فهرست مطالب

پژوهش های سیاست اسلامی - پیاپی 15 (بهار و تابستان 1398)

مجله پژوهش های سیاست اسلامی
پیاپی 15 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اکبر افجه ای*، وحید خاشعی، احمد فربهی، داود خزائی صفحات 11-40

    مدیریت جهادی کلیدواژه‎ای نوظهور در دانش سازمان و مدیریت است که در مدت‎زمان کوتاهی، توجه صاحب‎نظران بسیاری را به خود جلب کرده است. ازآنجاکه این مفهوم ریشه در فرهنگ اسلامی دارد، می‎تواند زمینه انتقال ظرفیت‎های موجود در پدیده «جهاد» به‎عنوان یک پدیده ریشه‎دار ایدیولوژیک را در فضای سازمان و مدیریت و نیز مدیریت سیاسی جامعه اسلامی فراهم کند. این سوال مطرح است که باتوجه‎به در دسترس بودن نهج‎البلاغه به‎عنوان مهم‎ترین منبع دسترسی به بیانات امیرالمومنین† خصوصا در دوران حاکمیت ایشان بر جامعه، آیا می‎توان مضامین و قضایای بنیادین مرتبط با سیاست و مدیریت جهادی ایشان را استخراج کرد. لذا هدف از این پژوهش، به دست آوردن مضامین و قضایای بنیادین سیاست و مدیریت جهادی در سیره و سخنان امیرالمومنین† در نهج‎البلاغه است تا بتواند معیاری فرازمانی و فرامکانی ارایه کند. در این پژوهش با استفاده از استراتژی پژوهش «مطالعه موردی» و ذیل آن، با به‎کارگیری روش «تحلیل مضمون»، با استفاده از نرم‎افزار تحلیل کیفی مکس کیودا، تمام متن نهج‎البلاغه در قالب 5255 کد و در ده سطح تحلیل شد. یافته‎های این پژوهش، مضامین شکل‎گرفته‎ای در سطوح ده‎گانه هستند که ذیل سه بعد «محیط امیرالمومنین†»، «ویژگی‎های ایشان» و «نظام سیاست و مدیریت جهادی» طبقه‎بندی شدند و شبکه مضامین منسجمی حول این موضوع به دست آمد. همچنین بیست‎ونه قضیه بنیادین توصیفی مبتنی بر این شبکه به دست آمد. به‎عنوان نتیجه نهایی پژوهش داده‎های به‎دست‎آمده از شبکه مضامین و قضایای بیست‎ونه‎گانه مبتنی بر آن در قالب سه بعد، ده مولفه و سی‎ودو شاخص بازآرایی شدند.

    کلیدواژگان: سیاست جهادی، مدیریت جهادی، امیرالمومنین، نهج البلاغه، تحلیل مضمون
  • اسدالله کردفیروزجائی*، حمید نگارش صفحات 41-54
    دیپلماسی به معنای فن مذاکره، اصطلاحی است که در سیاست خارجی رایج است و هر نظامی بر اساس ایدیولوژی و ارزش های خود آن را شکل می دهد. دیپلماسی توحیدی و شریعت محور افزون بر رعایت شریعت اسلام، موجب عزت افزایی و پیشگیری از جنگ و ایجاد صلح بین کشورها می شود. ازاین جهت پژوهش درباره آن جهت معرفت افزایی دارای اهمیت است. مسئله این پژوهش آن است که برخی ممکن است به دلیل نفهمیدن زیرساخت های دیپلماسی توحید، نقش ارزش های دینی و در راس آن توحید در دیپلماسی سیاست خارجی جمهوری اسلامی را حداقلی بدانند که برایند این نگاه، می تواند افزون بر خدشه در ارزش های دینی، موجب نفی عزت و کرامت نظام اسلامی شود. ازاین رو، این پرسش مطرح می شود که دیپلماسی توحید چیست و دارای چه مبانی و زیرساخت هایی است؟ این مقاله با نگاه اسلامی و روش توصیفی-تحلیلی به تبیین چیستی دیپلماسی توحید و مبانی آن پرداخته است و به این نتیجه دست یافت که دیپلماسی توحید فن اداره روابط بین الملل بر اساس شریعت مقدس اسلام است که از زیرساخت و مبانی توحید ربوبی شکل یافته باشد و این می تواند نظام جمهوری اسلامی را در سیاست خارجی منطبق با شریعت اسلام نگه دارد و از سلطه پذیری و عزت زدایی نجات دهد و کرامت آن را حفظ کند.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، توحید، سیاست خارجی، توکل، امام خمینی
  • حسن رنگریز* صفحات 55-84

    هدف این پژوهش طراحی الگویی از حکومت‏داری پایدار مبتنی بر فرمان حکومتی حضرت علی(ع)به مالک اشتر است. روش انجام دادن این پژوهش، کیفی و با رویکرد استقرایی است. به منظور استخراج مطالب، از فن تحلیل مضمون استفاده شد. منبع مورد بررسی در این پژوهش، فرمان حضرت علی(ع) به مالک اشتر در نهج‏البلاغه است. یافته‏های پژوهش نشان می‏دهد که برای ایجاد و فراگیر شدن حکومت‏داری پایدار در کشور، الزامات مدیریت توسعه پایدار اقتصادی و الزامات مدیریت توسعه پایدار اکولوژیکی و الزامات مدیریت توسعه پایدار اجتماعی و الزامات مدیریت توسعه پایدار سیاسی مورد نیازند و اگر مخدوش شوند، بخشی از حکومت اسلامی آسیب می‏بیند. نتایج به دست آمده بر اساس داده‏های پژوهش، نشان می‏دهد که الزامات چهارگانه فوق را باید در چهار سطح اقتصادی، اکولوژیکی، اجتماعی و سیاسی جست وجو کرد. نیل به اهداف این سطوح در شکل‏گیری و ایجاد حکومت‏داری پایدار موثر است؛ به نحوی که در سطح اقتصادی عدالت اقتصادی، در سطح اکولوژیکی عدالت زیست محیطی، در سطح اجتماعی عدالت اجتماعی و در سطح سیاسی عدالت سیاسی نمود پیدا می‏کند. به عبارت دیگر، استقرار و پیاده‏سازی عدالت اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی و سیاسی در شکل‏گیری حکومت‏داری پایدار مهم است.

    کلیدواژگان: حکومت‎داری پایدار، حکمرانی، منشور پایداری، الگو، فرمان حکومتی، فن تحلیل مضمون
  • زهرا فروتنی* صفحات 85-122
    انقلاب اسلامی با رهبری امام خمینی، با کسب استقلال بر محور مردم سالاری دینی شکل گرفت. یکی از زمینه های مهم مطالعاتی که مورد مطالبه رهبر انقلاب اسلامی است و به دلیل دامنه تاثیر آن از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است، تبیین اصول حاکم بر سیاست اسلامی امام خمینی است. نظر به اهمیت این موضوع، در پژوهش حاضر اصول حاکم بر سیاست اسلامی امام خمینی شناسایی، تبیین و تحلیل می شود. نوع تحقیق توصیفی-تحلیلی است. برای گردآوری داده ها از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده شده و منبع مورد تحلیل 22 جلد صحیفه امام است. بر اساس یافته های تحقیق، 23 اصل از اصول سیاست اسلامی امام خمینی شناسایی و تبیین شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که اصول و مبانی مبتنی بر آموزه ها و فرهنگ اسلامی، زیربنا و روح اصلی اصول سیاست امام خمینی است و لذا می توان گفت اصول سیاست امام خمینی، موید این مطلب هستند که سیاست امام، عین دیانت امام است و در مکتب سیاسی امام، معنویت با سیاست و قدرت با اخلاق در هم تنیده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی، اصول، سیاست، سیاست اسلامی، اصول سیاست اسلامی
  • علیرضا صدرا* صفحات 123-156
    نظام انقلابی جمهوری اسلامی ایران، مراحل تاریخ ساز و بلکه مراتب تکوینی و تکاملی، نهادسازی و تاسیس، دفاع مقدس و تثبیت و توسعه زیربنایی را با هزینه های گزاف اما با کارآمدی زیرساختی (ارزشی، بینشی و منشی) هرچه فراتر از سر گذرانده و پشت سر گذاشته است. هم اینک الگوسازی پیشرفت و دولت سازی، جامعه سازی و امت سازی تا مرز تمدن سازی نوین اسلامی ایرانی را به ترتیب در چشم انداز ملی و فراملی کوتاه برد و کوتاه مدت، میان برد و میان مدت و بلندبرد، بلندگستر و بلندمدت خود دارد. این نیازمند ارتقای هرچه فراتر کارآمدی است. چالش ارتقای هرچه فراتر کارآمدی ساختاری و راهبردی ملی خود به منظور دستیابی به چشم انداز و تحقق اهداف بلند آن، پیشاروی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد. طرح و تبیین ارتقای کارآمدی و کارآمدسازی نظام سیاسی، ملت و دولت (هییت حاکمه) جمهوری اسلامی ایران، نقش الگوسازی اسلامی-ایرانی پیشرفت به ویژه الگوسازی دولت در کارآمدسازی نظام و دولت سازی کارآمد است. باتوجه به نقش تاثیرگذار و حتی تعیین کننده دولت و کارآمدی آن در تعیین سرنوشت ملت و کارآمدی نظام سیاسی، پرسش اصلی این است: دولت سازی کارآمد جمهوری اسلامی ایران چیست؟ پرسش های فرعی نیز به چرایی، چیستی و چگونگی این دولت سازی می پردازد. فرضیه این پژوهش این است: «الگوسازی اسلامی-ایرانی پیشرفت، سبب ارتقای هرچه فراتر کارآمدی نظام جمهوری اسلامی ایران خواهد شد». توضیح فرضیه این گونه خواهد بود: در این مقاله با نقادی گفتمان و الگوی رقیب توسعه تک ساحتی مدرنیستی غربی و نظریه پردازی تمدن پیشین اسلامی-ایرانی، به نظریه سازی گفتمان و الگوی اسلامی و ایرانی پیشرفت سیاسی می پردازیم. روش پژوهش تحلیل متن و محتوای آثار، اسناد و آرا در این زمینه است. یافته اجمالی ازاین قرار است: الگوسازی اسلامی-ایرانی پیشرفت، ضمن کارآمدی، بهره وری و اثربخشی ذاتی و دورن زادی خود، مانع رفتار پاندولی (زیگزاکی) نوسان ساز و فرصت سوز بحران آفرین دولت های پی درپی و جای‎گزین بوده و مسبب سیر تحقق پیشرفت متکامل (پلکانی) کشور و نظام جمهوری اسلامی ایران شده است و می شود.
    کلیدواژگان: الگو، انقلاب، اسلام، ایران، پیشرفت
  • حمدالله اکوانی*، محسن جبارنژاد صفحات 157-178

    ایده سرمایه اجتماعی در اندیشه مدرن، مبتنی بر «دوستی فایده‎گرا» و مناسبات «سودمحورانه» است و سرمایه اجتماعی شکل‎گرفته بر پایه چنین مناسباتی، شکننده است. سنخ‎شناسی دوستی و محبت در آرای حکمای اسلامی و ظرفیت‎سنجی آن برای صورت‎بندی الگویی جای‎گزین برای سرمایه اجتماعی فایده‎گرایانه، مسئله این مقاله است. سوال این است که چه نسبتی بین مفهوم دوستی و محبت مطرح‎شده در اندیشه حکمای اسلامی و سرمایه اجتماعی برقرار است؟ ازاین‎رو هدف اصلی مقاله ارزیابی انتقادی دوستی فایده‎محور و سرمایه اجتماعی ابتنایافته بر این نوع دوستی و نیز فهم مفهوم دوستی مطرح‎شده در آرای حکمای اسلامی از منظر سرمایه اجتماعی است. در این مقاله از روش تحلیلی / تطبیقی، به معنای روشی که از طریق آن مجموعه‎ای از افکار و اندیشه‎ها بررسی و با مقایسه آنها به‎صورت کیفی نتیجه‎گیری می‎شود، استفاده شده است. بر اساس یافته‎های تحقیق، سه سطح دوستی در آرای حکمای اسلامی قابل طرح است: «دوستی به‎مثابه فضیلت»، «دوستی به‎مثابه ابزار احراز سعادت» و «دوستی به‎مثابه جهان‎بینی اخلاقی». هر سه نوع دوستی، دارای وجوه تعالی نسبت به دوستی‎های فایده‎گرایانه‎ای است که اساس سرمایه اجتماعی مدرن را شکل می‎دهند. الگوی دوستی و روابط محبت‎آمیز شکل‎گرفته بر پایه مناسبات سه‎گانه دوستی مکنون در آرای حکمای اسلامی، از ظرفیت لازم برای محکم کردن پایه‎های سرمایه اجتماعی برخوردار است.

    کلیدواژگان: دوستی، سرمایه اجتماعی، فایده‎گرایی، حکمای ‎اسلامی
  • علی اصغر نصیری*، محمد مهدی سپهر، عبدالله نوری گلجائی صفحات 179-206

    بررسی نسبت میان امنیت و آزادی در جوامع بشری، از مباحث مطالعات امنیتی است که کاربست آن در تنظیم روابط اجتماعی نقش بسزایی دارد. شناخت دیدگاه امنیتی اندیشمندان، یکی از راهکارهایی است که می‎تواند در تبیین هرچه بیشتر نسبت امنیت و آزادی در جامعه راه‎گشا باشد. شهید مطهری از عالمانی است که در آثار خود به مباحث امنیتی پرداخته است. این مقاله درصدد است دیدگاه شهید مطهری را درباره نسبت امنیت و آزادی در نظام سیاسی در سطح کلان، در سه بعد سیاسی، فرهنگی و اقتصادی به دست آورد. فرضیه مقاله حاضر این است که امنیت و آزادی در اندیشه شهید مطهری نسبت تعاملی متعالی دارند. با استفاده از روش برهان سبر و تقسیم و نظریه استخدام علامه طباطبایی، فرضیه مقاله بررسی شده است. از جمله یافته‎های این مقاله اینکه از دیدگاه شهید مطهری، در نظام سیاسی اجتماعی اسلام، امنیت و آزادی در بستر قوانین عادلانه اسلام، نسبت تعاملی متعالی با یکدیگر دارند. براین‎اساس تقدم هریک از امنیت و آزادی بر دیگری، خروج از وضعیت عدالت به وضعیت ظلم محسوب می‎شود و استخدام یک‎طرفه و روابط ناعادلانه‎ای را در جامعه رقم می‎زند و استمرار آن وضعیت، ضمن تهدید نفس امنیت و آزادی در هر سه بعد سیاسی، فرهنگی و اقتصادی، حرکت در مسیر تعالی الهی جامعه را نیز دچار مخاطره می‎کند.

    کلیدواژگان: شهید مطهری، امنیت، آزادی، استخدام، عدالت، ظلم، نسبت تعاملی متعالی
  • حسین شاهبازپور*، مهدی محمودی، مرتضی حاجی زاده صفحات 207-246

    الگوهای توسعه و پیشرفت به‎مثابه نرم‎افزار و پیش‎رانه‎های نظری تمدنی‎اند که هریک مبتنی بر مبانی و نظام اندیشه‎ای خودویژه ادیان و مکاتب بشری برای پاسخ به یکی از فرانیازهای اصیل انسانی، یعنی خواهان رشد و پیشرفت طرح و ارایه شده‎اند. الگوهای یادشده، خود از زیرالگوهایی در تمام ابعاد زیست فردی و اجتماعی انسان ازجمله الگوی پیشرفت سیاسی جامعه سامان یافته‎اند. دستیابی به الگوی پیشرفت سیاسی جامعه مبتنی بر نظام اندیشه‎ای رشدمحور قرآن کریم به‎عنوان کامل‎ترین کتاب آسمانی مصون از تحریف، هدف اصلی این نوشتار است. اکنون این سوال مطرح است که قرآن کریم در راستای رشد و پیشرفت سیاسی جامعه، چه الگویی را معرفی می‎کند؟ روش پژوهش در ترسیم الگو و مولفه‎های آن، تحلیل محتوای کیفی با رویکرد قیاسی است و در کشف و تبیین اجزای مولفه‎های الگو، به‎ترتیب از تحلیل محتوای کیفی با رویکرد استقرایی و توصیف و تحلیل بهره می‎برد. یافته‎های پژوهش حاضر نشان می‎دهد که مبتنی بر اندیشه رشد قرآنی، جهت‎گیری مطلوب سیاسی جامعه انسانی تک‎بعدی و یک‎جانبه‎نگر نیست، بلکه با رویکردی معناگرا و جامع، در ساحات دوگانه زیست مادی و معنوی و در بستر سیر عبودیت الهی به سمت غایت رشد آن (قرب الهی) سامان می‎یابد.

    کلیدواژگان: الگوی پیشرفت سیاسی، مبانی قرآن‎شناخت پیشرفت، اندیشه قرآن‎شناخت پیشرفت سیاسی، شاخص‎های قرآنی پیشرفت سیاسی
  • فرزاد رستمی، قدرت احمدیان، سجاد جوانمرد* صفحات 247-270
    بعد از حملات تروریستی یازدهم سپتامبر 2001، امریکا در قالب جنگ پیش‎دستانه و مبارزه با تروریست، در مارس 2003 عراق را اشغال کرد و از این طریق به دنبال گسترش نفوذ خود در منطقه خاورمیانه بود. ایالات متحده پس از اشغال عراق سعی در مدیریت بحران داشت که با ناکامی مواجه شد. این بحران تاثیرات عمیقی نه‎تنها بر عراق بلکه بر کشورهای منطقه و ازجمله ایران بر جای گذاشت. در پژوهش‎های انجام‎شده در این زمینه، تنها به یک بعد موضوع توجه داشته‎اند. لذا آنچه در این مقاله به‎عنوان سوال اصلی مطرح شده این است که الگوی رفتاری امریکا در مدیریت بحران عراق چه فرصت‎هایی برای ایران به دنبال داشته است؟ فرضیه مقاله این‎گونه مطرح است که ناکارآمدی الگوی رفتاری امریکا در عراق، سبب فراهم شدن فرصت‎هایی برای ایران شده است. روش تحقیق در این مقاله از نوع توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری داده‎ها، کتابخانه‎ای و اینترنتی است. هدف از این پژوهش، تحلیل فرصت‎های ایران در عراق پساصدام در سایه الگوی رفتاری امریکاست. یافته‎های پژوهش نیز حاکی از آن است که ناتوانی امریکا در عراق باعث دستاوردهایی برای ایران نظیر افزایش نفوذ سیاسی و توان اثرگذاری در منطقه، افزایش تراز تجاری و اقتصادی ایران با عراق، افزایش نفوذ در میان گروه‎های عراقی به دلیل بی‎اعتمادی به ایالات متحده، تقویت محور مقاومت و افزایش قدرت نرم شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، امریکا، عراق، ایران، الگوی رفتاری
  • محمد ستوده، غلامرضا بهروزی لک، حسین میرچراغ خانی* صفحات 271-296
    با وجود بحران‎های متعدد در جهان اسلام، این پرسش مطرح می‎شود که برنامه‎ عملی قرآن برای برون‎رفت از این بحران‎ها چیست. می‎توان گفت الگوی جهاد یکی از محوری‎ترین برنامه‎‎هایی است که ظرفیت‎های راهبردی و نقش تعیین‎کننده‎ای در حل بحران‎های خرد و کلان جهان اسلام دارد. به‎رغم وجود پژوهش‎های گسترده درباره جهاد در قرآن، تاکنون الگوی جهاد به ترتیبی که در قرآن بیان شده تدوین نگردیده است. در این پژوهش با اتکا به نظام معرفت‎شناسی اسلامی با رویکرد تفسیر موضوعی و روش منطقی تولید نظریه، الگوی جهاد برای نخستین‎بار به‎صورت مدون تبیین شده است. یافته مقاله این‎چنین قابل ارایه است که سازه مفهومی الگوی جهاد بر مفاهیم سه‎گانه «موقعیت»، «توان» و «تکلیف» بنا شده است و ساختار اجرایی الگوی جهاد راهبردهای چهارگانه تبیین، تجهیز، تحریک و تهدید (اقدام و عمل) را دربرمی‎گیرد که به‎صورت فرایندی با الهام از مفاهیم سه‎گانه، اولویت عملکردی پیدا می‎کنند. پویایی الگوی جهاد، مبتنی بر چرخه تلاش جهت انجام تکلیف و چرخه تلاش جهت بهبود موقعیت، دور پویا و قدرت محرکه‎ای را ایجاد می‎کند که امنیت و سعادت جوامع اسلامی را به ارمغان می‎آورد.
    کلیدواژگان: اسلام، قرآن، الگوی جهاد، نظریه، بحران، راهبرد
  • علی محمدی ضیاء، محمدتقی آل غفور* صفحات 297-320

    کارآمدی نظام سیاسی جمهوری اسلامی به جهت پیوند با بقا و پایداری نظام، از اهمیت بسیاری برخوردار است. از سویی این مهم سبب شده ارزیابی کارآمدی در تحقق عدالت سیاسی به‎عنوان اصلی‎ترین هدف نظام جمهوری اسلامی اهمیت آن را دوچندان کند. لذا پژوهش حاضر در پاسخ به این سوال اصلی که نظام سیاسی جمهوری اسلامی در تحقق عدالت سیاسی در توزیع مناصب سیاسی به چه میزان موفق بوده است، این فرضیه را مطرح می‎کند که در عرصه برابری در دسترسی به مناصب سیاسی همواره شرایطی برابر برای توده‎های مردم در عرصه نامزدی تصدی مناصب سیاسی وجود داشته و اعمال محدودیت‎های نهادهای نظارتی و مجری انتخابات در راستای اجرای قانون بوده است. یافته‎های تحقیق حاکی از آن است که در عرصه برابری همواره حضور برابر گونه مردم در عرصه نامزدی تصدی مناصب سیاسی وجود داشته و با گذشت زمان شاخص فضیلت و شایستگی نیز در تصدی مناصب سیاسی بیش‎ازپیش مورد توجه و رعایت قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کارآمدی، عدالت سیاسی، جمهوری اسلامی، مناصب سیاسی
  • محمدصادق کوشکی*، اسماعیل شفیعی، عزیز غضنفری صفحات 321-348

    مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که چه زمینه‎ها و علت‎هایی را می‎توان برای خروج امریکا از توافق هسته‎ای ارایه کرد. بدون بررسی زمینه‎ها و عوامل موثری که در اتخاذ تصمیمات سیاست خارجی امریکا موثر است، نمی‎توان اقدام امریکا درزمینه خروج از برجام و آغاز جنگ اقتصادی بر ضد ایران را ریشه‎یابی کرد. در این مقاله، از «نظریه پیوستگی جیمز روزنا» سود جسته‎ایم. روزنا که در مدل‎های نظری تجزیه‎وتحلیل رفتارهای سیاست خارجی، نماینده تلفیق دو سطح تحلیل خرد و کلان به‎شمار می‎رود، بر این باور است که در بررسی و تحلیل سیاست خارجی هر کشوری باید به پنج دسته متغیرهای اصلی فرد، نقش، حکومت، جامعه و درنهایت نظام بین‎الملل توجه شود. یافته این پژوهش در زمینه خروج امریکا از برجام و مقابله با راهبرد بازدارندگی نامتقارن ایران نشان می‎دهد که اگرچه دال مرکزی این پدیده متغیر فردی و شخصیتی ترامپ است، اما سایر متغیرها، به‎رغم تاثیرگذاری مستقیم بر سیاست خارجی امریکا در قبال ایران، بیشتر در نقش عوامل واسط، تحریک‎ساز و تاثیرگذار فرصت‎جویانه در بستر شرایط شخصیتی ترامپ ظاهر شده‎اند.

    کلیدواژگان: امریکا، سیاست خارجی، پرونده هسته‎ای، برجام، بازدارندگی
|
  • Aliakbar Ofjei *, Vahid Khashei, Ahmad Farbehi, Davood Khozaei Pages 11-40

    Jihadi management is a new keyword in organizational and management knowledge that has attracted the attention of many experts in a very short time span. Since this concept is rooted in Islamic culture, it can provide the basis for transferring of the existing capacities in the phenomenon of “Jihad” as a rooted ideological phenomenon in the area of organization and management, as well as the political management of Islamic society. Considering the availability of Nahj al-Balaghah as the most important source of access to the statements of the Amir al-Mu’menin, especially during his rule over society, the question is whether the fundamental themes and theorems related to his Jihadi politics and management can be elicited? Therefore, in order to provide a criteria beyond time and space, this study aims to elicit the basic themes and theorems of Jihadi politics and management in the life and speech of Amir al-Mu’menin in Nahj al-Balaghah. The entire text of Nahj al-Balaghah was analyzed while being hinted in 5255 codes and in ten levels using the MAXQDA qualitative analysis software by the strategy of “case study” method and subsequently the “content analysis” method. The findings of this study are the formed themes at ten levels, which were classified under the three dimensions of “Amir al-Mu’menin’s milieu”, “his characteristics” and “Jihadi politics and management system.” And a network of coherent themes related to this issue, as well as, twenty-nine basic descriptive theorems based on this network was obtained. As a final result of the research, the data obtained from the network of themes and the twenty-nine theorems based on that network were rearranged in the form of three dimensions, ten components and thirty-two indicators.

    Keywords: Jihadi politics, Jihadi Management, Amir al-Mu’menin, Nahj al-Balaghah, content analysis
  • Assadollah Kord Firoozjaei *, Hamid Negaresh Pages 41-54
    Diplomacy, in the sense of negotiation technique, is a term that is common in foreign policy and that each system is shaped by its ideology and values. Monotheistic and Shari'a-based diplomacy, in addition to observing Islamic law, promotes dignity and prevention of war and peace between nations. Therefore research about it is important for epistemology. The point of this study is that some may dismiss the role of religious values ​​and, at the very least, monotheism in foreign policy of the Islamic Republic, because of their lack of understanding of the infrastructures of monopoly diplomacy, which in turn may undermine the dignity and dignity of religious values. The dignity of the Islamic system. So the question is what is monotheism diplomacy and what are its bases and infrastructure? This article, with an Islamic view and a descriptive-analytical approach, explores the nature of monotheistic diplomacy and its foundations, and concludes that monotheistic diplomacy is a technique of international relations administration based on the sacred shari'a of Islam formed from the infrastructure and foundations of monotheism. It can maintain the Islamic Republic's foreign policy in accordance with Islamic law and save its dignity and dignity and maintain its dignity.
    Keywords: Diplomacy, Monotheism, Foreign Policy, Tavakol, Imam Khomeini
  • Hasan Rangriz * Pages 55-84

    The purpose of this research is to design a model of sustainable governance based on the government decree of Ali al-Malik Ashtar. The method of conducting this research is qualitative and inductive. The content analysis technique was used to extract the content. The source examined in this study is Ali's command to Malik Ashtar in Nahj al-Balagha. The research findings show that in order to establish and perpetuate sustainable governance in the country, the requirements for sustainable economic development management and ecological sustainable development management requirements and social sustainable development management requirements and political sustainable development management requirements are needed and if they are compromised. Part of the Islamic State is being harmed. The results, based on the research data, indicate that the above four requirements must be sought at the four levels of economic, ecological, social and political. The achievement of the objectives of these levels is effective in the formation and establishment of sustainable governance in such a way that it is expressed at the economic level of economic justice, at the ecological level of environmental justice, at the social level of social justice, and at the political level of political justice. In other words, the establishment and implementation of economic, environmental, social and political justice is important in the formation of sustainable governance.

    Keywords: Sustainable Governance, Governance, Charter of Sustainability, pattern, Government decree, Thematic Analysis Technique
  • Zahra Foroutani * Pages 85-122
    The Islamic Revolution, led by Imam Khomeini, gained independence on the basis of religious democracy. One of the important fields of study that the Supreme Leader of the Islamic Revolution demands and is of great importance because of the scope of his influence is to explain the principles governing the Islamic policy of Imam Khomeini. In view of the importance of this issue, the present study identifies, explains and analyzes the principles governing the Islamic policy of Imam Khomeini. The type of research is descriptive-analytical. Qualitative content analysis method was used for data collection and the source of analysis is 22 volumes of Imam Sahifah. According to the research findings, 23 principles of Imam Khomeini's Islamic policy principles were identified and explained. The results show that the principles and bases of Islamic teachings and culture are the foundation and the main spirit of Imam Khomeini's policies and thus it can be said that Imam Khomeini's policy principles imply that Imam's policy is the same as Imam's religion and in the political school. Imam, spirituality is intertwined with politics and power with ethics.
    Keywords: Imam Khomeini, Principles, Politics, Islamic politics, Principles of Islamic Politics
  • Alireza Sadra * Pages 123-156
    The revolutionary system of the Islamic Republic of Iran has gone beyond the historical and evolutionary stages of development, institutionalization, establishment, sacred defense and stabilization and infrastructure development at enormous but costly infrastructure costs (value, insight and secretary). Is. It is now modeling progress and state-building, socialization and unification up to the boundaries of modern Islamic civilization in its short-term and transnational national and transnational perspectives, in the short and medium term, and in the long-run, long-run and long-run respectively. This needs to be further enhanced by efficiency. The challenge of furthering its national strategic and structural efficiency to achieve its vision and achieve its long-term goals lies ahead of the Islamic Republic of Iran. Planning and Explaining the Effectiveness and Effectiveness of the Political System, Nation and Government of the Islamic Republic of Iran (Islamic Republic of Iran) The Role of Islamic-Iranian Modeling of Progress is especially the modeling of the state in the effective systematic and state-building. Given the influential and even decisive role of government and its effectiveness in determining the fate of the nation and the efficiency of the political system, the key question is: What is the efficient state-building of the Islamic Republic of Iran? The sub questions also ask why, what and how this state-building. The hypothesis of this study is: "Islamic-Iranian modeling of progress will further enhance the efficiency of the Islamic Republic of Iran". The following is the explanation of the hypothesis: In this article we critique the discourse and the paradigm of Islamic and Iranian political progress by critiquing the discourse and competing paradigm of Western modernist monotheism and theorizing the former Islamic-Iranian civilization. The research method is the analysis of the text and content of works, documents and opinions in this field. The overview is: Islamic-Iranian modeling of progress, while efficient, effective, productive and effective in its intrinsic and extravagant nature, hinders oscillatory and opportunistic pandemic behavior of successive and alternate governments, and contributes to the progress of the country. The Islamic Republic of Iran has become and is becoming.
    Keywords: pattern, Revolution, Islam, Iran, Progress
  • Hamd-Allah Akvani *, Jabbarnejad Mohsen Pages 157-178

    The idea of ​​social capital in modern thought is based on “utilitarian friendship” and “profit-oriented” relations, and the social capital formed on the basis of such relations is fragile. This study deals with categorizing friendship and love in the thought of Islamic scholars and assessing its capacity to formulate an alternative model for utilitarian social capital. The question is, what is the relationship between the concept of friendship and love in the thought of Islamic scholars and social capital? Therefore, the main purpose of this article is to critically evaluate the utilitarian friendship and social capital based on this kind of friendship and also to understand the concept of friendship proposed in the thought of Islamic scholars from the perspective of social capital. In this paper, the analytical - comparative method is used, which means the method through which a set of thoughts and ideas is examined and by comparing them a qualitative result is achieved. According to the research findings, three levels of friendship can be considered in the views of Islamic scholars: “friendship as a virtue”, “friendship as a means of achieving happiness” and “friendship as a moral worldview”. All three types of friendship have aspects superior to utilitarian friendships that form the basis of modern social capital. The model of friendship and loving relationships formed on the basis of the three relations of friendship hidden in the views of Islamic scholars has the necessary capacity to strengthen the foundations of social capital.

    Keywords: friendship, Social Capital, Utilitarianism, Islamic scholars
  • Aliasghar Nasiri *, Mohammadmahdi Sepehr, Abd-Allah Noorigoljaei Pages 179-206

    The study of the relationship between security and freedom in human societies is one of the topics of security studies, the application of which plays a significant role in regulating social relations. Understanding the security perspective of thinkers is one of the strategies that can be used to explain the relationship between security and freedom in society. Martyr Motahhari is one of the scholars who has discussed security issues in his works. This article seeks to obtain Martyr Motahhari’s views on the relationship between security and freedom in the macro-political system in three political, cultural and economic dimensions. The hypothesis of the present article is that security and freedom in the thought of Martyr Motahhari have a transcendental interaction ratio. The hypothesis of the article has been investigated, using the method of  “Sabr va Taqseem” argumentation, and the theory of recruitment of Allameh Tabatabai. One of the findings of this article shows that from the perspective of Martyr Motahhari, in the socio-political system of Islam, security and freedom in the context of the just laws of Islam, have a transcendental interaction with each other. Accordingly, the priority of one of them (security and freedom) over the other leads to transformation from a state of justice to a state of oppression, and creates one-sided recruitment and unfair relations in society, and the continuation of that situation, while threatening the very spirit of security and freedom in all three political, cultural and economic dimensions also threatens the movement in the direction of the divine sublimation of society.

    Keywords: martyr Motahhari, Security, freedom, Recruitment, Justice, Oppression, Transcendental Interaction Ratio
  • Hossein Shahbazpoor *, Mahdi Mahmoodi, Morteza Hajizadeh Pages 207-246

    The models of development and progress as software and theoretical precursors of civilization, each based on the principles and system of thought specific to human religions and schools, are designed and presented to respond to one of the genuine human super needs, that is, call for the growth and development. These models are themselves organized into sub-models in all aspects of human personal and social life, including the model of political progress of society. Achieving the model of political progress of the society based on the thought-provoking system of the Holy Quran, as the most complete heavenly book free from distortion, is the main purpose of this article. The question raised here is, what model does the Holy Quran introduce in order to develop the society politically? In order to draw the models and its components, the research uses the qualitative content analysis with a deductive approach and in order to discover and explain the components of the model, the qualitative content analysis with inductive approach and description and analysis are used respectively. The findings of the study show that based on the idea of ​​Quranic development, the optimal political orientation of human society is not one-dimensional and one-sided, but with a semantic and comprehensive approach, in both material and spiritual life areas and in the bedrock of the path of divine worship is organized towards the aim of its growth (nearness to God).

    Keywords: Models of Political Progress, Fundamentals of Qur’anic Recognition of Progress, Idea of Qur’anic Recognition of Political Progress, Quranic Indicators of Political Progress
  • Farzad Rostami, Ghudrat Ahmadian, Sajad Javanmard * Pages 247-270
    Following the terrorist attacks of September 11, 2001, the United States occupied Iraq in March 2003 in the form of beforehand war and fighting against terrorism, seeking to expand its influence in the Middle East. After the occupation of Iraq, the United States tried to manage the crisis, but failed. The crisis has had a profound effect not only on Iraq but also on countries in the region, including Iran. In the surveys conducted in this field, only one dimension of the subject has been considered. Therefore, the main question raised in this article is, what opportunities the US model of behavior in managing the Iraq crisis has provided for Iran? The hypothesis of the article is that the inefficiency of the American model of behavior in Iraq has provided opportunities for Iran. The research method in this article is descriptive-analytical and the data is gathered via library and internet. The aim of this study is to analyze Iran’s opportunities in post Saddam Iraq in the light of the US behavioral model. The findings also depict that US incompetence in Iraq has led to some achievements for Iran, such as an increase in political influence and influence in the region, increase in Iran’s trade and economic balance with Iraq, and increase in influence among Iraqi groups due to their mistrust to the United States, strengthening the axis of resistance and increasing the soft power.
    Keywords: crisis management, USA, Iraq, Iran, Behavioral Model
  • Mohammad Sotoudeh, Gholamreza Behrozi Lak, Hossein Hossein Mircheragh Khani * Pages 271-296
    Regarding the numerous crises in the Islamic world, the question raised here is, what is the practical plan of the Qur’an to get out of these crises. It can be said that the jihad model is one of the most central programs that has strategic capacities and a decisive role in solving the micro and macro crises of the Islamic world. Despite extensive research on jihad in Qur’an, the model of jihad has not yet been established in the manner described in the Qur’an. For the first time this study, relying on the system of Islamic epistemology with a topical interpretation approach and the logical method of producing theory, explains the model of jihad in written form. The findings of this article depicts that the conceptual structure of the jihad model is based on the three concepts of “position”, “power” and “duty”, and the executive structure of the jihad model includes the four strategies of explaining, equipping, stimulating and threatening (action and practice) which in its process form take precedence in action, inspired by three concepts. The dynamism of the jihadist model, based on the cycle of attempt to do the duties and the cycle of attempt to improve the situation, creates a dynamic cycle and a driving force that brings security and happiness to Islamic societies.
    Keywords: Islam, Quran, Jihad Model, theory, Crisis, strategy
  • Ali Mohammadi Zia, Mohammad Taqi Al Ghafoor * Pages 297-320

    Due to its connection with the survival and stability of the system, the efficiency of the political system of the Islamic Republic is of high importance. On the one hand, this has doubled the importance of evaluating efficiency in the realization of political justice as the main goal of the Islamic Republic. Therefore, the present study, in response to the main question of how successful the political system of the Islamic Republic has been in achieving political justice in the distribution of political positions, raises the hypothesis that in terms of equality in access to political positions there are always equal conditions for the masses. And any restriction of the supervisory institutions and the executor of the elections have been in line with the implementation of the law. The findings indicate that in the field of equality, there has always been an equal presence of people in the field of candidacy for political positions, and over time, the index of virtue and competence in the getting political positions has received more attention.

    Keywords: Efficiency, Political Justice, Islamic Republic, Political Positions
  • Mohammad Sadeq Koushki *, Esmail Shafiee, Aziz Ghazanfari Pages 321-348

    This study seeks to answer this question: what grounds and reasons can be given for the withdrawal of the United States from the nuclear deal. Without examining the contexts and factors that influence the decisions of US foreign policy, it is impossible to trace the US withdrawal from JCPOA and start of  an economic war against Iran. This article takes advantage of “James Rosina’s theory of continuity.” Rosina, who is a representative of the combination of two levels of micro and macro analysis in theoretical models of analyzing foreign policy behaviors, believes that in examining and analyzing foreign policy of each country, we must pay attention to five categories of main variables: individual, role, government, society and finally international system. The findings of this study on the withdrawal of the United States from JCPOA and the confrontation with Iran’s asymmetric deterrence strategy show that although the central sign of this phenomenon is Trump’s individual and personality variable, other variables, despite direct impact on US foreign policy towards Iran, have largely emerged as intermediate, stimulating and influential opportunistic factors in the context of Trump’s personality conditions.

    Keywords: United States of America, Foreign Policy, nuclear case, Barjam (Joint Comprehensive Plan of Action, Iran nuclear deal), JCPOA, Detention