فهرست مطالب

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و پنجم شماره 3 (پیاپی 140، امرداد و شهریور 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا فرشیدفر، اسحاق رحیمیان بوگر*، جوانشیر اسدی، پیام ایزدپناهی صفحات 275-292
    زمینه و هدف

    تهوع و استفراغ جزء شایع ترین و نگران کننده ترین عوارض جانبی درمان سرطان پستان با داروهای شیمی درمانی است و علی رغم پیشرفت های علم پزشکی کنترل تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی هنوز با چالش مواجه است. بنابراین پژوهش حاضر باهدف بررسی اثر درمان فعال سازی رفتاری گروهی بر تهوع و استفراغ ناشی از شیمی درمانی در زنان مبتلابه سرطان پستان انجام شد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی یک طرح نیمه تجربی با پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه بیماران مبتلابه سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان ایران مهر بیرجند در سال 1397 بود. از زنان مبتلابه سرطان پستان مراجعه کننده 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل (در هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. قبل از ارایه درمان دو گروه با استفاده از پرسشنامه تهوع و استفراغ و جمعیت شناختی ارزیابی شدند.   درمان فعال سازی رفتاری گروهی طبق پروتکل در 8 جلسه 120 دقیقه ای به صورت هفتگی به گروه مداخله ارایه شد. بعد از ارایه درمان نیز دو گروه با استفاده از پرسشنامه تهوع و استفراغ ارزیابی شدند. داده های به دست آمده به روش آماری تحلیل کوواریانس چند متغیره با نرم افزار SPSS-20 تحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین نمرات پس آزمون زیرمقیاس های شدت  (05/0< Pو 148/84 =f) و مدت  (05/0< pو 174/22 =f) تهوع حاد و شدت استفراغ حاد(05/0<p و 741/6 =f) در گروه مداخله به طور معنا داری کمتر از میانگین نمرات پس آزمون گروه کنترل بود ولی تفاوت معناداری بین میانگین نمرات پس آزمون زیرمقیاس مدت استفراغ حاد در دو گروه مداخله و کنترل بعد از حذف اثر پیش آزمون وجود نداشت  (05/0<195/0p= و 765/1 F=).

    نتیجه گیری

    درمان فعال سازی رفتاری گروهی به طور معناداری باعث کاهش شدت، مدت تهوع حاد و شدت استفراغ حاد ناشی از شیمی درمانی در زنان مبتلابه سرطان پستان می شود و می تواند درمان کاربردی و امیدوارکننده ای طی دوره شیمی درمانی باشد.

    کلیدواژگان: فعال سازی رفتاری، تهوع و استفراغ، شیمی درمانی، سرطان پستان
  • محمدامین سلطانی، طاهره ناجی*، رحیم احمدی صفحات 293-305
    زمینه و هدف

    سرطان عبارت است از ناهماهنگی میان رشد و مرگ سلول ها که نتیجه آن انباشته شدن تعداد بیش از حد سلول ها است. سرطان استخوان یک نوع بسیار جدی از سرطان است و زمانی اتفاق می افتد که سلول های استخوان ساز دچار مشکل شوند. علی رغم برخی گزارش ها در مورد اثرات ضد سرطانی سیمواستاتین ، فعالیت سیمواستاتین روی سلول های سرطان استخوان گزارش نشده است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات سایتوتوکسیک و آپوپتوتیک سیمواستاتین در رده سلولی سرطان استخوان MG63  بود.

    روش بررسی

    در این پژوهش سلول های MG63 کشت داده شدند و سپس سلول ها با غلطت های مختلف سیمواستاتین به مدت 24 ساعت انکوبه شدند و دوز IC50 با استفاده از آزمون (MTT) اندازه گیری شد.اثرات سیمواستاتین بر روی مکانیزم های مرگ سلولی مانند آپوپتوز و نکروز به وسیله ی فلوسایتومتری مورد ارزیابی قرار گرفت. از تست Real-time PCR برای بررسی بیان ژن آنزیم های کاسپاز 3، 8و9 استفاده شد و در آخر سلول های تیمار شده با دوز IC50 سیمواستاتین با تکنیک رنگ آمیزی هوخست مورد بررسی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شد با استفاده از آزمون آماری Student’s T و سپس نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج آزمون MTT نشان داد که سیمواستاتین در دوز 155 میکروگرم بر میلی لیتر 50 درصد سلول های سرطانی (IC50) را از بین برد. از طرفی ارزیابی فلوسایتومتری نشان داد که سلول های MG63 تیمار شده با سیمواستاتین (دوز 300 میکروگرم بر میلی لیتر) بیش از 90 درصد نسبت به گروه کنترل دچار مرگ سلولی از نوع آپاپتوز شدند. بررسی آنزیم های کاسپاز 3 ، 8 و 9 با استفاده از تکنیک Real-time PCR نشان داد که بیان ژن های کاسپاز 3 و 9 اختلاف معناداری داشت (p<0.001) اما در مورد بیان ژن کاسپاز 8 اختلاف معناداری مشاهده نشد (P<0.05). در تکنیک رنگ آمیزی هوخست تغییر رنگ سلول های گروه تیمار نسبت به گروه کنترل، حاکی از متراکم و متلاشی شدن هسته ی سلول بود که این موضوع بیانگر مرگ سلولی از نوع آپاپتوز بود.

    نتیجه گیری

    در نهایت نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد که داروی سیمواستاتین در محیط کشت سلولی می تواند موجب اثرات سایتوتوکسیک و آپوپتوتیک در سلول های سرطان استخوان MG63 شود که بر این اساس، بررسی احتمال کاربرد داروی سیمواستاتین در درمان سرطان استخوان حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: سیمواستاتین، MG63، سرطان استخوان، کاسپاز
  • الیاس کارگر ابرقویی، فاطمه کریمی، فرزانه دهقانی، ابراهیم رحمانی مقدم، مرضیه اورنگ، الهام علی ابادی* صفحات 306-317
    زمینه و هدف

    انجماد تخمدان یک تکنیک در روش های کمک باروری مصنوعی می باشد؛ درحالی که تخمدان نسبت به پروسه انجماد-ذوب آسیب پذیراست. پنتوکسی فیلین به عنوان یک آنتی اکسیدان با کاهش رادیکال آزاد در محیط کشت اثر محافظتی دارد. هدف از این مطالعه تعیین اثرات آنتی اکسیدانی پنتوکسی فیلین بر تغییرات استریولوژی بافت تخمدان منجمد شده موش سوری  بعد از فرآیند انجماد می باشد.

    روش بررسی

    این تحقیق بر روی 25 تخمدان موش ماده انجام شد، که به طور تصادفی به پنج گروه (هر گروه 5 موش) تقسیم شدند. گروه1 (کنترل): در این گروه هیچگونه درمانی صورت نگرفت. گروه های 3 و2 (شاهد2و1): در گروه 2 پس از خارج شدن تخمدان ها، نیم ساعت در انکوباتور CO2 در محیط بافر فسفات سالین+ آلبومین سرم گاوی (PB1+BSA) قرار داده و در گروه 3 علاوه بر قرار دادن در انکوباتور، 8/1 میلی مولار پنتوکسی فیلین به محیط بافر اضافه گردید. گروه های 4 و 5 (آزمایش 2و1): در گروه 4 پس از خارج شدن تخمدان ها از بدن حیوان، تخمدان ها به مدت دو هفته منجمد شده و پس از طی این زمان ذوب و در انکوباتور CO2 دار به مدت نیم ساعت در محیط بافر فسفات سالین+ آلبومین سرم گاوی (PB1+BSA)  قرار داده و در گروه 5 علاوه بر فریز، ذوب و انکوبه کردن، تخمدان ها در معرض بافر حاوی  8/1 میلی مولار پنتوکسی فیلین قرار گرفتند. پس از مراحل تهیه بافتی، مقاطع بافت تخمدان مورد ارزیابی استریولوژیک قرار گرفت.

    یافته ها

    برآوردهای استریولوژی نشان داد که حجم کل تخمدان و کورتکس در گروه های  شاهد 2، آزمایش 1و آزمایش 2 نسبت به گروه کنترل افزایش یافت اما این افزایش معنی دار نبود (05/0<P). از سوی دیگر، حجم مدولا در گروه های شاهد 2، آزمایش 1و آزمایش 2 نسبت به گروه کنترل کاهش یافت اما این کاهش معنی دار نبود (05/0<P).  

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه پنتوکسی فیلین و انجماد سبب افزایش حجم بافت تخمدان می شوند و پنتوکسی فیلین با وجود خاصیت آنتی اکسیدانی، تاثیری بر روی محافظت از تخمدان در برابر اثرات منفی انجماد  نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: تخمدان، انجماد، پنتوکسی فیلین، موش سوری
  • قاسم قلم فرسا*، فرزانه رضایی نژاد، زهرا قاسمی فرد، مریم تجلی اردکانی، حسن بردانیا صفحات 318-331
    زمینه و هدف

    چندین محصول طبیعی برای اثرات محافظتی در برابر طیف گسترده ای از سرطان ها از جمله سرطان کلورکتال معرفی شده است. Dorema aucheri به طور سنتی به عنوان داروی گیاهی مصرف می شود و گزارش شده است که عصاره آن حاوی مقدار قابل توجهی از آنتی اکسیدان ها مانند فلاونوییدها ، آنتوسیانین ها و اسید فنولیک است. این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات سمیت سلولی و آپوپتوتیک عصاره گیاه  بیلهر و شکل متصل به ریز ذره لیپوزومی آن روی رده سلولی SW48 سرطان کلورکتال می باشد.

    روش بررسی

    پس از کشت سلولی رده SW48، سلول ها با دوزهای مختلف عصاره هیدروالکلی بیلهر، نانولیپوزوم بارگذاری شده با بیلهر، لیپوزوم به تنهایی به مدت 24 ساعت ، 48 ساعت و 72 ساعت تحت درمان قرار گرفتند. سنجش بقای سلول های سرطانی با استفاده ازآزمون (MTT) انجام شد. سنتز نانولیپوزوم ها به روش آبدهی فیلم نازک لیپیدی فرمول بندی شدند.  میزان آپوپتوز از طریق رنگ آمیزی سلول ها با پروپیدیم یدید و آنکسین V با استفاده از دستگاه فلوسیتومتری اندازه گیری شد. وین کریستین به عنوان کنترل مثبت در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس دو طرفه و تست تعقیبی توکی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج 50 درصد غلظت مهارکنندگی (IC50) در 24 ساعت  33/48 µg/ml نانوذره بیلهر، غلظت µg/ml IC50 44/67 عصاره گیاه بیلهر و  ng/ml IC50 50 برای وین کریستین می باشد. با افزایش غلظت و زمان درمان با عصاره و نانولیپوزوم عصاره، جذب میزان زنده مانی سلول ها کاهش یافت. نتایج حاصل از تست آپوپتوز به این صورت است که بیشترین درصد افزایش آپوپتوز در این رده سلولی نسبت به کنترل مربوط به نانولیپوزوم بیلهر (41.5%) می باشد. این در حالی است که عصاره بیلهر به تنهایی افزایش کمتری نسبت به کنترل دارد (38.4%) . (p<0.05)

     نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد بارگزاری عصاره گیاه بیلهر در نانولیپوزوم اثر سمیت و آپوپتوزی عصاره گیاه بیلهر را در دوزهای پایین، افزایش می دهد و می تواند کاندید مناسبی جهت مطالعات گسترده تر در محیط درون تنی برای مقابله با سلول های توموری با عوارض جانبی کمتر باشد.

    کلیدواژگان: عصاره بیلهر، آپوپتوز، نانولیپوزوم، رده سلولی SW48
  • کریم دهقانی، مهدی مقرنسی*، مرضیه ثاقب جو، هادی سریر، محمد ملکانه صفحات 332-345
    زمینه و هدف

    یکی از راه های مناسب برای کنترل اضافه وزن و چاقی تمرینات ورزشی منظم و بهره مندی از مکمل های ضداکسایشی است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر هشت هفته تمرین مقاومتی دایره ای و مصرف مکمل اسپیرولینا برمقادیر پلاسمایی آیریزین و برخی شاخص های ترکیب بدنی مردان دارای اضافه وزن و چاق بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به صورت نیمه تجربی با کار آزمایی بالینی دو سویه کور بود و به همین منظور 60 مرد دارای اضافه وزن وچاق (25<BMI) با دامنه سنی30تا 55 سال به صورت هدفمند انتخاب و به روش تصادفی ساده در چهار گروه تمرین + اسپیرولینا ، تمرین + دارونما، اسپیرولینا و دارونما تقسیم شدند. گروه مداخله و دارونما به ترتیب به مدت 8 هفته روزانه دو عدد کپسول 500 میلی گرمی اسپیرولینا و دارونما مصرف نمودند. تمرینات مقاومتی به مدت 8 هفته، هفته ای سه جلسه و 12 حرکت با فواصل استراحتی 4،3،2،1 دقیقه و با90،75،60،40 درصد یک تکرار بیشینه و با رعایت اصل اضافه بار اجرا شد. شاخص های ترکیب بدنی، وزن بدن، BMI،WHR قبل و بعد از تمرینات با استفاده از دستگاه ترکیب سنج اندازه گیری شد. سپس از آزمودنی ها در دو مرحله (پیش و پس) آزمون 10 میلی لیتر خون از سیاهرگی بازویی چپ به صورت 12 ساعت ناشتایی گرفته شد. داده های حاصل پس از جمع آوری با استفاده از آزمون های شاپیرو- ویلک، آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون تعقیبیLSD، تی وابسته در سطح معنی داری 05/0> αتحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد مقادیر پلاسمایی آیریزین در مقایسه بین گروهی تفاوت معنی داری نشان داد و همچنین در گروه های تمرین+ اسپیرولینا، تمرین + دارونما، افزایش معنی داری داشت (05/0>p) و اما مقادیر وزن بدن، BMI و WHR تنها در بررسی درون گروهی در گروه های تمرین+ اسپیرولینا، تمرین+ دارونما و اسپیرولینا کاهش معنی داری یافت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد هشت هفته تمرین مقاومتی دایره ای به همراه مصرف مکمل اسپیرولینا به عنوان- غنی ترین مکمل گیاهی ضداکسایشی و ضد التهابی- می تواند از طریق افزایش مقادیر پلاسمایی آیریزین و کاهش وزن بدن، BMIو WHR باعث بهبود ترکیب بدن و اختلالات مرتبط با چاقی شود.

    کلیدواژگان: اضافه وزن و چاقی، آیریزین، تمرینات مقاومتی دایره ای، اسپیرولینا
  • پریسا مقیمی فر، محمود شیخ*، رسول حمایت طلب، مرتضی همایون نیا، سعید نظری صفحات 346-359

    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر یک دوره برنامه حرکتی منتخب بر بهبود مهارت های حرکتی درشت کودکان مبتلا به اختلال شنوایی شهرستان آمل می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلال شنوایی شهرستان آمل می باشد که در سال تحصیلی90-91 به تحصیل اشتغال دارند. نمونه آماری شامل 16 نفر از دانش آموزان مبتلا به اختلال شنوایی است که بر اساس پرسشنامه و مدارک پزشکی انتخاب شده اند. آزمودنی ها به طور تصادفی پس از انجام پیش آزمون به دو گروه همگن 8 نفری (4پسر و 4 دختر) به عنوان گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تجربی به مدت18 جلسه برنامه تمرینی منتخب، که بخش هایی از برنامه حرکتی اسپارک برای کودکان است، را انجام دادند. در این مدت آزمودنی های گروه کنترل به فعالیت های معمول خود در مدرسه می پرداختند. سپس از هر دو گروه، پس آزمون به عمل آمد. ابزار مورد استفاده برای سنجش میزان رشد مهارت های حرکتی این کودکان در پیش آزمون و پس آزمون، آزمون مهارت حرکتی درشت اولریخ ویرایش دوم بوده است. برای بررسی آماری داده ها در بخش توصیفی از میانگین و انحراف معیار و در بخش استنباطی از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شده است. نتایج نشان داد که اجرای فعالیت بدنی منتخب تاثیر معناداری بر مهارت های جابجایی و کنترل شیء کودکان مبتلا به اختلال شنوایی داشته است.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی منتخب، اختلال شنوایی، مهارت حرکتی درشت
  • ناصر میرازی*، اصغر سیف، فاطمه زارعی، نصرالله پزشکی، زهرا ایزدی صفحات 360-373
    زمینه و هدف

    هیپربیلی روبینمی نوزادان شایع ترین علل پذیرش مجدد نوزادان در بیمارستان می باشد. هدف از این بررسی پی بردن به اثر ریسک فاکتورهایی نظیر پر فشار خونی، سن و نوع زایمان مادران در ابتلای به هیپربیلی روبینمی نوزادان بر اساس روش آماری رگرسیون لجستیک می باشد.

    روش مطالعه

    در این مطالعه توصیفی، پرونده 300 مادر مراجعه کننده به بیمارستان به علت بستری شدن نوزادان خود مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز توسط پرسشنامه های طراحی شده تکمیل گردید. داده های حاصل توسط روش آماری با استفاده از روش رگرسیون لجستیک تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که که شانس ابتلاء به هیپربیلی روبینمی در نوزادانی با مادر بین 21 تا 30 سال، 31 تا 35 سال و 36 سال به بالا نسبت به نوزادانی با مادر زیر 20 سال (طبقه مرجع) به ترتیب تقریبا 95/2، 15/2 و 92/1 برابر است. شانس ابتلاء به زردی برای نوزادان دارای مادر مبتلاء به فشار خون نیز تقریبا 4 برابر مادران سالم است. این در حالیست که شانس ابتلاء نوزادان با مادر پره ترم (کمتر از 38 هفته)، تقریبا 76/1 برابر مادران ترم (بزرگتر از 38 هفته) است. شانس ابتلاء به هیپربیلی روبینمی برای نوزادان متولد شده با نوع زایمان طبیعی، تقریبا 56/1 برابر نوزادان مادرانی خواهد بود که نوع زایمان را سزارین انتخاب کرده اند. با ارایه یک مدل رگرسیون لجستیک، امکان محاسبه احتمال ابتلای نوزادان به هیپربیلی روبینمی با استفاده از متغیرهای پیش بین سن مادر هنگام زایمان، فشار خون بارداری، سن بارداری و نوع زایمان فراهم شد.

    نتیجه گیری نهایی

     این مطالعه نشان داد که سن مادر هنگام زایمان، فشار خون بارداری، سن بارداری و نوع زایمان بطور معنی داری در بروز بیماری هیپر بیلی روبینمی در نوزادان تاثیر گذار می باشد. برازش مدل رگرسیون لجستیک بر داده های مورد مطالعه و متعاقبا انجام عملیات بهینه سازی، نشان داد، سن مادر زیر 20 سال، عدم ابتلای مادر به فشار خون، ترم بودن مادر و انجام زایمان به صورت سزارین، احتمال ابتلای نوزاد به زردی را حداقل خواهد کرد. در واقع در چنین شرایطی احتمال ابتلای نوزاد به زردی 26/0 خواهد بود.

    کلیدواژگان: زردی نوزادان، پرفشار خونی، سن، رگرسیون لجستیک
  • احمدرضا سرداریان، شیوا ترابی*، شعله شهیدی، سحر قدسی بوشهری صفحات 374-383
    زمینه و هدف

    دانش دقیق درباره ی مورفولوژی کانال ریشه ی دندان برای انجام درمان ریشه ی استاندارد ضروری است. دندانهای اینسایزور مندیبل معمولا به صورت تک ریشه و تک کانال هستند اما گاهی دارای کانال دوم میباشند که عدم توجه به آن سبب شکست در درمان های اندودنتیک می شود.در درمان های روتین اندو از رادیوگرافی پری اپیکال برای بررسی آناتومی کانال دندان استفاده می شود ولی این رادیوگرافی ها دارای محدودیت هایی هستند که رادیوگرافی CBCT فاقد این محدودیت ها میباشد. هدف از انجام این مطالعه ، مقایسه ی دقت رادیوگرافی پری اپیکال با CBCT در مشاهده ی کانال دوم در اینسیزور های مندیبل است.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی مقطعی تعداد 292 رادیوگرافی پری اپیکال و CBCT از دندان های اینسیزور مندیبل  در73 بیمار (شامل 41 زن و 32 مرد) مورد بررسی قرار گرفت. تمام بیماران نیاز به تهیه ی این تصاویر برای پروسه ی درمانی خود داشتند. رادیوگرافی ها توسط یک دانشجوی دندانپزشکی آموزش دیده در برش های اگزیال ، کرونال و کراس سکشنال ارزیابی شدند. با استفاده از آزمون آماری T-Test آنالیز داده ها صورت گرفت.

    یافته ها

    در بررسی CBCT دیده شد که %78.4 از اینسایزورهای مندیبل یک کاناله و در بقیه موارد دو کاناله بودند؛ اما در بررسی با رادیوگرافی پری اپیکال هیچکدام از دندان ها وجود دو کانال را نشان ندادند. دندان های سانترال نسبت به دندان های لترال و مردان در مقایسه با زنان تعداد موارد دو کاناله بیشتری داشتند.

    نتیجه گیری

    با وجود اینکه رادیوگرافی پری اپیکال یک روش روتین برای انجام درمان های ریشه میباشد ، اما هنگامی که درمان ریشه با شکست مواجه می شود و یا احتمال حضور کانال دوم وجود دارد باید از رادیوگرافی CBCT بهره برد.

    کلیدواژگان: سی تی اسکن، رادیوگرافی پری اپیکال، کانال دوم، اینسایزور مندیبل
  • فریبا منصوری، سید سجاد خرم روز*، یاسر محمودی موردراز، مسعود مرعشی فرد، سید علی اصغر ملک حسینی صفحات 384-397
    مقدمه

    با توجه به اهمیت کلونیزاسیون استافیلوکوکوس اریوس در التهاب پستان گاو و نقش بیوفیلم در روند بیماریزایی، هدف از این مطالعه بررسی فنوتیپی تولید بیوفیلم و متعاقب آن شناسایی ژنهای مرتبط با تولید بیوفیلم در ایزوله های استافیلوکوکوس اریوس جدا شده از پستان از گاوهای مبتلا به التهاب پستان بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، 502 نمونه از شیر گاوهای مبتلا به التهاب پستان تحت بالینی، از دامداری های شهرستان بویراحمد ودنا جمع آوری گردید.پس از جداسازی اولیه باکتریها، از روش PCR و با بررسی وجود ژن nucA به تایید نهایی استافیلوکوکوس اریوس اقدام شد. بررسی فنوتیپی بیوفیلم به روش کنگورد آگارپلیت صورت گرفت. جهت شناسایی وتکثیر ژنهای مرتبط با بیوفیلم (icaA، icaD، fnbA، clfA، cna وbap) از روش مولکولی PCR استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 15 و تست آماری مربع کای تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    در مجموع    80 (9/15%) ایزوله استافیلوکوکوس اریوس جداسازی شد، که از میان آنها 55 (7/68%) ایزوله توانایی تشکیل بیوفیلم را داشتند. بالاترین فراوانی مربوط به ژنicaD در5/87% ایزوله ها و ژن bap باکمترین فراوانی در4ایزوله (5%) شناسایی شد. تولید بیوفیلم توسط باکتری ها با حضور ژن های icaD(0001/0=p)،icaA (003/0=p)، fnbA (0001/0=p) و clfA (0001/0=p) از نظر آماری ارتباط معنی دار داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به اهمیت بیوفیلم در مقاومت آنتی بیوتیکی و همچنین فراوانی بالای تشکیل بیوفیلم در سویه های جدا شده به عنوان زنگ خطر محسوب میشود،ازاینروتشکیل بیوفیلم با کمک به افزایش توان استقرار و بیماری زایی باکتری می تواند آسیب های بهداشتی واقتصادی زیادی را بر جامعه تحمیل کند.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس ارئوس، بیوفیلم، ژن های مرتبط با تولید بیوفیلم، التهاب پستان
  • منوچهر حسین زاده، فرزاد متولی حقی*، محمود فاضلی دینان، احمدعلی عنایتی، کامران اکبرزاده، جمشید یزدانی چراتی، امید دهقان صفحات 398-409
    زمینه و هدف

    مگس ها ازلحاظ انتقال مکانیکی عوامل بیماری زای، ایجاد بیماری میاز و مطالعات حشره شناسی قانونی در منطقه حایز اهمیت هستند. تشخیص و شناخت گونه در مناطق مختلف، اولین و مهم ترین راه جهت کنترل بیماری های منتقله توسط ناقلین در منطقه است.

    روش بررسی

    این مطالعه بنیادی کاربردی از نوع توصیفی بوده که نمونه برداری  در دو بخش شهری و روستایی، شامل هشت ایستگاه در شهرستان رامیان در سال 1397 صورت گرفت. تله گذاری به صورت ماهانه، در روزهای آفتابی و در گرمترین روز ماه انجام شد. جهت صید مگس های بالغ از توری حشره شناسی و تله مخروطی استفاده شد. شناسایی گونه ها بر اساس کلیدهای معتبر انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 10 گونه مگس دارای اهمیت پزشکی شناسایی شد. بیشترین وفور مگس ها در محل های جمع آوری زباله و اماکن حیوانی مشاهده شد. گونه موسینا لویدا  برای اولین بار از شمال ایران در این مطالعه گزارش شد.  بر اساس نتایج همبستگی دما مشخص شد که با افزایش دما و کاهش رطوبت میزان فراوانی جمعیت مگس ها در منطقه افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    با توجه به وفور بالای مگس ها در محل های جمع آوری زباله و اماکن حیوانی انتقال سریع زباله ها به مناطق خارج از محیط های مسکونی و دفن بهداشتی آن ها  جهت کاهش جمعیت مگس ها ضرورت دارد. انتقال اماکن حیوانی به خارج از محیط های مسکونی و توصیه های بهداشتی به مردم و مراکز درمانی در زمینه بیماری های منتقله توسط گونه مگس های موجود در ماه های گرم سال لازم  الاجرا می باشد.

    کلیدواژگان: دوبالان، موسیده، سارکوفاژیده، تنوع گونه ای
  • زهرا طاولی، حسین عزیزی*، سمیه مرادپناه، رضوان هاشمی، علی منتظری صفحات 410-418
    زمینه و هدف

    شایع ترین علل خونریزی غیر عادی رحمی در زنانی که در سن باروری هستند، اختلالات ساختاری رحم است. روش های مختلفی برای ارزیابی خونریزی غیرعادی رحمی وجود دارد مانند سونوگرافی ترانس واژینال و هیستروسکوپی. در این مطالعه، هدف ما مقایسه دقت سونوگرافی ترانس واژینال و هیستروسکوپی در تشخیص علل شایع خونریزی غیر عادی رحمی بوده است.

    روش بررسی

    این یک مطالعه مقطعی انجام شده بر روی زنان بین 20 تا 50 سال می باشد که با شکایت خونریزی غیر عادی رحمی تحت سونوگرافی ترانس واژینال و هیستروسکوپی جهت تشخیص و درمان قرار گرفته اند. بیماران با معیارهای خروج (چاقی، کم کاری تیروییدو...)، از مطالعه خارج شدند و دقت تشخیصی سونوگرافی ترانس واژینال  برای تشخیص ضایعاتی از جمله  پولیپ های رحمی، میوم های ساب موکوزال، هایپرتروفی اندومتر و اندومتر نرمال و بدون ضایعه با یافته های هیستروسکوپی در قالب شاخص های حساسیت، ویژگی، ارزش اخباری مثبت، ارزش اخباری منفی، Likelihood Ratio مورد مقایسه و ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    119 خانم مورد بررسی اولیه قرار گرفتند که از این تعداد، 109 نفر وارد مطالعه شدند.   یافته های سونوگرافی و هیستروسکوپی در این مطالعه حاکی از آن بود که شایع ترین علل  خونریزی غیرعادی رحمی به ترتیب شیوع شامل:  پولیپ رحمی، میوم های ساب موکوزال، هایپرتروفی اندومتر می باشد. حساسیت سونوگرافی ترانس واژینال برای سه یافته فوق به ترتیب: 58.9%، 72.2% و 51.7% بوده است. ویژگی این روش برای تشخیص این ضایعات به ترتیب:  76.8%، 78.5% و 86.4% بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج نهایی نشان داد که دقت تشخیصی سونوگرافی ترانس واژینال نسبت به هیستروسکوپی، در تشخیص پولیپ های رحمی، میوم های ساب موکوزال و هایپرتروفی اندومتر به طور قابل توجهی کمتر است.
    واژه های کلیدی: سونوگرافی ترانس واژینال، هیستروسکوپی، خونریزی غیرعادی رحمی

    کلیدواژگان: سونوگرافی ترانس واژینال، هیستروسکوپی، خونریزی غیرعادی رحمی
|
  • Zahra Farshidfar, Isacc Rahimian Boogar*, Javanshir Asadi, Payam Izadpanahi Pages 275-292
    Background and Aim

    Nausea and vomiting are one of the most common and worst side effects of chemotherapy in breast cancer patient and and despite the advances in medical science, Chemotherapy Induced Nausea and Vomiting is still a challenge to control.The aim of this study was to investigate the effect of group behavioral activation therapy on Chemotherapy Induced Nausea and Vomiting among women with breast cancer.

    Methods

    This clinical trial is a semi-experimental design with pre/post-test, and control group. All patients with breast cancer who referred to IranMehr Hospital of Birjand in 2018 were selected as sample population. According to the criteria for entering and leaving the study, 30 women with breast cancer who were selected by available sampling method were randomly divided into intervention and control groups (each group including 15 subjects). The intervention group received treatment program of group behavioral activation weekly in during 8 sessions of 120 minutes. All participants were evaluated in the first and last sessions by Nausea and Vomiting questionnaire. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance by SPSS-20 software

    Results

    The mean post-test scores of intensity (p<0.05, F=84.148), duration (p<0.05, F=22.174) of acute nausea and intensity of acute vomiting (p<0.05, F=6.741) in the intervention group were significantly lower than the post-test scores of the control group, but after remove of the pre-test, there was no significant difference between the mean post-test scores of the acute vomiting duration in the two groups (p=0.195>0.05, F=1.765).

    Conclusion

    Group behavioral activation therapy significantly reduced the intensity/duration of acute nausea and the intensity of acute vomiting induced chemotherapy in women with breast cancer. Thus, this therapy can be a practical and promising treatment during chemotherapy.

    Keywords: behavioral activation, nausea, vomiting, chemotherapy, breast cancer
  • Mohammadamin Soltani, Tahereh Naji*, Rahim Ahmmadi Pages 293-305
    Background & aim

    Cancer is a disharmony amongst cell growth and death which results in accumulation of cells. Bone cancer is an absolutely dangerous type of cancer and occurs when the bone-making cells are disrupted. Despite some reports on the anticancer effects of simvastatin, the activity of simvastatin on bone cancer cells has not been reported. The aim of this study was to evaluate the cytotoxic and apoptotic effects of simvastatin on bone cancer MG63 cell line.

    Methods

    In this study, the MG63 cells were cultured and then the cells were incubated with different concentrations of simvastatin for 24 h and the IC50 dose was measured using MTT test. The effects of simvastatin on the mechanisms of cell death such as apoptosis and necrosis were evaluated by flow cytometry. Real-time PCR was used to evaluate the gene expression of caspase 3, 8 and 9 enzymes and Finally, cells treated with IC50 dose of simvastatin were examined by Hoechst staining technique. The collected data were analyzed using the student’s T statistical test and then SPSS software.

    Results

    The MTT results showed that simvastatin at a dose of 155 µg/Ml destroys 50 % of cancer cells. On the other hand, flow cytometry analysis showed that MG63 cells treated with simvastatin (300 µg/Ml) had apoptotic cell death over 90 % compared to the control group. Evaluation of caspase 3, 8 and 9 enzymes using real-time PCR indicated that there was a significant difference in caspase 3 and 9 gene expression (p<0.001) but, no significant difference was observed in caspase 8 gene expression (p<0.05). In the Hoechst staining technique, the discoloration of the treated group cells compared to the control group indicated that the cell nucleus was densified and disintegrated, indicating apoptotic cell death.

    Conclusion

    Finally, the results of this study showed that simvastatin in cell culture medium can induce cytotoxic and apoptotic effects in bone cancer cells (MG63 cell line), therefore, it is important to consider the possibility of using simvastatin in the treatment of bone cancer.

    Keywords: simvastatin, MG63 cell line, bone cancer, caspase
  • Elyas Kargar Abarghooei, Fatemeh Karimi, Farzaneh Dehghani, Ebrahim Rahmani Moghadam, Marzieh Owrang, Elham Aliabadi* Pages 306-317
    Background and Aim

    Ovarian vitrification is a technique for assisted reproductive technologies, while ovaries are vulnerable to the damage caused by the freezing procedure. Pentoxifylline has a protective effect as an antioxidant in reducing the free radicals in the culture medium. This study aimed to determine the antioxidant effects of pentoxifylline on the changes stereological vitrified ovarian tissue of mice after the vitrification process.

    Methods

    The study was performed on 25 mice ovaries, which were randomly divided into five groups (five mice each group). Group 1 (control): No treatment was performed in this group. Groups 2 and 3 (sham 1,2): In Group 2, after the ovaries are removed, they are placed for half an hour in a CO2 incubator in the saline phosphate buffer + bovine serum albumin (PB1 + BSA) environment, And in Group 3, in addition to being placed in the incubator, 1.8 mM of Pentoxifylline was added to the buffer environment. Groups 4 and 5 (Experimental 1,2): In Group 4, after the ovaries are removed from the animalchr('39')s body, the ovaries are vitrified for two weeks, after which time they are melted and placed in a CO2 incubator for half an hour in the saline phosphate buffer + bovine serum albumin (PB1 + BSA) environment, and In Group 5, in addition to vitrified, melting, and incubation, the ovaries were exposed to buffers containing 1.8 mM pentoxifylline. after tissue processing, ovarian tissue sections were studied with stereological methods.

    Results

    Stereological estimation showed that the ovarian tissue volume and cortex in the sham2, experiment1, and experiment2 were increased compared to control and sham1 groups, but this increase was not statistically significant (P>0/05). The volume of the medulla was reduced in the sham2, experiment1 and experiment2 groups compared to the control and sham1 groups, but the reduction was not statistically significant (P>0/05).

    Conclusions

    According to the results of this study, pentoxifylline and Vitrification increase the volume of ovarian tissue, and pentoxifylline, despite its antioxidant properties, will not affect protecting the ovaries against the negative effects of Vitrification.

    Keywords: ovary, vitrification, pentoxifylline, mouse
  • Ghasem Ghalamfarsa*, Farzaneh Rezaeinejad, Zahra Ghasemifard, Maryam Tajali Ardakani, Hassan Bardania Pages 318-331
    Background & aim

    Several natural products have been introduced to protect against a wide range of cancers including colorectal cancer. Dorema aucheri has traditionally been used as an herbal medicine and its extract has been reported to contain significant amounts of antioxidants Such as flavonoids, anthocyanins and phenolic acid. This study aimed to evaluate the cytotoxic and apoptotic effects of Dorema aucheri extract and its liposomal form as a potential cytotoxic agent in SW48 colorectal cancer cell line.

    Methods

    In this in vitro study, SW48 cell lines were cultured and then, treated with different doses of Hydro-alcoholic extract of Dorema aucheri (DAE), Dorema aucheri-loaded nanoliposomes (Lip-DAE), free liposomes for 24 hours, 48 hours, and 72 hours. The liposomes were prepared using the thin-film dispersion hydration method. Cancer cell survival was assessed using 3-(4,5-dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) at the concentrations of (15/625, 31/25, 62/5, 125, 250 µg/ml). Apoptosis was evaluated by staining cells with Propidium Iodide and Annexin V by flow cytometry. vincristine was used as positive control in this study. Data were analyzed using two-way ANOVA and Tukey post hoc tests.

    Results

    The result of 50% inhibitory concentration (IC50) in 24 hours was 48.33 µg/ml Lip-DAE, 67.44 µg/ml for DAE and 50 ng/ml for vincristine. DAE and its liposomal form and vincristine reduced the survival of liver cancer cells (SW48) and decreased the cell viability by increasing time and concentration. The results of apoptosis test showed that the highest percentage of apoptosis in this cell line were observed in Lip-DAE than control (41.5%). However, DAE alone was a lower increase than control (38.4%). (p <0.05)

    Conclusion

    The results of this study showed that loading of DAE in nanoliposomes increases the toxicity and apoptotic effect of DAE and can be a suitable candidate for in-vivo studies to confrontation tumor cells with less side effects.

    Keywords: Dorema aucheri, Apoptosis, Nanoliposome, SW48
  • Karim Dehghani, Mehdi Mogharnasi*, Marziyeh Saghebjoo, Hadi Sarir, Mohammad Malekaneh Pages 332-345
    Background and Aim

    One of the appropriate ways to control overweight and obesity is regular training and the benefit of antioxidant supplements. The purpose of this study was to investigate the effect of eight weeks of resistance training and spirulina supplementation on plasma levels of Irisin and some body composition indices in overweight and obese men.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was a double blind clinical trial. 60 overweight and obese men (BMI>25) aged 30-55 years were purposefully selected and randomly divided into four groups training + Spirulina, training + placebo, spirulina, and placebo. The intervention and placebo groups consumed two 500-mg capsules of spirulina and placebo for 8 weeks, respectively. Resistance training was performed for 8 weeks, three sessions a week, and 12 movements with 1,2,3,4 min rest intervals with 40,60,75,90% maximal repetition with the principle of overload. Body composition indices, body weight, BMI, and WHR were measured before and after training using a combination gauge. Subjects were fasted for 12 hours in two stages (pre- and post-test) of 10 ml blood from left bra vein. The data were analyzed using Shapiro-Wilk tests, one-way ANOVA, LSD and t-test at α <0.05.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the plasma levels of Irisin in the intervention group and also in the Spirulina + training + placebo groups (p<0.05), but body weight, BMI and WHR showed a significant decrease only in the in-group study in  the Spirulina + training + Placebo and Spirulina groups (p<0.05).

    Conclusion

    It seems that eight weeks of resistance training with spirulina supplementation - the richest antioxidant and anti-inflammatory herbal supplement - can improve body composition and abnormalities by increasing plasma levels of Irisin and decreasing body weight, BMI and WHR Linked to obesity.

    Keywords: Overweight, obesity, Irisin, Circuit resistance training, Spirulina
  • Parisa Moghimi, Mahmoud Sheikh*, Rasool Hemayattatab, Morteza Homayounnia, Saed Nazari Pages 346-359

    The purpose of this study is to investigate the effect of a period of selected physical activities on improving gross motor skill in children (6-11 years) with hearing disorder. In order to this, 16 children with hearing disorder were selected. The children divided randomly into control (n=8) and experiment (n=8) groups after the assessment of their motor skill by the Ulrich test for gross motor skills version 2000 in pretest. The exercise program used for this study was based on SPARK motor program. It includes 15 minutes warm up, 10 minutes transform skills, 10 minutes manipulation skills and 10 minutes cool down. It was applied to experimental group for 18 sessions. The control group activity was in accordance with normal daily motor activity. At the end a post-test was held for both groups. The KS and the analysis of covariance were used for statistic analysis and the groups mean differences was considered as variate variable which effects on the post-test was eliminated by this test. Result showed that selected activities have significant effects on transform object control skills of children with hearing disorder.

    Keywords: Selected physical activity, gross motor skills, hearing disorder
  • Naser Mirazi*, Asghar Seif, Fatemeh Zarei, Nasrolah Pezeshki, Zahra Izadi Pages 360-373
    Aim and Background

     Neonatal hyperbilirubinemia is most common reason to re-admission in hospital. The aim of this study is to investigate effect of risk factors such as hypertension, age and type of delivery in mothers on neonatal hyperbilirubinemia based on logistic regression model.

    Method and material

    In this descriptive study, the 300 motherchr('39')s documents which refer to hospital for hospitalization their babies were studied. The questionnaire regarding maternal and their neonates were completed and all data were evaluated statistically by logistic method.The results of this study showed that the affection chance in neonates with motherchr('39')s 21-30, 31-35 years old and 36 years old and up compare to neonates with their mothers under 20 years old (reference sheet) were about 2.95, 2.15 and 1.92 manifold respectively. The affection chance for  hyperbilirubinemia in neonates with their mothers which have hypertension was 4 manifold compared to neonates with normal mothers. The affection chance for hyperbilirubinemia in neonates with their pre term  mothers (less than 38 weeks) was 1.76 manifold mothers with complete term( more than 38 weeks). The affection chance for hyperbilirubinemia in neonates with their mothers which delivered naturally 1.56 manifold compared to mothers which labored her babies by cesarean section. There is to calculate probability of hyperbilirubinemia in neonates with using of predictive alternatives of motherchr('39')s age in delivery time, pregnancy hypertension, pregnancy age and type of delivery with logistic regression presentation

    Conclusion

    This study explained that the motherchr('39')s age in delivery time, pregnancy hypertension, age of gestation and type of labor have effects on neonatal hyperbilirubinemia. The fitting of logistic regression model on studying data and optimization operations  showed that the motherchr('39')s age under 20 years, without hypertension, term gestation and cesarean delivery have reduce hyperbilirubinemia probability to 26% in neonates.

    Keywords: Neonatal hyperbilirubinemia, hypertension, age, logistic regression
  • Ahmadreza Sardarian, Shiva Torabi*, Shoaleh Shahidi, Sahar Ghodsi Boushehri Pages 374-383
    Background and aims

    Accurate knowledge considering root canal morphology is critical in performing standard root canal treatment. Human permanent mandibular incisors usually have a single root with a single canal, but sometimes, second canal is probable, which causes a failure in endodontic treatments. In clinical situations, conventional periapical radiography is commonly used to study the root canal morphology  but the limitations of periapical radiography have led to significant interest in cone-beam computed tomography (CBCT). The purpose of this study is to compare the ability of PA radiographs and CBCT in showing the number of the mandibular incisor canals.

    Methods

    In this cross-sectional study a total number of 292 CBCT and PA radiographs from mandibular incisors were taken from 73 patients (41 females and 32 males). These radiographs were gathered from patients who needed CBCT and PA examinations as a part of their treatment procedure. Two dental students trained by a board certified oromaxillofacial radiologist separately examined the PA and CBCT images in axial, coronal and cross-sectional views. Data analysis was performed using student T-Test.

    Results

    The results from observing CBCT views showed that the majority of mandibular incisors (78.4%) had one canal and the rest demonstrate two root canals. None of these teeth demonstrated two root canals in the PA radiographs. Presence of a second canal was more likely in central incisors in comparison with lateral incisors and it was also more common in males than females.

    Conclusion

    Although PA radiographs is a routine method for endodontic treatments, when an endodontic treatment fails or there is a possibility of existence of second canal, CBCT is recommended.

    Keywords: CBCT, Periapical Radiograph, Prevalence of Second Canal, Mandibular Incisors
  • Mansouri Fariba, Seyed Sajjad Khoramrooz*, Yaser Mahmoudi Mourderaz, Masoud Marashifard, Seyed AliAsghar Malek Hosseini Pages 384-397
    Background and aim

    Regarding to the importance of Staphylococcus aureuscolonization in bovine mastitis and the role of biofilm in its pathogenesis, the aim of the present study were to assessment of biofilm production and identification of biofilm related genes among S. aureus isolated from bovine with subclinical mastitis.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, a total of 502 milk samples collected from bovine with subclinical mastitis in Boyerahmad and Dena townships. After isolation of bacteria, detection of nucA gene by PCR method was used for final confirmation of S. aureus. Congo Red Agar plate was used for assessment of biofilm production.PCR method was used for detection oficaA, icaD, fnbA,clfA, cna and bap genes. Data were analyzed by SPSS software version 15 and chi-square test. 

    Results

    Totally 80(15.9%) S. aureus isolated from milk samples, which among them 55(68.7%) were biofilm producer. The icaD gene was the most prevalent gene detected in 87.5% of isolates, while bap with lowest frequency identified in 4 (5%) isolates. Significant association were observed between biofilm production and presence of icaD(p=0.0001),  icaA(p=0.003), fnbA(p=0.0001) and clfA(p=0.0001).

    Conclusion

    Considering the important role of biofilm in development of antibiotic resistance and high frequency of biofilm producer isolates, it is considered as an alarm. Hence biofilm production helps to bacterial colonization and pathogenesis can causes economical and healthy losses on community.

    Keywords: Staphylococcus aureus, biofilm, biofilm related genes, mastitis
  • Manuchehr Hosseinzadeh, Farzad Motevali Haghi*, Mahmoud Fazeli Dinan, AhmadAli Enayati, Kamran Akbarzadeh, Jamshid Yazdani Charati, Omid Dehghan Pages 398-409
    Background and Aim

    The flies are important for the mechanical transmission of pathogens, disease myiasis and forensic entomologist studies in the area. Detection and identification of species in different area, the first and most important Method to control vector-borne diseases in the area.

    Methods

    This is a Descriptive - Cross-sectional study that was sampling in two urban and rural parts, including eight stations in Ramian city in 2018-2019. Trapping was done monthly, on sunny days and on the hottest days of the month. To collect adult flies using hand nets and traps cone. Species identification was based on valid keys.

    Results

    In this study, 10 species of flies of medical importance were identified. The highest abundance of flies was observed at waste collection sites and animal sites. Muscina levida species were first reported from northern Iran in this study. Based on the results of temperature correlation, it was found that with increasing temperature and decreasing humidity, the population of flies increased in the area.

    Conclusion

    Due to the high abundance of flies in the waste collection sites and animal places, rapid transfer of waste to Out of residential environments and Their sanitary burial To reduce the fly population is necessary.the transfer of animal Places to the outside of the Residential environments and health advice to people and health centers In the case of diseases transmitted by the species of flies in the warmer months of the year is required.

    Keywords: Diptera, Muscidae, Sarcophagidae, diversity
  • Zahra Tavoli, Hossein Azizi*, Somayeh Moradpanah, Rezvan Hashemi, Ali Montazeri Pages 410-418
    Background

    The most common causes of abnormal uterine bleeding in women of reproductive age are uterine structural abnormalities. There are several modalities for the examination of abnormal uterine bleeding, including transvaginal ultrasound and hysteroscopy. In this study, we aimed to investigate the diagnostic accuracy of hysteroscopy versus transvaginal ultrasound in the diagnosis of common causes of abnormal uterine bleeding.

    Material and Methods

    This was a cross-sectional study on a sample of women with abnormal uterine bleeding who underwent transvaginal ultrasonography and hysteroscopy for diagnosis and treatment. The diagnostic accuracy of transvaginal ultrasound was evaluated for the diagnosis of uterine polyps, endometrial hypertrophy, sub-mucosal myoma, and normal endometrium, in comparison with the diagnostic results obtained from hysteroscopy.

    Result

    In all 119 patients were approached. Of these, 109 patients were entered into the study. The most common causes of abnormal uterine bleeding based on transvaginal ultrasound were uterine polyps, sub-mucosal myoma and endometrial hypertrophy, respectively. The transvaginal ultrasound had a sensitivity of 58.9%, 51.7% and 72.2% for the diagnosis of above pathologies. The specificity of transvaginal ultrasound for the diagnosis of these lesions were: 76.8%, 86.4% and 78.5%, respectively.

    Conclusion

    Transvaginal ultrasound has almost moderate sensitivity and high specifity for the diagnosis of common etiologies of abnormal uterine bleeding including endometrial polyps, endometrial hypertrophy as well as sub-mucosal myomas. The final result of this study revealed that the difference between diagnostic accuracy of transvaginal ultrasound compared to hysteroscopy was significantly lower for these pathologies.

    Keywords: Ultrasonography, hysteroscopy, Abnormal Uterine Hemorrhage