فهرست مطالب

بهداشت در عرصه - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1399)

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهسا جهانگیری راد*، مریم سادات متولی صفحات 1-12
    زمینه و اهداف

    توسعه پایدار، توسعه ای انسان محور است که به مثابه یکی از مهمترین قالب های فکری توسعه در قرن بیست و یکم، تمامی عرصه های زندگی آدمی را در کنار هم با محوریت سلامت انسان و جامعه مورد توجه قرار می دهد. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی وضعیت ایران از لحاظ برخی شاخص های توسعه پایدار است.

    مواد و روش ها

    روش مطالعه روش استنادی بوده و برخی زیر اهداف شاخص های گزارش شده مرتبط با بخش های محیط زیست، بهسازی محیط و سلامت، انتخاب و ضمن مقایسه وضعیت کشور با متوسط جهانی در برخی موارد در صورت دسترسی به داده های خاورمیانه و یا کشورهای با در آمد متوسط رو به بالا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا گردید

    یافته ها

     ایران در مقایسه با کشورهای جهان و کشورهای با درآمد متوسط رو به بالا از نظر شاخص های مرتبط با دسترسی به آب آشامیدنی و تاسیسات دفع بهداشتی وضعیت مناسبی دارد. همچنین در برخی شاخص ها مانندکاهش شیوع سل و مالاریا و ابتلا به ایدز پیشرفت چشمگیری داشته است. تماس جامعه با ذرات معلق کوچکتر از 5/2 میکرون طی سال های اخیر افزایش یافته است. 36% از سکته ها و بیماری ایسکمیک قلبی و 14% از سرطان ریه به آلودگی هوا نسبت داده شده است.

    نتیجه گیری

     هرچند ایران در مقایسه با سایر کشورهای جهان در بیشتر زیر شاخص های بهداشتی توسعه پایدار، وضعیتی بهتر از میانگین جهانی و کشورهای با درآمد متوسط رو به بالا دارد؛ اما شاخص های مرتبط با مسایل زیست محیطی (آلودگی هوا)، چالش های اساسی آتی خواهند بود.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، ذرات معلق، سیستم‌های بهداشتی، ایدز، سل، مالاریا
  • اکبر بابایی حیدر آبادی، فاطمه سواری ممبنی*، ناصر حاتم زاده، اسعد شرهانی صفحات 13-21
    زمینه و اهداف

    امروزه تلفن همراه، از مولفه های فرهنگی نسل جوان و نوجوان محسوب می شود. تلفن های همراه یک نوع پرتو به نام میدان الکترومغناطیس را در هوا منتشر می کنند که متشکل از امواج الکتریکی و مغناطیسی است؛ لذا مطالعه حاضر با هدف طراحی و روانسنجی پرسشنامه رفتار پیشگیرانه از عوارض استفاده از گوشی تلفن همراه بر دانش آموزان دختر شهرستان باغملک انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی بر روی 50 نفر از دانش آموزان دختر دوره متوسطه دوم (16تا 18ساله) منطقه شهری باغملک در دو گروه آزمون و شاهد به روش نمونه گیری تصادفی صورت گرفت. نمونه های مورد بررسی طی سه مرحله با پرسشنامه محقق ساخته مورد ارزشیابی قرار گرفتند. آموزش به صورت مشاوره فردی با وسیله کمک آموزشی پمفلت ارایه شد. تمام مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا گردید. به دانش آموزان، اطمینان از محرمانه بودن اطلاعات داده شد. اطلاعات بدست آمده توسط نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    همه 48 سوال مربوط به پرسشنامه تیوری رفتار برنامه ریزی شده دارای روایی محتوایی خیلی خوب (79/0 تا 99/0) بود. شاخص ضریب آلفای کرونباخ (82/0 تا 91/0) و ضریب همبستگی درون رده ای به ترتیب برابر با 88/0 و 84/0 گزارش شد.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه رفتار پیشگیرانه از عوارض میکروبی و اشعه گوشی تلفن همراه بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده دارای روایی و پایایی خیلی خوب است و قابلیت بکارگیری در فعالیت های پژوهشی را دارد.

    کلیدواژگان: رفتار پیشگیرانه، عوارض میکروبی، اشعه گوشی تلفن، تئوری رفتار برنامه ریزی‌شده
  • رحمن پناهی، علی رمضانخانی، محمد عنبری، کیهان جوانمردی صفحات 22-31
    زمینه و اهداف

    یکی از اولویت های سلامت همگانی برای کاهش مصرف سیگار، پیشگیری از سیگاری شدن جوانان است. با توجه به نقش الگویی دانشجویان علوم پزشکی در جامعه و نظر به افزایش استعمال سیگار در میان آن ها، این مطالعه با هدف سنجش اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار و عوامل مرتبط با آن در بین دانشجویان اجرا شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی که با رویکرد توصیفی- تحلیلی انجام شد، 355  نفر از دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران در سال 1395 و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای یک مرحله ای انتخاب و وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه ای مشتمل بر اطلاعات جمعیت شناختی و زمینه ای و یک پرسشنامه محقق ساخته روا و پایا جهت سنجش اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار، گردآوری شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آمارهای توصیفی و آزمون های تی مستقل و آنالیز واریانس مورد تحلیل قرار گرفتند. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا گردید.

    یافته ها

     میانگین (انحراف معیار) نمره اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار (96/19) 01/39 از 100 بوده و در سطح ضعیفی قرار داشت. اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار با متغیرهای جنسیت، داشتن دوستان سیگاری، داشتن عضو سیگاری در خانواده، سطح تحصیلات پدر و مصرف سیگار ارتباط معنی دار داشت (05/0>P).

     نتیجه گیری

    با توجه به پایین بودن میانگین نمره اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از مصرف سیگار در دانشجویان، ضرورت اجرای آموزش های لازم در مورد پیشگیری از مصرف سیگار در میان آنها بیش از پیش احساس می شود.

    کلیدواژگان: رفتارهای پیشگیری کننده، مصرف سیگار، دانشجویان
  • عیسی ابراهیمی*، حسین اسدی، محمدباقر فرهنگی، افشین اشرف زاده صفحات 32-50
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر به دلیل افزایش جمعیت و توسعه صنایع، میزان آلودگی آب رودخانه های ورودی به تالاب انزلی به شدت افزایش یافته است. هدف از انجام این پژوهش بررسی آلودگی و شاخص کیفیت آب رودخانه پسیخان به عنوان یکی از مهمترین رودخانه های ورودی به این تالاب است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در سه سال 1393، 1394 و 1395 در سه ایستگاه هیدرومتری در حوضه پسیخان با نام مبارک آباد، علیسرا و نوخاله انجام شد. نمونه برداری به صورت ماهانه انجام و پارامترهای مختلفی از جمله سولفات، کلر، کلسیم و بی کربنات اندازه گیری شد. برای سنجش کیفیت آب از شاخص WQI استفاده شد. در طول مدت مطالعه، کلیه موازین اخلاقی رعایت شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داده است که سالانه از ایستگاه نوخاله 81235 تن رسوب معلق خارج شده و وارد تالاب انزلی می شود. میزان کلر در ایستگاه نوخاله، مبارک آباد و علیسرا به ترتیب برابر با 37/2، 18/0 و 18/0 میلی گرم بر لیتر به دست آمد. بر اساس نمودار ویلکاکس آب های مورد مطالعه در کلاس های C1S1 و C2S1 قرار دارند. نتایج شاخص WQI نشان داده است که وضعیت آب در هر سه ایستگاه دارای شرایط مطلوبی نیست و علت آن را می توان به ورودی فاضلاب های شهری، صنعتی و همچنین زه آب بخش کشاورزی نسبت داد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج نشان داده است که تجمع رسوبات و آلاینده های منتقل شده توسط رودخانه پسیخان به تالاب انزلی باعث افزایش تخریب اکوسیستم تالاب و همچنین باعث به خطر افتادن سلامت انسان ها و ماهیان در منطقه می شود.

    کلیدواژگان: تالاب انزلی، منحنی سنجه رسوب، نمودار پایپر، نمودار شولر، نمودار ویلکاکس
  • علی رمضانخانی، محتشم غفاری، سهیلا خداکریم، مریم دادخواه * صفحات 51-57
    زمینه و اهداف

    طی دوران نوجوانی، افراد مسیول عادات غذایی، نگرش ها و رفتار های خود می باشند. صبحانه به عنوان مهمترین وعده غذایی نقش مهمی در حفظ سلامتی نوجوانان دارد. سواد سلامت به عنوان یکی از بزرگترین تعیین کننده های امر سلامت است. هدف از این مطالعه تعیین رابطه سواد سلامت با نگرش و رفتار مصرف صبحانه در دانش آموزان می باشد.

    مواد و روش ها

     مطالعه ی حاضر روی دانش آموزان دختر 6 مدرسه دولتی دوره ی دوم متوسطه شهر یاسوج انجام شد. در این مطالعه 440 دانش آموز شرکت کردند. داده ها از طریق پرسشنامه گردآوری شد که شامل سه بخش: اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه سواد سلامت نوجوانان (HELMA)، سوالات نگرش و رفتار مصرف صبحانه بود. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS v.16 و آزمون های آماری تی مستقل، من ویتنی و کای اسکویر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا گردید.

    یافته ها

    طبق یافته های به دست آمده نمره نگرش و رفتار مصرف صبحانه در افراد با سواد سلامت بالا بیشتر از افراد با سواد سلامت پایین می باشد. همچنین بین نگرش و رفتار مصرف صبحانه با سواد سلامت رابطه معنی دار و مستقیم وجود داشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه حاضر بیانگر نقش سواد سلامت در نگرش و رفتار مصرف صبحانه بود. بنابراین پیشنهاد می شود، برنامه ریزی لازم جهت ارتقاء نگرش و رفتار مصرف صبحانه با توجه به سواد سلامت افراد توسط مسیولان و کارشناسان در سطوح مختلف صورت گیرد.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، نگرش، رفتار، مصرف صبحانه
  • اسماعیل کرمی، زهرا گودرزی، رجب رشیدی، علی کریمی * صفحات 58-69
    زمینه و اهداف

    در مشاغل حساس، ترتیب انجام مراحل کار از اهمیت بسزایی برخوردار است، به طوری که در صورت فراموشی یا عدم انجام آن به هر دلیلی پیامدهای ناگواری به همراه خواهد داشت. هدف از این تحقیق، شناسایی و ارزیابی خطای انسانی در مشاغل حساس از دو دیدگاه شناسایی خطای انسانی در یکی از پست های برق فشار قوی می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی با بهره گیری از دو تکنیک TAFEI وSHERPA ، به شناسایی خطای اپراتور پرداخته است. اطلاعات لازم در این مطالعه از طریق مشاهده مستقیم فعالیت، مصاحبه و بررسی وظایف با استفاده از روش HTA بدست آمد. در نهایت، دو تکنیک به لحاظ شناسایی خطا و حوزه کاربردی مقایسه گردید. در طول مدت مطالعه، کلیه موازین اخلاقی رعایت گردید.

    یافته ها

    نتایج جدول ماتریس در وظیفه شغلی مورد نظر با استفاده از روش TAFEI، 29 مورد انتقال غیر قانونی را نشان داد، بنابراین 29 خطای انسانی شناسایی گردید، در حالی که کل خطاها با روش SHERPA، 25 مورد شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که روش TAFEI در شناسایی تعداد خطاهای انسانی، در این حوزه بهتر عمل می کند و از طرفی، روش SHERPA می تواند نقاط ضعف روش  TAFEIرا پوشش و سطح ریسک ارایه نماید؛ لذا توصیه می شود، تحلیل گر تکنیک های مختلف HEI موجود را در مطالعه موردی مشابه، برای دستیابی به شناسایی بهتر در نظر بگیرد و روشی را که در جهت برآورده کردن نیازها مناسب می داند اعمال کند.

    کلیدواژگان: شناسایی خطای انسانی، پست برق، TAFEI، SHERPA
|
  • Mahsa Jahangiri rad*, Maryam Sadat Motevalli Pages 1-12
    Background and objectives

    Sustainable development based on human being is considered as one of the most important criteria in 21st century. It covers a wide range of human lives with individuals and community health as the main pillar.

    Materials and methods

    A documentary methodology was adopted in the present study. Indicators related to the environment and health targets were selected and analyzed by comparing the country with international average, the Middle East and in some cases with upper middle income countries. All stages of the study were conducted according to moral standards.

    Results

    Iran has a good status in indices related to the safety managed drinking water and basic sanitation services. Population exposure to fine particulate matter (less than 2.5 μ) has increased in recent years. Almost 36% of stroke and ischemic heart diseases, 14% of lung cancers, 8% of chronic obstructive pulmonary diseases and 6% of acute lower respiratory diseases are attributed to air pollution. Considerable progress have been achieved in some indices such as reduction in tuberculosis and malaria outbreaks and newly incidence of HIV cases.

    Conclusion

    Although Iran shows a better status than the world average and upper middle income countries in most of the health related indicators of sustainable development, the country's environmental issues (e.g. air pollution) is still a major challenge, which call for rapid and effective management measures in this area.

    Keywords: Sustainable development, Particulate matter, Sanitation services, AIDS, Tuberculosis, Malaria
  • Fateme Savari Mombeni*, Akbar Babaei Heidarabadi, Nasser Hatamzadeh, Asaad sharhani Pages 13-21
    Background and Aim

    Today, mobile phones are one of the cultural components of the young and adolescents. Mobile phones emit a kind of beam called electromagnetic field in the air, which consists of electric and magnetic waves. The purpose of this study was therefore to design and evaluate the validity and reliability of a Preventive Behavior Questionnaire of Mobile Phone usage consequences on female students of Baghmalek County.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 50 female high school students (16 to 18 years old) in Baghmalek metropolitan area. The study included both experimental and control groups through random sampling. The samples were evaluated in three stages using a researcher-made questionnaire. The training was provided in the form of individual counseling with the help of a pamphlet training aid. All stages of the present study were conducted according to ethical standards. Students were assured that the information is confidential. The data were analyzed by SPSS 16 software.

    Results

    All 48 questions related to the theory of planned behavior questionnaire had very good content validity (0.79 to 0.99). Cronbach's alpha coefficient and intra-class correlation coefficient were 0.88 and 0.84, respectively.

    Conclusion

    The Preventive Behavior Questionnaire for mobile phone usage based on the Theory of Planned Behavior showed very good validity and reliability and can be used in research activities.

    Keywords: Preventive Behavior, Microbial Complications, Mobile Phone Radiation, Theory of Planned Behavior
  • Rahman Panahi, Ali Ramezankhani, Mohammad Anbari, Keyhan Javanmardi* Pages 22-31
    Background and Aims

    One of the priorities of public health to reduce smoking is to prevent young people from smoking. Considering the role of the model of medical students in the society and due to the increasing smoking among them, the aim of this study was to assess the adoption of smoking preventive behaviors and its related factors among university students.

    Materials and methods

    In this descriptive-analytic cross-sectional study, 355 dormitory students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, were selected by single-stage cluster sampling method and entered the study, in 2016. Data were collected using a questionnaire including demographic and background information and a valid and reliable researcher-made questionnaire for measuring the adoption of smoking preventive behaviors. The collected data were analyzed using SPSS software version 16 and descriptive statistics, independent t-test and ANOVA. All stages of the study were conducted according to moral standards.

    Results

    The mean (standard deviation) score of smoking preventive behaviors adoption was 39.01(19.96) out of 100 demonstrating a weak level. The adoption of smoking preventive behavior were significantly related with gender, having smokers' friends, having a smoker in the family, father's education level and smoking variables (P<0.05).

    Conclusion

    Due to the low mean score of adoption of smoking preventive behaviors among university students, it is necessary to carry out necessary education regarding smoking prevention among them.

    Keywords: Preventive Behaviors, Smoking, University Students
  • Eisa Ebrahimi*, Hossein Asadi, MohammadBagher Farhangi, Afshin Ashrafzadeh Pages 32-50
    Background and Aims

    In recent years, the pollution rate of rivers entering the Anzali Lagoon has increased sharply due to population growth and industrial development. The purpose of this study was to investigate the pollution status and water quality index (WQI) in the Pasikhan River as one of the most important rivers entering the Anzali Lagoon.

    Materials and methods

    This research was conducted at three hydrometric stations in the Pasikhan basin namely Mubarak Abad, Alisara and Noukhale within three years, 2014, 2015 and 2016. Sampling was carried out on a monthly basis and various parameters including sulfate, chloride, calcium, and bicarbonate were measured. Also, the WQI was used to quantify the overall quality of water. During the study, all the moral standards were observed.

    Results

    The results showed that 81235 tons of suspended sediments were passed the Noukhale station annually entering the Anzali Lagoon. The values of chlorine at Noukhale, Mubarak abad, and Alisara stations were equal to 2.37, 0.18 and 0.18 mg/l, respectively. Based on the Wilcox diagram, the water resources were grouped as C1S1 and C2S1. The results of WQI revealed that the water status at all three stations was not favorable, which can be attributed to the discharge of municipal, industrial, and agricultural wastewaters into Pasikhan river.

    Conclusion

    In general, the results show that accumulation of sediments and pollutants transferred from the Pasikhan River to the Anzali Wetland increases the degradation of its ecosystem and also endangers human and fish health in the area.

    Keywords: Anzali Lagoon, Sediment rating curve, Piper diagram, Schoeller diagram, Wilcox diagram
  • Ali Ramezankhani, Mohtasham Ghaffari, Soheila Khodakarim, Maryam Dadkhah* Pages 51-57
    Background and Objectives

    During adolescence, individuals are responsible for their eating habits, attitudes and behaviors. Breakfast, as the most important meal, plays a key role in maintaining adolescent health. Health literacy is one of the biggest determinants of health. The aim of this study was to determine the relationship between health literacy (high / low) with the attitude and behavior of breakfast consumption in students.

    Materials and methods

    The present study was conducted on female students from six public schools in Yasuj. Totally, 440 students with excellent health literacy and limited health literacy participated in this study. The data were collected through a questionnaire consisting of three sections: demographic information, adolescent health literacy questionnaire (HELMA), attitude toward breakfast consumption and breakfast consumption behavior. The collected data were analyzed using SPSS v.16 software through independent t-test, Mann-whitney and chiSquare tests. All stages of the present study were performed according to ethical standards.

    Results

    According to the findings, the score of attitude and behavior of breakfast consumption in participants with high health literacy was higher than those with low health literacy. Also, there was a significant relationship between attitude and behavior of breakfast consumption with health literacy (p <0.05).

    Conclusion

    The results of this study indicate the role of health literacy in attitude and behavior of breakfast consumption. Careful planning to improve the attitude and behavior of breakfast consumption should be performed according to the literacy of people's health by officials and experts at different levels.

    Keywords: Health literacy, Attitude, Behavior, Breakfast
  • Esmaeil Karami, Zahra Goodarzi, Rajab Rashidi, Ali Karimi* Pages 58-69
    Backgrounds and Objectives

    The work process is very important in complex jobs, so that if you forget or do not do it for any reason, it will have unpleasant consequences. The aim of this study was to identify and evaluate the human errors in sensitive jobs from two perspectives of human error identification in a high-voltage post station.

    Materials and methods

    In this descriptive study, TAFEI and SHERPA techniques were employed to identify the operator's error. The necessary information was obtained by directly observing the human activities, interviewing and reviewing the tasks and sub-tasks with HTA method. The exploited techniques were thence compared in terms of error detection and applied field.

    Results

    The results of matrix table in the job task using TAFEI method showed 29 cases of illegal transfer, so 29 human errors were identified; while totally 25 errors were identified by SHERPA method.

    Conclusion

    The results of this study show that the TAFEI method performs better in identifying the number of human errors in the task sequence step. On the other hand, the SHERPA method can cover the weaknesses of the TAFEI method and provide the level of risk. Accordingly, it is recommended that the analyst consider the different available HEI techniques and apply the one that he/she considers the most suitable for their need.

    Keywords: Human error identification, power station, TAFEI, SHERPA