فهرست مطالب

پژوهش نامه تاویلات قرآنی - پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1397)

پژوهش نامه تاویلات قرآنی
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید معارف*، لیلا سادات مروجی صفحات 9-31

    یکی از مفسران شیعی در قرن دوازدهم، «ابوالحسن شریف عاملی اصفهانی» صاحب کتاب «مقدمه مرآت الانوار و مشکات الاسرار» است. وی این اثر را به عنوان مقدمه ای بر تفسیر قرآن خود نوشته و البته تفسیر را به پایان نرسانده است. عاملی در این اثر، اهتمام خود را بر گرد آوری روایات باطنی و تاویلی قرار داده و در حجم عمده کتاب، برای حدود 1200 واژه ی قرآنی به ترتیب الفبا ، معنای تاویلی بر مبنای روایات ارایه داده است. انتخاب روایات توسط او، بر یک سری مبانی علمی و اعتقادی استوار بوده که می توان به مواردی چون اعتقاد به تحریف ناپذیری قرآن، حجیت ظواهر قرآن، حجیت روایات، اجتهاد ضابطه مند و پرهیز از اجتهاد بی اساس اشاره کرد. کتاب مذکور در منظومه آثار شیعی و از لحاظ اثر گذاری بر تفاسیر بعد از خود، جایگاه متوسط یا کمتری دارد و بنا به تصریح مولف، برای پر کردن خلا موجود در عصر وی نسبت به این روایات تالیف شده است. در عین حال، نظریات قرآن پژوهان معاصر که درمورد تاویل صاحب نظر و اثر هستند، در ارزیابی مبانی عاملی اصفهانی اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، تاویل، مبانی، ابوالحسن عاملی اصفهانی، مقدمه مرآت الانوار و مشکات الاسرار
  • سید رضا مودب، محسن دلیر* صفحات 32-54

    واژه تاویل بارها در قرآن به کار رفته و قرآن برای خودش ، قایل به تاویل شده که تلاش های بسیاری را برای یافتن مفهوم صحیح آن به خود معطوف ساخته است؛ علامه طباطبایی نظری جدید برای تعریف تاویل ارایه داده که شناخت آن، در کشف مراد قرآن از تاویل اهمیت ویژه ای دارد. در مقاله حاضر تلاش شده با استفاده از روش کتابخانه ای، تعریف علامه طباطبایی از تاویل در عرف قرآن، تبیین و عملکرد ایشان در کاربرد این واژه در المیزان،گردآوری گردد تا با تعریف ایشان، برداشتی صحیح از معنای تاویل در کاربرد این واژه در قرآن و تفسیر آن بدست آید و مشخص گردد که هیچ یک از تعریف های دیگر تاویل، به جز تعریف علامه طباطبایی، با مراد قرآن مطابقت ندارند و تاویل در تعریف علامه، از سنخ مفاهیم نیست، بلکه حقیقت واقعی و عینی یک واژه یا عبارت قرآنی است که در تمام تفسیر المیزان رعایت شده و تاویل، بر اساس تعریف رایج(بازگرداندن معنای ظاهری)، با هر انگیزه ای باشد، نادرست ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، تاویل، علامه طباطبایی، تفسیر المیزان، معناشناسی، کاربرد
  • مهدی ایزدی*، علی عبدالله زاده صفحات 55-73

    یکی از مهم ترین مفاهیمی که در ارتباط با تفسیر و بعضا مرادف با آن استعمال شده است، واژه تاویل است. درباره تاویل دیدگاه های متعددی وجود دارد که «ترادف با تفسیر»، «صرف از معنی ظاهر به معنی خلاف ظاهر» و نهایتا «دلالت بر باطن» مهم ترین این دیدگاه ها است. با وجود این که دیدگاه دلالت بر باطن، از شهرت کمتری برخوردار است، ادله متعددی آن را تایید می کند که از جمله مهمترین این ادله، دلالت آیات قرآنی و احادیث دال بر این معنی است. با این وجود ابهام مفهوم «باطن» کمتر از ابهام مفهوم «تاویل» نیست و همین مطلب، ماجرای «تاویل» را پیچیده تر می سازد. برخی بسیار ساده و سطحی از کنار «باطن» و «تاویل» می گذرند و روندی را طی می کنند که به نفی «باطن» و «تاویل» منجر می شود. علامه طباطبایی (ره) به «تاویل» نگاهی وجود شناسانه و به «باطن» نگاهی معناشناسانه دارد که نیازمند تحلیل و تبیین است. این مقاله در صدد بررسی تطبیقی دو مفهوم «باطن» و «تاویل» در دو ساحت وجود شناسانه و معناشناسانه است و اثبات می کند می توان به هر دو مقوله بر اساس دیدگاه علامه طباطبایی (ره) و امام خمینی (ره) به عنوان دو مفسر برجسته معاصر بر اساس نگرش وجود شناختی و معرفت شناختی نگریست.

    کلیدواژگان: تاویل قرآن، تفسیر قرآن، باطن قرآن، ظاهر قرآن، علامه طباطبایی، امام خمینی، معناشناسی، وجود شناسی
  • مهدی مطیع*، محمد مرادی، طاهره نوری دهنوی صفحات 74-109

    با تتبع در روایات موجود، به دست می آید که امام علی (ع) جایگاهی ویژه در تاویل دارا می باشد. با وجود اختلافات بین دیدگاه های مختلف تاویلی، ضرورت دستیابی به نوع نگاه امام علی (ع) در اینباره به عنوان یک مبنای معتبر در تشخیص  دیدگاه صحیح، مشخص می گردد. در راستای رسیدن به این هدف، روایات دربردارنده واژه تاویل از امام علی (ع)، مورد تحلیل قرار گرفت و سپس دیدگاه های مطرح تاویل با دو رویکرد عینی گرا و معناگرا در این روایات پیجویی شد. از جمله نتایج تحقیق حاضر این است که، امام علی (ع) به بیان معنای غیرظاهری آیات قرآن کریم (اعم از محکم و متشابه) و سایر گزاره های دینی پرداخته اند؛ تا به این وسیله ابعاد مختلف دین اسلام را تبیین، تفهیم و محقق نماید و این یکی از معانی اصلی تاویل نزد ایشان است. ذیل رویکرد معناگرا،  دیدگاه «تاویل به معنای خلاف ظاهر» (با رعایت قواعد و مصالح دین اسلام) مورد پذیرش قرار گرفت. ذیل رویکرد عینی گرا، دیدگاه علامه طباطبایی درباره تاویل به عنوان امور صرفا عینی و خارجی، رد شد. و قسمتی از دیدگاه ابن تیمیه که قایل به تاویل در معنای عملی کردن اوامر و نواهی الهی است، مورد پذیرش واقع شد.

    کلیدواژگان: تاویل، روایات تاویلی امام علی (ع)، دیدگاه تاویلی علامه طباطبایی، دیدگاه تاویلی ابن تیمیه
  • عباس بخشنده بالی* صفحات 110-138

    تصرف در معنای ظاهری کتاب مقدس(قرآن کریم) و جایگزینی معنایی دیگر که در باطن آن لحاظ گردیده یکی از دغدغه های مهم اندیشمندان دینی است. علی رغم مخالفت برخی اندیشمندان در فرقه های مختلف اسلامی، موافقان تاویل دینی به تبیین و توجیه آن پرداخته اند. پرسش تحقیق این است که: معتقدان به جواز تاویل در قرآن، در جایگزینی معنای باطنی به جای معنای ظاهری چه اموری را باید مد نظر قرار بدهند. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای در صدد است به بررسی تطبیقی دیدگاه ابن رشد و مولوی پیرامون ویژگی های اهل تاویل بپردازد. یافته های پژوهش حاضر این است که هر دو اندیشمند به تاویل در متون مقدس معتقد هستند. ابن رشد به عنوان فیلسوف مسلمان یکی از مهم ترین شرایط اهل تاویل را آشنایی با استدلال عقلی می داند. از سویی دیگر، مولوی به عنوان عارف مسلمان مهم ترین ویژگی اهل تاویل را  سلوک در وادی شهود عرفانی می داند.

    کلیدواژگان: ابن‏ رشد، مولوی، اهل تاویل، قرآن کریم، عقل، شهود
  • مریم توکل نیا، ولی الله حسومی* صفحات 139-154

    نوشتار حاضر به بررسی حرف «حتی» در قرآن پرداخته است که یکی از حروف پرکاربرد بوده و از جهت عملکرد به حرف«الی» شباهت دارد؛ بر همین اساس برخی، اکثر موارد کاربرد آن را به معنای «انتها» گرفته و گاه تاویلات نادرست از آیات ارایه کرده اند. اما معنای «انتها» معنای اولیه و پیش نمونه ای این حرف است و همه موارد کاربرد آن محدود به این معنای پیش نمونه ای نیست؛ بلکه با قرار گرفتن در بافت های متفاوت و از طریق استعاری از مفهوم «انتها»، مفاهیم انتزاعی دیگر را کدگذاری کرده است. از جمله این مفاهیم، مفهوم «انتقال» است. نوشتار حاضر به روش توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از اصول معناشناسی به تحلیل این حوزه ی معنایی حرف «حتی» پرداخته است. طبق بررسی های انجام گرفته گاهی حرف «حتی» با ایجاد تغییر در طرح واره ی اولیه ی آن، انتقال مسیر پیما از حالت، موقعیت یا مرتبه ای به حالت و مرتبه ای دیگر را نشان می دهد. به عبارت دیگر صرفا بیان کننده مرحله ی نهایی فعل نیست بلکه رسیدن به انتها و ورود مسیرپیما به مرحله جدید را کدگذاری می کند.

    کلیدواژگان: معناشناسی شناختی، استعاره مفهومی، حرف حتی، مفهوم انتقال
|
  • Pages 9-31

    One of the Shia commentators in the twelfth century, "Abolhassan Sharif Ameli Esfahani" that he is the owner of book "The Preface to Mer’atol- An’war and Mesh’katoll-Asrar ". He wrote this work as a preface to the interpretation of the Qur’an, of course he did not finish the interpretation. Ameli has focused on collecting inner and transcendental narrations in this work. And he has provided in the major volume of the book, at about 1200 Quranic words, to alphabet arrangement the paraphrase meaning based on narratives. Choice of narratives by him is based on a series of scientific and belief bases. Which can be found in cases such as belief in the not distorted of the Qur''an, the validity of the appearances of the Qur’an, the validity of the narrations, the disciplinary ijtihad, and the avoidance of unfounded ijtihad. This book among the Shiite works, has a moderate or lower position for influencing the interpretations after him. And according to the writer opinion, it is written to fill the gap in his era about these narratives. However, the views of contemporary Qur''anic scholars, who are authority on paraphrase, are very important in evaluating Ameli Esfahani foundations

    Keywords: Holy Qur’an, paraphrase, foundations, Abolhassan Ameli Esfahani, Preface by Mer’atol- An’war, Mesh’katoll-Asrar
  • Pages 32-54

    The word of Tawil used in Quran several time and Quran say that it has Tawil  and base of this reason lot of Muslim scholars have tried to find correct concept of this word. Allamah Tabatabai has new view in this field which has special importance for realization from Quranic meaning of Tawil. This article tried to explaining Tabatabai's viewpoint of Tawil definition by library method and collect his functions with this word in al-Mizan interpretation, then comparison it with the definition to cause right conclude of Tawil meaning in Quranic usage and its interpretation and specified that none of Tawil's definitions, except definition of Allamah Tabatabai, are correspond with Quran's aim and Tawil in Tabatabai's view is not a category of concepts, but it is real and objective fact of a Qur'anic word or phrase that practically observed in whole of al-Mizan interpretation and Tawil done with any motivation in Quran based of prevalent explanation is erroneous.

    Keywords: Quran, Tawil (paraphrase), Allamah Tabatabai, Al-Mizan Interpretation, conceptualization, usage
  • Pages 55-73

    One of the most significant concepts associated with commentary and sometimes synonymous with that word is the word paraphrase. Concerning the paraphrase, there are many views that are "synonymous with commentary," "avoiding the meaning of appearance means counter-appearance," and, finally, "implication of the ventricle", are the most important views. Given the fact that the viewpoint of the implication of the ventricle is less credible, it is confirmed with several reasons. One of the most significant reasons for this is the Qur'anic verses and related narratives. However, the ambiguity of the concept of "ventricle" is not less than the ambiguity of the notion of "paraphrase." And the same thing makes the story of "paraphase" more complicated. Somebody are very simple and superficial, alongside "ventricle" and "paraphrase." And they are undergoing a process that leads to a negation of "ventricle" and "paraphrase."  Allameh Tabatabai has a semantic look to "paraphrase," and an ontological look, to "ventricle". Which this issue requires analysis and explanation. This research seeks to comparative assessmentthe two concepts of "ventricle" and "paraphrase" in two aspects of ontological and semantic. And this investigation proves that both of the cases, based on the view of Allamah Tabatabai (RA) and Imam Khomeini (RA), as two outstanding contemporary commentators based on the cognitive and epistemological attitude can be viewed.

    Keywords: Quranic Paraphrase, Qur'anic Commentary, Qur'anic Ventricle, Appearance of the Qur’an, Allameh Tabatabai (RA), Imam Khomeini (RA), semantics, ontology
  • Pages 74-109

    By studying in existing narratives, it is determined that Imam Ali (AS) has a special situation in the paraphrase. Due to differences between the different perspectives, achieving Imam Ali's (AS) opinion in this regard is necessary as a valid basis in identifying the correct viewpoint. To achieve this goal, narratives that included the term "paraphrase" of Imam Ali (AS) were analyzed. Then, different views of the paraphrase were investigated by two objective and meaningful approaches in these narratives. One of the results of this research is that, Imam Ali (AS) has spoken out the invisible meaning of the Qur'anic verses (including Moh’kam and Mota’shabeh) and other religious issues. Due to explain, understand and realize different aspects of Islamic religion. And this is one of the main meanings of paraphrase to Imam Ali (AS). Following the semantic approach, the view of “paraphrase in the opposite of appearance" was accepted (in accordance with the rules and preferences of the Islamic religion). Following the objectivist approach, Allamah Tabatabai's view of the paraphrase as purely objective and external was rejected. And part of the view of Ibn Taymiyyah, who believed in the paraphrase of the meaning of the practice of divine commandments and divine vices, was accepted.

    Keywords: paraphrase, paraphrase narrations of Imam Ali (AS), Allamah Tabatabai's paraphrase view, Ibn Taymiyyah
  • Pages 110-138

    To modify of the apparent meaning of the Holy Qur'an and the other semantic substitution that contained in its ventricle, are one of the important concerns of religious scholars. In spite of the opposition of some scholars in various Islamic groups, religious paraphrase advocates have explained and justified it. The question of this research is that: The believers to paraphrase assent in Holy Qur’an in the replacement of the inner meaning rather than the apparent meaning, what issues they should consider. This investigation uses a descriptive-analytical method and with reference to library resources, compares the Ibn Rushd and Mulavi perspectives on the characteristics of the advocators of paraphrase.The findings of this research are that both scholars believe in paraphrase in Holy texts. Ibn Rushd as a Muslim philosopher,   considers one of the most important conditions of the advocators of paraphrase to be familiar with intellectual reasoning. On the other hand, Mulavi as a Muslim mystic, considers the most important characteristics of the advocators of paraphrase as a way of mystical intuition.

    Keywords: Ibn Rushd, Mulavi, the Advocators of Paraphrase, Holy Qur’an, Intellect, intuition
  • Pages 139-154

    In this research, one of the concepts of "even", which is the reporter of human experiential work, has been found in the Qur'an, is to explain its impact on Quranic conceptualizations, hence, among the various roles of the letter, even of attention to the texture and Various applications are obtained, the role of which leads to the transmission of a route from the state, position or rank to another state and order. This is described by descriptive-analytic method and by explaining the main and focal meaning of the letter and extraction of verses in which even the abstract concept of "transference" is explained in a metaphorical way, provides a more detailed analysis of the function of this verse in the verses and The basis for constructing this concept, which is shaped by the physical and human experiences, is to illustrate the methodological importance in the more actual interpretation of the Qur'anic words, including the letters.

    Keywords: cognitive semantics, even(hatta) letters, transposition, Metaphor