فهرست مطالب

زمین شناسی کاربردی پیشرفته - سال دهم شماره 36 (تابستان 1399)

نشریه زمین شناسی کاربردی پیشرفته
سال دهم شماره 36 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا احمدی* صفحات 121-136
    در پژوهش حاضر طبقه بندی اولیه کانسار اره گیجه رباط خمین توسط روش ماشین بردار پشتیبان انجام شد. برای این منظور از 548 داده چندمتغیره شامل ‏‏337 داده ژیوفیزیکی ‏Ip‏ و ‏Rs، 211 داده نوع‎ ‎سنگ و عیارسنجی مجموع سرب و روی نمونه‎ ‎های دستی، ترانشه ها و چاهک ها، سه متغیر ‏Ip، ‏Rs‏ و ‏نوع سنگ به عنوان متغیرهای پیش بین و عیار مجموع سرب و روی، به عنوان متغیر هدف انتخاب شد. سپس طبقه بندی توده کانسار براساس سه عیار حد ‏مجموع سرب و روی 5/1، 2 و 3 درصد، به دو طبقه بی هنجاری و زمینه صورت گرفت. در ادامه در موقعیت های شناخته شده به عنوان بی هنجاری، گمانه های ‏اکتشافی بطور پراکنده در سطح محدوده، حفاری شد. در مرحله بعد طراحی شبکه اکتشاف تفصیلی با دو روش آمار کلاسیک و زمین آماری انجام شد که با ‏روش تحلیلی شبکه مستطیلی به ابعاد 35×36 متر به دست آمد. بکارگیری روش زمین آماری داده های عیارسنجی مجموع سرب و روی گمانه ها با نرم افزار ‏SGeMS، شبکه اکتشاف مربعی شکلی به ابعاد 55×55 متر را نتیجه داد. براساس نتایج پژوهش، در مرحله بعد حفر کارهای اکتشافی نیمه عمیق در موقعیت ‏گره های شبکه اکتشافی طراحی شده با روش زمین آماری به واسطه دقت بیشتر این روش، پیشنهاد می شود.‏
    کلیدواژگان: کانسار سرب و روی رباط خمین، ماشین بردار پشتیبان ‏‎(SVM)‎، طراحی شبکه اکتشاف، روش کلاسیک، روش زمین آماری
  • امین جمشیدی*، رسول یازرلو، امین مجیدی حسن آبادی، امین محمودی مقدم صفحات 137-153
    در این پژوهش به منظور بهسازی خاک لس سیلتی، از ماده تثبیت کننده آهک و الیاف مسلح کننده شیشه استفاده شده است. بدین منظور خاک لس سیلتی از منطقه ای در شهرستان گنبد کاووس در استان گلستان نمونه برداری شده و به آزمایشگاه مکانیک خاک انتقال داده شده است. سپس به منظور مقایسه بین تثبیت و تسلیح خاک، تاثیر آهک و الیاف شیشه هریک به تنهایی و نیز بصورت همزمان بر خصوصیات ژیوتکنیکی خاک لس سیلتی مورد بررسی شامل تراکم (وزن مخصوص خشک و رطوبت بهینه)، مقاومت فشاری محصور نشده و مقاومت برشی (چسبندگی و زاویه اصطکاک داخلی) بررسی شده است. درصدهای اختلاط درنظر گرفته شده برای آهک عبارتست از (0%، 4% و 8% وزن خشک خاک) و الیاف شیشه (0%، 3/0%، 6/0%، 9/0%، 2/1%، 5/1% و 2% وزن خشک خاک). تاثیر درصد اختلاط و دوره های عمل آوری (1، 7 و 28 روزه) مختلف برروی رفتار تراکمی، مقاومت فشاری محصور نشده و مقاومت برشی نمونه ها مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج آزمایش تراکم نشان داد وقتی خاک به تنهایی با آهک مخلوط می شود، درصد رطوبت بهینه افزایش و حداکثر وزن مخصوص خشک کاهش می یابد. همچنین  زمانی که خاک به تنهایی با الیاف شیشه مخلوط می شود، درصد رطوبت بهینه افزایش می یابد درحالیکه حداکثر وزن مخصوص خشک همواره کاهش می یابد که نشان دهنده این است که الیاف تراکم پذیری خاک را کاهش داده است. نتایج آزمایش های مقاومت فشاری محصور نشده نشان داد که اضافه کردن الیاف شیشه به خاک تثبیت شده با آهک، باعث افزایش چشمگیری در مقاومت نمونه ها شده است. نتایج آزمایش برش مستقیم نشان داد که مخلوط کردن خاک با آهک و الیاف شیشه، باعث افزایش مقاومت برشی، چسبندگی و زاویه اصطکاک داخلی می شود. با انجام آزمایش های مقاومت فشاری محصور نشده و آزمایش برش مستقیم مشاهده شد که درصد الیافی وجود دارد که پس از آن با افزایش بیشتر الیاف از مقاومت خاک کاسته می شود. این مقدار الیاف در اکثر آزمایش ها بین 9/0% تا 2/1% بدست آمده است.
    کلیدواژگان: لس سیلتی، آهک، الیاف شیشه، خصوصیات ژئوتکنیکی، بهسازی
  • زهرا بنیادی*، احسان دریانورد صفحات 154-166
    در این مطالعه عملکرد تکنیک های مختلف پردازش طیفی بر روی داده های سنجنده استر و لندست-8 OLI مربوط به محدوده معدنی شهرک واقع در 60 کیلومتری شمال شهرستان بیجار در استان کردستان مورد مقایسه قرار گرفته است. نسبت های باندی و ترکیب های رنگی کاذب متعددی تهیه شدند تا مشخص شود کدام یک برای بارزسازی رخداد آهن، مجموعه کلریت-اپیدوت و دگرسانی رسی کارآیی بهتری دارند. تبدیل های طیفی آنالیز مولفه های اصلی (PCA)، آنالیز مولفه های مستقل (ICA) و کسر کمترین نویز (MNF) نیز بر روی باندهای تصاویر استر و OLI اعمال شدند. تصاویر به دست آمده نشان می دهند که تصویر OLI در روش PCA بهتر از تصویر استر قادر به بارزسازی کانه زایی آهن و دگرسانی رسی است. در تکنیک ICA تصویر OLI جزییات بیشتری را آشکار می سازد، به گونه ای که ترکیب رنگی IC3, IC2, IC1 علاوه بر بارزسازی پدیده های فوق، پتانسیل بالایی در تهیه نقشه لیتولوژیکی نیز دارد. در تبدیل MNF نیز تصویر OLI عملکرد بهتری نسبت به تصویر استر دارد. از میان سه تبدیل به کار رفته، ICA و سپس MNF کارایی بهتری نسبت به PCA در تصویر OLI داشتند.
    کلیدواژگان: استر، لندست 8-OLI، کانه زایی آهن، دگرسانی، شهرک
  • لیلا شیخی، گیتی فرقانی تهرانی* صفحات 167-179
    هدف این تحقیق، بررسی ریسک سلامتی عناصر سمی در خاک های کشاورزی دشت الشتر می باشد. میانگین غلظت کادمیم، آرسنیک، آنتیموان، روی، نیکل، آهن، منگنز، کروم، نقره، کبالت، توریم، اورانیم در نمونه ها، از غلظت متناظر آنها در خاک های جهانی میانگین بالاتر است. محاسبه ضرایب ژیوشیمیایی نشان دهنده آلودگی قابل توجه نمونه ها به نقره، آنتیموان، آرسنیک و نیکل است. ارزیابی ریسک سلامتی نشان می دهد که مقدار ضریب ریسک آرسنیک از طریق مسیر بلع برای خردسالان بالاتر از یک می باشد، که نشانگر احتمال رخداد اثرات نامطلوب غیرسرطانی مرتبط با آرسنیک برای خردسالان در منطقه است. برای عنصر آرسنیک، ریسک سرطانزایی در کودکان و بزرگسالان از طریق مسیر بلع وجود دارد. عنصر کروم، از طریق مسیر تماس پوستی برای خردسالان و از طریق مسیر بلع برای بزرگسالان و خردسالان دارای ریسک سرطانزایی است. دریافت عنصر نیکل از طریق بلع برای بزرگسالان و از طریق تماس پوستی برای خردسالان با ریسک سرطان زایی همراه است. کادمیم از طریق بلع برای خردسالان دارای ریسک سرطانزایی است. بر اساس نتایج به دست آمده، فعالیت کشاورزی، تاثیر قابل توجهی در تجمع آرسنیک، کروم، نیکل و آنتیموان در خاک های دشت الشتر داشته است و با توجه به خطرات احتمالی تجمع این عناصر برای سلامت جامعه انسانی، مدیریت کشاورزی در این منطقه ضروری است.
    کلیدواژگان: عناصر، سمی، خطر، خاک، الشتر
  • بابک سامانی*، عباس چرچی، شیما ناظمی صفحات 180-192

    برای تشخیص و ارزیابی فعالیت های تکتونیکی گسل آغاجاری، شاخص های مورفوتکتونیکی پیچ وخم پیشانی کوهستا ن (Smf)، شکل حوضه (Bs) نسبت پهنای کف دره به ارتفاع دره (Vf)، و گرادیان-طول رودخانه (SL) محاسبه گردید. مقدار شاخصSmf از 007/1 در مناطق بسیار فعال تا 58/1 در مناطق با فعالیت متوسط تکتونیکی متغیر می باشد. مقدار شاخص Bs از 83/7 در مناطق بسیارفعال منطقه تا مقدار 18/1 در مناطق با فعالیت تکتونیکی کم متغیر می باشد. مقدار شاخص Vfاز 21/0 در مناطق فعال با دره های V شکل تا 29/5 در مناطق غیرفعال با دره های U مانند تغییر می کند. شاخص SL از 58/1414 در مناطق بسیارفعال منطقه تا مقدار 14/385 در مناطق با فعالیت تکتونیکی کم متغیر است. با استفاده از تکنیک های سنجش از دور و روی هم اندازی (overlay) لایه های اطلاعاتی Smf، Bs ، Vf و SL منطقه به سه ناحیه تکتونیکی رده بندی شد و نقشه پهنه بندی تکتونیک فعال بصورت کمی برای منطقه تهیه گردید. در این نقشه رده های 1 تا 3 به ترتیب نشانگر بیشترین تا کمترین فعالیت های تکتونیکی میباشند. نتایج نشان میدهد که گسل آغاجاری در بخش های مرکزی و جنوب شرقی به جز چند محدوده کوچک دارای فعالیت با رده تکتونیکی متوسط بوده و در بخش های شمال غربی دارای فعالیت با رده تکتونیکی پایین میباشد.

    کلیدواژگان: گسل آغاجاری، فروافتادگی دزفول، نو زمین ساخت، تکتونیک جنبا، شاخص های مورفوتکتونیکی
  • ایرج مغفوری مقدم*، محمدحسین آدابی، علیرضا چگینی، مسعود لطف پور صفحات 193-207

    در مقطع شمال البرز مرکزی ، سازند روته با ضخامت 642 متر متشکل از سنگ آهک، سنگ آهک دولومیتی و شیل به طور ناپیوسته بر روی سازند درود و زیر سازند نسن قرار می گیرد. بر پایه مطالعات پتروگرافی 200 مقطع نازک، 18 ریز رخساره کربناته و یک رخساره آواری در قالب 4 کمربند رخساره ای پهنه جزر و مدی، کولاب، پشته های ماسه ای زیر آبی و دریای باز در این سازند شناسایی و تفکیک شده است. محیط رسوبی سنگ های پرمین میانی و پسین در ناحیه البرز شباهت فراوانی با محیط های کربناته عهد حاضر همانند خلیج فارس دارند. این نهشته ها در محیط های کم عمق در پلت فرم های حاشیه قاره ای تشکیل شده اند. محیط رسوبی سازند روته یک رمپ هموکلینال تشخیص داده شده است. مطالعات چینه نگاری سکانسی بر اساس تعیین دقیق محیط های رسوبی و بررسی های صحرایی صورت گرفته است. بر این اساس یک سکانس رده سوم به سن مورگابین پسین، سه سکانس رده سوم به سن میدین پیشین، میانی و پسین و دو سکانس رده سوم به سن جولفین پیشین و پسین تعیین شده است.

    کلیدواژگان: چینه نگاری سکانسی، رمپ هموکلینال، سازند روته، محیط رسوبی، پلت فرم حاشیه قاره
  • بهرام علیزاده*، امیرعباس جهانگرد، مجید علیپور، احمدرضا گندمی ثانی صفحات 208-223

    در بخش جنوبی فروافتادگی دزفول، وجود ساختارهای نفتی متعدد و مخازن هیدروکربنی در افق های مختلف در مجاورت ساختارهای فاقد ‏هیدروکربن نشان دهنده پیچیدگی ساختاری و فرآیندهای زایش، مهاجرت و به تله افتادگی هیدروکربن در این ناحیه است. بر همین اساس به منظور ‏تبیین ارتباط ژنتیکی بین خانواده های نفتی و روشن تر ساختن وضعیت سیستم های نفتی فعال در منطقه، با بکارگیری روش های ژیوشیمیایی، ‏ارتباط بین نفت های مخازن ژوراسیک با مخازن کرتاسه-ترشیری مورد بررسی قرار گرفت. ویژگی های کلی نفت و اثرانگشت های نفتی، وجود دو ‏خانواده نفتی مجزا در مخازن آسماری-سروک و مخازن گروه خامی در منطقه مورد مطالعه را محتمل جلوه می دهد. تمایزات بیومارکری وابسته به ‏منشاء و بلوغ به خوبی سنگ های منشاء متفاوتی را برای نفت های موجود پیشنهاد می کنند. نفت مخازن آسماری-سروک دارای بلوغی در محدوده ‏اواسط پنجره نفتی هستند و هیدروکربن آن ها از منشاء یکسان و از نوع کربناته-مارنی با مشارکت مواد آلی دریایی-تخریبی مشتق شده است. شرایط ‏رسوبگذاری سنگ منشاء این گروه عمدتا احیایی تا نیمه احیایی بوده است. خانواده نفتی گروه خامی از سنگ منشاء قدیمی تر به سن کرتاسه زیرین ‏و در شرایط رسوبگذاری نیمه اکسیدی-نیمه احیایی و با غلبه مواد آلی با منشاء تخریبی زایش یافته است. بلوغ سنگ منشاء این گروه از نفت ها در ‏محدوده پیک زایش هیدروکربن قرار دارد.‏

    کلیدواژگان: فروافتادگی دزفول جنوبی، مخازن نفتی آسماری، بنگستان و خامی، خانواده نفتی، ژئوشیمی نفت
  • حمیده نوروزپور* صفحات 224-234

    ک برش چینه شناسی به ضخامت 155 متر به جهت تعیین ویژگی های بیوزوناسیونی و پالیواکولوژیکی نهشته های قم در جنوب باختری استان زنجان، ناحیه ساختاری ایران مرکزی انتخاب شده است. بررسی های صحرایی نشان می دهد سازند قم از سنگ آهک های کرم تا قهوه ای رنگ نازک تا ضخیم لایه، سنگ آهک ماسه ای، تناوب شیل و مارن سبز، سنگ آهک ریفی- مرجانی و تناوب مارن سبز و آهک آرژیلیتی تشکیل شده است. براساس مطالعات دیرینه شناسی، در مجموع تعداد 24 جنس و 18گونه شامل 17 جنس و 9 گونه از فرامینیفرای بنتیک و 7 جنس و 9 گونه از فرامینیفرای پلانکتونیک شناسایی شده است که بر مبنای گسترش چینه شناسی فرامینیفرا، یک بیوزون تجمعی به نام Borelis melocurdica- Borelis melomeloAssemblage zone به سن بوردیگالین (میوسن پیشین) با قطعیت برای سازند قم تشخیص داده شده است و 5 متر قاعده ای نهشته های قم منطبق بر روی سنگهای ولکانیکی به سن احتمالی آکیتانین در نظر گرفته شده است. بررسی شواهد پالیواوکولوژیکی از جمله فراوانی اجتماعات فسیلی، مورفوتایپ ها، نوع دیواره فرامینیفرای بنتیک و پلانکتونیک و حضور فراوان مرجان های ریف ساز با همزیستی جلبک ها، دریای قم دارای شوری نرمال و درجه حرارت نیمه گرم تا گرم داشته است. همچنین تغییرات نور در دریای قم عمدتا در محدوده های مزوفوتیک- الیگوفوتیک و آفوتیک بوده است. براساس عمق زیست دیرینه آلوکم ها، رسوبگذاری سازند قم احتمالا در یک شلف کربناته در محیط های لاگون، سد تا بخش های عمیق دریای باز اتفاق افتاده است.

    کلیدواژگان: سازند قم، بیواستراتیگرافی، پالئواکولوژی، میوسن، بوردیگالین
  • قدرت الله رستمی پایدار*، منصور عادل پور صفحات 235-251

    کانسار آهن-مس درب بهشت در زیرپهنه دهج- ساردوییه از کمان ماگمایی ارومیه-دختر در ناحیه کرمان واقع شده است. سنگ های میزبان کانسار درب بهشت به سن ایوسن، شامل تناوبی از گدازه ها (آندزیت، تراکی آندریت، تراکی آندزیت-بازالت و بازالت) و مواد آذرآواری (انواع توف وآگلومرا) هستند. این سنگ ها، بر اساس داده های زمین شیمیایی عناصر اصلی، کمیاب و عناصر نادر خاکی (REE)، شباهت زیادی به گدازه های کالک آلکالن دارند. تمامی نمونه ها دارای ماهیت متاآلومین تا پرآلومین هستند. غنی شدگی عناصر لیتوفیل با شعاع یونی بالا (LILE) (Rb, Sr, K, U, Th، Pb و Ba) و LREE نسبت به عناصر با میدان پایداری بالا (HFSE) (Zr، Y، Ti و Nb) و HREE و نسبت های بالای K2O/Rb  وFeO/MgO  نشان دهنده پیدایش این سنگ های آذرین در پهنه زمین ساختی وابسته به فرورانش حاشیه فعال قاره ای است. سنگ های آتشفشانی منطقه درب بهشت تحت تاثیر محلول های گرمابی قرار گرفته و دگرسان شده اند، دگرسانی اسکارنی، اپیدوتی و سیلیسی مهمترین نوع دگرسانی می باشند. کانی سازی آهن و مس در اثر عملکرد سیالات گرمابی که در امتداد گسل ها در حرکت بوده ایجاد شده است. ساخت و بافت ماده معدنی به صورت پرکننده فضای خالی، دانه پراکنده، رگه-رگچه ای و جانشینی است. محیط زمین ساختی کانسار درب بهشت با توجه به بررسی های زمین شیمیایی صورت گرفته یک محیط کششی است که همزمان با رخداد فرورانش در پشت کمان زیرپهنه دهج-ساردوییه تشکیل شده است. دو فاز مهم برای رخداد کانه زایی در این کانسار قابل جدایش است. فاز اول شامل فرآیندهایی است که سبب تشکیل مگنتیت در سنگ های آتشفشانی و آذرآواری شده و فاز دوم مربوط به ورود سیالات احیایی است که کانه زایی مس را به وجود آورده است.

    کلیدواژگان: زمین شیمی، کانی شناسی، آهن- مس، درب بهشت، کرمان
  • عطا الله ندیری*، زینب عبداللهی، اسفندیار عباس نوین پور، زهرا صدقی، سینا صادق فام صفحات 252-270

    زیرحوضه اهر یکی از مناطق فعال در زمینه کشاورزی و دامپروری است که توسعه فعالیت های کشاورزی و دامی در این منطقه، موجب استفاده مازاد از کودهای شیمیایی و حیوانی گردیده است. همچنین به د لیل وجود معدن مس مزرعه در بخش شمالی منطقه و نزدیکی انباشت مواد باطله معدن و امکان نفوذ مواد شیمیایی به اراضی کشاورزی، احتمال انتقال آلاینده ها و آلوده شدن اراضی دشت اهر وجود دارد. لذا در این پژوهش، آسیب پذیری منابع آب زیرزمینی زیرحوضه اهر مورد بررسی قرار گرفته است تا با شناسایی مناطق آسیب پذیرتر از آلوده شدن بیش تر این منابع جلوگیری گردد. در جهت دستیابی به این مهم، از سه چهارچوب عملی DRASTIC، SINTACS و GODS  استفاده شد. در ادامه برای بهره مندی همزمان از مزایای هر سه چهارچوب، دو روش ترکیب غیرنظارت شده و نظارت شده به کار گرفته شد و همچنین برای صحت سنجی نتایج به دست آمده، از داده های غلظت نیترات و ضریب همبستگی آن با شاخص آسیب پذیری استفاده شد. نتایج گویاست که ترکیب نظارت شده (مدل ANN) با داشتن بالاترین r و بیشترین ضریب همبستگی (CI) نسبت به روش و چهارچوب های مورد استفاده کارایی بهتری داشته که نشان از برتری روش ترکیب نظارت شده در مقایسه با روش میانگین گیری وزنی (غیر نظارت شده) است.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری، زیرحوضه اهر، روش ترکیبی، شبکه عصبی مصنوعی(ANN)، چهارچوب عملی
  • رضا علی پور*، لیلی ایزدی کیان، پیمان تومک، سحر قمریان صفحات 271-283
    کانسار سنگ آهن اختاچی در باختر همدان و در پهنه دگرگونی سنندج - سیرجان واقع شده است. به منظورارتباط کانه زایی با زمین ساخت و نقش عناصر ساختاری در تمرکز ماده معدنی در این کانسار از مطالعات صحرایی، روش مغناطیس سنجی و دورسنجی استفاده شده است. بر این اساس با استفاده از مطالعه تصاویر ماهواره ای با قدرت تفکیک مکانی بالا دو دسته ساختار خطی با امتداد NE-SW و NW-SE، در محدوده مورد مطالعه شناسایی گردید. سپس یک شبکه برداشت جهت مطالعات مغناطیس سنجی انتخاب و نقشه های شدت میدان مغناطیسی کل، میدان باقیمانده، مشتقات قایم میدان مغناطیسی، گسترش به بالا در ارتفاعات مختلف، برگردان به قطب برای محدوده مورد مطالعه ترسیم گردید. با طراحی تعدادی پروفیل بر روی آنومالی ها و مدل سازی معکوس، ابعاد و امتداد محدوده های سنگ آهن و روند کانی زایی به صورت خطی با امتداد NW-SE مشخص شده است. باتوجه به روندهای خطی کانی سازی در مطالعات مغناطیس سنجی، به نظر می رسد که کانی سازی بیشتر در راستای شکستگی های موجود در منطقه شکل گرفته است. در واقع با شناسایی گسل های منطقه مورد مطالعه و به نقشه درآوردن نقاط پرعیار آهن این نتیجه حاصل گردید که تمامی نقاط پرعیار آهن در پهنه های گسلی کانسار متمرکز و امتداد ذخایر سنگ آهن با گسل های فرعی دارای امتداد NW-SE کاملا مطابقت دارند.
    کلیدواژگان: آنالیز ساختاری، دورسنجی، مغناطیس سنجی، کانسار اختاچی، همدان
  • ابراهیم غلامی*، علی اکبر صبا، علی یساقی، محمد مهدی خطیب، حاجی کریمی صفحات 284-293

    چشمه دیمه به عنوان سرچشمه اصلی رودخانه زاینده رود با آبدهی حدود 2.5 متر مکعب بر ثانیه از تاقدیس زراب واقع در استان چهارمحال و بختیاری، شهرستان چلگرد خارج می شود. به دلیل اهمیت این چشمه به لحاظ تامین آب شرب جمعیت کثیری از سا کنان پایین دست، به منظور تعیین حریم کمی و کیفی آن تا کنون چندین آزمایش ردیابی رنگی در این تاقدیس انجام شده که در هیچکدام از آنها رنگ در چشمه دیمه دیده نشده است. بدین جهت، در مطالعه حاضر با فرض تغذیه این چشمه از کوه های زردکوه، جنبه های تکتونیکی منطقه از جمله انتقال آب از طریق شکستگی های عرضی مد نظر قرار گرفت. لذا پس از شناسایی شکستگی های عرضی که تا حوالی چشمه دیمه ادامه یافته اند، نسبت به تزریق 30 کیلوگرم رنگ اورانین در یکی از این دره ها به نام دره خدنگ اقدام شد که بر خلاف آزمایشات قبلی، نتایج آنالیزها بیانگر مشاهده رنگ در چشمه می باشد. علاوه بر این، بررسی نمودار ارتفاع - ترکیب ایزوتوپی بارش نیز بیانگر ارتفاع متوسط کوه های زردکوه جهت تغذیه چشمه می باشد.

    کلیدواژگان: چشمه کارستی، ردیابی رنگی، مطالعات ایزوتوپی، دره خدنگ، شکستگی های عرضی
|
  • Reza Ahmadi * Pages 121-136
    In current research, primary classification of Khomein-Robat-Arregijeh Pb-Zn deposit has been ‎carried out first, using support vector machine (SVM) method. To achieve this goal, 548 ‎available multivariate data point comprising 337 induced polarization (IP) and resistivity (Rs) ‎geophysical data, 211 rock type and Pb-Zn assay data from outcrops, trenches and test pits, ‎three variables IP, Rs and rock type were considered as predictive variables as well as Pb-Zn ‎assay as target variable. Afterward through designing and training an SVM model, on the basis ‎of three cut off grade 1.5, 2 and 3 percent, the deposit was classified to two classes: high-grade ‎zone or anomaly (above the cut off grade) and low-grade zone or background (lower than cut ‎off grade). Then exploratory boreholes scattered in the region, were drilled in the locations ‎known as high-grade zone as well as anomalies of the geophysical pseudo-sections. In the next, ‎using all exploration information, designing the detailed exploration grid of the deposit was ‎performed through statistical and geostatistical methods. A rectangular grid with dimensions of ‎‎36*35m was obtained by analytical method based on classical statistics. Employing geostatistical ‎method and 3-D variography for Pb-Zn assays of the boreholes using SGEMS software ‎concluded a square grid with dimensions of 55*55m. According to the results of the research, ‎semi-deep exploration activities are suggested at the nodes of the new exploration grid, designed ‎by geostatistical method due to more accuracy of the method.‎
    Keywords: Khomein-Robat Pb-Zn deposit, Support Vector Machine (SVM), Designing exploration grid, ‎Statistical method, Geostatistical method ‎
  • Amin Jamshidi *, Rasool Yazarloo, Amin Majidi Hasanabadi, Amin Mahmodi Moghadam Pages 137-153
    In this study, lime and glass fibers were used to improve the silty loess soil. To achieve this, the silty loess soil was sampled from a region of Golestan province and transferred to the Soil Mechanics Laboratory of the Shams University of Gonbad-e-Kavos. Then, in order to compare soil stabilization and reinforcement, the effect of lime and glass fiber each individually and simultaneously on geotechnical characteristics of silty loess soil has been investigated. The percentages of mixing for lime is (0%, 4% and 8% of dry weight of soil) and glass fiber (0%, 0.3%, 0.6%, 0.9%, 1.2%, 1.5% and 2% of dry weight of soil). The effect of mixing rate and different curing periods on the compaction behavior, compressive strength and shear strength of the samples have been investigated. The results of unconfined compressive strength tests showed that adding glass fiber to lime stabilized soil significantly increases the compressive strength of the samples and increases the strain of the rupture and also reduces the width of the cracks. In the direct shear test, it was observed that mixing the soil with lime and glass fibers increases the shear strength, increases displacement at failure, increases the friction angle of the soil and increases cohesion. Unconfined compression strength and direct shear tests showed that there is a fiber percentage that by increasing the fiber percentage from that, the strength decreases. This amount of fiber was obtained in most tests between 0.9 to 1.2% fibers.
    Keywords: Silty loess, Lime, Glass fiber, Geotechnical properties, improvement
  • Zahra Bonyadi *, Ehsan Daryanavard Pages 154-166
    The performance of various spectral processing techniques has been studied and evaluated using the ASTER and OLI satellite images of the Shahrak mining district. The district is located 60 kilometers north of Bijar city, Kurdistan province. Different band ratios and false color composites were prepared to determine which of them are more adequate for the detection of iron occurrences, chlorite-epidote and clay alteration. Principal Component Analysis (PCA), Independent Component Analysis (ICA) and Minimum Noise Fraction (MNF) transforms were also applied to the bands of ASTER and OLI images. The extracted images indicate the OLI image in the PCA method is better than the ASTER image, and is able to detect iron mineralization and clay alteration more efficiently. In the ICA technique, the OLI image also reveals more details, so that the color combination IC3, IC2, IC1, in addition to identifying the above phenomena, also has a high potential for lithological mapping. In the MNF transform, the OLI image performs better than the Aster image. From the three transforms applied, ICA and then MNF had better outcomes than the PCA in the OLI image.
    Keywords: ASTER, Landsat 8-OLI, Fe mineralization, Alteration, Shahrak
  • Leila Sheikhi, Giti Forghani Tehrani * Pages 167-179
    The aim of the present study was to assess the health risk imposed by toxic metals present in agricultural soils of the Aleshtar plain. The average concentration of Cd, As, Sb, Zn, Ni, Fe, Mn, Cr, Ag, Co, Th and U in the studied samples were higher than corresponding values in world average soils. Based on geochemical indices calculations, the samples are highly polluted by Ag, Sb, As and Ni. Health risk assessment indicates that the hazard quotient for As via ingestion for children is higher than 1; therefore, there were adverse non-carcinogenic health effects of arsenic for this age group. The results showed that carcinogenic risk imposed by arsenic via ingestion for both adult and children age groups. Cr is carcinogenic for children via dermal contact and ingestion; whereas it is carcinogenic for adults through ingestion. The intake of Ni via ingestion by adults and via dermal contact by children would be associated with carcinogenic risk. The results indicated that Cd is carcinogenic for children through the ingestion route. The obtained results in this study show that agricultural activity has considerably increased the concentration of As, Cr, Ni and Sb in the Aleshtar agricultural soils. Regarding the probable negative effects of metal accumulation on public health status, the management of agricultural practice in the study area is of crucial importance.
    Keywords: Toxic, Elements, Risk, soil, Aleshtar
  • Babak Samani *, Abbas Charchi, Shima Nazemi Pages 180-192

    The Geomorphic indices including mountain front sinuosity (Smf), valley floor width to valley height ratio (Vf), basin shape index (Bs), and stream length–gradient index (SL) have been calculated for determination of various tectonic activities along the Aghajari fault. The mountain front sinuosity (Smf) index was calculated about 1.007 to 1.58 respectively in the active and inactive parts of the Aghajari fault. The basin shape (Bs) index has been calculated between 7.83 for the very active parts and, 1.18 for the low active parts of the fault. The amounts of valley floor width to valley height ratio (Vf) index show the range between 0.21 to 5.29 in the active parts with V shape valley morphology and inactive parts with U shape valley morphology respectively. The stream length–gradient (SL) index was calculated between 1414.58 in the high active tectonic and 385.14 in the low active tectonic parts of the study area. With application of the GIS techniques and the overlaying the Smf, Bs, Vf and SL data layers the area was divided into three different tectonic zones and quantitative active tectonic zoning map was prepared for the study area. In this active tectonic map, classes 1 to 3 respectively show the highest to lowest tectonic activity along the Aghajari fault. Results reveal that the Aghajari fault in the central and southeastern parts except for some small areas shows the medium tectonic activity and in the northwestern parts shows the low tectonic activity manner.

    Keywords: Aghajari fault, Dezful Embayment, Neotectonic, Active tectonic, morphtectonic index
  • Iraj Maghfouri Moghaddam *, MohamadHossein Adabi, Alireza Cheghini, Masoud Lotpour Pages 193-207

    The Ruteh Formation with a thickness of 642 m, mainly consisting limestone, dolomitic limestone and shale, disconformably lied on Sandstone and underlied disconformably by Nessen Formation. Based on petrographic studies of 200 thin-sections and sedimentary structures of the Ruteh Formation Identified and separated 18 carbonate microfacies and one clastic facies that deposited 4 facies belt of tidal flat, lagoon, shoal and open marine. The sedimentary environment of middle and late Permian deposits in the Alborz area is very similar to the recent carbonate environments in the Persian Gulf. The sediments are formed in shallow environments in the epicontinental platforms. The sedimentary environment of the Ruteh Formation is identified as a homoclinal ramp. Sequence stratigraphy studies have been carried out based on the accurate determination of sedimentary environments and field studies. From sequence stratigraphy point of view, a third-order sequence of the late morghabin age, three third-order sequences to the early, middle and late midian age and two third-order sequences to early and late Julfian age is determined

    Keywords: Sequence Stratigraphy, Homoclinal Ramp, Ruteh Formation, Sedimentary Environment, Epicontinental Platform
  • Bahram Alizadeh *, Amir Abbas Jahangard, Majid Alipour, AhmadReza Gandomi Sani Pages 208-223

    The occurrence of barren anticlines in the vicinity of major hydrocarbon fields producing from individual ‎reservoirs in the south of the Dezful Embayment unveils the structural complexity of the area and the ‎intricacy of the processes of hydrocarbon generation, migration and entrapment. In this study, we ‎investigate the possible genetic relationships between the Jurassic-Lower Cretaceous reservoirs on one ‎hand, and the Upper Cretaceous-Tertiary reservoirs on the other. A comprehensive geochemical approach ‎is undertaken to identify genetic oil families in the study area and throw some light on the existing ‎petroleum systems. Bulk geochemical properties and molecular fingerprints support the existence of two ‎distinct oil families within the Khami Group (Jurassic-Lower Cretaceous) and the Asmari-Sarvak (Upper ‎Cretaceous-Tertiary) reservoirs. Source and maturity related biomarker parameters well suggest differing ‎source rocks for these oil families. Oils in the Asmari-Sarvak family indicate a uniform thermal maturity ‎equivalent to the middle oil window. These oils have originated from a marly-carbonate source rock with ‎mixed marine-terrigenous organic matter input that was deposited under anoxic to semi-anoxic ‎conditions. The oils in the Khami Group family are derived from an older Early Cretaceous source rock ‎deposited under dysoxic to semi-anoxic conditions that could receive significant inputs of terrigenous ‎organic matter. These oils are most likely generated at the peak of oil generation window from their ‎parent source rock. Data from this study suggest that the immature Pabdeh Formation is a subordinate ‎source rock of the Asmari-Sarvak oil family that could play a minor impregnating role.‎

    Keywords: South Dezful Embayment, Asmari, Bangestan, Khami reservoirs, oil families, oil ‎geochemistry
  • Hamideh Noroozpour * Pages 224-234

    A stratigraphic section (155 meter in the thickness) was selected to determine biostratigraphic and paleoecological features of Qom Formation in southwestern Zanjan province, Central Iran geological zone. Field observations show that the Qom Formation is composed of cream to brown, thin-to thick bedded limestone, sandy limestone, alternation of shale and green marl, reef-coral limestone, and green marl and argillitic limestone.According to paleontological studies, a total of 24 genera and 18 species including 17 genera and 9 species of benthic foraminifera and 7 genera and 9 species of planktonic foraminifera have been identified. Based on the stratigraphic distribution of foraminifera, Borelis melocurdica-Borelis melomelo Assemblage Zone (Burdigalian, Early Miocene) has been recognized with certainty for the Qom Formation and 5-meters in the thickness of basal Qom deposits (Lower boundary on volcanic rocks) is considered to be the possible age of Aquitainian (?). Base on paleoecological features including the abundance of fossil assemblages, morpho-types, shell types of benthic and planktonic foraminifera, and the abundance of reef corals along with algal coexistence, the Qom sea has a normal salinity and semi warm to warm in the temperature. Also, light changes in the Qom Sea have been mainly in the Mesophotic-Oligophotic and Aphotic zones. Base on the fauna bathymetry, sedimentation of the Qom Formation has been occurred in a carbonate shelf ? in the lagoon, barrier to the deep open marine depositional setting.

    Keywords: Qom Formation, Biostratigraphy, Paleoecology, Early Miocene, Burdigalian
  • Ghodratollah Rostami Paydar *, Mansour Adelpour Pages 235-251

    Darbe Behesht Iron-copper deposit is located in the Dehaj-Sardoiye subzone of Uromieh-Dokhtar Magmatic Arc (UDMA) in Kerman region. The area is covered by Eocene volcanic rocks composed mainly of andesite, trachy-andesite, basalt and pyroclastic rocks (various types of tuffs and agglomerate). Based on major, trace and REE elements, these rocks are very similar to calc-alkaline lava with metaluminous-peraluminous nature. Enrichment of LILE (Such as K, U, Sr, Rb, Th, Pb and Ba) and LREE relative to HFSE (Such as Zr, Y, Ti and Nb) and HREE, high ratios of K2O/Rb and FeO/Mg reveal that the rocks under study were originated in an active continental margin subduction-related tectonic setting. Volcanic rocks affected by hydrothermal fluids which lead to the occurrence of epidotization, silicification with skarn alteration. Magnetite and chalcopyrite are the main ore minerals. The ore textures and structures are open space-filling, disseminated, vein-veinlet and replacement. According to geochemical study, the tectonic setting of the deposit is an extensional back-arc basin, which generated together with subduction of the Dehaj-Sardoiye subzone. Two important stages could be separated for mineralization. The first stage is accompanied by the generation of magnetite in volcanic and pyroclastic rocks and second ones related to reduction fluids that caused copper mineralization.

    Keywords: Geochemistry, Mineralogy, Fe-Cu skarn, Darbe Behesht, Kerman
  • Ata Allah Nadiri *, Zeynab Abdollahi, Esfandiar Abbas Novinpour, Zahra Sedghi, Sina Sadeghfam Pages 252-270

    Ahar aquifer is one of the most active agricultural and livestock areas. The development of these activities has led to an increase in the use of chemical and natural fertilizers. Therefore, in this research, groundwater vulnerability in Ahar aquifer has been investigated using three frameworks; DRASTIC, SINTACS and GODS to identify vulnerable areas and prevent groundwater resources from more contamination. To use the simultaneous advantage of all three frameworks, two unsupervised and supervised combination techniques were applied to combine them. Invalidation step, nitrate concentration data and its correlation coefficient with the vulnerability index were used. The results show that the artificial neural networks (ANNs) model has better performance with a better determination coefficient (R2) and correlation coefficient (CI) than other techniques. Therefore, the supervised method has a higher ability than the weighted averaging method and can be used to determine the vulnerability of other areas.

    Keywords: Vulnerability, Ahar sub-basin, Combined method, Artificial Neural Network (ANN)
  • Reza Alipoor *, Leyli Izadi Kiyan, Peyman Tomak, Sahar Ghamarian Pages 271-283
    The Akhtachi iron ore deposit is located west of the Hamadan, in the sanandaj - sirjan metamorphic zone. Field studies, magnetometeric method and remote sensing have used in order to structural analysis, relationship between the mineralization and tectonic and role of structural elements in mineral concentration of this deposit. In the study area, two sets of linear structure with the NE-SW and NW-SE trends identified based on satellite images with high spatial resolution. Then, the total magnetic field intensity, residual field, vertical derivative of magnetic field, upward extension at different elevations, rotate to pole maps were plotted with selection of a network for magnetometric studies. The dimensions and direction of the iron ore ranges and the mineralization trend have been determined linearly with the NW-SE trending, with designing a number of profiles on the anomalies and reversing modeling. It seems that mineralization is formed along the existing fractures of the region, because of the linear trends evidences of mineralization in magnetometry studies. In fact, by identifying fault structures in the study area and mapping the iron high-grade regions, it was concluded that the iron high-grade regions have been concentrated in fault zones and the strike of iron ore deposits is fully consistent with the sub-linear structures with NW-SE trend.
    Keywords: Structural Analysis, Remote Sensing, magnetometeric metod, Akhtachi deposit, Hamedan
  • Ebrahim Gholami *, AliAkbar Saba, Ali Yassaghi, MohammadMahdi Khatib, Haji Karimi Pages 284-293

    Dimeh Spring emerges from the Zarab Anticline, Zagros Mountains (Iran), and the mean annual discharge is ~2.5 m3/s. However, preliminary evaluations suggest that the spring recharge is from the Zarab Anticline but in several previous dye tracing tests, that the dye was injected in the Zarab anticline, the dye was not seen in the Dimeh karstic Spring. Then, in order to find the catchment area of this spring, the present study has focused on tectonic aspects. For this purpose the tracing techniques were employed to determine the flow path and isotope studies used to determine the catchment elevation. First, the transverse fractures that extended from Zardkooh Mountains to Dimeh Spring area were identified and 30 kg of Uranine dye was injected in one of them, Khadang Valley. Unlike previous tests, the dye was observed in Dimeh Spring. Furthermore, the relationship between elevation and δ18O in precipitation shows that a big part of Dimeh Spring waters recharges in Zardkooh Mountains.

    Keywords: Karstic spring, Dye tracing, Isotopic study, Khadang valley, Transverse fracture