فهرست مطالب

نشریه تحقیقات مدیریت آموزشی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رمضان جهانیان صفحات 15-38

    این پژوهش با هدف بررسی و تعیین دانش و مهارت های مورد نیاز مدیران مدارس کشور در ابعاد فنی ، انسانی و ادراکی با روش پیمایشی در سطح ملی اجرا گردیده است . جامعه آماری کلیه مدیران مدارس سراسر کشوردرسال تحصیلی 84-83 به تعداد 981180 نفر و نمونه آماری با کمک جدول تعیین حجم نمونه مورگان با روش تصادفی طبقه ای به تعداد 2030 نفر انتخاب  شده اند . نتایج بدست آمده نشان می دهد که دانش و مهارت های مورد نیاز مدیران مدارس در بعد فنی شامل :ارزشیابی پیشرفت تحصیلی ،کاربرد کامپیوتر در آموزشگاه ،سمینار بررسی روش های مقابله با افت تحصیلی،برنامه ریزی درسی و آموزشی ،تکنولوژی آموزشی،آیین نامه ها و دستورالعملهای مدارس ،ارزشیابی از عملکرد کارکنان ،مدیریت جلسات و شوراهای مدرسه ، روش ها و فنون تدریس ، حسابداری و بودجه نویسی در آموزشگاه ، مدیریت آموزشی ، ایمنی و بهداشت در مدارس ، فعالیتهای فوق برنامه در مدارس ، هدایت تحصیلی و شغلی ، آیین نگارش و مکاتبات اداری ، آموزش و پرورش ابتدایی ، راهنمایی و متوسطه، نظارت و راهنمایی تعلیماتی و فناوری اطلاعات و ارتباطات .دربعد انسانی شامل:روش های تربیت دینی دانش آموزان ،روابط انسانی در آموزشگاه ، کاربرد روان شناسی در مدیریت ،مسایل و مشکلات جوانان و نوجوانان ،بهداشت روانی ،روان شناسی تربیتی ،مدیریت مشارکتی،اخلاق و تربیت اسلامی، روان شناسی اجتماعی در تعلیم و تربیت ، روان شناسی شخصیت ،  اصول و فنون راهنمایی و مشاوره.ودربعد ادراکی شامل:تصمیم گیری در مدیریت ،خلاقیت و نوآوری در سازمانهای آموزشی ،مدرسه محوری،بهره وری در مدرسه ،مدیریت زمان،مسایل آموزش و پرورش،اصول و مبانی مدیریت آموزشی ،آموزش و پرورش در قرن 21،مدیریت کیفیت جامع در آموزش و پرورش، سمینار بررسی مسایل مدیریت در آموزش و پرورش ، مدیریت و آسیب شناسی اجتماعی، توسعه و بهسازی سازمان ، جامعه شناسی آموزش و پرورش ، برنامه ریزی استراتژیک در آموزش و پرورش ، فلسفه فعالیتهای تربیتی ، ، فلسفه آموزش و پرورش و کاربرد نظریه  سیستمی در مدیریت آموزشی.

    کلیدواژگان: دانش، مهارت، مهارت فنی، مهارت انسانی، مهارت ادراکی، مدیران آموزشی
  • فریبا حنیفی*، غلامحسین حیدری تفرشی، عاطفه سوهانی صفحات 39-56

    مقاله حاضر برگرفته از پژوهشی است که  هدف از انجام  آن تعیین تاثیر برنامه های آموزش خانواده بر تفکر انتقادی دانش آموزان ابتدایی شهر تهران بود. روش تحقیق توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود که با استفاده از فرمول برآورد نمونه بر مبنای جدول تعیین حجم نمونه کرجسی مورگان  از بین جامعه آماری 388261 نفر357 نفر به عنوان نمونه آماری به صورت تصادفی و خوشه ای تک مرحله ای انتخاب شد ، ابزاراندازه گیری پرسشنامه محقق ساخته بود که در2بخش تنظیم شد.بخش اول مربوط به آموزش خانواده که شامل 5 سوال و بخش دوم مربوط به تفکر انتقادی که شامل 32سوال  بود برای تدوین آن مبانی نظری و تحقیقاتی به دقت مطالعه و تعداد 40 زیر مولفه استخراج و پس از مشاوره با افراد صاحب نظر (10نفر), 4 مولفه اصلی با عنوان پرسشگری (جستجوگری)، ارزشیابی (استدلال گری)، خود تنظیمی (خود کنترلی) و شک گرایی (خود جهت دهی) در 32  زیر مولفه تدوین شد و از نظر استاد مشاور و راهنما روایی آن نیز تاییدشدو پایایی آن با ضریب  873/0 برای بخش آموزش خانواده و با ضریب 812/0 برای بخش تفکر انتقادی  از طریق ضریب آلفای کرونباخ تایید شد. و پس از استخراج اطلاعات داده ها جمع آوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.به نظر والدین نتایج نشان داد...برنامه های آموزش خانواده بر بهبود تفکر انتقادی  و پرسش گری (جستجو گری) و استدلال گرایی (ارزشیابی) وخود تنظیمی (خود کنترلی) دانش آموزان تاثیر دارد و بر خود جهت دهی (شک گرایی) دانش آموزان تاثیر ندارد.

    کلیدواژگان: برنامه های آموزش خانواده، تفکر انتقادی، استدلال گرایی، پرسشگری، ارزشیابی، خود تنظیمی، شک گرایی
  • محمدنقی ایمانی*، محبوبه عبدالهی، مسعود همتی صفحات 57-72

    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین ذهنیت فلسفی مدیران با عملکرد معلمان است. نمونه پژوهش 395 نفر معلم و 140 نفر مدیر به روش تصادفی طبقه ای از بین 4508 نفر معلم و مدیر آموزش و پرورش شرق استان تهران تامین گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه های محقق ساخته بود که پایایی آنها از طریق اجرای آزمایشی و محاسبه ضریب آلفای کرانباخ برای پرسشنامه ذهنیت فلسفی برابر با 911/0 و پرسشنامه عملکرد برابر 891/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است که نتایج حاصل از همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون نشان داد که: ارتباط معناداری بین (ذهنیت فلسفی مدیران) و (عملکرد معلمان) وجود دارد. به عبارتی توان پیش بینی (عملکرد معلمان) از طریق (ذهنیت فلسفی مدیران) وجود دارد.

    کلیدواژگان: ذهنیت فلسفی، مدیران مدارس، عملکرد معلمان
  • بهارک شیرزاد کبریا صفحات 73-94

    این پژوهش با هدف بررسی ابعاد و مولفه های سرمایه فکری اعضای باشگاه پژوهشگران جوان منطقه 12 دانشگاه آزاد اسلامی در سه بعد ساختاری،رابطه ای،انسانی مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش 1122 نفر بوده که با روش تصادفی ساده و جدول مورگان 284 نفر انتخاب شده، ابزار اندازه گیری پرسشنامه استاندارد بنتیس با 51 سیوال بوده که در جامعه مورد هدف به اجرا در آمد. روش تجزیه  و تحلیل داده ها با آزمون ویلکاکسون انجام شد و مولفه سرمایه ساختاری و سرمایه رابطه ای در حد مطلوبی قرار نگرفت، سپس برای تقدم و تاخر مولفه ها از آزمون فریدمن استفاده شد و سرمایه ساختاری در رتبه اول سرمایه رابطه ای در رتبه دوم و سرمایه انسانی در رتبه آخر به نتیجه رسید.

    کلیدواژگان: مولفه های سرمایه های فکری
  • علی خاتمی، حامد شاه حسینی صفحات 95-116

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی و مقایسه شاخص های کارآفرینی دانش آموزان شاخه های فنی و حرفه ای، کاردانش و نظری شهر تهران در سال تحصیلی 87-1386 انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه را، کلیه دانش آموزان سال دوم و سوم دبیرستان ها، هنرستان های فنی و حرفه ای و کاردانش شهر تهران تشکیل می دهند ، نمونه آماری از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام شد و حجم نمونه آماری با توجه به جدول مورگان برای شاخه های نظری 379 نفر، فنی و حرفه ای و کاردانش هر کدام354 نفر به دست آمد. به منظور جمع آوری اطلاعات موردنیاز از پرسشنامه ای شامل54 سوال با درجه بندی لیکرت استفاده شد، این ابزار بر اساس نظریه مک کللند (1963)، جاکوبووتیز و وایلدر (1982)، نوهریا و گولاتی (1996)، لایز و برونکهاوس (1980) و اتکینسون و روتر (1964) می باشد و توسط صمدآقایی (1385) تهیه شده است. این پرسشنامه از شاخص های انگیزه پیشرفت، استقلال طلبی، گرایش به خلاقیت، ریسک پذیری و کنترل درونی تشکیل شده است .ابزار پژوهش توسط دانش آموزان سال دوم و سوم هنرستان ها و دبیرستان ها تکمیل گردید. برای تعیین ویژگی های روان سنجی این پرسشنامه ها، روایی محتوایی آن با نظر خواهی از متخصصان مورد تایید قرار گرفت. علاوه بر آن به منظور برآورد همسانی درونی بین سوال ها و مولفه ها  از روش محاسبه آلفای کرونباخ استفاده شد که نتایج  ضریب آلفای مولفه انگیزه پیشرفت (0.85)، تمایل به ریسک و مخاطره (0.89)، گرایش به خلاقیت (0.87)، کنترل درونی (0.86)، نیاز به استقلال (0.90)، شاخص کلی (0.85) بدست آمد. نتایج استفاده از روش آماری تحلیل واریانس یک طرفه ANOVA نشان داد که بین  شاخص های کارآفرینی دانش آموزان شاخه های نظری، فنی و حرفه ای و کاردانش در سطح معناداری (01/0)  تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، انگیزه پیشرفت، استقلال طلبی، گرایش به خلاقیت، ریسک پذیری، کنترل درونی، دانش آموزان دبیرستان
  • داود گوران*، رضا یوسفی، معصومه خلیلی صفحات 117-128

    هدف اصلی پژوهش حاضر، تعیین میزان سازگاری و مقایسه دانش آموزان سازگار و ناسازگار از نظر ورزشکار بودن و غیر ورزشکار بودن و همچنین تعیین این امر که تا چه حد ورزشکار بودن و غیر ورزشکار بودن در میزان سازگاری اجتماعی دانش آموزان موثر است. بدین منظور تعداد 200 نفر از دانش آموزان مشتمل بر 100 نفر دختر (50 نفر ورزشکار و 50 نفر غیر ورزشکار) و 100 نفر پسر (50 نفر ورزشکار و 50 نفر غیر ورزشکار) به روش نمونه گیری مختلط (خوشه ای چند مرحله ای و تصادفی ساده) انتخاب شدند و با استفاده از آزمون t تجزیه و تحلیل آماری صورت گرفت. ابزار اندازه گیری در این پژوهش استفاده از پرسشنامه سازگاری اجتماعی بوده که با توجه به اهداف و سوالات پژوهش نتایج بدست آمده به قرار زیر می باشد. 1- میزان سازگاری دانش آموزان ورزشکار بیشتر از دانش آموزان غیر ورزشکار می باشد. 2- بین میزان سازگاری اجتماعی دانش آموزان ورزشکار دختر و پسر تفاوت معنی داری مشاهده نشده است.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، ورزشکار بودن و غیر ورزشکار بودن
  • صفحات 129-148

    هدف پژوهش حاضر شناسایی رابطه و قدرت تبیینی متغیرهای فردی و آموزشی موثر بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان مقطع کارشناسی و ارایه الگویی جهت پیش بینی موفقیت تحصیلی آنان است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس می باشد برای انتخاب گروه نمونه از روش تصادفی طبقه ای استفاده شد که در مجموع تعداد 360 نفر از دانشجویان که در سال تحصیلی 89-88 در این مرکز  مشغول به تحصیل بودند ، انتخاب شدند. پژوهش حاضر از نوع شبه تجربی است که هوش هیجانی و یادگیری خود تنظیمی به عنوان عوامل فردی و ساختار هدف کلاس به عنوان عوامل آموزشی موثر بر پیشرفت تحصیلی در نظر گرفته شدند. بر همین اساس برای اندازه گیری مقیاس یادگیری خود تنظیمی از پرسشنامه راهبردهای خود نظم یافته پینتریج ودی گروت (MSLQ)، برای اندازه گیری هوش هیجانی از پرسشنامه هوش هیجانی سیبریا شرینگ ، برای اندازه گیری ساختار هدف کلاس از مجموعه مقیاس های الگوهای یادگیری سازگار (PALS) ساخته میگدلی و همکاران ، (2000) استفاده شد و معدل دانشجویان (متغیر ملاک)، از پرونده تحصیلی آنها استخراج گردید و سپس مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. داده های بدست آمده با استفاده از روش آماری رگرسیون چند گانه وتحلیل مسیر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. دربررسی تفکیکی متغیرها  یادگیری خود تنظیمی به جهت ماهیت شناختی مشترک با تحصیل بیشترین نقش را در پیشرفت دارا بود ولی با در نظر گرفتن اثرات مستقیم وغیر مستقیم  متغیرها و عوامل در مدل مسیر ساختار هدف تبحری به جهت گستره تاثیر گذاری آن در ابعاد رفتاری هیجانی و آموزشی نشان داد می تواند بهترین مسیر انتخابی برای رسیدن به موفقیت تحصیلی باشد. همچنین این نتیجه بدست آمد کلیه متغیرهایی که  مستقیم و غیر مستقیم باپیشرفت تحصیلی ارتباط داشتند از هوش هیجانی تاثیر می پذیرند با استناد به این نتیجه می توان ضرورت توجه به این بعد از شخصیت دانشجویان را نیز در موفقیت تحصیلی مدعی شد.

    کلیدواژگان: موفقیت تحصیلی، متغیرهای فردی، متغیرهای آموزشی، هوش هیجانی
  • محسن گل پرور*، زهرا جوادیان، امین برازنده صفحات 149-164

    این پژوهش با هدف بررسی نقش هماهنگی شناختی در پیوند میان اخلاق گرایی مدیران و رضایت شغلی معلمان به مرحله اجرا درآمد. جامعه آماری پژوهش را معلمان زن و مرد برخی نواحی آموزش و پرورش شهر اصفهان تشکیل داده اند. تعداد 532 نفر معلم، به شیوه ی سهل الوصول برای شرکت در این پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل، شاخص رضایت شغلی (با چهار خرده مقیاس موسوم به رضایت از کار، رضایت از حقوق و دستمزد، رضایت از همکاران و رضایت از سرپرست)، پرسشنامه رهبری اخلاقی و مقیاس هماهنگی شناختی بود. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده نشان داد که هماهنگی شناختی، پیوند بین رهبری اخلاقی را با رضایت از کار، رضایت از حقوق و دستمزد و رضایت از همکاران تعدیل می نماید. تحلیلهای پسین نشان داد که در هماهنگی شناختی پایین، رابطه رهبری اخلاقی با رضایت از کار، رضایت از حقوق و دستمزد و رضایت از همکاران، نیرومندتر از این رابطه در هماهنگی شناختی پایین بود.

    کلیدواژگان: هماهنگی شناختی، رهبری اخلاقی و رضایت شغلی
|
  • Pages 15-38

    This study aims at analyzing and setting knowledge and skills needed for school managers in theoretical, humanistic and conceptual aspects through ongoing fieldwork throughout Iran’s schools.  The population is all school managers in Iran in 83-84 educational year which comprises 981180 people.  The sample was 2030 managers who were chosen randomly through Morgan table.  The results show that managers’ knowledge and skills in theoretical aspect include educational advancement evaluation, computer use in schools, seminars on investigating counterattack procedures for educational fallbacks, educational planning, educational technology, schools’ rules and principles, staff evaluation, managing school sessions, teaching methods, accounting and budgeting in institutes, educational management, safety and hygiene in schools, extracurricular activities in schools, educational and vocational guidance in schools, writing and red taping principles, elementary education, junior high school and high school, educational supervision and guidance, and information technology.  From the humanistic perspective it involves religion teaching methods, human relations in institutes, application of psychology in management, teenagers and youths’ issues, psychological hygiene, educational psychology, co operational management, Islamic ethics, Social psychology in education, personality psychology, and guidance and consultancy principles.  And in conceptual aspect, it comprises decision making in management, innovation in educational corporations, school centeredness, fruitfulness in schools, time management, educational issues, educational management principles, education in the 21st century, wholistic quality management in education, seminars on management in education, social crisis management, extending and improving corporations, educational sociology, educational activities’ philosophy, education philosophyand application of systematic hypothesis in educational management.

    Keywords: Knowledge, skill, theoretical skill, humanistic skills, conceptual skills, educational managers
  • Pages 39-56

    The aim of this study was to determine the effect of family education programs on critical thinking of elementary school students in Tehran. The present study describes a survey that uses a formula to estimate the sample of based on the determination of sample size Krjsy Morgan of the population of 388261 people 357 people as a sample at random and clustered single- step is selected, the tool measurement questionnaire which is made up of two parts. The first part of the family, including five questions and the second part of critical thinking, which consisted of 32 questions is to develop theoretical foundations and research carefully and 40 sub-components extraction and after consultation with experts (10 people) 4 principal component as distributed (SEO), evaluation (arguing gray), self-regulation (control) and a skeptic (its orientation) and 32 sub-component was prepared and the advisor and help validity determined neither its reliability factor of 0/873 for family education and a factor of 0/812 for critical thinking through Krnbakh alpha coefficient was confirmed. After exteracting the required information and statistical data using descriptive statistics (frequency tables, mean, median, posing, fashion, variance, standarad deviation and standard deviation of size distribution parameters and coefficients of variation and strain …) and inferential statistics (including the independent T-test and test groups Leuven) and were analyzed. The results showed that the parents … 1) Family education programs have an impact on improving students`s critical thinking. 2) Family education programs on their orientation (skeptic) does not affect students. 3) Education programs on family, oriented reasoning (evaluation) has an effect on students. 4) Family education programs on self-regulation (control) has an effects on students. 5) Family education programs on inquiry (search casting) has an effect on students.

    Keywords: the letters of family education, Critical Thinking, Reasoning, orientation, inquiry, evaluation, self-regulatory skepticism
  • Pages 57-72

    The purpose of present research was to study the relationship between philosophical mindedness of managers with performance of managers. The samples were selected from among the managers and teachers presently teaching at Education of the Tehran state east who were selected through stratified random sampling. They were 395 teachers and 140 managers working in one of the schools. The research instruments were researcher-made questionnaires of philosophical mindedness and performance. Validity was checked through expert judgment and whose reliability was calculated Cronbach The result of the research calculated through correlation and Regrassion indicated that there was a statistically significant relationship between philosophical mindedness of managers with performance of managers .

    Keywords: Performance of managers
  • Pages 73-94

    The purpose of this study was to study the dimensions and components of intellectual capital among young researchers in Islamic Azad University, Zone 12  in 3 structural, relational, humanistic dimensions.   The statistical population of the study consisted of 1122 members.  The research sample included 284 subjects chosen using simple random sampling,  and Morgan chart.  The research tool  was Standard Questionnaire of Bontis with 51 questions.   After examining the indexes of validity and reliability the questionnaire was administered to all research subjects.Tthe collected data were analyzed by using SPSS software then.  The results of the study indicated  that among the young researchers, structural capital and human capital are in the first and the third place respectively.

    Keywords: Components of Young Researchers’
  • Pages 95-116

    The present research was conducted for the purpose of comparing the indexes of entrepreneurship among high school graduates in TehranCounty for the academic year 2007-8. Statistical population for the study, then, included all senior students studying in three types of schools, namely regular schools, technical schools and vocational schools. The sample population by use of stratified random sampling and based on Morgan Table, were counted 379 for regular schools, 354 for technical schools and 354 for vocational schools. To collect data required for the study, a questionnaire was designed by Samadaghaee by use of definitions presented in the works of Mc Celeland(1963), Jacobovitz and Wilder(1982), Noheria and Gulatib (1996), Lize and Bronkhous (1974), Etekinson and Roter (1964), All The questionnaire was basically measuring some indexes as tendency toward development, independence, creativity, risk taking and inner control. Validity of the questionnaire was checked by experts in the field and reliability for all indexes showed rate of over 85% through test of Alpha. By use of one way variance analysis, the data showed that there was a meaningful difference between the entrepreneurship competencies among the three groups in the study with a degree of p=0.01

    Keywords: Entrepreneurship, Achievement need, Risk taking, Creativity tendency, inner control, need of Independence, high school graduates
  • Pages 117-128

    The main purpose of the present study is to determine the amount of incompatibility of the students and to distinguish the compatible students from incompatible ones in the field of being athletic and non-athletic and also to determine that to what extent state of being athletic and non-athletic affects the rate of social compatibility of the students. To do this 200 students including 100 girls and (50 athletic and 50 non – athletic) and 100 boys (50 athletic and 50 non-athletic) were separated through coed sampling (multi-step cluster and random). Using the t-test, statistical analysis was accomplished. The measurement tools in this study were social compatibility questionnaire and considering the objectives and questions the following results were achieved:1- The compatibility ratio of athletic students in higher than non-athletic cones. 2- There is a meaningful difference between athletic boys and girls considering social compatibility ratio.

    Keywords: Social compatibility, to be athletic, to be non-athletic
  • Pages 129-148

    Current study investigated a relationship between individual, educational variables and educational achievement among student university of Azad chalus and providing a model to predict educational achievement. Emotional intelligence, self regulation learning were and considered as individual variables and classroom goal structure was considered as educational variables in which had been influenced on educational achievement. A sample of student university of Azad chalus was selected. 360 students were chosen by categorical sampling. Data and factors were gathered by Sibrya Shering cyber emotional intelligence scale (1995), Pintrig and Digrout self regulation strategy (1990) and migdeli classroom goal structure (2000). We analyzed the data through multi Dimensional regression and path analysis self regulation learning (students learn spontaneously) had the main role in achievement. Considering direct and indirect effects of variables and factors in path model suggested that skill aim structure was the best way for reaching educational achievement, for it had influences on educational, behavioral, emotional scope. The results showed that emotional intelligence affected on the variables related to educational achievement. So with the evidence, it is necessary to pay attention to the student personality aspect in which affects on educational achievement.

    Keywords: individual, Educational variables, educational achievement, emotional intelligence, self regulation learning
  • Pages 149-164

    This research was administered with the purpose of studying the role of cognitive consonance in the relationship between managers moralism with job statisfaction. Research statistical population were the males and females' teachers in some regions of education and training administrations of EsfahanCity. Among them, 532 teachers, were selected via convenience sampling for participating to research. Research instruments consisted of: job satisfaction index (with four subscales named: work satisfaction, wage satisfaction, coworkers satisfaction and supervisor satisfaction), ethical leadership questionnaire and cognitive consonance scale. Data which were gathered from research questionnaires were analyzed, using Pearson's correlation coefficient and hierarchical regression analysis. Finding showed that, cognitive consonance has been moderate, the relationship between ethical leadership with work satisfaction, wage satisfaction and coworkers satisfaction. Posterior analysis revealed that in low cognitive consonance, there is strongest relationship between ethical leadership with work satisfaction, than high cognitive consonance. But there are strongest relationship between ethical leadership with wage satisfaction and coworkers satisfaction than low cognitive consonance.

    Keywords: Cognitive Consonance, ethical leadership, Job Satisfaction