فهرست مطالب

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 8 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد توکلی*، بهلول علیجانی، رضا برنا، حسین محمدی صفحات 1-15
    تغییرات اقلیمی به طور مستقیم بخش کشاورزی را تحت تاثیر قرار می دهد و بی شک تشدید ناهنجاری های اقلیمی در آینده می تواند تامین نیاز غذایی بشر را تهدید کند؛ بنابراین بخش کشاورزی می تواند بیشترین تاثیر را از پدیده تغییر اقلیم بپذیرد؛ همچنین تغییر اقلیم سبب تشدید خشک سالی و اختلال در فعالیت های کشاورزی شود؛ لذا باید به نوعی با استفاده از ابزارهای مختلف موجود در حوزه مدیریت این اثر پیش بینی و یا شبیه سازی شود تا با توجه به آن بتوان برنامه ریزی ها و سیاست گذاری های لازم را در پیش گرفت تا درنهایت ضمن تامین امنیت غذایی مصرف کنندگان، رفاه حداکثری تولیدکنندگان نیز تامین شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی دیدگاه کشاورزان الیگودرز در استان لرستان درخصوص تغییر اقلیم و عوامل موثر بر آن صورت گرفته است. جامعه آماری نوشتار پیش رو کشاورزان شهرستان الیگودرز و تعداد نمونه انتخاب شده در منطقه 116 مورد براساس نمونه گیری تصادفی بود. از پرسش نامه به مثابه ابزار اصلی جمع آوری داده ها استفاده شد؛ افزون بر این، برای بررسی تغییرات آب وهوایی در منطقه، آمار سی ساله داده های هواشناسی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که بیش از 42% مردم با موضوع تغییر اقلیم از طریق رسانه ها و رادیو و تلویزیون آشنا شده اند و بیش از 60% پاسخگویان نسبت به موضوع تغییر اقلیم نگرش منفی دارند و در بیش از چهارده پرسش موجود در پرسش نامه این موضوع را تاکید کرده اند.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، الیگودرز، کشاورزی، نیاز غذایی، مدیریت
  • نورالدین رستمی*، بتول نوروزی، طاهره جعفری صفحات 17-27

    اطلاع از وضعیت تغییرات کاربری اراضی به منظور برنامه ریزی و مدیریت مناسب زمین ها در زمان حال و آینده مهم است. از میان روش های گوناگون مطالعه این تغییرات، استفاده از تصاویر ماهواره ای و فناوری های RS و GIS یکی از بهترین راهکارها برای ارزیابی و آشکارسازی این تغییرات است. پژوهش حاضر مطالعه ای کاربردی و میدانی با هدف بررسی روند تغییرات کاربری اراضی در سال های 1984، 2002 و 2007 برای حوضه آبخیز شهر ایلام است. به این منظور با استفاده از تصاویر ماهواره ای ETM و به کارگیری نرم افزار ENVI برای هر دوره هشت نوع کاربری تعریف شد و با استفاده از نرم افزار Arc GIS مساحت کاربری های مورد نظر مشخص شد. طبقه بندی های انجام شده به صورت طبقه بندی نظارت شده با ضریب کاپای 5/96%، 3/92% و 8/97% به ترتیب برای دوره های زمانی مورد بررسی است. نتایج نشان داد که میزان پوشش اراضی جنگلی در دوره های مورد بررسی دارای نوسان بوده که ازجمله علل کاهش آن می توان به استفاده از هیزم درختان جنگلی طی دوران جنگ تحمیلی برای پخت و پز و اهداف گرمایشی در اطراف شهر ایلام اشاره کرد که منجر به کاهش سطوح جنگلی شده است. افزایش سطوح جنگلی هم مربوط به جنگل کاری پس از دوران جنگ در اطراف شهر است؛ همچنین در بازه های زمانی یادشده کاربری باغ تغییرات محسوسی نداشته، در حالی که درصد مناطق مسکونی نسبت به سایر کاربری ها روند رو به رشدی داشته است که از علل آن می توان به افزایش جمعیت، توسعه شهری و صنعتی اشاره کرد. نتایج نوشتار پیش رو نشان داد که از تصاویر ماهواره ای می توان به خوبی در بررسی تغییرات پوشش گیاهی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، ایلام، تصاویر ماهواره ای ETM، GIS، RS
  • مرتضی اکبریان*، دیانا درتاج صفحات 29-37

    روند توسعه شهری در طی سال های اخیر سبب پیشروی نواحی سکونت گاهی به سمت مناطق خطر آفرین شده است. در این میان، شهرهایی که در مناطق کوهستانی قرار دارند، بیشتر با این مشکل مواجه شده اند. شهر بانه به مثابه یکی از شهرهای نواحی کوهستانی در غرب کشور، روند شتابان توسعه شهری دارد. با توجه به اهمیت موضوع، در نوشتار پیش رو به تعیین مناطق مستعد توسعه نواحی سکونت گاهی در شهر بانه پرداخته شده است. در پژوهش حاضر به منظور اهداف مورد نظر از هشت پارامتر لیتولوژی، فاصله از گسل، ارتفاع، شیب، جهت شیب، فاصله از رودخانه، کاربری اراضی و فاصله از راه ارتباطی استفاده شده است. پس از تهیه لایه های اطلاعاتی و فازی سازی آن ها، با استفاده از مدل AHP به هرکدام از آن ها وزن داده شده و سپس وزن به دست آمده بر روی لایه های اطلاعاتی اعمال شده است و درنهایت لایه های اطلاعاتی با استفاده از عملگر گامای فازی باهم تلفیق و ترکیب شده است و نقشه نهایی حاصل شده است. نقشه به دست آمده از تلفیق لایه های اطلاعاتی به پنج کلاس تناسب خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم تقسیم شده است. ارزیابی کلاس ها بیانگر این است که تنها حدود 30% از محدوده مورد مطالعه در کلاس های با تناسب زیاد و خیلی زیاد قرار دارد که بیانگر این است که شهر بانه به منظور اهداف توسعه شهری با محدودیت های زیادی روبه رو است.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، توسعه شهری، بانه
  • محمد اسکندری نوده*، احمد پوراحمد، مژگان خوشدلان صفحات 39-55

    امروزه گردشگری از بخش های مهم در فعالیت های اقتصادی به شمار آمده و همواره از دیدگاه های گوناگون مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر نیز به بررسی کارکرد گردشگری در ایجاد اشتغال در شهرستان های استان گیلان و تاثیر آن بر توسعه متوازن منطقه ای طی دو دوره زمانی 1385-1375 و 1390-1385 پرداخته است؛ روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و اطلاعات مورد نیاز با تکیه بر اطلاعات اسنادی، جمع آوری و برای تحلیل اثرات اشتغال زایی بخش گردشگری از «تعداد شاغلین فعالیت های مربوط به تامین جا و غذا» به مثابه جایگزین در این زمینه استفاده شده است. یافته های پژوهش با استفاده از مدل های تغییر مکان - سهم، ضریب مکانی و ضریب آنتروپی بیانگر آن است که طی این دوره های زمانی بخش گردشگری در استان دارای رشد اشتغال زایی مثبت بوده است؛ در حالی که توزیع آن در شهرستان های استان در دوره زمانی 1385-1375 در راستای توسعه متوازن منطقه ای و در دوره زمانی 1390-1385 در این راستا نبوده و به طور عمده به نفع شهرستان رشت بوده است. در دوره زمانی 1385-1375 شهرستان های آستارا، رشت، شفت و صومعه سرا و فومن در این بخش اقتصادی نسبت به استان دارای رشد کمتر و سایر شهرستان ها یعنی آستانه اشرفیه، بندر انزلی، تالش، رودبار و رودسر، لاهیجان و لنگرود دارای رشد بیشتر بوده اند؛ همچنین در بازه زمانی 1390-1385 به جز شهرستان های رشت، رودسر، لاهیجان و ماسال که رشد اقتصادی بیشتر نسبت به استان داشته اند، دوازده شهرستان دیگر یعنی آستارا، آستانه اشرفیه، املش، بندر انزلی، تالش، رضوانشهر، رودبار، سیاهکل، شفت، صومعه سرا، فومن، لنگرود در این خصوص دارای رشد منفی بوده اند؛ افزون بر این طی دوره اول شهرستان های فومن، آستانه اشرفیه و لنگرود و طی دوره دوم شهرستان های رشت، املش و لاهیجان موفق ترین عملکرد را در حوزه افزایش سهم اشتغال بخش گردشگری داشته اند.

    کلیدواژگان: گردشگری، اشتغال، توسعه متوازن منطقه ای، استان گیلان
  • سمیرا کوشکی*، احمد مزیدی صفحات 57-66

    یکی از مهم ترین اقدامات مورد نظر در پروژه های مدیریت سیلاب، بررسی میزان مشارکت زیرحوضه های مختلف یک حوضه آبخیز در تعیین مولفه های مختلف سیلاب خروجی از حوضه است. با توجه به نبود ایستگاه های هیدرومتری در محل خروجی تمام زیرحوضه ها، تحقق هدف یادشده نیازمند شبیه سازی فرایند بارش - رواناب در زیرحوضه ها از طریق مدل های هیدرولوژیکی است. در این مطالعه به منظور تعیین میزان سیلاب خروجی از هر زیرحوضه و بررسی میزان مشارکت آن در سیلاب خروجی از حوضه آبخیز خرم آباد در استان لرستان از مدل HEC-HMS استفاده شده است. بدین منظور پس از جمع آوری آمار بارش و سیلاب مربوط به ایستگاه های هواشناسی و هیدرومتری داخل و خارج حوضه و کنترل داده ها از پنج واقعه رگبار و سیلاب متناظر به منظور واسنجی و اعتبارسنجی مدل استفاده شد. با استفاده از اطلاعات وضعیت پوشش گیاهی، خاک و کاربری اراضی حوضه، نقشه CN حوضه در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی استخراج شد؛ سپس به منظور بررسی میزان مشارکت و اولویت بندی زیرحوضه ها، هایتوگراف بارش مربوط به دوره بازگشت های 2، 5، 10، 20، 50، 100 ساله به مدل وارد و با حذف متوالی زیرحوضه ها از جریان شبیه سازی، میزان تاثیر آن در دبی اوج و حجم سیلاب خروجی از حوضه مورد نظر تعیین شد. نتایج نشان داد که اولویت مشارکت در دبی اوج و حجم سیلاب خروجی حوضه به زیرحوضه پنج اختصاص دارد که به دلیل مساحت بیشتر این زیرحوضه است. برای دستیابی به ویژگی های سیلاب بدون تاثیر مساحت بیشترین دبی پیک مربوط به زیرحوضه چهار و در مورد حجم سیلاب اولویت به زیرحوضه دو اختصاص دارد. نتایج به دست آمده امکان تبیین سیاست های صحیح مدیریت سیلاب از طریق مدیریت زیرحوضه های بحرانی در منطقه مورد مطالعه را به خوبی فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: مدل سازی سیلاب، مدل HEC-HMS، حوضه آبریز خرم آباد، اولویت بندی زیرحوضه ها، رواناب
  • عطرین ابراهیمی*، امیرعلی عباس زاده، فاطمه نور الدین موسی، حمید گنجائیان، زهرا زنگنه تبار صفحات 67-76

    زمین لغزش ها به مثابه یکی از فرایندهای دامنه ای محسوب می شوند که نتیجه فرایندهای طبیعی و فعالیت های انسانی هستند. این فرایندها در زمره پرخسارت ترین مخاطرات طبیعی هستند که هم زمان با دست کاری بشر در سیستم های طبیعی در دهه های اخیر، شتاب فزاینده ای یافته اند. با توجه به اینکه شناسایی و بخش بندی نواحی مستعد لغزش و پهنه بندی خطر آن، گام مهمی در ارزیابی خطرهای محیطی به شمار می رود؛ در نوشتار پیش رو به ارزیابی وضعیت لغزش پذیری حوضه لاسم پرداخته شده است. در پژوهش حاضر ابتدا وضعیت ژیومورفولوژی، زمین شناسی و پارامترهای انسانی حوضه ارزیابی شده، سپس با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و نظر کارشناسان، لایه های مورد استفاده ارزش گذاری شده است. پس از به دست آوردن وزن لایه ها با مدل AHP، وزن های به دست آمده بر روی لایه ها اعمال شده و سپس لایه های اطلاعاتی با استفاده از مدل منطق فازی باهم تلفیق شده اند و نقشه نهایی حاصل شده است که به منظور تفکیک بهتر و ارزیابی آسان تر، حوضه مورد مطالعه ازنظر پتانسیل وقوع زمین لغزش در پنج کلاس قرار گرفته شده است. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که حدود 43% از وسعت کل حوضه (129 کیلومتر مربع) در منطقه با پتانسیل زیاد و خیلی زیاد وقوع زمین لغزش قرار دارد که این طبقات به طور عمده در نیمه جنوبی حوضه (به دلیل فراهم بودن بیشتر شرایط) قرار گرفته اند؛ همچنین نتایج نشان داد که در حوضه مورد مطالعه پتانسیل وقوع زمین لغزش ها به طور کلی از شمال به جنوب و از غرب به شرق افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: زمین لغزش، لاسم، AHP، منطق فازی
|
  • Mohammad Tavakoli *, Bohlol Alijani, Reza Borna, Hosain Mohammadi Pages 1-15
    Agricultural sector is directly affected by climate change, and certainly, the exacerbation of climate anomalies in the future, can threaten the supply of human food. Therefore, the agricultural sector can have the greatest impact on the phenomenon of climate change and also climate change will exacerbate drought and disrupt agricultural activity. Therefore, it is necessary to predict or simulate this effect using various available tools in the field of management, to ensure consumer food security and the maximum welfare of producers, with the necessary planning and policy making. The aim of present study was to investigate the viewpoint of farmers in Aligoudarz (Lorestan province) regarding climate change and the factors affecting it. For this purpose, a descriptive research method was used. The statistical population was Aligoudarz farmers and the sample size was 116, which were selected as random sampling. The questionnaire was used as the main tool for collecting data. Besides, the 30-year weather data were used to check climate change in the area. The results showed that more than 42% of the people have been familiar with the issue of climate change through the media including radio and television, and more than 60% of respondents have a negative attitude toward climate change. This topic was emphasized in more than 14 questions from the questionnaire.
    Keywords: Climate Change, Aligoudarz, Agriculture, Food Needs, Management
  • Norodin Rostami *, Batol Navrouzi, Taherh Jafari Pages 17-27

    Having suitable information about land use changes is very important in planning and management of lands. Therefore, among the various methods to study these changes, satellite images, RS and GIS technologies were selected to detect these changes. The purpose of this applied research with field study was to evaluate the land use changes in the years 1984, 2002 and 2007 for Ilam city watershed that had a wide land use changes during these periods. Therefore, using ETM satellite images and ENVI software, 8 different land uses were defined for each period and the area of each land use was calculated using ArcGIS software. Classification was made by supervised classification method with 96.5, 92.3 and 97.8% kappa coefficient respectively for the various studied periods. The results showed that during these periods the garden land use had no notable changes, while the unutilized lands had a growing trend rather than other land uses that could be because of the population growth, development of urban, industrial area and also erosion of fertilize lands. Also, the area of forest land use was changing during various periods, which one of the main reasons of decreases is the destruction of forest during Iraq's war for using woods in order to cook and be warm in cold seasons by people who settled in forests of Ilam's city neighborhood. The increase of the forest cover in the last period can also be related to new forest planting area in parks around and within the city by forest, range and watershed organization and also municipality. The results showed that satellite images can be a useful tools in study of land cover changes.

    Keywords: Land Use, ETM Satellite Images, GIS, RS, Ilam
  • Morteza Akbarian *, Dyana Dortaj Pages 29-37

    The trend of urban development has led to the emergence of areas facing residential areas in recent years. Meanwhile, cities in the mountainous areas are more likely to face this problem. Baneh is one of the cities of mountainous areas in the west of the country, which has a rapid development of urban development. Considering the importance of the issue, in this research, the areas that are prone to developing settlements in the city of Baneh have been investigated. In this research, in order to achieve the desired goals, eight lithology parameters, distance from fault, elevation, slope, direction, distance from the river, land use, and communication distance have been used. After providing information layers and fuzzing them, they are weighted by using the AHP model, and the resulting weight is then applied to the information layers and eventually the information layers are combined with the use of the fuzzy gamma operator; the final map is obtained. The resulting map combines information layers into five classes, which are very large, medium, low, and very much proportionate. The assessment of classes indicates that only about 30% of the study area is in very high proportion, indicating that Baneh City has many limitations for the purposes of urban development.

    Keywords: Geomorphology, Urban Development, Baneh
  • Mohammad Eskandari Noudeh *, Ahmad Pourahmad, Mghgan Khoshdelan Pages 39-55

    Tourism regional planning to prevent unbalanced development of tourism destinations is one of the important issues in development tourism industry in developing countries. For tourism regional planning, identification regions position relative to each other is necessary. The concept of development included balanced distribution in addition to growth in all directions. Employment that is the most important economic indicators for evaluating the balanced development in national and regional levels is the main economic benefits of tourism. This study has investigated employment changes in tourism sector and it’s impact on balanced regional development in Gilan province during two time periods 1996-2006 and 2006-2011. The research method is descriptive–analytical. Information needed has collected relying on documentary research. For analyze employment changes in tourism sector has used number of employees "activities related to provide accommodation and food" as an alternative in this field. Our findings by using shift-share analysis, LQ and entropy models indicates that during in this tow period employment in tourism sector has been positive growth in province. While it’s distribution in county province has been along balanced regional development on period 1996-2006 and hasn't been in this regard on period 2006-2011. In the first period, except the county of Astara, Rasht, Shaft and Sowmee- Sara and Fooman, other counties has been more growing than province in this part of the province's economy and on period 2006-2011, except the county of Rasht, Roudsar, Lahijan and Masal that has been more growing than province, 12 other county has been negative growth in this regard. Additionally, during the first period Fouman, Astaneye-Ashrafieh and Langeroud counties and during the second period Rasht, Amlash and Lahijan counties have been the most successful operation in the field of increasing the share of employment in tourism sector.

    Keywords: Tourism, Employment, Balanced Regional Development, Gilan Province
  • Samira Koshki *, Ahmad Mazidi Pages 57-66

    One of the most proceedings in flood management projects is the study participation rate of different sub-basins a drainage basin in determination of various component of the output flood of basin. Considering the lack of hydrometric stations in all sub-basin outlet, performance of these target requires the simulation of rainfall–runoff in sub-basins by hydrological models. In this research, the HEC – HMS rainfall-runoff model was used in order to determining the amount of output flood in each sub-basin and its participation rate in output flood of Khorramabad drainage basin in Lorestan province. For this purpose, after gathering rainfall and flood data from synoptic and hydrometric stations which were located inside and outside of the basin and checking of the data, 5 shower occurrences and simultaneity runoff for calibration and validation of model were used. CN map was extracted in ArcGIS by using the state information of vegetation cover, soil and land use of drainage basin. Rainfall hyetograph was the input of the model in different return period including 2, 5, 10, 20, 50, 100 years and then with sequential deletion of sub-basins from the simulation was determined its influence rate in peak discharge and flood outflow volume from the basin. The results showed that the priority of participation in peak discharge and flood volume was dedicated to sub-basin 5 because it is larger than other. To access the flood features without the effect of area, the highest discharge peak was for the sub-basins 4 and the priority for flood volume was dedicated to the 2 sub-basins. The results have provided the correct management of flood by the management of critical sub-basins in case study area.

    Keywords: Flood Modeling, HEC-HMS Model, Khorramabad Drainage Basin, Priority Sub-Basins, Runoff
  • Atrin Ebrahimi *, AmirAli Abbaszadeh, Fatemeh Noredin Mosa, Hamid Ganjaeian, Zahra Zangane Tabar Pages 67-76

    Landslides are considered as one of the domain processes that are the result of natural processes and human activities. These processes are among the most damaging natural hazards that have been accelerating as human manipulation of natural systems in recent decades. Considering that identification and segmentation of susceptible areas and risk zoning is an important step in assessing environmental hazards, this study evaluates the degradation status of the Lasm basin. In this research, the geomorphology, geology and human parameters of the basin have been evaluated first. Then, using the hierarchical analysis method (AHP) and the experts' opinion, the layers used are valued. After obtaining the weight of the layers by the AHP model, the weights obtained on the layers were applied and then the information layers were combined with the fuzzy logic model and a final map was obtained. The studied basin has been classified in 5 classes in terms of potential landslide in order to better distinguish and evaluate more easily. The results show that about 43% of the total area of the basin (about 129 km2) is located in the area with a high and very high potential for landslide, which is mainly located in the southern part of the basin (due to the availability of most conditions). Besides, the results showed potential occurrence of landslides in the studied basin is generally increased from north to south and from west to east.

    Keywords: Landslide, Lasm, AHP, Fuzzy logic