فهرست مطالب

مطالعات بین المللی پلیس - پیاپی 38 (تابستان 1398)

فصلنامه مطالعات بین المللی پلیس
پیاپی 38 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن غلامی رزینی* صفحات 9-33
    زمینه و هدف

    حفظ کرامت و ارزش والای انسانی و تاکید بر حق دادرسی عادلانه جهت تضمین و اطمینان بخشیدن به اینکه متهم به صورت غیرقانونی و ناعادلانه مجازات نخواهند شد، موجب پذیرش قاعده منعم حاکمه و مجازات مجدد در اسناد بین المللی از جمله کنوانسیون حقوق مدنی سیاسی شد. با توجه به الحاق ایران به این کنوانسیون و براساس ماده 9 قانون مدنی، مفاد کنوانسیون مذکور در حکم قانون و لازم الاتباع است. بنابراین، پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که قاعده مذکور در منابع فقهی، حقوق جزای بین الملل و ایران چگونه اعمال می شود؟

    روش تحقیق

    این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر شیوه نگارش، توصیفی- تحلیلی است.اطلاعات موردنظر از طریق مطالعل کتابخانه ای با مراجعه به منابع علمی دانشگاهی و اینترنتی جمع آوری شده است.

    یافته ها و نتایج

    نتایج پژوهش حاکی است که قاعده مذکور به عنوان حقوق اساسی متهمان در حقوق جزای بین الملل مورد تاکید است. در منابع فقهی و از منظر آموزه های اسامی مورد پذیرش است؛ چرا که اسلام به حفظ کرامت و ارزش والای انس ان تاکید فراوان دارد. در نظام حقوقی ایران نیز فراز و نشیب هایی داشته است؛ به طوری که این قاعده بعد از انقلاب به بوته فراموشی سپرده شد تا اینکه با تدوین ق.م.ا مصوب 1392 ، صرفا در قلمرو مجازات تعزیری منصوص غیرشرعی پذیرفته شد. پذیرش این قاعده ضمن آنکه هیچ مغایرتی با موازین فقهی و حقوق داخلی ایران ندارد، حتی در بسیاری موارد می تواند پشتوانه حقوقی محکمی برای اقدامات سیاسی ایران به شمار آید.

    کلیدواژگان: قاعده منع محاکمه و مجازات مجدد، منابع فقهی، حقوق جزای بین الملل، حقوق جزای ایران
  • سروش امیری* صفحات 34-57
    زمینه و هدف

    وجود جریان های تکفیری تروریستی و سایر گروه های تکفیری تروریستی در کشور عراق می تواند در صورت گسترده شدن فعالیت این گروهک، در مناطق غرب ایران تاثیرگذار باشد. هدف نویسندگان در این مقاله، بررسی تاثیر جریان های تکفیری تروریستی منطقه در امنیت ژیوپلیتیکی ایران است.

    روش

    این تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی به روش پیمایش است. جامعه آماری شامل کلیه اساتید و نخبگان علوم سیاسی شهر تهران است که تعداد 125 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها،پرسشنامه ,پرسشنامه ای محقق ساخته و مشتمل بر 36 سوال است. برای بررسی قابلیت اعتبار پرسشنامه، از اعتبار صوری و جهت سنجش پایایی آن از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. پس از گردآوری داده ها از بین افراد نمونه، با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل داده ها صورت گرفته است و با روش مدل سازی معادلات ساختاری، با کمک نرم افزار Amos ، رابطه علی بین متغیرها آزمون شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که تاثیر چهار متغیر ژیوپلیتیکی افزایش اختلافات میانشیعه و سنی، صادرات کالا به عراق، امنیت مناطق غرب و خلل در امور زائرین عتبات معنادار است، ولی باتوجه به اینکه سطح معناداری متغیر خلل در روابط سیاسی ایران و عراق  886 / 0 بیشتر از 05 / 0 است،معنادار نیست. در بین 5 متغیر وابسته تحقیق، اختلافات مذهبی میان شیعه و سنی با ضریب رگرسیونی 0/398 دارای بالاترین ضریب رگرسیونی و متغیر خلل در روابط سیاسی ایران و عراق با ضریب 063 / 0 دارای ضعیف ترین ضریب رگرسیونی می باشند.

    کلیدواژگان: تکفیری، تروریستی، عراق، امنیت ژئوپلیتیکی
  • جواد منظمی تبار* صفحات 58-78
    زمینه و هدف

    برای درک ارتباط بین جرایم یقه سفیدها و امنیت ملی، لازم است پس از تبیین فساد ناشی از جرایم آن ها، مفهوم امنیت اقتصادی مورد کنکاش و کالبدشکافی قرار گیرد تا بدین وسیله میزان تاثیر رفتار مجرمانه یقه سفیدها در امنیت یا ناامنی ملی ادراک شود. لذا این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال استکه مفاسد و جرایم یقه سفیدها چگونه امنیت اقتصادی و از آن طریق حوزه امنیت ملی را متاثر می سازند؟

    روش

    این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است؛ بدین گونه که ابتدا کلیه کتب، مقالات و آثار همه اندیشمندانی که در مورد جرایم یقه سفیدها اظهارنظر کرده اند، مورد مطالعه قرار گرفت. در نهایت، متونی انتخاب و تحلیل شد که حاوی مضامین مربوط به سوالات تحقیق بودند.

    نتایج و یافته ها

    مجموع مطالعات نظری صورت گرفته در این پژوهش نشان می دهد که جرایم یقه سفیدان ابتدا امنیت اقتصادی جوامع را متاثر می سازد و سپس حوزه امنیت ملی را مورد تهدید قرار می دهد؛بدین صورت که مفاسد و جرایم مذکور پس از آنکه به شکل تبعیض و بی عدالتی فراگیر بروز یافت، منجر بهاز بین رفتن مشروعیت به عنوان یکی از شاخص های مهم و کلیدی امنیت ملی شده و در نتیجه امنیت ملیت ضعیف می شود.

    کلیدواژگان: امنیت ملی، امنیت اقتصادی، جرم، فساد، یقه سفیدها، مشروعیت
  • محمدسعید ابراهیم پور*، بهروز جوانمرد صفحات 79-91
    زمینه و هدف

    در دنیای کنونی شاهد افزایش نرخ جرایم فراملی است. بررسی و پیگیری این جرایم به عهده پلیس بین الملل است. هدف این پژوهش بررسی چالش های ضابطان دادگستری در تعامل با پلیس بین الملل در کشف و تعقیب جرایم فراملی است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است که به صورت توصیفی - تحلیلی با استفاده از منابع،اسناد و قوانین داخلی و خارجی موجود انجام گرفته است.

    یافته ها و نتایج

    نتایج به دست آمده از پژوهش نشان می دهد که به دلیل مسایل سیاسی و امنیتی در استرداد مجرمان ممکن است در تعامل پلیس بین الملل و ضابطان دادگستری مشکلی به وجود بیاید.همچنین، به دلیل اینکه تعریف برخی از جرایم در کشورهای مختلف باهم متفاوت است در زمینه جرم انگاری نیز مشکلاتی ایجاد شده است. در زمینه مجازات برای جرایم نیز در تعامل این دو سازمان چالش هایی به وجود آمده است.

    کلیدواژگان: ضابطین دادگستری، پلیس بین الملل، کشف و تعقیب، جرایم فراملی
  • محمدجواد حیدریان دولت آبادی*، رسول مظاهری کوهانستانی صفحات 92-117
    زمینه و هدف

    فضای مجازی مانند فضای واقعی، مکانی را برای ارتکاب جرایم توسط بزهکاران فراهم کرده است و کنشگران حاضر در این موقعیت را مورد سوء استفاده قرار می دهند. ماهیت گسترده و فراملی بودن این بزه باعث شده است تا از حیث مقابله با جرم سایبری و حمایت از بزه دیدگان آن تاکنون اقدام موثر ی ازسوی تابعان فعال حقوق بین الملل صورت نپذیرد. با توجه به شیوع حملات سایبری در سراسر جهان، لزوم توجه به بزه دیدگان تروریسم سایبری در حقوق موضوعه و اسناد بین المللی به شدت دیده می شود. هدف این مقاله، مطالعه تطبیقی حقوق ایران و اسناد بین المللی در مبارزه با تروریسم سایبری و توجه به حقوق بزه دیدگان است.

    روش تحقیق

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است که به صورت تحلیلی- توصیفی با استفاده ازمنابع، اسناد و قوانین داخلی و خارجی موجود انجام گرفته است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    در راستای حمایت از بزه دیدگان تروریسم سایبری در حقوق ایران، هیچگونه مقرره ویژه ای اندیشیده نشده است. با تعیین کیفر برای مرتکبان جرایم سایبری فقط حمایت های کیفری برای بزه دیدگان سایبری اتخاذ شده و دیگر نیازهای بزه دیدگان بدون جبران باقی مانده است. بنابراین، جبران خسارت مادی ناشی از بزه دیدگی سایبری نیز، فقط با استناد به برخی قواعد عام، همچون قانون مسئولیت مدنی برای جبران خسارت مادی از بزه دیدگان سایبری اقدام شده و برای مسئولیت معنوی نیز چاره ای اندیشه نشده است. اسناد بین المللی نیز با وجود اهتمام ویژه به موضوع تروریسم در قالب قطعنامه ها، پروتکل ها و اعلامیه های الزام آور در زمینه جرم انگاری رفتارهای بزهکارانه تروریستی، سندی مختص به تروریسم سایبری وجود نداشته و در دیگر اسناد مرتبط با تروریسم، به جرم انگاری تروریسم سایبری و حمایت از بزه دیدگان پرداخته نشده است.

    کلیدواژگان: تروریسم سایبری، بزه دیدگان، سازمان های بین المللی، حقوق ایران، اسناد بین المللی
  • مسعود مطلبی*، رحیم نوروزی صفحات 118-139
    زمینه و هدف

    رفتار خشونت آمیزی که عموما «تروریسم » نامیده می شود، به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، باعث نقض حقوق بشر می شود. به عبارت دقیق تر، از آنجا که برخورد با اقدامات تروریستی باید به صورت سازمانی و مداوم صورت گیرد و مستلزم اتخاذ تدابیر نسبتا شدید در مقایسه با سایر جرایم است، همواره این نگرانی وجود دارد که دولت ها حتی حکومت های مبتنی بر حاکمیت قانون و مردم سالاری از مسیر اعتدال و عقلانیت خارج شده و در چهارچوب مبارزه با تروریسم، خود مرتکب نقض یا تحدیدمحدودیت حقوق بشر شوند. از ای نرو، هدف اصلی این مقاله توصیف و تبیین نحوه رابطه علی میان این دومفهوم و ارایه راه کارهای مناسب جهت حل این معضل جهانی است.

    روش تحقیق

    روش تحقیق در این پژوهش از نوع تحلیلی- توصیفی است. روش گردآوری داده ها کتابخان های- اسنادی است و در آن از اسناد و سایر منابع دست اول، کتب و مقالات و منابع اینترنتی، استفاده شده است.

    یافته ها و  نتیجه گیری

    بهره گیری از رویکرد حقوق بشری برای بررسی و تجزیه و تحلیل تروریسم بین المللی، فرصتی را فراهم می آورد تا پژوهشگران و سیاست مداران، موضوع را به صورت بنیادین مورد بررسی و مطالعه قرار دهند و به جای اینکه مشکل و معضل تروریسم را تا سطح یک توطئه موهوم از جان بدولت یا گروهی از دولت ها تقلیل دهند یا اینکه آن را به بنیادگرایان اسلامی و کمونیسم بین الملل دوران جنگ سرد منتسب کنند، منصفانه و با دیدگاهی واقع گرایانه، دلایل اساسی یا عوامل زمینه ساز تروریسم را تعیین و مشخص کنند و همچنین در جهت برطرف کردن آن ها همکار ی کنند.

    کلیدواژگان: تروریسم، حقوق بشر، خشونت، حقوق بین الملل
|
  • Mohsen Gholami Razini * Pages 9-33
    Background and purpose

    Maintaining dignity and high human values and emphasizing the right to a fair trial to ensure that the accused will not be punished illegally and unjustly will lead to the adoption of a rule prohibiting trial and retrial in international instruments, including the Convention on Civil Rights. It became political. According to Iran's accession to this Convention, according to Article 9 of the Civil Code, the provisions of the Convention are in accordance with the law and are binding. Therefore, the present study seeks to answer the question of how this rule applies to jurisprudential sources, international criminal law and Iran?

    Research method

    This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of writing style. The information was collected through a library study by referring to academic and Internet scientific sources.

    Findings and Results

    The results of the research indicate that this rule is emphasized as the basic rights of the defendants in international criminal law; it is also accepted in jurisprudential sources and from the perspective of Islamic teachings. There have been ups and downs in Iran's legal system. So that this rule was forgotten after the revolution. Until with the compilation of the QMA (approved in 2013), it was accepted only in the realm of non-Shari'a punishments. While accepting this rule is in no way inconsistent with Iran's jurisprudential standards and domestic law, in many cases it can even be a strong legal backing for Iran's political actions.

    Keywords: Judicial Prohibition, Re-Punishment Rule, Jurisprudential Sources, International criminal law, Iranian criminal law
  • Suroush Amiri * Pages 34-57
    Background and Purpose

    The ideological ideology of Salafism has been at the forefront of Iran's political geography and, by expressing its deepest concern about these developments, has distanced itself from some of its origins and centers and made Iraq the mainstay of its activities.

    Method

    This research is descriptive-correlational and is a survey method. The statistical population of this research is all staff of faculty members and political science elite of Tehran. The sample of this study is 125 people who were distributed by using the contingency sampling (available) questionnaire. Data were gathered. The data gathering tool in this article is a questionnaire (a researcher made questionnaire consisting of 36 questions). The validity of the questionnaire was used to assess the validity of the questionnaire. The validity of the questionnaire was used and the Cronbach's alpha method was used to measure its reliability. After data collection, data analysis was performed using SPSS software.

    Findings

    The results of the study showed that the effect of four geopolitical variables is increasing; differences between Shiite and Sunni, export of goods to Iraq, security of the western borders, disturbance in the affairs of pilgrims of Atabat) is significant. However, due to the fact that the significance level of the gap in political relations between Iran and Iraq (0.886) and more than 0.05, the influence of takfiri flows on this variable is not confirmed.

    Keywords: Takfiri flows, Iraq, religious differences, border security, relations
  • Javad Monazami Tabar * Pages 58-78
    Background and Aim

    To understand the link between white-collar crime and national security, it is necessary to explore the concept of economic security after the corruption of their crimes, and to understand the impact of white-collar criminal behavior on national security or insecurity. Therefore, in this article, we seek to answer the question of how corruption and white-collar crimes affect economic security and, through it, the national security sphere.

    Method

    This research has been done in a descriptive-analytical way using library resources. As a whole, all the books, articles and works of all thinkers who have commented on white-collar crimes have been studied. Texts were selected and analyzed that included topics related to research questions.

    Results and Findings

    The sum of the theoretical studies conducted in this study shows that white-collar crimes first affect the economic security of societies and then threaten the national security sphere. Thus, these corruptions and crimes, after occurring in the form of discrimination and unjust justice, lead to the destruction of legitimacy, which is one of the important and key indicators of national security. As a result, national security is weakened.

    Keywords: National Security_Economic Security_crime & corruption_white collar_Legitimacy
  • MohammadSaeid Ebrahimpour *, Behrooz Javanmard Pages 79-91

    The existence of different states with separate sovereignty and related domestic laws is one of the most important obstacles to a common sense of justice. When the perpetrator commits a crime, his first thought is to escape the crime, and many countries for him will be a refuge for them and easy transportation in the present day will easily allow them to dos so. This study examines the challenges facing law enforcement officials in interacting with Interpol police and prosecuting transnational crime and seeks to improve Interpol's interactions and cooperation with the judiciary and with a closer look at the General Directorate of the International Police Organization, taking into account the situation of our country and special geographic location of Iran and the facilitation of communication between our country and other neighbors, many of the criminals will be expelled from the country. Therefore, the extradition of these people to Iran is accompanied by obstacles that have been addressed in the present study and the findings indicate that carriage and delivery under surveillance, eavesdropping and electronic monitoring of conversations and communications and conduct of hidden research by influential agents were effective ways of detecting and prosecuting transnational crimes, but due to the lack of cooperation of some governments with regard to human resource allocation, technical infrastructure and fear of political interference, interpolation with Interpol police challenged have been faced with challenge . At the end, there are also solutions to improve the situation.

    Keywords: Court officials, International police, Discovery, Prosecution, transnational crime
  • Mohammadjavad Heydarian Dolatabadi *, Rasoul Mazaheri Kuhanestani Pages 92-117

    Cyberspace, such as the real space, has been used by perpetrators to commit crimes and they are exploiting other activists in this space. The widespread and transnational nature of this crime has resulted in the fight against cybercrime and the persecution of its victims. So far, no effective action has been taken by the countries. Given the prevalence of cybercrime attacks across the globe, the need for attention paid to the victims of cyber terrorism in international law and international law is seen. No specific regulation has been devised to support the victims of cyber terrorism in Iranian law. By imposing penalties on perpetrators of cybercrime, only custodial support for cybercriminals has been made, and other needs of the victim remain unpaid. Therefore, material compensation for cybercrime victimization is also subject to certain general rules, such as the Civil Liability Law, to compensate for material damage to cybercriminals. International documents, despite the special focus on terrorism in the form of binding resolutions and declarations on the criminalization of criminal criminal behavior, do not contain a specific document on cyber-terrorism, and in other documents related to terrorism, the criminality of cyber-terrorism and victim support has not been addressed.

    Keywords: Criminological Terrorism, Victims, international organizations, Iranian law, International Documents
  • Masoud Motallebi *, Rahim Norouzi Pages 118-139
    Background and Purpose

    Extensive human rights abuses, including political repression, intolerance of dealing with minorities, marginalization of any dissenting voice, are among the factors that lead to the spread of violence and terrorist acts. On the other hand, violent behavior, commonly called "terrorism," directly or indirectly violates human rights. In other words, since dealing with terrorist acts must be organized and continuous, and requires relatively strict measures (compared to other crimes), there is always the concern that governments (even government-based ones) On the rule of law and democracy, they must deviate from the path of moderation and rationality and, within the framework of the fight against terrorism, commit themselves to violate or limit human rights. Therefore, the main purpose of this article is to describe and explain the causal relationship between these two concepts and provide appropriate solutions to solve this global problem.

    esearch method

    The research method in this research is analytical-descriptive. The data collection method is library-e-documentary and it uses documents and other first-hand sources, books and articles and internet resources.

    Findings and Conclusions

    Taking advantage of the human rights approach to investigating and analyzing international terrorism provides an opportunity for researchers and politicians to examine the issue fundamentally and instead of To reduce the problem and problem of terrorism to the level of an imaginary conspiracy on the part of the government or a group of states, or to attribute it to Islamic fundamentalists and internationa

    Keywords: terrorism, Human Rights, Violence, International law