فهرست مطالب

نشریه مطالعات هنر و رسانه
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا آرام* صفحات 11-28
    هدف این مقاله، تشریح ریشه های زیبایی شناختی نظریه ادراکات اعتباری علامه طباطبایی است، که این هدف را با تحلیل و بازسازی آراء علامه و ضمن تشریح مفروضات زیبایی شناختی حاضر در این نظریه دنبال خواهیم کرد. این پژوهش نشان می دهد که دستگاه شناسایی و قوای کنش ورزی آدمی با نظم نگاری طبیعت، قوانین موجود در آن را یافته و کنش خود را بر همین مدار تنظیم می کند. امکان اسناد حدود اشیاء به یکدیگر، که با مجازسازی صورت می گیرد، غایاتی مفروض، محتمل و پیش بینی پذیر را که حاصل فعالیت قوه خیال است، پیش چشم انسان قرار داده و او را با قرار دادن در دو مقام فاعل اخلاقی و خالق زیبایی، به تصمیم گیری، کنش ورزی و داوری فرا می خواند. این همه، در فرآیند هدایت تکوینی انسان به بار می نشیند و اصطلاح مشهور قانون طبیعی، معادلی برای این نوع هدایت است. بر مدار نظریه ادراکات اعتباری، قانون طبیعی همان عنوان مستجمع برای دو ساحت اخلاق و زیبایی است.
    کلیدواژگان: ادراکات اعتباری، استعاره، زیبایی و اخلاق، قانون طبیعی، قوه خیال
  • جواد امین خندقی* صفحات 29-52
    فارابی در بستر فلسفه اسلامی و آکویناس در بستر فلسفه مسیحی هر دو در تعریف «زیبایی» از مفهوم «کمال» بهره می برند. این نوشتار، با روش گردآوری اسنادی و تحلیل محتوا، تعاریف زیبایی و مفهوم کمال در آنها از منظر فارابی و آکویناس را بررسی می کند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که این دو فیلسوف در چگونگی پرداختن به تعریف زیبایی و مراتب آن با یکدیگر اشتراک دارند، اما فارابی به مفهوم «کمال» در تعریف زیبایی اهتمام بیشتری دارد و به جای آن، آکویناس به «لذت»، «تناسب» و «وضوح» می پردازد که در تعاریف فارابی به طور صریح اشاره نمی شوند. نکته مهم دیگر گره زدن بحث زیبایی با اقانیم سه گانه از سوی آکویناس است که فارابی چنین پرداختی در باب مفاهیم اسلامی ندارد. همچنین با آنکه اشاره ای در فلسفه آکویناس مبتنی بر ذهنی بودن زیبایی وجود دارد، در جمع بندی کلی، زیبایی از منظر هر دو فیلسوف را می توان عینی دانست.
    کلیدواژگان: زیبایی، کمال، کمال ثانی، فارابی، آکویناس
  • مهدی امینی* صفحات 53-86
    محور پژوهش در این مقاله، پی جویی و بررسی نقش «فقه موجود» در عرصه تقنین هنری، با ملاحظه هنر و مصادیق آن در حوزه حکومت، می باشد. حل مسئله فوق، فارغ از بایسته های مواجهه فقها با «عنوان هنر و مصادیق آن» در عرصه خرد و کلان در عصر حاضر، انجام گرفته است. نویسنده با طرح و تبیین  «نقش فقه» در فرایند قانون گذاری در حقوق اسلامی و تعیین شاخص کیفی ارزیابی، تلاش کرده است با روش توصیفی تحلیلی؛ تصویر قابل قبولی از کیفیت حضور و نقش آفرینی فقه در فرآیند سیاست گذاری و قانون گذاری هنر، ارایه نماید که حیثیتی کاملا نوین دارد. پاسخ نهایی مسئله با تکیه بر شاخص های کیفی تعیین شده و ارزیابی نسبت فقه با قوانین موجود در رشته های مختلف هنری، بدست آمده است. اهمیت و ضرورت پاسخ به مسیله، گذشته از معرفت زایی اکنون آن، خود را درآینده پژوهی فقه هنر آشکار می سازد؛ به ویژه آن دسته که با هدف احصاء و تبیین آسیب های فقه موجود و همچنین بایسته های آن در نسبت با قوانین، نگاشته شده اند.
    کلیدواژگان: هنر، فقه موجود، قوانین، مقررات، نقش آفرینی فقه
  • مهدی جوزی*، محمدعلی خبری صفحات 87-118

    قصه های قرآن را می توان از جنبه های روایی بررسی کرد. ژپ لینت ولت از نظریه پردازانی است که تعریف خود را بر پایه کنش گران از یک سو و راوی و مخاطب از سوی دیگر پایه ریزی کرده و بر تقابل دوتایی بین سطح عمل روایت (یعنی آن جایی که راوی و مخاطب قرار دارند) و سطح کنش گران (یعنی در زمان و مکان کنش گران) اشاره داردکه می توان قصه های قرآن را  از این منظر مورد تحلیل قرار داد. در این تحقیق، دو قصه از قصه های پیامبران (قصه حضرت نوح} و حضرت صالح}) و دو قصه از قصه های غیر پیامبران (اصحاب فیل و اصحاب کهف) به عنوان نمونه انتخاب شده اند. روش تحقیق در این مقاله، تحلیل روایت است، که بعد از بررسی های انجام شده در این چهار قصه، این مطلب برای ما آشکار شد که دنیای داستان در هر چهار قصه به صورت همسان است و گونه شناسی روایی این قصه ها به صورت متن نگار می باشدکه قصه از پرسپکتیو و جهت راوی -کنش گر (خداوند) برای مخاطب (حضرت محمد,) بیان می شود و راوی - کنش گر سعی دارد با استفاده از کلمات و واژگانی مخاطب را به این مطلب سوق دهد که ایمان آورندگان در سایه یاری حضرت حق بر گروه باطل غلبه پیدا می کنند و این قصه ها دارای صدق و واقعیت تاریخی هستند.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، ژپ لینت ولت، گونه شناسی روایی، موقعیت های روایی، قصه های قرآن
  • علی رازی زاده* صفحات 119-142
    امروزه بازی های رایانه ای، به مثابه یک هنر_رسانه، از ظرفیت عظیمی برای ارایه محتوایی برآمده از باورها و آموزه های مقبول و پذیرفته شده از سوی سازندگان بازی های رایانه ای، به منظور ارتقای نگرش مذهبی، افزایش اطلاعات دینی و حتی امکان خلق یک تجربه معنوی برای کاربران خود برخوردار گشته است. این امکان می تواند با توجه ویژه به خصوصیات منحصربه فرد بازی های رایانه ای و با استفاده از ویژگی هایی که در خلق هنر دینی تبیین شده است، به مرز فعلیت رسیده، درنهایت منجر به خلق یک بازی رایانه ای دینی شود. بدین منظور، پژوهش حاضر تلاش می کند به پرسش از امکان خلق یک بازی رایانه ای دینی پاسخ دهد. برای این هدف، این پژوهش تلاش می کند ضمن مفهوم شناسی بازی های رایانه ای، با کاربست مبانی نظری موجود در عرصه هنر دینی، به ویژه هنر اسلامی، و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، امکان خلق بازی رایانه ای دینی را صرفا از حیث نظری مورد بحث قرار دهد. مهمترین دستاورد پژوهش حاضر نیز اثبات موضوع از طریق تبیین چگونگی برقراری یک ارتباط مناسب و معناساز میان فرم و قالب بازی رایانه ای، با محتوای برآمده از آموزه های مذهبی در خلق یک بازی رایانه ای دینی است.
    کلیدواژگان: مطالعات بازی های رایانه ای، هنر دینی، رویکرد تاریخی نگری، رویکرد سنت گرایان، بازی رایانه ای دینی
  • وحیده وثوق زاده*، محبوبه حسنی پناه صفحات 143-162
    تهی کردن کالبد معماری اسلامی از معنا، به مسخ ماهیت معماری اسلامی منجر خواهد شد. فضایی که این معماری طراحی می کند، علاوه بر استفاده از عناصر و مواد در بهترین حالت کاربری خود، از هرآن چه که قابلیت انطباق با معانی رمزی و عمیق اسلامی دارد، به نحوی بهره می برد که این عناصر حامل مفاهیم عرفانی در کالبد معماری آید. آب و آینه با معماری اسلامی همراهی دیرین دارد. آیا آب و آینه را با توجه به نحوه حضور در معماری اسلامی و فضاهایی که از آن ها بهره برده شده است، می توان نشان از مفاهیم اسلامی دانست؟ آب به عنوان شریف ترین نعمتی که خداوند سبحان به انسان ارزانی کرده است، علاوه بر نقش خنک کنندگی و ایجاد طراوت در فضای معماری اسلامی، محمل معانی عمیق عرفانی می گردد و با آینه در ویژگی انعکاس نقوش و تصاویر  اشتراک می یابد. آینه نیز همچون آبی است که در درون بنا به کار می رود که تنها نقش آن انعکاس تصاویر و نقوش است. مفهوم آینه در عرفان اسلامی بسیار پردامنه طرح گردیده و نحوه به کارگیری آن در معماری اسلامی و معانی که این نوع کاربرد بر دوش می کشد نیز بسیار عمیق و قابل تامل است. در این پژوهش، سعی بر این است تا حکمت کاربرد آب و آیینه در معماری طرح و تبیین شود.
    کلیدواژگان: آب، آینه، معماری اسلامی، عرفان، رمز، حکمت
|
  • Alireza Aram * Pages 11-28
    This article addresses the Theory of Constructional Perceptions of ‘Allāmah Ṭabaṭabāī, by seeking its aesthetic bases and presuppositions. The conclusion is explained as follows: in the path of man's active action in the world, his recognition mechanism and faculties of performing action find the laws existent in nature by giving order to nature and regulates its actions according to this. The possibility of the attribution of limitations of things to one another which is achieved through use of metaphors and similes, presents man with assumed, probable and anticipative destinations which are the product of the activity of the power of imagination, and by placing him in the two positions of a moral agent and a creator of beauty, invites him to make decisions, perform actions and judgment; all this results in the process of man's existential guidance; and it is obvious that the common term 'natural law' is a synonym for this type of guidance. Therefore, according to the Theory of Constructional Perceptions, in being or natural law is the common article between the two domains of ethics and beauty.
    Keywords: constructional perceptions, metaphor, beauty, ethics, natural law, faculty of imagination
  • Javad Amin Khandaqi * Pages 29-52
    Farabi in the context of Islamic philosophy and Aquinas in the context of Christian philosophy both use the concept of "perfection" in the definition of "beauty". This research, using by the library collection, and qualitative analysis method, examines the beauty definitions and the concept of perfection in them. The results of this study shows that the two philosophers are similar in their definition of beauty and its grades. Farabi is more concerned with the concept of "perfection" in the definition of beauty, and instead Aquinas refers to "placent", "fit" and "Clarity" which is not explicitly mentioned in Farabi's definitions. Another important issue is linking beauty with holy trinity by Aquinas, which Farabi does not use in Islamic concepts. Also, while there are references to subjective beauty in Aquinas' philosophy, as a conclusion, we can say that beauty in the view of both philosophers is objective.
    Keywords: beauty, perfection, second perfection, Farabi, Aquinas
  • Mahdi Amini * Pages 53-86
    The focus of this article is to search the jurisprudence role in field of artistic legislation; of course with considering art and its examples in government sphere. Solving the above problem is with ignored from attention of the jurists into considering art and its examples, as it should be exist currently in the individual and social arena. The researcher explains by defining of qualitative indicators, the role "available jurisprudence" in legislative process. Accordingly he tries to offer a clear picture of "jurisprudence role model" in field of "artistic legislation" with descriptive-analytic method. The final answer is completely new. The result is obtained by relying on qualitative indicators in understanding the relationship between "jurisprudence" and "artistic law". The answer to this question is important; because it gives a good understanding of the current situation and accordingly helps to future studies in art jurisprudence specially pathology of the "jurisprudence role" in artistic legislation.
    Keywords: Art, Available Jurisprudence, Laws, Regulation, Jurisprudence role
  • Mahdi Jozi *, MohammadAli Khabari Pages 87-118

    The Quran is a book of knowledge and guidance in which stories told to achieve the purpose. The stories can be considered from the aspects of validity. Narrative or science of action is a branch of science that studies narrative techniques and structures that are embodied in the literature, too. This science examines the internal techniques of a relationships itself narrated from a story. Jaap Lintvelt is a narrative that bases its definition on a actors on the one hand and the narrator and audience on the other hand, too. Jaap Lintvelt focused on the dual interaction between the level of narrative practices point to the time of and place of the actors. He believes that narrator and audience are in space and time here and now and are in connection with each other. The narrator, with a time and space cut, convert the connection to the detachment and narrates the event that happened one day in the past. This separation between the narrator and the audience, on the one hand and the actors, on the other hand, determines the narrative definition in his view. Jaap Lintvelt has provided a model of his narrative and typology positions based on these levels, that Quranic stories can be analyzed from this prespective. In this research two stories from the prophets (The prophet Noah and The prophet Saleh) and two stories from the stories of non-prophetes (Companions of Elephants and Companions of Cave) are selected az examples. The research method in this article is narrative analysis. After studying these four Quranic stories for Noah, Saleh, Companion of Elephant and Companion of the Cave, It could be said that there is a homogeneous world in all these four stories. The narrative typology in these stories is text oriented in which the story is full of perspective and the directions of the narrator is expressed to the audiences. The narrator-actant (God) tries to use the words for the audience p (The Prophet Mohammad). The narrator tries to believe that in the shado of the help of the God, the truth will be overcome by falsehood.  These stories are true and has historical fact.

    Keywords: narrative science, Jaap Lintvelt, narrative typology, validity Situations, stories of Quran
  • Ali Razizadeh * Pages 119-142
    Nowadays video games like other forms of arts, are capable to provide content which is derived from adopted beliefs by video games’ designers to improve religious attitudes, increased religious information and even create a spiritual experience for users of this emerging art. This possibility, with a special focus on the unique characteristics of computer games and using features that have been clarified in religious art, can eventually lead to the creation of religious video game. Therefore, the question this article attempts to answer is how to provide a religious video game; but before the examination and the answer to the question, the more fundamental question must inevitably be considered and it is this issue that makes it possible to have a religious video game. So in order to check the possibility and how to provide a religious video game, this article tries to provide an explanation of the video game and religious art with descriptive-analytical method. The main achievement of this research is to explain how appropriate communication between meaning making form of video games with content derived from religious teachings in order to provide a religious video game.
    Keywords: Video Game Studies, Religious Art, The Historical School, The Traditionalist School, Religious Video Game
  • Vahideh Vosoughzade *, Mahbubeh Hasani Panah Pages 143-162
    The depletion of the Islamic architectural structure of meaning will lead to the destruction of the nature of Islamic architecture. The space that this architecture is designed, in addition to using the elements and materials at its best, from all that is capable of conforming to the Islamic semantics and deep meaning, it uses some elements that carry the mystical concepts in the architectural arena. Water and mirror have a long history with Islamic architecture. Is it possible to indicate the water and the mirror in terms of the presence of Islamic architecture and the spaces used? Water as the noblest blessing the God has given to human beings, in addition to the cooling effect and the freshness of the Islamic architecture space, get the litter of deep mystical meanings and take the same share with the mirror in the reflection of patterns and images. The mirror is like water is used inside construction only for reflect images and patterns. The concept of mirror in Islamic mysticism has been raised very extensive and method of using that in Islamic architecture and the meanings that this kind of function takes is very deep and contemplative. In this investigation we trying to pose and explained the wisdom of usage water and mirror in architecture.
    Keywords: water, mirror, Islamic architecture, mysticism, symbol, wisdom