فهرست مطالب

نظریه های کاربردی اقتصاد - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1399)

فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هوشمند هاشمی*، تیمور محمدی، فرزانه خلیلی، فرید عسگری صفحات 1-28
    هدف این مطالعه برآورد تابع تقاضای بنزین با استفاده از مدل حالت - فضا و دلالت های حاصله برای آزادسازی قیمت آن با روش فیلتر کالمن در قالب الگوی ضرایب متغیر در طول زمان است. برای این منظور از داده های مربوط به ترازنامه انرژی و شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران در طی سال های 1396-1374 استفاده شده است. نتایج برآورد مدل مبین آن است که کشش قیمتی بنزین در دوره موردبررسی متغیر بوده و بعد از اجرای هدفمندی یارانه ها (1389 تا 1396) در برخی از فصول سال قدرمطلق کشش قیمتی بنزین افزایش و در برخی از فصول سال کاهش یافته است. با سه سناریو متفاوت، پیش بینی شد که هرسال با افزایش 10 درصد قیمت بنزین در برنامه ششم توسعه، تقاضای بنزین برخلاف انتظار کاهش نمی یابد و همچنین به دلیل اینکه قدرمطلق کشش قیمتی بنزین در ابتدای برنامه ششم توسعه بیشتر و در انتهای برنامه کمتر است، نباید افزایش قیمت بنزین در طول برنامه یکسان باشد و لذا به برنامه ریزان و سیاست گذاران جهت کنترل تقاضای بنزین توصیه می شود که افزایش قیمت بنزین را در برنامه ششم توسعه بیشتر از 10 درصد تعیین کنند و این افزایش قیمت از ابتدای برنامه تا انتهای برنامه به صورت صعودی باشد.
    کلیدواژگان: تقاضای بنزین، مدل حالت-فضا، فیلتر کالمن، سرعت آزادسازی قیمت ها، ضرایب متغیر در طول زمان
  • محمد مهدی زارع، زهرا نصراللهی*، حجت پارسا صفحات 29-60

    با توجه به نقش زنان (به عنوان نیمی از جمعیت جامعه) در فعالیت های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، هدف اصلی این مقاله، بررسی تاثیر تکانه مثبت عرضه نیروی کار زن، تکانه پولی و تکانه تکنولوژی بر متغیرهای کلان اقتصادی در ایران است. برای مشاهده تاثیرات این تکانه ها بر متغیرهایی مانند تولید، اشتغال زنان، مردان، اشتغال کل و شکاف جنسیتی در اشتغال، از یک الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی نیوکینزی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که تکانه پولی و تکانه تکنولوژی، موجب افزایش تولید، اشتغال کل، اشتغال زنان و مردان می شوند. این تکانه ها اشتغال مردان را بیش از اشتغال زنان افزایش داده، در نتیجه، نابرابری جنسیتی در بازار کار افزایش می یابد. تکانه مثبت عرضه نیروی کار زن، تولید، اشتغال کل و اشتغال زنان را افزایش، و اشتغال مردان را کاهش می دهد. در نتیجه این تکانه، نابرابری جنسیتی در اشتغال کاهش می یابد. مدل ارایه شده در این پژوهش، به سیاست گذاران و برنامه ریزان اقتصادی کمک می کند تا هنگام اجرای سیاست های اقتصادی، تاثیرات این سیاست ها، بر متغیرهای اقتصادی، به خصوص بر میزان اشتغال زنان و مردان، را برآورد نمایند و با اعمال سیاست های مناسب، عدم کارآیی های ناشی از این سیاست ها را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: نابرابری جنسیتی، اشتغال، الگوی تعادل عمومی پویای تصادفی
  • قاسم نجفی کاج آباد*، محمدتقی گیلگ حکیم آبادی، منصور زراء نژاد، علیرضا پورفرج صفحات 61-90

    اصلاح نظام مالیاتی همواره از دغدغه های اصلی اقتصاددانان بوده و از چالش های مهم سیاست گذاران است. از دغدغه های نظام مالیاتی ایران توجه به پرداخت های واجب شرعی (خمس) و خیرات به منظور ترغیب مردم و کاهش بار مالیاتی است. یکی از پیشنهادها جایگزینی خمس به جای مالیات های متناظر بر درآمد است. خمس ساختاری همانند مالیات بر مجموع درآمد با نرخ یکنواخت دارد. در این تحقیق آثار اقتصادی این پیشنهاد ارزیابی می شود. ارزیابی پیشنهادهای مالیاتی غالبا با انجام شبیه سازی هایی مورد مطالعه قرار می گیرند. تحقیق حاضر پیشنهاد تغییر ساختار مالیات بر درآمد شخصی در ایران با ویژگی های خمس (یکسانی نرخ و اعمال آن بعد از مصرف) را با استفاده از مدل تعادل عمومی قابل محاسبه پویا و ماتریس حسابداری اجتماعی 1390 ارزیابی می کند. نتایج تحقیق نشان می دهد پس انداز خانوار طی یک دوره 30 ساله کاهش یافته و در عین حال مصارف شخصی یا خانوار افزایش می یابد و به عبارتی مصرف زمان حال ترجیح دارد. علی رغم اثر افزایشی مصرف، کاهش پس انداز، کاهش سرمایه گذاری را در پی داشته و نهایتا تولید ناخالص داخلی کاهش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: خمس، اصلاح مالیات بر درآمد شخصی، مالیات یکسان، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه
  • یلدا مصطفی پور، امیر منصور طهرانچیان*، احمد جعفری صمیمی، سعید راسخی صفحات 91-116
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر آستانه ای نوسان های نرخ ارز بر سرمایه گذاری بخش خصوصی در ایران است. برای این منظور از داده های سال های 1353-1396 و روش خودرگرسیون آستانه ای و الگوی واریانس ناهمسانی شرطی استفاده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، وجود حد آستانه ای در تاثیر نوسان های نرخ ارز بر سرمایه گذاری بخش خصوصی در ایران تایید شد. بر این اساس با وجودی که اثر افزایش نوسان های نرخ ارز بر سرمایه گذاری این بخش در مقادیر کم تر از حد آستانه، منفی است، اما به لحاظ آماری اثر معنادار مشاهده نشد. همچنین، در رژیم ارزی با نوسان های بالای حد آستانه ای 2122 ریال، تاثیر منفی نرخ ارز بر سرمایه‎گذاری بخش خصوصی، افزایش یافته است. بنابراین، اگرچه اثر نوسان نرخ ارز بر سرمایه گذاری بخش خصوصی همواره منفی بوده است، اما با افزایش نوسان نرخ ارز به رقم بیش تر از حد آستانه، تاثیر نوسان نرخ ارز بر مخارج سرمایه-گذاری بخش خصوصی، معنی دار و اثر کاهنده آن، تقویت شد. علاوه بر این، بر اساس یافته های پژوهش، تولید ناخالص داخلی و سرمایه گذاری بخش خصوصی با یک وقفه، اثر مثبت و معنادار و سرمایه گذاری دولتی، اثر منفی و معنی دار بر سرمایه گذاری بخش خصوصی دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری بخش خصوصی، خود رگرسیون آستانه ای، نوسانات نرخ ارز
  • شهریار زروکی*، آرمان یوسفی بارفروشی، یاسر مهری کارنامی صفحات 117-148
    گسترش سیستم ارز دو نرخی نگرانی ها را درباره عدم توازن در متغیرهای کلان اقتصادی و به ویژه نابرابری درآمد را افزایش می دهد. تورم و بیکاری نیز ازجمله متغیرهای کلان اقتصادی است که می تواند بر نابرابری درآمد اثرگذار باشد. بر این اساس، مطالعه حاضر می‎خواهد نقش شکاف نرخ ارز (دلار) و نامتقارنی نرخ بیکاری و تورم را بر نابرابری درآمد مورد بررسی قرار دهد. برای این منظور با اتکا به داده‎ها در دوره 1396-1357 از رهیافت خودتوضیحی با وقفه های توزیعی غیرخطی در برآورد الگو استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که شکاف نرخ ارز در هر دو قالب خطی و غیرخطی، اثر مثبت (نامطلوب) بر نابرابری درآمد دارد. بیکاری در قالب خطی تنها در بلندمدت اثر مثبت (نامطلوب) بر نابرابری درآمد دارد. در قالب غیرخطی در کوتاه مدت، کاهش ها در بیکاری اثر مثبت (مطلوب) بر نابرابری دارد. همچنین در بلندمدت، هم افزایش ها و هم کاهش ها در بیکاری اثر مستقیم بر نابرابری درآمد داشته و اندازه اثر مطلوب ناشی از کاهش ها در بیکاری بیش از اثر نامطلوب ناشی از افزایش ها است؛ بنابراین نامتقارنی بیکاری در اثرگذاری بر نابرابری درآمد هم در هر دو دوره تایید می شود. تورم در قالب خطی، اثر مستقیم بر نابرابری درآمد دارد ولی در قالب غیرخطی، هم در کوتاه مدت و هم در بلندمدت کاهش ها در تورم با اثر مثبت (مطلوب) بر نابرابری همراه است. از اینرو تورم نیز اثر نامتقارن نابرابری درآمد دارد. یافته دیگر آنکه میزان اثرپذیری مطلوب نابرابری درآمد از کاهش ها در نرخ بیکاری بیش از اثرپذیری مطلوب آن از کاهش ها در تورم است.
    کلیدواژگان: شکاف نرخ ارز، بیکاری، تورم، نابرابری درآمد
  • سید علی حسینی ابراهیم آباد، . خلیل جهانگیری*، حسن حیدری، مهدی قائمی اصل صفحات 149-184

    خصلت چولگی، دمهای پهن و بعد فرکانس از ویژگیهای مهم سریهای زمانی مالی میباشد که در مدلهای اقتصاد سنجی کلاسیک چندان مورد توجه قرار نگرفته است. از اینرو در مطالعه حاضر از یک رویکرد ناهمسانی واریانس شرطی بیزی مبتنی بر آنالیز موجک جهت بررسی اثر سرریز تلاطم و همبستگی های پویای شرطی در سه زیر دوره میان بازده های روزانه شاخص سهام گروه های خودرو و ساخت قطعات، گروه بانکی و گروه فرآورده های نفتی طی بازه زمانی 24/9/1387 الی 31/01/1398 استفاده شده است. زیر دوره ها عبارت اند از: دوره قبل از توافق برجام، دوره پسا برجام و دوره بعد از خروج آمریکا از برجام. نتایج مدل Bayesian DCC GARCH (1,1) ضمن رد فرضیه مدل CCC براساس توزیعهای پسین حاشیه ای در مقابل فرضیه مدل DCC در تمامی زیربخشها حاکی از یکسان نبودن شدت تاثیر شوکها بر تلاطم بازده سهام گروه های منتخب در موجکها (نوساناتی) و زیر دوره های مختلف است. همچنین تحلیل نمودارهای همبستگی شرطی پویای بیزی برای هر زیر دوره و در هر موجک سهام متفاوتی را جهت سرمایه-گذاری در راستای انتخاب یک بدل مناسب به منظور پوشش ریسک توصیه می کند. از ایده اصلی استفاده شده در این پژوهش میتوان در برآوردهای مربوط به رسیک دارایی ها و انتخاب سبد دارایی بهینه استفاده نمود.

    کلیدواژگان: اثر سرریز، واریانس شرطی، رویکرد بیزی، شاخص های بورس اوراق بهادار
  • نسیم مهین اصلانی نیا، بهزاد سلمانی*، فیروز فلاحی، حسین اصغرپور صفحات 185-210
    امروزه بررسی و پیش بینی میزان پایداری آثار بحران ارزی بر متغیرهای کلان اقتصادی به ویژه تولید ناخالص داخلی از اهمیت بالایی برای سیاست گذاران اقتصادی برخوردار است. در این راستا هدف اصلی مقاله حاضر بررسی اثر بحران ارزی بر پویایی های تولید ناخالص داخلی طی سال های 1970-2016 می باشد. برای دستیابی به این هدف، مدل تجربی تحقیق با بهره گیری از مبانی نظری تحقیق و رهیافت مربعات تعمیم یافته پانلی برآورد شده است. طبق نتایج به دست آمده اثر منفی بحران ارزی بر تولیدناخالص داخلی در کوتاه مدت تایید می شود. جریان سرمایه خارجی و بدهی های کوتاه مدت خارجی از عوامل تشدیدکننده اثر بحران ارزی بر تولیدناخالص داخلی در کوتاه مدت بوده و نرخ رشد صادرات و تغییرات رابطه مبادله تعدیل کننده اثر بحران ارزی بر تولید ناخالص داخلی به شمار می آیند. افزایش عرضه پول ملی و همچنین افزایش مخارج دولت و کسری بودجه از عوامل تشدیدکننده آثار بحران هستند. افزایش نرخ بهره نیز موجب افزایش اثرات منفی بحران ارزی بر تولید ناخالص داخلی می شود.
    کلیدواژگان: بحران ارزی، پویایی های تولید ناخالص داخلی، مربعات تعمیم یافته پانلی
  • حمید سپهردوست*، راضیه داوری کیش، مریم ستاره ئی صفحات 211-238
    در ادبیات اقتصاد تجارت بین الملل، مفهوم رویکرد پیچیدگی اقتصادی اشاره به این معنا دارد که نوع محصولات و فناوری تولید شده در کشور، معرف میزان دانش مولد جامعه بوده و ظرفیت تولیدی تجاری محصولات نیز بستگی کامل به برخورداری کشورها از میزان انباشت دانش مولد نهفته در اقتصاد تولید دارد. در این راستا، اتخاذ سیاست آزاد سازی تجاری دولت تاثیر بسزایی بر ساختار کل اقتصاد و همچنین انتقال دانش و ایده ها دارد؛ به‏طوریکه بنگاه های خارجی با استفاده از دانش سرریز شده به داخل، به نوآوری محصول دست می زنند که سبب می شود ارزش افزوده آنها نیز با رشد افزایشی همراه شود. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر سیاست آزادی تجاری دولت بر پیچیدگی اقتصادی کشورهای درحال توسعه عضو گروه دی هشت (D8)، طی دوره 2017-2002 با استفاده از روش اقتصادسنجی خودرگرسیون برداری پانل دیتا (PVAR) است. نتایج آزمون عکس العمل آنی نشان می‏دهد، در طول یک دوره 10 ساله، با بروز شوک مثبت از جانب متغیرهای آزادی تجاری، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و تشکیل سرمایه ثابت ناخالص، پیچیدگی اقتصادی افزایش می یابد اما در بلندمدت اثر واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای ابتدا افزایشی است و پس از یک دوره کوتاه مدت تاثیر مثبت کاهشی را در پیش می گیرد. همچنین نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان می دهد، به ترتیب متغیرهای پیچیدگی اقتصادی، واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص، آزادی تجاری و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بیشترین تاثیر را بر پیچیدگی اقتصادی دارند.
    کلیدواژگان: آزادی تجاری، پیچیدگی اقتصادی، کشورهای درحال توسعه (D8)، خودرگرسیون برداری پانل دیتا (PVAR)
  • فاطمه بزازان*، آیدا سمواتی صفحات 239-264

    گسترش مصرف انرژی و روند رو به افزایش انتشار آلاینده های ناشی از احتراق حامل های انرژی در جهان، موجب شده که بحران های زیست محیطی به عنوان یکی از مهم ترین چالش های فراروی دولت ها در قرن بیست و یکم شناخته شود. اعمال سیاست مالیات بر دی اکسید کربن یکی از سیاست های کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن از یکطرف و افزایش درآمد دولت از طرف دیگر شناخته شده است. اعمال این سیاست دارای اثرات توزیعی است که سنجش آن می تواند به سیاست گذاران کمک شایانی کند. در این راستا، هدف اصلی مقاله مطالعه آثار توزیعی مالیات بر دی اکسید کربن بر درآمد خانوارهای شهری و روستایی به کمک مدل داده ستانده زیست محیطی است. پایه آماری تحقیق شامل جدول داده ستانده سال 1390 مرکز آمار ایران، مصرف فرآورده های نفتی وزارت نیرو، هزینه و بودجه خانوارهای شهری و روستایی 1390 است. نتایج نشان می دهد در صورت اعمال مالیات بر دی اکسیدکربن، نابرابری در شهرها گسترده تر و در روستاها افزایش نمی یابد.

    کلیدواژگان: مالیات بر دی اکسید کربن، مدل داده ستانده زیست محیطی، شاخص Suit
  • سیامک شکوهی فرد، رویا آل عمران*، نادر مهرگان، فرزاد رحیم زاده صفحات 265-288

    نرخ اشتغال جزو کلیدی ترین شاخص های بازار کار بوده و تابع مولفه های مختلف اقتصادی می باشد. یکی از مهم ترین عوامل موثر بر اشتغال، متغیر فساد می باشد. از این رو در این تحقیق، تاثیر شاخص های مختلف فساد بر سطح اشتغال در ایران و کشورهای منتخب اسلامی در بازه زمانی 2018 -2000 مطالعه شده و سه مدل جداگانه برآورد شده است. قبل از برآورد مدل ها به روش پانل دیتا، آزمون وابستگی مقطعی پسران در مدل های برآوردی انجام شده و در سطح معناداری 5 درصد، وجود وابستگی مقطعی بین متغیرهای مدل پذیرفته شد. از این رو برای برآورد مدل و حصول نتایج قابل اطمینان، از روش به روزرسانی مکرر و کاملا تعدیل شده (Cup-FM) استفاده شد. نتایج برآورد مدل نشان داد که در هر 3 مدل، شاخص فساد تاثیر منفی بر نسبت شاغلین به کل جمعیت داشته و این تاثیر در سطح معناداری 5 درصد به لحاظ آماری معنادار است. تاثیر تسهیلات اعطایی بانک ها بر نسبت شاغلین به کل جمعیت در هر سه مدل مثبت بوده اما در سطح معناداری 5 درصد به لحاظ آماری معنادار نمی باشد. موجودی سرمایه و نرخ دستمزد واقعی به ترتیب، بر نسبت شاغلین به کل جمعیت تاثیر مثبت و منفی داشته و این تاثیر در سطح معناداری 5 درصد به لحاظ آماری معنادار است. باز بودن تجاری نیز بر نسبت شاغلین به کل جمعیت تاثیر مثبت داشته و تنها در مدل اول، این تاثیر به لحاظ آماری معنادار بوده است. براساس نتایج برآورد شده، تاثیر تورم بر سطح اشتغال منفی بوده و این تاثیر(به ‍جز مدل دوم) به لحاظ آماری معنادار بوده است.

    کلیدواژگان: فساد، اشتغال، روش به روزرسانی مکرر و کاملا تعدیل شده، ایران
|
  • Hooshmand Hashemi *, TAIMOR MOHAMMADI, Farzane Khalili, Farid Asgary Pages 1-28
    The purpose of this paper is to investigate the estimation of gasoline demand by the state-space model and the implications for price liberalization using the Kalman filter technique in the framework of time-varying pattern. For this purpose, data on the Energy Balance Sheet and the National Iranian Oil Refining and Distribution Company during the period of 1396-1374 have been used. The results of the estimation of the model indicate that the price elasticity of gasoline varies in the period under review and after implementing the targeted subsidies (1389-1396) in some seasons of the year, absolute value the price of gasoline increased and decreased in some seasons. With three different scenarios, it is expected that each year, with a 10% increase in gasoline prices in the sixth development plan, Unexpectedly, demand for gasoline will not decrease .Also, due to the fact that absolute value of the stretching of the price of gasoline at the beginning of the sixth plan of development is greater and at the end of the program, the gasoline price increase over the program should not be the same. Therefore, it is recommended that planners and policy makers to control the demand for gas should set the price of gasoline in the sixth development plan more than 10% and this increase should be from the beginning of the program to the end of the program ascending.
    Keywords: gasoline demand, state-space model, Kalman filter technique, time varying coefficients
  • MohammadMahdi Zare, Zahra Nasrollahi *, Hojat Parsa Pages 29-60

    Women, as half of the population of the society, play a decisive role in economic, political and social activities. So, in this paper, the effects of monetary, supply of female labor force and technology shocks on macroeconomic variables such as production, employment of women and men, total employment and gender inequality in the labor market are discussed, in the framework of a DSGE model. The results indicate that monetary and technology shocks increase production, employment of women and men, and total employment. These shocks increase men's employment more than women's, and as a result, gender inequality in the labor market increases. Supply of female labor force shock increases production, total employment and women's employment, and reduces men's employment, as a result, gender inequality in the labor market decreases. This study helps economic policymakers and planners to assess the impact of these shocks on economic variables, especially on the employment of men and women, and gender inequality in the labor market, and, by adopting appropriate policies, reduce the inefficiencies.

    Keywords: gender inequality, Employment, Dynamic Stochastic General Equilibrium Model
  • Ghassem Najafi Kajabad *, MohamadTaghi Gilak, Mansour Zarra Nezhad, Alireza Pourfaraj Pages 61-90

    The reform of the tax system has always been a major concern for economists as well as a major challenge for policymakers. One of the main priorities of the Iranian tax system is to delve into consideration of obligatory religious payments (Khums) and charity in order to persuade people to pay taxes as well as to reduce tax burden. One of the suggestions have been offered in this field is to substitute Khums for the corresponding income taxes. Khums has a structure the same as tax on total income with a flat rate. In the present contribution, the economic effects of this suggestion were evaluated. The assessment of tax proposals is often studied by performing simulations. The present study evaluated and asserted the suggested changes in the personal income tax structure in Iran with the features of khums (rate unionization and its post-consumption) via the Dynamic Computable General Equilibrium Model and the Social Accounting Matrix 1390 (2011). The outcomes of the present study showed that the household savings have been declined over a 30-year period, while household consumption and expenses have increased at the same period of time. In other words, current consumption is preferable rather than saving for the future. In spite of increasing consumption, reduction in saving has resulted in lower investment, which ultimately it would cause a decrease in GDP.

    Keywords: Khums, Personal Income Tax Reform, Flat Tax, Computable General Equilibrium Model
  • Yalda Mostafapour, Amir Mansour Tehranchian *, Ahmad Jafari Samimi, Saeed Rasekhi Pages 91-116
    The purpose of this study is to investigate threshold effects of exchange rate fluctuations on private investment in Iran. For this purpose, were used the data from 1974-2017 and Generalized Autoregressive conditional heteroskedasticity and atouthreshold regression model. Based on the results obtained, is confirmed existence of the impact of thresholds on and exchange rate fluctuations on private sector investment in Iran. Accordingly, although the effect of increasing exchange rate fluctuations less than the threshold on the investment in this sector was negative, no statistically significant effect was observed. Also in the currency regime with fluctuations above the threshold of 2122 Rials, is increased the negative impact of the exchange rate on private sector investment. So, although, the effect of exchange rate fluctuations on private equity investment has always been negative, if the exchange rate volatility exceeds the threshold, the effect of the exchange rate fluctuations on private sector investment, significant and its reducing effect was reinforced. In addition, according to the research findings, GDP and private sector investment with a lag,have a positive and significant effect and government investment has a negative and significant effect on private sector investment.
    Keywords: atouthreshold regression, exchange rate fluctuations, Investment private sector
  • Shahryar Zaroki *, Arman Yousefi Barfurushi, Yaser Mehri Karnami Pages 117-148
    The expansion of the dual exchange system (official and unofficial) increases the concerns about imbalances in macroeconomic variables, particularly, income inequality. Also, Inflation and unemployment are as the macroeconomic variables that can affect income inequality. Accordingly, the present study wants to investigate the role of the black market premium (Dollar) and the asymmetric effect of the unemployment rate and inflation on income inequality. For this purpose, based on the annual data between 1978 and 2017, a non-linear autoregressive distributed lag approach has been used in estimation. The results show that the black market premium in both linear and non-linear forms has a positive (undesirable) effect on income inequality. Unemployment in linear form has a positive (undesirable) effect on income inequality only in the long run. In non-linear form, the decreases in unemployment have a positive (desirable) effect on inequality in the short run. In the long run, both increases and decreases in unemployment have a direct impact on income inequality and the value of the desirable effect of decreases in unemployment is more than the undesirable effect of increases. Thus, the impact of asymmetric unemployment is confirmed on the income inequality in both the short and long run. Inflation in linear form has a direct effect on income inequality, but in non-linear form, both in the short and long run, decreases in inflation have a positive (desirable) effect on inequality. Hence, inflation also has an asymmetric effect on income inequality. Another finding is that
    Keywords: Black Market Premium, unemployment, Inflation, Income Inequality
  • Ali Hoseini, Hassan Heidari, Mahdi Ghaemi Asl Pages 149-184

    Characteristic of skewness, fat tails and frequency dimension are important features of financial time series that have not been taken into account in classical econometric models. Therefore, in this study, the Bayesian method for conditional variance heteroscedasticity based on wavelet analysis has been used to investigate the volatility spillover effect and dynamic conditional correlations in three sub-periods between the daily return data of selected Tehran Stock Exchange (TSE) indices during the period from December 14, 2008 to April 20, 2019. Sub-periods are defined according to the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), which includes the pre-JCPOA period, JCPOA period, and the period after United States withdrawal from the JCPOA. The results of the Bayesian DCC GARCH (1,1) model, with the rejection of the constant conditional correlation hypothesis versus the dynamic conditional correlation hypothesis based on posterior marginal distribution in all subsections, indicates that the impact of shocks on the volatility of stock returns in wavelets and sub-periods are not the same. Also, Bayesian dynamic conditional correlation graphs are recommended for each sub-periods and in each wavelet, a different stock for a suitable investment. The main idea used in this research can be used in the calculations of asset risks and the selection of optimal asset portfolios.

    Keywords: Spillovers Effect, Conditional variance, Bayesian Approach, Selected Indices of the Tehran Stock Exchange
  • Nassim Mehin Aslani Nia, Behzad Salmani *, Firouz Fallahi, Hossein Asgharpour Pages 185-210
    It is important for economic policy makers to study and predict the sustainability of currency crisis effect on macroeconomic variables, especially GDP. In this regard, the main purpose of this paper is to examine the effect of currency crisis on GDP dynamics during 1970-2016. In this regard, the empirical model has been estimated using the theoretical basis of the research and GPS approach. According to the results, the negative effect of the currency crisis on GDP is confirmed in short run. Foreign capital inflow and short-term foreign debt are among the factors exacerbating the effect of currency crisis on GDP growth in short run. The rate of export growth and the changes in terms of trade are moderating effect of currency crisis on -GDP. Increasing the supply of national currency as well as increasing government spending and budget deficits are exacerbating effect of crisis. Rising interest rates also increase the negative effects of currency crisis on GDP
    Keywords: Currency Crisis, GDP dynamics, PGLS
  • Razieh Davarikish, Maryam Setarehie Pages 211-238
    In the literature of international trade economics, the approach of economic complexity implies that the type of products and their production technologies represent the amount of productive knowledge available and the commercial production capacity of the products depends entirely on the countries enjoying the amount of productive knowledge accumulated in the production economy. In this regard, the adoption of trade liberalization policies has a major impact on the overall structure of the economy as well as on the transfer of knowledge and ideas, through foreign trade imports, which leads to product innovation and increased value added generating. The purpose of this study was to investigate the impact of government trade liberalization on the economic complexity of eight developing economies named Group D8 member countries during the period 2002-2017; using the PVAR method. immediate reaction test results show that, over a period of 10 years, economic complexity increases with positive shock from variables of trade freedom, foreign direct investment and gross fixed capital formation, but in the long run, the effect of imports of intermediary and capital goods is initially increasing and, after a short period, has a positive downward effect. The results of the analysis of variance also show, the variables of economic complexity, import of intermediate and capital goods, gross fixed capital formation, trade freedom and foreign direct investment respectively have the most impact on economic complexity, respectively.
    Keywords: Trade liberalization, economic complexity, developing countries (D8), PVAR
  • Aida Samavaty Pages 239-264

    The environmental crises, caused by the increased energy consumption and the increasing trend of pollutants emissions resulted from energy carrier’s combustion in the world, is recognized as one of the most important challenges faced by governments in the 21st century. The CO2 taxation is considered as one of the CO2 emission reduction policies in one hand and increases government income on the other hand. Implementation of this policy has distributive effects that can help policymakers measure it. The present study aimed to investigate the distributive effects of CO2 taxation on urban and rural households’ incomes, using the environmental input-output approach. Main data bases in this study are: 2011 input-output table of Static Centre of Iran that is aggregated to 12 sectors due to statistical constraints on sectoral energy consumption. The second data base is consumption of petroleum products of economic was obtained from energy balanced sheet 2011. Rural and urban expenditure and incomes’ households are collected from 2011 Static Centre of Iran, This results show that the distributional effect of the carbon tax on rural household is progressive but for urban households not.

    Keywords: Environmental input-output model, CO2 taxation, Suit index
  • Siamak Shokouhifard, Roya Aleemran *, Nader Mehregan, Farzad Rahimzadeh Pages 265-288

    The employment rate is among the key indicators of the labor market and is subject to various economic components. One of the most important factors affecting employment is the corruption variable. Therefore, in this study, the effect of different indicators of corruption on employment level in Iran and Selected Islamic Countries is studied and three separate models are estimated in the period 2000- 2018. After estimating the models using panel data method, the cross-sectional dependency test was performed on the estimated models and at the 5% significance level, the existence of cross-sectional dependency was accepted. Therefore, for obtain reliable results, the Cup-FM Method was used to estimate the model. The results of model estimation showed that in all three models, corruption index had a negative effect on employee-to-population ratio and this effect was statistically significant at the 5% level of significance. The effect of banks' lending facilities on the ratio of employee-to-population ratio was positive in all three models but not significant at the 5% level. Capital stock and real wage had a positive and negative effect on employee-to-population ratio, respectively, and this effect was statistically significant at the 5% level. Trade openness also had a positive effect on the employee-to-population ratio, and only in the first model was this effect statistically significant. According to the estimated results, the effect of inflation on employment level was negative and this effect (except in the second model) was statistically significant.

    Keywords: Corruption, Employment, Cup-FM, Iran