فهرست مطالب

مجله پویش در آموزش علوم انسانی
پیاپی 9 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه گنجی* صفحات 1-13

    رویکرد بررسی آیه ی 105 انبیاء (لقد کتبنا فی الزبور من بعد الذکر ان الارض یرثها عبادی الصالحون) و انتخاب این آیه ی شریفه، معارف والای آن در بیان جلوه هایی از آینده نگری قرآنی بوده است.این آیه وارثان زمین در آینده را معرفی می کند چه آینده ی نزدیک و شمول مردم و عصر زمان نزول و چه شمول آن برای اعصار آینده ی کل مردم و زمین.به همین مناسبت به جمع آوری نظرات مفسران و دانشمندان شیعه و اهل سنت پرداخته شد تا این آینده نگری قرآنی از منظر پیشروان تفسیر آیات قرآن مورد کنکاش قرار گیرد.نزدیکی آراء و مصادیق آنان با وجود نظرات مختلف در شرح و توضیح آیه قابل تامل است.به نوعی اتحاد و هم فکری در این آیه مواجهه خواهیم بود. اینکه زمین در آینده از آن چه کسانی خواهد بود و این وارثان چه ویژگی هایی دارند؟ از مهمترین دلایل این پژوهش می باشد.

    کلیدواژگان: 105 انبیاء، آینده، شیعه، اهل سنت
  • سجاد جلیلیان*، بهرام قنبری صفحات 14-29

    حمله ی متفقین به ایران در شهریور 1320 منجر به سقوط رضا خان و عفو عمومی زندانیان سیاسی شد و آغازگر دوره ای از فعالیت آزاد سیاسی و حزبی در ایران گردید. بخشی از گروه 53 نفر همراه با چند تن از کمونیست های قدیمی و چهره های ملی حزب توده را تاسیس کردند. در سال دوم تاسیس خود نمایندگانی را به مجلس چهاردهم فرستاد. با تایید درخواست امتیاز نفت شمال توسط دولت شوروی با مصدق سرشاخ شد و رابطه ی پر فراز و نشیبی را با مصدق آغاز کرد. این حزب همزمان با تشکیل فرقه ی دموکرات آذربایجان و جمهوری کردستان به اوج قدرت خود رسید؛ ولی با شکست حرکت های مذکور و انشعاب داخلی در 1326 و غیرعلنی شدن حزب در 1327 و فرار برخی از رهبران دچار شکست سختی شد. حزب توده با تاسیس جبهه ملی و شکل گیری نهضت ملی کردن نفت در مجلس فعالیتش را گسترده تر نمود؛ اما نتوانست وجود حزب دیگری را که مدعی اهداف ملی باشد، تحمل کند؛ بنابراین رفتار های تعارض آمیزی را با جبهه ی ملی در پیش گرفت. در دوره نخست وزیری مصدق، کارکرد وی رضایت حزب را به دست نیاورد. بنابراین مورد آماج حملات حزب قرار گرفت تا اینکه سیاست حزب با جریان 30 تیر 1331 تغییر یافت. حزب توده اگرچه از بزرگترین احزاب ایران به شمار می آمد، در اواخر حکومت مصدق به طرفداری از وی پرداخت؛ اما نتوانست در کودتای 28 مرداد  1332 عکس العمل خاصی از خود نشان دهد و در طی چند سال از هم پاشیده شد.

    کلیدواژگان: حزب توده، مصدق، جبهه­ی ملی، نفت، کودتای 28 مرداد
  • ناصر بهرامی* صفحات 30-45

    شعر قلندرانه یکی از شاخه های شعر عرفانی است. این نوع شعر را سنایی وارد قلمرو نظم فارسی کرد، زیبایی و تاثیری که این نوع شعر در اذهان داشت باعث شد دیگر شعرای عارف مسلک نیز از مضامین آن استفاده کنند. و بعدها به شعر شاعرانی که عرفان آنان متوسط است و شاعران غیر عارف هم وارد شد. از این میان می توان به صایب تبریزی اشاره کرد که مضامین قلندرانه را در غزلیات خود به زیبایی مورد استفاده قرار داده است. این پژوهش به بررسی مضامین قلندرانه در غزلیات صایب تبریزی می پردازد، مضامین قلندریی که این شاعر در غزلیات خود آورده عبارتند از: تعریض به زاهدان و صوفیان، رد مظاهر شریعت و تصوف، تظاهر به فسق و فساد، تظاهر به آیین های غیر اسلامی، بی اعتنایی به دین، حضور در اماکن بد نام، بی اعتنایی به نام و ننگ، فراتر از کفر و ایمان بودن، ترجیح دادن کلیسا، دیر و میخانه بر مسجد و صومعه و ترک توبه.

    کلیدواژگان: صائب تبریزی، غزل، شعر، قلندریه
  • حسن یعقوبی* صفحات 46-59

    در شعر و ادب پارسی، همواره از پوشیدگی و پاک دامنی، به عنوان مهم ترین و اساسی ترین ویژگی های زن نام برده شده است. علاوه بر این، زندگانی خانوادگی جامعه ایرانی، همیشه بر این اساس استوار بوده که زن ها با مردان بیگانه آمیزش نداشته باشند و شیوه زندگی در خانه ها نیز به صورت بیرونی و اندرونی بوده است. باور به پوشیده بودن و مستوری به عنوان صفتی بارز و ارزنده برای زن، موجب شده است که در شعر، مجازا به جای واژه زن و دختر، از صفت مهم او، یعنی پوشیده، پوشیده روی و پوشیده رخ استفاده شود. در دنیای پاک شعر فردوسی، زن ایرانی، نژاده، عفیف، خویشتن دار و پوشیده است و دارای صفات والای انسانی. زنان عفیف و باحیای شاهنامه، زیبا هستند و صاحب جمال و همواره خود را از چشم اغیار می پوشانند و به این امر می بالند. این باور و اندیشه، در شعر دیگر شاعران بزرگ ایران به وضوح نمایان است، چه آنجا که آشکارا به این موضوع اشاره دارند و چه آن گاه که در قالب صور خیال و تصویرپردازی های شاعرانه، از مضمون پوشیدگی، پاک دامنی و حیای زن، سخن به میان می آورند. در این مقاله با نگاهی به شاهنامه و آثار شاعرانی دیگر، به بررسی موضوع پوشیده بودن و پاک دامنی زن در این آثار پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: پوشیدگی، پاکدامنی، خویشتنداری، زن، شعر پارسی
  • مهرداد روشن زاده* صفحات 60-70

    خالو حسین بردخونی (1325-1247ه) زادگاه وی، بردخون است. وی، یکی از فرماندهان ارشد رییسعلی دلواری بوده است. شاعران جنوب در شعرها و دل نوشته های خود بسیار، از این فرمانده یاد کرده اند. هدف مقاله حاضر، بررسی شخصیت خالوحسین در ابعاد جنگاوری، مبارز و اخلاق مبتنی بر اشعار سید بهمنیار بردخونی (مفتون) است. سید بهمنیار حسینی (1381 – 1215ه) مشهور به مفتون بردخونی دشتی، از سادات نجیب و شریف است.  وی، از شاعران دو بیتی سرای منطقه دشتی که امروزه شهری از توابع شهرستان دیر واقع در استان بوشهر است. مهم ترین اثر بازمانده از مفتون به نام هدیه العشاق، شامل دو بیتی، غزل، مثنوی تعداد کمی قصیده  است- که در کتابی به نام مجموعه اشعار مفتون چاپ شده است - و حدودا  به 1800 بیت می رسد. اما، شهرت عمده او در خطه جنوب به واسطه دو بیتی های شیرین و عاشقانه اوست. دوبیتی های او در میان بیشتر دوبیتی سرایان جنوب به درک عامه نزدیک تر و در گفتار از سهولت بیشتری برخوردار است. در این پژوهش تلاش می شود که چگونگی شخصیت خالو حسین را در اشعار مفتون بردخونی مورد واکاوی  قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مُفتُوس بُردُخُونیُ، خالو حسینُ، زندگینامه، شعر
  • طیبه ابراهیمی*، معصومه اسدپور صفحات 71-87

    یکی از مهم ترین نیازهای بشر شادی و شاد زیستن است، که در بسیاری از جنبه های حیاتی انسان نقش موثری ایفا می کند. اضطراب های فکری و تنش های روانی از مشکلات جدی انسان ها درعصر تکنولوژی و ارتباطات است که منجر به کاهش احساس شادی در آن ها شده است. عده ی زیادی به ویژه قشر جوان به جای روی آوردن به شادی های حقیقی و لذت های معنوی به دنبال شادی های کاذب هستند. دین اسلام که دین جامع و منطبق  بر فطرت انسان است در این راه دستورالعمل های متعددی را درجهت شاد زیستن ارایه می کند که  نه تنها انسان را به بطالت و پوچ گرایی سوق نمی دهد بلکه درجهت رسیدن به کمال، انسان ها را هدایت می کند. شیوه تحقیق در این نوشتار به روش تحلیلی توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و مطالب از متون علمی، استخراج و به توضیح و تشریح آن پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که، مهم ترین موانع تحقق فرح (ممدوح) از منظر قرآن کریم و احادیث معصومین علیهم السلام عبارتند از: گناهکاری و معصیت، ناامنی روانی، کمبود محبت، کسالت، گمراهی، کبر و غرور، حسادت، افراط و تفریط در یاد مرگ، حرص و دلبستگی به مال در انسان می باشند.

    کلیدواژگان: فرح، گمراهی، کبر و غرور، حسادت
|
  • Pages 1-13

     The approach of studying verse 105 of Anbia Sura is the choice of this verse, its great teachings in expressing some aspects of the Qur'anic outlook. This verse introduces the heirs of the future in the future . What is the coming future of the people, the time of the fall, and its inclusion for the ages of the future of the whole people and the earth. To this end, the views of the Shia and Sunni scholars were gathered so that this Qur'anic outlook from the point of view of the interpreters the verses of the Qur'an are discussed. Not all votes and their examples, despite different opinions Its remarkable verse describes the kind of unity of thought and we’ll be facing in this verse ? What future will the land be and who these hedges are? One of the most important reasons for this research.

    Keywords: 105 Anbia Sura, Future, Shites, Sunnis
  • Pages 14-29

    Tudeh party was founded by part of a group of 53 individuals with some of the primitive communists and national figures. With confirmation of privilege of North Oil by Soviet government, it entered in a dispute with Dr. Mosaddegh and started an enemy relationship with him. Simultaneously with the forming of Democratic Party of Azerbaijan and Kurdistan Republic, this party reached to its high power; but faced with a hard defeating by the failure of abovementioned movements and the local division in 1326 and with the Party became closed in 1327 and escape of some leaders. With the establishment of National Front and forming Oil Nationalization movement, Tudeh Party had developed its activity in parliament ; but it couldn't stand the existence of another Party who was the claimant of national goals, therefore started some conflicting behaviors with National Front. In the prime minister period of Dr. Mosaddegh, his performance didn't satisfy the Party. So, he became a target of Party attacks until the policy of the Party had been changed by the stream of 30 Tir 1331. Although Tudeh Party was one of the biggest Parties of Iran, it began to support Dr. Mosaddegh in his last days of governorship, but it couldn't show a particular reaction in the coup of 28 Mordad 1332 and was disintegrated during few years.

    Keywords: Tudeh Party, Dr. Mosaddegh, National Front, Oil, Coup of 28 Mordad
  • Pages 30-45

       Qalandari verse, a branch of mystical versification, was introduced to Farsi literature by Sanai. The beauty of its themes and the effects that this type of poem had on the minds made other mystic poets make use of these features. These very beauties and motifs soon attracted first rate mystic-poets who adopted them to be followed and imitated, later on, by mediocre mystic-poets and even non-mystic ones among whom Saib of Tabriz can be named as a poet whose sonnets abound with beautiful qalandari themes. This study is an attempt to explore and analyze qalandari themes in sonnets by Saib of Tabriz, including the following: A continual objection to stoics and Sufis, a total rejection and despise of the manifestations of Shari'a and mysticism, a pretence to debauchery and negligence of morality, a pretence to be devoted to non-Islamic religions, shunning the religious principles, attending disreputable places, indifference to the consequences of infamy and bad reputation, a claim on the part of the poet to have achieved a stance beyond belief and non-belief, giving churches, taverns and pubs a privilege over mosques and nunneries as well as a deep dislike for repentance.

    Keywords: Saib of Tabriz, Sonnet, Poetry, Qalandarism
  • Pages 46-59

     In Persian literature and poetry, always latency and modesty, as the most important and most fundamental properties of the woman is named. Belief in chastity and the veil, as a typical trait for women, has caused the poem, rather than the word of women and girls, he's an important trait worn face be covered. In Ferdowsi's poetry cleaner world, a woman, noble, chaste, and covered himself with a sublime human attributes. Women chaste and modest Shahnameh are beautiful and always cover your eyes of outsiders and are proud to do so. The beliefs and ideas clearly obvious in the great Iranian poets. How far that explicitly refer to the issue and then in the form of metaphor, simile, poetic images speak about privacy, modesty and shame women. In this article we look at the epic and the work of other poets, dealt with the topic being covered and chastity of a woman in the works.

    Keywords: Latency, modesty, restraint, female, Persian poetry
  • Pages 60-70

     Khaloo Hossein Bordekhooni (1325-1247 AD), his hometown, is Bordekhoon. He was a senior commander of Raees Ali Delvari. South poets, in their poems and their heart posted have remembered much from the commander. This current study aimed to investigate the ethical dimensions of personality Khaloo Hossein, warrior, is based on the poems of Seyyed Bahmanyar Bordekhooni (Maftoon). Seyyed Bahmanyar Hosseini (1276-1341 AD), known as Maftoon Bordekhooni Dashti and he is one of the noble and honorable sadat.He is on of the couplet composer poem of Dashti area, which today is a city of Dayyer city located in bushehr city. The most important survivor work of Maftoon is called Hadyato-aloshagh, including couplet, Ghazals, Masnavi and a few ode, which was published in a book called collection of poems of Maftoon and reaches approximately 1,800 poetries. But his main fame, in the south region due to his sweet and romantic couplets. His couplets among the most couplet composers of south, is closer to public understanding and greater ease of words. In this study tries to how the character of Khaloo Hossein (Fooladi) is analyzed in the poems of Maftoon Bordekhooni.

    Keywords: Maftoon Bordekhooni, Khaloo Hossein, Life History, Poem
  • Pages 71-87

     One of the most important needs of humanity is happy and living happily, which have a very effective role in so many vital aspects of humans lives. Mental anxieties and mental stresses in the in the era of technology communications are humans very serious problems which have caused a reduction in humans’ happiness. So many people, especially youngsters, are after false happiness instead of being truly happy and seeking Spiritual pleasures. Islam, which is thorough and conforms to human nature, suggests a variety of ways in order to be happy that not only doesn’t lead to Vanity and absurdity but also lead to perfection. The design of this study is descriptive-analytic using library resources and scientific texts and interpreting based on them. Most important obstacles which lead to not being happy from the of Holy Quran- are sinfulness, Psychological insecurity, lack of affection, Boredom, being Misguided, pride, Jealousy, extremes in remembering death and being attached to the things.

    Keywords: Lack of Affection, Happiness, Being Misguided, Jealousy