فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خسرو حمزه*، شکوه نوابی نژاد، عبدالله شفیع آبادی، ولی الله فرزاد صفحات 13-32

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر بخشی طرحواره درمانی، آرام سازی کاربردی و تصویرسازی در کاهش اضطراب حالتی رقابتی ورزشکاران خبره می باشد. نمونه پژوهش شامل 72 نفر از ورزشکاران ملی پوش مرد و زن بودند که از رشته های مختلف تیمی و انفرادی به شکل تصادفی انتخاب و در چهار گروه 18 نفری قرار داده شدند. شرکت کنندگان از طریق پرسشنامه خود سنجی ایلی نویز، در دو مرحله پیش و پس آزمون مورد بررسی قرار گرفتند. هر کدام از روش ها بر روی یک گروه به مدت 9  هفته اعمال گردید و گروه چهارم به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. نتایج تحلیل کووایانس چند متغیره بیانگر این بود که اجرای هر سه روش طرحواره درمانی، آرام سازی کاربردی و تصویر سازی ذهنی در کاهش اضطراب حالتی رقابتی موثر بوده است. طرحواره درمانی موثرترین روش در کاهش اضطراب حالتی رقابتی بود و باعث بیشترین کاهش میزان اضطراب شناختی و جسمانی در مقایسه با دو روش دیگر گردید.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، آرام سازی کاربردی، تصویرسازی ذهنی، اضطراب حالتی رقابتی
  • علاءالدین اعتمادالدهری، مریم تختی پور صفحات 33-64

    در پژوهش حاضر، «رابطه  میزان خودنظم دهی و خودکارآمدی با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دبیرستان های دخترانه (دوره دوم) منطقه 2 تهران» با استفاده از روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری مورد نظر در این تحقیق را  کلیه دانش آموزان دبیرستان های دخترانه (دوره دوم) منطقه 2 تهران به تعداد 6597 نفر تشکیل می-دهد که بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده، 363 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور سنجش متغیرهای مورد استفاده در پژوهش از دو پرسش نامه خودکارآمدی باندورا (2000)  و خود نظم دهی بوفارد و همکاران (1995) استفاده گردید. روایی محتوایی پرسش نامه ها مورد تایید متخصصان و استاد راهنما قرار گرفته است. پایایی پرسش نامه ها بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، برای دو پرسش نامه خودکارآمدی و خود نظم دهی ،به ترتیب برابر 87/0 و  82/0 برآورد گردید. برای تجزیه و تحلیل از روش های آماری توصیفی و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام) استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین خودنظم دهی و ابعاد آن (راهبرد شناختی و فراشناختی) با خودکارآمدی و پیشرفت تحصیلی رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج همچنین نشان داد که بین خودکارآمدی و ابعاد آن تجربه های موفق، تجربه های جانشینی، ترغیب های کلامی،حالات عاطفی و حالات فیزیکی با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دبیرستان های دخترانه (دوره دوم) منطقه 2 تهران رابطه وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون همچنین نشان داد که از بین ابعاد خودنظم دهی، هر دو بعد آن راهبرد فراشناختی و راهبرد شناختی توانایی پیش بینی پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی دانش آموزان را دارند. نتایج همچنین نشان داد که دو بعد تجربه های موفق و ترغیب کلامی توانایی پیش بینی پیشرفت تحصیلی و خودکارآمدی دانش آموزان را دارند.

    کلیدواژگان: خودنظم دهی، خودکارآمدی، پیشرفت تحصیلی
  • رضا یوسفی سعیدآبادی، صدیقه محمدیان صفحات 65-86

    هدف از انجام این پژوهش، تعیین رابطه سکوت سازمانی با بهره وری سازمانی در اداره آموزش و پرورش شهرستان قایمشهر است. پژوهش پیش رو، از نظر هدف کاربردی و از دید روش، در دسته پژوهش های توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری آن، کلیه کارکنان اداره آموزش و پرورش شهرستان قایمشهر هستند که داده های لازم با دو پرسش نامه 31 سوالی بهره وری و پرسش نامه 23  سوالی سکوت سازمانی واکولا و دیمیتریس (2007)  از 80 نفر از کارکنان اداره آموزش و پرورش شهرستان قایمشهر که به روش نمونه برداری تصادفی ساده انتخاب شدند گردآوری شد. آزمون مدل مفهومی با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و با بکارگیری نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان دادند که سکوت سازمانی و مولفه های آن(سکوت تدافعی، نوع دوستانه، بی تفاوتی و مطیع) با بهره وری، کارایی و اثربخشی سازمانی اداره آموزش و پرورش شهرستان قایمشهر ارتباط معناداری دارد.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، بهره وری سازمانی، سکوت تدافعی، نوع دوستانه، بی تفاوتی و مطیع
  • مرسا آذر، سید یوسف صالحی، سپیده صفرپور، بهزاد شوقی صفحات 87-110

    هدف این پژوهش تحلیل عوامل موثر بر سکوت سازمانی و تاثیر آن بر تعهد  کارکنان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گرداوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان ستاد مرکزی واقع در پردیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (معاونت پشتیبانی، معاونت آموزشی، معاونت دانشجویی و معاونت پژوهشی) با تعداد  1264 نفر تشکیل دادند. بر اساس جدول مورگان تعداد 290 پرسشنامه به عنوان حجم نمونه تعیین و توزیع گردید و روش نمونه گیری در این پژوهش، تصادفی ساده بود. به منظور تعیین ضریب پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن برای سه پرسشنامه شامل: پرسشنامه ی تعهد کارکنان (آلن و مایر 1997) ؛ پرسشنامه ی سکوت سازمانی (واکلا و دمیتریس 2005) ؛ پرسشنامه ی عوامل موثر بر سکوت سازمانی(محقق ساخته)،  به ترتیب 88/0 و 90/0 و 85/0 به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها آمار توصیفی و آمار استنباطی بیان می شود، بخش آمار استنباطی شامل رویکرد دو مرحله ای تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی تحلیل معادلات ساختاری می باشد. از نرم افزارهای  20SPSS  و  Amos 20 در این پژوهش استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که عوامل اجتماعی، مدیریتی، سازمانی و فردی و همچنین زیر مولفه های آن ها بر سکوت کارکنان در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان موثر بوده است. همچنین یافته ها نشان داد که رفتار و جو سکوت در سازمان تاثیر منفی بر تعهد کارکنان و مولفه های آن داشت.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، تعهد کارکنان، عوامل اجتماعی، عوامل سازمانی
  • لیلا پارسانژاد، فردوس یادگاری صفحات 111-132

    مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه درسی پنهان بر رفتار انضباطی دانشجویان از نظر اساتید دانشکده های علوم تربیتی دانشگاه های استان خوزستان به اجرا در آمد. روش تحقیق مورد استفاده توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری را کلیه اساتید گروه علوم تربیتی دانشگاه های آزاد و دولتی استان خوزستان به تعداد 149 که در سال تحصیلی 94-93 به تدریس اشتغال داشتند، تشکیل داده اند. حجم نمونه براساس جدول مورگان 108 نفر به تفکیک (23 نفر استاد زن) و (85 نفر استاد مرد) به روش تصادفی ساده برآورد گردید. اطلاعات از طریق پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری شد. آزمون سوالات و تجزیه و تحلیل آماری داده ها توسط آزمون تی تک نمونه ای انجام شد. نتایج یافته های تحقیق از دیدگاه اساتید دانشکده های علوم تربیتی دانشگاه های استان خوزستان نشان داد که: قوانین و مقررات دانشگاه، روابط متقابل استاد و دانشجو، جو سازمانی دانشگاه، روش تدریس اساتید دانشگاه، روابط میان فردی بین دانشجویان، ساختار فیزیکی دانشگاه می تواند بر رفتارهای انضباطی دانشجویان تاثیر زیادی داشته باشد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، رفتار انضباطی، دانشجویان، دیدگاه اساتید
  • زهره جمشیدی، جعفر کمری، محدثه عمادی سیوکی* صفحات 133-156

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر جریان ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر صادرات کالاهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشورهای منتخب درحال توسعه با استفاده از روش اقتصاد سنجی داده های تابلویی طی سالهای 2011-2000 مبتنی بر مدل بات می باشد. بطوریکه پس ارایه مبانی نظری و پیشینه مرتبط، در این تحقیق، دو متغیر جریان ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارچی و تولید ناخالص داخلی حقیقی به عنوان متغبرهای مستقل در نظر گرفته شده و تاثیر این متغیرها بر صادرات کالاهای فناوری اطلاعات و ارتباطات کشورهای منتخب در حال توسعه دارای بالاترین حجم تجارت خارجی در این نوع کالاها با ایران به روش سرشماری (شامل کشورهای چین، جمهوری کره، ترکیه، هند، پاکستان، تایلند، آذربایجان، ارمنستان، مالزی و ایران) مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج حاصل از تخمین مدل نشان می دهد که تاثیر متغیرهای تولید ناخالص داخلی حقیقی و جریان خالص ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر صادرات کالاهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، مثبت و معنادار بوده است.

    کلیدواژگان: جریان خالص ورودی سرمایه گذاری مستقیم خارجی، صادرات کالاهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، تولید ناخالص داخلی حقیقی
  • فاطمه شکری، محبوبه عبداللهی صفحات 157-1368

    هدف از انجام پژوهش شناسایی رابطه میان سبک های تفکر قضاوت‎گری و اجرایی مدیران با مولفه‎های سلامت سازمانی مدارس رودهن، فیروزکوه و دماوند است. روش پژوهش از نوع مطالعات کمی، کاربردی و از منظر گردآوری داده‎ها توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کلیه مدیران مدارس رودهن، دماوند و فیروزکوه بوده که در سال‎تحصیلی 1394-1393 مشغول به کار بودند و براساس آمار سازمان آموزش و پرورش شهرستان‎های استان تهران تعداد آن‎ها 199 نفر بود. حجم نمونه مناسب براساس جدول مورگان 127 نفر تخمین زده شد. نمونه‎ها با استفاده از روش نمونه‎گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. (تعداد پرسشنامه‎های قابل بررسی 120 مورد بود). ابزار پژوهش پرسشنامه سلامت سازمانی علاقه بند و پرسشنامه سبک‎های تفکر استرانبرگ بود. روایی محتوایی آن توسط متخصصان تایید شده و پایایی پرسشنامه سبک تفکر 78/0 و سلامت سازمانی 85/0 محاسبه شده است. برای تجزیه و تحلیل داده‎ها در بخش آمار توصیفی از جداول، فراوانی، درصد فراوانی، شاخص‎های گرایش مرکزی و پراکندگی برای توصیف آزمودنیها و در بخش آمار استنباطی از ضریب همبستگی و آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده شده است. یافته‎های پژوهش بیانگر آن است که بین سبک تفکر قضاوت‎گری مدیران با مولفه‎های سلامت سازمانی (ساخت دهی، ملاحظه گری، حمایت منابع، نفوذ مدیر، بعد روحیه، تاکید علمی و یگانگی نهادی) رابطه معنادار وجود ندارد. بین سبک تفکر اجرایی و مولفه‎های سلامت سازمانی رابطه معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: سبک‎های تفکر، تفکر قضاوت‎گری، تفکر اجرایی، سلامت سازمانی، مدیران مدارس
  • محمد وفایی مهر، صمد کریم زاده، فتاح ناظم صفحات 169-184

    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر مدیریت کلاس درس به منظور ارایه الگوی مناسب  بوده است. روش تحقیق توصیفی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان و مدیران ابتدایی شهر خوی می باشد. که از بین آنها تعداد 290 نفر زن و تعداد 260 نفر مرد معلم، همچنین تعداد 97 نفر مدیر مرد و تعداد 118 نفر مدیر زن به عنوان نمونه. به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش دو پرسشنامه محقق ساخته بود. پرسشنامه اول برای بررسی سبک مدیریت کلاس استفاده شد.روایی آن با استفاده از روش لاوشه تایید گردید. شاخص روایی محتوایی CVR به دست آمده 78/0 می باشد. پایایی آن با استفاده از تحلیل عاملی تایید شد. پرسشنامه دوم برای تعیین درجه تناسب مدل پیشنهادی از نظر متخصصان استفاده گردید. پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ 89/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از معادلات ساختاری و  تحلیل مسیر، آزمون تی مستقل، تی تک نمونه ای، تحلیل واریانس استفاده شد. یافته ها نشان دادند که: بین معلمان در سبک های مدیریت کلاس تفاوت وجود دارد. سبکهای مدیریت کلاس  معلمان بر اساس سابقه کار متفاوت است. بین معلمان زن و مرد در مدیریت کلاس تفاوت وجود ندارد. بر اساس مولفه های اصلی مدیریت کلاس، پژوهشگر به ارایه مدل پرداخته است. مدل ارایه شده متشکل از عناصر فلسفه و اهداف، مبانی نظری، مولفه ها، مراحل اجرایی و ارزیابی مجدد می باشد. مدل ارایه شده در این پژوهش توانست نمره قابل قبولی(666/4 از 5) را از نظر صاحب نظران و متخصصان کسب نماید.

    کلیدواژگان: مدیریت کلاس، سابقه کار، تحصیلات، جنسیت، مدل
|
  • Pages 13-32

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of schema therapy, applied relaxation and imagery in order to reduce the competitive state anxiety of elite athletes. The sample consisted of 72 men and women national athletes of team and individual sports which were divided in four groups randomly. Interventions were held for 9 weeks. Participants completed the CSA-2 scale in pretest and posttest. The results of MANCOVA showed that all three methods (schema therapy, applied relaxation and imagery) were effective in order to reduce the competitive state anxiety of athletes. Also, schema therapy was the most effective method to reduce both cognitive and somatic anxiety compared to the other methods.

    Keywords: Schema Therapy, Applied relaxation, Mental imagery, Competitive state anxiety
  • Pages 33-64

    The current study was aimed at investigating the relationship between self-regulation and self-efficacy with academic achievement of high school girls of region two in Tehran. To reach this, descriptive correlational study was conducted. The population under study consisted of all the 6597 high school girl students in Tehran. Using simple random sampling, a number of 363 high school students were selected as the sample of the study. To collect the data, the researchers used the questionnaires of self-regulation and self-efficacy. The validity of the questionnaires was confirmed by the experts in the field. The reliability of the questionnaires was measured using Cronbach’s Alpha. It showed that the reliability indexes reliability tools of self-regulation, and self-efficacy  were 0.87 and 0.82 respectively. To analyze the data, the researchers used descriptive method of investigation as well as inferential methods (such as Pearson & stepwise regression).The results of the study showed that there was a significant and Positive relationship between self-regulation and its components - Cognitive and metacognitive strategies- with self-efficacy and academic achievement of high school girl  students of second period in Tehran. The research results indicated that there was a significant relationship between self-efficacy and all of components- mastery experiences, vicarious experiences, verbal persuasion, social and physiological states- with academic achievement. Regression results show that self-regulation components- cognitive and metacognitive strategies- can predict self-efficacy and academic achievement of high school girl in Tehran. The regression results show that self-efficacy components- vicarious experiences, verbal persuasion- can predict academic achievement of high school girls in Tehran.

    Keywords: Stress, social security, Administrator, university of Isfahan
  • Pages 65-86

    The study aimed at determining the relationship between organizational silence and organizational efficiency of education department in Quaemshahr city. The population of the study included the employees of education department in Quaemshahr city. The required data were collected by administering two 31_ item productivity questionnaire and 23_item organizational silence questionnaire of Vakola and Dimitris (2007) to 80 employees of education department in Quaemshahr who were selected by use of randoml sampling. Conceptual model test was performed by the use of Pearson correlation coefficient and SPSS software. The results of this research showed that there is a significant a relationship between organizational silence and its components (defensive silence, indifference silence, pro-social silence and Acquiescent silence) with organizational productivity, efficiency, and effectiveness of education department in Quaemshahr city.

    Keywords: Spiritual Intelligence, Empowerment, faculty member
  • Pages 87-110

    The study analyzed the factors affecting organizational silence and their impact on employees' commitment. The population of the research included staff at headquarters, located on the campus of the University of Medical Sciences (Protection Department, Vice Chancellor of Education, Vice Chancellor for Student and Research) with the total of 1264 people.  According to Morgan Table, 290 subjects were given the questionnaires as the research sample.  The sampling method of the study was simple random sampling. A total of 285 questionnaires were returned which formed the basis for research.  Cronbach's alpha was used to determine the reliability coefficient that its value for the three questionnaires included: 1) Questionaire of employee’s commitment (Allen & Meyer, 1997); 2) Questionnaire of organizational silence (Vakola and Dimitris 2005), and; 3) Questionnaire of factors affecting organizational silence (researcher-made), and the obtained indexes were 0.88 and 0.90 and 0.85, respectively. In order to analyze the obtained data, SPSS 20 and Amos 20 softwares were used. The results showed that social, managerial, organizational and individual factors and their sub-components affect the staff’s silence at the Isfahan University of Medical Sciences. Behavior and silent atmosphere in the organization had a negative impact on employees’ commitment and its components.

    Keywords: Organizational silence, Staff commitment, Social factors, Organizational factors
  • Pages 111-132

    The study aimed at investigating the effect of the hidden curriculum on the university students’ discipline behavior from the Education Faculty members’ points of view in Khoozestan Universities. The method used in this research was descriptive-survey. The population of study included 149 working professors of Education departments, Islamic Azad Universities, Khoozestan Branches. The sample of the study consisted of 108 professors, 23 female and 85 male, chosen by random sampling. The data were collected using a researcher-made questionnaire. The data analysis was done using independent samples t-test. The results of the study indicated that the university regulations, professor and student reciprocal relationship, the university atmosphere, the professors’ manner of teaching, interpersonal relations between university students and its physical makeup can have a great effect on the students’ discipline behavior.

    Keywords: hidden curriculum, Discipline behavior, Students, Professors’ point of view
  • Pages 133-156

    Foreign direct investment is one of the factors affecting economic growth. In this paper, the effect of the inflow of foreign direct investment on exports of ICT goods in selected developing countries were analyzed using econometric panel data during 2011-2000 based on the Baht Model. The results showed that the impact of input variables real GDP and net inflow of foreign direct investment on ICT goods exports was positive.

    Keywords: investment, Concern for people, Concern for production, Organizational Commitment
  • Pages 157-1368

    The aim of this study was to identify the relationship between executive and judicial thinking styles with components of organizational health of schools in the cities of Firoozkouh, Damavand and Roudehen.  The research design was quantitative, functional and cross-correlation in terms of data collection. The study population consisted of all school administrators that in the academic year of 2014-15, i.e., 199 principals. The sample size was estimated based on the Morgan Table 127. The research sample was selected using simple random sampling. The number of questionnaires filled out by the participants comprised 120. Alaqeband’s Organizational Health and Stronberg’s Thinking Styles Questionnaires were used to gather the required data. the content validity was confirmed by experts. The reliability of thinking styles and organizational health tools appreaed to be 0.78 and 0.85 respectively. Descriptive statistics were used to analyze the data, that is, frequency, measure of central tendency and dispersion to describe the subjects and inferential statistics, correlation coefficient, and Kolmogorov-Smirnov test was used. Research findings indicated that there was no significant relationship between judge Gary managers thinking style with components of organizational health (construction of, consideration, support resources, please penetration, the morale, scientific emphasis and institutional integration). However, there was a significant relationship between executive thinking style and organizational health components.

    Keywords: Thinking styles, Casting judgment, Executive thinking, organizational health, school principals
  • Pages 169-184

    The aim of the present research was to recognize the factors affecting class management in order to present an appropriate model. The design of the study was descriptive. The population contained all teachers and head masters of the elementary schools in Khoy City of whom 290 female teachers, 260 male teachers, 97 male principals, and 118 female principals were randomly selected as the research sample. The research tools were two questionnaires.  The first one was used to investigate the rules and methods of the class management. .It was based on Lavashi method. Its CVR content index was 0.78. The reliability of the tool was confirmed by factor analysis. The second questionnaire CVR, was also confirmed and the related index of reliability appeared to be 0.89. The results showed that the teachers’ experience had great influence on supervising the class. Their level  of education had a direct control on the routine of the class surveillance. In the presented model according to the specialists between the average experience mark of all model parts there was a significant difference. In other words, the average experience of all research subjects was more influential than surveillance factor. So, the proposed model, according to the specialists, got the accepted number of (4/666 from 5).

    Keywords: Class Management, Experience, Education, Specialty, Model