فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال هشتم شماره 29 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه مرادقلی، غلامرضا زمانیان، مجید هاتفی مجومرد* صفحات 7-53

    بررسی روابط علی، تقارن و عدم تقارن منجر به شناخت صحیح سیاست گذار، جهت سیاست گذاری و برنامه ریزی می شود. مطالعات زیادی در خصوص ارتباط بین متغیر ها در سطح بین الملل و ایران انجام شده که عمدتا حول روابط خطی متمرکز شده اند. از آنجا که در ایران ارتباط غیر خطی و نامتقارن بین متغیر مصرف انرژی و توسعه مالی بر رشد اقتصادی تواما باهم انجام نگرفته است. هدف اصلی این پژوهش بررسی روابط غیرخطی و نامتقارن بین متغیر مصرف انرژی و توسعه مالی بر رشد اقتصادی ایران طی دوره 1395-1339 با استفاده از مدل خودرگرسیونی با توزیع با وقفه و علیت حاتمی - جی است. نتایج حاکی از آن است که کاهش در مصرف انرژی در ایران و در بلندمدت؛ رشد اقتصادی را افزایش می دهد در حالی که در کوتاه مدت اثر منفی بر رشد دارد و یک علیت یک طرفه از سمت شوک منفی انرژی به رشد اقتصادی وجود دارد. از طرفی اثر توسعه مالی بر رشد اقتصادی اثری منفی بوده است و فقط در کوتاه مدت با کاهش در میزان شاخص های مالی می توان به اثر مثبتی در رشد اقتصادی دست یافت و یک علیت یک طرفه از سمت شوک مثبت توسعه مالی به رشد اقتصادی وجود دارد. همچنین شوک های مثبت و منفی سرمایه در بلندمدت و در کوتاه مدت اثر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی دارد و افزایش نیروی کار باعث افزایش تولید وکاهش نیروی کار منجر به کاهش تولید (در کوتاه مدت و بلندمدت) می شود.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، انرژی، رشد، ایران، عدم تقارن
  • سید محمد مستولی زاده*، مهران منتظری صفحات 55-84

    اهمیت تشکیل و میزان موجودی سرمایه در بخش صنعت به دلیل بالاتر بودن ارزش افزوده آن نسبت به سایر بخش های اقتصادی در فرآیند رشد و توسعه اقتصادی کشورها بخصوص در مرحله خیز اقتصادی دارای اهمیت فراوان است. از طرف دیگر، مالیات ها به دلیل نقش های تثبیت، تخصیص و توزیع درآمد در اقتصاد به عنوان یکی از متغیرهای تاثیرگذار بر فرآیند سرمایه گذاری و تشکیل سرمایه در اقتصاد کشورها می باشند. این مطالعه در پی پاسخ به این سوال است که چه ترکیب مالیاتی از میان انواع مالیات ها می تواند به افزایش موجودی سرمایه خالص بخش صنعت کمک نماید.
    این مقاله، با استفاده از مدل  ARDLو داده های سالیانه دوره زمانی 1355-1395 اقتصاد ایران، اثر ترکیب مالیاتی(مالیات بر درآمد، شرکت ها، ثروت، کالا و خدمات و واردات) با استفاده از روش درآمد-خنثی، بر درصد سهم موجودی سرمایه خالص بخش صنعت به موجودی سرمایه کل مورد ارزیابی قرار داده است.
    نتایج حاکی از این است که، جایگزینی متغیر مالیات بر شرکت ها به جای متغیر مالیات بر درآمد موجب کاهش سهم موجودی سرمایه خالص بخش صنعت و جایگزینی متغیر مالیات بر ثروت، کالا و خدمات و واردات به جای متغیر مالیات بر درآمد موجب افزایش سهم موجودی سرمایه خالص بخش صنعت می گردد. همچنین جایگزینی متغیر مالیات بر ثروت و واردات به جای متغیر مالیات بر شرکت ها موجب افزایش سهم موجودی سرمایه خالص بخش صنعت و جایگزینی متغیر مالیات بر کالا و خدمات به جای متغیر مالیات بر شرکت ها موجب کاهش سهم موجودی سرمایه خالص بخش صنعت می گردد. جایگزینی متغیر مالیات بر کالا و خدمات و واردات به جای متغیر مالیات بر ثروت موجب کاهش سهم موجودی سرمایه خالص بخش صنعت گشته و جایگزینی متغیر مالیات بر واردات به جای متغیر مالیات بر کالاها و خدمات موجب افزایش موجودی سرمایه خالص بخش صنعت نسبت به موجودی سرمایه خالص کل خواهد گردید.

    کلیدواژگان: موجودی سرمایه خالص- ترکیب مالیاتی-خودرگرسیونی با وقفه‌های توزیعی
  • سید حمیدرضا ذاکری*، سعید میرزا محمدی صفحات 85-109

    با توجه به اینکه چین در طی سال های اخیر به بزرگترین شریک تجاری ایران تبدیل شده، پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر نوسانات نرخ ارز حقیقی دوطرفه، بر رابطه تجاری کشورهای ایران و چین طی سال های 1371 تا 1396 انجام پذیرفته است. برای بررسی این رابطه، داده های تجاری در بخش های صادرات و واردات، به 15 بخش عمده کالایی تقسیم شده اند و همچنین برای تحلیل از الگوی خود توضیحی با وقفه های گسترده ARDL)) استفاده گردید. نتایج بدست آمده نشان می دهد؛ در بلند مدت نوسانات ارزی تاثیری بر صادرات ایران به چین در گروه های کالایی که سهم عمده ای (مواد شیمیایی و تولیدات معدنی) از صادرات را تشکیل می دهند نداشته است؛ اما در گروه های کالایی که سهم کمتری (سنگ و شیشه و...) از صادرات داشته اند این تاثیر منفی بوده است. در بخش واردات بلند مدت، نوسانات ارزی سبب افزایش واردات ایران در گروه های کالایی شده است که سهم عمده ای (ماشینی و الکتریکی) از صادرات چین به ایران را تشکیل می دهند. در رابطه با اثرات کوتاه مدت نوسانات ارزی، نتایج بدست آمده افزایش در گروه های کالایی وارداتی و کاهش در اکثر گروه های کالایی صادراتی را نشان می دهد. نتیجه اینکه، نوسانات ارزی هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت مزیتی برای ایران در تجارت با کشور چین به وجود نمی آورد.

    کلیدواژگان: الگوی ARDL، تجارت دوجانبه، نوسانات ارزی، کد HS
  • الهام محمدی*، علیرضا کازرونی، حسین اصغرپور صفحات 111-134

    در این پژوهش به بررسی رابطه بین بی ثباتی نرخ ارز و رشد اقتصادی تحت رژیم های مختلف ارزی برای 53 کشور منتخب در حال توسعه و توسعه یافته طی دوره زمانی 1987-2016 پرداخته شده است. برای این منظور، ابتدا با بکارگیری روش GARCH بی ثباتی نرخ ارز محاسبه شده و سپس اثر بی ثباتی نرخ ارز بر رشد اقتصادی در رژیم های مختلف ارزی با استفاده از مدل پانل پویای GMM برآورد شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد که بی ثباتی نرخ ارز بر رشد اقتصادی کشورهای مورد مطالعه تاثیر منفی و معنی دار داشته و این اثر گذاری در رژیم ارزی ثابت بیشتر از رژیم ارزی شناور بوده است

    کلیدواژگان: بی‌ثباتی نرخ ارز، پانل پویای GMM، رشد اقتصادی، رژیم‌های نرخ ارز
  • زینب مریدی، شهرام فتاحی*، کیومرث سهیلی صفحات 135-185

    یکی از مهم ترین انگیزه های سرمایه گذاران جهت ورود به بازار سرمایه، کسب سود و در نهایت افزایش ثروت است اما از طرفی یکی از مهم ترین دغدغه های سرمایه گذاران جهت سرمایه گذاری در بازار سهام نقد شوندگی سهام می باشد. لذا نقدینگی بالای بازار سهام هم موجب کاهش ریسک عدم نقدشوندگی سهام می شود و هم موجب کاهش هزینه مربوط به جمع آوری سرمایه برای شرکت ها و کارخانه ها و بنگاه هایی می شود که سهامشان را در بازار سهام عرضه می شود به طوری که نقدینگی بازار سهام می تواند بستر مناسبی برای جذب و انباشت پس انداز و سرمایه گذاری بلند مدت باشد و از طریق افزایش رشد دستمزد می تواند نابرابری درآمد و فقر را تغییر دهد. هدف این مطالعه بررسی رشد دستمزدهای حاصل از نقدینگی بازار سهام بر نابرابری درآمد و فقر برای منتخبی از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه می باشد. برای این منظور از داده های پانل طی دوره زمانی 2000 تا 2017 استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که رشد دستمزد ناشی از نقدینگی بازار سهام نابرابری درآمد و فقر را در کشورهای در حال توسعه کاهش می دهد در حالی که نابرابری درآمد و فقر را در کشورهای توسعه یافته افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: نقدینگی بازار سهام، رشد دستمزد، نابرابری درآمد، فقر، داده‌های تابلویی
  • فریدون رهنمای رودپشتی، آناهیتا زندی* صفحات 187-215

    افق های سرمایه گذاری سرمایه گذاران نهادی می تواند نظارت بر انگیزه هایی که ممکن است در نهایت بر تصمیمات مسئولیت اجتماعی شرکت تاثیرگذار باشند را تحت تاثیر قرار دهند. از اینرو، این مقاله، اثرات افق های سرمایه گذاری سرمایه گذاران نهادی بر فعالیت های مسئولیت اجتماعی شرکت ها را مورد بررسی قرار می دهد.پژوهش حاضر با استفاده از داده های سالانه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1390-1397انجام پذیرفت. با غربالگری،152 شرکت به عنوان  نمونه پژوهش تعیین شد. جهت آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون خطی چند متغیره مبتنی بر داده های تابلویی بهره گرفته شده است. نتایج نشان می دهندکه افق های سرمایه گذاری بلندمدت تر، ارتباط مثبت و معناداری با مسئولیت اجتماعی شرکتی دارد. در حالی که افق های سرمایه گذاری کوتاه مدت منجر به کاهش مسئولیت اجتماعی شرکتی می شود. افزون بر آن، نهاد های سرمایه گذاری بلندمدت فعال، مسئولیت اجتماعی شرکت را افزایش می دهند در حالی که نهاد های سرمایه گذاری بلندمدت غیرفعال، تاثیر چندانی بر مسئولیت اجتماعی ندارند. همچنین نتایج نشان می دهند که سرمایه گذاران با افق های سرمایه گذاری بلندمدت برای نظارت بر شرکت هایشان، انگیزه ی بیشتری دارند و این امر، مدیران را به سمت مشارکت در فعالیت های  مسئولیت اجتماعی قوی تر سوق می دهد.

    کلیدواژگان: افق های سرمایه گذاری، سرمایه گذاران نهادی، مسئولیت اجتماعی شرکت
|
  • Fatemeh Moradgholi, Golamreza Zamanian, Madjid Hatefi Madjumerd* Pages 7-53

    Investigating causal relations, symmetry and asymmetry leads to the correct understanding of policy makers for policy and planning purposes. Many studies have been conducted on the linear relationship between variables on the international level and in Iran, but these studies mainly focus on linear relationships. Since in Iran, the non-linear and asymmetric relationship between the energy consumption variable and financial development and economic growth are not simultaneously taken. The main purpose of this study is to investigate the nonlinear and asymmetric relations Analyze between energy consumption variables and financial development on Iran's economic growth during the period 1960-2016 using Hatami-J's intermittent and causal distribution autoregressive model. The results indicate that the decline in energy consumption in Iran and in the long run increases economic growth, while in the short term it has a negative effect on growth, and one-sided causality has a negative impact on energy growth. On the other hand, the effect of financial development on economic growth has been negative, and only in the short run, with a decrease in the level of financial indicators, one can achieve a positive effect on economic growth and one-sided causality from the positive side of financial development There is economic growth. The positive and negative shocks of capital in the long and short t have a positive and significant effect on economic growth; increasing labor force in long and short run increase production and decrease labor force.

    Keywords: : Financial development, energy, economic growth, asymmetry
  • Seyed Mohammad Mostolizadeh*, Mehran Montazeri Pages 55-84

    Importance of forming and the amount of capital stock in the industrial sector due to higher added value than other economic sectors in the growth and economic development, especially in the economic rise of paramount importance.On the other hand, taxes due to stabilization roles, allocation and distribution of income in the economy as one of the variables affecting the process are the investment and capital formation in the economy.This study seeks to answer the question of what combination of taxes among different types of taxes can help increase net capital stock in the industrial sector.
    This paper, using the ARDL model and the annual data of the Iranian economy during 1976-2016, The effect of tax composition (income tax, corporations, wealth, goods and services and imports) using the income-neutral method has been assessed on the percentage of net capital stock of the industrial sector to total capital stock.
    corporations instead of income tax reduces the share of net capital of the industrial sector and the substitution of variable tax on wealth, goods and services and imports instead of income tax increases the share of capital stock. It becomes a purely industrial sector.Also, the substitution of wealth and import tax variable instead of corporate tax variable would increase the share of net capital of the industrial sector and the substitution of variable tax on goods and services instead of the corporation tax variable would reduce the share of net capital of the industrial sector. .Replacing the variable tax on goods and services and imports instead of the tax on wealth has reduced the share of industry's net capital stock, and replacing the import tax variable with variable tax on goods and services has increased the net capital stock of the industrial sector relative to net capital stock. It will be whole.

    Keywords: Net capital stock, Tax composition, Distributed interrupter autoregression
  • Seyyed Hamid Reza Zakreri*, Saeed Mirzamohammadi Pages 85-109

    Since China has been Iran's most important trading partner in recent years, the present study has attempted to investigate the effect of bilateral real exchange rate fluctuations on the trade relationship between Iran and China during the period 1992-2017. To investigate this relationship, the business data in the export and import sectors were divided into 15 major commodity segments, and the autoregressive distributed lag (ARDL) pattern was used for the analysis. The results show that, in the long run, exchange rate fluctuations did not affect Iran's exports to China in the commodity groups that make up a major export share (chemicals and minerals), but in the commodity groups that had less share (stone and glass and ...) of exports have had a negative impact. In the long-term import sector, exchange rate fluctuations have increased Iran's imports into commodity groups, which make up a major share (machine and electric) of China's exports to Iran. in the short-term effects of exchange rate fluctuations, the results show an increase in imported commodity groups and a decrease in most export commodity groups. As a result, exchange rate fluctuations in both the short and long run do not provide Iran with an advantage in trading with China.

    Keywords: ARDL pattern, Bilateral trade, Exchange rate fluctuation, HS code
  • Elham Mohammadi*, Alireza Kazerooni, Hossein Asgharpur Pages 111-134

    This paper examines the role of different exchange rate regimes on relationship between  exchange rate volatility and economic growth. To investigate this relationship, information of 53 countries with floating and fixed exchange rate regimes in the period of 1987-2016 are considered. GARCH technique is used to estimate exchange rate volatility and Difference GMM technique for estimating the model. The results indicate that the exchange rate volatility has a negative and significant effect on the economic growth of countries and negative impact of exchange rate volatility on economic growth is weaker in floating exchange rate regime countries compared with fix exchange rate regime countries.

    Keywords: Exchange rate volatility, dynamic panel (GMM), economic growth, exchange rate regime
  • Zeynab Moridi, Shahram Fattahi*, Kiomars Sohaili Pages 135-185

    One of the significant incentives of the investors to enter the capital market is to earn profits and finally increase wealth. However, one of the most important concerns of the investors while investing in the stock market is the liquidity of the stocks. Thus, the high liquidity of the stock market reduces the risk of non-liquidity of the stock, as well as reduces the cost of capital accumulation for the companies and firms whose shares are offered on the stock market. Thus, liquidity of the stock market can be a good context for absorbing and accumulating savings and long-term investments. Having increased income growth, it can change income and poverty inequality. The purpose of the current study was to examine the income growth from stock market liquidity on income inequality and poverty for a selection of developed and developing countries. To this end, panel data from 2000 to 2017 was used. The results showed that income growth due to stock market liquidity reduced income inequalities and poverty in developing countries, while it increased the income inequalities and poverty in developed countries.

    Keywords: Stock market liquidity, wagegrowth, Income inequality, Poverty, Panel data
  • Fraydoon Rahnamay Roodposhti, Anahita Zandi* Pages 187-215

    the investment horizons of institutional investors can affect monitoring incentives which might ultimately make an impact on firm CSR decisions. Hence, this paper investigates the effects of institutional investor’s investment horizons on CSR activities.This research has been carried out using annual data of companies accepted in Tehran Stock Exchange during the period of 2011-2018. By screening, 152 sample companies were identified.For testing of research hypotheses, multivariate linear regression has been used based on panel data.results show that longer investment horizons short term While short term investment horizons Leads to a reduction in social responsibility.  Further, active long-term institutions increase CSR whereas passive long-term institutions have no significant effect.results suggest that investors with longterm horizons have more incentives to monitor their firms which leads managers to engage in more vigorous CSR activities.

    Keywords: social responsibility (CSR), institutional investor, investment horizon