فهرست مطالب

نشریه پرستاری کودکان
سال ششم شماره 4 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمانه نجفی، مریم عشقی زاده، مهدیه گنجی رودی، بهاره صالحی اصل، نجمه ابراهیمی* صفحات 1-10
    مقدمه

    لکنت زبان در کودکان می تواند سلامت روان آنان را تحت تاثیر قرار دهد و تاثیر نامطلوب بر کیفیت زندگی و عملکرد تحصیلی کودک داشته باشد. این مطالعه با هدف مقایسه اضطراب، افسردگی و عزت نفس کودکان سالم و مبتلا به لکنت زبان مراجعه کننده به کلینیک های گفتار درمانی شهرستان های گناباد و مشهد در سال 1396 انجام شد.

    روش

    این مطالعه مورد-شاهدی بر روی 270 دانش آموز در سال 1396 انجام شد و افراد به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه های استاندارد عزت نفس پپ، اضطراب اسپنس و خودارزیابی افسردگی کودکان جمع آوری شد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج پژوهش، میانگین نمره عزت نفس و ابعاد آن تفاوت آماری معنی داری را نشان می دهند (0/001>P). گرچه بین دو گروه از نظر نمره کل اضطراب تفاوت آماری معناداری نبود اما میانگین خرده مقیاس های اجتماعی، وسواس فکری و عملی و هراس فضای باز واحدهای پژوهش تفاوت آماری معنی داری را نشان می دهند (0/05>P). بین دو گروه از نظر شدت و نمره افسردگی تفاوت آماری معناداری وجود دارد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می دهد که کودکان مبتلا به لکنت زبان از اضطراب و عزت نفس پایین تر و افسردگی بیشتری نسبت به کودکان سالم برخوردارند. بنابراین اتخاذ تدابیر لازم به منظور پیشگیری از مشکلات روانشناختی و درمان به موقع این کودکان حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: کودک، لکنت زبان، اضطراب، افسردگی، عزت نفس
  • اعظم حسین زاده*، مریم اسبقی صفحات 11-20
    مقدمه

    تولد و حضور کودک کم توانی ذهنی در هر خانواده ای می تواند رویدادی نامطلوب و چالش زا تلقی شود که ممکن است تنیدگی، سرخوردگی، احساسات غم و ناامیدی را به دنبال داشته باشد. لذا، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان و حرمت خود در شادکامی مادران کودکان کم توان ذهنی انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش کلیه مادران کودکان کم توان ذهنی شهر تهران بود و نمونه این پژوهش شامل 200 نفر از مادران کودکان کم توان ذهنی مدارس کم توان ذهنی شهر تهران بودند که بر اساس نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش  پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گرانسفکی و کرایج (2006)، مقیاس حرمت خود روزنبرگ (1965) و سیاهه شادکامی آکسفورد (1989) بود. داده ها با استفاده از شیوه های آمار توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد) و شیوه های آمار استنباطی (رگرسیون چندگانه و ضریب همبستگی پیرسون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که نظم جویی شناختی هیجانی و حرمت خود به صورت مثبت شادکامی مادران کودکان کم توان ذهنی را پیش بینی می کنند (0/001>P). هم چنین، میان نظم جویی شناختی هیجان با شادکامی مادران کودکان کم توان ذهنی و میان حرمت خود با شادکامی مادران کودکان کم توان ذهنی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (0/001>P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که بهبود راهبردهای مثبت تنظیم شناختی هیجان و حرمت خود، می تواند باعث افزایش شادکامی مادران کودکان کم توان ذهنی شود. از نتایج این پژوهش می توان در مراکز مشاوره آموزش و پرورش و مراکز بهزیستی استفاه نمود.

    کلیدواژگان: حرمت خود، شادکامی، کودکان کم توان ذهنی، نظم جویی شناختی هیجان
  • منیژه فیروزی*، زهرا فیض آبادی صفحات 21-29
    مقدمه

    با تشخیص سرطان کودک، والدین (به ویژه مادر) تحت استرس های شدیدی قرار می گیرد و دچار آشفتگی روان شناختی خواهند شد. در تحمل آشفتگی، تفاوتهای فردی بین این مادران وجود دارد. در این پژوهش نقش مادر و میزان تحمل پریشانی در بروز مشکلات درونی سازی و برونی سازی کودک مبتلا به سرطان مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش

    نوع مطالعه این پژوهش، توصیفی- همبستگی است. 130 مادر که کودک آنها مبتلا به سرطان بودند و در بیمارستان محک بستری شده بودند، در این پژوهش شرکت کردند. آنها دو پرسش نامه مقیاس تحمل پریشانی (DTS) و فهرست رفتاری کودک (CBCL) (مخصوص والدین) را تکمیل کردند.

    یافته ها

    از بین ابعاد چهارگانه تحمل آشفتگی، تنظیم هیجان بیشترین ارتباط معنادار را با درونی سازی و برونی سازی مشکلات کودکان داشت. این ارتباط در مورد درونی سازی مشکلات قوی تر بود. تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان نشان داد که تحمل آشفتگی مادران بیش از عوامل دیگر توانسته بود واریانس شکایتهای جسمانی کودک را پیشبینی کند؛ اما نتوانسته بود رفتار قانون شکنی در کودکان را در سطح معناداری پیشبینی نماید.

    نتیجه گیری

    میزان نحمل آشفتگی مادر از طریق سبک فرزندپروری، الگوسازی شیوه مقابله با استرس برای کودک و تعامل موثر با کودک می تواند مشکلات درونی سازی و برونی سازی در کودکان را تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: کودک، سرطان، مادر، تحمل پریشانی، مشکلات رفتاری
  • ساجده فرهنگ نیا، رمضان حسن زاده*، سعید قربانی صفحات 30-39
    مقدمه

    بر اساس نظریه یادگیری حرکتی بهینه، عوامل خودمختاری و تمرکز توجه بیرونی، عملکرد و یادگیری مهارت های حرکتی را تسهیل می کنند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر عوامل خودمختاری، تمرکز توجه و ترکیب این عوامل بر اجرای مهارت دست خط در کودکان با اختلال بیش فعالی بود.

    روش

     پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی کودکان کلاس دوم و سوم ابتدایی استان بابل در سال تحصیلی 1397-1396، تشکیل داد. برای غربالگری کودکان مبتلا به ADHD از مقیاس های معلم و والدین کانرز استفاده شد. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد. نمونه شامل 24 کودک بود که در گروه آزمایش 12 کودک و در گروه کنترل 12 کودک گمارده شدند. سپس از ابزار ارزیابی دست نویس فارسی حوایی و همکاران برای سنجش دستخط کودکان به عنوان پیش آزمون برای هر دو گروه استفاده شد. کودکان گروه آزمایش در موقعیت های خودمختاری و تمرکز توجه بیرونی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. در پایان این دوره ابزار سنجش دستخط کودکان به عنوان پس آزمون در مورد هر دو گروه اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس در سطح (P<0/001) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که کودکان با اختلال بیش فعالی گروه آزمایش در موقعیت کنترل/خودمختاری نسبت به موقعیت های دیگر عملکرد بهتری داشتند (P<0/001). تفاوت معنی دار دیگری بین موقعیت های دیگر مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این پژوهش، بهبود مهارت دستخط، خودمختاری موثرتر از تمرکز توجه بیرونی می باشد و ویژگی اجرای خودکار مهارت دستخط در کودکان و همچنین اهمیت خودمختاری برای بهبود مهارت دستخط نشان داده شد.

    کلیدواژگان: دستخط، خودمختاری، تمرکز توجه، اختلال بیش فعالی
  • رضا شرفی*، مهزاد علم شوشتری، ارش هلفروش، صدرالدین مهدی پور صفحات 40-46
    مقدمه

    عفونت مادرزادی سیتومگالوویروس شایعترین عفونت داخل رحمی می باشد و در عین حال که بسیاری از خانم های سن باروری از نظر سیتومگالو ویروس مثبت می باشند نوزادان به دنیا آمده از این مادران می توانند بدون علامت باشند اما  می توانند در سالیان بعد با عوارض دایمی و پیشرونده خود را نشان دهند که سر دسته آن کاهش شنوایی می باشد. لذا با تشخیص زود رس و اقدامات درمانی میتوان از پیشرفت آن جلوگیری کرد. از طرفی این عفونت مادرزادی میتواند تنها بصورت کاهش رشد داخل رحمی خود را نشان دهد. هدف از این مطالعه تعیین فراوانی سیتومگالو ویروس در نوزادان وزن کم هنگام تولد  متولد شده در بیمارستان الزهرا شهرستان رشت در 1395- 1394 می باشد.

    روش

    این مطالعه بصورت مقطعی تحلیلی و آینده نگر بر روی نوزادان با وزن کم هنگام تولد بستری در بخش نوزادان بیمارستان الزهرا س رشت در طی یکسال (94-95) اجرا شد و اطلاعات مربوط به نوزاد و مادر از پرونده آنها و بر اساس پرسشنامه ای که تدوین شده بود استخراج شد و ادرار آنها جهت بررسی پی سی ار برای سیتومگالوویروس به آزمایشگاه ارسال گردید.

    یافته ها

    از 205 مورد نوزاد با  وزن کم هنگام تولد ، 138 مورد نمونه ادرار از نظر سیتومگالو ویروس برای پی سی آر ارسال گردید که دو مورد مثبت گزارش شد (1/4%) یک مورد دختر 38 هفته با وزن 2350 و مورد بعدی پسر 34 هفته با وزن 1320 و آزمایشات خون کامل، هموگلوبین-پلاکت و گلبولهای سفید خون آنها نرمال بود یک مورد آنها روستایی و مورد دوم ساکن شهر بود. از نظر جنسیت یک مورد دختر ویک مورد پسر بود دو نوزاد سیتومگالو ویروس مثبت از حال عمومی خوبی برخوردار بودند میانگین سن مادران این دو نوزاد 32سال بود.تست شنوایی این دو نوزاد در بدو تولد نرمال گزارش شد اما جهت پیگیری بعدی مراجعه ننمودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت عفونت سیتومگالوویروس در بروز کاهش شنوایی و اهمیت مداخله بموقع در درمان کاهش شنوایی بنظر نمی رسد بررسی روتین سیتومگالوویروس در نوزادان وزن کم هنگام تولد   مهم باشد تا اختلالات شنوایی، حرکتی و  این نوزادان زودتر تشخیص داده شود و مداخله بموقع انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: تاخیر رشد جنین، عفونت مادرزادی ویروس سیتومگال، وزن کم هنگام تولد، غربالگری
  • معصومه معزی*، افسانه ملکپور، بهروز پورحیدر، صادق محمدخانی صفحات 47-58
    مقدمه

    ناهنجاری مادرزادی، از علل شایع مداخلات پزشکی، بیماری های طولانی مدت و مرگ می باشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل خطر ناهنجاری مادرزادی در معلولین کودک ثبت نام شده در بهزیستی شهرکرد صورت گرفت.

    روش

     در مطالعه تحلیلی گذشته نگر از نوع مورد - شاهد حاضر،  جمعیت مورد مطالعه ، 350 نفر از معلولین ثبت نام شده در بهزیستی شهرکرد و 350 کودک سالم جورسازی شده بلحاظ جنسی در سطح جامعه بود. اطلاعات دموگرافیک و فاکتورهای خطر احتمالی از طریق پرونده بیمار و  مصاحبه با والدین در پرسشنامه  ثبت گردید.

    یافته ها

     بیشترین فراوانی ناهنجاری مربوط به اختلالات قلبی (31/1%)، فلج مغزی (18/3%) و سندروم داون (14/9%) بود. وزن، قد و دور سر حین تولد، سن پدر و مادر ، قومیت پدر و مادر، وضعیت اقتصادی ، تحصیلات، نوع زایمان، فصل تولد، شاخص توده بدن مادر ، ابتلاء مادر به دیابت، هیپوتیروییدیسم، فشار خون بالا و بیماری عفونی ،استعمال سیگار و اعتیاد پدر و مادر، عدم مصرف اسیدفولیک و آهن ، مصرف دارو توسط مادر، هیپوکسی جنین، ازدواج فامیلی و سابقه خانوادگی ناهنجاری در دو گروه تفاوت معنی داری داشت (0/05<P). در رگرسیون لجستیک، زایمان سزارین (4/9=OR)، وضعیت اقتصادی پایین (21/7=OR)، سن بالای پدر (1/8=OR)، داشتن سابقه خانوادگی ناهنجاری مادرزادی در فامیل درجه 1 (2/6=OR)، سیگاری بودن پدر (7/02=OR) و هیپوکسی نوزادی (4/7=OR) معنی دار باقی ماندند (0/05<P).

    نتیجه گیری

     از آن جا که شناسایی زود هنگام ناهنجاری های مادرزادی به منظور مداخلات پیشگیرانه بسیار مهم است ،توجه به عوامل خطر حاصل از این مطالعه در جلوگیری از تولد کودک دارای ناهنجاری مفید خواهد بود. لذا توجه حمایتی و مراقبتی ویژه به مادران باردار دارای عوامل خطر از گروه اقتصادی اجتماعی ضعیف جامعه و نوزادان آنها توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: ناهنجاری مادرزادی، عوامل خطر، کودکان معلول
  • فاطمه قربانی*، ژیلا میرلاشاری، سوسن ولیزاده صفحات 59-70
    مقدمه

    پرستاران نقش مهمی در فراهم کردن حمایت عاطفی، کاهش استرس و آموزش والدین جهت درگیرشدن در مراقبت از نوزاد نارس ایفا می کنند. هدف این مطالعه بررسی تجربه پرستاران بخش های مراقبت ویژه نوزادان از درگیرکردن والدین در مراقبت از نوزاد نارس بود.

    روش

    این مطالعه کیفی بر اساس رویکرد پدیدارشناسی تفسیری انجام شده است. محیط پژوهش بخش های مراقبت ویژه نوزادان سه بیمارستان آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز بود. یازده مشارکت کننده بصورت هدفمند انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته عمیق انجام شد و با روش هفت مرحله ای دیکلمن و آلن و تنر مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یکی از مقوله های مهم پدیدار شده در مطالعه "شکیبایی تا فرایش" بود که از چهار زیرمقوله "حرکت فکری رو به رشد"، "مشایعت خانواده برای گذر از بحران"، "گام به گام تا راه افتادن والدین" و "کمک به تصمیم گیری صحیح" تشکیل شد.

    نتیجه گیری

    در چند سال اخیر سیر رو به رشدی در زمینه ی پذیرش فلسفه حضور و مشارکت والدین در بخش های مراقبت ویژه نوزادان مشاهده می شود و این تغییر در دیدگاه و نگرش پرستاران، مرهون توجه و تاکید بر اهمیت نقش خانواده و مراقبت های تکاملی فردی نوزادان می باشد. در تجربه پرستاران، درگیرکردن والدین در مراقبت از نوزاد بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان، تدریجی بوده و علاوه بر تغییر نگرش، نیازمند پشتکار، صبوری، انعطاف پذیری و هدایت مستمر می باشد.

    کلیدواژگان: تجارب پرستار، مشارکت والدین، نوزاد، بخش مراقبت ویژه نوزادان، پدیدارشناسی
  • لیلا مومنیان، حمید رحیمیان*، عباس عباسپور، نورعلی فرخی، فرامرز سهرابی اسمرود صفحات 71-84
    مقدمه

    خلاقیت در بالاترین سطح فعالیتهای شناختی انسان است که در فکر، اندیشه، قلم، رفتار و عمل انسان جلوه پیدا می کند. رهبری خلاق ریشه در رهبری تحولی دارد و منظور از آن گسترش و بسط ظرفیت ها و توانایی های فردی است که در نقش ها یا فرآیندهای رهبری کارآمد باشند و افراد را قادر سازند به طور پربازده با یکدیگر کار کنند. پژوهش حاضر با هدف «مروری بر منابع علمی در مورد رهبری خلاق آموزشی و بررسی تاثیر آن در رشد کودکان و نوجوانان » صورت گرفت.

    روش

    مقاله حاضر به صورت مروری بر متون و با استفاده ازمطالعات کتابخانه ای و اینترنتی در سال 1397انجام شد، کلیدواژه های خلاقیت، رهبری و مدیریت، نوآوری سازمانی، مدارس، آموزش و پرورش، و کودکان و نوجوانان به صورت فارسی و انگلیسی در پایگاه داده های معتبر از جمله ,Noormags, Magiran , Science Direct, Database Information Scientificو Google Scholar و مطالعات کتابخانه ای در کتب علمی منتشرشده استفاده شد.

    یافته ها

    با در نظر همه تعاریف رهبری، در چند ویژگی باهم مشترکند که عبارتند از: رهبری یک فرآیند هدفمند و مبتنی بر ارزش و آرمان  است و وابسته به وجود گروه، به عبارتی رهبری هنر نفوذ در زیردستان و وابسته به زمینه است. عملکرد خلاقانه زمانی بروز می کند که افراد انگیزش بالایی دارند و درباره عقاید خود اشتیاق دارند و از سایق درونی بالایی برخوردارند. عموما سه دسته رهبران آموزشی خلاق معرفی شده اند: رهبرانی که پارادایم ها و الگوهای موجود را می پذیرند؛ رهبرانی که پارادایم های موجود را نفی می کنند؛ و رهبرانی که پارادایم های موجود را ترکیب می کنند.

    نتیجه گیری

    نوآوری یکی از مهم ترین مشخصه هایی است که در پرورش رهبری خلاق مورد تاکید قرار می گیرد. به طور کلی چهار توانمندی اصلی در رهبری خلاق عبارت از خودآگاهی، چابکی و مهارت یادگیری، تاثیر گذاری و مهارت های ارتباطی هستند. رهبری که خود خلاق باشد و افراد خلاق را درک نمایند، قادر است برای هدایت خلاقیت فرایند کار خلاق را درک کند و می داند چگونه افراد خلاق را برگزیند، قادر به تحریک رفتار خلاق آنان است و در نتیجه فضای لازم و مطلوب جهت پرورش خلاقیت در کودکان و نوجوانان را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: رهبری، خلاقیت، رهبری خلاق
  • محبوبه حسینی، شعله امیری*، امیر قمرانی، ایلناز سجادیان صفحات 86-94
    مقدمه

    قلدری پدیده ای بسیار شایع است و برای افراد درگیر در آن عواقب روان شناختی شدیدی به بار می آورد. قلدری ممکن است آغاز اختلال شخصیت ضداجتماعی و رفتارهای خشن در نوجوان و بزرگسال باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه پیشگیری از قلدری الویس (Olweus) بر روابط با همتایان و رفتارهای قلدری کودکان قلدر مدارس ابتدایی شهر یزد بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون/ پس آزمون / پیگیری با گروه کنترل می باشد. جامعه آماری را تمامی دانش آموزان پسر قلدر مدارس ابتدایی شهر یزد در سال تحصیلی 97-1396 تشکیل می دهد. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای بود که در طی دو مرحله صورت گرفت و 37 دانش آموز قلدر انتخاب و در قالب دو گروه آزمایش (18 نفر) و کنترل (19 نفر) به شکل تصادفی قرار داده شدند. گروه آزمایش برنامه آموزشی پیشگیری از قلدری الویس را طی 15 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای 2 جلسه) دریافت کرد. برای گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه تجدیدنظر شده قلدر/ قربانی الویس (Olweus)، مقیاس سنجش روابط همتایان ریجبی و اسلی (Rigby and Slee) و روش جامعه سنجی داج و همکاران (Dodge et al) استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج تحلیل واریانس مختلط نشان داد برنامه آموزشی پیشگیری الویس به طور معناداری روابط با همتایان  (0/05<P) کودکان قلدر را افزایش (0/05<P) و رفتارهای قلدری این کودکان را کاهش داده است (05/0<P) و این تاثیر برای هر دو متغیر روابط با همتایان (05/0<P) و رفتارهای قلدرانه (0/05<P) تا مرحله پیگیری پایدار بوده است.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که استفاده از برنامه پیشگیری از قلدری مبتنی بر دیدگاه الویس (OBPP) می تواند یکی از برنامه های اثربخش و کارآمد بر روابط کودکان قلدر با همتایان و رفتارهای قلدری آن ها باشد.

    کلیدواژگان: برنامه پیشگیری از قلدری الویس، روابط با همتایان، رفتارهای قلدری، دانش آموزان ابتدایی
  • علی فرنام، محمدسجاد سلطانی نژاد*، الهه حیدری صفحات 95-104
    مقدمه

    بازی درمانی رویکردی درمانی است که برای درمان گستره وسیعی از اختلالات کودکان استفاده می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثربخشی بازی درمانی با رویکرد شناختی- رفتاری در کاهش اضطراب اجتماعی کودکان با اختلال سلوکی کانون اصلاح و تربیت شهر زاهدان انجام شد.

    روش

    این پژوهش به روش نیمه تجربی پیش آزمون- پس آزمون تخصیص تصادفی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان پسر 7 تا 8 سال با اختلال سلوکی که در سال 1397-1396 در کانون اصلاح و تربیت زاهدان بودند، تشکیل داد. به صورت تصادفی ساده تعداد 22 کودک دارای اختلال سلوکی انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل (هر گروه 11 نفر) گمارده شدند. سپس پرسشنامه اضطراب اجتماعی  SPIN (کانور ، 2000) به عنوان پیش آزمون در هر دو گروه اجرا شد. بازی درمانی مبتنی بر رویکرد شناختی-رفتاری در گروه آزمایش طی 10 جلسه بر روی گروه آزمون اجرا شد. گروه کنترل در این مدت مداخله ای دریافت نکردند. در پایان این دوره هر دو گروه پرسشنامه فوق را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     مقایسه میانگین ها نشان داد که در گروه آزمون، در مرحله پس آزمون، میانگین نمره اضطراب (از 10/65به 7/82) کاهش یافته است. نتایج تحلیل کوواریانس با مقدار 7/29=F نشان داد که بازی درمانی با رویکرد شناختی- رفتاری به طور معناداری موجب کاهش اضطراب اجتماعی کودکان اختلال سلوکی می شود (p<0/001).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی تکنیک های بازی درمانی با رویکرد شناختی رفتاری به کودکان با اختلال سلوکی، پیشنهاد می شود در جهت کاهش اضطراب اجتماعی و بهبود سلامت روانی و جسمانی کودکان دارای اختلال سلوکی از این رویکرد استفاده گردد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، رویکرد شناختی رفتاری، اضطراب اجتماعی، کودکان با اختلال سلوکی
|
  • Samaneh Najafi, Maryam Eshghizadeh, Mahdieh Ganji Roudi, Bahareh Salehi Asl, Najmeh Ebrahimi* Pages 1-10
    Introduction

    stuttering in children can affect their mental health and cause undesirable effects on quality of life and the educational performance of the child. The aim of this study was to compare the anxiety, depression and self-esteem in healthy children and children with stuttering referred to the speech therapy clinics of Mashhad and Gonabad cities in 2017.

    Method

    This case-control study was conducted on 270 students  in 2017 and selected by simple random sampling method. The data were collected using demographic information form, standard PAP self-esteem questionnaire, Spence anxiety and self-assessment of depression in children.

    Results

    According to the results, the mean scores of self-esteem and its dimensions are statistically significant (P <0.001). Although there was no significant difference between the two groups in terms of total anxiety score, the mean of social subscales, obsessive-compulsive disorder, and functional fear and open-mindedness scores showed significant differences (P <0.05). There was a significant difference between the two groups in severity and depression scores (P <0.05).

    Conclusion

    The results of the research show that children with stuttering have anxiety and lower self-esteem and depression more than healthy children. Therefore, it is important to take the necessary measures to evaluate mental health, preventing psychological problems and timely treatment of these children.

    Keywords: Child, stuttering, anxiety, depression, self-esteem
  • Azam Hoseinzadeh*, Maryam Asbaghi Pages 11-20
    Introduction

    the birth and presence of Mental Retardation child in any family can be considered an undesirable and challenging event that may lead to stress, frustration, feelings of sadness and hopelessness. Therefore the purpose of this study was to investigate the relationship between strategical Cognitive Emotion Regulation and Self-esteem with Happiness in Mothers Mentally Retarded children.

    Method

    The research was a correlation study. The statistical population of this study was all Mothers of Mentally Retarded children in Tehran. The sample consisted of 200 mothers of mentally retarded children in Tehran who were selected by based on multi-stage cluster sampling method. The instrument used in the research was a questionnaires, Cognitive Emotion Regulation
    of Granefski and Kraaij (2006), Self-Esteem Scale of Rosenberg (1965) and Oxford Happiness Inventory. Data were analyzed using descriptive statistics (mean, standard deviation) and inferential statistics (multiple regression, Pearson correlation coefficient) and analyzed using SPSS20 software.

    Results

    showed that strategies Cognitive Emotional Regulation and Self-esteem positively predict the Happiness of Mothers of Mental retarded children. Also, there was a positive and significant relationship between Cognitive Emotional Regulation with the Happiness of Mothers of Mental Retarded Children (p<0.001), and there was a positive and significant relationship between the Self-esteem and the Happiness of Mothers of Mental Retarded Children (p<0.001).

    Conclusion

    The results of this study indicate that improving the positive strategies Cognitive Emotion Regulation and Self-esteem can increase the happiness of mother of mental retarded children. The results of this research can be used in counseling centers for education and well-being centers.

    Keywords: Self-esteem, Happiness, Children of Mental Retardation, Cognitive Emotion Regulation
  • Manijeh Firoozi*, Zahra Feiz Abadi Pages 21-29
    Introduction

     Parents (especially mothers) undergo severe stress and experience psychological distress after the diagnosis of their child's cancer. there are individual differences among mothers in distress tolerance. The main purpose of this study was to determine the role of the mother’s distress tolerance on the internalization and externalization problems in children with cancer.

    Methods

     The study was a descriptive correlational study. 130  mothers who have a child with cancer and admitted to the Pediatric Cancer Hospital (Mahak) participated in this study. They completed two Distress Tolerance Scales (DTS) and Child Behavioral Inventory (CBCL) (a Parenting report version).

    Results

     Among the four dimensions of distress tolerance scale, emotion regulation had the most significant correlation with the internalization and externalization behavioral problems. This connection was more intense about internalizing problems. Simultaneously multiple regression analysis showed that the distress tolerance effected on child's physical complaints more than other factors; however, it could not predict law-breaking behavior in children at a significant level.

    Conclusions

     The level of the mother's distress through parenting style, learning of coping with stress and quality of interaction with the child can influence the internalizing and externalizing behavior problems in children.

    Keywords: child, cancer, mother, distress tolerance, behavioral problems
  • Sajede Farhangnia, Ramazan Hasanzade*, Saeid Ghorbani Pages 30-39
    Introduction

    Based on the theory of optimal motor learning, autonomic factors and the focus of external attention facilitate the performance and learning of motor skills. The purpose of the present study was to investigate the effect of autonomy factors, focus attention and the combination of these factors on the implementation of hands-on skills in children with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental, pre-test, post-test, and control group. The statistical population of the study consisted of all 2nd and 3rd grade elementary school children in Babol province in the academic year 2018. For the screening of children with ADHD, teachers 'and parents' ratios of Conners were used. A sample sampling method was used to select the sample. The sample consisted of 24 children, in the experimental group 12 were children and in control group 12 children. Then, the Farsi Handwriting Assessment Tool was used to measure children's handwriting as a pre-test for both groups. The children of the experimental group were placed in the autonomy and focus areas of external attention, and the control group did not receive any interventions. At the end of this period, children's handwriting tools were administered as a post-test for both groups. Data were analyzed using variance analysis at P <0.001 level.

    Results

    The results of the study showed that both children with attention deficit / hyperactivity disorder had better performance in control / self-control position than other situations (P <0.001). There was no significant difference between the other situations.

    conclusion

    Based on the results of this study, improving handwriting skills, autonomy is more effective than the focus of external attention, and the feature of the automatic implementation of handwriting skills in children as well as the importance of autonomy for improving handwriting skills was shown.

    Keywords: Handwriting, Autonomy, Attention Focus, Attention Deficit, Disordered
  • REZA SHARAFI*, MAHZAD ALAM SHOOSHTARI, ARASH HELFOROUSH, SADREDDIN MAHDIPOUR Pages 40-46
    Introduction

    Congenital cytomegalovirus (CMV) infection is the most common intrauterine infection, and while many women of reproductive age are CMV-positive, neonates born to these mothers can be asymptomatic, but they can be in later years with permanent and progressive effects, hearing loss is the main side effect. So, early detection and treatment can prevent its progress.  On the other hand, this congenital infection can only be shown as a reduced intrauterine growth.  In this study, we examined the frequency of CMV in the small for gestational age (SGA) neonates in Al-Zahra hospital during 2015-2016.

    Methods

    This analytical cross-sectional study was performed on SGA infants admitted to Alzahra Hospital in Rasht, Iran during a one-year period)2015-2016). Data from the neonates and their mother were gathered by a checklist.  They were extracted and their urine was sent to the laboratory for CMV PCR examination.

    Results

    Of 205 SGA infants, 138 cases of urine specimens were reported for CMV PCR, two cases reported positive (1.4%) for a 38-week-old female with a weight of 2350, followed by a 34-week-old boy with a weight of 1320 and CBC tests (HBV-WBC). They were normal, one in rural and the other in the city. The two CMV-positive children were generally well-off. The average age of their mothers was 32 years old. The hearing loss of these two infants was reported at normal birth but was not followed up for follow-up.

    Conclusion

    Regarding the importance of CMV infection in hearing loss and the importance of timely intervention in the treatment of hearing loss, it is unlikely that the routine CMV study in SGA infants is important in order to detect hearing impairment, movement and these neonates will be diagnosed early and be intervene in a timely manner.

    Keywords: Fetal growth retardation, congenital infection of cytomegalovirus, SGA, Urinary PCR, Screening
  • Masoumeh Moezzi*, Afsaneh Malekpour, Behrouz Pourheidar, Sadegh Mohammadkhani Pages 47-58
    Introduction

    Congenital anomalies are common causes of medical interventions, long-term illness and death. The aim of this study was to determine the risk factors of congenital anomalies in disabled patients under 15 years old registered in Welfare Organization of Shahrekord.

    Methods

    The present study was a case–control study. 350 disabled patients registered in the Welfare Organization of Shahrekord and 350 matched healthy children were included in study. Demographic information and probable risk factors were recorded in the checklist through the patient's file and interviews with parents.

    Results

    The most common anomalies were cardiac disorders (31.1%), cerebral palsy (18.3%) and Down syndrome (14.9%). The body weight, length and head circumference at birth, mean father's and mother's age at the time of pregnancy , Father's and  mother's ethnicity, economic status , education, type of delivery, birth season, maternal body mass index during pregnancy, maternal diabetes mellitus, hypothyroidism, hypertension  and infectious disease during pregnancy, parental addiction, parents' smoking, folic acid and iron intake during pregnancy, drug use during pregnancy ,hypoxia, consanguinity and family history of congenital anomaly were significantly different in two groups (p <0.05). Based on the results of logistic regression Type of delivery (caesarean section) , low socioeconomic status, father’s age, family history of congenital anomalies, father’s smoking and infant hypoxia had a significant correlation with the congenital anomalies.

    Conclusion

    Since early identification of congenital anomalies is essential for preventive interventions, considering the risk factors of this study will be helpful for primary prevention.
    Women at risk especially from poor socioeconomic should be mentioned and screened for more support and prenatal care.

    Keywords: Congenital anomalies, risk factors, Disabled children
  • Fatemeh Ghorbani*, Jila Mirlashari, Sousan Valizadeh Pages 59-70
    Introduction

    Nurses have important role in providing emotional support, decreasing stress and educating the parents to involve them in care for premature infant. The aim of this study was discovering the NICU Nurses’ perception about involving the parents in care for infants.

    Methods

    This qualitative study was carried out based on interpretative phenomenological approach.  The study setting was three separate NICUs of three teaching hospitals affiliated with Tabriz University of Medical Sciences. Eleven in-service NICU nurses were selected purposefully. Data collection was performed through semi-structured interviews and field notes and was analyzed using the seven-stage Diekelmann, Allen, and Tanner approach.

    Results

    One of the important themes emerging in this study was “Patience to Progress” that included four subthemes of “Developing intellectual movement”, “Sending off the family to overpass the crisis”, “step by step until parents’ independency” and “help to correct decision making”.

    Conclusion

    Nurses’ experiences showed that there is developing intellectual movement on accepting the parents’ presence philosophy and their participation in the NICUs. This changing in nurses’ perception has occurred because of emphasis on family and NIDCAP importance. In nurses’ experiences involving parents in care for premature infant, is gradual and needs effort, patience, flexibility and continuous directing along with changing attitude.

    Keywords: Nurse experiences, Parents’ participation, Infant, NICU, Phenomenology
  • Leyla Momenian, Hamid Rahimian*, Abbas Abbaspour, Noorali Farrokhi, Faramarz Sohrabi Asmaroud Pages 71-84
    Introduction

    Creativity exists at the highest level of human cognitive activity, which is reflected in human thought, writing, behavior, and action. Creative leadership is a part of transformational leadership, and it means developing the capacities and abilities of individuals who are efficient in leadership maps or processes and enable people to work together effectively. This study aimed to "review scientific resources on creative educational leadership and investigation its impact on the development of children and adolescents."

    Method

    This article was done as a review by applying library and internet studies in 1397. Keywords used Creativity, Leadership and Management, Organizational Innovation, Schools, Education, and Children and Adolescents in Databases such as Noormags, Magiran, Science Direct, Database Information Scientific, and Google Scholar, and Library Studies in Scientific Books Published.

    Result

    According to the definitions of leadership, they have the same several characteristics: Leadership is a purposeful process based on values and ideals and depends on the existence of the group, in other words, leadership is the art of influencing followers and related to the field. Creative performance occurs when people are highly motivated, interested in their ideas, and have a strong inner drive. Creative performance occurs when people are highly motivated, interested in their ideas, and have a drive strong inner. There are generally three categories of creative educational leaders: leaders who accept present paradigms and patterns; leaders who reject present paradigms; and leaders who combine present paradigms.

    Conclusion

    Innovation is one of the most important features that it is emphasized in developing creative leadership. Generally, the four main empowerment in creative leadership is self-awareness, agility and learning skills, effectiveness, and communication skills. A leader who is creative and understands creative people. He is able to understand the process of creative work to guide creativity and knows how to choose creative people. He is able to stimulate their creative behavior, and therefore the necessary and desirable situation to promote creativity in Provides children and adolescents.

    Keywords: Leadership, Creativity, Creative Leadership
  • Mahbubeh Hosseini, Shole Amiri*, Amir Ghamarani, Ilnaz Sajjadian Pages 86-94
    Introduction

    Bullying is a very common phenomenon, and it has severe psychological consequences for those involved. Bullying may be the beginning of antisocial personality disorder and violent behavior in adolescents and adults. The purpose of this study was to determine the effectiveness of Olweus's bullying prevention program on relationships with her partners and bullying behaviors in bullying children in elementary schools in Yazd.

    Methods

    The present study was a pre-test / post-test / follow-up with control group. The statistical population consists of all male students of bullying in Yazd primary schools in the academic year of 2018-2019. A multi-stage cluster sampling was conducted in two stages and 37 bullying students were selected and randomly divided into two groups of experiment (18 subjects) and control (n =19). The experimental group received Olweus's Bullying Prevention Program during 15 sessions of 90 minutes (weekly 2 sessions). There was no intervention for the control group. For data wrapping, Olweus's Revised Bully/Victim Questionnaire (1983, BVQ), Collaborative Peer Relations Scale (Rigby and Slee) and the Procedure for Sociometric Status (Dodge et al) were used.

    Results

    The results of mixed variance analysis indicated that Olweus's educational program significantly increased the relationship with peers (P <0.05) in bullying children and reduced the bullying behavior of these children (p <0.05) and this effect was consistent with both variables of Peer Relations (p <0.05) and bullying behaviors (p <0.05) and it has been steady to follow.

    Conclusion

    The present study showed that the use of bullying prevention program based on Elvis's view (OBPP) can be one of the effective and efficient programs on the bullying children relationship whit their peers and their bullying behaviors.

    Keywords: Olweus's bullying prevention program, relationships with peers, bullying behaviors, elementary students
  • Ali Farnam, Mohammadsajad Soltaninezhad*, Elahe Heidari Pages 95-104
    Introduction

    Play therapy is a therapeutic approach that is used for a wide range of children. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Play therapy with cognitive-behavioral approach in reducing social anxiety among conduct children in Zahedan center.

    Methods

    The design of this research is a quasi-experimental pre-test-post-test design with random sampling. The statistical population of this research includes all conduct children who are in the center of Zahedan rehabilitation and were identified using the available information in the case file. Sampling method was a random sampling method. A total of 22 children were selected and randomly divided into two experimental and control groups (each of 11). To the experimental group, cognitive-behavioral therapy Play sessions were taught in ten sessions (90 minutes each session, 3 days a week) and one day. The control group did not receive an intervention during this period. Both groups responded to the Convergerial Social Anxiety Scale (SPIN) before and after the test (Conor et al., 2000). Data were analyzed using statistical methods such as frequency, percentage, mean, standard deviation and covariance analysis.

    Results

    The results showed that play therapy with a cognitive-behavioral approach affects the social anxiety in conduct children (from10.65 to 7.82). The results of covariance analysis (F= 7.29) showed that cognitive-behavioral play therapy significantly reduced the social anxiety of children with behavioral disorders (p<0/001).

    Conclusion

    The teaching of therapeutic therapy approaches with cognitive-behavioral approach to children with conduct disorder can be an effective step in improving their mental and physical health.

    Keywords: Cognitive-behavioral play therapy, social anxiety, conduct children