فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سلامت محور
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/08/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ژیلا جوادی ارزنق، آناهیتا خدابخشی کولایی* صفحات 235-245
    مقدمه

    دیابت نوع دو یکی از شایع ترین بیماری های متابولیکی است و در زنان بیشتر از مردان است. در پیشگیری از دیابت نوع دو، مولفه های روان شناختی و جسمانی متعددی دخیل هستند که می توان به شفقت به خود و رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت اشاره کرد. پژوهش حاضر به بررسی وضعیت شفقت به خود و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در زنان مبتلا و غیر مبتلا به دیابت نوع دو پرداخت.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی  بود که در تهران در سال 1397 بر روی 100 زن مبتلا به دیابت و 100 زن  غیرمبتلا که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند؛ انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های شفقت به خود «Neff» و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت « Walker» گردآوری شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی مستقل استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 وارد شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین شفقت به خود در زنان دیابتی و غیردیابتی نوع دو تفاوت معناداری وجود داشت. همچنین، بین رفتارهای ارتقاءدهنده سلامت در دو گروه از زنان مبتلا به دیابت نوع دو و زنان غیر مبتلا تفاوت آماری معناداری وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    ضرورت دارد که بیماران دیابتی برای بهبود وضعیت سلامت خود از رفتارهایی از قبیل داشتن رژیم غذایی سالم، انجام ورزش منظم و مراقبت از بدن برخوردار باشند و با داشتن شفقت به خود، افسردگی و اضطراب خود را تعدیل کنند.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، رفتار های ارتقاءدهنده سلامت، دیابت نوع دو، زنان مبتلا، زنان سالم
  • نسرین شعربابچی، خدیجه شبانکاره، زهرا خاکدل، رضا فارابی، راضیه لشکری، محمد قاسمی* صفحات 247-260
    مقدمه

    یکی از برنامه های مهم طرح تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت، گسترش برنامه پزشک خانواده است. در واقع مناسب ترین استراتژی برای رسیدن به سلامت در مناطق روستایی در قالب نظام ارجاع، به کارگیری پزشک خانواده است که مسئولیت سلامت افراد را بر عهده گیرند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر طرح تحول سلامت بر رضایت پزشکان انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر به صورت مقطعی در سال 1397 بر روی 126 پزشک خانواده در 91 مرکز تحت پوشش برنامه در استان خراسان جنوبی که به روش سرشماری انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده ها از آزمون های آماری کای دو و آنالیز واریانس استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 وارد شدند.

    یافته ها

    میزان رضایت کلی پزشکان خانواده، متوسط بود. آنان بیشترین میزان رضایت را از عملکرد خودشان داشتند و کمترین میزان رضایت آنان از نحوه رفتار بیماران بود. بین میزان رضایت عمومی پزشک خانواده با رضایت از محیط سازمانی، رضایت از حقوق و مزایا و رضایت از اجرای طرح تحول نظام سلامت ارتباط آماری معنادار وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

     توجه به این که رضایت پزشک خانواده می تواند منجر به بهبود بهره وری و ارتقای شاخص های حوزه سلامت شود لذا باید به مواردی که رضایت پزشکان را بهبود می دهد، توجه شود. پرداخت مناسب و به موقع مطالبات می تواند در افزایش رضایت پزشکان موثر باشد.

    کلیدواژگان: طرح تحول نظام سلامت، رضایت، پزشک خانواده، مراکز خدمات جامع سلامت روستایی
  • حمید طالبیان پور، الهام طالبیان پور، حمید نعمتی، خسرو کشاورز* صفحات 261-272
    مقدمه

    عدم توجه به درمان بیماری تب و تشنج در کودکان، آنان را درگیر مشکلات جسمی، روانی و اجتماعی خواهد کرد و در صورت عدم درمان به موقع، زمینه ساز ابتلاء به صرع شده و کیفیت زندگی کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه تاثیر درمانی دو داروی فنوباربیتال و توپیرامات بر کیفیت زندگی کودکان زیر پنج سال مبتلا به تب و تشنج انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی بود که به صورت مداخله ای انجام شد. در این پژوهش، کیفیت زندگی 40 کودکی که دچار تب و تشنج بودند و تحت درمان با داروی توپیرامات بودند با 51 کودک دیگر که دچار همین بیماری بودند و داروی فنوباربیتال مصرف می کردند، مقایسه شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه EQ5D بود. از آزمون های آماری ANOVA و t-test استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 وارد شدند.

    یافته ها

     میانگین امتیاز کیفیت زندگی در کودکانی که فنوباربیتال و توپیرامات مصرف می کردند به ترتیب 72/5 و 82/7 بود. داروی توپیرامات تاثیر معناداری بر میانگین کیفیت کودکان مبتلا به تب و تشنج داشت و موجب افزایش آن شد. تحصیلات والدین و تب و تشنج اولیه با کیفیت زندگی کودکان رابطه معناداری داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    سیاست گذاران سلامت، پزشکان و سایر اعضایی که مراقبت های درمانی را ارایه می دهند به منظور ارتقای سلامت بیماران باید دسترسی به خدمات آموزشی، درمانی و دارویی مناسب را برای کودکان مبتلا به تب و تشنج فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: تب و تشنج، توپیرامات، فنوباربیتال، کیفیت زندگی، کودکان
  • مهدی جعفری، صدیقه هدایتی راد*، آیدین آرین خصال، نجمه بردبار، نادر توکلی صفحات 273-286
    مقدمه

    بهره وری و ارتقای عملکرد نیروی انسانی در سازمان ها به عنوان با ارزش ترین سرمایه و منبع آن سازمان، اثری به مراتب بیش از سایر عوامل در موفقیت و بهره وری خواهد داشت. هدف این تحقیق، ارزیابی ابعاد بهره وری نیروی انسانی بر اساس مدل آچیو در بین کارکنان بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی ایران بود.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1397 بر روی 358 نفر از کارکنان بالینی و غیربالینی در 15 بیمارستان آموزشی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی تصادفی انتخاب شده بودند؛ انجام گرفت. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد آچیو استفاده شد. از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و T-Test و تعقیبی توکی جهت تحلیل داده ها استفاده شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS  نسخه 22 وارد شدند.

    یافته ها

     میانگین امتیاز بهره وری نیروی انسانی 2/8 بود که در وضعیت متوسطی قرار داشت. بالاترین میانگین امتیاز بهره وری نیروی انسانی مربوط به بعد محیط (3/38) و کمترین میانگین امتیاز مربوط به انگیزه (2/30) بود. بین بهره وری و جنسیت، گروه شغلی و سطح تحصیلات اختلاف آماری معنی داری وجود داشت.

    بحث و نتیجه گیری

     به نظر می رسد ایجاد سیستم های مدیریتی مبتنی بر عملکرد و سیستم های عادلانه پاداش و مزایا، همچنین برگزاری جلسات مداوم ارزیابی و بررسی عملکرد بین کارکنان و مسیولین آن ها در زمینه افزایش انگیزه موثر باشند.

    کلیدواژگان: ارزیابی، بهره وری، پرسنل بالینی، کارکنان غیربالینی، بیمارستان آموزشی، مدل آچیو
  • رضا شجاعی، ملیکه بهشتی فر* صفحات 287-301
    مقدمه

    ماندگاری نیروی انسانی برای سازمان ها اهمیت دارد و شناسایی عواملی که سبب ماندگاری کارکنان می شود، ضروری است. رفتار رهبری اخلاقی با تاکید بر هنجارها، می تواند زمینه را بر ماندگاری کارکنان فراهم سازد و پاداش های درونی از طریق مبادلات روانی و اجتماعی سبب حفظ کارکنان در محیط کار می شود. این مطالعه، به بررسی نقش پاداش های درونی منابع انسانی و تاثیر رفتار رهبری اخلاقی بر ماندگاری کارکنان در دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان پرداخت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی بود که به صورت مقطعی در سال 1398 بر روی 169 نفر از کارکنان ستادی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان انجام شد. ابزار گردآوری داده ها سه پرسشنامه رفتار رهبری اخلاقی، پاداش های درونی منابع انسانی و ماندگاری کارکنان بودند. جهت تحلیل داده ها، از رویکرد معادلات ساختاری استفاده شد. داده ها در نرم افزارهای AMOS و  SPSS نسخه 20 وارد شدند.  

    یافته ها

    رفتار رهبری اخلاقی بر میل به ماندگاری کارکنان با ضریب مسیر 0/290 تاثیر داشت. رفتار رهبری اخلاقی بر پاداش های درونی منابع انسانی با ضریب مسیر 0/356 و پاداش های درونی منابع انسانی بر ماندگاری کارکنان با ضریب مسیر 0/556 تاثیر داشت. همچنین نقش میانجی پاداش های درونی منابع انسانی در تاثیر رفتار رهبری اخلاقی بر ماندگاری کارکنان تایید شد.

    بحث و نتیجه گیری

     با توجه به اهمیت ماندگاری کارکنان در محیط کار، توصیه می شود که به اجرای رفتار رهبری اخلاقی و اجرای دقیق پاداش های درونی در دانشگاه توجه شود.

    کلیدواژگان: رفتار رهبری اخلاقی، ماندگاری، پاداش های درونی منابع انسانی، کارکنان ستادی
  • مهدی حیدری، محمود کیوان آرا، مریم معینی* صفحات 303-318
    مقدمه

    یکی از محورهای اصلی نشست آلماتا در سال 2000 در سازمان جهانی بهداشت، توزیع عادلانه نیروی انسانی بود. با توجه به این که یکی از نیروهای انسانی متخصص در بخش سلامت را پزشکان تشکیل می دهند بنابراین تخصیص بهینه پزشکان بین گرایش های مختلف طب همواره از چالش های مهم پیش روی سیاست گذاران بخش سلامت بوده است. ترکیب نیروی انسانی پزشک عمومی و متخصص کشور با ترجیحات دانشجویان پزشکی در دوران تحصیل مرتبط است. هدف این پژوهش بررسی مولفه های مرتبط با این ترجیحات برای انتخاب رشته تخصصی پزشکی بود.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع کیفی و مبتنی بر روش گرندد تیوری بود. مشارکت کنندگان از بین دانشجویان پزشکی عمومی سال های پایانی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان طی سال تحصیلی 1396-1395 بودند و به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. در مجموع 28 مصاحبه انجام شد. تحلیل داده ها مبتنی بر روش تحلیل مضمون و با استفاده از نرم افزار MAXQDA نسخه 2018 انجام شد.

    یافته ها

    در مجموع چهار کد اصلی و ده کد فرعی شناسایی شد. درک دانشجویان از رشته های تخصصی پزشکی، ویژگی های دانشجو، ویژگی های رشته تخصصی و شرایط حاکم بر جامعه، کدهای اصلی مرتبط با ترجیحات دانشجویان در رابطه با انتخاب رشته تخصص پزشکی بودند.

    بحث و نتیجه گیری

     برای افزایش جذابیت رشته های مورد نیاز جامعه و تخصیص بهینه پزشکان عمومی بین تخصص های مختلف پزشکی، سیاست گذاران بخش سلامت باید به مولفه های فردی و شرایط اجتماعی توجه داشته باشند.

    کلیدواژگان: ترجیحات، رشته های تخصصی پزشکی، تخصص های مراقبت های اولیه، دانشجویان پزشکی
  • ابراهیم جعفری پویان، عباس رحیمی فروشانی، فاطمه غربی* صفحات 319-331
    مقدمه

    ماموریت اصلی اجرای برنامه پزشک خانواده شهری در نظام سلامت، برقراری عدالت، ایجاد نظام ارجاع، افزایش پاسخگویی برای بیماران و برآوردن نیازها و انتظارات آن ها است. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت درک شده و مورد انتظار از خدمات ارایه شده توسط پزشکان خانواده شهری از دیدگاه بیماران در مطب های خصوصی شهر شیراز انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی- تحلیلی به روش مقطعی در سال 1397 انجام شد. تعداد 300 بیمار مراجعه کننده به مطب های خصوصی پزشک خانواده شهری در شهر شیراز با استفاده از نمونه گیری خوشه ای طبقه بندی شده وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شدند. از آزمون های آماری من ویتنی، ویلکاکسون و کروسکال والیس برای تحلیل داده ها با کمک نرم افزار آماری SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

     در تمامی ابعاد به غیر از «تداوم مراقبت» و «دسترسی» اختلاف میان کیفیت درک شده و مورد انتظار از خدمات، معنا دار بود. بیشترین شکاف بین ادراکات و انتظارات خدمات مربوط به مولفه «زمان بندی» و کمترین شکاف مربوط به مولفه های «تداوم مراقبت»، «دسترسی» و «اثربخشی ادراک شده» بود.

    بحث و نتیجه گیری

    وجود شکاف بین ادراک و انتظار بیماران از کیفیت خدمات، نیازمند توجه بیشتر مدیران نسبت به برنامه های بهبود کیفیت است تا رضایت مندی بیشتر بیماران را فراهم آورد. این فاصله می تواند با مدیریت صحیح، نظارت و آموزش مناسب بیماران و ارایه کنندگان خدمات سلامت برطرف شود.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، پزشک خانواده شهری، مطب خصوصی، بیماران، ادراک و انتظار
  • محمدجواد مرادیان*، بهناز رستگار فر، فرح ناز فولادبند، زهرا توفیقی، محمدرضا رستگار صفحات 333-342
    مقدمه

     سریع‌ترین راه انتقال بیماران و مصدومین بدحال به بیمارستان، استفاده از خدمات اورژانس هوایی می‌باشد. انتقال بیماران به وسیله بالگرد موجب ارایه سریع‌تر خدمات پزشکی به بیماران شده و کاهش مرگ‌ومیر و ناتوانی آن‌ها را در بر دارد. این مطالعه با هدف بررسی دلایل انتقال بیماران به وسیله اورژانس هوایی به بیمارستان‌های شهر شیراز انجام گرفت.

    روش بررسی

     مطالعه حاضر، مطالعه‌ای توصیفی بود که به صورت مقطعی در سال 1397 انجام گرفت. پرونده 107 نفر بیمار انتقالی طی 102 ماموریت از 219694 ماموریت اورژانس 115 استان فارس از طریق اورژانس هوایی به بیمارستان‌های شیراز با استفاده از روش سرشماری بررسی شدند.

    یافته ها

     68% بیماران منتقل شده از طریق اورژانس هوایی مرد بودند. 53% آنان ساکن در مناطق شهری شهرستان‌های استان فارس و 43% در گروه سنی 30 تا 60 سال سن قرار داشتند. 99% به بیمارستان انتقال یافته بودند. از این تعداد، 50/5% در بخش، 29% در بخش مراقبت‌های ویژه و 9% تحت عمل جراحی قرار گرفتند. 4/7% در بیمارستان فوت نمودند. تصادفات و تروما شایع‌ترین علت انتقال مددجویان به وسیله بالگرد بود.

    بحث و نتیجه‌گیری:

     نظارت مستمر مسیولان بر دلایل انتقال مددجویان به وسیله اورژانس هوایی به منظور مداخله و برنامه‌ریزی‌، افزایش آگاهی جامعه به ویژه مردان در سیستم بهداشت و درمان در زمینه خودمراقبتی و پیشگیری از حوادث و بیماری‌ها در جهت کاهش موارد اورژانس بیماران بدحال ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: نوع اورژانس، پیامد انتقال، اورژانس هوایی، بیمارستا
|
  • Zhila Javadi Arzanagh, Anahita Khodabakhshi Koolaee* Pages 235-245
    Background & Objectives

    Type 2 diabetes is one of the most common metabolic diseases and is more common in women. There are many psychological and physical components involved in the prevention of type 2 diabetes, such as self-compassion and health-promoting behaviors. The present study was done to compare self-compassion and health promoting behaviors between women with and without type 2 diabetes.

    Methods

    This descriptive- analytic study was carried out on 100 women with and 100 women without type 2 diabetes in Tehran/ Iran selected through convenience sampling in 2018. Data were collected using self-compassion and Walker’s health promoting questionnaires. Data analysis was done using t-test and through SPSS22 software package.

    Results

    According to the results, both self-compassion and health promoting behaviors showed significant difference in women with and without type 2 diabetes. 

    Conclusion

    It is essential that diabetic patients follow behaviors such as healthy diet, regular exercise and body care to improve their physical health and to reduce depression and anxiety through self-compassion.

    Keywords: Self-compassion, Health promotion behaviors, Diabetes type 2
  • Nasrin Shaarbafchi Zadeh, Khadijeh Shabankareh, Zahra Khakdel, Reza Farabi, Reziyeh Lashkari, Mohammad Ghasemi* Pages 247-260

    The Effect of Health System Reform Plan on Satisfaction of Family Physicians of South Khorasan Province
     
    Shaarbafchizadeh Nasrin1, Shabankareh Khadijeh2, Khakdel Zahra3, Farabi Reza4,
    Lashkari Reziyeh4, Ghasemi Mohammad3*

    Background & Objectives

    One of the important plans of the health system reform plan is the expansion of the family physician program. In fact, the most appropriate strategy for achieving health in rural areas, in a referral system framework, is to employ family physicians to take the responsibility of people's health. The purpose of this study was to investigate the effect of health reform plan on physicians' satisfaction.

    Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was performed on 130 family physicians in 91 centers covered by the program in South Khorasan province in 2018. Subjects were selected through census sampling. Data collection tool was a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using Chi-square and ANOVA tests and through SPSS version 22.

    Results

    The overall satisfaction of family physicians was moderate. The highest rate of satisfaction was related to physicians’ performance and the lowest was with patient's behavior. There was a statistically significant relationship between general satisfaction of family physicians and satisfaction with organizational environment, satisfaction with salary and benefits and satisfaction with implementation of health system reform plan.

    Conclusion

    Since family physicians’ satisfaction can lead to improved productivity and health indicators, attention should be paid to factors that improve physicians’ satisfaction such as proper and timely payment of their salary.

    Keywords: Health System transformation Plan, Satisfaction, Family Physician, Comprehensive Rural Health Service Centers
  • Hamid Talebianpour, Elham Talebianpour, Hamid Nemati, Khosro Keshavarz* Pages 261-272
    Background & Objectives

    Failure to treat febrile seizure in children leads to physical, psychological and social problems and if not treated timely, might lead to epilepsy which affects the quality of life of children. The purpose of this study was to compare the therapeutic effects of two drugs on the quality of life of children under five with febrile convulsion.

    Methods

    This was a descriptive-analytical study that was done in an interventional manner. In this study, the quality of life of 40 children with febrile convulsion treated with topiramate and 51 children who had the same problem and treated with phenobarbital drug were compared. Data collection tool was EQ5D questionnaire. ANOVA and t-test were used for statistical analysis and data were entered into SPSS statistical software version 22.

    Results

    Mean scores of quality of life in children taking phenobarbital and topiramate were 72.5 and 82.7, respectively. Topiramate had a significant effect on the mean score of quality of life in children with febrile convulsion and increased it. Parental education and early febrile convulsion had a significant relationship with patients' quality of life. 

    Conclusion

    Health policy makers, physicians, and other members of health care system must provide access to appropriate educational, medical, and therapeutic services for children with febrile seizure in order to improve their health status.

    Keywords: Febrile convulsion, Topiramate, Phenobarbital, Quality of Life, Children
  • Mehdi Jafari, Sedigheh Hedayati Rad*, Aidin Aryankhesal, Najmeh Bordbar, Nader Tavakoli Pages 273-286
    Background & Objectives

    Productivity and performance improvement of human resource, as the most valuable asset and resource in the organization, have a greater impact on success and productivity of the organization than any other factors. The purpose of this study was to evaluate the dimensions of human resource productivity based on ACHIEVE model among personnel of hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed on 358 clinical and nonclinical personnel in 15 teaching hospitals of Iran University of Medical Sciences in 2019, selected by stratified relative randomized sampling. To collect data, the standard ACHIEVE questionnaire was used. Data analysis was done using one-way ANOVA, T-test and Tukey post hoc and through SPSS version 22 software.

    Results

    Mean score of human resource productivity was 2.8 which was in a moderate condition. The highest and lowest mean scores of productivity were respectively related to environment (3.38) and motivation (2.30) dimensions. There was a significant difference in productivity based on gender, occupational group and educational level.

    Conclusion

    It seems that creating performance-based management systems and fair rewards and benefits systems, as well as continuous performance appraisal sessions between employees and their supervisors could be effective in increasing motivation.

    Keywords: Evaluation, Productivity, Clinical personnel, Nonclinical personnel, Teaching hospital, ACHIEVE Model
  • Reza Shojaei, Malikeh Beheshtifar* Pages 287-301
    Background & Objectives

    Human resource retention is important for organizations and it is essential to identify the factors that cause staff retention. Ethical leadership behavior via emphasis on norms could provide staff retention and internal rewards, through psychological and social interactions, cause staff retention in workplace. This study examined the role of human resource internal rewards and ethical leadership behavior on staff retention in Rafsanjan University of Medical Sciences.

    Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was performed on 169 Headquarters employees in Rafsanjan University of Medical Sciences in 2019. Data gathering tools included three questionnaires of ethical leadership behavior, human resource internal rewards, and staff retention. Data analysis was done used by structural equation approach and through Amos and SPSS software (version 20).

    Results

    Ethical leadership behavior was effective in staff retention with path coefficient of 0.290.  Ethical leadership behavior affected human resource internal rewards with path coefficient of 0.356 and human resource internal rewards was effective in staff retention with path coefficient of 0.556. Therefore, the mediator role of human resource internal rewards in the effect of ethical leadership behavior on staff retention was confirmed. 

    Conclusion

    Due to the importance of employees retention in workplace, paying attention to ethical leadership behavior and internal rewards are highly recommended.

    Keywords: Ethical leadership behavior, Retention, Human resource internal rewards, Staff
  • Mehdi Heidari, Mahmoud Keivanara, Maryam Moeeni* Pages 303-318
    Background & Objectives

    Equal distribution of human resources in health sectors was one of the main aspects of Alma-Ata Declaration (2000). Since physicians are among the skillful human resources in health sector, optimal allocation of medical specialties has been always a challenge for policy makers. Distribution of general medicine physicians and specialties is related to medical students’ preferences for speciality choice. This study aimed to identify the factors affecting preferences in choosing medical specialty.

    Methods

    This was a qualitative study based on the grounded theory. Through apllying snowball sampling, participants were selected from senior medical students of Isfahan University of Medical Sciences in the academic year 2016/2017and 28 interviews were conducted. Data analysis was done based on thematic analysis and applying MAXQDA18 software.

    Results

    We extracted 4 main themes and 10 subthemes. Main themes included students’ perception of the medical specialties, students’ characteristics, medical specialties’ characteristics, and social conditions. 

    Conclusion

    In order to attract medical students to more needed medical specialities and optimal distribution of specialities, policy makers should consider both individual and social determinants of medical specialty choice.

    Keywords: Preferences, Specialty careers, Primary care specialties, Medical students
  • Ebrahim Jafaripooyan, Abbas Rahimiforoushani, Fatemeh Gharbi* Pages 319-331
    Background & Objectives

    The principal purpose behind the initiation of the urban family physician plan in the health care system is to provide equity, create a referral system and increase the responsiveness towards patients in line with their demands and expectations. The present study aimed to evaluate the expected and perceived quality of services provided by urban family physicians in the city of Shiraz from the viewpoints of patients.

    Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was conducted in 2019. A number of 300 patients referred to urban family physician private clinics in Shiraz city were selected using classified two-step clustering method. Data were collected using a researcher-developed questionnaire. Mann-Whitney, Wilcoxon and Kruskal-Wallis tests were used for data analysis through SPSS24 software package.

    Results

    In all dimensions except for "continuity" and “access”, there was a significant difference between perceived and expected quality of service. The largest gap was related to “timing” and the least gaps were related to "continuity", "access" and” perceived effectiveness". 

    Conclusion

    The gap between patients’ perceived and expected quality of services requires managers’ more attention to the quality improvement programs to provide more patient satisfaction. This gap can be modified by proper management, monitoring, and training patients and health care providers.

    Keywords: Service quality, Urban family physician, Private clinic, Patients, Expectations, Perceptions
  • MohammadJavad Moradian, Behnaz Rastegarfar, Farahnaz Fooladband, Zahra Tofighigi, Mohammadreza Rastegar Pages 333-342
    Background & Objectives

     The fastest way to transport patients and the injured to hospital is to use air emergency services. Transporting patients by helicopter provides faster medical services to patients and reduces mortality and disability. This study was conducted to investigate the reasons for transporting patients by air ambulance to hospitals in Shiraz.

    Methods

     The present study was a descriptive cross-sectional one conducted in 2018. The cases of 107 patients transported by air ambulance in 102 missions out of 219694 from Fars emergency to Shiraz hospitals were investigated using the census method.

    Results

     From among all patients transported by air ambulance, 68% were male and 53% lived in urban areas of Fars province. Moreover, 43% of patients were aged between 30 and 60 years old and 99% were taken to hospital. Of these, 50.5% were in the ward, 29% underwent intensive care, 9% underwent surgery, and 4.7% died in the hospital. Accidents and trauma were the most common causes of requests for helicopter transport.

    Conclusion

     Continuous monitoring of the reasons for transporting patients by air ambulance is necessary to plan and make interventions, increase public awareness (especially among men) to self-health care and prevent incidents and diseases so as to reduce the number of critically ill patients.

    Keywords: Emergency Type, Consequence of Transport, Air Emergency, Hospital