فهرست مطالب

نشریه هستی و شناخت (نامه مفید)
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت منگنه چی، محمدصادق کاملان نجار* صفحات 1-24

    فلسفه اولی احکام کلی هستی را به روش عقلی مطالعه می کند و به تعبیری هستی شناسی عقلی است. از سوی دیگر، با مطالعه ای نه چندان گسترده و عمیق می توان به این حقیقت دست یافت که بخش قابل توجهی از آموزه های نهفته در قرآن و حدیث به معرفی هستی مربوط می شود و می توان این بخش از دین را هستی شناسی دینی نامید. این وضعیت نقطه های مشترکی را میان دین و فلسفه ایجاد می کند. پرسش این است که فیلسوفان مسلمان با این بخش از معارف دین چه مواجهه ای دارند. پاسخ این پرسش، تلاش برای ایجاد رابطه ای دوسویه میان اندیشه های فلسفی و آموزه های دینی است. در این نوشتار، واکنش های نظری درباره چگونگی بهره گیری فلسفه از معارف نظری دین بررسی و با استناد به چندین نمونه نشان داده می شود که معارف نظری دین در غیر مقام داوری و قضاوت، نه تنها ظرفیت به کارگیری را دارند، بلکه کم و بیش مورد استفاده قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: فلسفه اولی، متون دین، نقل، عقل، مقام گردآوری، مقام داوری
  • علیرضا ملکی* صفحات 25-41

    نظریه معنا و فرایندهای حصول و تطابق آن با کلمات، عبارات یا جملات همواره مورد نظر و مناقشه بوده است. شیوه معنابخشی به یک کلمه یا عبارت، به خصوص نام های خاص، یکی از موضوعات مورد توجه در این بحث است. علاوه بر موضوع معنا بخشی، شیوه دلالت لفظ از طریق معنا بر مدلول، که به فرایند تثبیت مدلول مشهور شده، نیز همواره مورد مناقشه قرار گرفته است. کریپکی انتقاداتی را بر نظریه گوتلوب فرگه درباره معنای نام های خاص و توصیفات او از روند معنابخشی به یک نام خاص و به دنبال آن، فرایند تثبیت مدلول از طریق معنای مطرح شده وارد می کند. او با بیان خلط موجود در فرایندهای دوگانه نظریه فرگه، و به تبع آن راسل، معتقد است که این نظریه ناکارآمد، ناقص و باعث گمراهی است. این نوشتار در پی به دست دادن تمام زوایای نگاه و توصیف کریپکی از نظریه معنای فرگه نیست، بلکه درصدد است مهم ترین توصیف کریپکی از این نظریه، که در نام گذاری و ضرورت منعکس شده، را مطرح کند و نقد کریپکی را به چالش بکشد. از این رو، دامنه مباحث به کتاب نام گذاری و ضرورت و آثار مورد ارجاع کریپکی از فرگه و راسل محدود خواهد بود؛ در تشریح نظریات، فراتر از این آثار خواهیم رفت، اما در نقد دیدگاه کریپکی، بر اساس مدعیات او در کتابش عمل خواهیم کرد. انتقاد کریپکی بر فرگه مبنی بر خلط بین دو فرایند تثبیت مدلول و معنابخشی به یک عبارت در معنا در این نظریه صحیح نیست و کریپکی با یک مصادره به مطلوب و انتساب رای محتمل به آرای فرگه، این نظر را خلق و نقد می کند، در صورتی که فرگه هیچ تصریحی به ادغام این دو فرایند در معنا ندارد و نمی توان برداشت دقیقی از نظر او اراده کرد. از آنجا که کریپکی این نظریه را برای گسترش دیدگاه خود نقد می کند، می توان انتظار داشت که برخی از زوایا نادیده انگاشته شوند یا حتا میزان دقت لازم و وفاداری مورد نیاز برای تشریح نظریه مخالف و آنچه واقعا مورد نظر فرگه و راسل بوده است، به کار نرفته باشد. جهت حصول این نتیجه، ابتدا باید نظریه معنای فرگه بر اساس مقاله «معنا و مدلول» به خوبی تشریح شود و پس از آن، بر اساس مدعیات کریپکی در باب دو فرایند تثبیت مدلول و معنابخشی به یک عبارت تحقیق شود. این مقاله مدعی است که نمی توان بر اساس نظرات فرگه این دو مقام را در معنا جست و کریپکی در توصیف خود از این نظریه و تشریح آن، به عمد یا به سهو، دقت کافی را به کار نبرده است.

    کلیدواژگان: کریپکی، نظریه معنا، نام گذاری و ضرورت، فرگه
  • سید رحمان مرتضوی* صفحات 43-63

    در این گفتار تلاش بر این است که از معبر تلاشی تطبیقی و با در نظر گرفتن نسبت (های) مسایل اساسی پدیدارشناسی کربنی، یعنی «آگاهی»، «هستی»، «زمان» و «پدیدارشناسی به مثابه روش»، با سنت معهود پدیدارشناسی (هوسرل و هایدگر) پرتوی تازه بر چیستی پدیدارشناسی کربنی که غالبا مفروغ عنه پنداشته شده افکنده شود. بااین هدف، به اختصار از سرگذشت این مسایل در سنت پدیدارشناسی سخن گفته ایم و پس از آن تلقی کربن از این مسایل را بررسی کرده ایم. ماحصل این تلاش تطبیقی آشکار شدن تفاوت های دیدگاه کربن با دیدگاه سردمداران جنبش پدیدارشناسی است؛ به نحوی که تا حد زیادی می توان به این نتیجه نزدیک شد که پدیدارشناسی کربنی از اساس متفاوت و حتا مغایر با آنی است که در زبان اهل فلسفه پدیدارشناسی خوانده می شود. به عبارت دیگر، بار یزدان شناسانه این پدیدارشناسی سنگین تر از آن است که بتوان به همسان انگاری «تاویل» کربنی با پدیدارشناسی سنتی چیزی که در آثار نویسندگان و مترجمان ایرانی شاهد آن هستیم رای داد. آنچه در ادامه خواهد آمد کندوکاوی در باب نسبت این مبادی تصوری با آن چیزی است که در سنت پدیدارشناسی سراغ داریم.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، هوسرل، هایدگر، کربن، آگاهی، هستی، زمان
  • محمدعلی نوری* صفحات 65-85

    از مباحث چالش برانگیز در دانش منطق، قضیه سالبه المحمول است. منطق دانان در پذیرش این قضیه به دو گروه تقسیم شده اند و گروهی که وجود آن را پذیرفته اند نیز درباره مفادش هم نظر نیستند. گویا خونجی نخستین منطق دانی است که از این قضیه یاد کرده و البته بدون توجه به چالش های احتمالی درباره سالبه المحمول، وجود آن را مسلم انگاشته و احکام آن را، مانند دیگر قضایا، تفصیل داده است. پس از خونجی، ابهری سالبه المحمول را طراحی کرد، ولی استدلالش در اثبات این قضیه با مخالفت خواجه طوسی روبه رو شد. استدلال ابهری و اشکال طوسی پیروانی پیدا کرده و افزون بر آن، استدلال دیگری نیز برای اثبات سالبه المحمول ذکر شده که برخی دیگر آن را نقد کرده اند. نگاشته حاضر تلاش دارد با تمرکز بر طرح دو مسئله مهم درباره ساختار منطقی و مفاد قضیه سالبه المحمول و بررسی سخنان گفته شده درباره این دو مسیله، نشان دهد که دلیلی محکم برای اثبات سالبه المحمول وجود ندارد و اشکالات این قضیه قوی تر از ادله اثبات آن هستند.

    کلیدواژگان: سالبه المحمول، معدوله المحمول، سالبه محصله، مفاد ایجاب، مفاد سلب، صدق حملیه
  • محمد اکبری، محمدعلی اسماعیلی* صفحات 87-110

    «الاهیات سلبی» نظریه ای مهم و پرطرفدار در حوزه «زبان دین» در میان الاهیدانان یهودی، مسیحی و مسلمان است. الاهیات سلبی در سه حوزه هستی شناسی، معرفت شناسی و معناشناسی صفات الاهی مطرح است که میان آن ها پیوند ناگسستنی برقرار است. افلوطین در حوزه الاهیات مسیحی و قاضی سعید در حوزه الاهیات اسلامی و میان اندیشوران امامیه از جایگاه ویژه ای در میان پیروان الاهیات سلبی برخوردارند. نوشتار حاضر با روش توصیفی تحلیلی این دو دیدگاه را تبیین و ارزیابی کرده است. از رهگذر این جستار مشخص می شود که در اندیشه افلوطین، «واحد» فراهستی است و تمام صفات ایجابی مربوط به «هستی»اند؛ بنابراین باید این صفات را از واحد سلب کنیم. قاضی سعید نیز ضمن نقد الاهیات ایجابی زیادت و عینیت، الاهیات سلبی را در پرتو فرهنگ دینی و ادله عقلی توجیه کرده است. الاهیات سلبی در این دو دیدگاه کاستی هایی نیز دارد که نوشتار حاضر آن ها را ضمن اشتراکات و افتراقات این دو دیدگاه مطرح می کند.

    کلیدواژگان: الاهیات سلبی، الاهیات ایجابی، هستی شناسی صفات، افلوطین، قاضی سعید
  • ندا راه بار*، مهدی خبازی کناری صفحات 111-128

    هایدگر در کتاب در راه زبان، موضع فکری خود را از هستی شناسی بنیادین به تفکری اصیل تر (به گمان خود)، یعنی سخن گفتن از ذات زبان تغییر می دهد. نوشتار پیش رو قصد دارد، نشان دهد که زبان از طریق خود چگونه می تواند بنیادهای درونی را توصیف کند. هایدگر در جستجوی پاسخ این پرسش، به موقعیت اصیل زبان، یعنی ارایگنیس (Ereignis) بازمی گردد. هایدگر می گوید ارایگنیس نیروی محرکه ای است که آوای مسکوت زبان را به گفتار تبدیل می کند. زبان از طریق گفتار، خود را آشکار کرده و درباره خود سخن می گوید. از سوی دیگر، ارایگنیس تمامی هستندگان را در موقعیت خاص خود به فراخور نسبت هرمنوتیکی که با دازاین و جهان دارند به ساحت حضور فرامی خواند. در اندیشه گادامر، ارایگنیس به شکلی غیرمستقیم، در چهارچوب گفتگو، میان مفسر و متن تعین می یابد. در فرایند گفتگو، ارایگنیس ضمن اجازه واگشایی مفسر و متن، این امکان را به دو افق می دهد که هر یک با توجه به ماهیت خودشان به افق دیگری ورود کرده و در هنگام گفتگو به یک موضع مشترک برسند؛ بنابراین ارایگنیس در تفکر هایدگر و گادامر به عنوان آشکارکننده وجوه پنهان زبان و متن و مفسر، تاویلی نو از نسبت دازاین با هستی و گفتگوی میان مفسر و متن ارایه می دهد و ذات زبان بماهو زبان را همچون زبان (گفتن) به زبان (گفتار) می آورد.

    کلیدواژگان: ارایگنیس، زبان، فهم، هایدگر، گادامر
|
  • Hojjat Mangenehchi, MohammadSadeq Kamelan Najar * Pages 1-24

    Philosophy studies the properties of being in a rational way, this is referred to as rational ontology. Religion on the other hand, one can clearly see with a basic review of Qur'an and hadith that part of their discourse relates to being and the universe and as such this is referred to as religious ontology. We find that religion and philosophy share a common discourse (i.e. ontology), the question then arises, how did Islamic Philosophers deal with this aspect of religious thought? To answer this question, I tried to make a reciprocal relationship between philosophical and religious thought. In this paper, I will bring evidence of religious concepts that are discussed philosophically, and I'll show that except for «the state of judgment», more or less religious thoughts are used in philosophy. Philosophy studies the properties of being in a rational way, this is referred to as rational ontology. Religion on the other hand, one can clearly see with a basic review of Qur'an and hadith that part of their discourse relates to being and the universe and as such this is referred to as religious ontology.

    Keywords: philosophy, Texts of Religion, Verses, hadiths, Intellect, context of discovery, context of justification
  • Alireza Maleki * Pages 25-41

    In Gottlub Frege's theory of the meaning of particular names and his descriptions of the meaning-making process of that, and subsequently, the process of conformation and fixing the references through the proposed meaning, Kripke introduces criticism. By misrepresenting the dual processes of Frege's theory, and consequently Russell's, Kripke argues that this theory is ineffective and misleading.My main purpose is to discuss Kripke's most important description of the theory, which is reflected in "naming and necessity" and to challenge Kripke's critique. Accordingly, I believed that Kripke's criticism of Frege for the confusion between the two processes of fixing and meaning-making in a sense in the theory is incorrect, and Kripke created this view and mistakenly attributes this idea to Frege at first. Actually, Kripke made this idea for Frege and from his theories in Sence and Reference. But Frege never mentioned this misleading in the process of fixing the sense for the references. Kripke after this creation began to critique on Frege in this.For this conclusion, we first need to explain Frege's theory of meaning and then we will research in terms of two processes of references and meaning fixation. This article claims that the two cannot be traced in the Frege's views, and Kripke has not used sufficient precision, deliberately or inadvertently, in his description of this theory.

    Keywords: Kripke, Sense, reference theory, naming, necessity, Frege
  • Seyedrahman Mortazavi * Pages 43-63

    In this paper we are trying to enlighten Corbin's phenomenology by a comparative approach and considering the relations of Corbin's basic problems of phenomenology i.e. " consciousness ","being ","time" and "phenomenology as a method" and those of traditional phenomenology(Husserl and Heidegger). So doing, we will speak of these problems' history in traditional phenomenology and then investigate Corbin's insights in these problems. The conclusion of this comparative approach is clarifying the differences between the two. So it can be said that Corbin's phenomenology is in nature different from what is called phenomenology. In other word its theological schema is so heavy that Corbin's "Tawil" can be hardly same as phenomenology. What is coming is an investigation in the relationships of these problems and what we know about phenomenological tradition.

    Keywords: Phenomenology, Husserl, Heidegger, Corbin, Consciousness, being, Time
  • MohammadAli Noori * Pages 65-85

    One of the most challenging topics in logic knowledge, it is phenomenon of proposition in which the predicate is negative (salebahtul-mahmul), so that logicians have been divided into two groups in accepting this proposition and even the group that has accepted the existence of this proposition has not spoken the same about its meaning. It seems that Afzaluddin Khonji is the first logician to mention this proposition and, of course, regardless of the probable challenges of the salebahtul-mahmul, he has made its existence certain and has stated its rules in detail like other propositions. After Khonji, Athir al-Din Abhari designed the salebahtul-mahamul, but his argument for proving this proposition is opposed by Khajeh Tusi. Both Abhari's argument and Tusi's critique have found followers, and In addition, there is another argument for proving the salebahtul-mahmul proposition, which has been criticized by others. This article focuses on two important issues regarding the logical structure and meaning of the salebahtul-mahmul and review the statements made in these two issues, show that there is no solid reason to prove the salebahtul-mahmul and the problems with this proposition are stronger than the proofs.

    Keywords: Proposition in Which the Predicate is Negative (salebahtul-mahmul), Negative Term Proposition, Negative Proposition, Meaning of Affirmation, Meaning of Negation, Truth of the Categorical Proposition
  • Mohammad Akbari, MohammadAli Esmaeili * Pages 87-110

    Negative theology an important and popular view in the field of "language of religion" is among Jewish, Christian and Muslim theologians.Negative theology is discussed in three sections: ontology, epistemology, and semantics of divine attributes there is a close connection between them. Plato in the field of Christian theology and Judge Saeed in the field of Islamic theology and Imami thinkers have a high position among the followers of negative theology. Through this research, it becomes clear that in Plotinus' thought, the "unit" is transcendental, and all positive attributes are related to "existence"; Therefore, in the case of the unit, we must remove these attributes from him. Judge Saeed, while criticizing the positive theology of excess and objectivity, has proved the negative theology in the shadow of religious culture and rational arguments. Negative theology in these two perspectives, in addition to their commonalities and differences, also has shortcomings that the present article addresses.

    Keywords: Negative Theology, Positive Theology, Ontology of Attributes, Plotinus, Judge Saeed
  • Neda Rahbar *, Mahdi Khabbazikenari Pages 111-128

    Heidegger in the book he The Way of Language change his intellectual position from foundmental ontology to more original means talk about essence of language. This essay shows how can language understand its internal foundations by itself? Heidegger return to language original situation means Ereignis. Heidegger says Ereignis is deriving force that change silence of language to speech. Language shows himself by speech and talk to himself. In the other hand, Ereignis all of beings in the special situation with hermeneutic relationships with Dasein and the world. In Gadamer’s thought, indirectly Ereignis determined form of dialogue between interpreter and text. Take it possibility two horizon that each other go to their horizon and reach a common situation. Thus according to Heidegger and Gadamer’s thought, Ereignis as opener hidden language text and interpreter provide a new interpretation from relation Dasien and being. There is a common horizontal between interpreter and text and to speak language as language to language.

    Keywords: feminism, Mulla Sardra, Epistemology, comparative study