فهرست مطالب

پژوهش نامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی - پیاپی 77 (فروردین 1399)

پژوهش نامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی
پیاپی 77 (فروردین 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/11
  • تعداد عناوین: 18
|
  • بهزاد اصغری، نیره دلیر* صفحات 1-18
    در قرن پنجم هجری، گستره سلسله سلجوقیان فراتر از مرزهای ایران کنونی را در بر می گرفت وآنان موجب پیوند تاریخ ایران با قلمروهای همسایه شد ند. ازاین رو، بررسی تاریخ این سلسله از اهمیت دوچندان برخوردار است. در همین راستا، اثر سلجوقیان از آغاز تا فرجام، نوشته ابوالقاسم فروزانی، در هفده فصل، تلاشی درجهت بررسی تمام جنبه های حکومت سلجوقی است. پرسشی که در این خصوص مطرح می شود این است که نویسنده تا چه اندازه براساس اهداف تالیف این کتاب مبنی بر ارایه متن درسی توانسته جنبه های مختلف حکومت سلجوقی را تحلیل و تبیین کند. بنابراین، در این مقاله با رویکرد انتقادی، شیوه تحلیلی و روایی کتاب بررسی شده است. براساس پژوهش صوت گرفته می توان به این یافته ها اشاره کرد؛ به رغم موضوعات متنوعی که این اثر درباره سلسله سلجوقیان پوشش می دهد، به خصوص وجه تمدنی و فرهنگی که از مزایای مهم آن است، شیوه روایی در این اثر نمود غالب دارد، به گونه ای که درجایگاه کتاب آموزشی دانشگاهی فهم تحلیلی دوره سلجوقیان براساس آن دشوار خواهد بود.
    کلیدواژگان: سلجوقیان، تاریخ روایی، تحولات سیاسی، متن درسی
  • روح الله بهرامی* صفحات 19-38
    ویر گوردون چایلد، باستان شناس و مورخ استرالیایی نیمه نخست قرن بیستم، از شخصیت های علمی و خلاق در عرصه مطالعات باستان شناسی و تاریخ است. چایلد با اتخاذ ترکیب روش شناسانه علمی موردنظر خویش در حوزه دانش تاریخ و باستان شناسی دیدگاه ها و مفاهیمی خاص در این عرصه تولید کرد که هنوز هم موردتوجه محافل علمی باستان شناسان پیشاتاریخی و مورخان تاریخ است. این نگرش در کتاب کم حجم، ولی مفید، تاریخ وی بازتاب خاصی پیدا کرده است. کتاب تاریخ، که به نقد و بررسی نظریه های رایج درباره تاریخ و تاریخ نگاری می پردازد، از همان آغاز موردتوجه محافل علمی در جامعه ایران قرار گرفت و تاکنون چندبار ترجمه و به دست چاپ سپرده شده است. در این نوشتار، ضمن بررسی و نقد شکلی و محتوایی ترجمه فارسی اثر مذکور، تلاش می شود که رویکرد علمی و ره یافت روش شناسانه ترکیبی چایلد با تاکید بر نگرش مطلوب و موردنظر وی، مبنی بر تکامل فناورانه و خلاق در نظم تاریخی پسندیده، مورد بررسی و واکاوی قرار گیرد و مولفه های اساسی چنین تفسیری از تاریخ را ازدیدگاه ایشان بشناساند.
    کلیدواژگان: ویر گوردون چایلد، بررسی تاریخ، روش تاریخ نگارانه، تکامل خلاق، نظم فناورانه تاریخ
  • حمیدرضا پیغمبری*، حسن الهیاری صفحات 39-60
    مطالعات تاریخ دریایی از زمینه های مهم پژوهش های تاریخی است. با این حال، تاکنون در زبان فارسی تحقیقاتی پراکنده و اندک در این زمینه انجام شده و اغلب نویسندگانی غیرمتخصص به این مهم دست یازیده اند. اطلس تاریخ بنادر و دریانوردی ایران اثر تازه و مفصلی است که آن را گروهی از محققان دانشگاهی به سرپرستی دو تن از محققان رشته تاریخ تالیف کرده اند. مقاله حاضر می کوشد تا در چهارچوب نقد اثر، نقاط قوت و ضعف آن را شناسایی و بررسی کند و در اصلاح ایرادات و بهبود کیفیت علمی این اثر در چاپ های بعدی یاری کند. درکل، ارزیابی و نقد کتاب نشان می دهد که نقطه قوت این اثر جامعیت و استفاده از منابع و تحقیقات گوناگون درکنار بهره گیری از نقشه ها، تصاویر، و جدول های گویاست. درحالی که پراکندگی و ناهم گونی مطالب و عدم توازن علمی میان بخش خلیج فارس و دریای عمان با بخش دریای مازندران ضعف عمده آن است.
    کلیدواژگان: جغرافیای تاریخی، خلیج فارس، دریای مازندران، کشتی رانی، دریانوردی
  • سید محمدرضا حسینی* صفحات 61-79

    یکی از کتاب های انتشار یافته در حوزه تاریخ صدر اسلام اوضاع اجتماعی اقتصادی موالی در صدر اسلام جمال جوده است که حساس ترین مقاطع تاریخی، یعنی صدر اسلام، و موضوع بحث برانگیز برخورد امویان با موالی را مورد مطالعه و بررسی قرار داده است. با درنظرگرفتن اهمیت مقطع تاریخی و موضوع، این کتاب به دلیل نارسایی های متعدد، ازجمله فقدان نوآوری، ناهماهنگی عنوان و محتوا، نبود نتیجه در پایان، بهره نبردن از منابع جامع و لازم، به کارنگرفتن تحقیقات جدید، و رعایت نکردن موازین علمی در بی طرفی و حتی نگارش هدف مند، از نیل به تبیین و توصیف و تشریح مناسب اوضاع اجتماعی اقتصادی موالی در صدر اسلام ناکام مانده است. کتاب پیش گفته شده در این مقاله با روش انتقادی استدلالی، در حوزه مطالعات کتاب خانه ای، به دور از هرنوع تعصبات و با رعایت انصاف مورد نقد و بررسی قرار گرفته و مواردی از آن به تحقیق و تفصیل بیان شده است.

    کلیدواژگان: نقد، اجتماعی، اقتصادی، موالی، صدر اسلام
  • هادی دولت آبادی* صفحات 81-99
    کتاب L’Histoire des Relations entre l’Iran et la France du Moyen Âge à nos Jours (تاریخ روابط ایران و فرانسه از قرون وسطی تا امروز) اثری است که به فرازونشیب تاریخ روابط ایران و فرانسه از نقطه آغازین آن در ارتباط دربار فرانسه با شاهان مغول در ایران در قرون وسطی تا سال 1397، زمان چاپ آن در فرانسه در انتشارات لارماتان، می پردازد. این کتاب نخستین اثر به زبان فرانسوی است که محققی ایرانی درمورد روابط ایران و فرانسه نوشته است. اما نگرش ایرانی به این روابط در برخی موارد به خوانش این کتاب ضربه زده است و این روابط را از زاویه ای ایرانی، ازنظر ارجاعات تاریخی، به زبان فرانسوی نقل می کند؛ امری که می تواند مخاطب بین المللی را با سرد رگمی و عدم فهم صحیح زمانی مواجه کند. نویسنده به جنبه های سیاسی و فرهنگی روابط دو کشور بیش از موارد دیگر اهمیت داده است و جنبه اقتصادی دهه های اخیر را تقریبا نادیده گرفته است. برخی ملاحظات نگارشی ازقبیل موارد املایی، گرامری، و نقطه گذاری به هم راه وحدت شیوه نگارش کلمات خاص نیازمند به بازبینی در این اثر هستند که درصورت اصلاح می توانند کتاب را به مرجعی مناسب تبدیل کنند.
    کلیدواژگان: روابط ایران و فرانسه، روابط سیاسی، روابط اقتصادی، تبادلات فرهنگی، ادبیات
  • مریم دولت رفتارحقیقی، محمد سپهری* صفحات 101-113
    تاریخ نگاری سامانیان تاحدودی ادامه ساده نویسی اواخر قرن دوم هجری قمری است، اما نثر مصنوع شماری از مورخان و نویسندگان، در ستایش امیران و وزیران، مبالغه آمیز بوده است و آنان را پادشاهان برحق دانسته اند. تاریخ نویسی این دوره بیش تر برمبنای مشاهدات شخصی و اسناد بوده و از این نظر مهم است. تبیین ویژگی های عمده تاریخ نگاری و نقاط ضعف و قوت برجسته ترین منابع تاریخی سامانیان اولویت این پژوهش است؛ ازجمله بیان نقش امیران و وزیران سامانی در تاریخ نگاری و شناسایی شاخصه های مهم منابع تاریخی. از مشخصه های عمده تاریخ نگاری این دوره رویکرد فرهنگی تمدنی مورخان، تاریخ نگاری کل نگر، نگرش عقل گرایانه، و تلفیق دانش های متعدد ازجمله تاریخ، جغرافیا، نجوم، و آگاهی از علوم و حوزه های گوناگون است. از دیگر مشخصه ها، روی آوری به ترجمه و تهذیب، گریز از روش های تدوین اخبار برپایه اصول و سنت های ثبت و نقل حدیث، و پیدایش شیوه های نو در تاریخ نگاری است. رونق تاریخ نگاری و پیدایش آثار مهم تاریخی در دوره سامانیان دستاورد گوناگونی عوامل در روزگار و قلمرو این خاندان است.
    کلیدواژگان: اسلام، ایران، سامانیان، تاریخ نگاری، تاریخ بخارا، حدود العالم، تاریخ بلعمی
  • سید محمدرحیم ربانی زاده*، سید حسام محمدزاده صفحات 115-135

    تحقیق پیش رو با رویه ای انتقادی و مبتنی بر رویکرد گفتمانی لاکلایو و موفه به نقد و بررسی کتاب تحول گفتمانی در گزارش واقعه کربلا پرداخته است و سوال اصلی پژوهش این است که گفتمان های (عاطفی، ماورایی، و تاریخی) مطرح شده در کتاب مذکور بر چه پایه ای سنخ بندی شده اند. یافته های پژوهش حاکی از این است که واقعه کربلا هم چون رخدادی تاریخی و عینی بررسی نشده است، به طوری که به امر واقع های تاریخی واقعه کربلا اشاره ای ندارد، اما مواضع نویسندگان در گفتمان های مختلف در بعد روانی آن درباره این واقعه مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس، سنجه های آماری کتاب نمی تواند اعتبار زیادی داشته باشد و این که دال و مدلول گفتمان های مورد بررسی مشخص نیست و نسبت قدرت در گزارش این واقعه نادیده گرفته شده و به گفتمان های رقیب در گزارش واقعه کربلا اشاره ای نشده است.

    کلیدواژگان: واقعه کربلا، تحول گفتمانی، گفتمان عاطفی، تاریخی، ماورایی
  • سید ابوالفضل رضوی* صفحات 137-153
    نوشتار حاضر رویکرد تفسیری بیاتریس فوربز منز، پژوهش گر دوران مغول تیموری، را در کتاب قدرت، سیاست و مذهب در ایران عهد تیموری مورد نقد و نظر قرار می دهد. منز در این کتاب تاریخ عهد شاهرخ، به ویژه مناسبات جامعه و حکومت در این عصر، را با دیدگاه متفاوتی بررسی می کند و عرصه جدیدی را به روی مخاطب می گشاید. در این جهت، پس از معرفی مختصر فصول کتاب و جایگاه آن در عرصه پژوهشی عهد تیموری، نقد مبانی معرفتی و چهارچوب نظری مولف، که براساس آن مناسبات جامعه و حکومت در عهد فرمان روایی شاهرخ را تفسیر کرده است، مورد نقد و بررسی قرار می دهد. نقد مذکور ضمن ارج نهادن به نظرگاه نویسنده کتاب در گشودن افق های جدید در تاریخ شناسی عهد تیموری و تهییج ذهن مخاطبان برای متفاوت دیدن ساختار کلان جامعه و حکومت در عهد جانشینی تیمور، بسط نظرگاه وی و گشودن افق های دیگری، غیر از آن چه منز تاریخ عهد شاهرخ را براساس آن تحلیل کرده است، در نظر دارد.
    کلیدواژگان: ایران، تیموریان، قدرت، سیاست، مذهب، فوربزمنز
  • مسلم سلیمانی یان*، سیاوش یاری، زلیخا امینی صفحات 155-178
    تاریخ عالم آرای عباسی از زوایای گوناگون موردتوجه قرار گرفته است، اما مطالعات پیشین کم تر آن را نقد کرده اند. این کتاب تاکنون بیش تر به منزله اثری سیاسی بررسی شده است. اما با درک و قرایت متن کتاب با رویکردی مبتنی بر نظریه تحلیل انتقادی می توان به وجوه دیگری غیر از وقایع نگاری صرف در اندیشه اسکندربیگ منشی دست یافت. تاریخ عالم آرای عباسیتداوم میراث تاریخ نگاری ایرانی اسلامی است و بر همین اساس، باید عمده رویکردهای این شیوه از تاریخ نگاری را با اصول، مبانی، و چهارچوب های مطرح شده در شیوه تاریخ نگاری اسلامی جست، اما نگارنده با استفاده از نظریه تحلیل گفتمان انتقادی سعی کرده تا به مسایل مهم تری ازجمله محرک تاریخ، بینش معرفت شناسانه، تقدیر، جبرگرایی، و مناسبات اجتماعی در تاریخ نگاری اسکندربیگ منشی پاسخ دهد. یافته ها نشان می دهد که اسکندربیگ منشی با همان رویکرد الهیات محوری و قهرمان گرایی سیاسی حوادث را بیان کرده و محرک تاریخ را تجلی اراده خدا روی زمین، ازطریق پادشاهان صفوی، دانسته است، اما به جریت می توان گفت در حوزه بینش فراتر از رویکردهای معمول سایر تاریخ نگاران سنتی ایران رفته است. به طوری که اثر وی با بررسی زندگی و معرفی صاحب منصبان و سطوح پایین جامعه صفوی، از معدود آثار کلاسیک است که تاحدودی در حوزه جامعه شناسی تاریخی قرار دارد.
    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، صفویان، اسکندربیگ منشی، تاریخ عالم آرای عباسی، تحلیل گفتمان انتقادی
  • اسماعیل سنگاری*، علیرضا کرباسی صفحات 179-198
    رویکرد مورخان معاصر غربی به اصطلاح «فیل هلن» بر سکه های اشکانی بیان گر دو نوع تعبیر است. برخی برتری فرهنگ یونانی به فرهنگ ایرانی را قایل شده اند و این را تسلیم بی قیدوشرط فرهنگی قلمداد کرده اند. برخی دیگر، که بیش تر نتیجه نگاه مورخان متاخر غربی است، استفاده از این اصطلاح را نوعی «ترفند سیاسی» ازجانب پادشاهان اشکانی قلمداد کرده اند تا از این طریق بتوانند مهاجران یونانی قلمرو پادشاهی خویش را در کنترل درآورند. در این دیدگاه، بهره گیری از این اصطلاح بر سکه های اشکانی نه به معنای تسلیم بی قیدوشرط فرهنگ ایرانی درمقابل فرهنگ یونانی بوده و نه همه معنای آن در اهداف الزاما سیاسی خلاصه می شده است. آن چه در دوران یونانی مآبی و به خصوص تحت تاثیر اندیشه های رواقی و ریشه های ایرانی آن ایجاد شده بود نگرشی جهانی به مفهوم انسانیت بود که با رویکرد یونانیان پیش از آن تفاوتی شگرف داشت. این موضوع با تلقی ایرانیان از جامعه جهانی سازگاری داشت که برآمده از اندیشه های مزدیسنای دوران هخامنشی بود. از این رو، پادشاهان اشکانی با استفاده از این تعبیر درحقیقت نوعی از فرهنگ یونانی را می ستایند که نگرشی جهانی و غیرنژادی به جامعه انسانی دارد و از این طریق مقدمات جذب آنان در فرهنگ ایرانی را فراهم می کنند. این پژوهش با بهره گیری از شواهد مکتوب و مادی بر آن است با نشان دادن تفاوت فرهنگی یونانیان و ایرانیان دوران یونانی مآبی و پیش از آن قضاوتی بینابین با رویکردی فرهنگی جامعه شناختی ارایه دهد.
    کلیدواژگان: جهان گرایی پساهخامنشی، اشکانیان، فیل هلن، یونان، یونانی مآبی
  • ناهید عبدی* صفحات 199-216
    شناخت اصول و مبانی فکری هنرهای مسیحی، به مثابه یکی از ادیان توحیدی، از اهمیت ویژه‏ای در مطالعات اندیشه و هنر برخوردار است. این مهم که چگونه، علی‏رغم نفی صریح ادیان ابراهیمی درمورد تصویر، شمایل، و شمایل‏نگاری، به ارکان اساسی مسیحیت بدل شده این حوزه از مطالعات را واجد اهمیت مضاعف کرده است. انتظار می‏رفت کتاب معنای شمایل‏ها به بخشی از این انتظار پاسخ دهد. این مقاله در چهارچوب ضوابط پژوهش‎نامه انتقادی متون و برنامه‏های علوم انسانی، با اتکا به روش مطالعات انتقادی، به توصیف و تحلیل ترجمه حاضر در مقابله با متن لاتین پرداخته و برخی امتیازها و کاستی‏های دو متن را برشمرده است. بدین ترتیب، ملاحظه شد که ترجمه با دخل و تصرف در چهارچوب کتاب مبدا بر اهداف کتاب اثر گذاشته و به علت نداشتن روش مناسب به سوالات خواننده در زمینه‏های فکری و درک چگونگی معنای محتوایی شمایل‏ها پاسخ نمی‏دهد. فقدان فهرست منابع کاستی بنیادین نسخه فارسی است و عدم پیروی از ضوابط کتاب‏های پژوهشی اعتبار و کارآیی کتاب را درمعرض پرسش قرار داده است. به سبب کاستی‏ها و اختلاط مطالب به نظر نمی‏رسد ترجمه حاضر جواب‏گوی نیاز خوانندگان علاقه‏مند در این حوزه باشد و به عنوان متنی قابل اتکا در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: معنا، شمایل، شمایل‏نگاری، مسیحی، شرقی، اوسپنسکی، لوسکی
  • ابوالحسن فیاض انوش* صفحات 217-240
    این مقاله درپی ترسیم منطق حاکم بر نقد تاریخ ازطریق تامل در رابطه میان «تاریخ» و «نقد تاریخ» است و ابتدا به تبیین این مدعا می پردازد که برخورداری از مبنای نظری ضروری ترین اقدام برای هر تاریخ دان درجهت نگارش و پژوهش تاریخ است. سپس با عرضه یک پیش نهاد به این مهم توجه می دهد که نقد آثار تاریخی نیز مستلزم دو نکته است: اول، آگاهی ناقد از مبنای نظری متنی که درصدد نقد آن است و دوم، برخورداری ناقد از یک مبنای نظری مشخص. ازآن جایی که هرگونه مبنای نظری به ساحت فراتاریخ مربوط می شود، فوری ترین بحث در این زمینه ایضاح نسبت میان «نقد تاریخ» و «فراتاریخ» است. در این مقاله، پنج تلقی از واژه تاریخ مبنای ورود به بحث قرار گرفته است که اولین تلقی (تاریخ به مثابه وقایع گذشته) مربوط به ساحت هستی شناختی تاریخ و چهار مورد بعدی (تاریخ به مثابه تاریخ نویسی. تاریخ به مثابه تاریخ پژوهی. تاریخ به مثابه تمدن پژوهی، و تاریخ به مثابه فراتاریخ اندیشی) مربوط به ساحت معرفت شناختی تاریخ (علم تاریخ) است. بخش اعظم مقاله با تحلیل ظرفیت های سطوح مختلف معرفت تاریخی به تلاش برای ایضاح نسبت تاریخ و فراتاریخ در هر دام از ساحت های تاریخ خواهد پرداخت.رویکرد اتخاذشده در این مقاله مبتنی بر روش فلسفه تحلیلی تاریخ است، بدین معنا که کوشش می شود با تحلیل (به معنای تجزیه) ساحت های معرفتی واژه تاریخ ظرفیت های هر ساحت برای کمک به تبیین مفهوم نقد تاریخ برجسته شود.
    کلیدواژگان: تاریخ، فراتاریخ، تاریخ نویسی، تاریخ پژوهی، تمدن پژوهی، فرا تاریخ اندیشی، نقد تاریخ
  • علی کاوسی رحیم* صفحات 241-256
    هدف از نگارش مقاله حاضر نقد اثری با عنوان فهرست واره نسخه های خطی کیمیا و علوم وابسته در کتاب خانه های ایران است که زهره مازیار و نسیبه رنجبردار با مقدمه ای به قلم یوسف بیگ باباپور در سال 1392 به چاپ رسانده اند. باتوجه به این که پژوهش در زمینه کیمیا در حوزه تمدنی اسلام و ایران در آغاز راه قرار دارد در نگاه نخست تدوین فهرست واره ای در این زمینه بسیار نویدبخش و مفید به نظر می رسد، فهرست واره ها حلقه واسط بین پژوهش گران متون کهن و نسخ خطی هستند و تدوین یک فهرست واره اولین گام در مسیر پژوهش های مبتنی بر نسخ خطی است. چنان که در بخش نخست مقاله ذکر خواهد شد، تنها امتیاز اثر یادشده همین است. آن گاه در بخش دوم این مقاله کاستی های این فهرست واره در شش محور طرح و به اختصار بیان شده است. بهره بردن انحصاری از فهرست واره دنا بدون ارجاع مناسب به آن، اشتباهات و اغلاط نگارشی فراوان، و فروگذارکردن تعداد قابل توجهی از نسخ خطی سه نقص اساسی است که متوجه این اثر است. درمجموع، آن چه در این فهرست واره آمده نه تنها حق مطلب را ادا نکرده است، بلکه به زعم نگارنده این مقاله پژوهش گران این حوزه را دچار تشویش خواهد کرد.
    کلیدواژگان: فهرست واره نسخه های خطی کیمیا و علوم وابسته در کتاب خانه های ایران، فهرست واره دنا، کیمیا، نسخ خطی
  • بهزاد کریمی* صفحات 257-273
    جنون یکی از مسایل مهم کم تر بررسی شده در حوزه تاریخ اجتماعی و پزشکی جوامع مسلمان در سده های میانه اسلامی است. جنون، تا دو سه دهه پیش ازاین، بیش تر به عنوان یک بیماری روانی موردتوجه پژوهش گران تاریخ پزشکی قرار داشت. اما با معرفی رویکردهای جدید اجتماعی به پدیده های پزشکی به تدریج شاهد شکل گیری جریانی پژوهشی هستیم که مسایل و موضوعات پزشکی را ورای مرزهای شناخته شده دانش پزشکی و در فضایی بینارشته ای موردبررسی قرار می دهد و آثاری را در این زمینه تولید کرده است. یکی از معدود آثاری که در همین چهارچوب به شکلی گسترده تاریخ جنون را در جوامع اسلامی بررسی و تحلیل کرده کتاب تاریخ جنون در جامعه اسلامی دوره میانه نوشته مایکل دبلیو. دالس است. او در این کتاب به شکلی تفصیلی و از سه منظر پزشکی، اجتماعی تاریخی، و حقوقی/ شرعی و با اتکا بر طیف متنوعی از منابع موضوع جنون را دست مایه پژوهشی درخشان قرار داده است. بااین حال، این اثر به دلایل مختلف ازجمله رویکرد جزیی نگر نویسنده، داده های فراوان درباره جنون، و گرفتارشدن در دام نوعی ره یافت شرق شناسانه اروپامحور، که همه چیز را به اروپا احاله می دهد، دچار اشکالاتی محتوایی، به ویژه تعمیم های ناروا، شده است.
    کلیدواژگان: جنون، سده های میانه اسلامی، پزشکی، جادو، فقه، تصوف
  • علی گل محمدی* صفحات 275-294
    در دوره مدرن آغازین (پیشامدرن) ژاپن چه بحران ها و تضادهایی موجب واکنش نظام شوگونی[i] درقالب «اصلاحات بزرگ سه گانه» شد؟ نویسنده با رویکردی انتقادی به وجه تسمیه و شهرت اصلاحات مهم این دوره می پردازد و هم چنین حصر آن به سه بازه زمانی ازسوی نظام حاکم در چهارچوب دو نظریه هم راستای «دیدگاه تاریخی تناوب ححکم رانی خوب و بد» و «دیدگاه سختی و آسایش» اصلاحات این برهه تاریخی را تشریح می کند. مولف با تبیین مراد خود از اصلاحات و نمونه های آن در هر دوره اصلاحی تلاش می کند تا نقدی منصفانه از مصادیق و اقدامات حکم رانی بد ارایه دهد. محتوای این اثر حاوی اطلاعات مفید و کم ترمطرح شده ای از این دوران برای مخاطب ایرانی است. هدف از بررسی و نقد این اثر تشریح این اقدامات اصلاحی و نشان دادن اهمیت پتانسیل سیاسی اجتماعی نشیت گرفته از آن ها در نوسازی ژاپن و هم چنین تبیین اهمیت جایگاه تاریخی این دوره که ازسوی مولف مغفول واقع شده و تحلیل این اصلاحات با پیش نهاد نظریه بحران است. بررسی دقیق عملکرد مجریان اصلاحات (سیاست مداران منتصب و منتسب به نظام حاکم) به رغم بستر تاریخی مستلزم کاربست نظریه ای سیاسی است. خاستگاه دولتی اصلاحات و مجریان آن و حفظ نظام از فروپاشی استنتاج نویسنده از بحث و غفلت از ماهیت و نتایج آن هاست.
    کلیدواژگان: ژاپن، دوره مدرن آغازین (کین سی)، اصلاحات بزرگ سه گانه، حکم رانی خوب و بد، نظام شوگونی
  • امین محمدی* صفحات 295-314
    در دهه های اخیر، به دنبال اهمیت یافتن تاریخ اقتصادی، نگارش آثار پژوهشی در حوزه بررسی و شناخت اوضاع اقتصادی ایران در دوره های مختلف تاریخ افزایش یافته است. در این راستا، پژوهش گرانی چون ویلم فلور و رودی متی با تکیه بر اسناد و مدارک آرشیوی موضوعات مختلف اقتصاد ایران در عصر صفوی و قاجار ازجمله مالیه، مالیات، تجارت، و بازار را موردبررسی قرار داده اند. ازطرفی، مترجمان ایرانی تلاش کرده اند تا این آثار را در کوتاه ترین زمان ترجمه و به مخاطبان عرضه کنند. ازآن جایی که موضوعات مختلف اقتصادی مملو از اسامی، لغات، و اصطلاحات تخصصی هستند، برای برگردان آن ها از زبان انگلیسی به فارسی به مترجمانی متبحر و متخصص در این عرصه نیاز است. بر این اساس، مقاله حاضر سعی دارد با بررسی ترجمه یکی از آثار ویلم فلور با عنوان تاریخچه مالی مالیاتی ایران از صفویه تا پایان قاجاریه به این سوال پاسخ دهد که عدم تخصص در ترجمه متونی ازاین دست چه آسیب هایی به متن اصلی وارد می آورد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که عدم تخصص و ناآشنایی مترجم با تاریخ سیاسی، جغرافیای تاریخی، اصطلاحات مالی، و سندشناسی به اشتباهات فاحش در ترجمه منجر می شود و، افزون بر کاستن از ارزش کتاب، مخاطب و نویسنده اصلی را هم متضرر می کند.
    کلیدواژگان: ترجمه متون تاریخ اقتصادی، مترجم، آسیب های ترجمه، تاریخ قاجار
  • علیرضا ملائی توانی* صفحات 315-336
    این مقاله به نقد کتاب تاریخ ایران در دوره قاجاریه: عصر آقامحمدخان اثر غلام حسین زرگری نژاد می پردازد. ازآن جاکه زندگی و عملکرد آقامحمدخان قاجار از مباحث مناقشه انگیز تاریخ ایران است، تاکنون پژوهش ها و رمان های تاریخی فراوانی درباره او نوشته شده است. به طور کلی، هم در گفتمان تاریخ نگاری دوره پهلوی و جمهوری اسلامی و هم در پژوهش های مستقل از وی چهره ای خون ریز، بی رحم، و انتقام جو ترسیم شده است که اگر حکومت زندیه را برنمی انداخت، سرنوشتی متفاوت تر در انتظار ایران بود. زرگری نژاد در زمره پژوهش گرانی است که در آثار پیشینش همین نگاه را به آقامحمدخان بازتاب داده، اما در کتاب تاریخ ایران در دوره قاجاریه: عصر آقامحمدخان کوشیده است این تصویر را با خوانش انتقادی منابع و اسناد زیرسوال ببرد و چهره ای کاملا متفاوت از وی ترسیم کند. شخصیتی که نه تنها شایعات مطرح شده درباره بی رحمی او، به ویژه کورکردن مردم کرمان یا قفقاز، صحت ندارد، بلکه برعکس، او درمیان مدعیان قدرت، ازجمله لطفعلی خان زند، تنها کسی بود که به ایران و احیای قلمرو تاریخی آن می اندیشید و تمام تلاشش مصروف مسئله ایران بود. این مقاله با رویکردی انتقادی می ‎کوشد آرا و دیدگاه های زرگری نژاد را ارزیابی کند.
    کلیدواژگان: آقامحمدخان قاجار، سلطنت آسمانی، اخباری گری، مسئله ایران، دوره جدید
  • علی یحیائی* صفحات 337-357
    کتاب تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران در عصر آل بویه اثر صادق حجتی گزارشی مفصل و نسبتا روان و پخته از تاریخ ایران و جهان اسلام در زمانه اوج تمدن اسلامی است که بسیاری از پژوهش گران به دلایل دیریابی و عرب زبان بودن منابع به آن دوره نمی پردازند. نویسنده کتاب را در دو بخش تاریخ سیاسی (شامل ده فصل) و فرهنگ و تمدن (شامل پنج فصل) به گونه ای شایسته سازمان داده و اثری قابل قبول پدید آورده است. اما غفلت از برخی منابع متقدم و پژوهش های جدید، نپرداختن به برخی از مسایل مهم مانند سیاست مذهبی، و بخشی از زوایای دیگر مناسبات خارجی و برخی مشکلات فصل بندی یا اشکال در ارجاعات در بسیاری از پاراگراف ها، اغلاط مختلف در نگارش، و برخی داوری های نارسا و احیانا نادرست تاحدی به کتاب آسیب رسانده است. در این مقاله، به جنبه های مثبت و منفی این کتاب پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: آل بویه، تاریخ، تمدن و فرهنگ ایران، تمدن اسلامی
|
  • Behzad Asghari, Nayereh Dalir * Pages 1-18
    The Seljuks in the fifth century AH, due to the extent to which they extend beyond the borders of present-day Iran, have linked Iranian history with neighboring territories, which makes it important to examine the history of this dynasty. In this regard, the work of "Seljuks from the Beginning to the End" by Abolghasem Forouzani in seventeen chapters is an attempt to examine all aspects of the Seljuk government. The question that arises is to what extent the author has been able to analyze and explain the various aspects of the Seljuk government based on the publication objectivesof this textbook. Therefore, in this article, the critical and analytical approaches and book validity are investigated. According to the conducted research, various relevant findings can be pointed out. Despite the variety of topics covered by this work on the Seljuk dynasty, it is a highly valid resource, especially in regard to the civilization and cultural aspect, which are considered among its most significant advantages. However, the application of the narration method in this work is majorly prevalent. Using as an academic textbook, it will therefore be difficult to make an analytical understanding of the Seljuk era.
    Keywords: Seljuks, Narrative history, political developments, Textbook
  • Rohullah Bahrami * Pages 19-38
    Vere Gordon Childe, Australian archaeologist and historian, was one of most spectacular figures in archaeology and history in the first half of the 20th century. He took a methodologically synthetic approach to offer particular issues which are still given attention by pre-historians and historians. In this respect, his influential book History, targeting a survey of current theories on the history and historiography, was so given attention by academics in Iran that has been translated and published for several times. In this paper, it is attempted to review the Persian version of the book and that the methodological synthetic approach taken by its author about the historical order and the variables of such interpretation on the history.
    Keywords: Vere Gordon Childe, Archaeology, History, criticism, method, Technology, Creative historical evolution
  • Hamidreza Peighambari *, Hasan Alahyari Pages 39-60
    The study of marine history is one of the important research cases in History. Research in this field is scarce among Iranian academic writers. But “The Atlas Ports and Maritime History of Iran” is compiled by a group of researchers led by two professors in the history field. Undoubted, doing such a great work requires careful consideration and the use of various specialized issues such as Historical Geography, Toponym and script analysis, Geopolitics and so on. This makes such studies difficult. This paper, by reviewing the book, shows that the strength of this work is the comprehensiveness and utilization of various sources and researches as well as the use of illustrative maps, illustrations and tables. While the dispersion and heterogeneity of the content and disaffiliation the Persian Gulf and the Oman Sea with the Caspian Sea section is Its major weakness.
    Keywords: Historical Geography, Persian Gulf History, Caspian Sea History, Shipping, Seafaring
  • Sayyed Mohammad Reza Hosseini * Pages 61-79

    One of the books published on the history of early Islamic era is by Jamal Jawdah "Socioeconomic situation of Malaali at the Beginning of Islam". This book deals with the critical ear of early Islam and treats the clash of the Omavids with the Malaali. This book has a number of shortcomings such as lack of innovation, lack of organization, having no definite conclusion, lack of proper sources, disregarding modern methods of research, etc. These drawbacks have embattled the writer and he has not been successful in explaining the socio – economic conditions of Malaali in early Islam. This paper employs logical – critical methods and in an unbiased manner deals with this book, and on the basis of library methods criticize this book and expounds some aspects of it.

    Keywords: criticism, social, Economy, Malaali, Beginning of Islam
  • Hadi Dolatabadi * Pages 81-99
    L’Histoire des relations entre l’Iran et la France Du Moyen Âge à nos jours (The history of Iranian-French relations from the Middle Ages to the present) is a book that describes the ups and downs of the history of Iran-France relations from its starting point in connection with the French court with the Mongol kings in Iran in the Middle Ages, until 2018, when it was published in France by L’Harmattan Publications. This book is the first work written in French by an Iranian researcher on Iran-France relations. On the other hand, in some cases, the Iranian approach towards these relations has damaged the reading of this book, and it quotes these relations in French from the Iranian point of view which includes the historical references. This can confuse the international audience with confusion and misunderstanding of time of events. The author pays more attention to the political and cultural aspects of the relations between the two countries than anything else, and has almost ignored the economic aspects of recent decades. Some writing considerations, such as spelling, grammar, and punctuation, as well as the unity of the way certain nouns are written, need to be reviewed in this work, which, if corrected, can make the book a valuable reference.
    Keywords: Iran-France relations, political relations, economic relations, cultural exchanges, Literature
  • Maryam Doalatraftar Haghighi, Mohammad Sepehri * Pages 101-113
    The works written in SAMANIDs period in the field of History are partly the continuation of simple writing in the late second century A.H. The prose by a number of Historians in the SAMANID Period is artifact too. The authors just tried to praise the ruler's emirs and ministers exaggeratedly. They counted them as the right kings of time.Historiography in This period was mostly based on personal observation and for this reason access to the documents belonging to this period is very important. The main question of this research is: what are the essential features of Historiography in the SAMANID Period? What are the strengths and weaknesses of the best Historical sources in this Period? This research explains the strong and weak points of Historiography in the SAMANID Period and also tries to identify the main features of Historical sources in this Period. Among the important features of Islamic Historiography in this Period, one can refer to the cultural and civilizational attitude of Historians, Holistic Historiography, The appearance of rationalist analytical and educational attitude, combining various sciences such as History, Geography, astronomy, and knowledge about different science and fields.Some other things that we can see in the Historical compilations of this period are: starting to translate ( BALAMY historiography) , avoiding the methods of news compilation based on the principles and traditions of Hadith records and also appearance of new methods of Historiography ( local History like History of Bokhara) .Any way, The boom of Historiography and appearance of some important Historical works in the Period of SAMANID are achieved through variety of factors in the realm of this Iranian Family.
    Keywords: Islam, Iran, SAMANIDs, Historiography, History of Bokhara, HEDOUD–al- ALAM, BALAMY historiography, NARSHAKHI
  • Seyyed Mohammad Rahim Rabbanizadeh *, Sayed Hesam Mohammad Zadeh Pages 115-135

    This research by critical method based on Lalau and Muffes discourse approach has criticized the book of Discourse evolution of the report of karbala Event. The main question of this research is that discourses (emotional, transcendental, and historical) mentioned in this book based on what types are set. The conclusion indicate that the Karbala event has not been investigated as a historical and objective event so that it has not refer to the historical facts of the Karbala event, but the writers' positions in various discourses have been Checked out in the psychological aspect of the event, so the statistical measures in this book cannot be valid. That the sign and motto of the discourses under consideration is unclear, and ignores the power ratio in the incident report, and makes no mention of competing discourses in the report of the Karbala event.

    Keywords: Karbala event, Laklau, Muffe, discourse evolution, emotional, Transcendental, and historical
  • Sayyed Abolfazl Razavi * Pages 137-153
    This essay criticizes Beatrice Forbes Manz's, researcher of Mongol and Timurid era, interpretive approaches in the book" power, politics and religion in Timurid Iran". Manz survey Shahrokh's era history and specially relations between society and government by different viewpoint and come up with new horizons in this book. Thus, after introducing the brief of each chapter and book position on Timurid surveying arena, criticize epistemological basics and author's model theory which author interpret relations between society and government by them. The mentioned critic besides care about author's viewpoint in coming up with new horizons in Timurid historiography and provoking readers to seeing Timurid's successor's  society and governments structure in different way, pays attention to her  attitude about Shahrokh era history .
    Keywords: Iran, Timurid, Power, politic, Religion, Forbes Manz
  • Moslem Soleimanian *, Siavsh Yari, Zoleikha Amini Pages 155-178
    So far, the universe has been considered from a variety of angles. But previous studies have less criticized this book, because earlier studies mainly examined this work as a largely political act. But with the understanding and reading of the text of the book with a hermeneutical approach and based on the theory of analytical analysis, we can find other historical layers in the mindset of Escondrobg. Although the Abbasid world is a continuation of the Iranian-Islamic historiographical heritage, the main approaches of this method to historiography should be sought with the principles, foundations, and frameworks of the Islamic historiography method. However, the author, using the theory of critical discourse analysis, has tried to answer the more important issues, such as the stimulus of history, epistemological insight, appreciation, determinism, and social relations in the history of Turkmen scholarship in the Abbasid Book of Almarus,  The findings of the research show that the Turkestan archbishop, though with the same approach of central theology and political heroism, explains the incidents and the motivator of history is the manifestation of the will of God on earth through the Safavid kings, but it is safe to say that in the domain Insight goes beyond the usual approaches of other traditional Iranian historians. So that his work is one of the few classical works that is partly in the field of historical sociology, with the study of the life of the Imams and Chines, Sadat and Ulema, the ministers, the Mostofians, the poets, the calligraphers, the painters, and the low levels of the Safavid community.
    Keywords: Historiography, Safavids, Astragalus, Ancient Arabic, Critical Analysis
  • Esmaeil Sangari *, Alireza Karbasi Pages 179-198
    The approach of contemporary western historians to the term "Philhellen" on the coins of the Parthian kings has two types of interpretation. Some consider the superiority of Greek culture to Persian culture in Parthian period and it is considered as kind of unconditional and cultural surrender to Greek culture. Some other viewpoints, most of which are based on the later Western historians’ viewpoints, are that this term was used as a "political trick" by Parthian kings in order to control the Greek settlers in their territory. In this view, the use of the term on Parthian coins has not meant the unconditional surrender of Iranian culture to Greek culture, and its whole meaning hasn’t been summed up in political goals, necessarily. What was created during helenism and especially under the influence of stoic thoughts and its Iranian roots of thought was a global approach to the concept of humanity, which was fundamentally different from that of the Greeks before. This issue was compatible with Iranians’ perception from global society that was rooted in Zoroastrian thoughts in Achaemenid period. Thus, the Parthian kings, using this interpretation, in fact, admire a kind of Greek culture that has a global and non-transcendental attitude towards human society and so that, paved the way for its absorption in Iranian culture. This paper aims to provide a moderate judgment with cultural-socialogical approach by showing the cultural difference between Greeks and Iranians in Hellenistic period and before that, using literary and archaeological evidence, with descriptive-analytical method.
    Keywords: Post-Achaemenid Cosmopolitianism, Parthians, Philhellen, Greece, Hellenism
  • Nahid Abdi * Pages 199-216
    Perceiving the principles of Christian arts as one of the monotheistic religions has a special significance in the studies of thought and art. In spite of the explicit prohibition of the Abrahamic religions on Image, It is important that how icons and iconography has become an essential elements of Christianity. It was expected that this book could respond part of this expectation. This article discussed some of the positive points and shortcomings of the two texts. in the framework of "Criterial Studies in Texts & Programs of human sciences Journal", from point of critical studies method has described and analyzed two book.Thus, it was noted that the translation with manipulating of the framework of the source has affected the goals of the book, meanwhile because of the lack of proper approach; questions on "the meaning of Icons" remain unresolved yet. The lack of bibliography is a fundamental shortcoming of the Persian version, and the failure to follow the standards of research has subjected the validity and effectiveness of the book. Because of the deficiencies and the mixing the content, the present translation does not seem to answer the needs of readers who have interested in this field and cannot be considered as reliable text.
    Keywords: Meaning, Icon, Iconography, Christian, Oriental, Ouspensky, Lossky
  • Abolhasan Fayaz Anush * Pages 217-240
    It said that the relation between history and theory is like “the deaf dialog”. It means: there are incongrous interests between them, and maybe the interpretation itself, cause an inconsistent relation between historians and theorists. The essay explains every historian needs to have theoritical base for writting and studying of history. Then it emphasizes that for criticize of historical works, the critics must be aware of theoritical base of the text that they are critisise, also they themselves, have to adopt a specific theoritical base.So, every theoritical base relates to metahistorical field, - and it means: the historians who theorise have to attend to necessaries more than facts gathering - therefore, the most necessary debate is explanation of the relationship between critique of history and metahistory.  The essay analyses different levels of historical knowledge to explain the relationship.
    Keywords: metahistory. historiography. civilization research. metahistorical thinking. critique of history
  • Ali Kavousi-Rahim * Pages 241-256
    “Catalogue of handwritten manuscripts on alchemy and related sciences within Iranian libraries” by Zohre Māziār and Nasibe Ranjbardār has been published in 2013/1392, along with an introduction made by Yousof Beyg Bābāapour. Nowadays, since the research on Islamic alchemy is in its infancy, compilation of such a catalogue could be acknowledged as a necessary reference for future studies on alchemy. But, as concluded in this paper, that contribution would not be useful in the subject, in spite of its proper title. In our view, this catalogue shall mislead the researchers in detection of manuscripts. In present critical analysis, we have remarked six major deficiencies of this catalogue. Exclusive quotation from previously published DENA catalogue without appropriate referencing to it, frequent writing mistakes and omitting significant number of manuscripts could be reported as three major defects of this catalogue.
    Keywords: “Catalogue of handwritten manuscripts on alchemy, related sciences within Iranian libraries”, DENA Catalogue, Alchemy, Handwritten manuscripts
  • Behzad Karimi * Pages 257-273
    Madness is one of the less discussed issues in the social and medical history of Muslim societies in the Islamic Middle Ages. Madness until two or three decades ago, it was mostly considered as a mental illness by medical history researchers. But with the introduction of new social approaches to medical phenomena, we are gradually seeing a stream of research that examines medical issues beyond the known boundaries of medical knowledge and in an interdisciplinary space that has produced some works. One of the few works that within this framework has extensively analyzed the history of madness in Islamic  societies is Majnun: The Madman in Medieval Islamic Society by Michael W. Dols. In this book, he has extensively explored the subject of insanity in three different medical, social-historical, and legal / religious perspectives, relying on a variety of sources. However, this work has some defects for a variety of reasons, including the author's partialist approach, overwhelming data on madness and being caught in the trap of a European-oriented Orientalist approach that in some cases has produced inappropriate generalizations.
    Keywords: Madness, Islamic Middle Ages, Medicine, Magic, jurisprudence, Sufism
  • Ali Golmohammadi * Pages 275-294
    What contradictions and crises made the Shogunate take countermeasures in the form of three major reforms (Kyōhō, Kansei, and Tenpō) in early modern period Japan (Kinsei)? The author’s critical study of the topic focused on the appellation “three major reforms,” their renown and confinement to three periods by the Shogunate and the explanation is within the two historical perspectives of “Good and Bad Governance Alternation” and “Tension and Relaxation.” Expressing his own definition of “reform,” and some examples in each period, tries to criticize fairly the bad governance and its instances. The book provides its Iranian readers with new and informative content. The book review is aimed at explaining the reforms and highlighting the significance of the reforms’ socio-political potential in Japanese modernization and also stressing the importance of the historical period which was unintentionally neglected by the writer and suggesting Thomas Spragens’s theory of crisis as an alternative for a better analysis. Thorough study of the Shogunate’s akin and appointee reformers needs a political theory rather than a historical one. Focusing on governmental reform to prevent the dissolution of the system hindered the author’s attention to the nature of the reform and the important consequences.
    Keywords: Japan, Early Modern Period (kinsei), Three Major Reforms, Good, Bad Governance, Shogunate
  • Amin Mohammadi * Pages 295-314
    As the importance of economic history in recent years, some of Iranian and non-Iranian researchers research on the recognition of economic situation of different period of Iran history. Among non-Iranian researchers, we can call Willem Floor and Rudi Matthee who are compiled more at this ground. They relied on records and archival materials, in reviewing of the different subject of Iran economics as finance, trade, taxation and bazaar at qajar and safavid periods. The different economical subjects are full of vocabulary and skilled idioms of historic, geographic, financial and record-recognition cases, so to translate these texts from English to Farsi, having the skillful translators must be essential. At present time, the translation of texts of economic history will be done at an abnormal speed rather than past and translators try to translate the historical text as soon as possible. The question is here that who has the qualification to translate the economic history. What is the consequence in not having enough skill in translation of texts of economical history? In this paper we study translation of “A fisical history of Iran in the Safavid and Qajar periods” by Willem Floor critically and try to find out query.
    Keywords: The economic history of Iran, Skilled Translation, Translator, The translation Forfeiture
  • Alireza Mollaiy Tavany * Pages 315-336
    This article criticizes Gholamhossein Zargarinejad's book that named "History of Iran in the Qajar Period: The Age of Aga Mohammad Khan". The life and work of Aga Mohammad Khan Qajar is one of the controversial topics in Iranian history, there has been much research and historical novels written about him so far. Generally, bloody, cruel, and vengeful figures have been drawn in both the Pahlavi and Hslmic Repoblic-era historiography discourse and independent research. That would have been a different fate for Iran if it had not abolished Zandieh's government. Zargirinejad is one of the scholars who echoed this view in his earlier works but in his book "History of Iran in the Qajar Period: The Age of Aga Mohammad Khan", he has attempted to altered this picture with a critical reading of sources and documents and to draw completely different figures. A person whose not only rumors about his cruelty, especially the blindness of the people of Kerman or the Caucasus, but also the opposite, He was the only one among the claimants of power, including Lotfali Khan Zand, who completely thought about Iran and the revival of its historical realm. This article attempts to critically evaluate the views and views of Zargarinejad.    Keywords:
    Keywords: Agha Mohammad Khan Qajar, Heavenly Reign, Predictability, Iran's problem, New Age
  • Ali Yahyaei * Pages 337-357
    The book of History, Culture &Civilization of Iran in the Buyid Dynasty by Sadegh Hojjati is a detailed and relatively fluent account of the history of Iran and the Islamic world at the climax of Islamic civilization, which many scholars do not work on that period because of scarcity and Arabic linguistic references. The author appropriately organized the book into two parts: a political history (including ten chapters) and culture and civilization (including five chapters) and produced an acceptable work. But neglecting some of the earlier sources and new researchs, not addressing some of the important issues such as religious politics and other aspects of foreign associations and some of the problems of segmentation or references in many paragraphs, various errata in writing and some inadequate judgments and probably inaccurate damaged the book to some extent. This article discusses the pros and cons of this book.
    Keywords: Buyid (Al Bouyeh), History, Civilization, Culture of Iran, Islamic Civilization