فهرست مطالب

پرستاری کودکان - سال دهم شماره 2 (زمستان 1402)

نشریه پرستاری کودکان
سال دهم شماره 2 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهسا طبرسا، نفیسه حکمتی پور*، حمید حجتی صفحات 1-10
    مقدمه

    دوره نوجوانی مصادف با بروز رفتارهای پر خطر می باشد. براساس الگوی فرآیند موازی گسترده، اگر افراد باور داشته باشند که در معرض ابتلا به بیماری یا مواجه با خطر بهداشتی قرار دارند. بیشتر برای مقابله با آن حساس تر می شوند. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر الگوی فرآیند موازی گسترده بر خطرپذیری نوجوانان دختر شهر علی آباد کتول  انجام گرفت.

    روش

    این مطالعه تجربی بر روی 50 نفر از دانش آموزان دختر شهرستان علی ابادکتول در سال 1399 در استان گلستان، به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند. ابزار گرداوری اطلاعات پرسشنامه خطرپذیری نوجوانان(IARS) می باشد. در گروه آزمون 8 جلسه گروهی (60-45) دقیقه ای، در گروه های 6-7 نفره براساس الگوی فرآیند موازی گسترده به مدت 8 هفته اجرا شد.  اطلاعات در دو گروه آزمون- کنترل قبل و بعد از مداخله جمع آوری شد.
     

    نتایج

    آزمون ANCOVA با حذف اثر پیش ازمون اختلاف معنی داری را بین دو گروه نشان  داد. (0/01 >p، 0/15= Eta).  همچنین الگوی فرآیند موازی گسترده بر تمامی ابعاد رفتار پرخطر موثر می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد الگوی فرآیند موازی گسترده موجب کاهش رفتارهای پرخطر در دختران نوجوان می گردد. لذا می توان از نظریه های پرستاری و الگوهای بهداشتی به عنوان یک روش آموزشی کم هزینه ولی اثر بخش در افزایش آگاهی و پیشگیری از رفتارهای پرخطر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: الگوی فرآیند موازی گسترده، خطرپذیری، نوجوانان
  • ملاحت امانی*، لیلا ریحانی، امیرسینا اسلامی راد صفحات 11-24
    مقدمه

    شناسایی نشانه های اولیه ناتوانی های یادگیری و حمایت های آموزشی بهنگام برای کودکان در معرض خطر ناتوانی های یادگیری از اهمیت بسزایی برخوردار است. تحقیق حاضر با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی مقیاس مشاهده و ارزیابی یادگیری اولیه در میان کودکان 4 تا 6 سال در سال 1401 انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی، روش شناختی با هدف روانسنجی مقیاس مشاهده و ارزیابی یادگیری اولیه می باشد. جامعه اول تحقیق شامل کلیه کودکان 4 تا ساله 6 در مهدکودک ها و پیش دبستانی های شهر بجنورد بودکه با استفاده روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 400 کودک انتخاب شد. جامعه آماری دوم تحقیق شامل دانش آموزان پایه اول شهر بجنورد بود. با استفاده از نمونه گیری هدفمند، 20 نفر از دانش آموزانی پایه اول ارجاعی به مراکز  اختلالات یادگیری و نیز 20 نفر از دانش آموزان پایه اول بدون مشکلات یادگیری انتخاب شدند. از ابزارهای مقیاس مشاهده و ارزیابی یادگیری اولیه، آزمون غربالگری تکاملی دنو2 وآزمون هوشی ریون برای جمع آوری داده ها استفاده شد. روایی همگرا و واگرا، روایی سازه(تحلیل عاملی اکتشافی)، روایی تشخیصی و پایایی درونی ابزار مورد ارزیابی قرار گرفت. 

    نتایج

    پایایی آلفای کرونباخ خرده مقیاس های مشاهده و ارزیابی یادگیری اولیه در دامنه 86/0 تا 92/0 قرار داشت. تحلیل عاملی اکتشافی وجود هفت عامل را در مقیاس مشاهده و ارزیابی یادگیری اولیه مورد تایید قرار داد. مقیاس مشاهده و ارزیابی یادگیری اولیه با آزمون دنور بطور مثبت (r=0.70) و  با آزمون هوشی ریون بطور منفی همبستگی(r=-0.36) داشت(0/01>p) که نشانگر تایید روایی همگرا و روایی واگرا بود. همچنین دانش آموزان پایه اول با مشکلات ویژه یادگیری بطور معناداری نمرات بالاتری در خرده مقیاس های مشاهده و ارزیابی یادگیری اولیه داشتند(0/0001>p) که حاکی از وجود روایی تشخیصی بود.

    نتیجه گیری

    مقیاس مشاهده و ارزیابی یادگیری اولیه از نظر همسانی درونی و روایی تشخیصی، همگرا و واگرای در سطح قابل قبولی بود. آن می تواند  ابزار مناسبی برای شناسایی زودهنگام اختلالات یادگیری کودکان پیش دبستانی در ایران باشد.

    کلیدواژگان: ناتوانیهای یادگیری، مشاهده، مقیاس ارزیابی، پیش دبستانی، ویژگی های روانسنجی
  • گلناز احقر بازرگان، ایلناز سجادیان* صفحات 25-35
    مقدمه

    ترس از ارزیابی منفی و اجتناب تجربه ای از جمله مواردی هستند که مادران دارای کودک اوتیسم با آن مواجه می شوند؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی بر ترس از ارزیابی منفی و اجتناب تجربه ای مادران دارای کودک اوتیسم بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری این مطالعه مادران دارای کودک مبتلا به اختلال طیف اوتیسم مراجعه کننده به آموزشگاه دست های مهربانی (دریا) شهر اصفهان در سال 1401 بودند.  از میان آنها نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند براساس ملاک های ورود و خروج انتخاب و به تصادف  در دو گروه مداخله و کنترل جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). هر دو گروه قبل و بعد از مداخله و 2 ماه بعد، در مرحله پیگیری به ابزارهای پژوهش شامل نسخه کوتاه مقیاس ترس از ارزیابی منفی لری (1983) و مقیاس اجتناب تجربه ای - نسخه دوم بوند و همکاران (2011) پاسخ دادند. آزمودنی های گروه مداخله تحت درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی در 8 جلسه 2 ساعت قرار گرفتند اما بر گروه کنترل مداخله ای صورت نگرفت.

    نتایج

    درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی تاثیر معنی دار آماری بر متغیرهای ترس از ارزیابی منفی، اجتناب تجربه ای اثربخش داشت و اثر این تغییر تا مرحله پیگیری پایدار مانده است (0/05> p).

    نتیجه گیری

    می توان از درمان مبتنی بر کارآمدی هیجانی جهت کاهش ترس از ارزیابی منفی و اجتناب تجربه ای در مادران دارای کودک اوتیسم استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درمان، کارآمدی، هیجان، ترس، ارزیابی، اجتناب، تجربه ای، مادران، اوتیسم
  • نازی دزواریی، سمیه رستملی، مامک شریعت، ملیحه کدیور*، لیلا شهبازنژاد، صالحه تجلی صفحات 36-46
    مقدمه

    ارتباط مطلوب بین اعضای تیم درمانی خصوصا پزشک و پرستار می تواند از طریق ایجاد جو اخلاقی مناسب، در پیشگیری از بروز تنش موثر بوده و باعث ارتقا کیفیت مراقبت شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین نگرش پرستاران و پزشکان نسبت به تشریک مساعی بین پزشک و پرستار در بخش های مراقبت ویژه نوزادان بیمارستان های آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی منتخب تهران صورت گرفت.

    روش

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی، که در بخش های ویژه نوزادان بیمارستان های آموزشی منتخب دانشگاه های علوم پزشکی در تهران بر روی گروه های پزشکی و پرستاری در سال 1398 صورت گرفت، تعداد 234 نفر از پزشکان و پرستاران که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، در مطالعه شرکت کردند. جهت جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه تشریک مساعی جفرسون استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS.V21 و با استفاده از آزمون های آماری تی، پیرسون و آنووا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    در این مطالعه 69% از پرستاران و 54% از پزشکان نسبت به تشریک مساعی پزشک و پرستار نگرش منفی(تمایل کمتربه تشریک مساعی) داشتند. میانگین نمره نگرش پرستاران 24/15و درصد فراوانی آن (40/25%) در مقابل پزشکان 25/ 70با درصد فراوانی (42/80%) است(P<0.05).  یشترین میانگین نمره در این پرسشنامه مربوط به حوزه کار تیمی و اشتراک اطلاعات در میان پزشکان و پرستاران به ترتیب 6/75 و 8/73 بود. رابطه معناداری بین نگرش پرستاران با سابقه کار، ساعت کاری و داشتن بیمه مسیولیت یافت شد .(P<0.05)

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد اکثریت پرستاران و پزشکان شاغل در بخش های مراقبت ویژه نوزادان نسبت به تشریک مساعی پزشک و پرستار نگرش منفی به تشریک مساعی پزشک-پرستار داشتند نگرش پرستاران و پزشکان شرکت کننده در این در وضعیت مطلوبی نیست. از علل مهم نمره منفی نگرش پرستاران و پزشکان به تشریک مساعی شاید بتوان به عدم در نظر گرفتن پرستار به عنوان رکن مهم تیم درمانی و دادن اختیار کافی به پرستار جهت مشارکت اشاره داشت.  با توجه به اهمیت موضوع، شناخت عوامل موثر در بهبود این رابطه و تلاش در جهت ارتقا آن، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تشریک مساعی، پزشک، پرستار، بخش مراقبت ویژه نوزادان، نگرش
  • فروغ تیکدری، میترا کامیابی*، مهشید تجربه کار، امان الله سلطانی صفحات 47-56
    مقدمه

    یکی از مشکلات کودکان با اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی، عدم مهارت های اجتماعی و پردازش هیجانی است. این پژوهش به منظور تعیین اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر بهبود مهارت های اجتماعی و پردازش هیجانی در کودکان با اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی انجام شد.

    روش

    روش این تحقیق نیمه تجربی و به روش پیش آزمون_پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کودکان 7 تا 12 ساله با اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی دارای پرونده در بهزیستی شهر کرمان در سال 1401 بودند. 30 نفر از جامعه مذکور  به عنوان نمونه با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی ساده و به صورت قرعه کشی در دو گروه آزمایشی  (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. از پرسشنامه های مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1999) و پردازش هیجانی باکر و همکاران (2007) برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد. گروه آزمایش تحت مداخله آموزش کارکردهای اجرایی به مدت 10 جلسه 60 دقیقه ای قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. داده های پژوهش با استفاده از کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین ± انحراف استاندارد گروه آزمایش در پس آزمون در متغیر مهارت های اجتماعی از 17/41±4/52 به 31/29±5/73و در متغیر  پردازش هیجانی از 21/45±6/17 به 39/66±7/54 افزایش یافت. نتایج نشان داد در مرحله پس آزمون، میانگین نمرات مهارت های اجتماعی و پردازش هیجانی در گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنی داری افزایش یافت (P<0.01).

    نتیجه گیری

    کارکردهای اجرایی بر بهبود مهارت های اجتماعی و پردازش هیجانی موثر بود. بنابراین این نوع آموزش می توان برای کاهش مشکلات کودکان با اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، مهارت های اجتماعی، پردازش هیجانی، اختلال کمبود توجه، بیش فعالی
  • طاهره افتخاری، اسحق رحیمیان بوگر*، شهناز نوحی، راهب قربانی صفحات 57-66
    مقدمه

     مادران کودکان چاق و یا دارای اضافه وزن ممکن است سطوح بالاتری از استرس، اضطراب و افسردگی را در مقایسه با مادران کودکانی که چاق نیستند و یا اضافه وزن ندارند تجربه کنند. با اصلاح سبک زندگی مادران می توان به بهبود سلامت روانشناختی مادران کمک کرد. بنابراین هدف پژوهش حاضر اثربخشی آموزش سبک زندگی سلامت محور بر تنیدگی والدگری و کیفیت زندگی مرتبط با سلامت در مادران کودکان چاق و دارای اضافه وزن بود.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مادران دارای فرزند چاق و دارای اضافه وزن پسر مقطع دبستان شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1400 بودند که تحت هیچ مداخله کاهش وزنی قرار نداشته اند. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود. حجم نمونه از طریق نرم افزار G*power به گونه ای تعیین شد که مطالعه توان لازم برای تشخیص اختلاف حداقل 1 واحد از میزان کیفیت زندگی و تنیدگی والدگری را بین گروه آزمایش و گواه و مقایسه را داشته باشد. با فرض احتمال خطای نوع اول 5 درصد و احتمال خطای نوع دوم 20 درصد و نیز با فرض انحراف معیار 9/0 تعداد حجم نمونه برابر حدودا  15 نفر برای هر گروه بدست آمد. سپس پرسشنامه های کوتاه شاخص تنیدگی والدگری (36 سوالی) و پرسشنامه دو نسخه ای کیفیت زندگی مرتبط با سلامت مادر و کودک (10 سیوالی) بین هر دو گروه توزیع شد. پس از آن برنامه آموزش سبک زندگی سلامت محور  به صورت 10 جلسه 90 دقیقه ای و هفته ای یک بار بر روی گروه آزمایش اجرا شد. سپس پرسشنامه های ذکر شده در بالا مجددا بلافاصله توسط هر دو گروه تکمیل شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل کوواریانس برای هر یک از زیرمقیاس های کیفیت زندگی مرتبط با سلامت و تنیدگی والدگری نشان می دهد که در همه مولفه ها (به غیر از تعامل ناکارآمد) بین دو گروه آزمایش و گواه در پس آزمون، پس از حذف اثر پیش آزمون تفاوت معناداری وجود دارد (0/01>P).

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان گفت آموزش سبک زندگی سلامت محور به مادران کودکان چاق و دارای اضافه وزن می تواند باعث بهبود عملکرد مادران در ارتباط با فرزندانشان و همچنین کاهش تنیدگی آن ها باشد

    کلیدواژگان: سبک زندگی سلامت محور، تنیدگی والدگری، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت، کودکان چاق و دارای اضافه وزن
  • عزیزالله خسروی شستان، علی رضا رجایی*، سعید تیموری صفحات 67-77
    مقدمه

    مادران در خانواده می توانند با ویژگی های روانشناختی که دارند بر عملکرد تحصیلی نوجوانان تاثیرگذار باشند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه عملکرد تحصیلی نوجوانان در خانواده های تک همسری و چندهمسری بر اساس سلامت روان و سبک اسنادی مادران بود.

    روش

    روش پژوهشی علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش را نوجوانان 14 تا 18 سال و مادران خانواده های تک همسری و چندهمسری شهرستان سراوان تشکیل می دهند. 240 نفر شامل 120 نفر نوجوانان خانواده های چندهمسری و تک همسری و 120 نفر مادران در خانواده های چندهمسری و تک همسری با روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. از پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرک و هیلیر (1979) و سبک اسنادی پیترسون و سلیگمن (1982) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده آزمون تی گروه های مستقل و تحلیل واریانس چندعاملی با نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرارگرفته شده است.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد عملکرد تحصیلی نوجوانان در خانواده های تک همسری بهتر از عملکرد تحصیلی نوجوانان در خانواده های چندهمسری است (p=0.002, T=3.194) همچنین عملکرد تحصیلی نوجوانان در خانواده های تک همسری که مادرانشان بدون علایم روانی و علایم متوسط روانی هستند بهتر از همتایان آن ها در در خانواده های چندهمسری است (P=0/031, T=2/21). یافته دیگر پژوهش نشان داد عملکرد تحصیلی نوجوانان در خانواده های تک همسری بر اساس سبک اسنادی خوش بینانه مادران از عملکرد تحصیلی نوجوانان در خانواده های چندهمسری بهتر است (P=0/002, T=3/18).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، برای بهتر شدن عملکرد تحصیلی نوحوانان در خانواده های چندهمسری، توجه به سلامت روان و آشنایی مادران  با سبک های اسنادی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: چندهمسری، سبک اسنادی، سلامت روان، عملکرد تحصیلی
  • حسام پورشالچی، معصومه آزموده*، سید داود حسینی نسب صفحات 78-88
    مقدمه

    تا ب آوری، توانایی افراد در سازگاری موثر افراد با محیط در معرض عوامل خطرآفرین می باشد. هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای خودتنظیمی انگیزش و شفقت به خود بر تاب آوری دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دارای عملکرد تحصیلی پایین بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. آزمودنی های پژوهش شامل 90 نفر از دانش آموزان پایه یازدهم دبیرستان های پسرانه دارای عملکرد تحصیلی پایین تبریز در سال تحصیلی 1402-1401 بودند که به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به طور تصادفی در هر یک از سه گروه(دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) قرار گرفتند. گروه اول یک دوره آموزش راهبردهای خودتنظیمی انگیزش را در 10 جلسه دریافت کرد و گروه دوم 10 جلسه آموزش شفقت به خود را طی کرد و گروه سوم(کنترل) نیز همزمان به برنامه های عادی کلاسی خود ادامه داد. ابزار استفاده شده شامل پرسش نامه تاب آوری کونور و دیویدسون بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس در سطح معنی داری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین (انحراف معیار) نمرات تاب آوری در گروه راهبردهای خود تنظیمی انگیزش از (13/8) 53/7قبل از مداخله به (16/5) 64 بعد از مداخله افزایش یافت. همچنین در گروه شفقت به خود نیز  از (14/5) 52/5قبل از مداخله به (16/8) 69/6بعد از مداخله افزایش یافت. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس تک متغیره نشان داد که راهبردهای خودتنظیمی انگیزش و شفقت به خود بر تاب آوری اثر متفاوت داشته(0/05>P) و آموزش شفقت به خود در افزایش تاب آوری اثربخش تر است.

    نتیجه‎ گیری: 

    نتایج نشان داد که هر دو روش می تواند به افزایش تاب آوری در دانش آموزان دارای عملکرد تحصیلی پایین منجر شود. با این حال، آموزش شفقت به خود تاثیر بیشتری بر تاب آوری در مقایسه با راهبردهای خودتنظیمی انگیزش داشت. پیشنهاد می شود در مدارس این دو آموزش برای ارتقای تاب آوری دانش آموزان دارای عملکرد تحصیلی پایین استفاده شوند.

    کلیدواژگان: راهبردهای خودتنظیمی انگیزش، شفقت به خود، تاب آوری
|
  • Matabarhboube Tabarsa, Nafise Hekmatpour*, HAMID HOJJATI Pages 1-10
    Introduction

    Adolescence coincides with the occurrence of risky behaviors. These high-risk behaviors lead to unpleasant and destructive physical, psychological, and social consequences. Based on an extended parallel process model, if people do not believe that they are at high risk for disease or health hazards. More to deal with it are more sensitive. Therefore, this study was conducted with the aim of the effect of the extended parallel process model on the risk of female adolescents in Aliabad Katoul in 2020.

    Methods

    This semi-experimental study was performed on 50 female students of Sama School in 2020 in AliAbad Katoul city in Golestan province, randomly divided into experimental and control groups. The data collection tool is the Iranian Adolescents Risk-Taking Scale (IARS). In the experimental group, 8  sessions (45-60) minutes were performed in groups of 6-7 people based on the extended parallel process model duration of 8 weeks. Data were collected in two experimental-control groups before and after the intervention

    Results

    ANCOVA test showed a significant difference by removing the effect of pretest (p <0.01, Eta = 0.15). Also, the extended parallel process model affects all dimensions of risky behavior.

    Conclusion

    The results showed that the extended parallel process model reduces high-risk behaviors in adolescent girls. Therefore, nursing theories and health models can be used as a low-cost but effective educational method to increase awareness and prevent high-risk behaviors.

    Keywords: Extended parallel process model, risk-taking, adolescents
  • Malahat Amani*, Leila Reyhani, Amirsina Islami Rad Pages 11-24
    Introduction

    Identifying early signs of learning disabilities and timely educational support for children at risk of learning disabilities is very important. This study was conducted to investigate the psychometric properties of the Persian version of the Early Learning Observation and Rating Scale among children 4 to 6 years old in 2022.

    Methods

    The study is descriptive and methodological type with aim of  psychometric Early Learning Observation and Rating Scale. The first population of study was all children of 4 to 6 years in kindergartens and preschools in Bojnourd, 400 children's were selected through cluster random sampling method. The second population of the research included the first grade students of Bojnord city. Using purposefull sampling, 20 first-grade students referred to learning disabilities centers and 20 first grade students without learning problems were selected. It was used tools of the Early Learning Observation and Rating Scale, Denver Developmental Screening Test-II, and the Raven intelligence test to collect data. It was evaluated convergent and divergent validity, construct validity (exploratory factor analysis), diagnostic validity and internal reliability of the scale.

    Results

    The Cronbach's alpha reliability of the Early Learning Observation and Rating subscales was in the range of 0.86 to 0.92. Exploratory factor analysis confirmed the existence of seven factors in Early learning observation and rating scale. Early Learning Observation and Rating Scale were correlated positively with the Denver test(r=0.70) and negatively with Raven's IQ test(r=-0.30) (P<0.01) indicating a convergent validity and divergent validity confirmation. Also, the first-grade students with specific learning problems had significantly high scores in the subscales of Early Learning Observation and Rating Scale (P<0.0001) indicating a diagnostic validity.

    Conclusion

    The Early Learning Observation and Rating Scale was an acceptable level in terms of internal consistency, diagnostic, convergent, and divergent validity. It is a suitable tool for early identification of learning disorders in preschool children in Iran.

    Keywords: Learning disabilities, Observation, Rating Scale, preschool, psychometrics
  • Golnaz Ahghar Bazargan, Ilnaz Sajjadian* Pages 25-35
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of emotional efficacy therapy on fear of negative evaluation and experiential avoidance of mothers of autistic children.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test, post-test, and follow-up design. The statistical population of this research included mothers of autistic children who were referred to Dasthaye Mehrabani School (Darya) in Isfahan in 2022. Thirty mothers were selected by purposive sampling method based on the entry and exit criteria and randomly replaced in two intervention and control groups (15 people in each group). Both groups before and after the intervention and 2 months later, in the follow-up phase, were given research tools including the short version of the Fear of Negative Evaluation Scale by Larry (1983) and the Experiential Avoidance Scale - the second version of Bund et al (2011). The experimental group was treated based on emotion efficacy therapy in 8 sessions of 2 hours, but no intervention was done in the control group.

    Results

    The findings showed that the treatment based on emotion efficacy therapy was effective on fear of negative evaluation, and experiential avoidance, and the effect of this change remained stable until the follow-up stage (p<0.05).

    Conclusion

    Emotion efficacy therapy can be used to reduce the fear of negative evaluation and experiential avoidance among mothers with autistic children.

    Keywords: Therapy, efficacy, emotion, fear, evaluation, avoidance, experiential, mothers, Autism
  • Nazi Dezvaree, Somayeh Rostamli, Mahak Shariat, Malihe Kadivar*, Leila Shahbaznezhad, Saleheh Tajali Pages 36-46
    Introduction

    Optimal collaboration between members of the patient management team; especially physicians and nurses; can effectively prevent stress by creating an appropriate moral atmosphere that leads to the improvement of the quality of care.This study aimed to determine the attitude of nurses and physicians toward physician-nurse collaboration working in the neonatal intensive care units of the teaching hospitals in Tehran, the capital of Iran.

    Methods

    In this descriptive and analytical study, carried out in the neonatal intensive care units of the teaching hospitals in Tehran in 2018-2019, 234 physicians and nurses, selected by the available sampling method, participated in the study. Data were analyzed by SPSS V21 software with T-test, Pearson, and Anova.

    Results

    The mean attitude score of nurses was 24.15 with a frequency percentage (40.25%) compared to physicians' 25.70 with a frequency percentage (42.80%) (P<0.05). The highest average score in the questionnaire was related to teamwork and information sharing among physicians and nurses, 6.75 and 8.73 respectively. A significant relationship was found between nurses' attitudes toward work experience, working hours, and liability insurance (P<0.05).

    Conclusion

    The attitude of the nurses and physicians about physician-nurse collaboration in this study was revealed to be unsatisfactory. One of the important reasons for the negative score of the attitude of nurses and physicians towards collaboration may be the point that sufficient importance is not given to the role of nurses in patient management. It is therefore recommended to identify factors affecting the improvement of collaboration, as well as maintaining enough weight to the role of nurses in patient management by further studies.

    Keywords: Attitude, Collaboration, Neonatal intensive care unit (NICU), Nurse, Physician
  • Forogh Tikdari, Mitra Kamiabi*, Mahshid Tajrobekar, Amanollah Soltani Pages 47-56
    Introduction

    One of the problems of children with attention-deficit/hyperactivity disorder is the lack of social skills and emotional processing. This research was conducted to determine the effectiveness of training of executive functions on improving social skills and emotional processing in children with attention-deficit/hyperactivity disorder.

    Method

    The method of this research was semi-experimental and pre-test-post-test with a control group. The statistical population of this research included all children aged 7 to 12 with attention-deficit/hyperactivity disorder who had a file in Kerman city welfare in 2022. 30 people from the aforementioned community were selected as a sample using a simple sampling method and were randomly divided into two experimental (15 people) and control (15 people) groups. Gresham and Elliot's (1999) social skills questionnaires and Baker et al.'s (2007) emotional processing questionnaires were used to collect information. The experimental group underwent executive function training for 10 sessions of 60 minutes and the control group did not receive any training. The research data was analyzed using covariance.

    Results

    The mean ± standard deviation of the experimental group in the post-test in the variable of social skills from 4.52±17.41 to 5.73±31.29 and in the variable of emotional processing from 6.17±21.45 to 39.66± It increased 7/54. The results showed that in the post-test phase, the average scores of social skills and emotional processing in the experimental group increased significantly compared to the control group (P<0.01).

    Conclusion

    Executive functions were effective in improving social skills and emotional processing. Therefore, this type of training can be used to reduce the problems of children with attention-deficit/hyperactivity disorder.

    Keywords: executive functions, social skills, emotional processing, attention deficit, hyperactivity disorder
  • Tahere Eftekhari, Isaac Rahimian Boogar*, Raheb Ghorbani Pages 57-66
    Introduction

    Mothers of obese or overweight children may experience higher levels of stress, anxiety, and depression compared to mothers of children who are not obese or overweight. By modifying the lifestyle of mothers, it is possible to help improve the psychological health of mothers. Therefore, the aim of the present study was to the effectiveness of health-oriented lifestyle education on parenting stress and health-related quality of life in mothers of obese and overweight children.

    Method

    The research method was semi-experimental with a pre-test and post-test design with two experimental and control groups. The statistical population of the current study included all mothers with obese and overweight children in primary school in Tehran in the academic year of 2014-2016, who did not undergo any weight loss intervention. The sample size was determined through G*power software in such a way that the study has the necessary power to detect a difference of at least 1 unit in the level of quality of life and parenting stress between the experimental and control groups. Assuming the probability of the first type of error is 5% and the probability of the second type of error is 20%, and assuming a standard deviation of 0.9, the number of samples equal to about 15 people for each group was obtained. Then, parenting stress index short questionnaires (36 questions) and two versions of the quality of life questionnaire related to mother and child health (10 questions) were distributed to both groups. After that, the health-oriented lifestyle training program was implemented in the form of 10 sessions 90 minutes and once a week in the experimental group. Then the questionnaires mentioned above were filled out again immediately by both groups. Data were analyzed using SPSS version 24 software and the covariance analysis method. Also, the significance level of the tests was considered 0.05.

    Result

    The results of covariance analysis for each of the subscales of quality of life related to health and parenting stress show that in all components (except for ineffective interaction) between the two test and control groups in the post-test, after removing There is a significant difference in the pre-test effect (P<0.001).

    Conclusion

    Therefore, it can be said that teaching a healthy lifestyle to the mothers of obese and overweight children can improve the performance of mothers in relation to their children and also reduce their stress.

    Keywords: health-oriented lifestyle, parenting stress, health-related quality of life, obese, overweight children
  • Azizollah Khosravi Shastan, Ali Reza Rajaei*, Saeed Teimory Pages 67-77
    Introduction

    Mothers in the family can influence the academic performance of adolescents with their psychological characteristics. The purpose of this research was to compare the academic performance of adolescents in monogamous and polygamous families based on mental health and the attribution Style of mothers.

    Methods

    The research method was causal-comparative. The statistical population of the research consists of adolescents aged 14 to 18 and mothers of monogamous and polygamous families in Saravan city. 240 people, including 120 adolescents from polygamous and monogamous families and 120 mothers from polygamous and monogamous families, were selected by available and targeted sampling method.
    Goldberg and Hillier (1979) general health questionnaire and Peterson and Seligman (1982) attribution style were used to collect data. The obtained data have been analyzed using independent groups t-test and multivariate analysis of variance with SPSS software. 

    Results

    The results of the research showed that the academic performance of adolescents in monogamous families is better than the academic performance of adolescents in polygamous families (P=0/002, T=3/194).  Also, the results showed that the academic performance of adolescents in monogamous families whose mothers have no mental symptoms and moderate mental symptoms is better than their peers in polygamous families (P=0/031, T=2/21). Another finding of the research showed that the academic performance of adolescents in monogamous families is better than the academic performance of adolescents in polygamous families based on the optimistic attribution style of mothers (P=0/002, T=3/18).

    Conclusions

    According to the results of the research, it is suggested to pay attention to mental health and familiarization of mothers with attribution Style to improve the academic performance of children in polygamous families.

    Keywords: polygamy, attribution Style, mental health, academic performan
  • Hessam Pourshalchi, Masoumeh Azmoudeh*, Seyed Davoud Hosseininasab Pages 78-88
    Introduction

    Resilience is the ability of people to effectively adapt to the environment exposed to dangerous factors. The purpose of this research was to compare the effectiveness of teaching self-regulation strategies, motivation, and self-compassion on the resilience of male secondary school students with low academic performance.

    Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test, and post-test design with a control group. The subjects of the research included 90 students of the 11th grade of boys' high schools with low academic performance in Tabriz in the academic year of 1402-1401, which were selected by cluster random method and randomly placed in each of the experimental and control groups. The first group received a training course on self-regulating motivational strategies in 10 sessions, the second group underwent 10 sessions of self-compassion training, and the third group (control) continued with their normal classroom programs at the same time. The tool used included the Connor and Davidson resilience questionnaire. Data was analyzed using the covariance test at a significance level of 0.05.

    Results

    The group that used self-regulation strategies of motivation saw an increase in their resilience scores from an initial mean (standard deviation) of (13.8) 53.7 before the intervention to (16.5) 64 after the intervention. Similarly, the self-compassion group also showed an increase in their resilience scores from an initial mean (standard deviation) of (14.5) 52.5 before the intervention to (16.6. 69) after the intervention. Data analysis using univariate covariance analysis showed that self-regulation strategies of motivation and self-compassion have different effects on resilience and self-compassion training is more effective in increasing resilience.

    Conclusion

    Planning for interventions to promote literacy among low-achieving male students appears to be more effective if further education is needed. It is recommended that these two trainings be used in schools to improve the resilience of students with low academic performance.

    Keywords: motivational self-regulation strategies - self-compassion - resilience