants; Testing and diagnostic arrangements; Treatment facilities; Decision-making; and Operational practices for reducing event-related transmission of the COVID-19 virus.
    In Post-event phase: Support the response of authorities, if public health authorities suspect that transmission of the COVID-19 virus has occurred; Risk communication; Use and fallow the lessons identified;

    Conclusion

    A basic medical action plan must be created for every mass gathering event. Providing safety, security and health of the participants during the ceremonies is one of the most important tasks, have been considered in the mission of various organizations such as police, fire stations, hospital emergencies, etc. According to the services they provide, health organizations play an important role in providing and restoring health before, during and after gatherings.

    Keywords: COVID-19, Communicable Diseases, Culture, Events, Social behavior, Human Mass Gatherings
  • Pages 92-95

    This policy summary presents essential and practical strategies relevant to COVID-19 outbreak and includes four sections namely. 1- confronting the coronavirus epidemic (identifying the most effective activities at the community level, designing evidence based diagnostic and treatment guidelines, minimizing socio-economic adverse effects, promoting spiritual health of community etc.) 2- professional and immediate executive priorities (improving outpatient and inpatient care standardizing and expressing diagnostic procedures, designing clinical and paraclinical guidelines) 3- Recommendations for confronting the epidemic (unified command and public coordination of management, health education) scientific and research recommendations (prevention priority at all levels for policymakers, structural, executive, educational, research etc.)

    Keywords: Control, Practical, SARS-CoV-2
  • Pages 96-98

    In this policy summary, the most important strategic and effective issues regarding the SARS-COV-2 virus outbreak and its related disease, COVID-19are presented. This summary prepared in five sections consists of goals, strategic recommendations, immediate executive recommendations, and other executive recommendations effective in curbing casualties of this disease.

    Keywords: Executive, SARS-COV-2, Strategy
  • Pages 99-101

    In continuation of the two previous policy summaries, the necessary strategic and executive issues are discussed in the context of the corona disease. The primary health care network is the most important achievement of the Islamic Republic of Iran providing, maintaining and promoting health of the community. Optimal use of the potential capacity of the country's health care network is a definite national necessity. Valuable experiences and strategies for strengthening it in the future are presented in this policy summary; it can be summarized as follows: Ensuring political commitment for equity in health, determining indices based on social factors which affects health status, achieving health priorities in all of the policies, extensive and integrated implementation of different levels of health services, comprehensive participation of people, maintaining economy, increasing human resource capability, medical education and research integration in various health services and programs, using the capacities of the country's primary health care network for achieving anti-corona programs.

    Keywords: Control, COVID-19, Epidemic
  • Pages 102-104

    Health management consists of organizations, individuals and activities with a main goal for providing, maintaining and promoting health and disaster management. It is a process which includes the prediction, prevention, reduction, preparedness, response and recovery in serious events. The promotion of health management in disasters, must consider political commitment of officials the people's health rights, priority of prevention over treatment in the general policies, informing and empowering people for their rights, considering stewardship of the health system as well as providing health resources and services which are duties of the Ministry of Health and Medical Education, These include monitoring health indicators, promotion of mental health, reforming the society for people's participation and, promoting higher education and health research in the field of disasters.

    Keywords: Disaster, Health management, Health system
  • MohammadHossin Taghdisi* Pages 105-107

    Health promotion is important in advancing Sustainable Development Goals by focusing on "Health for All and All for Health"; this can create the necessary hype to promote comprehensive health, media and clinical literacy of the community and promote prevention. The Iranian Health Education and Promotion Association emphasize the priorities of health in the current situation.The greatest responsibility of the headquarters and officials of the Ministry of Health is transparency, accountability, trust building and informing community to promote prevention, self-care and improve community health. Using the capacity of non-governmental organizations by establishing public participation makes use of lessons learned by other countries of the world. The current systematic approach, in addition to coordinating all relevant organizations and institutions, makes it possible to plan short and medium-term strategic programs for management of crises. This management and distribution of tasks help to overcome the crisis at hand and create a culture of harmonious management by using formal and informal social capital.

    Keywords: Emergency, Health Promotion, Prevention