فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 62 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پرستو شیرزادی، نرگس امینی شیرازی، زهرا اصغرپور لشکامی* صفحات 139-154

    هدف پژوهش حاضرتعیین رابطه اضطراب کرونا در مادران با تعامل والد-کودک و پرخاشگری کودکان در ایام قرنطینه بود. طرح پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مادران دارای کودک 6 تا 12 ساله شهر تهران در اردیبهشت 1399 بود. برای انجام این پژوهش، از روش نمونه گیری و اجرای اینترنتی استفاده شد. ‏پرسشنامه های مورد استفاده در پژوهش حاضر عبارت بودند از مقیاس اضطراب کرونا ویروس (CDAS)، مقیاس رابطه والد-کودک، پرسشنامه پرخاشگری کودکان دبستانی. درنهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین اضطراب کرونا در مادران با رابطه مثبت کلی در تعامل والد-کودک رابطه منفی معنادار (511/0-=r)، و با پرخاشگری  رابطه مثبت معنادار (601/0=r) وجود داشت. علاوه براین، اضطراب کرونا در مادران به ترتیب با ضرایب بتای 324/0- و 428/0 پیش بینی کننده معنادار رابطه مثبت کلی بین مادران و کودکان و پرخاشگری کودکان بود (01/0>p). بنابراین با ارایه مداخلات و آموزش های به موقع و مناسب جهت کاهش اضطراب ناشی از بیماری کرونا در مادران، می توان تعاملات والدین و کودکان را بهبود بخشید و مشکلات رفتاری و هیجانی کودکان را کاهش داد.

    کلیدواژگان: کرونا، اضطراب، تعامل والد-کودک، پرخاشگری
  • نیره آرین فر*، رویا رسولی، سیمین حسینیان، عذرا اعتمادی صفحات 155-182

    تحقیق حاضر با هدف مطالعه ی کیفی آسیب های بین فردی زوجی زنان دارای اضطراب دلبستگی انجام شد. جامعه آماری کلیه زنان دارای اضطراب دلبستگی و همسرانشان بود که به دلیل مشکلات زناشویی در سال 1398- 1397 به مراکز مشاوره سطح شهر اصفهان مراجعه نمودند؛ همچنین کلیه متخصصان و درمانگران که نسبت به اضطراب دلبستگی و پیامدهای آن تبحر داشتند و متون، مقالات و کتب علمی مرتبط با موضوع اضطراب دلبستگی، مشکلات در روابط بین فردی زوجی زنان دارای اضطراب دلبستگی نیز بودند. 10 زن به روش نمونه گیری هدفمند از بین کسانی که بیشترین نمره را در زیرمقیاس اضطراب دلبستگی مقیاس تجارب در روابط نزدیک برنان و همکاران (1998، به نقل از وی، راسل و زاکالیک، 2005) کسب نموده بودند، به همراه همسرانشان انتخاب گردیدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته و برای تحلیل یافته ها از روش تحلیل تماتیک استفاده شد. یافته ها به طور کلی شامل 10 زیر مقوله بود که با توجه به شباهت ها و تفاوت ها و مقایسه محتوای مقوله ها، در 3 مقوله ی اصلی آسیب های هیجانی، آسیب های ارتباطی و آسیب های عملکردی طبقه بندی شدند. نتایج تحقیق نشان داد شناسایی آسیب های بین فردی زوجی زن دارای اضطراب دلبستگی و ارایه راهکارهای پیشگیرانه و درمانی متناسب با هر آسیب می تواند کمک بزرگی باشد در جهت پایداری روابط زوجین، افزایش رضایتمندی زناشویی و ارتقاء سلامت جامعه.

    کلیدواژگان: اضطراب دلبستگی، آسیب های بین فردی زوجی، زوجین
  • ذبیح الله عباس پور*، عسگر چوبداری صفحات 183-198

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی زوج درمانی تلفیقی به روش دایمند بر بهزیستی روانشناختی و تعارض زناشویی بعد از تولد اولین فرزند زوجین شهرستان اهواز بود. بر این اساس، سه زوج به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در این پژوهش از طرح تجربی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه استفاده شد. زوج درمانی تلفیقی به روش دایمند در سه مرحله خط پایه، مداخله و پیگیری انجام شد و زوجین به مقیاس بهزیستی روانشناختی و مقیاس تعارض زناشویی کانزاس پاسخ دادند. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (RCI) و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند. نتایج این پژوهش نشان داد زوج درمانی تلفیقی به روش دایمند باعث کاهش معنادار تعارضات زناشویی شد ولی بر بهزیستی روانشناختی زوجین تاثیر معنادار نداشت. زوج درمانی تلفیقی به روش دایمند می تواند برای تسهیل انتقال زوجین به مرحله والدگری موثر باشد و خانواده درمانگران می توانند از این روش درمانی برای بهبود روابط زناشویی زوجین ایرانی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی تلفیقی به روش دایمند، بهزیستی روانشناختی، تعارض زناشویی، تولد اولین فرزند
  • سعاده ملک عسگر*، محمدعلی مظاهری، لادن فتی، فرشته موتابی، محمود حیدری صفحات 199-216

    رابطه خارج از ازدواج یکی ازشایع ترین و آسیب زاترین مشکلات زوجی است. پیش بینی کننده های خیانت زناشویی در سه طبقه مولفه های فردی، ارتباطی و بافتاری طبقه بندی می شوند. در این مطالعه قصد بررسی نقش یکی از مهم ترین مولفه های فردی یعنی طرح واره های ناسازگار اولیه را در این پدیده داریم. برای رسیدن به این هدف سه گروه متمرکز از متخصصین حوزه طرح واره درمانی تشکیل شد و داده ها به روش کلارک و بران تحلیل شد. در نهایت سه مضمون سایه بانی مولفه های حالتی طرح واره، مولفه های صفتی طرح واره و مولفه های فراتر از طرح واره استخراج شد. نتایج نشان دادند که فعالیت طرح واره های حوزه طرد و بریدگی، محدودیت های مختل و دیگر جهت مندی در کنار استراتژی های مقابله جبران افراطی و تسلیم در افراد دارای خیانت زناشویی پرنگ تر مشاهده شده است. ذهنیت های کودک آسیب دیده، کودک تکانشی، والد سرزنشگر و محافط منفک شده خود آرام بخش نیز مورد توجه بودند. نهایتا دیگر مولفه های فردی و بافتاری موثر در خانت زناشویی نیز مورد اشاره متخصصین قرار گرفتند. در مجموع می توان گفت، طرح واره ناسازگار اولیه به عنوان یک فاکتور فردی در کنار مولفه های دیگر در بروز رابطه خارج از زادواج موثر هستند.

    کلیدواژگان: خیانت زناشویی، طرح واره های ناسازگار اولیه، گروه متمرکز
  • علی قره داغی، سیده مریم سید میرزایی صفحات 217-229

    خیانت زناشویی معمولا با ضربه شدید به طرف مقابل همراه است؛ این رویداد باعث بروز نشانه هایی شبیه اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) می شود که یکی از سخت ترین مشکلات در مشاوره و روان درمانی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش علایم PTSD عاطفی صورت پذیرفت. روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه زنان آسیب دیده از پدیده خیانت همسر بودند، 30 آزمودنی که در نمرات PTSD عاطفی فوآ (2003) دارای طیف علایم متوسط به بالا (نمره 21 و بالاتر) بودند به روش نمونه گیری در دسترس و هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. آزمودنی های گروه آزمایش 9 جلسه در برنامه گروهی ACT شرکت کردند، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. درنهایت داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس یک راهه) تحلیل شدند. نتایج حاکی از آن است که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش علایم PTSD عاطفی زنان آسیب دیده از پدیده خیانت (P<0/001 و F=478/37) موثر است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، PTSD عاطفی، خیانت زناشویی
  • مجید فولادیان*، مینا شجاعی قلعه نی صفحات 231-257

    طلاق پدیده ای نیست که به طور ناگهانی رخ دهد؛ فرایندی است که چه بسا آغاز آن با آغاز زندگی مشترک زوجین هم زمان باشد. هدف این مقاله، کشف فرایندهایی در زندگی مشترک است که منجر به تصمیم زن و/یا شوهر برای طلاق می شود. در این مقاله، از روش روایت پژوهی و تکنیک مصاحبه روایی استفاده شده است. با زوج هایی که از طرف دادگستری مشهد به مراکز مداخله بحران بهزیستی مراجعه کرده بودند، مصاحبه شد و درنهایت با 18 مصاحبه، اشباع نظری حاصل شد. در این پژوهش به این نتیجه رسیده ایم که می توان شش مدل فرایند طلاق را از یکدیگر تمیز داد که یک یا چندتای آن ها می تواند در یک خانواده موجود باشد. شش مدل فرایندی طلاق عبارت اند از: مدل ازدواج ناهمسان، مدل ازدواج اجباری، مدل ازدواج نابالغ، مدل خانواده مردسالار، مدل خانواده کم برخوردار، و مدل خانواده ناسالم.

    کلیدواژگان: طلاق، فرایند طلاق، روایت پژوهی، مصاحبه روایی، طلاق عاطفی
  • سعید آریاپوران*، مژگان عباسی صفحات 259-283

    تجربه ی طلاق و مرگ والدین، می تواند به مشکلات روانشناختی و رفتاری زیادی در کودکان منجر شود. هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی علایم اختلالات اضطرابی، ابراز هیجان و پذیرش اجتماعی در کودکان طلاق، دارای تجربه مرگ والدین و عادی بود. روش پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بود. در این پژوهش 71 کودک طلاق و 63 کودک مواجه با مرگ یکی از والدین به صورت کل شماری و 134 کودک عادی به صورت تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی غربالگری اضطراب کودک مرتبط با اختلالات هیجانی، مقیاس ابراز هیجان و مقیاس پذیرش اجتماعی و برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیری دوراهه (مانکوای دوراهه) استفاده شد. نتایج نشان داد که علایم اختلالات اضطرابی (اختلال پانیک، اختلال اضطراب فراگیر، اختلال اجتنابی، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلال اجتناب از مدرسه)، مشکل در ابراز هیجان (ابراز هیجان ضعیف، بی میلی در ابراز هیجان) در کودکان طلاق و دارای تجربه ی مرگ والدین بیشتر از کودکان عادی بود. همچنین میانگین اختلالات اضطرابی (ابعاد آن) و مشکل در ابراز هیجان (ابعاد آن) در دختران بیشتر از پسران بود. علاوه براین، پذیرش اجتماعی در کودکان طلاق کمتر از کودکان عادی بود. براساس نتایج، استفاده از آموزش ها و درمان های روانشناختی برای علایم اختلالات اضطرابی، مشکل در ابراز هیجان و پذیرش اجتماعی پایین در کودکان دارای تجربه ی طلاق والدین و مرگ والدین والدین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ابراز هیجان، پذیرش اجتماعی، طلاق، اختلالات اضطرابی، مرگ والدین
|
  • Zahra Asgharpour Lashkami*, P. Shirzadi, N. Amini Shirazi Pages 139-154

    The aim of this study is to determine the relationship between corona anxiety in mothers and parentchildinteraction and children's aggression during the quaran-tine days. The research design was descry-ptive and correlational.he statistical population of the study included mothers with children aged 6 to 12 in Tehran in May 2020.To conduct this research, the online sampling method and online implementation were used. The questionnaires used in the present study were Corona Disease Anxiety Scale (CDAS), ChildParent Relationship Scale (CPRS), and Primary Children's Aggr-ession Questionnaire. Finally, the data were analyzed using SPSS24 software. The results showed that corona anxiety in mothers had a significant negative relati-onship (r=01.51) with a positive overall relationship in parent-child interaction, and a significant positive relationship with aggression (r=0.601) in children. In add-ition, corona anxiety in mothers with beta coefficients of 0.324 and 0.428, respecti-vely, predicted a significant positive ove-rall relationship between mothers and children and children's aggression (p<0.01). Therefore, by providing timely and appropriate interventions and training to reduce anxiety caused by corona vir-uses' disease in mothers, it is possible to improve parent-child interactions and reduce children's behavioral and emotio-nal problems.

    Keywords: Corona, Anxiety, Parent-Chi-ld Interaction, Aggression
  • Nayere arianfar*, R. Rasuli, S. Hosseinian, O. Etemadi Pages 155-182

    The present study was aimed to qualitatively study the couples’ interpersonal pathologies among women with attachment anxiety. The statistical population was all women with attachment anxiety and their spouses, who referred to counseling centers in Isfahan due to marital problems in 2018-2019. All specialists and therapists who were knowledgeable about attachment anxiety and its consequences and had also written texts, articles, and scientific books on the subject of attachment anxiety and the problems in the interpersonal relationships among women with attachment anxiety were a part of the statistical population. Among those who scored the highest in the Sub-scale of Attachment Anxiety of Experiences in Close Relationship Scale (Brennan et al., 1998, quoted in Wei, Russell & Zakalik, 2005), 10 women with their spouses were selected through the use of purposive sampling. Semi-structured interviews were used for data collection and the analysis of the findings was conducted by using a thematic analysis. The findings generally included 10 subcategories, which were classified into three main categories of emotional pathologies, communicational pathologies, and functional pathologies, based on similarities and differences and content comparisons. The results showed that identifying interpersonal pathologies among women with attachment anxiety and providing preventive therapeutic solutions appropriate to each pathology can be a great help in maintaining couples’ relationships, increasing marital satisfaction and promoting community health.

    Keywords: Attachment anxiety, Couples’ interpersonal pathologies, Couples
  • Zabihollah Abbaspour*, Asgar Chubdari Pages 183-198

    The aim of present study was the effectiveness of Integrative Couple Therapy via Diamond Method on psychological well-being and marital conflict after the birth of first child in couples of Ahvaz. Three couples were selected using purposeful sampling. Multiple baseline experimental single case study was used as the method of the present study. Integrative Couple Therapy via Diamond Method was carried out in three phase of baseline, intervention and follow-up and participants completed the Ryff`s Psychological Well-being Scale (PWB) and Kansas Marital Conflict Scale (KMCS). Data analyzed with visuals inspection, reliable change index (RCI) strategies and improvement percentage. The results showed that The Integrative Couple Therapy via Diamond Method had significant effect in decreasing of marital conflict but this therapy had not significant effect on psychological well-being. The Integrative Couple Therapy via Diamond Method can be effective in transition to parenthood and family therapist can use this intervention to improvement of marital relationship quality in Iranian`s couples.

    Keywords: Integrative Couple Therapy via Diamond Method, Psychological Well-Being, Marital Conflict, Birth of First Child
  • S. Malekasgar*, M. A. Mazaheri, L. Fata, F. Mootabi, M.Heydari Pages 199-216

    Marital infidelity is one of the most common and also destructive phenomena in marital relationship. Individual, relat-ionship, and contextual factors are seen as important predictor of infidelity. The aim of this study was to explore the role of early maladaptive schema in ma-rital infidelity. The data was gathered through 3 focused group of schema thera-pist and analyzed by Braun and Clarke method. Result present there overarching themes, trait schema component, state schema component and further schema. The first theme was about schemas and coping strategy. The analyses show the role of early maladaptive schema in disconnection and rejection, impaired limit and other directedness domains andovercompensation and surrender coping strategy. Vulnerable child mode, impu-lsive child mode, punitive parent mode and detached self-soother coping mode is seen in state related component. At last, individual and contextual factors are reported as further schema component. In sum, early maladaptive schemas as an individual factor can be seen as a predictor factor in marital infidelity.

    Keywords: Marital Infidelity, Early Mala-daptive Schema, Focused Group
  • A. Gharadaghi*, M. seyyed Mirzaei Pages 217-229

    Concealed relationships outside the marital field always cause a severe blow to the parties; these types of relationships cause symptoms similar to post-traumatic stress disorder (PTSD) that is one of the most difficult problems in counseling and psychotherapy. The present study aimed to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on decreasing symptoms of emotional PTSD. Research method was semi-experimental with pre-test and post-test with control group. Study population were all women affected by infidelity, which 30 women that in scores emotional PTSD were higher than normal level were selected through available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received 9 sessions of acceptance and commitment group training, but the control group not received any training. Finally data were analyzed in two statistical levels, descriptive and inferential statistics(ANCOVA). Result shows that acceptance and commitment therapy is effective (P<0/001 و F=478/37) in reducing the symptoms of emotional PTSD of women affected by infidelity.

    Keywords: acceptance, commitment therapy, emotional PTSD, infidelity
  • majid fouladiyan*, mina shojaee Pages 231-257

    Divorce is not a phenomenon that occurs suddenly; it is a process that begins with the onset of the couple's common life. The purpose of this article is to discover processes in common life that lead to the decision of a woman and / or husband to divorce. In this paper, the narrative and narrative interview technique has been used. The interviews were conducted with couples who came to the centers of the welfare crisis intervention center in Mashhad, and eventually received an overwhelming saturation with 18 interviews. In this study, we have come to the conclusion that six models of divorce process can be distinguished, one or more of which can be found in a family. Six models of divorce process are: heterogeneous marriage model, forced marriage model, immature marriage model, male-model family model, low-income family model, and unpopular family model.

    Keywords: divorce, divorce process, narrative study, narrative interview, emotional divorce
  • S. Ariapooran*, M. Abbasi Pages 259-283

    The experience of divorce and parental death can lead to many psychological and behavioral problems in children. The aim of this study is to compare the symptoms of anxiety disorders, emotion expression and social acceptance in students of div-orced households, parental death and nor-mal student. The research method was causal-comparative. In this study, 71 divorced children and 63 children with parental death experience were randomly selected and 134 normal children were randomly selected and they were Screened for Child Anxiety Related Emotional Disorders, Emotion Expression Scale and Social Acceptance Scale were used for data collection. The Two-Way MANCOVA was used to analyze the data.The results showed that the symptoms of anxiety disorders and problem in emotio-nal expression in [0] children of the divo-rce and students with parental death exper-ience were higher than normal children. Also, the mean of anxiety disorders and problem in emotional expression in div-orce female children were higher than male children. In addition, the mean of social acceptance in divorce children were lower than normal children. Based on the results, using the psychological trainings and therapies to reduce psychological problems (especially anxiety disorders, problem in emotional expression and social acceptance) in students who have experienced parental divorce and parental death experience are suggested

    Keywords: Anxiety Disorders, Divorce, Emotion Expression, Parental Death, Soc-ial Acceptance