فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه حمیدی فر، مهدی زمانی مزده، طاهره فهیمی نجم صفحات 15-40

    استادان و دانشجویان با توجه به جایگاهی که در جامعه دارند از مهمترین محرکهای سازمانی محسوب می شوند و نقش محوری در توسعه و رشد کیفیت آموزش عالی ایفا می کنند. امروزه اکثر دانشگاه های معتبر دنیا در پی یافتن روش های آموزشی هستند که موجب ارتقای یادگیری مداوم، خلاق و خود محور دانشجویان گردد . بسیاری از نظریه پردازان معتقدند که سبک یادگیری باید با سبک تدریس منطبق باشد تا حداکثر موفقیت در یادگیرندگان به دست آید. در خلال دهه های گذشته رویکردهای مختلف روانشناسی با تمرکز بر تفاوت های فردی، تجربه و روش های عینی با ارایه نظریه های مختلف در حیطه یادگیری بر تدوین اصول مربوطه پرداخته و بر اساس مطالعات روش هایی را برای یادگیری طراحی و پیشنهاد کرده اند. از این رو هدف این پژوهش بررسی نقش مولفه های آموزشی در یادگیری دانشجویان پیام نور شهر ری می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ روش گردآوری و استنتاج داده ها استقرایی- تحلیلی و از لحاظ نحوه اجرا و طرح تحقیق پیمایشی است و همچنین به دلیل بررسی میزان تاثیر مولفه های آموزشی (روش تدریس خلاق، محتوای آموزشی، ارزشیابی، محیط فیزیکی، آموزشگر و مدیریت) بر یادگیری دانشجویان، این تحقیق از نوع پژوهش های توصیفی می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق برای جمع آوری داده ها از  پرسشنامه با 49 سنجه در قالب طیف لیکرت (خیلی زیاد تا خیلی کم) استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه پیام نور شهرری می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از تحلیل رگرسیون استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نشان میدهد که چهار عامل محتوای آموزشی، ارزشیابی، آموزشگر، روش تدریس در چهارگام به ترتیب وارد معادله رگرسیون شدند و در مجموع 1/49 درصد از واریانس تاثیر در یادگیری را تبیین میکنند. و در پایان با توجه به نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر، پیشنهادات کاربردی که به رفع برخی از مشکلات دانشگاه و دانشجویان خواهد بود ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: یادگیری، روش تدریس، محتوای آموزشی، ارزشیابی، محیط فیزیکی، آموزشگر، مدیریت
  • رفیق حسنی*، اختر جمالی، علی تقی پورظهیر، علی رهگذر صفحات 41-63

    هدف مدارس متوسطه آماده کردن فارغ التحصیلان برای زندگی بعد از مدرسه متوسطه، از طریق یاددهی مهارتها و دانشی است که برای آمادگی ورود دانشگاه و بازار کار اساسی و ضروری هستند. هدف اصلی این پژوهش، ساخت و تحلیل عاملی مدل اندازه گیری رتبه بندی مدارس متوسطه می باشد. این پژوهش بر حسب هدف، در رده تحقیقات کاربردی و از نظر روش انجام در رده تحقیقات توصیفی است. برای دستیابی به اهداف، قبل از انجام تحلیل عاملی برای بررسی کفایت نمونه گیری از آزمون KMO و برای اطمینان از اینکه ماتریس همبستگی که پایه تحلیل عاملی قرار می گیرد در جامعه برابر صفر نیست از آزمون کرویت بارتلت استفاده شد. همچنین برای تحلیل عاملی اکتشافی داده ها از روش تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس استفاده گردید. برای تعیین تعداد عامل های اصلی از سه شاخص استفاده شد: الف) ارزش ویژه ب) نسبت واریانس تبیین شده توسط هر عامل و ج) نمودار ارزش های ویژه (سنگ ریزه). نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان از سه عامل و 15 شاخص فرعی در رتبه بندی مدارس متوسطه بود و سپس با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مدل رتبه بندی با ضرایب استاندارد ساخته شد.

    کلیدواژگان: مدل رتبه بندی مدارس متوسطه، شاخص پیشرفت تحصیلی، شاخص فقر تحصیلی
  • عباس ستاری، محبوبه عبداللهی* صفحات 75-94

    هدف اصلی پژوهش بررسی رابطه بین هوش سازمانی و یادگیری سازمانی با بهره وری ادارات آموزش و پرورش شهر تهران است که به روش همبستگی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق کارکنان ادارات آموزش و پرورش شهر تهران میباشد که از بین آنان با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 323 نفر، به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده جهت جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ی هوش سازمانی کارل آلبرخت (2003)، یادگیری سازمانی زالی (1385) و بهره وری نیروی انسانی آچیو می باشد.روایی پرسش نامه ها توسط اساتید واحد رودهن مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن ها نیز با اجرای اولیه در نمونه ای به تعداد 30 نفر به ترتیب مذکور 90/0، 76/0، 84/ محاسبه و تایید شد. نتایج در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی (آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که بین هوش سازمانی و بهره وری در ادارات آموزش و پرورش شهر تهران رابطه معناداری وجود دارد. بین یادگیری سازمانی و بهره وری در ادارات آموزش و پرورش شهر تهران رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، هوش سازمانی، بهره وری
  • پریوش محمدی قشلاق* صفحات 95-109
    اهداف

    هدف کلی این تحقیق، بررسی و شناسایی میزان توزیع مولفه های کارآفرینی در محتوای درسی کتاب کار و فناوری است.

    روش

    برای نیل به این هدف، از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. تحقیق نشان داده است که در کتب کار و فناوری پایه های هفتم، هشتم و نهم دوره متوسطه اول- پایه دهم دوره متوسطه دوم جمعا 291 مورد به مولفه های کارآفرینی اشاره شده است که از این تعداد، 60 مورد (6/20 %) به مولفه های استقلال-طلبی، 53 مورد (2/18%) به مولفه های آینده نگری، 51 مورد (5/17 %) به مولفه های کنترل درونی، 48 مورد (4/16%) به مولفه های انگیزه پیشرفت، 40 مورد (7/13 %) به مولفه های خلاقیت و 39 مورد (4/13%) به مولفه های ریسک پذیری پرداخته شده است. علاوه بر این، در سطح پایه تحصیلی، بیشترین توجه به مولفه های کارآفرینی در پایه دهم با 98 مورد (6/33%) و کمترین توجه در پایه هفتم دوره متوسطه اول با 56 مورد (24/19 %) مشاهده گردیده است.

    تفسیر

    از این رو، با توجه به فاصله آشکار و عدم هم خوانی برنامه درسی پیشنهادی با برنامه درسی موجود، ضرورت بازنگری و بازاندیشی تمامی ابعاد کارآفرینی در برنامه درسی پیشنهاد می شود. در میان ابعاد کارآفرینی، مولفه های ریسک پذیری و خلاقیت جزء ابعادی است که در کتب درسی کار و فناوری پایه های هفتم، هشتم و نهم دوره متوسطه اول- پایه دهم دوره متوسطه دوم کمترین توجه به آن شده است. بنابراین، بیش از همه، برنامه ریزان درسی در محتوای کتب درسی باید مولفه های ریسک پذیری و خلاقیت را در محور سیاست گذاری خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: مولفه های کارآفرینی، تحلیل محتوای کتب، درسی کار و فناوری دوره متوسطه اول، دوم
  • سحرناز شاهسوند*، رضا والا صفحات 111-127
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر میزان حضور و استفاده دانشجویان در شبکه های اجتماعی آنلاین بر افت تحصیلی و کاهش زمان مطالعه دانشجویان، خستگی در کلاس و عدم تمرکز برای امتحان و به تبع آن کاهش کیفیت عملکرد تحصیلی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی رودهن می باشد. روش با توجه به ماهیت موضوع از بعد هدف کاربردی و بر حسب روش اجرا روش توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه جامعه آماری تحقیق حاضر را کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد گرایشات مختلف در علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن که در سال تحصیلی 94-95 مشغول به تحصیل می باشند، تشکیل می دهد که مجموعا 301 نفر می باشندبرای نمونه گیری از جدول مورگان استفاده شد و تعداد افراد نمونه 169 نفر برآورد گردید. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده می باشد. پرسشنامه پژوهش به صورت محقق ساخته در غالب 5 متغیر و 21 سوال اصلی و سه سوال دموگرافی است، برای پایایی ابزار از آزمون آلفای کرنباخ استفاده شد نتایج نشان داد اعتبار کل پرسشنامه برابر با 875/0 می باشد
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی آنلاین، افت تحصیلی، آمادهسازی امتحان
  • افشین میری*، حمید فرهادی راد، عبدالله پارسا صفحات 129-146

    این تحقیق به منظور «بررسی وضعیت انگیزش شغلی معلمان مدارس ابتدایی شهر اندیمشک و رابطه آن با ویژگی های جمعیت شناختی آنان در سال تحصیلی 93-92» اجرا گردیده است. روش انجام این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی شهر اندیمشک به تعداد 380 نفر می باشد که تعداد 191 نفر از آن ها به صورت تصادفی مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه انگیزش شغلی رابینسون (2004) با 11 سوال از نوع مقیاس 4 درجه ای لیکرت استفاده شده است. پایایی ابزار 95/0 است که با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه گردیده است. روایی ابزار نیز مورد تایید کارشناسان و اساتید محترم دانشگاه بود. داده های گردآوری شده با بهره گیری از آزمون های آمار توصیفی نظیر میانگین، انحراف معیار، فراوانی و درصد، و همچنین آزمون های آماری استنباطی نظیر آزمون تی تک گروهی، تی مستقل و تجزیه وتحلیل واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که: انگیزش شغلی معلمان از وضعیت نامطلوبی برخوردار است. از میان متغیرهای جمعیت شناختی، متغیر جنسیت و مدرک تحصیلی رابطه معنی داری با انگیزش شغلی داشتند، اما بین انگیزش شغلی معلمان بر اساس رشته تحصیلی و سابقه خدمت هیچ گونه تفاوت معنی داری یافت نشد.

    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، ویژگی های جمعیت شناختی، مدارس ابتدایی
  • محمدرضا هاشمی*، علیرضا اسلامبولچی، نرگس جوزی صفحات 147-162

    هدف از این تحقیق، بررسی نقش یادگیری سازمانی در قالب مولفه های مربوط به یادگیری سازمانی (اشتراک دانش، توسعه شایستگی های کارکنان، چشم انداز مشترک، رهبری مشارکتی، تفکر سیستمی) برتعهد سازمانی کارکنان سازمان است. تعهد آغازین کارکنان به سازمان تا حد زیادی با ویژگی های شخصی مانند شخصیت، ارزشها، تحصیلات و میزان سازگاری انتظاراتشان از شغل با تجربیات شغلی آغازین آنان معین می شود. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع داده ها، کمی، توصیفی از نوع همبستگی و از نظر اجرا به صورت میدانی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان بانک ملی ایران شهرستان خرم آباد است که در مجموع 160نفر می باشند. ابزار اندازه گیری تحقیق پرسشنامه بوده و از طریق آزمون همبستگی پیرسون رابطه بین دو متغیر مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه این تحقیق حاکی از بالا بودن ارتباط و همبستگی بین مولفه های موثر توانمند سازی بر تعهد سازمانی کارکنان است و از بین همه عوامل ضریب همبستگی به ترتیب چشم انداز مشترک و تفکر سیستمی 69 درصد، اشتراک دانش 64 درصد، رهبری مشارکتی 63 درصد و تفکر سیستمی 49 درصد بوده است. در این پژوهش همه عوامل تاثیرگذار بر یادگیری سازمان با تعهد سازمانی کارکنان رابطه مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمان، تعهدسازمانی، بانک ملی ایران، خرم آباد
  • محمود اسدی* صفحات 163-177

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ویژگیهای شخصیتی کارکنان دانشی با سکوت سازمانی آنان در شعب بانک مسکن در جنوب شرق تهران است. جامعه آماری را کلیه کارکنان دانشی به تعداد 489 نفر تشکیل می دهد که بر اساس روش نمونه گیری طبقه ای، 215 نفر انتخاب شدند. به منظور سنجش متغیرهای مورد استفاده در پژوهش از دو پرسشنامه استاندارد ویژگی های شخصیتی نیو (1973) و پرسشنامه استاندارد سکوت سازمانی ونداین و همکاران (2003) استفاده گردید. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. روایی محتوایی پرسش نامه ها مورد تایید متخصصان و استاد راهنما قرار گرفته است. پایایی پرسش نامه ها بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، برای ویژگی های شخصیتی ،87/0، سکوت سازمانی،89/0 برآورد گردید. برای تجزیه و تحلیل از روش های آماری توصیفی و آمار استنباطی(همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام) استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین ویژگی های شخصیتی (روان نژندی، برون گرایی، توافق پذیری، وظیفه شناسی و انعطاف پذیری) با سکوت سازمانی رابطه معناداری وجود دارد. که جهت این رابطه برای رابطه بین روان نژندی و توافق پذیری با سکوت سازمانی مثبت ولی برای سایر ابعاد ویژگی های شخصیتی منفی است.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، ویژگی های شخصیتی، بانک مسکن
|
  • Fatemeh Hamidifar, Mahdi Zamani, Tahereh Fahimi Pages 15-40

    Teachers and students according to their position in society are the most important drivers of organization and play a pivotal role in the development of quality higher education.Today the world's most prestigious universities are seeking for educational methods that promote continuous learning, creative self-centered and students. Many theorists believe that learning style should be consistent with the style of teaching to learners to achieve maximum success. During the past decade different approaches to psychology focusing on individual differences, experience and concrete ways with different theories in the domain of learning the principles discussed and based on these studies have suggested ways to learn. The aim of this study was to investigate the role of teaching on students’ learning at Payamnoor University Ray branche. This is a descriptive survay research and  in terms of data collection was inductive inference and  in terms of design analysis was survey research. The research tool was a questionair with 49 questions measures in the form of Likert scale (very high to very low). The study population consisted of students of PNU at Rey branch. To analyze collected data step by step regression analysis was used. Findings of this study shows that four factors of educational content, assessment, teacher, teaching were put in regression model and respectively 1/49 persent of  the variance have impact on learning. And practical suggestions were presented to fix some of the problems of students.

    Keywords: learning, teaching method, educational content, evaluation, physical environment, educators, management
  • Akhtar Jamali, Ali Taghiporzahir, Ali Rahgozar Pages 41-63

    The purpose of high school preparing graduate for life after high school by teaching the skills and knowledge that are essential for readiness to enter the university and the labor market.The main purpose of this study is, construction and factor analysis of ranking high schools measurement model. this research According to purpose is applied research and according of method in the category of descriptive research. To achieve goals, Before of factor analysis, to examine the adequacy of the test sample use KMO test And To ensure that correlation matrix basic for factor analysis in the population is not zero use the Bartlett's sphericity test. for the exploratory factor analysis data, varimax rotation of principal components analysis was used. The main factor to determine the number of indicators were used: a) the particular value b) the proportion of variance explained by each factor, and c) charts of special values. Results Exploratory factor analysis revealed three factors and 15 sub-indices in the ranking high schools and then using confirmed factor analysis the model of ranking with the standardized coefficients was constructed.

    Keywords: high schools Ranking, academic achievement Index, academic Poverty Index
  • Abbas Sattari, Mahbubeh Abdollahi * Pages 75-94

    The main purpose of this study was to investigate the relationship between organizational intelligence and organizational learning with the efficiency of education departments in Tehran, which has been done by correlation method. The statistical population of the study is the staff of educational departments of Tehran city. Among them, 323 people were selected by simple random sampling method using Karzsey and Morgan table. The instrument used for data collection was the organizational intelligence questionnaire of Karl Albrecht (2003), Zali organizational learning (1385), and Aichi Manpower productivity. The validity of the questionnaires was confirmed by the professors of Roodehen Branch and their reliability was confirmed by initial implementation In a sample of 30 individuals, this figure was calculated to be 0.90, 0.76, 0.84, respectively. The results were analyzed using descriptive and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov test, Pearson correlation coefficient). The results of this research showed that there is a significant relationship between organizational intelligence and productivity in educational institutions of Tehran. There is a significant relationship between organizational learning and productivity in educational institutions of Tehran.

    Keywords: Organizational learning, Organizational Intelligence, Productivity
  • Pages 95-109
    Objectives

    The overall aim of this research is to investigate and identify the distribution of entrepreneurial components in the work content and technology curriculum content.

    Method

    Content analysis method is used to achieve this goal. Also, for analyzing information, descriptive statistics methods such as frequency and percentage are used and for data presentation, graphs and tables are used.

    RESULTS

    The results of the research showed that in the work books and High School of the 7th, 8th and 9th grades of primary schools and 10th grades of secondary education, 291 items were referred to entrepreneurship components, of which 60 (20.6%) % To the components of independence, 53 (18.2%) to prospective components, 51 (17.5%) to the internal control components, 48 (16.4%) to the motivation components of progression, 40 items (13.7%) were attributed to creativity components and 39 items (13.4%) to risky components. In addition, at the basic level of education, the greatest attention was paid to the components of entrepreneurship in the 10th grade with 98 cases (33.6%) and the least attention was observed in the 7th grade of the first high school with 56 cases (19.24%).

    Keywords: Entrepreneurship components, content analysis of workbooks, and first, second High School
  • Saharnaz Shahsavand *, Reza Vala Pages 111-127
    The aim of this study was to evaluate the effect of the presence and use students on the online social network on students' academic performance and reduce study time, Fatigue and lack of concentration to try and consequently reduce the quality of the academic performance of students of Islamic Azad University Branch. The study of the purpose and method based on correlation methods are implemented. The study population included all postgraduate research population included all students of Islamic Azad University Branch in the academic year studying an important loss 94-95 A total of 301 people are up to. Morgan table was used for sampling and sample 169 was estimated. The method is simple random sampling. A self-made questionnaire with 21 questions is in the form of 6 variables, Cronbach's alpha was used for reliability test results showed the validity of the questionnaire is equal to 0/875 and for validity of content validity were used. In analyzing the data according to the normality of the dependent variable regression test was used. The results showed that the use of social networking negative impact on students' focus and leads to fatigue in class, academic failure and lack of time to prepare for exams.
    Keywords: Online social networks, academic failure, exam preparation
  • Afshin Miri *, Hammid Farhadi Rad, Abdollah Parsa Pages 129-146

    This study was investigated to "check the status of primary school teachers motivation and its relation to the demographic characteristics year 2013-2014 in Andimesh city . “Methods of this research is describable – survey. The population includes all of elementary teachers in Andimishek that they’re about 380 people that choose 191 people random as sample. For collecting information was used one kind of questioner That is based 4 rate Likert to evaluate job motivation of teachers with 11 questions. Stability of questioner with Cronbach’s Alpha formula about is 0.95. Tool’s vitality approved by honorable experts and professors of university. A collected givens analyzed with utilization of descriptive statistics similar average, standard deviation, Frequency, percentage and also deduction statistics similar independent T-test , One-sample t test and Analysis of variance . Results demonstrated that Teachers motivation was very low and Among the demographic variables, gender and level of education had a significant relationship with job motivation, but the job motivation of teachers based on the degree and work experience, no significant difference was not found.

    Keywords: Elementary schools, Job motivation, demographic variables
  • MohammadReza Haahemi *, Alireza Eslambolchi, Narges Jozi Pages 147-162

    The purpose of this research was to investigate the role of organizational learning in organizational learning components (knowledge sharing, employee competence development, shared vision, participatory leadership, system thinking) on organizational commitment of organizational staff. Initial commitment of employees to the organization is largely determined by personal characteristics such as personality, values, education, and the extent to which their expectations of employment are matched with their initial career experience. The research method is applied in terms of purpose, and in terms of data type, quantitative, descriptive correlations and in terms of implementation, fieldwork. The statistical population of this research is all employees of National Bank of Iran, Khorramabad city, which is a total of 160 people. A questionnaire was used for measuring the research. The Pearson correlation test was used to examine the relationship between the two variables. The results of this research indicate that the relationship between the components of empowerment is high and organizational solidarity is among the employees. Among all factors, the correlation coefficient is respectively 69%, systemic thinking, 64% knowledge sharing, participatory leadership 63%, and thinking The system was 49%. In this research, all factors affecting learning organization have a positive and significant relationship with organizational commitment of employees.

    Keywords: Organization learning, Organizational Commitment, National Bank of Iran, Khoramabad
  • Mahmood Asadi * Pages 163-177

    The purpose of this study was to investigate the relationship between personality traits of knowledge workers and their organizational silence in Meshkan Branches in south east of Tehran. The statistical population consists of all 489 knowledge workers. 215 people were selected based on stratified sampling method. In order to measure the variables used in the research, two standard Personality Characteristics Neo (1973) and Standard Organizational Silence Questionnaire (Vendine et al., 2003) were used. The research method is descriptive correlational. The content validity of the questionnaires has been approved by the experts and the supervisor. The reliability of the questionnaires based on Cronbach's alpha coefficient was 0.89 for personality traits, 0.87, organizational silence. For analyzing, descriptive statistics and inferential statistics (Pearson correlation, stepwise regression) were used. The findings showed that there is a significant relationship between personality traits (psychoanalytic, extraversion, consistency, conscientiousness and flexibility) with organizational silence. For this relationship, the relationship between neuroticism and consistency with positive organizational silence is negative for other dimensions of personality traits.

    Keywords: Organizational Silence, Personality Characteristics, Housing Bank