فهرست مطالب

علوم به زراعی گیاهی - سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1397)

نشریه علوم به زراعی گیاهی
سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا شکوه فر*، سحر خانی صفحات 83-93

    به منظور بررسی اثر توام کودهای بیولوژیکی و شیمیایی فسفر و نیتروژن بر ویژگی های کمی و کیفی آفتابگردان، این آزمایش بصورت فاکتوریل درقالبطرح آماریبلوک هایکاملتصادفیبا سهتکراردر مزرعه ای واقع در شهرستان ایذه در سال زراعی 1396 اجراشد.تیمارهای آزمایش شامل کود فسفره در چهار سطح (تماما کود سوپر فسفات تریپل به صورت پایه، 70 درصد کود سوپرفسفات تریپل به اضافه کود زیستی فسفاته بارور-2، 40 درصد کود سوپرفسفات تریپل به اضافه کود زیستی فسفاته بارور-2، تماما از طریق کود زیستی فسفاته بارور-2) و کود نیتروژن در سه سطح (تماما از طریق کود اوره، 70 درصد کود اوره به اضافه ازتوباکتر، 40 درصد کود اوره به اضافه ازتوباکتر) بودند. نتایج نشان داد که اثر کود بیولوژیکی و شیمیایی فسفر و نیتروژن باعث افزایش معنی دار وزن هزار دانه، عملکرد دانه و عملکرد روغن شد. بیشترین عملکرد دانه مربوط به تیمار کودی70 درصد سوپرفسفات به اضافه بارور-2 و کود 70 درصد اوره به اضافه ازتوباکتر به ترتیب با 3170 و 2736 کیلوگرم در هکتار بود. کمترین عملکرد دانه مربوط به تیمار کود زیستی بارور-2 و 40 درصد اوره به همراه ازتوباکتر به ترتیب با 2173 و 2506 کیلوگرم در هکتار بود. با توجه به این نتایج کاربرد 70 درصد کود سوپرفسفات تریپل به اضافه کود زیستی فسفاته بارور-2 و کود 70 درصد اوره به اضافه ازتوباکتر نسبت به سایر تیمارها باعث افزایش عملکرد کمی و کیفی در آفتابگردان شده و در منطقه نیز قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد روغن، ازتوباکتر
  • محسن فرشادفر*، هوشمند صفری، هومن شیروانی، مصطفی امجدیان، هوشنگ رحمتی صفحات 95-106

    به منظور بررسی تحمل خشکی هیبریدهای ذرت، آزمایشی در به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه پیام نور مرکز کرمانشاه در سال 1392 انجام گرفت. فاکتور اصلی شامل تنش خشکی (شرایط تنش و شرایط نرمال) و فاکتور فرعی شامل نه هیبرید ذرت بود. نتایج تجزیه واریانس نشان دهنده واکنش متفاوت هیبرید های موردمطالعه برای عملکرد دانه و امکان انتخاب هیبرید ها بر اساس عملکرد است. مقایسه مقادیر عددی و رتبه هر هیبرید بر اساس شاخص های تحمل خشکی مبتنی بر عملکرد دانه نشان داد که هیبریدهای شماره یک، سه، هفت و هشت به عنوان هیبرید های متحمل خشکی شناسایی گردیدند. نتایج همبستگی میان شاخص های تحمل خشکی و عملکرد در شرایط تنش و بدون تنش نشان داد که شاخص های STI، MP، GMP، HAR، SSPI، K1STI، K2STI و YI دارای همبستگی مثبت معنی دار با Yp و Ys بوده و برای انتخاب هیبریدهای با عملکرد بالا در هر دو شرایط مناسب هستند. ترسیم بای پلات گابریل بر اساس تجزیه به مولفه های اصلی انجام گرفت. بر اساس این تجزیه دو مولفه اول حدود 98 درصد از تغییرات داده ها را توجیه نمودند. نتایج نشان داد که هیبریدهای موردمطالعه در دو ناحیه پتانسیل عملکرد بالا و ناحیه پتانسیل عملکرد ضعیف قرار گرفتند، به طوری که هیبریدهای شماره یک، سه، هفت و هشت با قرارگرفتن در مجاورت بردارهای تحمل به تنش خشکی به عنوان هیبریدهای برتر شناسایی شدند. تجزیه خوشه ای بر اساس شاخص های برتر هیبریدهای مورد مطالعه را در دو گروه کلی تفکیک کرد که این نتایج با نتایج حاصل از ترسیم بای پلات گابریل مطابقت کامل نشان داد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، تجزیه خوشه ای، بای پلات، عملکرد
  • منا یوسفی پور، شهرام لک*، خوشناز پاینده صفحات 107-119

    در کشاورزی پایدار کاربرد کودهای زیستی نقش ویژه ای در افزایش تولید محصول و حفظ حاصل خیزی پایدار خاک دارد. به همین منظور جهت بررسی تاثیر توام کودهای زیستی و شیمیایی فسفره و عناصر ریزمغذی بر خصوصیات مرفوفیزیولوژیکی مرتبط با عملکرد جو این تحقیق بر اساس آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در رامهرمز در سال زراعی 96-1395 اجرا گردید. تیمار کودهای زیستی و شیمیایی فسفر در چهار سطح (عدم کاربرد کود فسفر، کود زیستی بارور2، کود زیستی بارور2+150 کیلوگرم در هکتار کود سوپرفسفات تریپل و 200 کیلوگرم در هکتار کود سوپرفسفات تریپل) در کرت های اصلی و تیمار محلول پاشی عناصر ریزمغذی (روی، آهن و منگنز) در سه سطح عدم محلول پاشی، محلول پاشی دو در هزار، محلول پاشی چهار در هزار به کرت های فرعی تعلق گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تاثیر تیمارهای کاربرد توام کودهای زیستی و شیمیایی فسفره و عناصر ریزمغذی بر صفات اندازه گیری شده معنی‎دار بود. نتایج نشان داد تیمار بارور2+150 کیلوگرم سوپر فسفات تریپل حداکثر مقدار طول پدانکل (46/9 سانتی متر)، طول ریشک (95/11 سانتی متر)، شاخص سطح برگ (5/4)، شاخص کلروفیل (26/40) و روز تا رسیدگی (185 روز) را به خود اختصاص داد، همچنین مقایسه میانگین محلول پاشی عناصر ریزمغذی نشان داد غلظت چهار در هزار بیشترین مقدار صفات نامبرده را کسب کرد. طبق نتایج مقایسه میانگین برهمکنش تیمار‎ها، بیشترین عملکرد دانه (1/400 گرم در مترمربع) و وزن سنبله اصلی (89/2 گرم) به تیمار کود زیستی بارور2 + 150 کیلوگرم در هکتار کود سوپرفسفات تریپل و محلول پاشی عناصر ریز مغذی با غلظت چهار در هزار تعلق داشت، لذا تیمار فوق قابل توصیه به کشاورزان می باشد.

    کلیدواژگان: طول پدانکل، ریزمغذی، شاخص سطح برگ، کلروفیل
  • احمد آل کثیر زارع، تیمور بابایی نژاد*، علی غلامی صفحات 121-134

    به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف کود اوره و فیلتر کیک نیشکر بر عملکرد گندم تحقیقی در سال 1393 به صورت کرت‏های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در اراضی نیشکر هفت تپه اجرا شد. کود فیلتر کیک نیشکر در چهار سطح، بدون فیلتر کیک (T1)، 20 تن در هکتار (T2)، 40 تن در هکتار (T3) و 60 تن در هکتار (T4) به عنوان فاکتور اصلی و کود اوره در سه سطح بدون کود (N1)، 100 کیلوگرم در هکتار (N2) و 200 کیلوگرم در هکتار (N3) بعنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر فیلترکیک و اوره به ترتیب در سطح پنج درصد و یک درصد بر تمامی صفات مورد مطالعه بجز وزن هزار دانه معنی دار بود. اثر برهمکنش تیمارها بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم معنی دار نبود. نتایج مقایسه میانگین ها نشان داد که افزایش فیلترکیک به خاک باعث افزایش معنی دار ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله، وزن هزار دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت گردید. تیمار 60 تن فیلترکیک در هکتار عملکرد دانه را حدود 6/137 گرم در مترمربع معادل 2/21 درصد نسبت به تیمار بدون کاربرد کود افزایش داد. با کاربرد اوره، صفات اندازه گیری شده نسبت به شاهد بطور معنی داری افزایش یافت. کاربرد کود اوره به میزان 200 و 100 کیلوگرم در هکتار عملکرد دانه را به ترتیب 5/228 و 3/201 گرم در مترمربع معادل 6/33 و 6/32 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. بطور کلی نتایج نشان داد که افزایش مصرف کودهای اوره و آلی هر کدام باعث افزایش معنی دارصفات رشدی و عملکردی شده است و بهترین تیمار برای کودهای شیمیایی و آلی به ترتیب 200 کیلوگرم در هکتار و60 تن فیلترکیک در هکتار توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: ارتفاع بوته، کودآلی، عملکرد دانه، وزن هزار دانه
  • روزبه فرهودی * صفحات 135-145

    این تحقیق به منظور بررسی واکنش پنج رقم کلزا (اپرا، فورنکس، اکامر، کنسول و اورینت) در چهار سطح شوری (0، 40، 80 و 120 میلی مول NaCl) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد در بالاترین سطح تنش شوری بیشترین و کمترین وزن خشک اندام هوایی به ترتیب در ارقام فورنکس (3/3گرم) و اکامر (2/1 گرم) دیده شد. در مرحله دوم مکانیسم پاسخ به تنش شوری در ارقام فورنکس (متحمل به شوری) و اکامر (حساس به تحمل شوری) در چهار سطح شوری (0، 40، 80 و 120 میلی مول NaCl) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد دلیل تحمل شوری رقم فورنکس به ویژه در سطوح بالای شوری، غلظت سدیم و مالون دی آلدهید کمتر و غلظت بیشتر پتاسیم و فعالیت آنزیم پراکسیداز در مقایسه با رقم اکامر بود. نتایج نشان داد کاهش جذب سدیم و افزایش جذب پتاسیم و همچنین نسبت پتاسیم به سدیم بیشتر در کنار فعالیت آنزیم پراکسیداز در تحمل شوری ارقام کلزا نقش به سزایی داشت.

    کلیدواژگان: آنزیم پراکسیداز، مالون دی آلدهید، نسبت سدیم به پتاسیم
  • عین الله حسامی* صفحات 147-156

    به منظور بررسی مدیریت علف های هرز، در کنترل علف های هرز  چغندرقند در سطوح مختلف اوره با پوشش گوگردی بر عملکرد و خصوصیات کیفی چغندرقند، آزمایشی در سال زراعی 95-1394 در شهرستان شوشتر به صورت کرت های یکبار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل چهار سطح مختلف اوره با پوشش گوگردی (0، 150، 180 و 250 کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل اصلی و استفاده از ترکیب علف کش های علف کش فن مدیفام + دس مدیفام + اتوفاموزیت (3 لیتر در هکتار) و کلوپیرالید (500میلی لیتر در هکتار) و استفاده از ترکیب علف کش های علف کش فن مدیفام + دس مدیفام + اتوفاموزیت (3 لیتر در هکتار) و متامیترون (5 کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل فرعی می باشد. نتایج نشان داد وزن خشک علف های هرز تحت تاثیر مقادیر مختلف اوره با پوشش گوگردی قرار گرفت و با افزایش اوره با پوشش گوگردی باعث افزایش وزن خشک علف های هرز شد، به طوری که بالاترین آن در کاربرد  بیشترین میزان اوره با پوشش گوگردی در هکتار به همراه عدم وجین علف های هرز به مقدار 237 گرم در هر مترمربع حاصل شد. همچنین در تیمارهای اثر برهمکنش کود و روش کنترل علف هرز، بیشترین عملکرد ماده خشک چغندرقند به میزان 13421کیلوگرم، مربوط به تیمار وجین کامل و  بیشترین میزان کاربردی اوره با پوشش گوگردی است. بالاترین عملکرد ریشه چغندرقند به مقدار 57004 کیلوگرم در هکتار مربوط به تیمار کنترل علف های هرز و کاربرد بیشترین میزان اوره با پوشش گوگردی بود. در بین تیمارهای کنترل شیمیایی علف های هرز، بیش ترین عملکرد ریشه چغندرقند به میزان 46711 کیلوگرم در هکتار در تیمار علف کش متامیترون + علف کش فن مدیفام + دس مدیفام+ اتوفاموزیت و کاربرد بیش ترین میزان اوره با پوشش گوگردی در هکتار بدست آمد. همچنین بالاترین درصد قند خالص در تیمار عدم کاربرد اوره با پوشش گوگردی به همراه عدم کنترل علف های هرز به ترتیب به مقدار 6/18 و 30/20 درصد بدست آمد. به طور کلی می توان گفت کود اوره با پوشش گوگردی با کاربرد علف کش های فن مدیفام + دس مدیفام + اتوفاموزیت+ متامیترون موجب عملکرد بهینه چغندرقند می گردد.

    کلیدواژگان: عملکرد ریشه چغندرقند، وزن خشک علف های هرز، علف کش ها
  • زهرا عابدی*، حمید نجفی زرینی، مصطفی عمادی، نادعلی باقری صفحات 157-169

    تنش شوری از عوامل محدود کننده رشد در تولیدات کشاورزی است. به منظور تعیین موثرترین صفات بر عملکرد سویا در سطوح مختلف تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل با سه تکرار در سال زراعی 1395 در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام شد. تیمارها شامل چهار ژنوتیپ سویا (هیل، دیر، فورد و ویلیامز)، سه سطح گوگرد (شاهد، پنج و 10 گرم گوگرد پودری) و سه سطح شوری (شاهد، چهار و هشت دسی زیمنس بر متر) بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثرات ساده گوگرد، ژنوتیپ، شوری و برهمکنش گوگرد و شوری در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. بررسی ضرایب همبستگی بین صفات مورد مطالعه نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین عملکرد دانه با تمامی صفات مورد بررسی به جز نسبت سدیم بر پتاسیم وجود داشت. با انجام تجزیه رگرسیون گام به گام در تیمار شاهد صفت میزان گوگرد، در شوری چهار دسی زیمنس بر متر صفات درصد سدیم، وزن تر بخش هوایی و درصد پروتئین دانه و در شوری هشت دسی زیمنس بر متر صفت تعداد دانه در بوته وارد مدل شدند. در تجزیه علیت عملکرد دانه، بیشترین آثار مستقیم مثبت مربوط به میزان گوگرد در سطح شاهد، یون سدیم در سطح دوم شوری و تعداد دانه در بوته در سطح سوم شوری بود. نتایج این بررسی نشان داد که صفات میزان گوگرد، درصد سدیم، وزن تر بخش هوایی و درصد پروتئین از معیارهای مرتبط با عملکرد دانه می باشند که می توانند به عنوان معیار انتخاب غیرمستقیم در بهبود ژنتیکی عملکرد در برنامه های اصلاحی تنش شوری استفاده شوند.

    کلیدواژگان: تجزیه رگرسیون، تجزیه علیت، ضریب همبستگی، درصد روغن
  • مهدی نصیرپور، سعید ذاکر نژاد* صفحات 171-182

    به منظور بررسیتاثیر تراکم کاشت و رژیم‏های مختلف آبیاری بر عملکرد علوفه ارزن مرواریدی دراهواز آزمایشی در سال زراعی 1396 در شهرستان اهواز اجرا گردید. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. در این آزمایش رژیم آبیاری در سه سطح (90، 120 و 150 میلیمتر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A) به عنوان عامل اصلی و تراکم بوته در چهار سطح (20، 30، 40 و 50 بوته در مترمربع) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد تیمار رژیم آبیاری بر وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک ساقه، ارتفاع بوته، قطر ساقهو غلظت کلروفیل a و b در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. عامل تراکم بوته نیز بر وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک ساقه و ارتفاع بوته در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. برهمکنش رژیم آبیاری و تراکم بوته بر وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک ساقه، ارتفاع بوته و قطر ساقه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. به طور کلی با توجه به نتایج بدست آمده می توان عنوان کرد که با افزایش شدت تنش خشکی تمام صفات مورد بررسی کاهش یافتند. لذا با در نظرگیری شرایط محیطی منطقه آزمایش انجام آبیاری پس از90 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر تیمار مناسب تری می باشد. همچنین در بین تراکم های مورد بررسی، تراکم 50 بوته در مترمربع نیز بیشترین عملکرد بیولوژیک علوفه ای کل ارزن را به خود اختصاص داد. به عنوان نتیجه نهایی بهترین تیمار به دست آمده استفاده از تراکم 50 بوته بر مترمربع و انجام آبیاری پس از 90 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر اعلام و تعیین شد.

    کلیدواژگان: ارزن مرواریدی، رژیم آبیاری، تراکم بوته، علوفه
  • حیدر محمدقاسم نژادملکی* صفحات 183-196

    به منظور بررسی دو نوع بذرکار برای کشت کلزا، آزمایشی با استفاده از کرت های نواریدر قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94-1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر به اجرا درآمد. کرت نواری عمودی برای عامل اول یعنی نوع ماشین بذرکار در دو سطح :a1  ریز دانه کار نیوماتیکی گاسپاردو مدل 5V، a2: بذرکار مکانیکی برزگر همدان (خطی کار)، کرت نواری افقی برای عامل دوم یعنی سرعت پیشروی در دو سطح 1:b سرعت 4 کیلومتر بر ساعت و :b2 سرعت 6 کیلومتر بر ساعت. پارامترهای اندازه‏گیری شامل: درصد شکستگی، عمق کاشت، یکنواختی توزیع و ریزش بذر، درصد سبز شدن بذر و ظرفیت مزرعه‏ای بود. نتایج نشان داد که ریز دانه کار نیوماتیکی گاسپاردو در پنج پارامتر مطالعه شده در این طرح نسبت به بذرکار مکانیکی برزگر همدان برتری معنی دار در سطح 5% دارد. ریزدانه کار نیوماتیکی نسبت به بذرکار مکانیکی برزگر موجب کاهش درصد شکستگی به میزان 83/3 % و افزایش ضریب یکنواختی عمق کاشت به میزان 4/11 %،  ضریب یکنواختی فواصل طولی بذر به میزان 3/39 %، درصد سبز به میزان 2/24 % و ظرفیت مزرعه ای به میزان 38/0 هکتار در ساعت گردید. افزایش سرعت پیشروی تاثیر معنی داری بر پارامترهای درصد شکستگی، ضریب یکنواختی عمق کاشت و ضریب یکنواختی فواصل طولی بذر نداشت، ولی موجب کاهش معنی دار درصد سبز و افزایش معنی دار ظرفیت مزرعه ای شد.

    کلیدواژگان: ریز دانه کار نیوماتیکی، خطی کار، بذرکار، کشت مکانیزه
|
  • Alireza Shokouhfar *, Sahar Khani Pages 83-93

    In order to study the combined effect of biological and chemical fertilizers of phosphorus and nitrogen on quantitative and qualitative characteristics of sunflower, this experiment was conducted as a factorial based on a randomized complete block design with three replications in a field in Izeh County during 2017 cropping season. The experiment treatments included phosphorous fertilizer in 4 levels (totally, triple superphosphate fertilizer as base, 70% triple superphosphate fertilizer and the remaining through fertile-2 phosphate biological fertilizer, 40% triple superphosphate fertilizer and the remaining through fertile-2 phosphate biological fertilizer, entirely through fertile-2 phosphate biological fertilizer) and nitrogen fertilizer in 3 levels (entirely through the urea fertilizer, 70% urea fertilizer and the remaining throughazotobacter, 40% urea fertilizer and the remaining through azotobacter). The results showed that the effects of biological and chemical fertilizer phosphorus and nitrogen significantly increased grain weight, seed yield and oil yield. The highest seed yield was for 70% superphosphate fertilizer treatment and the remaining for fertile-2 and 70% urea fertilizer and the rest for azotobacter respectively 3170 and 2736 kilogram in hectare and the lowest one was in the treatment of fertile-2 entirely biological fertilizer and 40% urea along with azotobacter respectively with 2173and 2506 kilogram in hectare. With regard to these results, application of 70% superphosphate fertilizer and the remaining through fertile-2 phosphorous biological fertilizer and 70% urea fertilizer and the rest throughazotobacterrelative to other treatments caused qualitative and quantitative yield increase in sunflower and is recommended in the region.

    Keywords: 1000-seed weight, Seed yield, oil performance, Azotobacter
  • Mohsen Farshadfar *, Hooshmand Safari, Hooman Shirvani, Mostafa Amjadian, Hoshang Rahmati Pages 95-106

    In order to investigate drought tolerance of maize hybrids, a split plot experiment was conducted in a randomized complete block design (RCBD) with three replications in the research field of Payame Noor University (PNU) of Kermanshah in 2013. The main factor included drought stress (stress and normal condition) and sub factor including nine corn hybrids. The results of analysis of variance indicate the different reaction of the hybrids studied for grain yield and the ability to select hybrids based on yield. Comparison of numerical values ​​and rank of each hybrid based on grain yield based on grain tolerance index showed that hybrids number one, three, seven and eight were identified as drought tolerant hybrids.Results of correlation analysis showed that MP, GMP, STI, HAR, K1, K2, SSPI and YI had positive and significant correlations with Yp and Ys.They are suitable for choosing high yield hybrids in both conditions. Gabriel's bi-plot drawing was performed based on the analysis of the main components. Based on this breakdown, the first two components justify about 98 percent of the variance. The results showed that the studied hybrids were located in two groups of high yield potential and weak potential, so that hybrids number one, three, seven and eight were placed in the vicinity of drought stress tolerance vectors as superior hybrids. The cluster analysis, based on the superior indices of the studied hybrids grouped the hybrids into two clusters that are similar to the Gabriel bi-plot.

    Keywords: Drought tolerance, Cluster analysis, Bi-plot, yield
  • Mona Yousefipor, Shahram Lack* *, Khoshnaz Payandeh Pages 107-119

    Application of bio-fertilizers in Sustainable Agriculture perform important role at increasing of crop pro-duction and improving soil fertility. In order to investigate combine application of biological and chemical phosphorus fertilizers and micronutrients on morpho-physiologic characteristics of barley, present research was conducted via split plot experiment according randomized complete blocks design with three replications in Ramhormoz during 2016-17. The main treatments consisted of phosphorus fertilizers and bio-fertilizers in four levels (Non use phosphorus fertilizer or control, bio-fertilizer “Barvar2”, bio-fertilizer “Barvar2” with 150 kg.ha-1 superphosphate fertilizer and 200 kg.ha-1 superphosphate fertilizer) and spray micro-nutrient (included micronutrients of zinc, iron and manganese) at three levels (no spray micro-nutrient or control, spray micro-nutrient at 0.002 and 0.004 concentration) belonged to sub plots. Results of analysis of variance indicated effect of combine application of biological and chemical phosphorus fertilizers and micronutrients on measured traits was significant. Mean comparison result of phosphorus fertilizers showed that bio-fertilizer “Barvar2” with 150 kg.ha-1 superphosphate fertilizer had maximum peduncle length (9.46 cm), awn length (11.95 cm), leaf area index (4.5), chlorophyll index (40.26) and days to rippening (185 day) also spray micro-nutrient at 0.004 concentration achieved maximum rate of mentioned traits. According mean comparison results of interactions of treatments the highest seed yield (400.1 g.m-2) and main spike weight (2.89 gr) belonged to bio-fertilizer “Barvar2” with 150 kg.ha-1 superphosphate fertilizer and spray micro-nutrient at 0.004 concentration. Generally to achieved optimum yield use bio-fertilizer “Barvar2” with 150 kg.ha-1 superphosphate fertilizer and foliar application micro-nutrient at 0.004 concentrations for Ramhormoz weather conditions can be advised.

    Keywords: Chlorophyll, leaf area index, Micronutrient, Peduncle length
  • Ahmed Al Kathir, Teimour Babaeinejad *, Ali Gholami Pages 121-134

    In order to investigate the effect of different amounts of chemical fertilizers (urea) and organic (sugar cane filter) on wheat yield, an experiment was conducted in 2014 as split plots in a randomized complete blocks design with three replications in the land cultivation plant of Haft Tape sugar cane (Shush) was implemented. Sugar cane filter fertilizer was used in four levels (without filter cake (T1), 20 t / ha (T2), 40 t / ha (T3) and 60 t / ha (T4) as the main factor and Fertilizer urea was considered as a sub factor in there levels of fertilizer: No-fertilizer (N1), 100 kg/ha (N2) and 200 kg / ha (N3). The results of analysis of variance of treatments showed that the effect of sugar cane filter at 5% probability level and fertilizer urea at 1% probability level was significant for all studied traits except for 1000 seed weight. Also, interaction of treatments on yield and yield components of wheat was not significant. The results of the comparison of the mean of the data showed that the increase of sugar cane filter as a organic matter to soil, plant height, spike length, spikelet number per spike, number of seeds per spike, number of spikes per square meter, 1000 grain weight, grain yield per square meter and harvest index significantly increased. The treatment of 60 tons of filter cake per hectare increased seed yield by about 137. 6 gr/m2 (from 648.4 to 510.5 gr/m2), equivalent to 21.2% of the control (without filter cake). Using Urea fertilizer, the measured traits significantly increased compared to the control. The application of urea fertilizer at 200 and 100 kg/ha increased grain yields of 228.5 and 201.3 gr/m², equaling 33.6% and 32.6%, respectively. In general, the results showed that increasing the use of urea and organic fertilizers has led to a significant increase in growth and functional attributes, and the best treatment for chemical fertilizers and organic fertilizers is 200 kg/ha and 60 T/ha of filter cake, respectively.

    Keywords: Plant height, Organic Fertilizer, Grain yield, 1000 grain weight
  • Rozbeh Farhoudi * Pages 135-145

    This research carried to evolution response of rapeseed varieties to salt stress. In first experiment growth response of five rapeseed varieties (Fornex, Consoul, Orient, Opera and Okamer) to four salinity levels (0, 40, 80 and 120 mmol NaCl) was investigated using a factorial experiment with randomized complete blocks design in three replications. Results indicated under highest salinity, highest and lowest seedling dry matter obtained from Fornex (3.3 gr) and Okamer (1.2 gr). In twice experiment, salt tolerance mechanism in Fornex (salt tolerance) and Okamer (salt sensitive) was evaluated. Results showed Fornex salt tolerance due to lowest Na+ and Malondealdehaid leaf concentration and highest K+ and Peroxidase activity in compared Okamer varity. Results indicated decrease in Na+, increase in K+ and K/Na and Peroxidase activity have reasonable role in salt tolerance in canola cultivars.

    Keywords: Peroxidase activity, Malondealdehaid, K, Na
  • Einollah Hesami * Pages 147-156

    In order to evaluate of weeds control at different levels of sulfur coated urea on yield and qualitative characteristics of sugar beet, a study was carried out as split plot design in randomized complete blocks design with four repetitions in Shoushtar region during 2016. Experimental treatments consisted of four different levels of sulfur coated urea (SCU) (0, 150, 180 and 250 kg.ha-1). The use of herbal treatments of chloropyralide + Des Modifam + Moeifam + Autophamousite and metamitron + Modifem + Autophamousite as a sub-agent. The results showed that weed dry weight was affected by different amounts of urea with sulfur coating and increased with increasing sulfur content of urea, which increased the weed weight of weeds, so that it was highest in application of the highest amount of urea with sulfur content per hectare with no weeding of weeds. The amount of 237 grams per square meter was obtained. Also, in the effects of fertilizer interaction and weed control, the highest yield of sugar beet (13421 kg) was attributed to full weed treatment and the highest application rate of sulfuric urea. The highest root yield of sugar beet (57004 kg ha-1) was related to weed control and application of the highest amount of sulfur urea. Among the weed control treatments, the highest root yield of sugar beet (46711 kg.ha-1) was obtained in metamitron + Des medifam + Autophamousite herbicide application and application of the highest amount of urea with sulfur content per hectare. Also, the highest percentage of pure sugar in the treatment of non-application of sulfur content of urea with non-control of weeds was 18.6% and 20.30%, respectively. In general, it can be said that Urea fertilizer with sulfur coating with the use of Médifam + Des Moiifam + Autophamousite + Metamitron has the optimum performance of sugar beet.

    Keywords: Herbicide, root yield, weeds dry weight
  • Zahra Abedi *, Hamid Najafi Zarrini, Mostafa Emadi, Nadali Bagheri Pages 157-169

    Salinity is one of the growth limiting factors in agricultural. In order to determination of the most effective traits on soybean yield at different levels of salinity stress, a factorial experiment with 3 replications was conducted in greenhouse of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University in 2016. Treatments consisted of four soybean genotypes (Hill, Dayr, Ford and Williams), three levels of sulfur (control, 5 and 10 grams of sulfur powder) and three levels of salinity (control, 4 and 8 dS/m). Analysis of variance showed that simple effects of sulfur, genotype, salinity and interaction between sulfur and salinity were significant at 0.01 probability level. Correlation coefficients between studied traits showed that there was a positive and significant correlation between grain yield and all traits except for the Na+/K+ ratio. By using stepwise regression analysis in the control treatment, sulfur content, in 4 ds/m salinity, traits of Na+ percentage, fresh weight of shoot and seed protein percentage, and in salinity of 8 ds/m seed number per plant were entered in model. path analysis of grain yield showed the highest positive direct effect in the control, second level and the third level of salinity were sulfur content, Na+ and number of seeds per plant, respectively. The results of this study showed that the traits of sulfur content, Na+ percentage, fresh weight and protein percentage are the scales related to grain yield, which can be used as an indirect selection scale for genetic improvement of yield in saline regeneration programs.

    Keywords: Regression analysis, Path analysis, Correlation Coefficient, oil percentage
  • Mahdi Nasirpour, Saeid Zakernezhad * Pages 171-182

    In order to investigate the effect of planting density and different irrigation regimes on the yield of pearl millet in Ahvaz, Iran, in 2017, was carried out. The experiment was conducted as a split-plot based on randomized complete block design with three replications. In this study, the irrigation regime was considered as the main-plot at three levels (90, 120 and 150 mm evaporation from classA evaporation pan) and the plant density as the sub-plot at four levels (20, 30, 40 and 50 plants/m2 ). The results showed the irrigation regime had a significant effect on fresh and dry leaf weight, fresh and dry weight of stem, plant height, stem diameter, and chlorophyll a and b at 1% probability level. Also, the plant density had a significant effect on leaf fresh and dry weight, fresh and dry weight of stem, plant height and stem diameter at 1% probability level. The interaction of irrigation regime and plant density on leaf fresh and dry weight, fresh and dry weight of stem and plant height was significant at 1% probability level. In general, according to the results, it can be concluded that with increasing drought stress all measured traits decreased. Therefore, considering the environmental conditions of the experimental area as well as the economic aspects of applying and performing irrigation after 90 mm of the evaporation pan, treatment is more suitable. Also, among the densities studied, the density of 50 plants/m2 had the highest biological yield of total forage millet. As the final result, the best treatment was determined using a density of 50plants/m 2 and irrigation after 90 mm evaporation from the evaporation pan.

    Keywords: Pearl millet, Irrigation Regimes, Plant density, Forage
  • Heydar Mohammad-Ghasemnejad Maleki* * Pages 183-196

    In order to evaluation of two types of planter for mechanized rapeseed sowing, an experiment was conducted in Agriculture Faculty of Islamic Azad University, Shoushtar Branch during 2014 and 2015. A strip plot in the form of randomized complete blocks design was applied with three replications. Main Plots were including planter types: a1; precision pneumatic Planter (mod. V5 Gaspardo - Italy), a2; grain driller (made by Barzegar Hamedan). Subplots were two levels of forward speed including: b1; 4 Km/hr and b2; 6 Km/hr. Rate of damaged seed in seed metering device, uniformity of planting depth, uniformity of seed distance on row, seed emergence and field capacity were measured for each machine. Results showed that in five parameters Gaspardo precision pneumatic planter had better result compared to the Barzegar Hamedan grain driller. This advantage was significant at in five parameters at 5% of probability. Gaspardo precision pneumatic planter than Barzegar Hamedan grain driller reduced the rate of seed damage at 3.83% and increased the rate of uniformity of planting depth, uniformity of seed distance on row, seed emergence and field capacity at the rates of 11.4, 39.3, 24.2 percent, 0.38 ha/hr respectively. Forward speed had no significant effect on the rate of damaged seed, uniformity of planting depth, uniformity of seed distance on row, but seed emergence significantly decreased and field capacity significantly increased with increasing forward speed.

    Keywords: Grain driller, pneumatic planter, grain driller, mechanized sowing