فهرست مطالب

نشریه علوم به زراعی گیاهی
سال نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه موسوی، سید کیوان مرعشی*، تیمور بابایی نژاد صفحات 97-106

    به منظور بررسی اثر اصلاح کننده های اسیدی در اراضی با pH بالا بر بهبود خصوصیات مرفوفیزیولوژیکی گندم آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل مقادیر سولفات گوگرد در سه سطح به صورت (صفر، 250 و 500 کیلوگرم در هکتار) و مقادیر کود زیستی تیوباسیلوس در سه سطح (صفر، پنج و 10 کیلوگرم در هکتار) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اثر مقادیر کود گوگردی و باکتری تیوباسیلوس بر وزن خشک کل، شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، سرعت فتوسنتز خالص و ارتفاع بوته در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. اثر متقابل کاربرد کود گوگردی و تیوباسیلوس بر وزن خشکل کل در سطح احتمال یک درصد و بر ارتفاع بوته در سطح احتمال پنج درصد معنی دار و بر سایر صفات معنی دار نبود. بیشترین سرعت رشد محصول با 5/12 و 6/11 گرم در متر مربع در روز به ترتیب در شرایط مصرف 500 کیلوگرم در هکتار کود گوگردی و 10کیلوگرم در هکتار تیوباسیوس و کمترین آن به ترتیب  با  7/9 و 6/10 در عدم کاربرد کود گوگردی و عدم کاربرد تیوباسیلیوس حاصل شد. بیشترین ارتفاع بوته با 3/94 سانتی متر در شرایط کاربرد 500 و 10 کیلوگرم در هکتار کود گوگردی و تیوباسیلوس و کمترین آن با 6/74 در عدم کاربرد کود گوگردی و تیوباسیلوس مشاهده شد. نتایج کلی آزمایش نشان داد که کاربرد کود گوگردی و تیوباسیلوس در اراضی کشاورزی در اراضی با pH بالا باعث بهبود ویژگی های فیزیولوژیکی و مرفولوژیکی گندم شد که می تواند مورد توجه محققین و زارعین قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ
  • حمیدالله ناصری، سید محسن نبوی کلات*، رضا صدرآبادی حقیقی صفحات 107-119

    به منظور مطالعه اثر سن نشا و تراکم گیاه  بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج  (رقم صدری) آزمایشی مزرعه ای در مرکز تحقیقات کشاورزی اردوخان استان هرات افغانستان (طول جغرافیایی "49 '11 °62 و عرض جغرافیایی "35 '20 °34) در سال زراعی 97-1396 انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خرد شده (اسپلیت پلات) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. سن نشا در سه سطح شامل (20، 30 و 40 روز) به عنوان عامل اصلی وتراکم کاشت درچهار سطح شامل (13، 17، 22 و 33 گیاه در متر مربع) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر سن نشا بر تعداد پنجه درگیاه، تعداد دانه درخوشه و عملکرد دانه و اثر تراکم گیاه بر تمام صفات جز وزن هزار دانه معنی دار بود. اثر متقابل دو عامل بر هیچ یک از صفات تاثیر معنی دار نداشت. مقایسه میانگین صفات نشان داد،  بیش ترین تعداد دانه در خوشه و عملکرد دانه در هکتار در سن  نشای 30 روز به دست آمد. همچنین بیش ترین تعداد پنجه درگیاه، تعداد پنجه بارور، تعداد دانه در خوشه و درصد دانه پوک در تراکم 13 گیاه در متر مربع و بالاترین عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و عملکرد دانه در هکتار در تراکم 33 گیاه در مترمربع حاصل شد. بر اساس ضریب همبستگی ساده صفات، عملکرد دانه دارای همبستگی مثبت و معنی دار با عملکرد بیولوژیک، تعداد پنجه بارور در گیاه  و تعداد دانه در خوشه بود.

    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، درصد دانه پوک، ضرایب همبستگی، عملکرد دانه
  • فاطمه طرفی، علیرضا شکوه فر* صفحات 121-132

    به منظور بررسی تاثیر هیومیک اسید بر عملکرد، اجزای عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیک گندم در شرایط کم آبیاری  تحقیقی به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. کرت های اصلی شامل آبیاری کامل، عدم آبیاری در ابتدای ساقه رفتن و عدم آبیاری در مرحله گرده افشانی و کرت های فرعی شامل سطوح مختلف کود اسید هیومیک (صفر، 100، 200 و 300 میلی گرم بر لیتر) بود. نتایج نشان داد که اثر متقابل آبیاری و اسید هیومیک بر تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه در سطح یک درصد و تعداد سنبله در واحد سطح و شاخص برداشت در سطح پنج درصد معنی دار بود. عملکرد دانه تحت اثر کم آبیاری و اسید هیومیک در سطح یک درصد معنی دار شد. بیشترین شاخص سطح برگ و سرعت رشد محصول تحت تاثیر آبیاری کامل و محلول پاشی 300 میلی گرم در لیتر هیومیک اسید قرار گرفت و کمترین آنها در شرایط تنش کم آبیاری در دوره های مختلف و عدم محلول پاشی هیومیک اسید بدست آمد. بیشترین عملکرد دانه با آبیاری کامل (5035 کیلوگرم در هکتار) و محلول پاشی با 300 میلی گرم در لیتر (4462 کیلوگرم در هکتار) بدست آمد در  حالیکه کمترین عملکرد دانه در عدم آبیاری در مرحله گرده افشانی (2355 کیلوگرم در هکتار) و در عدم کاربرد هیومیک اسید (2667 کیلوگرم در هکتار) بود. در نتیجه، محلول پاشی 300 میلی گرم در لیتر هیومیک اسید در دوره های مختلف تنش کم آبیاری باعث بهبود شاخص های فیزیولوژیکی و افزایش مولفه های تولیدی در مقایسه با شاهد (عدم محلول پاشی) شد.

    کلیدواژگان: سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ، قطع آبیاری، وزن هزار دانه
  • ایمان احمدی*، عبدالمهدی بخشنده، محمدحسین قرینه صفحات 133-148

    درک بهتر عوامل موثر بر رقابت بین گندم و علف‏های هرز می‏تواند باعث تسهیل توسعه روش‏های مدیریت زراعی موثرتر شود. با هدف کمی سازی رقابت گندم - یولاف زمستانهبه سطوح نیتروژن وعلف کش اتللو او دی، آزمایش مزرعه ای در سال 98-1397 به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان انجام شد. کود نیتروژن شامل پنج سطح صفر، 80، 160، 240 و میزان مصرف غیر متعارف 320 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به عنوان کرت اصلی و دز علف کش اتللو او دی درپنج سطح صفر، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 برابر دز توصیه شده (میزان دز توصیه شده علف کش اتللو او دی 6/1 لیتر در هکتار می باشد) به عنوان کرت فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که دز مورد نیاز برای 50 درصد کاهش زیست توده علف های هرز در شرایط بدون مصرف کود معادل 75درصد از دز توصیه شده علف کش بود. افزایش مصرف کود نیتروژن منجر به کاهش دز مصرفی علف کش شد بطوری که با مصرف 320 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به 37 درصد از دزتوصیه شده این علف کش رسید. همچنین، برای دستیابی به زیست توده ی گندم در حدود 700 گرم در متر مربع با کاربرد 185 کیلوگرم کودنیتروژن در هکتار به همراه 85 درصد دز توصیه شده و یا کاربرد 320 کیلوگرم کود نیتروژن در هکتار با 65 درصد دز توصیه شده علف کش مقدور بود.

    کلیدواژگان: رقابت، علف کش، مدیریت علف های هرز، نیتروژن
  • سارا برات زاده، طیب ساکی نژاد*، تیمور بابایی نژاد صفحات 149-160

    به منظور بررسی تاثیر نانو کلات پتاسیم و آسکوربیک اسید بر اسید بر عملکرد و برخی خصوصیات کیفی دانه لوبیا چشم بلبلی تحقیقی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکراردرسال زراعی 1396-1395 در مزرعه تحقیقاتی شهید سالمی شهرستان اهواز به اجرا در آمد. فاکتورهای آزمایش شامل مقادیر مختلف نانو کلات پتاسیم در سه سطح (صفر، دو و چهار لیتر در هکتار) و مقادیر مختلف آسکوربیک اسید در سه سطح (صفر، 15 و 30 میلی مولار) بود. نتایج آزمایش نشان داد که تفاوت بین سطوح مختلف نانو کلات پتاسیم و آسکوربیک اسید از نظر تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، درصد پروتئین و درصد پتاسیم از نظر آماری در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. از بین صفات اندازه گیری شده فقط برهمکنش نانو کلات پتاسیم و آسکوربیک اسید بر شاخص برداشت در سطح پنچ درصد معنی دار بود. بیشترین شاخص برداشت با کاربرد چهار لیتر در هکتار نانو کلات پتاسیم و محلول پاشی با 30 میلی مولار اسید آسکوربیک با 68/39 درصد و کمترین شاخص برداشت در تیمار عدم محلول پاشی با 03/24 درصد حاصل شد. بیشترین عملکرد دانه در کاربرد چهار لیتر در هکتار نانو کلات پتاسیم و محلول پاشی با 30 میلی مولار آسکوربیک اسید به ترتیب با 3640 و 3183 کیلوگرم در هکتار بدست آمد و کمترین عملکرد دانه در تیمار عدم محلول پاشی حاصل شد. بیشترین درصد پروتئین دانه در محلول پاشی با جهار لیتر در هکتار نانو کلات پتاسیم و 30 میلی مولار آسکوربیک اسید به ترتیب با 02/22 و 57/23 درصد حاصل شد و کمترین درصد پروتئین دانه در تیمار عدم محلول پاشی بدست آمد. لذا با توجه به نتایج بدست آمده محلول پاشی چهار لیتر در هکتار نانو کلات پتاسیم و 30 میلی مولار آسکوربیک اسید باعث افزایش عملکرد کمی و کیفیدانه لوبیا چشم بلبلی گردید.

    کلیدواژگان: پروتئین دانه، پتاسیم دانه، غلاف در بوته، وزن هزاردانه
  • جابر مهدی نیا افرا، یوسف نیک نژاد*، هرمز فلاح آملی، داوود براری تاری صفحات 161-174

    به منظور بررسی اثرات سیستم های تغذیه ای شیمیایی و آلی بر عملکرد، بهره وری آب مصرفی ارقام برنج تحت تنش کم آبیاری، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در در مزرعه شرکت زراعی دشت ناز واقع در شهرستان ساری در سال 1395 اجرا شد. تیمارهای تنش کم آبیاری در سه سطح: تنش در زمان آغاز پنجه دهی (15روز بعد از نشاکاری)، مرحله رشدی انتقال مجدد (پایان گلدهی و شروع پر شدن دانه ها) و عدم تنش (شاهد) به عنوان عامل اصلی به صورت قطع آبیاری و آبیاری مجدد پس از ظهور ترک مویی انجام شد. نوع سیستم تغذیه ای در چهار سطح ورمی کمپوست و کمپوست آزولا به ترتیب به مقادیر 6 و 8 تن در هکتار، اسید هیومیک (5/4 در هزار)، کود رایج شیمیایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم و رقم در دو سطح (شیرودی و طارم محلی) به صورت فاکتوریل به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تفاوت معنی داری بین ارقام شیرودی و طارم از نظر عملکرد شلتوک در سطوح مختلف تنش کم آبیاری و سیستم های تغذیه ای وجود داشت. در شرایط آبیاری متداول، بیشترین عملکرد شلتوک، در رقم شیرودی و طارم محلی به ترتیب 9/6577 و 4/3776 کیلوگرم در هکتارحاصل گردید. تنش کم آبیاری در مرحله رشدی آغاز پنجه دهی سبب کاهش عملکرد به میزان 87/6 و 67/1 درصد و در مرحله انتقال مجدد سبب کاهش عملکرد به میزان 65/17 و 97/2 درصد به ترتیب برای ارقام شیرودی و طارم در مقایسه با شرایط عدم تنش گردید. با کاربرد اسید هیومیک، کمپوست آزولا و ورمی کمپوست، عملکرد شلتوک به ترتیب به مقدار 12/16، 02/9 و 62/3 درصد در مقایسه با مصرف کود رایج شیمیایی در رقم شیرودی و هم چنین به میزان 85/7، 47/3 و 21/2 درصد نسبت به کود شیمیایی در رقم طارم محلی افزایش یافت. بیشترین میزان بهره وری آب مصرفی در ارقام شیرودی و طارم به ترتیب با میانگین های 1050/0 و 8016/0 کیلوگرم بر مترمکعب (بدون احتساب بارندگی، رواناب خروجی و آب خاک ورزی)تحت شرایط عدم اعمال تنش مشاهده گردید. در مجموع نتایج نشان داد بیشترین عملکرد شلتوک برای هر دو رقم شیرودی و طارم تحت شرایط عدم تنش در سیستم تغذیه ای اسید هیومیک حاصل گردید.

    کلیدواژگان: آزولا، اسید هیومیک، رقم شیرودی، ورمی کمپوست
|
  • Fatemeh Mousavi, Seyed Keyvan Marashi *, Timour Babaei Nejad Pages 97-106

    In order to investigate the effect of acid modifiers in lands with high pH on improving morpho-physiological characteristics of wheat, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications. The factors included, sulfur sulfate in three levels (0, 250 and 500 kg ha-1) and thiobacillus in three levels (0, 5 and 10 kg ha-1). The results showed that the effect of sulfur fertilizer and thiobacillus bacteria on total dry weight, leaf area index, crop growth rate, net assimilation  rate and plant height were significant at 1% probability level. The interaction between sulfur and thiobacillus fertilizers on total dry weight was significant at 1% probability level and on plant height at 5% probability level and was not significant for other traits. The maximum crop growth rate were obtained by 12.5 and 11.6 g m-2 under 500 kg ha-1 sulfur fertilizer and 10 kg ha-1 thiobacillus, respectively and the minimum by 9.7 and 10.6 were under non-application of sulfur fertilizer and non-application of thiobacillus. The maximum plant height (94.3 cm) was observed under application of 500 and 10 kg ha-1 of sulfur and thiobacillus fertilizer and the minimum by 74.6 was under non-application of sulfur fertilizer and thiobacillus. In general, the results of experiment showed that the application of sulfur fertilizer and thiobacillus bacteria in lands with high pH improved morpho-physiological characteristics of wheat, which could be interest to researchers and farmers.

    Keywords: Plant height, crop growth rate, leaf area index
  • HamidAllah Naseri, Seyed Mohsen Nabavi Kalat *, Reza Sadrabadi Haghighi Pages 107-119

    In order to study effect of seedling age and plant density on yield and yield components of rice (Sadri cultivar), a field experiment was conducted at the Ordukhan Agricultural Research Center, Heart Province - Afghanistan (Geographical longitude: 62°11'29" east and geographical latitude: 34°20'35" north) during the cropping season 2017-2018. The experiment was laid out in complete block design with three replications. Seeding ages with three levels (20, 30 and 40 days) were considered as main plots and plant densities with four levels (13, 17, 22 and 33 plants/m2) were allocated as sub plots. Analysis of variance showed that the effect of seedling age on number of tillers per plant, numbers of grains per panicle and grain yield was significant. The plant density had significant effect on all traits (expect, 1000grains weight). Interaction of two factors had no significant effect on any of the traits. The means comparison showed that the highest of number grains per panicle and grain yield were obtained for 30 days seedling age. Also, the highest of number of tiller per plant, number of fertile tiller per plant, number of grains per panicle and percent of unfilled grain were obtained by 13 plants per m2. But the highest biological yield, harvest index (HI) and grain yield obtained by 33 plants per m2. Based on simple correlation coefficient of traits, grain yield had significant positive correlation with biological yield, number fertile tiller per plant and number grains per panicle.

    Keywords: Correlation coefficient, Grain yield, Percent of unfilled grain, Yield components
  • Fatemeh Tourfi, Alireza Shokuhfar* Pages 121-132

    In order to effect of humic acid on yield, yield components and physiological parameters of wheat in deficit irrigation conditions this research was done as split plot in randomized complete blocks design with three replications. main plots consisted: full irrigation, no irrigation at the beginning of stem elongation, and no irrigation at the pollination stage and sub plots included different levels of humic acid fertilizer (0, 100, 200 and 300 mg/L). Results showed that interaction of irrigation and humic acid on number of seeds per spike and 1000 grain weight at 1% probability level and number of spikes per unit area and harvest index was significant at 5% probability level. Grain yield under the effect low irrigation and humic acid was significant at 1% probability level. The highest leaf area index and crop growth rate were affected in full irrigation and 300 mg.L-1 humic acid and least of them were obtained in low irrigation stress conditions in different periods and no foliar application of humic acid. The highest grain yield was obtained in full irrigation (5035 kg.ha-1) and foliar application with 300 mg.L-1 humic acid (4462 kg.ha-1). The lowest grain yield was obtained in no irrigation at the pollination stage (2355 kg.ha-1) and no-humic acid (2667 kg.ha-1). As a result, foliar application 300 mg.L-1 of humic acid in different periods of low irrigation stress improved the physiological indices and increased yield components compared to control (no foliar application).

    Keywords: Crop growth rate, leaf area index, irrigation cut, 1000-grain weight
  • Iman Ahmadi*, Abdolmahdi Bakhshandeh, MohmmadHossein Gharineh Pages 133-148

    A better understanding of factors affecting competition between wheat and weeds can facilitate the development of more effective crop management methods. In order to quantification wheat- Avena ludoviciana Duriu competition in response to nitrogen and Othello OD herbicide. A field experiment in 2018-19 was conducted as split plots in a randomized complete block design with four replications at Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan. Nitrogen fertilizer in included five levels of 0, 80, 160, 240 and Unconventional consumption 320 kg ha-1 of Nitrogen fertilizer was considered as the main plot and the herbicide dose of Othello OD herbicide in five levels of 0, 0.25, 0.5, 0.75, and 1 times the recommended dose (The recommended dose of herbicide is 1.6 L ha-1) was considered as the sub plot. The results showed the dose required for 50% reduction of weed biomass in non-fertilized conditions, was equal to 75% of the recommended herbicide was used. That with increasing nitrogen fertilizer consumption led to lower herbicide dose. So that by consumption 320 kg N ha-1 reached 37% of the recommended dosage of this herbicide. Also, to achieve about 700 g m-2 of wheat biomass, using 185 kg ha-1 of nitrogen fertilizer plus 85% of the recommended herbicide dose, or applying 320 kg ha-1 of nitrogen fertilizer and 65% of the recommended dose of herbicide.

    Keywords: competition, herbicide, nitrogen, weed management
  • Sara Barat Zadeh, Tayeb Saki Nejad*, Teymour Babaei Nejad Pages 149-160

    In order to investigate the effect of potassium nano chelate and ascorbic acid on acid yield and some qualitative characteristics of cowpea seed, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications was carried out at the Shahid Salemi Research Farm in Ahvaz. Factors included different amounts of potassium nano fertilizer at three levels (0, 2 and 4 liters per hectare), and levels of ascorbic acid (0, 15 and 30 mM). Results showed that there was significant difference at 1% probability level between potassium nano fertilizer and ascorbic acid in number of pods per plant, number of seeds per pod, 1000 seed weight, grain yield, biological yield, harvest index, protein percentage and potassium percentage. Among the measured traits, only interaction of potassium nano chelates and ascorbic acid on harvest index was significant at five percent. The highest harvest index was obtained with four liters per hectare potassium nano chelate and sprays application with 30 mM ascorbic acid with 39.68% and the lowest harvest index with 24.03% non-foliar treatment. The highest grain yield was obtained using 4 liters.ha-1 of potassium nano fertilizer and 30 mM ascorbic acid, respectively, with 3640 and 3183 kg.ha-1, and the lowest grain yield was obtained by control. The highest protein percentage was obtained by spraying with 4 liters.ha-1 of potassium nano fertilizer and 30 mM ascorbic acid, respectively, with 22.02 and 23.57 percent, respectively, and the lowest one was in control. In general, according to the results spraying with 4 liters.ha-1 of potassium nano fertilizer and 30 mM of ascorbic acid increases the quantitative and qualitative yields.

    Keywords: 1000 grain weight, grain protein, grain potassium, pod per plant
  • Jaber Mehdiniya Afra, Yousof Niknejad*, Hormoz Falah Amoli, Davood Barari Tari Pages 161-174

    In order to investigate the effects of chemical and organic nutritional systems on yield, water utilization in rice cultivars under irrigation stress, a split Plot factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications at Dasht-e Naz Agricultural Company, located in the city of Sari in 2016 Irrigation stress treatments were performed in three levels: the stress at the time of the beginning of the tillering (15 days after the installation of the work), the developmental stage of the transfer (the end of flowering and grain filling start) and the lack of stress (controls) as the main factor, through irrigation cut and irrigation again after the appearance of surface cracks The type of feeding system was considered in four levels of Vermicompost and compost azolla (6 and 8 t.ha-1 respectively), humic acid (4.5 L.ha-1) and the common chemical fertilizers Nitrogen, Phosphor, Potassium and cultivars were considered on two levels (Shirodi and local Tarom) in factorial form as a subagent The results variance analysis showed that there was a significant difference between Shiroudi and Tarom cultivars in terms of rice paddy yield in different levels of irrigation stress and nutritional systems. Under common irrigation conditions, the most biological functions of Paddy yield in the varieties of Shirodi and local Tarom, was obtained 6577.9 and 3776.4, Kg.ha-1, Respectively. Low irrigation stressin the developmental stage of the beginning of the tilleringreduced the rice paddy yield by 6.87 and 1.67 andin the remobilization stage, reduced the rice paddy yield by 17.65% and 2.97%, compared to non-stressed conditions With application of humic acid nutrition system, improvement of rice yield was observed in Shiroudi (6563.1 Kg.ha-1) and local Tarom (3878.77 Kg.ha-1) in compared with other nutrition systems.by using the humic acid, azolla compost and Vermicompost in Shirodi variant, the rice paddy yield increased 16.12, 9.02 and 3.62 Percent and in local Tarom 7.85, 3.47 and 2.21 percent respectively, compared with the chemical fertilizer. The highest Water Use Efficiency in the cultivars was observed with the average of 0.1050 and 0.8016 Kg/m3No rainfall, outlet runoff and tillage water were observed under conditions of non-stress. Totally, the results showed highest yield of Paddy was obtained for both Shirodi and Tarom cultivars under non-stress conditions in the humic acid nutrition system.

    Keywords: Azolla, Humic acid, Shirodi cultivar, vermicompost