فهرست مطالب

نشریه مطالعات اسناد میراث فرهنگی
پیاپی 1 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود بختیاری شهری* صفحات 1-16

    پژوهش پیرامون اسناد خطی و کتیبه های تاریخی؛ از آن جهت که به شناخت صحیح و رفع بسیاری از ابهامات و ابعاد ناشناخته میراث فرهنگی مادی و معنوی منجر می شود، از اهمیت والایی برخوردار است. تعداد بی شماری از انواع مختلف اسناد تاریخی به دلایل گوناگون از دسترس پژوهشگران به دور مانده و یا دسترسی به آنها با مشکلات بسیاری همراه است. شجره نامه شناسایی شده در روستای سکه از توابع  شهرستان شیروان خراسان شمالی که یک طومار خطی کم نظیر است، از جمله این اسناد است. در بررسی اولیه این شجره نامه، اسامی تعدادی از اماکن و اشخاص تاریخی- مذهبی واقع در بخش هایی از خراسان بزرگ شناسایی گردید. از این رو، مسئله اساسی این تحقیق بر آن استوار است که رابطه میان اطلاعات درج شده با اماکن تاریخی و شخصیت های تاریخی، مذهبی و عرفانی مدفون در بخش هایی از مناطق ذکر شده، در چه ابعادی قابل ارزیابی است. پرسش اصلی که مطرح می شود این است که آیا اطلاعات مندرج در این شجره نامه در قالب های مورد نظر، از جمله اماکن تاریخی و جغرافیایی و مشاهیر فرهنگی از قابلیت دسته بندی برخوردار است یا خیر؟ با توجه به فقدان و کمبود منابع و اطلاعات پیرامون اماکن ذکر شده در شجره نامه و عدم شناخت کافی از میراث معنوی، این سند حاوی اطلاعاتی است که می تواند به رفع ابهامات و آشکارسازی حقایق و شناسایی ماهیت و هویت اماکن تاریخی، مذهبی و به خصوص بناهای آرامگاهی مناطق مورد نظر منجر گردد. بنابراین بررسی شجره نامه مورد نظر، نسب شناسی برخی از شخصیت های مذهبی و عرفانی خراسان و مکان یابی محل دفن آنها در منطقه؛ همچون شناسایی عارف معروف «خواجه نجم الدین الکبری» فرزند «خواجه کمال الدین الکبری» و انطباق مدفن وی با بنای «آرامگاه خواجه نجم الدین» واقع در روستای زیرآباد جوین است. تشخیص محدوده و مکان شهرها و روستاهای تاریخی نظیر «شادیاخ نیشابور» و «زیرآباد جوین» از دیگر نتایج پژوهش است.

    کلیدواژگان: اسناد خطی، شجره‌نامۀ روستای سکه، اماکن تاریخی، شخصیت‌های تاریخی، خراسان
  • فاطمه دانش یزدی* صفحات 17-32

    کتیبه ها، اسناد مکتوبی هستند که کمتر دستخوش تغییر شده و به عنوان یک سند زنده و گویا تلقی می شوند. در لابه لای متون حجاری شده درکتیبه ها، علاوه بر نوع فرهنگ و هنر، اسناد تاریخی ای بازگو می شود که کمتر بدان پرداخته شده است. شاید درباره مسیر حرکت، خطابه ها، منازعات علمی و دینی امام رضا(ع) و... مقالات و پژوهش های زیادی انجام گرفته که تماما درخور تحسین می باشد اما نکاتی که در بین کتیبه های موجود در استان یزد بسیار ظرافتمندانه وجود دارد، علاوه بر یادمان اماکن متبرکه قدوم آن حضرت که به «قدمگاه ها» معروف شده، نام حجار و سنگتراشانی است که عشق خود را نسبت به پیشوا و امام هشتم خود نشان می دهند که در سنگ مقام ها متبلور شده است. یکی از این کتیبه ها که امروزه زینت بخش موزه آستان قدس رضوی در مشهد است، به نام اولین سنگ قبر ضریح امام رضا(ع) مشهور است. در این مقاله سعی بر آن شده تا با ذکر فرضیه ای به این احتمال دست یابیم که کتیبه مذکور سنگ مقامی است که توسط سنگتراش یزدی ساخته شده است.

    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، کتیبه، سنگتراش، یزد، قدمگاه
  • محمود جعفری دهقی* صفحات 33-43

    سرزمین ایران از دیرباز آب و هوا و جغرافیای طبیعی متنوعی را تجربه کرده است. بخش چشمگیری از مرکز فلات ایران را که در میان سه رشته کوه البرز در شمال و زاگرس در غرب و تفتان در شرق واقع شده کویر های خشک و بی آب فراگرفته اند. این تاحیه که از بی حاصل ترین و بایر ترین کویر های جهان است، شامل دو بخش، یکی دشت کویر در شمال و دیگری دشت لوت در جنوب است. این پدیده سبب شده تا سرزمین ما همواره مورد تهدید خشکسالی باشد. در چنین شرایطی پیدایی اسطوره های مربوط به باران امری منطقی به نظر می رسد. بدین ترتیب، اسطوره باران سازی حاصل روزگاری کهن است که سرزمین ما دستخوش خشکسالی ها و دشواری های آب و هوایی بوده است.  از سوی دیگر آنچه از فحوای اساطیر ایرانی در باره پدیده آب به نظر می رسد آن است که حفاظت و پایش آب از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و ایرانیان در این خصوص آیینها، جشن ها و نیایش های متنوعی داشته اند. هدف از این مقاله بررسی چند نونه از این آیینها و جشن ها است که باید در سایه پژوهش های فرهنگی و کاوش های باستان شناسی بازشناسی شوند و جنبه های ارزشمند آنها مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد تا بتوان از آن در صیانت و پایش منابع ملی آب استفاده نمود.

    کلیدواژگان: باران، ایزدان، دیوان، تیشتر، جشن
  • حسن ذوالفقاری* صفحات 45-71

    بومی سرودهای مناطق مختلف ایران گنجینه فرهنگی زبانی و ادبی بزرگی است که مردم در مناطق مختلف ایران و طی هزاران سال فراهم آورده اند. یکی از ابعاد این میراث عظیم بررسی جنبه های زبانی و ادبی و مطالعه پیرامون آن هاست. در این مقاله تلاش می شود گوشه هایی از دو جنبه زبانی و ادبی بومی سرودها کاویده شود. در بعد زبانی سادگی زبان، کاربرد واژگان محلی و بومی و واژگان دشوار و مهجور و غیر فارسی و برخی کاربردهای خارج از دستور زبان در اشعار عامه بررسی شده است. در جنبه های ادبی وزن عامه سروده ها، کیفیت ردیف و قافیه و تنوعات هر یک تحلیل می شود. همچنین آرایه های ادبی جناس، تکرار، ارسال المثل، تلمیح، مراعات النظیر، حسن تعلیل، تضاد، قلب، و صناعات بدیعی تشبیه و استعارات و کنایه و بیان طنز در اشعار عامه با مثال های گوناگون نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: عامه‌سرود، ادبیات منظوم عامه، میراث‌های زبانی، صناعات ادبی
  • محسن روستایی* صفحات 73-92

    به زعم برخی از نظریه پردازان حوزه قدرت، شخص فرهمند (کاریزماتیک) هنگام رسیدن به اقتدار سیاسی با وعده راه چاره برای مصایب داخلی و خارجی، در نظر مریدان خویش فردی خارق العاده با جذبه زیاد و واجد رهبری تلقی می شود. از این رو او باید دایما شایستگی های خود را به ثبات برساند. نظریه سلطه فرهمندانه در طول تاریخ مصادیق بسیاری دارد. چنگیزخان به عنوان یک رهبر فرهمند با هوش جنگی بسیار و برخاسته از جامعه سنتی مغولان از جمله این نمونه هاست. وی با ابزار شجاعت و جنگاوری، در هجوم هایی که به پیروزی و کسب غنایم منجر می شد، اقتدار خود را به پیروان و فرمانبردارانش اثبات می کرد. حوزه قدرت چنگیز ابتدا محدود به گروه کوچکی از مغولان بود، اما تداوم شهامت و کسب منافع مالی برای مریدانش، اقتدار سیاسی وی را گسترش داد. در سال های آغازین قرن هفتم هجری، هنگامی که چنگیزخان موفق به کسب قدرت مقتدرانه بر قبایل ترک و مغول شد، برای انتظام امور و کنترل بی چون و چرای این قبایل قوانین یاسا را وضع کرد. قوانینی که مسایل مذهبی در آن ها با شفقت و اغماض زایدالوصف همراه شده بود و همین امر، رمز ماندگاری یاسا را برای مدت های مدیدی مهیا ساخت. فرامین یاسا در دوران حکومت ایلخانان در ایران برای حفظ انتظامات نظامی، حذف رقبای سیاسی و حمایت از دیوان سالاران اجرا شد؛ آن هم با ترکیبات وصفی و اسمی که معانی متفاوتی را به منصه ظهور رساند.هدف از پژوهش حاضر بررسی مفهوم واژگانی و ترکیبی یاسا در ادبیات دیوان سالاری ایران عهد مغول (و تا حدی اثرات آن در دوره تیموری) و نقش تعلیمی و بازدارنده آن است.

    کلیدواژگان: یاسا، احکام و فرامین، ادبیات‌ِ دیوانی، ایلخانان، تیموریان
  • سید سعیدرضا منتظری* صفحات 93-105

    یکی از مسایل بااهمیت در فلات ایران، نحوه و چگونگی تشکیل ابر و ریزش باران بوده است که همواره ذهن ساکنان ایران را به خود جلب کرده است. بیان این موضوع در نوشته های پهلوی که مربوط به دوره اشکانیان و ساسانیان  است، خود شاهد این مدعا است. در این نوشته ها توصیف باران سازی به صورت آمیزه ای از اسطوره، علم، و امور مینوی بیان شده است. این مقاله برآن است که از مجموعه نوشته های پهلوی، بخش های علمی در باب باران را جدا کرده و سپس آن ها را در کنار آرای فیلسوفان بزرگ یونانی از جمله ارسطو و نیز متون علمی اسلامی بیاورد و آنه را با هم مقایسه کند تا دریابد که نگرش ایرانیان به چگونگی تشکیل ابر و ریزش باران در دوره پیش از ورود اسلام به ایران مخصوصا دوره ساسانیان به چه صورت بوده است؟ تا شاید بتواند گوشه ای از نحوه نگرش ایرانیان باستان به علوم طبیعی و جغرافیایی را مشخص سازد و چگونگی تشکیل ابر و باران را در باور ایرانیان باستان روشن سازد.

    کلیدواژگان: باران، ارسطو، دینکرد، دادستان دینی، ابن سینا، متون پهلوی
  • ویدا نداف* صفحات 107-118

    همان طور که می دانیم پادشاهان ساسانی القابی همچون «čihr az yazdān»، «چهر از یزدان»، «rē»، «آزاده، نجیب»، «rān ud AnērānĒ»، «ایران و انیران» را در کتیبه ها، سکه ها و مهرها به کار برده اند. لقب ایران و انیران توسط اردشیر اول، شاهپور اول، شاهپور دوم، نرسی، و کردیر موبدان موبد دوره ساسانی به کار برده شده است که در کتیبه های آن ها آمده است. بدیهی است که مفهوم واژه ایران در عرصه مذهبی نیز کاربرد داشته و به پبدایش مفهوم سیاسی آن به معنای یک مجموعه سرزمین انجامیده است. زیرا کردیر مفهوم ایران و انیران را در کتیبه خود توضیح می دهد.اما لقب ایران و انیران که پادشاهان نامبرده ساسانی به کار برده اند از کتیبه ها حذف شده است. زیرا با ظهور کردیر و مبارزه او در ساختار و سازمان سلسله مراتب روحانی دین زردشتی، پادشاهان تنها وظیفه دنیوی پیدا کردند و صرفا به صورت شاهان خوب زرتشتی برای ایران جلوه گر شدند و القاب خود را از دست دادند. دیگر علت حذف تدریجی [لقب ایران از کتیبه ها] شاید شکست شاهان ساسانی در مقابل رومی ها و از دست دادن سرزمین هایی بود که روزگاری جزء ایران بوده است و نیز سرزمین هایی که انیران خوانده می شد و شاهان ساسانی بر همه این قلمرو حکمرانی می کردند، بوده است. به دنبال شکست آنان مجبور به پس دادن این سرزمین ها شده اند و لقب انیران نیز حذف شده است.

    کلیدواژگان: ایران، انیران، کتیبه‌های ساسانی، کردیر
|
  • Mahmoud Bakhtiari Shahri* Pages 1-16

    Research on manuscripts and historical inscriptions is of the utmost importance since they lead to a correct understanding and resolving of many uncertainties and unknown dimensions of material and spiritual cultural heritage. Countless number of different types of historical documents are not available to the researchers for various reasons or access to them is associated with many diffculties. The "Family Tree" detected in the village of Sokeh, as environs of city Shirvan, Northern Khorasan, which is a unique manuscript scroll, appears to be among such documents. In an initial review of this pedigree chart, the names of a number of historical and religious places and fgures located in parts of the Great Khorasan were identifed. Hence, the fundamental question of this research is based on evaluating the dimensions of the relationship between the information contained with the historical sites and historical, religious and mystical fgures buried in parts of the areas mentioned. The main question that arises is whether the
    information contained in this pedigree chart in the forms of interest, including historical and geographical sites and cultural celebrities can be categorized or not? Due to lack of resources and information about places mentioned in the pedigree chart and lack of suffcient knowledge of the spiritual heritage, this document contains information that may lead to ambiguities unraveling and revealing of facts and identifying the nature and identity of historic and religious places, and in particular, the mausoleum buildings of the studied areas. Therefore, examining this family tree would include the genealogy of some religious and mystical characters of Khorasan and locating their burial site in the region, such as the recognition of the famous mystic "Khwaja Najmuddīn-e Kubrā", son of "Khwaja Kamal-ud-Din Kubra" and compliance his tomb with the building of "Khwaja Najmuddīn mausoleum", located in the village of Zirabad Jovin. The detection of range and location of historic towns and villages such as "Shadiyakh, Nishapur" and "Zirabad, Jovin" would be as other results of the research.

    Keywords: Manuscripts, Sokeh village pedigree chart, Historic sites, Historical fgures, Khorasan
  • Fateneh Danesh Yazdi* Pages 17-32

    Inscriptions are written documents which have been less changed, and are supposed as expressive documents. In addition to art and culture, there are historical documents among carved texts on inscriptions which have been less studied. Perhaps, there are lots of researches about the route, speeches, scientific and religious debates, etc, but there are some amazing points among the inscriptions found in Yazd which names some holy shrines known as Foothold, as well as the stone cutter›s name that had showed his love to Imam Reza. One of the inscriptions as an ornamenting part of Asten-e Quds Razavi museum is known as the first Imam›s grave stone. In this article, we are going to study as if the named inscription is the stone which had been built by aYazdi stone cutter.

    Keywords: Imam Reza (AS), inscriptions, sculptor, Yazd, Qdmgah
  • Mahmoud Ja’Fari Dahaghi* Pages 33-43

    Iran has experienced a variety of climatic and geographical changes from ancient times onwards. A noticeable part of the Iranian central plateau has been surrounded by three mount ranges of Alborz in the north, Zagros in the west and Taftān mountains in the east as well as extensive arid deserts. The last one which is one of the most infertile deserts in the world consists of Dasht-e Kavīr in the north and Dasht-e Lūt in the south. Existence of desert in Iran makes our land to be always threatened by drought. In such circumstances, creation of mythologies concerning rain-creating seems logical. Accordingly, such myths dates back to the antiquity when our land was faced with drought and climatic problems. From the other side, the contents of the Iranian mythology about water reveal that protection and monitoring of water were of paramount importance and the Iranians have had diverse rituals, celebrations and prayers in this regard. This article tries to re-identify some of these rituals and celebrations in terms of cultural researches as well as archeological excavations. Their valuable aspects should be investigated and assessed in order to use the results in protection and monitoring of its national reservoirs.

    Keywords: Rain, Deities, Dēvs, Tīštar, Celebration
  • Hassan Zolfaghari* Pages 45-71

    Folkloric poems of different regions of Iran constitute a rich cultural, lingual and literary treasure which has been provided by the inhabitants of those regions through thousands of years. Two of the aspects of this tremendous heritage are its lingual and literary aspects and related studies. This article tries to examine these lingual and literary aspects of the folkloric poems. In the lingual aspect, the following items have been studies in the folkloric poems: The simplicity of language, application of local terms and words, bombastic and obsolete words, non-Iranian words and application of world out of the current grammatical format. Besides, this paper attempts to show the literary aspects of the poems including the beat, quality of alignment and rhyme and their varities. Moreover, some literary features like pun, repetition, antagonism, anagram, simile, metaphor, stinger, paroemia, taxis, allusion, satire have been introduced and a number of examples have been provided as well.

  • Seyed Saeed-Reza Montazeri* Pages 73-92

    Cloud formation and rain production have been always of the important concerns in the Iranian plateau and have always occupied the minds of its inhabitants. The expression of this topic in the Pahlavi writings of the Parthian and Sassanian periods prove this claim. In this writings, the description of rain is mixure of myth, science and spiritual affairs. This article aims to find out the ancient Iranian ideas on cloud formation and rain production within the pahlavi writings –the Parthian and especially Sasanian periods- and compare them with the Greek philosophers’ opninons such as Aristotale as well as scientific literature belonging to the Islamic period. This paper tries to shed a light on an attitude of the ancient Iranians about natural sciences and geography and specificall

    Keywords: Rain, Denkard, Dādestān Denīg, Avecenna (Ibn-Sina), Pahlavi writings, Aristotle
  • Seyed Saeed-Reza Montazeri* Pages 93-105

    Cloud formation and rain production have been always of the important concerns in the Iranian plateau and have always occupied the minds of its inhabitants. The expression of this topic in the Pahlavi writings of the Parthian and Sassanian periods prove this claim. In this writings, the description of rain is mixure of myth, science and spiritual affairs. This article aims to find out the ancient Iranian ideas on cloud formation and rain production within the pahlavi writings –the Parthian and especially Sasanian periods- and compare them with the Greek philosophers’ opninons such as Aristotale as well as scientific literature belonging to the Islamic period. This paper tries to shed a light on an attitude of the ancient Iranians about natural sciences and geography and specifically on their opnions about cloud formation and rain production.

    Keywords: Rain, Denkard, Dādestān Denīg, Avecenna (Ibn-Sina), Pahlavi writings, Aristotle
  • Vida Naddaf* Pages 107-118

    As we know Sassanid kings have used the Titles such as «čihr az yazdān» means «The Race of God», «ēr» means «noble», and «Ērān ud Anērān» means «Iran and non Iran» in Inscriptions, Coins and Seals. The Titles Ērān and Anērān have been used by Sassanid kings(Ardaxšīr I, Šahpuhr I§ II, Narseh and Kirdīr the Priest of Priest of Sassanid period). What is clear that the concept of “Ērān” is also used in religious sense which is ended to political one and finally to a territory because Kirdīr explained the concept of Ērān and Anērān in his inscription. In fact disappearance of this title was due to the emergence of Kirdīr and his struggle in the structure and organization hierarchy of Zoroastrian Priest and the Sassanid Kings had gotten the mundane task and to became just as good Zoroastrian kings in Iran. Another reason of the gradual elimination of the Titles of Sassanid kings may be the defeat of Sassanid kings on the Romans and the loss of the territories where once was part of Iran and also the territories which called Anērān, that Sassanid kings ruled over them. They had to give these lands and lost the title Anērān.

    Keywords: Ērān, Anērān, Sassanid Inscriptions, Kirdīr