فهرست مطالب

نشریه مطالعات سیاستگذاری تربیت معلم
پیاپی 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا بادله*، عبدالحمید ثابتی صفحات 9-27

    هدف از پژوهش حاضر سنجش آموزش مبتنی بر وب کویست بر یادگیری و رضایت از درس طراحی آموزشی است. روش تحقیق از نوع شبه آزمایشی، با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بوده است. جامعه آماری پژوهش دانشجویانی هستند که در نیمسال تحصیلی 96-95 به تعداد 107 نفر درس طراحی آموزشی را در دوره ابتدایی گذرانده اند. نمونه گیری تصادفی ساده شامل60 نفر است که در دو گروه گواه (30 نفر) وگروه آزمایش (30 نفر) قرارگرفته اند. ابزار پژوهش برای سنجش سطح رضایت پرسشنامه کرمی (1386) براساس مدل کرک پاتریک بوده که پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 93/. شده است. برای سنجش یادگیری از آزمون محقق ساخته استانداردشده استفاده شده است که روایی سوالات را افراد متخصص تایید کرده اند و پایایی آزمون، از روش آلفای کرونباخ در مولفه رضایت از یادگیری 83/. است. برای تحلیل داده ها نیز از آزمون های تحلیل واریانس و کواریانس چندمتغیری استفاده شده است. یافته ها بر اساس مقایسه روش آموزشی وب کویست و روش آموزش سنتی در یادگیری و میزان رضایت از درس طراحی آموزشی نشان می دهد که یادگیری درس طراحی آموزشی در دانشجویان گروه آزمایش (دانشجویانی که برای یادگیری درس طراحی آموزشی، مبتنی بر آموزش وب کویست) در مقایسه با گروه کنترل (دانشجویانی که در یادگیری درس طراحی آموزشی، آموزش به روش سنتی) به طور چشمگیری بیشتر است. عملکرد دانشجومعلمان آموزش مبتنی بر وب کویست نسبت به دانشجومعلمان آموزش به شیوه سنتی، در درس طراحی آموزشی به صورت معناداری متفاوت نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: وب کوئست، یادگیری، رضایت، طراحی آموزشی، دانشگاه فرهنگیان
  • احمدرضا اقتصادی رودی* صفحات 29-53

    شغل معلمی از جمله شغل های پراهمیت در همه کشورهاست و به همین دلیل انگیزه های انتخاب شغل معلمی در پژوهش های مختلف بررسی شده است. برای فراهم آوردن امکان بررسی نظام مند انگیزه های شغل معلمی و بر اساس نظریه انتظار-ارزش، وات و ریچاردسون مدل و مقیاس FIT-Choice را تهیه کرده اند. در این مطالعه پس از بررسی روایی و پایایی این مقیاس، انگیزه ها و نظرات 175 دانشجومعلم ورودی 95 پردیس شهید بهشتی بررسی شده است. نتایج نشان داده است که انگیزه تقدس شغل معلمی که در مقیاس FIT-choice به آن توجهی نشده مهم ترین انگیزه است و پس از آن انگیزه های کارکردی اجتماعی شامل کمک به بهبود اجتماع، شکل صدهی آینده کودکان و نوجوانان، انگیزه ارزش درونی و توانایی تدریس و تجربیات یادگیری و آموزش قبلی قرار دارند. انگیزه کارکردی فردی امنیت شغلی نیز جزء انگیزه های مهم است؛ اما سایر انگیزه های فردی مانند وقت آزاد برای خانواده در رده های پایین تر قرار داشتند. علاوه بر این، با وجود اینکه دانشجومعلمان شغل معلمی را شغلی تخصصی و پرزحمت و کم درآمد تلقی می کردند، رضایت بسیاری از انتخاب این شغل نشان داده اند. یافته ها شباهت انگیزه های دانشجومعلمان را بر اساس مدل FIT-Choice با مطالعات در سایر کشورها نشان می دهد. علاوه بر این مشخص شد دانشجومعلمان رشته های علوم پایه انگیزه های کمتری نسبت به دانشجومعلمان رشته های علوم انسانی دارند. بنابراین در طول دوره تحصیل باید برای حفظ و ارتقای سطح انگیزه های دانشجومعلمان تلاش و برنامه ریزی کرد تا انگیزه دانش آموزان رشته های علوم تجربی و ریاضی نیز برای انتخاب شغل معلمی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: انگیزه، نظر، شغل معلمی، نظریه انتظار-ارزش، مدل FIT-Choice
  • نرجس رستگاری*، نعمت الله موسی پور، فائزه ناطقی صفحات 55-85

    کیفیت آموزش و یاددهی یکی از مهمترین عوامل در یادگیری دانش آموزان، در عصر حاضر، شناخته شده است؛ بنابراین، توجه به آماده سازی معلمان، در راس برنامه های اصلاحی اکثر کشورهای جهان قرار گرفته است. آنها به دنبال پاسخ دادن به این سوال هستند که «بهترین روش برای آماده سازی موثر معلمان چیست؟» پاسخ به این سوال، به مطالعات گسترده ای منجر شد که در بسیاری از آنها، بر اهمیت کاربرد آموزش های بالینی در آماده سازی معلمان، با الگوبرداری از دانشکده های پزشکی و بیمارستان های وابسته به آنها، تاکید شده است. از این رو هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل تاثیرگذار بر اجرای این نوع آموزش در آماده سازی دانشجومعلمان در ایران است. این مطالعه، یک پژوهش کیفی است که با استفاده از روش گرندد تیوری انجام شده است ؛ در این پژوهش با استفاده از روش گلوله برفی، تعداد 60 نفر از کارشناسان، استادان، معلمان و دانشجویان شناسایی  و با آنان مصاحبه شده است. اطلاعات به دست آمده از این مصاحبه ها، به صورت مکتوب درآمده و با استفاده از روش مقایسه مداوم استراوس و کوربین، تجزیه و تحلیل شده است؛ 11 مضمون اصلی از یافته ها آشکار شد که می تواند بر اجرای موثر آموزش بالینی تاثیرگذار باشد. این مضمون ها عبارت اند از: هماهنگی و انسجام دانشگاه و مدرسه، ساختارسازی برای عمل، شکل گیری یک محیط آموزشی تعاملی، برنامه ریزی عملیاتی مشارکتی، توسعه حرفه ای پرسنل، توسعه تجارب بالینی دانشجو، گفت وگوی حرفه ای، ارزیابی عملکردمحور، ارایه بازخورد، به سازی زنجیره یادگیری و پشتیبانی مالی. پس از استخراج مقولات عمده و تعیین مقوله هسته ای در مرحله کدگذاری انتخابی، با استفاده از تعقیب خط اصلی داستان در چارچوب یک مدل پارادایمی که در بر گیرنده شرایط، فرایندها، تعاملات و پیامدهایی بود، نظریه زمینه ای ارایه شد.

    کلیدواژگان: آموزش بالینی، قضاوت بالینی، تجویز مداخله گرای تشخیصی، دانشجومعلم، نظارت بالینی
  • علیرضا صادقی*، اکبر هدایتی، الهه میثاقی فر صفحات 87-107
    نظام آموزش عالی هر کشوری به دلیل تربیت افراد متخصص و نظام تربیت معلم برای تربیت معلمان متخصص، همواره از اهمیت ویژهای برخوردار بوده است. با توجه به استقرار دانشگاه فرهنگیان و نبود نشانگرهای بومی کیفیت برای نظام تربیت معلم ایران، در این پژوهش کوشش شده است تا نشانگرهای کیفیت برای این نظام دانشگاهی شناسایی شوند. برای شناسایی این نشانگرها از دو روش اسنادی و گروه های مرجع استفاده شده است. در ابتدا و پس از بررسی منابع مرتبط با کیفیت نظام تربیت معلم، در مجموع 122منبع شناسایی شده که 36 مورد از آنها بر اساس ملاک های سودمندی و به روزبودن، به طور دقیق تر ارزیابی شده است. برای بررسی این منابع از روش «واش و وارد (2013)» استفاده شده است. پس از تحلیل چندمرحله ای و استخراج یافته ها، موارد به نسبت مشترک با یکدیگر تلفیق و در سه بخش حوزه های اصلی، ابعاد و نشانگرهای کیفیت دسته بندی شدند. در گام بعدی پس از بررسی اعتبار یافته ها به روش مرور همتا، این یافته ها با بهره گیری از دیدگاه های استادان دانشگاه فرهنگیان، متناسب با شرایط بومی ایران، پالایش شد و در نهایت شش حوزه اصلی (طراحی برنامه درسی، اجرا و ارزشیابی برنامه درسی، پژوهش و اشاعه آن، زیرساخت ها و منابع آموزشی، حمایت از پیشرفت یادگیرنده و سازمان و مدیریت)، 25 بعد و 75 نشانگر کیفیت شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: حوزه های اصلی کیفیت، ابعاد کیفیت، نشانگرهای کیفیت، تربیت معلم
  • بابک شمشیری* صفحات 109-124
    فرهنگ پذیری و جامعه پذیری ازجمله اصلی ترین و مهم ترین کارکردهای نهاد تعلیم و تربیت به حساب می آید؛ چراکه مهمترین ساز و کار برای شکل گیری هویت محسوب می شوند. شکل گیری هویت هم ازجمله مهمترین اهداف تعلیم و تربیت به حساب می آید. از سوی دیگر، معلم از جمله مهمترین و موثرترین عناصر در فرایند تعلیم و تربیت است. بنابراین، معلم در فرایند فرهنگ پذیری، جامعه پذیری و شکل گیری هویتی به ویژه هویت فرهنگی دانش آموزان نقش کلیدی دارد. بنابراین موفقیت نهاد تعلیم و تربیت وابسته به تربیت فرهنگی و شکل گیری هویتی است. کاملا آشکار است که معلمان برای تحقق این اهداف باید آماده شده باشند. وظیفه آماده سازی معلمان هم بر عهده نظام تربیت معلم است. با توجه به این مقدمه، هدف از مطالعه حاضر، تعیین نقش و جایگاه فرهنگ و تربیت فرهنگی در نظام تربیت معلم است. مطابق با این هدف پرسش های مطرح عبارت اند از: 1. برای تحقق تربیت فرهنگی در نظام تربیت معلم، چه اهدافی باید مدنظر قرار گیرند؟ 2. الزامات تحقق این اهداف چه هستند؟ 3. با چه روش های فرهنگی می توان این اهداف را تحقق بخشید؟ روش پژوهش این مقاله روش تحلیل تاملی است. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشانگر آن است که عمده ترین اهداف در قلمرو تربیت فرهنگی معلمان عبارت اند از ارج نهادن و انتقال میراث فرهنگی گذشتگان به آنها، نقد و ارزیابی فرهنگی و اصلاح و بازسازی فرهنگی، به علاوه مهمترین اقتضایات عبارت اند از تغییر نگرش به نظام تربیت معلم و تغییر تعریف معلم و معلمی در نظام تعلیم و تربیت و به دنبال آن، تغییر در برنامه درسی نظام تربیت معلم برمنبای اولویت دادن به فرهنگ و تربیت فرهنگی. در مجموع این مقاله پیشنهاد می دهد که علاوه بر مقوله های پیشنهادی شولمن در باب دانش معلمی، مقوله دیگری تحت عنوان دانش و درک فرهنگی باید اضافه گردد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، تربیت فرهنگی، فرهنگ پذیری، جامعه پذیری، هویت، تربیت معلم، نظام تعلیم و تربیت
  • ناصر شیربگی*، جمال بار خدا صفحات 125-147
    هدف این پژوهش آگاهی از تجارب موفقیت و ناکامی در ادامه تحصیل معلمان و ساخت یک نظریه زمینه ای بر مبنای ادراکات مشارکت کنندگان است. این پژوهش با رویکردی تفسیری و به شیوه کیفی نظریه داده بنیاد انجام یافته است. میدان تحقیق، شهر سنندج و مشارکت کنندگان 38 نفر از معلمان بوده اند که تجربه ادامه تحصیل بعد از استخدام در آموزش وپرورش را داشته اند. از یک منشور مصاحبه نیمه ساختاریافته برای ابزار گردآوری داده ها استفاده شده است. تحلیل داده ها به شکل کدگذاری سه مرحله ای انجام گرفته است. تحلیل مصاحبه ها نشان می دهد که مسایل مربوط به ادامه تحصیل را می توان در مضامین زیر برشمرد: گران باری نقش (مانند مشکلات فردی و خانوادگی، خستگی جسمی و روحی و هزینه های تحصیل)؛ انتظارات ساده (حمایت نکردن ادارات و مدارس، ناهماهنگی با انتظارات ادارات آموزش وپرورش، پایین آمدن کیفیت تدریس، کم کاری در مدرسه و استقبال نکردن از ادامه تحصیل)؛ تغییر الگوی تحصیل (گرایش به آموزش محوری به جای پژوهش محوری، غیبت در کلاس ها، گرایش به دانشگاه های شهریه دار، افت تحصیلی و اخراج از دانشگاه) و توسعه نیافتگی حرفه ای (ناکامی در تکمیل پایان نامه و مدرک گرایی). نتایج پژوهش، نکته های کاربردی مفیدی برای متصدیان حوزه تربیت معلم در بردارد؛ ازجمله آنکه با تصمیم گیری هایی مانند ایجاد دانشگاه تحصیلات تکمیلی ویژه فرهنگیان یا دانشگاه های مجازی که نیازمند حضور فیزیکی در مکان خاصی نیست، ممکن است بسیاری از این موانع در مسیر توسعه حرفه ای معلمان هموار شود.
|
  • Alireza Badeleh *, Abdolhamid Sabti Pages 9-27

    The objective of this survey is measurement of WebQuest-based education on the learning and satisfaction with the course of Curriculum Design on the basis of Merrill’s model. The research methodology is pseudo-experimental along with designing pretest, posttest and control groups. The statistical society of the survey is 107 university students who had passed the course of Curriculum Design for primary school in the year 2016-17. Sampling was simple random sampling including 60 students who were placed in the control group (30 individuals) and the test group (30 individuals). Conducting the survey was on the basis of Merrill’s model.  Research tools for measuring level of satisfaction were Karami’s (2007) questionnaire on the basis of KIRK PATRICK’s model and reliability was measured by Cronbach’s alpha (Arab, 2014). In order to measure learning, researcher-made standardized test was used, validity of the items of the questionnaire was approved by experts, and the test reliability for the variable of satisfaction was achieved 0.83 through Cronbach’s alpha. For data analysis too, multivariable variance and covariance analysis tests were used. The findings about effects of WebQuest-based education and the traditional educational system on learning and satisfaction with curriculum design showed that learning curriculum design in the students of test group (WebQuest-based method) compared to students of control group (traditional method) significantly increased.

    Keywords: Web Quest, Learning, Satisfaction, Educational Design, Merrill’s model, Farhangian University
  • AhmadReza Eghtesadi Roudi * Pages 29-53

    In all countries, teaching is among highly important jobs and for this reason, motivations to become a teacher have received various research attention. To provide a systematic framework for studying teaching motivations based on expectancy-value theory, Watt and Richardson developed the FIT-Choice model and scale. In this study, after examining the reliability and construct validity of this scale, motivations and perceptions of 175 of freshmen at Shahid Beheshti Campus of Mashhad were studied. Results showed holiness of teaching which has not been taken into account in FIT-Choice model had the highest mean and it was followed by social utility values including making social contribution, shape future of children/adolescents, and intrinsic career value, ability, and prior teaching and learning experiences. Personal utility value of job security was also among the important motivations, but other personal utility values such as time for family were at lower levels. Moreover, although students viewed teaching a difficult, ill-paid job, which requires expertise, they were satisfied with their choice of teaching. Results also show that the motivations and perceptions of Iranian student teachers are similar to the motivations of student and novice teachers in other countries where FIT-Choice model has been used. Another finding was that students of science majors had lower motivations and perceptions compared to the students of humanities. The results indicate the necessity of maintaining and improving the motivations of student teachers and planning so that motivations of science and math high school students for becoming teachers are also improved.

    Keywords: motivation, perception, teaching job, expectancy-value theory, FIT-Choice model
  • Narjis Rastgari *, NeMatullah Musa Poor, Faeze Nateqi Pages 55-85

    Since the quality of teaching and learning has now been recognized as one of the most important factors in student learning, attention to teacher training has been at the head of the reformist programs of most countries in the world. They seek to answer the question, "What is the best way to effectively prepare teachers?" This has led to extensive studies, and in many of them, the importance of the use of clinical training in the preparation Teachers' education is emphasized by the modeling of medical faculties and hospitals affiliated with them. Therefore, the purpose of this study is to identify the factors influencing the implementation of this type of training in the preparation of student teachers in Iran. This study is a qualitative research based on the "Foundation Data" approach. In this section, using a snowball method, 60 experts, teachers, teachers and students were identified and interviewed. The information obtained from these interviews was written and analyzed using Strauss & Corbin's continuous comparison method. Eleven main themes emerged from findings that could affect the effective implementation of clinical education. These themes include: coordination and coherence of university and school, structuring for action, forming an interactive educational environment, collaborative operational planning, personnel professional development, student clinical experiences development, professional dialogue Performance-based assessment, feedback, improvement of learning chains and financial support. After extracting major categories and determining the core category in the selective coding stage, using the tracing of the main line of the story in the framework of a paradigm model, which includes the conditions, processes / interactions and consequences, than to provide a theory Grounds for action.

    Keywords: Clinical education, Clinical judgment, Diagnostic interventions, Teacher- students, Clinical supervision
  • Alireza Sadeghi *, Akbar Hedayati, Elahe Misaghifar Pages 87-107
    Higher education system of any country for training specialists and teacher training system for specialist teachers has always been particular importance. According to Establishing of Farhangian University and the lack of native quality indicators for teacher education system, this study attempted to identify quality indicators for this important university system. To identify these indicators were used documentary research and reference groups. After gathering and checking the references regarding quality of teacher education system (122 references), 36 references was selected as more appropriate references. This references was reviewed systematically by "Wach and Ward (2013)" method. After multi-stage analyzing of references and extraction of findings, relatively common cases combined and were classified in three main areas, dimensions and quality indicators. In the next step the finding were refined through Farhangian university faculty Suit local conditions of Iran. And finally six main areas (curriculum design, implementation and evaluation of curriculum, research and its dissemination, infrastructure and educational resources, support the advancement of learning, organization and management), twenty-five dimensions and seventy-five quality indicators were identified.
    Keywords: main areas of quality, quality dimensions, quality indicators, Teacher education
  • Babak Shamshiri * Pages 109-124
    Culturalization and socialization are the most important functions of educational institution. Because they are the most important mechanisms for identity formation. Also, identity formation is one of the main aims of education. In the other side teacher is one of the most important and effective component in the process of education. Teacher has the key role in the culturalization, socialization and identity formation of students. Therefore, the success of educational institution depends on cultural education, clearly, if we want to achieve these aims, so the teachers should be prepared properly. According to this introduction the main aim of this study is to inquiry and explain the role and position of culture and cultural education in teacher education. The questions are: 1) what are the most important aims in cultural education domain for organization of teacher education? 2) What are the most important prerequisites of these aims? 3) with which methods can we achieve these aims? The method of this study is reflective analysis.The results of this study show that the main aims in cultural education domain for teacher education include of 1) Respect and transfer the cultural heritage to the students who should be teachers in future. 2) The evaluation and criticism of culture and cultural heritage. 3) Cultural modification and reconstruction.The most prerequisites are the attitude change toward the teacher education and also, the definition of teacher education should be revised based on the priority of culture and cultural education. Totally, this paper suggests that fufther the Shulman,s categories of teacher knowledge, we should consider another category its name is a knowledge and perception of culture.
    Keywords: Culture, cultural education, culturalization, Socialization, Identity, Teacher education, organization of education
  • Naser Shirbagi *, Jamal Barkhoda Pages 125-147
    The present study aims in perceiving teachers’ experiences of success and failure in continuing education and constructing a grounded theory based on the perceptions of the participants. This research was conducted with an interpretive and qualitative approach. Research field was the city of Sanandaj, and the participants were 38 teachers who had the experience of continuing education after employment in education. A semi-structured interview charter was used for data collection. Data analysis was conducted in the form of a three-step coding process. Analysis of interviews demonstrated that issues related to continuing education can be categorized into the following topics: overload (such as personal and family problems, physical and mental tiredness, education costs); simple expectations (lack of support from departments and schools; inconsistency with expectations of education departments, decreasing the quality of teaching, teachers’ underwork in the school, unwillingness to continue education); changing education pattern (tendency towards course-based rather than research-based education, non-attendance at classes, tendency towards universities with tuition fees, academic dropout and expulsion from university) And lack of professional development (failure to complete thesis, credentialism). The results of the present research suggest useful implications for educators in the field of education, including the fact that by adopting decisions such as the establishment of a university for teachers’ higher education or creation of virtual universities (which do not require physical presence in a particular place). By doing these procedures, many of the present obstacles in the process of professional development of teachers would be removed.
    Keywords: Teachers’ Continuing Education, Professional development, teaching