فهرست مطالب

نشریه مطالعات هنر و رسانه
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمدرضا ابراهیمی*، سید رضی موسوی گیلانی صفحات 11-36

    بررسی فتوت نامه ها با نگاهی به مباحث معنوی و حکمت هنر نشان می دهد که یکی از بسترهای رشد باطنی و معنوی انسان، پیشه وری و هنرورزی است. در این مقاله که به روش توصیفی و تحلیلی تدوین شده است، تلاش می کنیم که نشان دهیم راه کارهای نظری و عملی برای این سلوک معنوی چیست. در نوع اول فتوت نامه های صنفی، آموزه ها و معانی مربوط به هر پیشه را بیان کرده و بر دانستن آن ها تاکید می کند. اهمیت این نوع آموزه ها تا جایی است که در برخی فتوت نامه ها دانستن آن ها شرط آغاز کار بوده است. در گام بعد، راه کارهایی عملی ارایه می شود که این هنرمند را به سلوکی در حوزه رفتار هدایت کند. این راه کارها برخی قبل از انجام کار و برخی همراه با هر مرحله از صناعت، توصیه شده و در بسیاری موارد، ارتباط تنگاتنگی با خود عمل دارد.

    کلیدواژگان: پیشه وری، سلوک، عمل هنری، فتوت نامه، معنویت، هنرمند
  • مهدی بهرامی* صفحات 37-66
    این پژوهش تلاش می کند با روش تحلیلی - مقایسه ای به تشریح نظریه هنری فارابی، در پیوند با اسلاف فلسفی او - مشخصا افلاطون و ارسطو و فلوطین - بپردازد. به عنوان نتیجه می توان گفت فارابی مباحث فلسفی - هنرشناختی خود را در مسیری مطرح کرده که پیش تر از سوی افلاطون و ارسطو پیموده شده و به مدد فلوطین در قامتی تازه تر آراسته گردیده است. اما توان اندیشه ورزی فارابی و تجزیه و تحلیلی که به خصوص از فرآیند فعالیت قوه متخیله در ضبط و ابداع تصاویر ارایه داده و نیز نشانه هایی که از کلمات قرآنی در آثار خود نمایان ساخته، شخصیت فکری مستقل او را به مخاطب کلامش یادآوری می کند. او در ترسیم منشا نبوغ انسانی و ارزش صناعت هنری و تفسیر پدیده ای به نام زیبایی، ما را به خالق این جهان ارجاع می دهد و فلسفه اش را با دیانت می آمیزد. همچنان که هنر و زیبایی را در مسیر سعادت اخروی انسان می خواهد و البته در مقام یک فیلسوف، به پرسش هایی از قبیل منشا اثر هنری توجه داشته و پاسخ هایی موشکافانه و درخور تامل را ارایه می دهد. پاسخی که البته از پی توجه به میراث توحیدی - قرآنی، عاری از نوآوری هم نبوده و توانسته است با در نظر گرفتن عقل فعال - یا همان فرشته وحی و الهام - به عنوان واسطه فیض، نوع کامل تری از محاکات را تقریر نماید. در بحث از غایت هنر نیز رای فارابی با نگاه توحیدی قرآن همراه شده و از اسلاف فکری خود تمایز یافته است.
    کلیدواژگان: فارابی، اندیشه هنری، عقل فعال، محاکات، قوه خیال، زیبایی معقول
  • بهاره خردمند، مریم خردمند* صفحات 67-92
    دعا و نیایش نیازی است که در فطرت همه انسان ها سرشته شده است و از این رو در تمام فرهنگ های جهان جایگاه ویژه ای دارد. چنانکه این مضمون در هنر نیز جلوه گر شده است. در کنار نمایش مضامین ادبی، حماسی، تاریخی و... هنر نگارگری، مفاهیم دینی همچون دعا و نیایش را نیز به تصویر کشیده است. از این رو، هدف این پژوهش آن است که به شیوه ای توصیفی تحلیلی به بررسی نگاره های مکتب تبریز اول و دوم با مضمون دعا و نیایش بپردازد. از طریق بررسی نگاره های منتخب این مکتب، نویسندگان این مقاله نشان خواهند داد که چگونه نگارگران ایرانی با تاثیرپذیری از فرهنگ معنوی حاکم و تلفیق آن با عناصری چون پیکره های در حال دعا، تصاویر فرشته و به کاربردن ترکیب بندی های اسپیرال و رنگی، درکی زیباشناختی از مفهوم نیایش و فرهنگ معنوی در نگاره ها ارایه دادند.
    کلیدواژگان: دعا و نیایش، نگارگری، مکتب تبریز، فرهنگ معنوی
  • مهدی فدائی* صفحات 93-120
    یکی از شاخه های حوزه مطالعاتی اخلاق کاربردی، اخلاق طنز است. ارایه سیستم ارزش در حوزه طنزپردازی و بررسی تعارضات و چالش های اخلاقی، وظیفه شاخه دانشی اخلاق طنز است. آثار مهم در اخلاق طنز تقریبا در حوزه پیامدهای مخرب طنز متمرکز بر دو مسئله اصلی شده است: طنزهای قومیتی و طنزهای جنسیت گرا. در این مقاله برآنیم تا طنزهای قومیتی و طنزهای جنسیتی را بر اساس نظام اخلاق اسلامی تحلیل کنیم. در این تحقیق پس از جمع آوری داده ها از طریق اسناد کتابخانه ای از روش توصیفی تحلیلی جهت تحلیل و تجزیه داده ها استفاده می شود. از یافته های این پژوهش می توان به غیراخلاقی بودن طنزهای قومیتی و جنسیتی به دلیل مسئولیت گریز بودن آنها اشاره کرد.
    کلیدواژگان: اخلاق طنز، چالش اخلاقی، طنز قومیتی، طنز جنسیتی، مسئولیت ناپذیری
  • علی محمدپور* صفحات 121-146
    یکی از راه های بیان حقایق هستی که کاربردی عمومی و قابل فهم برای عمومی افراد دارد، زبان رمز و سمبل است. یکی از این رموز، نور است. در سنت ایرانی پیش از اسلام، نور جایگاه ویژه ای در بین حکما و متالهین فهلوی داشته است. در سنت پس از اسلام  نیز همین توجه بوده است. چرا که خداوند نور آسمان و زمین معرفی می شود و سوره ای تحت عنوان نور آمده است. بر همین اساس است که سهروردی فلسفه اشراقی اش را بر اساس نور بنا می کند و سلسله انوار الهی از نور الانوار تا عالم غاسق را به نحو تشکیکی قرار می دهد. در چشم انداز اشراقی، فره به عنوان تایید و اشراق الهی به نحو تشکیکی در عالم مادی از نباتات تا انسان کامل را دربرمی گیرد. هنرمند ایرانی، چه پیش از اسلام و چه پس از آن،  از آن جا که در این فضای اشراقی تنفس می کند، با این اندیشه آشنا است و در بیان هنری خود سعی در نشان دان آن دارد. یکی از بسترهای مناسب برای بیان اشراقات و فره الهی، نگارگری است که آن را  به صورت هاله نورانی در اطراف سر انسان ها یا قدسیان  تصویرگری می کردند. بیان هاله نورانی یا قرص خورشید، مورد پژوهش های مختلف قرار گرفته است، اما بیان اشراقی و سمبولیک آن کمتر مورد پژوهشی مستقل قرار گرفته است. سعی در این پژوهش، بیان اشراقی هاله قدسی در وهله نخست و در ادامه، بیان و تطبیق آن در  نگاره ها است.
    کلیدواژگان: رمز، فره، هاله قدسی، نگارگری، انسان نورانی
  • زهرا مقدادی*، سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا) صفحات 147-169
    این پژوهش، خوانشی است از مضامین معمارانه   در فصل آفرینش انسان از رساله مرصادالعباد من المبدا و المعاد اثر نجم الدین رازی عارف قرن هفتم هجری، به تعبیر دیگر؛ این رساله جریان گذر آدمی است در سفر از مبدا و آفرینش گاه بهشت و سپس هبوط و حضور در عالم ناسوت و باز در ادامه؛ سیر و رسیدن به مقصد اعلی و زندگانی باقی. خلقت آدمی و سلوک روح او و مسکون شدنش در منزلگاه جسم و تن و... جای پای انواع تشبیهات و تمثیلات در حوزه سکنی گزیدن و منزل و ماوی گرفتن را در این نوشتار عرفانی باز کرده است. بدین ترتیب این تمثیلات و استعارات و ایماژهایی زیبا و منحصر بفرد که با استفاده از عناصر و سازه های معماری (خانه، عمارت، کوشک و...) ساخته و پرداخته شده اند، توانسته علاوه بر بیان زیباترین مفاهیم عارفانه پیوندی دلنشین از ادبیات و معماری را نیز به تصویر بکشد
    کلیدواژگان: مرصاد العباد، ادبیات عرفانی، معماری، نجم الدین رازی، مضامین معمارانه، کعبه، خانه، دل
|
  • Ahmadreza Ebrahimi *, Seyyed Razi Moosavi Gilani Pages 11-36

    By viewing the spiritual issues and art philosophy, investigating  Fotowatnameh  shows  that  one of the  grounds of   human's spiritual  growth  is craft and artistry. This study with descriptive-analytic method has aimed to show what theoretical and practical strategies are for this spiritual conduct.  In the first  type  of corporatism Fotowatnameh,  teachings  and  concepts related to  each craft  have been  mentioned  and  knowing them  are  emphasized.  These  teachings  are  so  important that, in some  Fotowatnameh,  knowing them   is the  condition of  beginning  the  job. Then,  practical  strategies  have been  presented  to  direct   an artist  and artificer  toward  conduct  in the  ethics.  Some of them  are   recommended  before  beginning  the  job  and  craft, and  others are advised  within each stage  of  craft  and  ,in many  cases,  there is close relation between  craft and   strategies.

    Keywords: craft, conduct, artistic act, Fotowatnameh, spiritualty, artist
  • Mahdi Bahrami * Pages 37-66
    This Article, by an analytic- comparative method, seeks some relevance between Al- Farabi's theory of Art- Beauty, and his ancestors at Pre- Islamic time. According to the famous theory, which is common in Islamic history books, Al-Farabi is the founder of Islamic Philosophy. He is a divine and theological philosopher who steps in the traditional way that some famous thinker- Plato, Aristotle and Plotinus- organized it. But Al-Farabi explains this legacy with Islamic content. In fact, he evaluates this legacy and also tries to mix Greek- philosophical and Divine- Islamic content, and establishes a new philosophy which finally called Islamic philosophy. If we consider his Artistic view, he says that everything in the creature world is a semiotic of its Beautiful Creator, and somebody has a natural talent that can be moved from faculty to act with exercise, and will be effective in creation of beauty and art. In Al-Farabi's theory, art and artist must help their audiences to know their eternal Paradise and motivate toward it.
    Keywords: Al-Farabi’s theory of art, representation, imagination, origin of art, intellectual beauty
  • Bahareh Kheradmand, Maryam Kheradmand * Pages 67-92
    Praying God is intrinsic in man’s nature and has been interwoven into the fabric of all cultures throughout history. The theme of prayer manifested in the artworks like Persian paintings. Along with depicting literary, epical, and historical themes Persian paintings show religious themes including worshiping God and prayer. Thus, applying a descriptive- analytic study, we aim to review the issue in some selected paintings of Tabriz School I&II. Our study would reveal how Persian painters synthesized spiritual cultural heritage with various techniques of human figures and images of the angles, as well as spiral and colored compositions to visualize the theme. Through this way, the painters reach a climax in expressing their aesthetic perception of prayer in their works
    Keywords: Prayers, Persian painting, Tabriz School, Spiritual culture
  • Mahdi Fadaei * Pages 93-120
    responsibility of the Humor ethic's knowledge branch. Major works in humor ethics focus on two main issues in the field of humorous outcomes: Racist Humor and Sexist Humor. In this article, we are going to analyze the Racist Humor and Sexist Humor based on the Islamic ethical system. In this research, after collecting data through library documents, descriptive-analytic method is used for data analysis. From the findings of this study, the immortality of Racist and Sexist Humors can be attributed to their escape liability.
    Keywords: Humor Ethics, Ethical Challenge, Racist Humor, Sexist Humor, Irresponsibility
  • Ali Mohammad Pour * Pages 121-146
    One of the ways of expressing facts that are common and intelligible use to the general is the allegoric and symbol. One of these allegoric is the light. In the pre-Islamic Iranian tradition, light has had a special place among the mystics and theosophies of Fahlavi. In the post-Islamic tradition also, It has been the same. Because God is the light of heaven and earth, and A Surah is referred to as the Light. Accordingly, Suhrawardi constructs his illuminated philosophy on the basis of light, and he places the series and gradation of divine lights form the light of lights to the dusky world gradationally. In the illuminated perspective, Farah as the divine confirmation and the divine illumination gradationally in the material world contains plants to full human (al-Insān al-Kāmil). Iranian artist, both before and after Islam, as they work in this space, they know this and try to show. One of the most suitable places for expressing the illuminations and divine Farah is miniature that show it around the head of humans or the Saints. The expression of holy aura and aura of luminous has been researched, but its illuminated and symbolic expression independently has been less studied. In this research, we try to express at first the illuminated expression of holy aura and In the following adapt it to the miniature
    Keywords: allegoric, farah, holy aura, miniature, luminous man
  • Zahra Meqdadi *, Seyyed Abolghasem Hosseini (Zharfa) Pages 147-169
    It is consistently an essential thing to reread ancient texts of Persian language and literature whether as respecting to this country literature or as a discourse relationship and meaning reforming to readers. Literature is a full reflection of art, culture, and civilization of this country. Architecture has such status as well. Architecture not only means a physical building, material, architects, sponsors, and founders of this art, but it also means rereading intellectual - literary form of people of this country that it makes rich their culture and art.  Studying and reading artichectural themes in the chapter of human being creation in "Mersad Al-ebad Men al-maba' va al-maad" written by Najm al-din Razi, 7th century mystic will be discussed in the present research. In other words, the process of human being's trip from the origin, i.  e. paradise towards material world, and then, to reach to the last destination and eternal life, creation of human being, his soul journey, it's positioning to the body, similes and allegories related to above mentioned cases have been discussed in this mystic writing. Similarly, pretty and unique allegories and metaphors have been applied by architectural factors and structures (e.g. house, building, villa,...) which indicates a combination of Literature and architecture by expressing the most beautiful  mystical concepts.
    Keywords: Mersad al-ebad, mystic literature, architecture, Najm al-din Razi, architectural themes, Kaaba, house, heart