فهرست مطالب

پویش در آموزش علوم انسانی - پیاپی 14 (بهار 1398)

مجله پویش در آموزش علوم انسانی
پیاپی 14 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هدایت الله تقی زاده* صفحات 1-10
    این مقاله با عنوان "ادبیات داستانی" به بررسی عناصر داستان، ویژگی های داستان، شعر و نثر داستانی در ادبیات عرب و ادبیات جهان و انواع آن در ادبیات عرب می پردازد. عرب های قدیم، داستان و قصه را به عنوان نوع مستقلی از انواع ادبیات نمی دانستند و از آن به عنوان ابزاری برای انتقام خود بهره می بردند؛ به همین دلیل است که قصه در ادب قدیم عرب با تاریخ همراه است، همچنین با کتب سیره دینی و ادبی و کتب نوادر و شرح اسمار (داستان های شبانگاهی) و حکایات خبری و... بعدها فنون داستان و قصه نویسی کم کم مستقل شد و آن را در انواع خاصی از تالیفات می توان یافت.در این پژوهش ضمن گذری بر تاریخچه ادبیات داستانی در ادبیات عرب، به بررسی اشکال و انواع آن، شعر و نثر داستانی و قالب های آن با محتوای داستان و عناصر موجود در آن پرداخته شده است و این نتیجه حاصل شد که داستان نویسان عرب در آغاز، بیشتر داستان ها را ساده بیان می کردند و نوگرایی پس از حمله ناپلیون به مصر در سال 1798 م شروع شد.
    کلیدواژگان: ریخت شناسی، عناصر داستان، شعر، نثر، ادب عرب
  • رضا اتابک*، فاطمه بابارحمتی، مرضیه اتابک صفحات 11-27
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل کتاب علوم جدید التالیف ششم دبستان در سال تحصیلی 96-95 با روش دعوت به پژوهش ویلیام رومی و به دست آوردن شاخص درگیری یادگیرنده با کتاب است.

    هدف

    می خواهد به سوال زیر پاسخ دهد که : متون، تصاویر و پرسش های موجود در کتاب تا چه اندازه موجب فعال شدن دانش آموز در کلاس می شود؟

    روش

    این پژوهش به روش تحلیل محتوا انجام گرفته شد. جامعه ی مورد مطالعه در این پژوهش کتاب علوم جدید التالیف علوم تجربی ششم دبستان بود که کل کتاب با توجه به اهداف پژوهش به عنوان نمونه انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. واحد مورد مطالعه و تجزیه و تحلیل متن، پرسش ها، تصاویر دروس بود که براساس مقوله های فعال و غیر فعال توسط فرمول ویلیام رومی تحلیل و شاخص درگیری یادگیرنده در هر مورد مشخص گردید. برای بدست آوردن درصد های فراوانی از نرم افزار اکسل 2013، استفاده گردید.

    یافته ها و نتایج

    ضریب درگیری یادگیرنده در متن ، تصاویر و پرسش های کتاب علوم تجربی ششم ابتدایی به ترتیب 1.06 ، 0.47 ، 0.95 و ضریب درگیری کل برابر با 0.82 است و نشان می دهد این کتاب از نظر فعال کردن دانش آموز در وضع مطلوبی می باشد و آنها را به پژوهش دعوت می کند

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، ویلیام رومی، علوم تجربی ششم، فعال و غیر فعال
  • رسول بهنام*، جعفر رجب زاده صفحات 28-45
    یکی از اهداف اساسی هر آموزش و پرورشی از جمله آموزش و پرورش ایران بالا بردن من حرفه ای معلمانش می باشد. درس پژوهی یکی از راهکارهای ژاپنی است که این هدف را در عرصه ی تعلیم و ترتیب دنبال می کرده است. بررسی ها در خصوص پیشینه ی همچون تفکری در آموزش و پرورش ایران، حداقل بعد از انقلاب اسلامی، تایید می کند که مدلی مشابه درس پژوهی، با تمایزهایی اندک، با عنوان «گروه های آموزشی» وجود داشته و فعلا نیز در آن فعال است. نیم نگاهی به اهداف و وظایف گروه های آموزشی در ادارات و مدارس، معلوم می دارد که درس پژوهی به نوعی دیگر و شاید کامل تر، جزو وظایف گروه های آموزشی بوده است. با این اوصاف این مطالعه، با روش توصیفی و تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای به دنبال این است تا بتواند با بر شمردن شباهت ها و تمایز های این دو بهتر و بیشتر نشان بدهد که چگونه این دو ارتقا دهنده ی من حرفه ای معلمان، از جهات گوناگون، نظیر اهداف، روش ها، دوره های زمانی و... با هم یکی بوده اند و شاید حداقل با وجود گروه های آموزشی در آموزش و پرورش ایران، نیازی به فعالیتی گسترده با این وسعت در خصوص درس پژوهی نبوده و امکان داشته که مسوولین ذیربط و برنامه ریزان آموزشی، با آسیب شناسی گروه های آموزشی به رفع ایرادات پرداخته و آن را فعال تر می نمودند.
    کلیدواژگان: درس پژوهی، گروه های آموزشی، شباهت، تمایز
  • فرهاد بیانی*، غلامرضا دنکوب، سید یاسین حسینی صفحات 46-67
    در این مقاله، میزان مشارکت اجتماعی- فرهنگی دبیران راهنمایی شهر مشهد، از طریق پژوهش کمی و با روش پیمایشی بررسی شده است. با استفاده از ابزار پرسشنامه و توزیع آن در میان 220 نفر از دبیران راهنمایی مشهد به عنوان نمونه که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند، داده های پژوهش گردآوری شد. جهت تبیین متغیر مشارکت اجتماعی- فرهنگی و تدوین فرضیه ها از نظریه های کنش اجتماعی پارسنز، انسجام اجتماعی دورکیم، و نظریه های هانتینگتون، لرنر، لیپست، اینگلهارت و وینر بهره گرفته شده است. بر اساس یافته های تحقیق، میزان مشارکت اجتماعی- فرهنگی افراد نمونه در بازه (5-1)، معادل 64/3 بوده که در حد متوسط روبه بالا است. نتایج حاصل از آزمون دومتغیره نشان از معناداربودن این مقدار دارد. هم چنین بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه، متغیرهای خردگرایی، انسجام اجتماعی، دسترسی به رسانه ها، اکتساب گرایی، دینداری و فرآیند یاددهی با مشارکت اجتماعی- فرهنگی رابطه مستقیم و معنادار دارند و این در حالی است که بر اساس تحلیل مسیر، متغیرهای فعال گرایی و عام گرایی بر مشارکت اجتماعی- فرهنگی دارای تاثیری غیرمستقیم می باشند.
    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی- فرهنگی، خردگرایی، عام گرایی، دینداری
  • طیبه ابراهیمی*، لیلا سمیعی صفحات 68-86

    حقوق شهروندی مجموعه قواعدی است که بر روابط دولت و اعضای جامعه حکومت می کند و موضوع آن چگونگی روابط مردم، حقوق و تکالیف آنان دربرابر یکدیگر است. اقلیت های دینی که بخشی از شهروندان کشور ما را تشکیل می دهند در کنار سایرشهروندان مسلمان دارای حقوق و تکالیف هستند. مساله رعایت حقوق اقلیت ها و تبعیض قایل نشدن نسبت به آنها، ازجمله اموری است که درقرآن کریم و روایات معصومین (علیهم السلام) مورد تاکید قرارگرفته است. این مقاله به بررسی حقوق اقلیت ها در منابع اسلامی پرداخته است تا حقوق و آزادی های را که قرآن کریم برای اقلیت ها بیان نموده و همچنین قوانین و ضوابطی را که برای ایجاد وحدت و همگرایی و زندگی مسالمت آمیز میان مسلمانان و غیرمسلمانان تعیین نموده را بیان نماید. روش کار در این مقاله کتابخانه ای و برمدار قرآن و رساله حقوق امام سجاد (ع) کتب تفسیری و روایی می باشد. با بررسی تعدادی از آیات و روایات درارتباط با حقوق شهروندی اقلیت های دینی این نتیجه حاصل گردید که تمام حقوق شهروندی که در قرآن کریم و رساله حقوق مطرح شده، مطلق و بدون قید و شرط بوده و صرفا برپایه انسانیت بنا نهاده شده است. حق کرامت، آزادی عقیده و بیان، حق تامین اجتماعی، آزادی انجام مراسم دینی و دیگر آزادی های اجتماعی از جمله حقوق شهروندی اقلیت ها از دیدگاه اسلام است و اسلام حقوق شهروندی اقلیت ها را همچون شهروندان مسلمانان محترم می شمارد و حریم انسانی آنها را پاس می دارد.

    کلیدواژگان: حق، شهروند، حقوق شهروندی، اقلیت های دینی، رساله حقوق
  • محمدتقی مبشری* صفحات 87-100

    انسان موجودی است دو بعدی که بعد روحانی آن دارای اصالت است. از جمله جلوه های ارزشمند بعد روحانی، نیایش است. توجه به مفاهیم نماز، تلاش در جهت تعالی فرهنگ انسانی ، الهی است؛ چرا که این مضامین حرکت ساز هستند. در حقیقت درک چیستی نماز، علاوه بر آموزش عشق ورزی به خالق بی همتا، عشق ورزی به مخلوق را آموزش می دهد. از اینروست که نماز محل تقرب انسانهای جویای قرب و عروج مومنان معرفی شده است. همین اسرار باطنی نماز است که آن را در زمره ارکان آیین اسلام درآورده است. تبیین دقیق چیستی نماز نقش مهمی در اقامه نماز و گسترش انس و علاقه به آن را دارد. این پژوهش که به روش تحلیلی، اسنادی است، نقش معلم در تبیین دقیق مفاهیم نماز را مورد بررسی قرار داده و چگونگی انتقال این مفاهیم را مورد مداقه قرار می دهد تا در نتیجه، توجه بیشتر دانش آموزان به این فریضه الهی را سبب گردد.

    کلیدواژگان: نماز، آموزش، فرهنگ، احترام به حقوق دیگران
|
  • Hedayatollah Taghizadeh * Pages 1-10
    The article titled "fiction" the elements of the story, feature stories, poetry and prose fiction in Arabic literature and world literature and a variety of Arabic literature deals. Arabs old, fiction as an independent literary genre did not know of it as a tool for revenge enjoyed; that's why the story in the literature of ancient Arab history is associated also with books conduct religious and literary books and rare and as Asmar (stories by night) and anecdotes, news stories and Qshnvysy techniques .... then it gradually became independent and in certain types of works can be found.In this study, we pass on the history of fiction in Arabic literature, explores the forms and types of poetry and prose fiction and formats the content of the story and elements in it investigated and it was concluded that the story writers Arabs at the beginning, more stories described their simple and renewal after Napoleon's invasion of Egypt in 1798 AD began.
    Keywords: morphological, elements of fiction, Poetry, prose, Arabic literature
  • Reza Atabak *, Fatemeh Babarahmati Pages 11-27

    This study aimed to evaluate the new version of science book of the sixth grade of elementary school and the method is according to William Roman’s “invitation and encouraging to study”. The study starts in 1395-96 academic year in Iran.

    The goal

    The study aimed to answer the following questions: How texts, images and questions in the book activates students in the class?

    Method

    This study was conducted according to context analysis. Community for study were science book of the sixth grade of elementary school that the whole text of the book was analyzed. Units of study and analysis of text, images and questions were based on the categories of active and passive subjects by William Roman’s formula and index analysis engages the learner in each specific case. To calculate frequency percentage, excel software was used.

    Results and findings

    Engaging learner’s factor in texts, images and questions of the science book of sixth grade are 1/06, 0/47, 0/95 and total engaging factor is 0/82. It shows this book activates students and calls them to study.

    Keywords: Content Analysis, William Roman, Science, Sixth, active, passive
  • Rasool Behnam *, Jafar Rajabzadeh Pages 28-45
    One of the basic goals of any education, including the education of Iran, is the professionalization of me. lesson Study is one of the most important Japanese educational methods in the field of education that has been developed in recent decades. The attention of educational specialists has been taken into consideration in this regard.It is in independent or semi-independent form under the supervision of educational groups in the education departments.The study of Iran's education, at least after the Islamic Revolution, shows that a similar model of study, with very few distinctions, has been included as "educational groups."In fact, studying with its goals is part of the tasks of the educational groups.This study intends to compare these two methods and to enumerate their similarities and distinctions in different ways, such as goals, methods, periods of time, ...It does not matter why or why the training groups did not succeed?Or what if there is no need to practice and explain this Japanese model?And whether in the future, studying will also affecThis study was conducted through a qualitative approach, descriptive and analytical research, library tools, interviews and questionnaires.t the situation of the faculty?If the answer is yes, what solutions should be considered for this matter?
    Keywords: Lesson Study, departments, similarities, differences
  • Farhad Bayani * Pages 46-67
    We studied the rate of cultural-social participation of Mashhad’s teachers through survey method (were distributed 220 questioners among people) and cluster sampling. In theoretical framework used Parsons’s theory of social action, Durkheim’s social integration and theories of Huntington, Lerner, Lipset, Inglehart and Weiner. Findings indicate that the rate of cultural-social participation (ranging from1-5) is 3.46. Also, results of testing hypotheses based on multiple regression analysis indicate that variables of rationalism, social integration, access to media, achievement, religiosity and education have direct and meaningful relationship with cultural-social participation but based on path analysis, variables of affectivity and collectivity have reverse relationship with cultural-social participation. Also, results of testing hypotheses based on multiple regression analysis indicate that variables of rationalism, social integration, access to media, achievement, religiosity and education have direct and meaningful relationship with cultural-social participation but based on path analysis, variables of affectivity and collectivity have reverse relationship with cultural-social participation.
    Keywords: Cultural-social participation, Rationalism, Collectivity, religiosity
  • Tayyebe Ebrahimi *, Leila Samiyi Pages 68-86

    Citizens' rights are a set of rules that govern the relationship between government and members of the community, and it deals with how people treat with each other, their rights and duties toward each other., are among other Muslim citizens who have their own rights and duties. respecting the rights of minorities and discriminating against them is one of the things that have been emphasized in the Holy Qur'an and the traditions of the infallible profits (PBUH). This article examines the rights of minorities in Islamic sources to express the rights and freedoms explained by the Holy Quran to minorities, as well as the rules and regulations that have been laid down for the establishment of unity and peacefulness between Muslims and non-Muslims. Methodology In this article is, library and holy Qur'an and books of Imam Sajjad ((PBUH)) are books of interpreting and narrative. By examining a number of verses and narrations in relation to the rights of citizenship of religious minorities, it was concluded that all the rights of the citizen, as set forth in the Holy Quran and the thesis of the law, was absolute and unconditional and based on humanity. The right to dignity, freedom of opinion and speech, the right to social security, freedom to perform religious ceremonies and other social freedoms, including the rights of citizenship of minorities from the point of view of Islam, and Islam recognizes the rights of citizenship of minorities as citizens of Muslims and protects their human rights.

    Keywords: Right, Citizen, Citizens' Rights, Religious Minorities, Resale Rights
  • MohammadTahgi Mobasheri * Pages 87-100

    Man is a two-dimensional creature that his physical dimension has been paid attention more than the spirituality dimension. One of the most valuable effects of the spiritual dimension is the prayer to the God who introduces real wise men in his Quran as those remember him in different situations. Paying attention to the basic themes and concepts of the prayer is a kind of effort for improving human- divine culture, because these themes and concepts cause enthusiasm and motivation for the prayer. In fact, understanding the meaning of the prayer teaches kindness to men and creatures besides teaching of love to the unique creator . This is the reason of why the prayer is the way of approaching to the God for whom seeks this way. These are the intrinsic secrets of the prayer that have made it one of the foundations of Islam. The teacher who has been stated as a one with the duty of leading the society towards Allah and his mission and has the same mission of the divine prophets by the founder of the holy system of the Islamic Republic, has the main function of creating enthusiasm for the prayer promoting the culture of the prayer. It seems that what has been doing schools and higher education institutions as promoting the prayer culture was not enough and needs to be reviewed seriously. The exact explanation of ‘what is’ and ‘why the prayer’ plays an important role in becoming interested in the prayer and doing it.

    Keywords: Prayer. Education, Culture, Respect to each other