فهرست مطالب

جستارنامه ادبیات تطبیقی
پیاپی 4 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منیژه فرجیان محترم، علی دهقان*، ایوب کوشان صفحات 15-22

    افول فراروایت از ویژگی های مهم داستان های پسامدرنیستی است. از نویسندگان پسانوگرا شیرزادی در رمان «هلال پنهان» و روانی پور در رمان «کولی کنار آتش» از منطق داستان نویسی کلاسیک عدول و فراروایت داستان نویسی را نقض کرده اند. اهمیت این موضوع در آن است که شیرزادی کوشیده میان نظام میدان رزم و فضای پسامدرن، همسانی بیافریند و روانی پور زوال فراروایت های کلان در جامعه عشایری جنوب ایران را در رمان خود و طرز نگارش آن، بازنمایی کند. به دلیل تطبیق دو فضای زندگی پر از تکاپو (جنگ و زندگی عشایری)، رویکرد این دو نویسنده از جهاتی همانندی می یابد. از این رو در این مقاله سعی شده است شگردهای این دو نویسنده در تبیین مولفه های افول یافته در زمینه داستان نویسی مقایسه شود. مولفه هایی که در این جستار تحلیل شده اند، نشان می دهد شیرزادی با اریه تصویری گویا از یک نوع ادبی نامنسجم، فروپاشی فراروایت نویسندگی را با ساختار خاص میدان رزم بازآفرینی کرده و به خوبی توانسته است دلاوری و زبونی و آشفتگی و بحران هویت را منعکس کند و روانی پور نیز با نقض اصول داستان نویسی شیوه کلاسیک - به عنوان یک روایت بزرگ - توانسته در فضای پسامدرن، صحنه زندگی سنتی را در یک داستان بازسازی کند و با نمادپردازی، مهم ترین ویژگی انسان پسامدرن، یعنی بی هویتی را ترسیم نماید. اما عناصر ناقض فراروایت داستان نویسی در هلال پنهان، متنوع و غنی تر از کولی کنار آتش است و برساختگی به عنوان شاخصه فنی «هلال پنهان» در «کولی کنار آتش» نمود اندکی دارد.

    کلیدواژگان: فراروایت، مقایسه، هلال پنهان، کولی کنارآتش
  • اعظم احمدی رکن آباد، محبوبه خراسانی*، شهرزاد نیازی صفحات 23-45

    عشق به میهن، مسئله مهمی است که در اشعار شعرای میهن دوست و مبارز دوره معاصر به وضوح دیده می شود. فرخی یزدی و بشاره الخوری دو شاعر معاصرند که در دوره خفقان حاکمان مستبد، زندگی می کردند و وطنشان از بی عدالتی و استبداد حکام داخلی و دخالت بیگانگان در امور کشور و وابستگی به سیاست های استعماری غرب، به ویژه استعمار روس و انگلیس، رنج می برد. مقاله حاضر با کنکاش و واکاوی اشعار فرخی یزدی و بشاره الخوری سعی دارد تا به بررسی مقوله عشق به میهن در اشعار این دو شاعر متعهد پرداخته و مضامین مشترک اجتماعی و سیاسی مرتبط با میهن پرستی در آثار آن ها را بررسی نماید. این مقاله بر پایه مطالعات کتابخانه ای و روش توصیفی و تحلیلی و بر اساس تشابه زمینه های اجتماعی مشترک و با تکیه بر ادبیات تطبیقی قرار دارد و در این راستا، جلوه های مشترکی چون توجه به مفاخر قومی و ملی، دعوت به اتحاد، توجه به قشر مستضعف جامعه، مخالفت با استبداد و استعمار و...در دیوان دو شاعر، مورد بررسی قرار گرفته و به صورت تطبیقی و با ارایه اشعار دو شاعر، بررسی می گردد.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، بشاره الخوری، فرخی یزدی، میهن پرستی
  • فرهاد کاکه رش* صفحات 46-63

    مطالبی در آثار ادبا و شعرا با برخورداری از زیبایی های خاص مطرح می گردد جنبه های جمال شناسی آن موجب می شود خواننده بدان معتقد گردد، به ویژه اگر گویندگانی چون عطار و مولوی باشند. نگارنده در پژوهش حاضر، بر آفرینش های هنری آثار مولوی و عطار نگاهی دیگر داشته و جلوه هایی از استفاده شاعران بزرگ عرفانی از روایت های تفسیری غیرواقعی در آن ها بازنموده شده است. هدف اصلی تحقیق، نگاهی دیگرگونه به تمثیل هاروت و ماروت از دیدگاه عطار و مولوی و بررسی روایات مجعول آن در آثار آن ها است. روش تحقیق در این نوشتار به روش پژوهشی توصیفی -تحلیلی استفاده شده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد که شیوه بهره گیری عطار و مولوی از روایات مجعول و اغلب داستان های تمثیلی چون هاروت و ماروت، این است که در آثار مولوی چون مثنوی گاه مفصل و در آثار عطار با ایجاز و نوعی تلمیح بسیار ظریف دیده می شود و بیشتر اهداف حکمی و عرفانی خویش را (گاه بدون توجه به اصالت حکایت و داستان)، در نظر داشته اند تا پیام داستان را به مخاطبان خویش القا کنند و به نظر می رسد اگرچه از روایات مجعول و اسراییلیات استفاده کرده، مولوی و به ویژه عطار، آگاهی چندانی از انجیل و تورات نداشته اند.

    کلیدواژگان: عطار، مولوی، روایات مجعول، هاروت و ماروت، کتب مقدس، 46
  • آسیه ذبیح نیا عمران* صفحات 64-79

    نیکوس کازانتزاکیس (1883- 1957) رمان مشهور «آزادی یا مرگ» را به سال 1956 منتشر کرد. موضوع رمان مذکور، تسلط و اشغال سال 1645  عثمانی ها بر جزیره «کرت» است.  مبارزات آزادی بخشی که کرتیان در سراسر قرن نوزدهم با ترکان عثمانی داشتند، طرح اصلی کتاب «آزادی یا مرگ» را می سازد. قهرمان اصلی این کتاب لوطی ای به نام  «میکلس» استکه شباهت فراوانی با داش آکل صادق هدایت دارد. علاوه بر مضامین و محتوای زندگی لوطی میکلس که همسانی بسیاری با داش آکل هدایت و راوی آن دارد؛  این دو اثر ازنظر ساختار صوری نیز به هم ماننده هستند. به همین منظورمقاله حاضر میکوشد تا با رویکرد تطبیقی امریکایی درصدد پاسخ به این پرسش است که مهم ترین جنبه های مشترک ساختارصوری و محتوایی  شخصیت داش آکل و پهلوان میکلس کدام است؟ براساس دستاورد تحقیق، شخصیت دو داستان یادشده هم از نظر روایت خیام وار و انتقادی یا بدبینانه به زندگی و گرایش شدید به انزوا و مرگ اندیشی و هم از نظر ساختاری و روایتگری بسیار به یکدیگر شبیه هستند.

    کلیدواژگان: داش آکل، هدایت، لوطی میکلس، نیکوس کازانتزاکیس
  • سید محمدباقر کمال الدینی*، سید شهاب الدین کمال الدینی صفحات 80-94

    قزاق ها ریشه دارترین ملت و صاحب بزرگ ترین سرزمین در میان ترک های معاصر هستند. زبان قزاقی همانند زبان های قرقیزی، تاتاری و باشقیری به شاخه قبچاقی از گروه زبان های ترکی مرکزی یا اورال- التای تعلق دارد و جزو گروه فرعی قبچاق- نوقای  و با ترکی قرقیز وجوه مشترک زیادی دارد. زبان هایی که با زبان قزاقی پیوند و قرابت دارند یکی زبان نوقای و دیگری قاراقالپاق می باشد. تنوع گویش های مردمی زبان قزاقی خیلی اندک است. شاهنامه فردوسی بر ادبیات همه کشورها و ملل، از جمله ادبیات قزاقی تاثیر گذاشته است. تاثیر شاهنامه بر شاعران و نویسندگان قزاقی در دو بخش قابل بررسی است؛ برخی از آنان به مضامین شاهنامه توجه کرده اند و برخی دیگر، داستان ها و شکل آن ها را تقلید کرده و به سرودن رستم نامه ها و شاهنامه های منثور پرداخته اند؛ زیرا شجاعت قهرمانان شاهنامه به آثار حماسی و سنت های شعری مردم قزاق شباهت دارد؛ از این رو حکایت های روایی و مکتوب شاهنامه در میان قزاق ها از شهرت بالایی برخوردار است. این پژوهش می کوشد تا به بررسی ارتباط و تاثیر شاهنامه فردوسی بر ادبیات قزاقی از طریق معرفی چند تن از شاعران و نویسندگان قزاقی که به شاهنامه علاقه داشته اند بپردازد. مقاله به روش تحلیلی - توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای نوشته شده است.

    کلیدواژگان: حماسه تطبیقی، شاهنامه، فردوسی، ادبیات قزاقی
  • عصمت احمدی رکن آباد، عزیزالله توکلی کافی آباد*، محمود صادق زاده صفحات 95-111

    بر اساس نظریه تبادلی پیتر بلاو، هر یک از افراد جامعه، در جریان تبادلات و پیوندهای اجتماعی خود با دانش اندوزی در گروه هایی قرار می گیرند که پاداش نصیب آن ها شود و به واسطه این پاداش، پیوند اجتماعی آن ها با علم و خردورزی محکم می شود؛ اما اگر این افراد به عنوان اعضای جامعه، در فرایند همین معاملات تبادلی، هیچ گونه پاداشی در مقابل کنش خود دریافت نکنند، رشته پیوند و تعاملات آن ها با علم و دانش اندوزی، سست و از هم گسیخته خواهد شد و در نتیجه در همان جهالت باقی خواهند ماند. در این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی و با مراجعه به منابع نظری تحقیق، تلاش شده است تا محورهای جامعه شناسانه نظریه پیتر بلاو در سروده های سنایی، مورد کنکاش قرار گیرد تا واکنش افراد جامعه به تصویر کشیده شده، در اشعار وی، در برابر کنش های موجود در محیط، تحلیل و بررسی شود. نتایج بررسی حاکی از آن است که وقتی قوه خردورزی انسان بسته باشد در مقابل با ورود هرگونه اطلاعات تازه، قادر به بررسی آن ها با دید عقلانی نیست و سنایی در قصایدش، مفاهیم پیرامون جهل و خردورزی را در جلوه های تقابلی آن در کنار هم قرار داده و از این راه مخاطبان را نسبت به مسایل تعلیمی بیدار کرده است.

    کلیدواژگان: ادبیات تعلیمی، پیتر بلاو، جهل، خردورزی، سنایی
|
  • Manije Farajian Mohtaram, Ali Dehghan *, Ayyoub Koushan Pages 15-22

    The decline of Metanarrative is one of the important features of postmodernism. Shirzadi writers in the novel "Helal e Penhan" and Ravaniour in the novel "Khowli Kanare Atash" have violated the logic of classical storytelling and the metanarrative of fiction. The significance of this issue is that Shirzadi has attempted to create a homogeneity between the battlefield system and the postmodern space, and to Ravanipour represent the demise of large Metanarrative communities in the nomadic southern Iranian community in his novel and its writing. Because of the matching of two struggling spaces, the two writers' approach is similar in many ways. Therefore, in this article we try to compare the two writers' perceptions in explaining the declining components of storytelling. The components analyzed in this article show that Shirzadi, with a rhetorical representation of an incoherent literary genre, has recreated the collapse of the author's meta-narrative with the specific structure of the battlefield, and has been well-versed in courage, language, and confusion. Reflecting the crisis of identity, and Ravanipour, in violation of the classical principles of storytelling - as a grand narrative - has succeeded in rebuilding the traditional life scene in a postmodern space, and by symbolizing, the most important feature of postmodern man. That is, to draw an identity. But the contradictory elements of storytelling in the "Helal e Penhan" are more varied and richer than the Khowli…, and the construction as a technical indicator of the "Helal.." in the "Khowli Kanare Atash" has little to do.

    Keywords: Metanarrative, comparison, Khowli, Helale Penhan
  • Azam Akbari Raknabadi, Mahboubeh Khorasani *, Shahzad Niaz Pages 23-45

    Love for the homeland is an important issue that can be clearly seen in the poems of the patriotic and militant poets of the contemporary period. Farrokhi Yazdi and Bashar al-Khuri are two contemporary poets who lived in the suffocating period of authoritarian rulers, and their homeland suffers from injustice and tyranny of local rulers, foreign interference in the country's affairs and dependence on Western colonial policies, especially Russian and British colonialism. The present article deals with the research and analysis of the poems of Farrokhi Yazdi and Beshareh Al-Khuri. This article is based on library studies and descriptive and analytical methods and is based on similar social contexts. It is based on comparative literature. The weak of the society, the opposition to tyranny and colonialism, etc., in the case of two poets, have been studied and examined in a comparative manner and by presenting the poems of two poets.

    Keywords: Adaptive literature, Evangelism, Farrokhi Yazdi, Patriotism
  • Farhad Kakarash * Pages 46-63

    The mystics have spoken at various times about how they walk.  This article deals with the comparative analysis of the views of Attar Neishabouri and Imam Khomeini on travel and the stages of journey and journey.  Both the mystics give a degree to the course of the course, although there are differences of opinion between them regarding the explanation and explanation.  The important point is that both mystics have been working towards a common goal, and that the expression of mysticism is in a language that is in the habit of understanding ordinary people because, as both mystics, mysticism is a necessity of human life in all ages, and stepping in this direction all aspects of human life  Therefore, it must be eradicated from the particular difficulties and complexities of science, so that the whole human society can be learned.  In this research, the descriptive-analytic method, the stages of journey and mystic journey in the works of the writings of Attar and Imam Khomeini have been compared, and the concepts, common and contrastive words in these two, have been identified.

    Keywords: Attar Neishabouri, Imam Khomeini, conduct, mysticism
  • Asieh Zabihnia * Pages 64-79

    Nikos Kazantzakis (1883-1957) has published his famous novel called “Freedom and Death” in 1956. The main theme of this popular novel was the dominance of Ottomans in 1645 over Crete Island. In addition, the main plot of “Freedom and Death” consists of the freedoms-seeking battles between Cretans and Ottomans.  The protagonist of this work is a hero called Michalis, who is very much similar to Dash Akel character in Sadegh Hedayat’s work of art. Besides similarities between the life of Michalis and Dash Akel in Hedayat’s work of art and its narrator, these two works of art are also similar in terms of imagery. Therefore, the main objective of the present study is to investigate the similarities between opinions, thoughts and speeches of Dash Akel and Michalis and to determine the thought pattern of both Kazantzakis and Hedayat and defining and analyzing the messages delivered in both works of art by providing evidences.

    Keywords: : Dash Akel, hedayat, Michalis, Nikos Kazantzakis
  • Seied Mohamad Kamaladdini *, Seied Shahab Kamaladdini Pages 80-94

    Ferdowsi literature on other countries, including Kazakh literature has influenced; Kazakh epic wish to have to pay. Kazakh poets and writers of the Shahnameh is considered in two parts; Some of them were given some epic themes, stories, and they mimic the shape and added new stuff and writing of prose epic, and have Rostmnamh; The courage of the heroes of the epic resembles the epic and poetic traditions of Kazakh people is so epic written narrative and anecdotes high reputation among the Cossacks.Comparison of the Kazakh epic tales of heroic and epic can be concluded that many of the events and personalities as well as their epic Kazakh literature. Cossack hero, Lpamys, like Rustam fought to preserve their land to rise.The epic Shahnameh and Lpamys writing literary masterpieces, spur national pride of the country to keep the enemies.

    Keywords: Ferdowsi, Persian Poem, Shahnameh, kazakh literature
  • Esmat Ahmadi Roknabadi, Azizollah Tavakoli Kafi Abad *, Mahmoud Sadeghzadeh Pages 95-111

    According to Peter Blaw's theory of exchange, each member of society, during his or her social exchanges and connections with knowledge, falls into groups that receive rewards, and through these rewards, their social bond with knowledge and wisdom is strengthened; But if these people, as members of society, do not receive any reward for their actions in the process of these exchange transactions, their connection with science and learning will be weakened and, as a result, they will remain in the same ignorance. In this research, using descriptive-analytical method and referring to the theoretical sources of the research, an attempt has been made to explore the sociological axes of Peter Bellaw's theory in Sanai's poems, so that the reaction of the people depicted in his poems against the action Analyze the environment. The results of the study indicate that when the human intellect is closed, in contrast to the entry of any new information, it is not able to examine them rationally, and Sanai in his poems, put the concepts of ignorance and rationality together in its confrontational effects. In this way, it has awakened the audience to educational issues.

    Keywords: educational literature, Peter Blau, ignorance, wisdom, Sanai