فهرست مطالب

فناوری و گیاهان دارویی ایران - سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1398)

نشریه فناوری و گیاهان دارویی ایران
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید احمد محدث حسینی* صفحات 1-14
    با توجه به نیاز روز افزون صنایع داروسازی و یا فرآوری محصولات دارویی با منشاء گیاهی، لزوم توجه به کشت و افزایش سطح زیر کشت گونه‎های دارویی کاملا محسوس است. متاسفانه در کشور ما بیشتر گیاهان دارویی مورد استفاده از رویشگاه اصلی آنها برداشت می شوند که علاوه بر افزایش فشار و تخریب رویشگاه، محصول جمع آوری شده نیز به دلایل مختلف خالص نبوده و از کیفیت مطلوبی نیز برخوردار نیست. در صورت کشت گونه‎های دارویی و تعیین میزان سود خالص و مواد موثره آنها، این گیاهان می‎توانند به عنوان کشت جایگزین گیاهان رایج در مناطق مورد نظر مطرح باشند. در رابطه با کشت گونه‎های دارویی بومی مهمترین ضرورت اهلی نمودن و کشت زراعی آنها می باشدکه در صورت موفقیت و اقتصادی بودن عملکرد کمی و کیفی آنها می توانند به عنوان محصولات جدید مورد توجه و کشت و کار قرار گیرند. این پژوهش با هدف بررسی ارزش اقتصادی گونه‎های مهم دارویی که در استان خراسان رضوی کشت می شوند و مقایسه آنها با محصولات زراعی و باغی انجام شده است. گیاهان دارویی مورد بررسی شامل خاکشیر، گل گاو زبان، زیره سبز، شوید، مرزه، خوردانه و شیرین بیان می باشند. داده‎های مورد نیاز با استفاده از تکمیل پرسشنامه از کشاورزان و داده‎های رسمی و اطلاعات و آمار جمع آوری، و پردازش گردیدند. روش تحقیق بر اساس تحلیل فایده-هزینه و بررسی درآمد و سود است. نتایج پژوهش نشان می‎دهد گیاهان دارویی آبی، سود مورد انتظار بیشتری نسبت به تمام گیاهان زراعی و سبزی و صیفی مورد بررسی دارند.
    کلیدواژگان: مقایسه اقتصادی، گیاهان دارویی، خراسان رضوی، سبزوار
  • سید مهدی جوادزاده* صفحات 15-33
    چای ترش در نظام تولید گیاهان دارویی به دلیل سازگاری با شرایط آب و هوایی استان سیستان و بلوچستان در سال های اخیر مورد توجه بخش کشاورزی قرارگرفته است. هدف از این پژوهش، تعیین عوامل تاثیرگذار بر تمایل کشاورزان نسبت به کشت چای ترش در استان سیستان و بلوچستان بود. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی - توسعه ای بوده و روش انجام آن پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش کشاورزان منطقه ایرانشهر به تعداد 170 نفر بودند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 118 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های مورد نیاز با استفاده از پرسش-نامه محقق ساخته جمع آوری و با بهره گیری از نرم افزار SPSSمورد پردازش و تحلیل قرار گرفته اند. اعتبار پرسش نامه با استفاده اعتبار صوری و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ مورد تایید قرار گرفته است. نتایج نشان داد که عملکرد به عنوان اصلی ترین عامل تداوم کشت چای ترش می باشد. مهم ترین ویژگی مثبت چای ترش نیاز کمتر به آب در مقایسه با محصولات رقیب آن می باشد و خطر سرمازدگی، مهم ترین مانع توسعه کشت این محصول محسوب می شود. نبود زیرساخت های لازم از جمله بازار فروش، ماشین آلات برداشت، خدمات مشاوره ای فنی و آموزشی و ترویجی و کمبود نیروی کارگری مهم ترین موانع توسعه کشت چای ترش در استان سیستان و بلوچستان می باشد.
    کلیدواژگان: چای ترش، موانع کشت، تمایل به کشت
  • سارا قارونی کاردانی*، مریم رستگار صفحات 34-46

    سرخارگل یکی از مهم ترین گیاهان دارویی مورد استفاده در صنایع داروسازی با خواص ضد قارچی، باکتریایی و ویروسی است. ویروس ها از عوامل مهم خسارت زای محصولات کشاورزی می باشند. گیاهان دارویی نیز، از حمله آنها در امان نیستند. تاکنون 10 ویروس گیاهی آلوده کننده گیاه سرخارگل، در دنیا گزارش شده است که تقریبا همه آن ها، از جمله ویروس موزاییک خیار (Cucumber mosaic virus, CMV)، بیماری های مهم و خسارت زایی را ایجاد می نمایند. طی بازدید های به عمل آمده در سال 1397، از مزارع استان اصفهان، علایمی نظیر موزاییک، زردی و تاولی شدن سطح برگ ها در بوته های سرخارگل مشاهده شد. جهت بررسی آلودگی نمونه های جمع آوری شده به ویروس، از روش نسخه برداری معکوس واکنش زنجیره ای پلیمراز (RT-PCR) استفاده شد. نتایج آزمون یاد شده با همانندسازی قطعه 867 جفت باز، به وسیله آغازگرهای اختصاصی طراحی شده برای تکثیر قسمتی از ژن پروتئین پوششی در نمونه های دارای علایم و فقدان آن در گیاه سالم نشان دهنده آلودگی نمونه های مذکور به CMV بود. از آنجایی که در گیاهان دارویی استفاده از سموم شیمیایی علیه ویروس ها و ناقلین آن ها قابل قبول نیست، به همین دلیل تشخیص به موقع آلودگی، اطلاعات مربوط به علایم بیماری و خصوصیات عامل بیماری زا کمک به پیشگیری از این بیماری می کند. بنابراین بازدید دایمی مزارع سرخارگل، توسط کارشناسان مجرب، رعایت بهداشت زراعی، استفاده از بذور سالم و حذف گیاهان آلوده ضرورت دارد. همچنین علف های هرز به عنوان منبع بالقوه آلودگی می تواند تاثیر بسزایی در گسترش بیماری داشته باشند و مدیریت آنها در مزرعه و اطراف آن یکی از روش های پیشگیری از بیماری و کاهش احتمال وقوع آن می باشند.

    کلیدواژگان: سرخارگل، شته ناقل، گیاهان دارویی، مدیریت بیماری، ویروس موزائیک خیار
  • حسین بتولی* صفحات 47-62
    میوه ها و سبزی ها یکی از مهم ترین غذاهای بشر محسوب می شوند که نقش مهمی در رژیم غذایی اکثر مردم در مناطق گرمسیری جهان دارند. هویج ایرانی یکی از گیاهان دارویی و سبزی های بومی نواحی گرم و خشک بیابانی ایران محسوب می شود که تا چند دهه گذشته در اکثر نقاط ایران کشت می شده است، لیکن در نیم قرن اخیر به علت ورود هویج های اصلاح شده (هویج فرنگی)، زراعت زردک کمتر مورد توجه قرار گرفت. بنابراین خاستگاه اولیه زردک فلات ایران، افغانستان و آسیای صغیر ذکر شده است. در این مقاله تلاش می گردد با توجه به اهمیت خاستگاه اصلی هویج زرد ایرانی، ضمن بیان ویژگی های منحصربفرد این گیاه دارویی فراموش شده، به نحوه زراعت آن در اراضی کشاورزی مزارع آران و بیدگل اشاره شود. با مراجعه به مزارع کشت زردک طی بازه زمانی سال های 1395تا 1396، ضمن یادداشت برداری از تقویم حیاتی این گیاه، مراحل کاشت، داشت و برداشت محصول این گیاه در مزارع آران و بیدگل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، هویج ایرانی به عنوان یک گیاه دارویی بومی، نه تنها سازگار به اقلیم گرم و خشک بیابانی می باشد، افزون براین توانایی استقرار در اراضی زراعی با خاک های شور را نیز دارد.
    کلیدواژگان: زردک، هویج، گیاهان فراموش شده، گیاه داروئی
  • اعظم سیدی، بهاره پارسامطلق*، رستم یزدانی بیوکی صفحات 63-72

    چیا با نام علمی Salvia hispanicaگیاهی یکساله و از خانواده نعناعیان می باشد. این گیاه بومی جنوب مکزیک و شمال گواتمالا است. به لحاظ تجاری از دانه گیاه چیا، آرد، موسیلاژ و روغن تهیه می شود که در صنایع غذایی و داروسازی استفاده فراوان دارد. گیاه چیا با دارا بودن گلبرگ های ارغوانی، نیلی و سفید بعنوان یک گیاه زینتی در فضای سبز و بدلیل تولید زیست توده بالا بعنوان علوفه دام نیز کاربرد دارد. روغن چیا شامل اسیدهای چرب امگا 3 (54-67 درصد) و امگا 6 (12-21 درصد) که در گروه چربی های مفید قرار می گیرند و درصد آن بر اساس نوع منطقه، شرایط آب و هوایی و نحوه استخراج حدود 30 تا 33 درصد می باشد. کشور مکزیک بزرگترین تولید کننده چیا در جهان است، که عمده صادرات بذر آن به ژاپن، آمریکا و اروپا می باشد. چیا با سطح زیر کشت تقریبی 370،000 هکتار در مناطق مختلف جهان از قبیل کشورهای بولیوی، پاراگویه، آرژانتین، مکزیک، استرالیا، آمریکای مرکزی، پرو، اکوادور، کلمبیا، ایالت متحده امریکا، شیلی، جنوب ایتالیا، برزیل، غنا و هند کشت می شود. از آنجا که اطلاعات اندکی در رابطه با معرفی و کشت و کار این گیاه در ایران موجود بوده و اغلب بذور وارداتی می باشند، لذا این بررسی با مرور پیشینه گیاه، گیاهشناسی، مراحل فنولوژیک، نیازهای اکولوژیکی مورد نیاز جهت کاشت، ارزش غذایی، ترکیبات شیمیایی و خواص درمانی انجام شده است.

    کلیدواژگان: چیا، گیاه دارویی، طب سنتی، موسیلاژ
  • زهرا شیخ الاسلامی*، مهدی کریمی، مهدی قیافه داودی صفحات 73-84
    ایران خاستگاه انواع گیاهان با ارزش با مصارف دارویی، غذایی و صنعتی است. گیاهان حاوی صمغ قابل استخراج ، یکی از انواع این گیاهان هستند. این مقاله با هدف معرفی صمغ‏های بومی ایران بعنوان یک افزودنی طبیعی در افزایش ماندگاری و بهبود کیفیت فراورده-های نانوایی نیم‏پز منجمد گردآوری گردید. در این پژوهش تاثیر صمغ های ریحان، کتیرا ، بالنگو شیرازی در سه سطح (0، 3/0 و 5/0 درصد) بر ویژگی‏های کیفی نان نیم پز منجمد بررسی شد. نتایج نشان داد که صمغ‏های بومی در سطح 5/0 درصد قابلیت کاهش سفتی بافت، افزایش حجم مخصوص و رطوبت و بهبود ویژگی های حسی نان نیم پز منجمد را داشتند. بنابراین این صمغ ها (با توجه به نوع صمغ و میزان مصرف آن) می توانند به عنوان یک پتانسیل بزرگ جهت جایگزینی انواع صمغ وارداتی وافزودنی‏های شیمیایی نظیر بهبود دهنده ها در نظر گرفته شوند.ایران خاستگاه انواع گیاهان با ارزش با مصارف دارویی، غذایی و صنعتی است. و
    کلیدواژگان: بالنگوشیرازی، ریحان، صمغ، کتیرا، محصولات منجمد پخت
  • سید داود حاجی میررحیمی*، عبدالله مخبر دزفولی، امید جمشیدی صفحات 85-101

    هدف تحقیق حاضر بررسی و شناخت اولویت های سرمایه گذاری در صنعت گیاهان دارویی استان سیستان و بلوچستان بود. ابزار سنجش پرسشنامه ساختارمندی بود که روایی و پایایی آن با استفاده از دیدگاه متخصصان و آلفای کرونباخ تایید شد. نمونه مورد مطالعه 30 نفر از خبرگان حوزه گیاهان دارویی استان بود. نتایج تحقیق نشان داد که میزان توجه فعلی به زمینه های سرمایه گذاری در صنعت گیاهان دارویی به طور معنی داری کمتر از میزان تاثیر این زمینه ها در توسعه این صنعت است. از طرفی، در مرحله قبل از کاشت اولویت با سرمایه-گذاری در زمینه «تولید کودهای ارگانیک» و «تولید بذور اصلاح شده» و در مرحله داشت، برداشت و انبارداری اولویت با «تولید تجهیزات و ماشین آلات خاص برداشت گیاهان دارویی» و «فناوری تشخیص مناسب ترین زمان برداشت با توجه به بیشترین و با کیفیت ترین مواد موثره» بود. همچنین در مرحله فرآوری گیاهان دارویی، «تولید مواد اولیه آروماتیک خوراکی، آرایشی بهداشتی و دارویی و عصاره گیاهان دارویی» و «تولید تجهیزات و ماشین آلات فرآوری گیاهان دارویی» در اولویت سرمایه گذاری قرار گرفت. در مرحله بسته بندی و حمل و نقل گیاهان دارویی نیز «تعیین استانداردهای مورد نیاز و فناوری های مربوط به ارزیابی میزان رعایت استانداردهای جهانی در بسته بندی گیاهان دارویی» و در مرحله بازاریابی و صادرات، «آموزش دست اندرکاران بازاریابی و صادرات» و «توسعه بازاریابی و فروش مجازی گیاهان دارویی» از اولویت های اصلی سرمایه گذاری شناخته شد.

    کلیدواژگان: اولویت های سرمایه گذاری، صنعت گیاهان دارویی، استان سیستان و بلوچستان
|
  • Seyed Ahmad Mohaddes Hosseini * Pages 1-14
    The increasing need of pharmaceutical industry, the processing of herbal medicinal products, attending to the cultivation and increasing the level of cultivation of medicinal species are quite tangible. In Iran, most of the applicable medicinal plants are harvested in their main habitats, which, in addition to increasing the pressure and degradation of the habitats, the collected product is not pure for variety of reasons and lack desirable quality. In the case of cultivating medicinal plant species and determining the amount of net income and their effective substance, they can be used as alternative cultivations for common plants in allocated areas. Therefore, the main purpose of this paper is to investigate the economic viability of cultivation of the medicinal plants and compare them with crops and orchards. In this research, the only medicinally important species that are cultivated in Khorasan Razavi province, such as Descurainia Sophia, Echium amoena, Cuminum cyminum, Anethum graveolens, Satureja hortensis, Alpinia officinarum and Glycyrrhiza glabra are discussed. In 2012, for collection of the data and statistics, two different methods were applied: the documentary and the survey methods. The statistical population of this study consisted the farmers who were cultivating medicinal plants in Khorasan Razavi province. The results of the research show that the cultivation of medicinal plants under the study primarily, has the cost-benefit more than one and therefore has economic benefits, and secondly, the cultivation of one hectare of herbs will require less water consumption than other crops and orchards. The results of the research further indicate that they render higher profits than any other crop. Therefore, the cultivation of the medicinal plants is recommended to the farmers.
    Keywords: Comparison of Economic Profit, Medicinal plants, Khorasan Razavi, Sabzevar
  • S. Mahdi Javadzadeh * Pages 15-33
    Introducing Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) as a medicinal plant has recently been the focus of the agricultural sector, due to its adaptation to the weather conditions of Sistan and Baluchestan province. The aim of this study is to determine effective factors on willingness of farmers for growingRoselle in the villages of Sistan and Baluchestan Province. Accordingly, the type of this research is both applied and developmental with survey methodology. The statistical population of this study were chosen from the farmers in Iranshahr & Dalgan (N=170). By using Cochran's (1977) formulas the sample size was determined (n=118) and the researcher designed questionnaire was used to collect data which its validity was verified using face validity procedure and its reliability was verified by calculating Cronbach's Alpha reliability coefficient (0.94) through a preliminary study. The results indicated that Yield evaluation is the main factor in the continuity of Roselle cultivation. Low water requirement of the Roselle compared to the alternative crops was considered as the main beneficial feature and chilling risk was pointed out as the main barrier for Roselle cultivation. The lack of suitable infrastructure, including the regional markets, harvesting machines, technical consultation, promotional and educational services, and labor shortages are viewed as the greatest obstacles to the development of Roselle cultivation in Sistan and Baluchestan province. Therefore, the elimination of the impediments deemed to be crucial for the development of Roselle in the region.
    Keywords: Hibiscus sabdariffa, cultivation barriers, willingness to cultivation
  • Sara Gharouni Kardani *, MARYAM Rastegar Pages 34-46

    Echinacea purpurea (L.) is one of the most important and well-known medicinal plants in the world. This powerful herb has antibacterial, antifungal, and antiviral properties. Viral diseases have become a real problem in medicinal plants cultivation. Purple coneflower could be infected by 10 different viruses and almost all of them, such as Cucumber mosaic virus (CMV), are considered to be highly harmful and economically effective plant viruses. During a survey in 2018, purple coneflower plants with yellow mosaic, mottling and malformation symptoms were observed in some regions of Isfahan province. Reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) was conducted by using specific primers and developed to detect cucumber mosaic virus (CMV) in collected samples. Amplification of 867 bp fragment in PCR confirmed the presence of a CMV in symptomatic plants. No band was amplified from healthy control. Cultivation of medicinal plants requires the safety management, in case the application of the chemical substances against the viruses and their vectors is unacceptable. That is why well-timed detection of plant viruses and information about symptoms of diseases, and the main properties of these pathogens is almost the only method of prevention of the viral infections. Therefore, permanent virological inspections, well-timed diagnostics, use of healthy seeds, removal of contaminated plants, is necessary. In addition, weeds, as a potential source of contamination, can have a significant effect on the spread of disease, hence their management is crucial to ensure the prevention and reduction of the risk of the plant diseases.

    Keywords: Purple coneflower, Aphid vector, Medicinal plants, disease management, Cucumber mosaic virus
  • HOSSIEN BATOOLI * Pages 47-62
    The Persian carrot is one of the medicinal plants and native herbs of dry and warm desert regions of Iran, which has been cultivated in most parts of Iran for some decades, but in the last half century, due to the arrival of modified carrots (Daucus carrota), Iranian carrot cultivation were mostly abandoned. The primary origin of the Persian carrot is the plateau of Iran, Afghanistan and the Asia Minor. In this paper, a field study was conducted in Aran and Bidgol city in order to identify the characteristics of the neglected medicinal plant of Zardak and to investigate the causes of the withdrawal of this medicinal plant from Iran's agricultural system. In this research, we tried to select five expert farmers in four farms that are currently engaged in the cultivation of Iranian yellow carrots, in addition to expressing the unique characteristics of this neglected medicinal plant, the way of cultivating this native plant in the agricultural lands of Aran and Bidgol is determined. By referring to the Iranian carrot cultivating fields during the period from 2016 to 2017, and taking notes of the phenology of this plant; the planting, keeping and harvesting stages were investigated in Aran and Bidgol farms. The results showed that Iranian carrots as an indigenous medicinal plant is not only compatible with dry and warm desert climate of Aran and Bidgol farms, but also due to its deploy ability characteristics in arable lands with water and saline soils, it displays high potential for production compared to other medicinal plants and foreign crops.
    Keywords: Zardak, Daucus carrota, Neglected plants, medicinal plant
  • Azam Seiedi, Bahareh Parsa Motlagh *, Rostam Rostam Yazdani-Biouki Pages 63-72

    Chia (Salvia hispanica) is an annual plant of the Lamiaceae family. Its center of origin is in mountain areas of Mexico and Guatemala. Chia flour, mucilage and oil are made from Chia seeds that it is widely used in food and pharmaceutical industries. It is also used as an ornamental plant due to its beautiful flowers and is used as an animal feed due to the production of high biomass. Chia oil contains omega-3 fatty acids (67-54%) and omega-6 (12-21%), which are in the category of beneficial fat. Grain oil yield ranges from 29% to 33% depending on the area of origin of the chia, climatic conditions and the technique used for its extraction. The largest production center is located in Mexico, it currently exports seeds to Japan, USA, and Europe. Nowadays chia is commercially cultivated for 370,000 hectares in several agricultural regions worldwide, mainly in Bolivia, Paraguay, Argentina, Mexico, Australia, Central America, Peru, Ecuador, Colombia, USA, Chile, south Italy, Brazil, Ghana and India. Since there is a little information about the introduction and cultivation of this plant in Iran and the seeds of this plant are imported, therefore, this study was carried out with the aim of studying the plant's history, botany, ecological conditions required for planting, nutritional value, chemical compounds and medicinal uses to this plant was investigated and cultivated in Iran.

    Keywords: Chia, medicinal plant, traditional medicine, Mucilagase
  • Zahra Sheikholeslami *, Mahdi Karimi, Mahdi Ghyifehdavodi Pages 73-84
    Iran is the main source of various valuable plants with medicinal, food and industrial properties. Plants containing extractable gum are one of the most distinguished types of these herbs. This article was aimed at introducing local gums in Iran as natural additives for increasing the shelf-life and improving the quality of the frozen part-baked bread. The effects of Balangu, basil and tragacanth gums (0. 0/3 and 0/5 %) were evaluated on technological and sensory properties of frozen bread. The results showed that native gum at 0.5% level had the ability to reduce tissue firmness, increase specific volume and moisture content and improve the sensory properties of frozen part-baked bread. Therefore, native gum can potentially be considered as the best replacement for all types of chemical additives.
    Keywords: Balangu, Basil, Gum, Tragacanth, Frozen bakery products
  • Seyed Davood Hajimirrahimi *, Abodollah Mokhber Dezfooli, Omid Jamshidi Pages 85-101

    The purpose of this study is to identify and investigate the investment fields in the medicinal plants of Sistan and Baluchestan province. A structured questionnaire was used for the validity and evaluation of the findings by a panel of experts and its reliability was confirmed by Aloha Cronbach index. The sample included 30 medicinal plants experts. The research findings showed that there is a significant difference between the current status of attention to different investment areas and the impact of these areas on the development of the medicinal plants industry, in such a way that the current level of attention is much less than its impact. The results confirmed that in pre-planting stage, “production of organic fertilizers” and the “production of modified seeds” were the highest priorities. On the other hand, at the stage of harvesting and storing the highest investment priorities were in two areas: "Production of special equipment and machinery for harvesting medicinal plants" and "Technology for the detection of the most appropriate harvesting time, taking into account the highest quality and most effective ingredients". At the processing stage of medicinal plants, there are also two priority areas for the “production of aromatic, oral and medicinal products and medicinal plant extracts” and “the production of equipment and processing plants for medicinal plants”. Also, two important investment priorities in packaging and transportation of the medicinal herbs  determined the standards required in the field of packaging and transportation", "technologies for assessing the compliance with international standards for the packaging of medicinal plants", in the marketing  at export stage, "Training of pharmaceutical marketing and exporters", "Development of marketing and sales of medicinal herbs", "Creation and development of marketers and exporters (with guaranteed purchasing systems, etc.)" and the "Creation of Medicinal herbs markets in each of the cities" are recognized as the main investment priorities.

    Keywords: investment priorities, Medicinal plants industry, Sistan, Baluchestan Province