فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امید درستکار*، فاروق یزدان ستا صفحات 13-26

    هدف پژوهش بررسی تاثیر هوش هیجانی بر عملکرد شغلی معلمان اداره آموزش و پرورش شهرستان اشنوبه بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه معلمان اداره آموزش و پرورش شهرستان اشنویه بوده که در سال تحصیلی 95-94  در این اداره مشغول به خدمت بوده حجم نمونه آماری بر اساس جدول کرجسی و مورگان 301 نفر محاسبه شد که به صورت تصادفی انتخاب شدند.در این پژوهش از دو پرسشنامه هوش هیجانی شات و عملکرد شغلی کاندری استفاده شد. به منظور تحلیل استنباطی داده های به دست آمده از ابزارهای اندازه گیری از روش های آماری رگرسیون دو و چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که بین هوش هیجانی و عملکرد شغلی رابطه وجود نداشته و از میان مولفه های هوش هیجانی تنها، تنظیم هیجان برعملکرد شغلی معلمان تاثیر دارشته، اما مولفه های ارزیابی و بیان هیجان و بهره برداری از هیجان تاثیری بر عملکرد معلمان ندارند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، عملکرد شغلی
  • انیسه مهدوی، طاهره حسومی صفحات 27-44

    این مطالعه به منظور شناسایی تعیین رابطه بین فن آوری اطلاعات و ارتباطات(ICT) با رضایت شغلی در بین اعضایعلمی دانشگاه آزاد اسلامی رودهن صورت گرفت. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جهت انتخاب افراد جمعیت پژوهش از روش نمونه گیری تصادفی لایه ای یا طبقه ای بهره گرفته شد.جهت گرد آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد شده (مینه سوتا) برای شاخص رضایت شغلی و محقق ساخته برای شاخص فن آوری اطلاعات و ارتباطات بهره گرفته شد.جهت تجزیه و تحلیل داده های آماری از شاخص های آمار توصیفی(مشخص کننده های مرکزی و پراکندگی) و استنباطی نظیر آزمون های کولموگروف -اسمیرنوف و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج نشان داد، بین به کارگیری فن آوری اطلاعات و ارتباطات و رضایت شغلی اعضای هیات علمی دانشگاه رابطه مستقیم و مثبت وجود دارد. البته شدت این رابطه ضعیف بوده است. هم چنین این رابطه بین استفاده از نرم افزارها با رضایت شغلی اعضای هیات علمی نیز مشاهده شده است.بین نگرش اعضای هیات علمی نسبت به فن آوری اطلاعات و ارتباطات و خدمات اینترنتی با رضایت شغلی آنان رابطه معنی داری مشاهده نشده است.

    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، هیات علمی، رضایت شغلی، رودهن، نرم افزارها
  • سیده معصومه جورابچی، فریده دوکانه ای فرد* صفحات 46-56

    پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش واقعیت درمانی بر کمال گرایی و اعتماد به نفس دختران متقاضی جراحی زیبایی شهر تهران بود. روش پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دختران مراجعه کننده به مراکز جراحی زیبایی شهر تهران در سال 93-94 بود.64 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب شدند و به پرسشنامه های کمال گرایی چندبعدی فراست و عزت نفس کوپر اسمیت پاسخ دادند. بعد از جمع آوری و نمره گذاری تعداد 30 نفر که نمره ی کمتری در پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت و نمره ی بالاتری در پرسشنامه کمال گرایی چندبعدی فراست داشتندانتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش به شیوه ی گروهی طی 9 جلسه ی 90 دقیقه ای در هفته آموزش واقعیت درمانی دریافت کردند ولی گروه کنترل هیچ نوع برنامه ای دریافت نکرد. برای تجزیه و تحلیل داده ها علاوه بر آمار توصیفی از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده گردید. تحلیل داده ها نشان داد آموزش واقعیت درمانی به طور معنی داری موجب افزایش اعتماد به نفس و کاهش کمال گرایی دختران متقاضی جراحی زیبایی در مقایسه با گروه کنترل می شود.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، کمال گرایی، اعتماد به نفس، پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت، پرسشنامه کمال گرایی چندبعدی فراست
  • محمد وفایی مهر، صمد کریم زاده، فتاح ناظم صفحات 57-68

    این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر مدیریت کلاس صورت گرفته است. روش تحقیق از نوع توصیفی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان ابتدایی شهر خوی می باشد. حجم نمونه به تعداد نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی آن با استفاده از روش لواشی تایید گردید. پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ محاسبه گردید. نتایج حاکی از آن است که بین معلمان در سبک های مدیریت کلاس تفاوت وجود دارد. در سبک های مدیریت کلاس بر اساس جنسیت تفاوت وجود ندارد. سبکهای مدیریت کلاس معلمان بر اساس سابقه کار متفاوت است. بین معلمان زن و مرد در مدیریت کلاس تفاوت وجود ندارد.

    کلیدواژگان: مدیریت کلاس، جنسیت، سابقه کار
  • محمدرضا ربیعی مندجین، مهدیه غلامی صفحات 69-98

    مسئولیت پذیری اجتماعی از جمله مهم ترین عناصر فلسفه وجودی سازمان ها شناخته شده است، به نحوی که اهمیت دادن به رعایت آن توسط سازمان ها، نه تنها احتمال ارتقاء تعهد سازمانی را به همراه دارد، بلکه رضایت ذینفعان خارج از سازمان را برای مشروعیت بخشیدن به سازمان تقویت می کند. مقاله حاضر به بررسی مسئولیت اجتماعی بر تعهد سازمانی پرداخته است. در این راستا، فرمانداری استان قم به عنوان جامعه مورد مطالعه انتخاب گردید که با مشارکت 80 عضو در قالب نمونه آماری و استفاده از پرسش نامه جهت جمع آوری داده ها انجام پذیرفت. پردازش حاصل از داده ها با استفاده از مدل رگرسیون حاکی از آن است که نیازهای اقتصادی، رعایت قوانین و مقررات عمومی، رعایت اخلاق کسب و کار و مسئولیت های بشردوستانه بر تعهد سازمانی تاثیر مثبت و معنی داری دارد، این یافته بدان معناست که تاکید بر اهمیت مسوولیت اجتماعی و رعایت آن از سوی سازمان ها می تواند از کارکردی مثبت بر عملکرد سازمان ها برخوردار باشد به نحوی که به طور معناداری تعهد سازمانی کارکنان را تحت تاثیر خود قرار می دهد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، تعهد سازمانی
  • محمود رضایی زاده، حمید مطهری صفحات 99-116

    هدف این مقاله اولویت بندی عوارض(آسیب ها) بانک مسکن با استفاده از مدل تعالی سازمانی EFQM است. ساختار مدل تعالی سازمانی EFQM دارای دو حوزه توانمندسازها و نتایج است. حوزه توانمندسازها که بیان کننده اجزای تشکیل دهنده سازمان و چگونگی تعامل آنها با هم است، شامل 5 معیار رهبری - خط مشی و راهبرد - کارکنان - شرکتها و منابع و فرآیندها است .حوزه نتایج حاصل از اجرای توانمند سازها است .این حوزه از 4 معیار نتایج مشتریان - نتایج منابع انسانی -نتایج جامعه و نتایج کلیدی عملکرد تشکیل شده است. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان شاغل در ادارات مرکزی بانک مسکن واقع در شهر تهران در سال 1394 (1335نفر)می باشد. نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران  300 نفر برآورد شد که به روش نمونه گیری ساده انتخاب گردیدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد مدل تعالی سازمان (EFQM) استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظر خبرگان تایید گردید. ضریب  آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 0.989 بدست آمد که حاکی از هماهنگی درونی گویه ها و پایایی قابل قبول پرسشنامه است. در نهایت داده ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه و آزمون فریدمن ای با کاربرد نرم افزار SPSS  مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد؛ عوارض (آسیب ها) بانک مسکن در حوزه نتایج بیشتر از حوزه توانمند سازها می باشد. با توجه به میانگین رتبه معیار نتایج مشتری (5.80)، نتایج منابع انسانی (5.69)، رهبری (5.54)، منابع انسانی (5.37)، نتایج جامعه (5.09)، خط مشی و راهبرد (4.90)، نتایج کلیدی عملکرد (4.78)، فرآیندها (4.08) و شرکت ها و منابع (3.75) در اولویت اول تا نهم آماری عوارض (آسیب ها) بانک مسکن از نظر پاسخگویان بودند.

    کلیدواژگان: EFQM، توانمندسازها، نتایج، منابع انسانی، آسیب ها، بانک مسکن
  • علی شفیعی، مینا جمشیدی صفحات 117-128

    سنجش کیفیت خدمات، پیش زمینه ضروری برنامه ریزی در جهت بهبود کیفی خدمات سازمانهاست، بنابراین مطالعه کیفیت جنبه های مختلف خدمات سازمانها از دیدگاه استفاده کنندگان، از دیرباز موضوع پژوهشهای متعددی بوده است. استفاده کنندگان از خدمات سازمانهای مختلف، انتظارهایی در مورد خدمات دریافتی دارند و رمز کلیدی دستیابی سازمان به کیفیت مطلوب خدمات، ارایه خدمات و عملکردهایی است که مطابق با انتظارها یا حتی فراتر از انتظارهای استفاده کنندگان باشد. در این تحقیق با استفاده از مدل سرکوال به بررسی کیفیت خدمات پس از فروش شرکت خودروسازی کیا موتورز  در سطح شهر تهران پرداخته شد. جامعه آماری پژوهش حاضر دارندگان خودروهای شرکت کیا موتورز  در سطح شهر تهران بودند که از جامعه آماری مورد نظر با توجه به جدول مورگان به شیوه نمونه برداری تصادفی خوشه ای از تعداد 384 نفر پرسشنامه وصول گردیده و بوسیله نرم افزار spss20, LISREL8.5 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که نمایندگی های شرکت کیا موتورز  شهر تهران نتوانستند انتظارات مشتریان خود را برآورده سازند.

    کلیدواژگان: مدل سرکوال، عوامل ملموس، قابلیت اطمینان، پاسخگوئی، تضمین، همدلی، رضایت مشتریان و کیفیت خدمات
  • حسین آموزگار، قدیر قدیری علمداری صفحات 129-149

    پژوهش حاضر به منظور بررسی میزان آمادگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن برای استقرار مدیریت کیفیت جامع و سیستم مدیریت کیفیت (ایزو) انجام شده است. روش تحقیق از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی (پیمایشی) و از نظر هدف کاربردی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در سال تحصیلی 91-90 به تعداد 450 نفر بوده است که حجم نمونه مطابق با جدول «مورگان» 210 نفر برآورد گردید که این تعداد به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده از بین جامعه آماری انتخاب شده است. ابزار گردآوری داده ها، چهار پرسشنامه محقق ساخته مدیریت کیفیت جامع در مقیاس پنج درجه ای با ضریب آلفای 83/0، پرسشنامه نه بعدی مستندسازی فعالیتها در مقیاس پنج درجه ای با ضریب آلفای 80/0، پرسشنامه هشت بعدی اصول مدیریت کیفیت در مقیاس شش درجه ای با ضریب آلفای 77/0 و پرسشنامه پنج بعدی اهداف کیفی دانشگاه در مقیاس پنج درجه ای لیکرت با ضریب آلفای 81/0 بوده است. داده های گردآوری شده به کمک روش های آمار توصیفی و استنباطی همچون آزمون t تک نمونه ای، کومو، بارتلت، تحلیل عاملی و فریدمن از طریق نرم افزار آماری SPSS و Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نشان داد که: 1- وضعیت ابعاد 14گانه مدیریت کیفیت دمینگ در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن در حد بالایی میباشد. 2- میزان آمادگی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن برای مستندسازی فعالیتها بر اساس سیستم مدیریت کیفیت (ایزو) در حد بالایی می باشد. 3- شناخت مبهمی از اصول هشتگانه مدیریت کیفیت در دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن وجود دارد و دانشگاه مذکور، از نظر تاکید و تمرکز بر مشتری، بهتر از سایر اصول کیفیت بوده و بعد از آن، به ترتیب رهبری کارآمد، مشارکت کارکنان، رویکرد فرایندی، رویکرد سیستمی به مدیریت، بهبود مستمر، تصمیمگیری بر مبنای واقعیت ها و در نهایت، ارتباط سودمند و دوطرفه با تامین کنندگان قرار گرفته اند. 4- اهداف کیفی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن نیز عبارتند از اهداف آموزشی، مهارتی، فناوری، فرهنگی و پژوهشی.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، ایزو
|
  • Pages 13-26

    The aim of present study was considering the effect of emotional intelligence on the teachers job performance of Oshnavieh city education department. The present study method was descriptive and correlational and the statistical population included all teachers of Oshnavieh city education department who were employed in this department in the academic year 2015-2016. The statistical sample size was calculated as 301 people, based on Kerjcie and Morgan Table, that were randomly selected. There were used of 2 questionnaires of Schutte emotional intelligence and Conder job performance in this study. According to comprehensive analysis of the obtained data from measuring tools, there were used of two and multivariate regression statistical methods. The results showed that there was no correlation between the emotional intelligence and job performance and only emotion regulation affected teachers job performance among the emotional intelligence components, but evaluation, emotion expression, and exploitation of emotion components had no effects on teachers performance.

    Keywords: emotional intelligence, job performance
  • Pages 27-44

    This study has been conducted to identify the relationship between information technology and job satisfaction among the faculty members of Roudehen Azad university. The society of the research consists of all faculty members of Roudehen Azad university in years 1393-94 who have scientific degrees such as full professor, associate professor, assistant professor, trainer and scholar. According to the report of personnel department they are 417 people. To select participants, stratified random sampling method has been used. To collect data the standardized job satisfaction questionnaire ( prepared by Bradfield and Ruth in Minnesota university in 1967) investigated and used ( for communication and information technology component). In this research the method of content validity has been used to measure the amount of validity of measuring tools and based on Lawshe 1975, content validity ratio has been calculated 0.67. Cronbach's alpha has been used to measure internal consistency of the indices and the results indicated that, the measuring tools have acceptable internal consistency. To analyze statistical data, descriptive statistics indicators (central and distribution indicators) and Komolof Smirnov test and Spearman's correlation coefficient have been used. The results indicated that there is direct and positive relationship between employing information and communication technology and job satisfaction of faculty members of university. Although this relationship is weak and this also has been observed between the employing of software and job satisfaction.

    Keywords: Communication, information technology, faculty, Job Satisfaction, Roudehen, software
  • Pages 46-56

    The present study, considers the effectiveness of reality therapy on perfectionism and self-esteem of girls seeking cosmetic surgery in Tehran .The type of the study was experimental with having pre-test, posttest and a control group .Statistical society consisted the whole girls referring to the center of cosmetic surgery in Tehran between the years 93 and 94. 64 people were chosen voluntarily and answered to Frost multidimensional perfectionism scale questionnaire and Cooper Smith self-esteem scale questionnaire. After collecting and marking, 30 people who gained lower mark in Cooper Smith self-esteem scale questionnaire and higher mark in Frost multidimensional perfectionism scale questionnaire were chosen and placed randomly into two groups. One was experimental and the other group was control group and both had 15 members. The experimental group had reality therapy in 9 ninety-minute sessions while the control group received no training at all. For analyzing data, analysis of covariance test was used in addition to descriptive statistics.
    Data analysis showed that reality therapy significantly increases self-esteem and decreases perfectionism of girls seeking cosmetic surgery in comparison with control group.

    Keywords: Reality therapy, perfection, Self-esteem, Cooper Smith self-esteem scale questionnaire, Frost multidimensional perfectionism scale questionnaire
  • Pages 57-68

    This descriptive study aims to identify the effective factors in classroom management. Applying random clustering sampling method, the sample size consists of 550 teachers (260 men and 290 women teachers) out of all elementary school teachers in Khoy, Iran. The researcher-made questionnaire was administered. The questionnaire validity was confirmed by Lawashe Method. Cronbach`s Alpha was employed to calculate the reliability. The results indicate that a difference is found among teachers concerning classroom management styles. No difference is found in gender-based classroom management styles. Classroom management styles are different concerning working experience. No difference is found among men and women teachers concerning classroom management.

    Keywords: Classroom Management, Gender, Working Experience
  • Pages 69-98

    Social responsibility is recognized as one of the most important elements of organizational existence philosophy so that respecting it by organizations not only may lead into organizational commitment promotion but also it fosters the satisfaction of external stakeholders to justify the organization. Present paper studies the impact of social responsibility on organizational commitment. To this end, Qom Governor General Office is selected as research population by the contribution of 80 members as research sample and a questionnaire for data collection. Data processing is conducted by regression model which indicates that economic needs, respecting general laws and regulations, business ethics and humanity responsibilities have positive and significant effect on organizational commitment. It means that emphasis on the importance of social responsibility and respecting it by organizations can have a positive impact on organizational performance so that it can impact on employees’ organizational commitment significantly.

    Keywords: Social responsibility, Organizational Commitment
  • Pages 99-116

    The aim of this article is to prioritize complications (damages) of Maskan Bank by using EFQM Organizational Excellence Model. The structure of EFQM Organizational Excellence Model has two domains of enablers and results. Domain of enablers expresses the constituent components of the organization and how they interact together. It includes five criteria of Leadership - Policy and Strategy - Employees - Companies and Resources and Processes. The domain of results is achieved from implementation of the enablers. This domain has constituted of 4 criteria of Customer Results - Human Resources Results -Society Results and Performance Key Results made. This research is applied in terms of purpose. It is descriptive - correlational in terms of method. Statistical population of this research includes all employees working in central offices of Tehran city Maskan Bank in 2015 (1335 persons). Statistical sample was estimated 300 persons based on Cochran formula.   They were selected by simple random sampling method. Standard organization excellence model (EFQM) questionnaire was used to collect the data. Face and content validity of the questionnaire was confirmed by using experts' opinion. Cronbach's alpha coefficient was obtained 0.989 for the whole questionnaire. This suggests internal consistency of items and acceptable reliability of the questionnaire. Finally, the data were analyzed by using one-sample t test and Friedman test with application of SPSS software. Results showed that the complications (damages) of Maskan Bank are greater in domain of results compared to the domain of enablers. Considering the average rating of criterion of customer results (5.80), human resources results (5.69), leadership (5.54), human resources (5.37), society results (5.09), policy and strategy (4.90), performance key results (4.78), processes (4.08) and companies and resources (3.75) were in the first to nine statistical priorities of complications (damages) of Maskan Bank according to the respondents' opinion.

    Keywords: EFQM, enablers, results, human resources, damages, Maskan Bank
  • Pages 117-128

    Quality service assessment is the prerequisite of the programming in order to qualitative improvement of the organizations’ services. Hence, the study of the quality in different aspects of the organization’s services from the consumers’ perspective has been the subject of many studies historically. Users of the organizations’ services have expectations about the received services, and the major key for the organizations to reach to the desirable quality of service is presenting the services and functions that are matched with expectations or even beyond the expectations of users. This study surveyed the quality of the after-sale service for Kia automobile manufacture, by using the SERVQUAL model, in Tehran. The statistic society of the current study was the owners of Kia cars. According to Morgan table, 384 questionnaires had been collected, and the collected data were analyzed by LISREL8.5, and SPSS20 software. The results showed that Kia agencies in Tehran failed to meet their customers' expectations.

    Keywords: SERVQUAL Model, Tangibility factors, Reliability, responsibility, Security, empathy, Customer Satisfaction, Service Quality
  • Pages 129-149

    This research purpose is to survey the preparedness of Roudehen Islamic Azad University for the establishment of total quality management and quality management system (ISO). Research method was descriptive (survey) in terms of data collection and practical In terms of purpose. The research population included all faculty members of Roudehen Islamic Azad University in the 91-90 school year was (450 people).The sample was chosen according to Morgan Table, and included 210 people and it was selected by random sampling method. Data were gathered through four researcher-made questionnaires included a total quality management questionnaire based on five scales and alpha coefficient of 0/83, a documenting of activities nine dimensions questionnaire based on five scales and alpha coefficient of 0/80, a quality management principles eight dimensions questionnaire based on six scales and alpha coefficient of 0/77 and a quality objectives of university five dimensions questionnaire based on five Likert scales and alpha coefficient of 0/81. Data gathered has been analyzed by descriptive and inferential statistics methods like one-sample t-test, Como, Bartlett, factor analysis and Friedman which were estimated by applying SPSS and Excel. The results showed that 1- Deming's 14 dimensions quality management status at Roudehen Islamic Azad University is high. 2- The preparedness of the Roudehen Islamic Azad University to document activities based on quality management system (ISO) is the high. 3- There is a ambiguous cognition of eight principles of quality management in Roudehen Islamic Azad University. 4- Roudehen Islamic Azad University 's quality objectives include learning objectives, skills, technology, culture and research.

    Keywords: Total Quality Management, ISO