فهرست مطالب

پژوهش پرستاری ایران - پیاپی 65 (خرداد و تیر 1399)

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 65 (خرداد و تیر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فاطمه صاحبدل*، باقر غباری بناب، بهزاد حمیدیه صفحات 1-8
    مقدمه

    سلامت معنوی امروزه به عنوان بعد چهارم سلامت در جهان مطرح است. و آنچه سبب مقبولیت عام آن شده، تاثیر قابل ملاحظه ای است که معنویت به نحو عام بر ابعاد دیگر سلامت دارد. هدف از این مطالعه، معرفی گونه های مختلف سلامت معنوی است.

    روش کار

    در این مطالعه مروری در باب گونه شناسی معنوی، کتب و پایان نامه ها در داخل و خارج از سال 1984 تا 2019   مورد بررسی  قرار گرفت. برای جستجوی مقالات  از پایگاه های Magiran ، SID، Google scholar، Libgen ، Proquest ، Ebsco، PsychLIT  استفاده شد. کلید واژه های جست و جو شامل معنویت، سلامت معنوی و گونه شناسی های معنوی بوده است.

    یافته ها

    با بررسی مطالب فوق الذکر چهار گونه مختلف معنویت در رابطه با سلامت معنوی پدیدار گشت. این گونه ها شامل : معنویت بهزیستی، معنویت شونیتا، معنویت یوگایی و معنویت شادکامی می باشد.

    نتیجه گیری

    این چهار گونه می تواند مبنای مراقبت های سلامت محور و الگو های سازنده به منظور بهبود سلامت معنوی در بیماران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: معنویت، سلامت معنوی، گونه های معنویت، مراقبت
  • زهرا منصوری، شقایق وحدت*، ایروان مسعودی اصل، سمیه حسام، سعاد محفوظ پور صفحات 9-23
    مقدمه

    ارتقای سلامت، ماموریت جدید بیمارستان ها است و رسالت بیمارستان های ارتقاء دهنده سلامت، تغییر نگرش درمان محور به نگرش سلامت محور است. لذا این مطالعه با هدف از مولفه های ارزیابی بیمارستان های ارتقاء دهنده سلامت است.

    روش کار

    مطالعه حاضر به صورت مرور یکپارچه بوده که جستجو با استفاده از کلیدواژه های ارتقاء سلامت (Health Promotion)، الگوی ارزیابی (Evaluation model)، بیمارستان ارتقاء دهنده سلامت (Hospitals (HPHs)) و با مرور در (IranMedex) بانک اطلاعات مقالات علوم پزشکی ایران، (SID) پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی PubMed, Ovid, Science Direct، (Magiran) بانک اطلاعات نشریات کشور، (IranDoc) مدارک علمی ایران CINAHL,Google Scholar به دست آمد. بازه زمانی مستندات مورد استفاده مربوط به سال 2004 میلادی لغایت 2018 میلادی با اولویت مستندات جدیدتر تعیین شد. در نهایت 76 مقاله بررسی شدند. از میان 76 مقاله فارسی و انگلیسی بررسی شده تعداد 15 مقاله که ارتباط نزدیک تری به موضوع موردنظر داشتند انتخاب گردیده است.

    یافته ها

    از میان 76 مقاله فارسی و انگلیسی بررسی شده تعداد 15 مقاله که ارتباط نزدیک تری به موضوع مورد نظر داشتند انتخاب گردیدند. هدف از استقرار بیمارستان های ارتقادهنده سلامت، بهبود کیفیت مراقبت بهداشتی و سلامت، افرایش رضایت بیمار و همراهان آن ها، بهبود فضای کاری مراکز درمانی و افزایش رضایت کارکنان بیمارستان بود. معیارهای ارزیابی بیمارستان ارتقاء دهنده سلامت در بعد ساختاری از 3 مولفه (ارتباطات و همکاری، توسعه سازمانی و توسعه زیرساختی بیمارستان) تشکیل شد؛ که همه مولفه ها از ضریب اهمیت بالایی برخوردار بودند. در بعد فرایندی که دارای بیشترین معیارهای ارزیابی (31) بود، 4 مولفه (سیاست مدیریت؛ برنامه ریزی منابع؛ ارزیابی بیمار و مداخلات و سرمایه انسانی سالم) استخراج و پیشنهاد گردید که در مرحله اعتبارسنجی تعداد 30 معیارهای تاییدشده است. در بعد پیامدی نیز تعداد 27 معیار در قالب 4 مولفه (راهبری سازمان، ارتقاء سلامت بیماران، ارتقاء سلامت کارکنان و ارتقاء سلامت جامعه) حاصل شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه می تواند به استقرار بیمارستان ارتقاء دهنده سلامت با شاخص ها و استانداردهای مناسب مراکز بیمارستانی کمک نماید و به عنوان ابزار معتبر در نظارت ها، سیاست گذاری ها، ارزیابی کیفیت خدمات، ارتقاء سطح سلامت کارکنان بیمارستان و مداخلات ارتقاء سلامت در جامعه می تواند موثر باشد.

    کلیدواژگان: ارتقاء سلامت، بیمارستان ارتقاء دهنده سلامت، ارزیابی، مولفه ها
  • عباس عبادی، افسانه صدوقی اصل*، سرور پرویزی صفحات 24-34
    مقدمه 

    پرستاری یک حرفه مراقبتی است و پرستاران بنا به ماهیت حرفه ای، نیازمند شجاعت اخلاقی هستند تا مراقبتی ایمن و حرفه ای به مددجویان ارایه کنند.

     هدف

    این مطالعه با هدف تعیین شجاعت اخلاقی پرستاران و عوامل مرتبط با آن در بیمارستان های آموزشی شهر تهران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی تحلیلی در سال 1394 انجام شد. جامعه پژوهش کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های آموزشی شهر تهران بودند. نمونه 360 نفری با روش سهمیه ای و دردسترس انتخاب شد. داده ها به روش خودگزارشی و با استفاده از پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه شجاعت اخلاقی پرستاران جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS Ver.16 و آمار توصیفی و تحلیلی شامل آزمون کروسکال والیس و من-ویتنی در سطح معناداری p<0.05 انجام شد.   

    یافته ها

    میانگین نمره کل شجاعت اخلاقی 76 درصد پرستاران در سطح زیاد (46.65±412.42)، و نمرات ابعاد خطرپذیری (19.97±139.40)، خودشکوفایی اخلاقی(30.74±230.85)، و توانایی دفاع از حق(7.71±42.39) بود. ابعاد شجاعت اخلاقی با متغیرهای سمت، شرکت در دوره های اخلاق حرفه ای، سن، سابقه کاری، وضعیت استخدامی، شیفت کاری پرستاران ارتباط معنادار آماری داشت(p<0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    براساس یافته ها، توجه به عوامل مرتبط از جمله شرکت در دوره های اخلاق حرفه ای ، توجه به متغیرهای فردی  و شغلی در چیدمان نیروی پرستاری در بخشها، پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: شجاعت اخلاقی، پرستار، خودشکوفایی اخلاقی، خطر پذیری، شجاعت اخلاقی پرستاران
  • مرضیه مهدی فرانی، ناهید رژه*، مجیده هروی کریموی، سید داوود تدریسی، بهاره مرغوب صفحات 35-44
    مقدمه

    سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی تحت همودیالیز، با بار بیماری طولانی مدت و مشکلات جسمانی متعدد مواجه هستند. توانمندسازی این بیماران مبتنی بر مشارکت فرد در روند درمان است. از آنجا که مشارکت بیمار در انجام فعالیت های خود مدیریتی نیازمند داشتن خودکارآمدی و باور به توانایی های خود می باشد،  لذا این مطالعه با هدف تاثیر برنامه خود مدیریتی مبتنی بر توانمندسازی بر خودکارآمدی بیماران سالمند تحت همودیالیز است.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی می باشد. سالمندان تحت همودیالیز در بیمارستان شهید هاشمی نژاد بصورت در دسترس و سپس بطور تصادفی به دو گروه آزمون) 48 نفر (و کنترل)48 نفر (تقسیم شدند. قبل از مداخله، پرسشنامه ها از طریق مصاحبه ها تکمیل شدند. سپس در گروه آزمون مداخله برنامه آموزشی خود مدیریتی مبتنی بر توانمندسازی صورت گرفت.  گروه کنترل برنامه روتین مرکز درمانی را دریافت کرده و مداخله را دریافت نکردند. ابزار پژوهش در این مطالعه، پرسشنامه خود کارآمدی شرر بود که مجددا 4 هفته بعد از مطالعه در دو گروه تکمیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 21 و آماره های کای اسکویر، یومن ویتنی و تی مستقل تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج بیانگر آن است که اکثر واحدهای پژوهش مرد، متاهل و بازنشسته بودند. میانگین سنی واحدهای پژوهش39/8±42/69 سال بود.  میانگین نمرات، در تمامی ابعاد خودکارآمدی در گروه آزمون بعد از اتمام  مطالعه ارتقا یافت و از نظر آماری تفاوت معناداری مشاهده شد(0/001>P).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان دهنده اثربخشی برنامه خودمدیریتی مبتنی بر برنامه خود مدیریتی مبتنی بر توانمندسازی بر خودکارآمدی بیماران سالمند تحت همودیالیز در مدت مطالعه بود بنابراین بین خودکارآمدی و برنامه خود مدیریتی ارتباط دارد. لذا سالمندان تحت همودیالیز می توانند با پیروی از دستورالعمل هایی که توسط پرستاران ارایه میشود، به طور چشمگیری بهبود یابند.

    کلیدواژگان: خودمدیریتی، همودیالیز، خودکارآمدی، سالمندی
  • سلمان زارعی*، احمد کاظمی صفحات 45-57
    مقدمه

    میزان بهره وری شغلی موضوع بسیار مهمی است که بهره وری کل سازمان را تحت تاثیر قرار می دهد و منجر به تغییر کیفیت خدمات و کاهش استرس می شود. یکی از گام های اساسی در جهت بالابردن بهره وری شغلی شناخت عواملی تاثیرگذار مانند حمایت سازمانی ادراک شده و تاب اوری روانشناختی است. لذا، پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش تعدیل کنندگی حمایت سازمانی ادراک شده و تاب آوری روانشناختی در رابطه بین استرس شغلی با بهره وری شغلی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر توصیفی و نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش پرستاران زن شاغل در بیمارستان های دولتی شهر تهران در سال 1397 بود که از بین آنها تعداد 150 نفر با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل؛ پرسش نامه حمایت سازمانی ادراک شده(POSQ)، پرسش نامه استرس شغلی رایس(RJSQ)، پرسش نامه بهره وری نیروی انسانی(HRPQ) و مقیاس تاب آوری روانشناختی(CD-RICS) بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی سلسله مراتبی تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین استرس شغلی و بهره وری شغلی رابطه منفی معنی داری (01/0 p<، 46/0- =r)، بین حمایت سازمانی ادراک شده با بهره وری شغلی (01/0 p<، 54/0 =r) و بین تاب آوری روانشناختی با بهره وری شغلی (01/0 p<، 39/0 =r) رابطه مثبت معنی داری وجود دارد همچنین، یافته های تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تعدیلی، نقش تعدیل گر حمایت سازمانی ادراک شده(01/0 p<، 21/0- =β) و تاب آوری روانشناختی(01/0 p<، 14/0- =β) در رابطه بین استرس شغلی و بهره وری شغلی را مورد تایید قرار داد.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر بر نقش تعدیل کننده حمایت سازمانی ادراک شده و تاب آوری روانشناختی به عنوان مکانیسم های مهم در رابطه بین استرس شغلی و بهره وری شغلی تاکید دارد. بنابراین، گسترش و توسعه حمایت سازمانی از سوی مسیولین و ارتقای تاب آوری روانشناختی می تواند روش خوبی برای کاهش اثرات منفی استرس شغلی و افزایش بهره وری باشد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، بهره وری، حمایت سازمانی، تاب آوری، پرستاران
  • میثم امینی، فائزه بخشی، مهسا علیزاده، محمد سعادتی، حسن امینی* صفحات 58-66
    مقدمه

     تعهد حرفه ای از مهمترین عوامل تعیین کننده‏ی شایستگی افراد ارایه کننده ی خدمات سلامت است که موجب ایجاد اعتماد بین کادر پزشکی با بیمار و جامعه می شود. پرستاری با توجه به ماهیت کاری آن به عنوان یک حرفه ی مبتنی بر ارزش های اخلاقی می باشد و اگر این بعد حرفه مورد غفلت قرار گیرد کارآیی پرستاران در مراقبت از بیماران دچار خلاء مهمی می شود. در این مطالعه تلاش بر این است تا وضعیت دانش و نگرش به تعهد حرفه ای در بین دانشجویان پرستاری مورد بررسی قرار گیرد.
     

    روش کار

    این مطالعه به صورت توصیفی-تحلیلی در سالتحصیلی 98-1397 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز انجام شد. جهت جمع آوری داده از پرسشنامه ی دانش تعهد حرفه ای که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است استفاده شد. جمعیت هدف در این مطالعه دانشجویان پرستاری مشغول به تحصیل در ترم های اول تا هفتم بود. نمونه گیری به روش سرشماری (n=270) انجام گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و کار برد آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی و...) و آمار استنباطی شامل آزمون تی مستقل، one way ANOVA و رگرسیون خطی انجام شد.

    یافته ها

    در مجموع 215 نفر از دانشجویان پرستاری در این مطالعه مشارکت کردند (درصد مشارکت 6/79%). میانگین امتیاز دانش تعهد حرفه ای در دانشجویان شرکت کننده 5.83 از 10 محاسبه گردید. بیشترین امتیاز برای دانشجویان ترم اول و کمترین امتیاز برای دانشجویان ترم پنجم بود. نتایج تحلیل رگرسیون خطی نشان داد با کنترل متغیرهای جنسیت و سن؛ متغیرهای ترم تحصیلی و آشنایی قبلی با واژه تعهد حرفه ای ارتباط معنی دار و معکوسی با میانگین امتیاز دانش تعهد حرفه ای دانشجویان داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد میانگین امتیاز دانش تعهد حرفه ای در بین دانشجویان پرستاری در سطح قابل قبولی نمی باشد. دانشجویان پرستاری نیازمند آموزش های مداوم و موثر در خصوص دانش تعهد حرفه ای هستند که در ادامه بتوانند بر اساس اصول تعهد حرفه ای با بیماران رفتار کنند.

    کلیدواژگان: اخلاق پزشکی، تعهد حرفه ای، پرستاری
  • اکرم شفیع زاده خولنجانی، امین میرزایی، مجیده هروی کریموی*، ناهید رژه، حمید شریف نیا، علی منتظری صفحات 67-75
    مقدمه

     ارایه مراقبت طولانی مدت به بیماران مبتلا به آلزایمر، با افزایش خطرات ابتلا به بیماری جسمی و روانی برای مراقبین همراه است. مطالعه حاضر با هدف تعیین فشار بار مراقبتی و بررسی  ارتباط اضطراب و افسردگی وفشار بار مراقبتی در مراقبان  سالمندان  مبتلا به آلزایمر انجام شد.

    روش کار

    در این پژوهش مقطعی از نوع همبستگی، 315 مراقب  20 تا 85 ساله که مراقبت مستقیم از سالمندان مبتلا به آلزایمر را به مدت حداقل 6 ماه به عهده داشتند، باروش نمونه گیری داوطلبانه  انتخاب شدند. جمع آوری داده ها در سال 1398 انجام گرفت. محیط پژوهش انجمن آلزایمر ایران بود. داده ها به وسیله پرسشنامه اضطراب بک(BAI) و افسردگی بک(BDI) و فشار بار مراقبتی (CBI) جمع آوری و با استفاده از  نسخه 22 spss  تجزیه و تحلیل شدند. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از درصد فراوانی ،آزمونهای آماری تی مستقل، آنالیز واریانس استفاده گردید.

    یافته ها

    اکثرمراقبان سالمندان آلزایمری در این تحقیق فشاربار مراقبتی متوسط تا شدیدی را تحمل می نمودند، (9/65 درصد). همبستگی بین فشار بار مراقبتی و اضطراب (65/ 0) و افسردگی (52/0) معنادار بود(005/P<) .سطح اضطراب و افسردگی در بین اکثر مراقبان نرمال تا خفیف به ترتیب (9/71 درصد)و(5/83 درصد)  برآورد شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به وجود ارتباط معنادار بین اضطراب و افسردگی و فشار بار مراقبتی در این مطالعه ، سلامت مراقبان  سالمندان مبتلا به آلزایمر یک مساله بهداشتی مهم است که نیازمند توجه جدی  از سوی ارایه کنندگان خدمات بهداشتی دارد.

    کلیدواژگان: آلزایمر، فشار بار مراقبتی، مراقب، سالمند، اضطراب، افسردگی
  • آرپی مانوکیان، مهسا زکی نژاد*، علیرضا نیکبخت نصرآبادی، احمدرضا شمشیری، سوزان حجت صفحات 76-83
    مقدمه

    حفظ حس کرامت در بیماران علاج ناپذیر و فراهم کردن یک مرگ با عزت یکی از اهداف مهم مراقبت تسکینیمی باشد. در این راستا، کرامت درمانی به عنوان مداخله ای نوین جهت ارتقاء حس کرامت بیماران مبتلا به سرطان مطرح می باشد. هدف مطالعه حاضر، تعیین تاثیر کرامت درمانی بر حس کرامت بیماران مبتلا به سرطان دریافت کننده مراقبت تسکینی می باشد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی غیرتصادفی است که در آن  50 نفر از بیماران مبتلا به سرطان بستری در مرکز طب تسکینی "انتخاب"  که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند، از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه کنترل (25 نفر) و مداخله (25 نفر) طبقه بندی شدند. کرامت درمانی در سه جلسه 60-30 دقیقه ای انجام شد و داده ها  از طریق  مصاحبه و به صورت خودگزارشی گردآوری شد. قبل و دو هفته بعد از انجام کرامت درمانی، پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه کرامت انسانی بیمار ((PDI Patient Dignity Inventory  توسط واحدهای پژوهش تکمیل و یافته ها از طریق آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که میانگین حس کرامت قبل از اجرای مداخله (50/16±20/62) و  بعد از اجرای پروتکل کرامت درمانی (54/10±36/74) بود و بین  گروه های مداخله و کنترل پس از انجام کرامت درمانی تفاوت معنادار آماری وجود داشت(p˂0.001).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر مثبت کرامت درمانی در ارتقاء احساس کرامت، این رویکرد می تواند به عنوان مداخله ای نوین در مراحل پایانی حیات بیماران مبتلا به سرطان در جهت تقویت حس معنا، هدف، عزت و کرامت آنها مورد استفاده واقع گردد و یک مرگ با عزت را برای این بیماران فراهم نماید.

    کلیدواژگان: حس کرامت، کرامت درمانی، سرطان، پرستار
  • بهرنگ اسماعیلی شاد، فریده هاشمیان نژاد، رضیه غضبان زاده، خدیجه حاتمی پور* صفحات 84-95
    مقدمه

    زنان مبتلا به افسردگی از لحاظ روانشناختی به ویژه در زمینه هوش معنوی، نگرانی سلامتی و دیسترس روانشناختی افت می کنند و یکی از روش های موثر در بهبود ویژگی های روانشناختی روش آموزش تنظیم هیجان است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش تنظیم هیجان بر هوش معنوی، نگرانی سلامتی و دیسترس روانشناختی در زنان مبتلا به افسردگی انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه های آزمایش و کنترل بود. جامعه پژوهش زنان مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به کلینیک های خدمات روانشناختی شهر اهواز در سال 1397 بودند که از میان آنان 50 نفر با روش در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه مساوی (هر گروه 25 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش هشت جلسه 90 دقیقه ای به مدت دو ماه (یک جلسه در هفته) آموزش تنظیم هیجان دریافت کرد و گروه کنترل در لیست انتظار برای آموزش قرار گرفت. داده ها با پرسشنامه های مشخصات جمعیت شناختی، افسردگی، هوش معنوی، نگرانی سلامتی و دیسترس روانشناختی جمع آوری و با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS-18 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که قبل از آموزش بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر هوش معنوی، نگرانی سلامتی و دیسترس روانشناختی تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0<P)، اما بعد از آموزش بین گروه ها از نظر هر سه متغیر تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0>P). بر اساس نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری، آموزش تنظیم هیجان باعث افزایش هوش معنوی (001/0P< ,15/107F=) و کاهش نگرانی سلامتی (001/0P< ,64/139F=) و دیسترس روانشناختی (001/0P< ,28/142F=) در زنان مبتلا به افسردگی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از تاثیر آموزش تنظیم هیجان بر افزایش هوش معنوی و کاهش نگرانی سلامتی و دیسترس روانشناختی در زنان مبتلا به افسردگی بود. بنابراین، توصیه می گردد که درمانگران و روانشناسان بالینی برای افزایش هوش معنوی و کاهش نگرانی سلامتی و دیسترس روانشناختی به ویژه در زنان مبتلا به افسردگی در کنار سایر روش ها مثل آموزش ذهن آگاهی یا آموزش پذیرش و تعهد از روش آموزش تنظیم هیجان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، هوش معنوی، نگرانی سلامتی، دیسترس روانشناختی، افسردگی
  • افسانه پورملامیرزا، فرشاد شریفی، فرناز اعتصام، الهام نواب* صفحات 96-108
    مقدمه

    امروزه در جهان، نظام های بهداشتی و درمانی با پدیده حرکت جمعیت به سمت سالمندی مواجه است. آلزایمر، بیماری با ریسک فاکتور اصلی سن، نیز در حال افرایش است. مراقبین خانوادگی با چالش های فراوانی در بحث مراقبت از این افراد روبه رو هستند که آن ها را نسبت به انجام سوء رفتار نسبت به فرد مبتلابه آلزایمر مستعدتر می نماید. توجه به نیاز ها و کیفیت زندگی مراقبین و افراد مبتلابه آلزایمر موضوع مهمی به شمار می آید. هدف از این مطالعه افزایش آگاهی در این راستا با ارایه عوامل مرتبط و بررسی عوامل پیشگری و بهبود شرایط می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه مروری، متون به صورت نظام مند با استفاده از جستجوی مقالات در پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی زبان Web of Science، Pubmed، Scopus و پایگاه های اطلاعاتی فارسی زبان SID و Magiran از ابتدا تا سال 2019 انجام شده است. با توجه به معیار های ورود و خروج، مقالات انتخاب و وارد پژوهش شدند.

    یافته ها

    در مرور نظام مندی که انجام شد 86 مقاله انتخاب شدند. 17 مقاله حایز شرایط بودند که وارد پژوهش شدند. یافته های این پژوهش نشان داد در کشورهای آسیایی به صورت کلی سوء رفتار در افراد مبتلابه آلزایمر بین 6/1 و 3/62 درصد، سوء رفتار روانی بین 7/9 و 3/62 درصد و سوء رفتار جسمی بین 6/1 و 18 درصد می باشد. در کشورهای غربی سوء رفتار کلی بین 4/5 و 51 درصد، سوء رفتار روانی بین 5/3 و 51 درصد و سوء رفتار فیزیکی بین 5/1 و 20 درصد گزارش شده است. در ایجاد سوء رفتار عوامل متفاوتی از سوی مراقب (افزایش بار مراقبتی، افسردگی، اضطراب، سطح اجتماعی و افزایش زمان مراقبت) و نیز عواملی از سوی فرد مراقبت شونده (اختلال روانی، اختلال حافظه و افزایش نیاز در ADL) تاثیرگذار می باشند.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان می دهد با شناخت به موقع این مسئله حیاتی و عوامل موثر بر آن و اجرای برنامه هایی در راستای افزایش توانایی و تاب آوری مراقبین بیماران مبتلابه آلزایمر در برخورد با چالش های پیش آمده در هنگام مراقبت و اجرای برنامه هایی برای توان بخشی افراد مبتلابه آلزایمر، می توان گام مهمی در پیشگیری از سوء رفتار و بهبود شرایط برداشت و بدین وسیله کیفیت زندگی مراقبین و افراد مبتلابه آلزایمر را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: آلزایمر، مراقبین خانوادگی، سوءرفتار، مرور نظام مند
|
  • Fatemeh Sahebdel*, Bagher Ghobari Bonab, Behzad Hamidieh Pages 1-8
    Introduction

    today, spiritual health is considered as the forth dimension of health, and its public acceptance is a result of the considerable influence that spirituality generally has on other dimensions of health. The purpose of this review is to introduce the variouse types of spiritual health.

    Methods

    In this review study on the typology of spirituality, books and disserations that were written betwen 1984 and 2019 were reviewed. The search for articles was done through the use of Magiran, Google Scholar, SID, Psychlit, Ebsco, Proquest, and Libgen databases. The keywords used in the searches included spirituality, spiritual health, and spiritual typology.

    Results

    through the analysis of aforementioned points, there emerged four different facets of spirituality in relation with spiritual health. these four facets of spirituality are as follows: well being spirituality, shunyata spirituality, yoga spirituality, and happiness spirituality.

    Conclusions

    These four types of spirituality can serve as the basis for health-centred care and models for improvement of spiritual health in patients.

    Keywords: spirituality, spiritual health, typology of spirituality, care
  • Z Mansouri, Sh Vahdat*, I Masoudi Asl, S Hessam, S Mahfoozpour Pages 9-23
    Introduction

    Health promotion is a new mission of hospitals, and the mission of health promotion hospitals is to change the treatment-oriented approach to the health-oriented approach. Therefore, this study aims to evaluate the components of health promotion hospitals.

    Methods

    The present study is an integrated review that searches using the keywords Health Promotion, Evaluation model, Hospitals (HPHs) and review in IranMedex Iran Medical Sciences Article Information; (SID) Published by Jihad Daneshgahi Scientific Database PubMed, Ovid, Science Direct, (Magiran) Iran Publications Database, (IranDoc) Iranian Scientific Documents CINAHL, and Google Scholar was obtained. The time of the documents used for the year 2004 to the end of 2018 was determined with the priority of the newer documents. Finally, 76 articles were reviewed. Among the 76 Persian and English articles reviewed, 15 articles were selected that were more closely related to the subject.

    Results

    Among the 76 Persian and English articles reviewed, 15 articles were selected that were more closely related to the subject. The purpose of establishing health-promoting hospitals was to improve the quality of health care, increase patient satisfaction and their companions, improve the work environment of medical centers, and increase hospital employee satisfaction. The criteria for evaluating a health promotion hospital in the structural dimension consisted of three components (communication and cooperation, organizational development and hospital infrastructure development); all components were of great importance. In the process, which had the highest evaluation criteria (31), four components (management policy; resource planning; patient evaluation and interventions and healthy human capital) were extracted and proposed. In the validation stage, 30 criteria were approved. In the consequential dimension, 27 criteria were obtained in the form of four components (organization leadership, patient health promotion, staff health promotion and community health promotion).

    Conclusions

    The results of this study can help establish a health promotion hospital with appropriate indicators and standards of hospital centers and can be effective as a valid tool in monitoring, policy, service quality assessment, health promotion, hospital staff and community promotion interventions.

    Keywords: Health Promotion, Health Promotion Hospital, Evaluation, Components
  • Abbas Ebadi, Afsaneh Sadooghiasl*, Soroor Parvizy Pages 24-34
    Introduction

    Nursing is a caring profession and nurses need moral courage to provide safe and professional care to clients.

    Objective

    The aim of this study was to determine the moral courage of nurses and related factors.

    Methods

    This descriptive analytical study was conducted among nurses working in the educational hospitals in Tehran in 2016. A sample of 360 nurses was selected by quotas and convenience sampling. Data were collected by self-report method using demographic questionnaire and moral courage questionnaire of nurses. Data analysis was done using SPSS Ver.16 software and descriptive and analytical statistics at a significance level of p <0.05.

    Results

    the most of the nurses (76 %) have the high level of moral courage (412.42 ± 42.65). Moral self-actualization (230.85±30.74) and risk-taking (139.40±19.97). There were significant correlation between age, working experience, position, working shift, employee status, and participation in professional ethics courses with dimension of moral courage (P value ˂0.05).
    Discussion and

    Conclusion

    according to the findings, participating in professional ethics courses, and the demographic and occupational variables should be considered in staffing and scheduling.

    Keywords: moral courage, nurse, self-actualization, risk taking, nurse moral courage
  • Marziyeh Mahdifarani, Nahid Rejeh*, Majideh Heravi-Karimooi, Seyed Davood Tadrisi, Baharh Marghob Pages 35-44
    Introduction

    Elderly patients with end‑stage renal disease who undergoing hemodialysis confront the burdens of long‑term illness and numerous physical problems. The empowerment of these patient is based on individual`s partnership in treatment process. Since patients` participation in self-care activities requires self- efficacy and belief in their ability, so this study was conducted to determine the effect of self-management program based of self-empowerment on self-efficacy elderly patients undergoing hemodialysis.

    Methods

    This was a quasi‑experimental study. The elderly patients undergoing hemodialysis from Hasheminejad hospital who were selected by convenience sampling in two groups. Patients were assigned into an experimental group (n=48) and a control group (n=48). Pre-intervention, questionnaires were completed with interviews then in the experimental group, self-management programs were conducted based self-empowerment. The control group received routine hospital and did not receive the intervention. Instrument comprised Sherers’ questionnaire. Data were collected y at baseline and at 4 weeks following the intervention in two groups. Data using SPSS 21 software and were analyzed with Chi-square, U MannWhitney, and T tests.

    Results

    The findings showed that the most of patients were male, married and retired. The mean age of patients was 69.42±8.39 years. The mean scores in all aspects of self-efficacy was higher in the group experimental after completion of intervention than the control group (P ≤ 0.001).

    Conclusion

    This study demonstrated that self-management program self- management program on the self-efficacy of elderly patients undergoing hemodialysis in the study period has effectiveness. There was a significant relation between self-efficacy and self- management program. Therefore, it is concluded that the diabetic individuals can be significantly improved following instruction by nurses.

    Keywords: elderly, hemodialysis, self- management, self-efficacy
  • Salman Zarei*, Ahmad Kazemi Pages 45-57
    Introduction

    Job productivity is a very important issue that affects the overall productivity of the organization and leads to changes in the quality of services and stress reduction. One of the key steps in enhancing job productivity is khowning about effective factors such as perceived organizational support and psychological resiliency. Therefore, the aim of present study was to determine the moderating effect of perceived organizational support and psychological resiliency in the relationship between job stress and job productivity.

    Methods

    In This descriptive-correlational study from the population of the female nurses working in public hospitals of Tehran in the year 2018, a total of 150 were selected using convenience sampling. Data collected via Perceived Organizational Support Questionnaire (POSQ), Rice’s Job Stress Questionnaire (RJSQ), Human Resource Productivity Questionnaire (HRPQ) and Resiliency Scale (CD- RICS) and were analyzed using Pearson correlation and hierarchical linear regersion.

    Results

    The results showed a significant negative relationship between job stress and job productivity (r= -0.46, p<0.01), a significant positive relationship between perceived organizational support with job productivity (r= 0.54, p<0.01), psychological resilience and job productivity (r=0.39, p<0.01). Also, findings of hierarchical regression analysis confirmed moderating role of organizational support Perceived (p<0.01, β =-0.21) and psychological resilience (p<0.01, β =-0.14) in the relationship between job stress and job productivity.

    Conclusion

    The present study emphasizes the moderating role of perceived organizational support and psychological resilience as important mechanisms in the relationship between job stress and job productivity. Therefore, expanding and extending organizational support by authorities and promoting psychological resilience can be a good way to reduce the negative effects of job stress and increase productivity.

    Keywords: Job stress, Productivity, Organizational Support, Resiliency, Nurses
  • Meysam Amini, Faezeh Bakhshi, Mahsa Alizadeh, Mohammad Saadati, Hassan Amini* Pages 58-66
    Background

    Professionalism is one of the most important determinants of the competence of health care providers which builds trust between the medical staff and the patient and the community. Nursing is a profession based on ethical values due to its nature and if this aspect of the profession be neglected, the efficiency of nursing care for patients will be seriously compromised. The aim of this study is to investigate the status of nursing students' knowledge toward professionalism.
     

    Methods

    This is a cross-sectional study using a valid and reliable questionnaire to assessment the status of nursing students' knowledge toward professionalism in 2018-2019 at Tabriz Islamic Azad University. Sampling was done by census method (n = 270) and data were analyzed using descriptive statistics (Mean, Frequency, etc.) and inferential statistics including t test, one-way ANOVA and regression analysis.

    Results

    A total of 215 nursing students participated in this study (79.6% response rate). The mean score of professionalism knowledge was 5.83 out of 10. The highest score was for the first semester students and the lowest for the fifth semester students. Regression analysis results revealed that students’ number of semester and their previous knowledge with professionalism had a significant and negative relation with professionalism knowledge mean score, controlling for confounding variables of age and gender.

    Conclusion

    The results showed that the mean score of the status of nursing students' knowledge toward professionalism was not in an acceptable level. Nursing students need continuous and effective educating on professionalism knowledge that they could treat with patients based on the principles of professionalism.

    Keywords: Medical Ethics, Professionalism, Nursing Education
  • Akram Shafizadeh, Amin Mirzaee, Majideh Heravi-Karimooi*, Nahid Rejeh, Hamid Sharifnia, Ali Montazeri Pages 67-75
    Introduction

    Providing long-term care to Alzheimer's patients is associated with increased risk of physical and mental illness for caregivers. The purpose of this study was to determine the burden of caregiving burden and to investigate the relationship between anxiety, depression and burden burden in caregivers of elderly patients with Alzheimer's disease.

    Methods

    In this cross-sectional study, 315 caregivers aged 20 to 85 years who had direct care of the elderly with Alzheimer's disease for at least 6 months were selected by voluntary sampling. Data collection was done in 1398. The research environment was the Alzheimer's Society of Iran. Data were collected by Beck Anxiety Inventory (BAI), Beck Depression Inventory (BDI) and Caregiver Stress Inventory (CBI) and analyzed by SPSS version 22. Frequency percentages, independent T-test, ANOVA were used to achieve the research objectives.

    Results

    The majority of Alzheimer's caregivers endured moderate to severe care burden in this study, 209 (65.9%). The correlation between caregiver burden and anxiety (0.65) and depression (0.52) was significant (P <0.005). The level of anxiety and depression among most normal to mild caregivers were (71.9%) and (51.7%) respectively. (83%) estimated.

    Conclusion

    Given the significant relationship between anxiety and depression and burden of caregiving in this study, the health of caregivers of Alzheimer's elderly is an important health issue that needs serious consideration by health professionals and health care providers.

    Keywords: Alzheimer, Caregiver Burden, Caregiver, Elderly, Anxiety, Depression
  • Arpi Manookian, Mahsa Zaki Nejad*, Ali Reza Nikbakhat, Ahmad Reza Shamshiri, Suzanne Hojjat Pages 76-83
    Background

    Maintaining a sense of dignity in incurable patients and providing a death with dignity is one of the most important goals of palliative care. In this regard, dignity therapy is considered as a new intervention to promote the sense of dignity of cancer patients. The aim of this study was to determine the effect of dignity therapy on the sense of dignity of patients with cancer receiving palliative care.

    Methods

    This is a non-randomized controlled trials study in which 50 patients with cancer who were admitted to the “Entekhab palliative care center" and fulfilled inclusion criteria were selected through convenience sampling and divided into two groups: control group (25 people) and intervention group (25 people). Three 30-60 minute sessions were considered for dignity therapy implementation. The data gathered through self-reporting and interview. Before and two weeks after the dignity therapy, the Demographic and Patient Dignity Inventory (PDI) questionnaires were filled by research units and the findings were analyzed by using descriptive and inferential statistics.

    Results

    Data analysis showed that the mean value of dignity before dignity therapy was (62.20±16.50) and after dignity therapy was (74.36 ± 10.54). As a result, there was a significant statically difference in the intervention and control groups after intervention (p˂0.001).

    Conclusion

    Considering the positive effect of dignity in promoting the sense of dignity, this approach could be beneficial as a new intervention at the end stage of life of patients with cancer in order to promote their sense of meaning, purpose, dignity and provide a dignified death for these patients.

    Keywords: sense of dignity, dignity therapy, cancer, nurse
  • Behrang Esmaeilishad, Farideh Hashemiannejad, Raziyeh Ghazbanzadeh, Khadijeh Hatamipour* Pages 84-95
    Introduction

    Women with depression are falling in terms of psychological especially in the field of spiritual intelligence, health concern and psychological distress and one of the effective methods in improving the psychological characteristics is emotion regulation training method. Present study aimed to investigate the effect of emotion regulation training on spiritual intelligence, health concern and psychological distress in women with depression.

    Methods

    This study was semi-experimental with a pretest and posttest design with an experimental and control groups. The research population was women with depression referred to psychological services clinics of Ahvaz city in 2018 year, who among them 50 people were selected by available sampling method and randomly replaced into two equal groups (each group 25 people). The experimental group received eight sessions of 90 minute for two months (one session a week) emotion regulation training and the control group placed on the waiting list for training. Data were collected by questionnaires of demographic profile, depression, spiritual intelligence, health concern and psychological distress and were analyzed with multivariate analysis of covariance method in the SPSS-18 software.

    Results

    The findings showed that before training there was no significant difference between the experimental and control groups in terms of spiritual intelligence, health concern and psychological distress (P>0/05), but after training there was a significant difference between groups in terms of all three variables (P<0/001). Based on the results of multivariate analysis of covariance, the emotion regulation training led to increased spiritual intelligence (F=107/15, P<0/001) and decreased health concern (F=139/64, P<0/001) and psychological distress (F=142/28, P<0/001) in women with depression.

    Conclusions

    The results indicated the effect of emotion regulation training on increasing spiritual intelligence and decreasing health concern and psychological distress in women with depression. Therefore, it is recommended that therapists and clinical psychologists use emotion regulation training along with other methods such as mindfulness training or acceptance and commitment training to increase spiritual intelligence and decrease health concern and psychological distress, especially in women with depression.

    Keywords: Emotion Regulation Training, Spiritual Intelligence, Health Concern, Psychological Distress, Depression
  • Afsaneh Pourmollamirza, Farshad Sharifi, Farnaz Etesam, Elham Navab* Pages 96-108
    Introduction

    In the world today, health care systems are confronted with the phenomenon of population movement toward aging. Alzheimer's is a growing disease, and aging is considered an important risk factor. Family caregivers face many challenges in caregiving that make them more susceptible to abuse the person with Alzheimer's. Considering to the needs and quality of life of caregivers and people with Alzheimer's is an important issue. The purpose of this study is to increase awareness in this regard by presenting relevant factors and investigating preventive factors and improving situation.

    Methods

    In this review study, the literature has been systematically searched using articles in English-language databases Web of Science, Pubmed, Scopus, and Persian-language databases SID and Magiran from the beginning to 2019. The keywords Alzheimer's, family caregiver, dementia, abuse and violence and their equivalent in Persian were used in this search. According to the inclusion and exclusion criteria, the articles were selected and entered into the study.

    Results

    A systematic review of 86 articles was selected. 17 articles were eligible to enter the study. The findings of this study showed that in Asian countries, the overall abuse rate among Alzheimer's patients was between 1.6% and 62.3%, mental abuse between 9.7% and 62.3% and physical abuse between 1.6% and 18%. In Western countries, overall abuse was reported between 5.4% and 51%, psychological abuse between 3.5% and 51% and physical abuse reported between 1.5% and 20%. Different factors are influenced by the caregiver (increased burden of care, depression, anxiety, social level and increased time of care) as well as factors by the caregiver (mental disorder, memory impairment and increased need for ADL).

    Conclusions

    The results show that by recognizing this issue and its effective factors in a timely manner and implementing programs to increase the ability and resilience of caregivers of Alzheimer's patients to meet the challenges encountered during care and implementing rehabilitation programs for people with Alzheimer's disease can be an important step in preventing abuse and improving conditions and thereby improve the quality of life of caregivers and people with Alzheimer's disease.
    Keywords: Alzheimer's; family caregivers; abuse; systematic review

    Keywords: Alzheimer's, family caregivers, abuse, systematic review