فهرست مطالب

نشریه توسعه پرستاری در سلامت
سال یازدهم شماره 30 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ندا فیاضی، زهرا مداح* صفحات 1-7
    زمینه و هدف

    پرستاران با توجه به ماهیت شغلی خویش با انواع تنیدگی ها در محیط کار روبرو هستند و به دلیل اینکه در شیفت های کاری صبح، عصر و شب، به طور نامنظم فعالیت می کنند، از جمله افرادی هستند که در معرض بی خوابی قرار دارند و الگوی نامنظم خواب و بیداری در پرستاران باعث کاهش کیفیت خواب، کم شدن طول مدت خواب و کاهش عملکرد شغلی می شود.  این مطالعه با هدف تعیین همبستگی کیفیت خواب و سلامت عمومی پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشکده علوم پزشکی ساوه طراحی شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی روی 200 پرستار شاغل انجام شد. جهت جمع آوری از سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) جهت بررسی کیفیت خواب پرستاران و پرسشنامه The Short Form (36) Health Survey (SF_36) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه  21  استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بررسی حاضر نشان داد ارتباط معنادار و معکوسی بین نمره کیفیت خواب و نمره کیفیت زندگی کل در شرکت کنندگان وجود دارد. بطوری که با کاهش کیفیت خواب پرستاران مورد مطالعه، کیفیت زندگی آنان نیز کاهش نشان میدهد. همچنین نتایج نشان داد بین کیفیت خواب پرستاران شیفت ثابت و در گردش اختلاف آماری معناداری وجود دارد (0.001P=)، به طوریکه پرستاران شیفت ثابت از کیفیت خواب بهتری برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد کاهش کیفیت خواب پرستاران می تواند کیفیت زندگی آنان را در ابعاد مختلف تحت تاثیر قرار دهد.

    کلیدواژگان: سلامت عمومی، کیفیت خواب، پرستار
  • مهران نقی بیرانوند*، سیده فاطمه موسوی صفحات 8-17
    مقدمه و هدف

    اخیرا مراقبت های تسکینی در رابطه با کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان اهمیت بیشتری یافته است و انجام مطالعاتی در این زمینه وجود دارد که عاملی تعیین کننده در کیفیت مطلوب زندگی برای بیمار و خانواده اش می باشد. هدف از انجام این مطالعه، مرور سیستماتیک تعیین تاثیر مراقبت های تسکینی بر کیفیت زندگی بیماران سرطانی می باشد.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری سیستماتیک کمی می باشد. در این مطالعه با بکارگیری کلیدواژه های مراقبت، تسکین، کیفیت زندگی، بیماران، سرطان، "Palliative"، "Sedative" ،"Care"، "Cancer"، ""Patient و "  Quality of Life" از سایت ها و بانک های اطلاعاتی معتبری چونSID PubMed, Science Direct,  و  Scopus در بازه زمانی 2000 تا 2016 استفاده  گردید. از میان بانک های اطلاعاتی و سایت های جستجو شده، 755 مقاله بدست آمد که از بین این مقالات در نهایت 26 مقاله استفاده شد.

    یافته ها

    ارایه مراقبت های تسکینی برای بیماران سرطانی در همه رده های سنی بمنظور ارایه مراقبت مددجو محور لازم است. در مطالعه حاضر موضوع مراقبت زودهنگام تسکینی و اینکه مراقبت تسکین دهنده باید در اسرع وقت آغاز شود تا حداکثر سود آن به بیماران و مراقبت دهنگان برسد، از اهمیت بسیاری برخودار بود.

    نتیجه گیری

    مراقبت های تسکینی منجر به تسریع بهبودی، کاهش مدت زمان بستری و کاهش هزینه های بیمارستانی و درمان خواهد شد. تاسیس و تقویت موسسات حمایت کننده ، فرهنگ سازی برای سازگاری با انواع مشکلات و ارایه مراقبت های تسکینی برای بیماران سرطانی ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مراقبت های تسکینی، بیماران سرطانی، کیفیت زندگی
  • رضا کریمی جوهنی*، سحر حسین زاده، فریدون کریمی جوهنی، مریم حمداللهی میاندوآب صفحات 18-28
    مقدمه

    هویت حرفه ای بازتابی از هویت فردی و هویت اجتماعی می باشد. هنگامی که ارزش ها، باورها و اعتقادات یک حرفه توسط اعضایش درونی سازی شده و اجتماعی شود، هویت حرفه ای شکل می گیرد. هدف این مطالعه پاسخ به این پرسش هاست که هویت حرفه ای پرستاری چیست و چگونه در پرستاران شکل می گیرد؟

     مواد و روش ها

    این مطالعه یک مطالعه مروری می باشد که با استفاده از کلید واژه های هویت حرفه ای، هویت پرستاری، شکل گیری هویت حرفه ای، مقالات پژوهشی و مروری فارسی و انگلیسی در حوزه های پرستاری و بهداشت، در پایگاه های اینترنتی CINAHL Science Direct, Ovid Scopus, SIDMagiran, Pubmed, و Google Scholar در دوره زمانی 16 ساله از سال 2000 تا سال 2017 بررسی گردیدند و در نهایت 25 مقاله فارسی و انگلیسی دربرگیرنده کلمات کلیدی فوق مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

     یافته ها

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که هم زمان با پیشرفت علم و دانش پرستاری و افزایش استقلال حرفه ای پرستاران، هویت حرفه ای پرستاری تقویت شده و تعهد کاری آن ها نسبت به سازمان و جامعه افزایش پیدا کرده است. نگاه و تصویر جامعه در ارتباط با حرفه پرستاری نسبت به گذشته تا حد زیادی تغییر کرده و مقبولیت بیشتری پیدا کرده است. همچنین حرفه پرستاری از طرف مسیولین سیستم بهداشتی مورد حمایت بیشتری قرار گرفته است .

    نتیجه گیری

    هویت حرفه ای پرستاران به مرور زمان و نسبت به گذشته در حال ترقی و پیشرفت می باشد و برای دستیابی به یک هویت حرفه ای مترقی، باید آموزش و پژوهش پرستاری در سطح دانشگاهی توسعه یابد.

    کلیدواژگان: هویت حرفه ای، هویت پرستاری، شکل گیری هویت حرفه ای
  • سیمین کاظمی* صفحات 29-45
    مقدمه

    یکی از چالش های اساسی در کنترل بیماری سل، قطع درمان سل است که تحت تاثیر عوامل مختلف، از جمله عوامل اجتماعی رخ می دهد. هدف این مطالعه، تعیین ویژگی های جمعیتی و عوامل اجتماعی موثر بر قطع درمان سل بر اساس مطالعات انجام شده در ده سال اخیر است.

    روش ها

    این مطالعه مروری با بررسی مطالعاتی که در پایگاه های اینترنتی PubMed, Scopus, Google scholar sid, و Magiran  در فاصله سالهای 2009 تا 2019 منتشر شده بودند، انجام شد. کلید واژه اصلی انگلیسی "interruption of Tuberculosis Treatment" و کلید واژه ی اصلی فارسی «قطع درمان سل» بود. از مجموع 575 مطالعه به دست آمده، نهایتا  56 مورد بر اساس ملاک های ورود و خروج، مناسب بودند و داده ها از آنها به دست آمد و از هر مطالعه ویژگی های جمعیتی و عوامل اجتماعی استخراج شدند.

    نتایج

    در مقالات مرور شده شایعترین ویژگی های جمعیت شناختی قطع درمان سل شامل جنس مذکر و بی سوادی، تحصیلات کم، درآمد پایین و بیکاری و عوامل اجتماعی موثر بر آن شامل مشکلات مرتبط با سیستم بهداشتی درمانی، اعتیاد، انگ و بدنامی، فقر و فقدان حمایت اجتماعی  بود.

    بحث و نتیجه گیری

    علاوه بر مشکلات سیستم بهداشتی درمانی آنچه مقابله با سل را دشوار می کند، زمینه اجتماعی به وجود آورنده آن  است که وقتی بدون تغییر بر جای خود باقی بماند،  تاثیر منفی اش را که تداوم بیماری و دشواری درمان بیماری است، اعمال می کند.

    کلیدواژگان: سل، قطع درمان، ویژگی های جمعیتی، عوامل اجتماعی
  • مهلا تجری، منیره مشهدی، گلبهار آخوندزاده*، حمید حجتی صفحات 46-56
    مقدمه

    آموزش از طریق سیستم یادآور پیامکی و تلگرام می تواند به عنوان راهی برای ارایه برنامه های آموزشی تبعیت از رژیم دارویی استفاده و به عنوان رویکرد جایگزینی نسبت به برنامه های آموزش فردی و گروهی در نظر گرفته شود. پژوهش حاضر  با هدف تعیین تاثیر آموزش سیستم یادآور پیامکی و تلگرام  بر تبعیت از رژیم دارویی نوجوانان مبتلا به دیابت نوع 1 انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت تجربی از نوع قبل و بعد، بر روی 68 نفر از نوجوانان 16-12 ساله مبتلا به دیابت نوع 1 شهر گرگان در سال 1397 انجام شد. نمونه گیری به صورت تخصیص تصادفی ساده در دو گروه آزمون(23 نفرپیامکی، 22 نفرتلگرامی) و گروه کنترل (23 نفر) انجام شد. گروه پیامکی و تلگرامی برنامه آموزشی مبتنی بر تبعیت از رژیم دارویی را طی مدت 12 هفته (هر هفته 3 پیام) دریافت نمودند. داده ها با استفاده از پرسشنامه دموگرافیک و مقیاس تبعیت از رژیم دارویی موریسکی(MMAS-8) جمع آوری و در نرم افزار SPSS V.21 وارد، سپس با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی آنالیز واریانس تکراری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین تبعیت از رژیم دارویی در گروه تلگرام (74/0=P)، پیامکی (56/0= P) و در گروه کنترل (45/0=P) اختلاف معنی داری را نشان نداد.

    بحث

    با توجه به نتایج بدست آمده، طراحی مداخلات آموزشی با تاکید بر افزایش آگاهی بیماران در جهت تبعیت از رژیم دارویی ضروری به نظر می رسد. لذا از یافته های این پژوهش می توان جهت آموزش به بیماران در کلینیک ها و مراکز درمانی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش، یاد آور پیامکی، آموزش تلگرام، تبعیت از رژیم دارویی، نوجوان، دیابت نوع2
  • شهره کلاگری، محبوبه بروجردی*، حسین رحمانی انارکی صفحات 57-67
    پیش زمینه و هدف

      بیماری های مزمن، با کهولت سن به طور معنی داری افزایش می یابد. بنابراین فعالیت های خودمراقبتی می تواند سالمند را به سمت حفظ سلامتی و افزایش شان سوق دهد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رفتارهای خودمراقبتی و شان ذاتی و ارتباط آن با برخی عوامل جمعیت شناختی و بالینی در سالمندان مبتلا به نارسایی مزمن قلبی انجام شد.

    مواد و روش ها

      این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 109 سالمند مبتلا به نارسایی مزمن قلبی مراجعه کننده به درمانگاه های قلب دانشگاه علوم پزشکی گلستان انجام شد. جمع آوری داده ها با فرم عوامل جمعیت شناختی و بالینی، پرسشنامه های استاندارد شان ذاتی و رفتار خودمراقبتی انجام شد. تحلیل داده ها با 18 - SPSS و آزمون های آماری میانگین، انحراف معیار، تی مستقل، من ویتنی، واریانس یک طرفه و کروسکال والیس در سطح معنی داری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

      نمره رفتار های خودمراقبتی2/52±22/4 (از 60-12) و شان ذاتی 9/89±121/44 (از 144-24) بود . متغیر سطح تحصیلات با هر دو رفتار های خود مراقبتی و شان تفاوت معنی دار داشت (030/0P=)، (040/0 P=)، در حالی که متغیرهای قومیت (001/0 P=)، وضعیت اشتغال (020/0P=) و نوع بیمه (009/0P=) فقط با شان تفاوت معنی دار آماری را نشان دادند. همچنین از بین عوامل بالینی متغیر شاخص توده بدنی  با  شان معنی دار شد(020/0P=)، در حالی که عوامل بالینی با  رفتار های خودمراقبتی تفاوت معنی دار نداشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر، نمره رفتارخودمراقبتی و شان ذاتی در سطح مطلوب بود. همچنین عوامل جمعیت شناختی بیشتر از متغیرهای بالینی با رفتار خود مراقبتی و شان ذاتی ارتباط را نشان دادند.

    کلیدواژگان: سالمند، نارسایی مزمن قلبی، رفتارهای خودمراقبتی، شان ذاتی
  • قاسم فروتن*، مرتضی بخشش، محمدرضا پالیزوان صفحات 68-79
    مقدمه

    تاثیر ویتامین E به عنوان یک ماده ی ضدتشنج بر روی عملکرد کانالهای پتاسیمی حساس به آدنوزین تری فسفات (ATP) که نقش واسطه ای آنها در بالابردن آستانه ی تشنج مورد توجه است در این تحقیق ارزیابی گردید.

    روش ها

    در این مطالعه تجربی36 سر موش نر بالغ نژاد ویستار (200-250gr) به طور تصادفی به شش گروه تقسیم بندی شدند. گروه کنترل برای ایجاد تشنج پنتیلن تترازول یا PTZ (60mg/kg) داخل صفاقی دریافت نموده و به سایر گروه ها نیم ساعت قبل از ایجاد تشنج با PTZ ویتامین E ، دیازوکساید و پنج هیدروکسی دکانوییک اسید(5HD) و یا ترکیب آنها بسته به نام گروه تزریق گردید.

    یافته ها

    آنالیز انووا یک طرفه نشان داد دو گروه تحت درمان با ویتامین E و دیازوکساید در مقایسه با گروه کنترل به صورت معنی داری در کنترل تشنج نقش داشتند. گروهی که هردو را به صورت توام دریافت نموده بود نیز در کنترل تشنج در مقایسه با گروه کنترل نقش داشت اما در مقایسه با گروه ویتامین E و گروه دیازوکساید تغییر معنی داری نشان نداد. مقایسه ی گروه های E,Diaz و E,5HD با گروه کنترل تغییر چشمگیری را در افزایش آستانه ی تشنج توسط ویتامین E چه در حضور مهارکننده و چه بازکننده ی کانال KATP نشان نداد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان میدهد که ویتامین E و دیازوکساید که در هر سه فاز S2L(Stage 2 latency) ، S5L(Stage 5 latency) و S5D(Stage 5 duration) نسبت به گروه کنترل تغییر زمان معنا داری ایجاد کرده بودند دارای تاثیر ضد تشنجی هستند، اما ارتباط مستقیم با کانالهای KATP را تایید نکرده است.

    کلیدواژگان: تشنج، ویتامین E، کانالهای پتاسیمی حساس به ATP، پنتیلن تترازول
|
  • Fayyazi N, Maddah Z* Pages 1-7
    Introduction

    Due to the nature of nursing practice, nurses face a variety of stressful situations in the workplace. They are at risk of insomnia since they work irregularly in the morning, evening and night shifts. The irregular sleep-wake pattern in nurses decreases their sleep quality and sleep duration, and also leads to their poor occupational performance. The present study was conducted to determine the correlation between sleep quality and general health of nurses affiliated to Saveh University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    The present descriptive study was conducted on 200 employed nurses. The data were collected through a questionnaire covering the participants’ demographic information, the Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI), and the Short Form Health Survey (SF-36). Finally, the collected data were analyzed through SPSS, version 21, software.

    Result

    The results indicated a significant inverse correlation between sleep quality and total life quality scores of the participants, so that their life quality decreased as the quality of their sleep decreased.  Moreover, the results showed a significant difference between sleep quality of nurses with a fixed shift schedule and those with rotating shifts (p=0.001), so that nurses working the same shift had higher sleep quality.

    Conclusion

    The results of this study signified that reduced sleep quality of nurses could affect different aspects of their life quality.

    Keywords: Sleep Quality, Quality of Life, Nurse
  • Mehran Naghibeiranvand*, Seyedeh Fatemeh Mousavi Pages 8-17
    Backgrand & Aim

    Recently, palliative care has become more important in relation to the quality of life of cancer patients, and there are studies that determine the optimal quality of life for the patient and his family. The aim of this study is to systematically review the Effect of palliative care on the quality of life of cancer patients.

    Methods

    In this systematic review, we used keywords such as "Palliative", "Sedative", "Care", "Cancer", "Patient" and "Quality of Life "in reputable sites and databases such as SID, PubMed, Science Direct and Scopus between 2000 and 2016. Among the databases and searched sites, 755 articles were obtained, which 26 of them were used.

    Finding

    Providing palliative care for cancer patients of all ages is necessary to provide  patient-centered care. In the present study, the early palliative care and the fact that palliative care should be started as soon as possible to maximize its benefits to patients and caregivers was reported  as important issue.

    Conclusion

    Palliative care will lead to  quick recovery, reduce the length of hospital stay, and reduce hospital and medical costs. It  isnecessary to establish and strengthen supportive institutions, to create a culture of adaptation to the various problems of  cancer patients, and to provide palliative care for  these patients.

    Keywords: Palliative care, Cancer patients, Quality of life
  • Reza Karimi johani*, Sahar Hosseinzade, Ferydoun Karimi Johani, Maryam Hamdollahi Miandoab Pages 18-28
    Background

    Professional identity is a reflection of personal and social identity. The professional identity is formed when the values and beliefs of a profession are internalized and socialized by its members. The aim of this study is to answer the following questions: what is the Nursing Professional Identity and how it is formed in nurses?

    Methods

    In this systematic review, the keywords such as Professional Identity, Nursing identity, Professional identity formation, were investigated through the scientific informational databases such as CINAHL, Science Direct, Ovid, Scopus, SID, Magiran, Pubmed, and Google Scholar from 2000 to 2017. Finally, 25 articles including keywords , which were both in Persian and English, were selected, reviewed and analyzed.

    Results

    By developing nursing science and knowledge and increasing nurses professional autonomy, their professional identity has neen promoted and their work commitment to the organization and community has been increased.Moreover, the community's view and attitude related to nursing profession has greatly changed and it has been more respected compared to the past.Plus, the nursing profession has been more supported by the health system administrators.

    Conclusion

    Nurses' professional identity over the time, has been developing. In order to achieve a progressive professional identity, nursing education and research are required to be developed in academic levels .

    Keywords: Professional Identity, Nursing identity, Professional identity formation
  • simin kazemi* Pages 29-45
    Background

    One of the main challenges in controlling tuberculosis is the interruption of tuberculosis treatment, which occurs under the influence of various factors including social ones. The aim of this study was to determine the demographic characteristics and social factors affecting the interruption of tuberculosis treatment based on studies conducted in the last ten years.

    Methods

    This study was carried out by reviewing studies published in Pub Med, Scopus, Google scholar, SID and Magiran from 2009 to 2019. The main English keywords were Interruption of Tuberculosis Treatment and their equivalent Persian translation was also used for searching Persian studies. From among 575 surveyed studies, a total of 56 were considered appropriate from which data were obtained. Demographic characteristics and social factors were extracted from each study.

    Results

    The most common demographic characteristics related to the interruption of tuberculosis treatment were being male, low educational level, unemployment and low income .The most common social factors affecting the interruption of tuberculosis treatment included problems associated with the health care system, addiction, stigma, poverty, and lack of social support.

    Conclusion

    Apart from the problems related to the health care system, what makes it difficult to control tuberculosis is the social context, which remains unchanged and has a negative effect on the persistence of the disease and the difficulty of treating it.

    Keywords: Tuberculosis, Interruption of Treatment, Social Characteristics, Social Factors
  • Mahla Tajare, Monireh Mashhadi, Golbahar Akhoundzadeh*, Hamid Hojjati Pages 46-56
    Introduction and Objective

    education via SMS and telegram reminder system can be used as a way of providing medication adherence education programs and can be considered as an alternative approach to individual and group education programs. The purpose of this study was to determine the effect of SMS and telegram reminder education on adherence to medication regimen in teenager with Type 1 Diabetes.

    Materials and Methods

    This study was an experimental before and after type study which performed on 68 teenagers 12-16 years with type 1 diabetes in Gorgan, Iran. Samples were randomly divided into two groups of experimental (n = 23 SMS , n = 22 telegram) and control (n = 22). The SMS and Telegram groups received a 12-week medication adherence education program (3 messages per week). Data were collected using demographic questionnaire and medication regimen scale and using SPSS V.21 software, were analyzed by descriptive and inferential statistical tests.

    Results

    The results showed that the mean adherence to the medication regimen showed no significantly different among the telegram (P = 0.74), SMS (P = 0.56) and control (P = 0.45) groups.

    Discussion and Conclusion

    According to the results, designing educational interventions with an emphasis on increasing patientschr('39') awareness of drug adherence to drug regimen seems necessary. Therefore, the findings of this study can be used to educate patients in clinics and health centers.

    Keywords: Education, Medication adherence, Type 1 diabetes, Teenagers, SMS reminder, Telegram reminder
  • Kolagari SH, Brojerdi M*, Rahmani Anaraki H Pages 57-67
    Background & Aims

    Chronic diseases increase significantly with age. Therefore, self-care activities can lead the elderly to maintain health and increase dignity. The aim of this study was to determine self-care behaviors and intrinsic dignity and its relationship with some demographic and clinical factors in the elderly with chronic heart failure.

    Material & Methods

     This descriptive-analytical study was performed on 109 elderly patients with chronic heart failure referred to heart clinics of Golestan University of Medical Sciences. Data were collected in the form of demographic and clinical factors, standard questionnaires of intrinsic dignity and self-care behavior. Data were analyzed by SPSS - 18 and statistical tests of mean, standard deviation, independent t - test, Mann - Whitney, one - way variance and Kruskal - Wallis at a significance level of 0.05.

    Results

    The mean score of self-care behaviors was 22.4±2.52 (from 12-60) and inherent dignity was 121.44±9.89 (from 24-144) Education level had a significant difference with both self-care and dignity behaviors (P = 0.030), (P = 0.040), while ethnicity (P = 0.001), employment status (P = 0.020), Type of insurance (P = 0.009) showed only statistically significant difference with dignity. The among of clinical factors, only body mass index showed a statistically significant difference (P = 0.020), However, clinical factors did not differ significantly with self-care behaviors.

    Conclusions

    In the present study, the score of self-care behavior and intrinsic dignity was at the desired level. Also, demographic factors showed more correlation with self-care behavior and innate dignity than clinical variables.

    Keywords: Elder, Chronic Heart Failure, Self - care behaviors, Inherent dignity
  • ghasem forutan, morteza bakhshesh*, mohammad reza palizvan Pages 68-79
    Introduction

    In this study the role of vitamin E and KATP channels and corelation between them has been evaluated on acute induced chemical convulsion by PTZ in rats.

    Method & Material

    36 male wistar rats were divided into six groups with six rats. In control group, animals experienced convulsion by PTZ (60 mg/kg, i.p. injection, in acute model). Rats in other groups were injected by vitamin E (E group), Diazoxide (Diazoxide group), 5-Hydroxy Decanoic Acid (5HD group), and binary compound of this drugs (E,Diaz and E,5HD groups) half hours before seizuring. Seizure parameters including time of stage 2 , time of stage 5 , duration of stage 5 and finally seizure stage has been measured after interference of drug 30 minute prior to PTZ injection in different groups.

    Results

    in every three stages of convulsion in two groups treating by vitamin E and Diazoxide has been increased significantly comparing to control group. There were no significant change in all stages comparing to control group and the group which has taken both E,Diaz and E,5HD groups shown no significant change in favor of seizure control by E vitamin in presence of blockers or openers of KATP channels.

    Conclusion

    This study indicates effective vitamin E and Diazoxide role by individual in control of seizure but rejected this vitamin direct relationship with KATP channel and also reject vitamin E cooperative role and KATP channels in acute seizure control that show synergist effect for them.

    Keywords: Pentylenetetrazole, KATP channels, Vitamin E, Seizure, Diazoxide