فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 189 (مهر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/10
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فرزانه السادات متفقی، محمدعلی ابراهیم زاده، پگاه کربلایی، حمیدرضا محمدی* صفحات 1-13
    سابقه و هدف

    دیازینون یک حشره کش ارگانوفسفره است که بعد از متابولیزه شدن به آنزیم استیل کولین استراز متصل شده و آن را غیر فعال می نماید. گالیک اسید یک ترکیب پلی فنولی است و دارای خاصیت نوکلیوفیل می باشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر گالیک اسید بر فعال سازی مجدد آنزیم استیل کولین و بوتیریل کولین استراز مهار شده با سم دیازینون در موش سوری و گلبول قرمز انسانی می باشد.

    مواد و روش ها: 

    دراین مطالعه موش ها به گروه های کنترل، دیازینون (80 میلی گرم بر کیلوگرم)، آتروپین (20 میلی گرم بر کیلوگرم)، پرالیدوکسیم (20 میلی گرم بر کیلوگرم) و گالیک اسید (50، 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. میزان فعالیت آنزیم کولین استراز بعد از 3 و 24 ساعت در سرم و اریتروسیت موش ها و همچنین در مطالعه In vitro مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    میزان فعالیت آنزیم های کولین استراز در زمان های 3 و 24 ساعت در سرم و اریتروسیت در مطالعات in vivo و in vitro به صورت معنی داری در گروه های دریافت کننده دیازینون نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (0001/0< P)، در حالی که درمان همزمان آتروپین، پرالیدوکسیم و گالیک اسید به طور معنی داری باعث افزایش فعالیت آنزیم های کولین استرازی نسبت به گروه دیازینون شد (0001/0< P).

    استنتاج

    تجویز همزمان آتروپین و گالیک اسید به همراه پرالیدوکسیم، مهار فعالیت آنزیم های کولین استرازی ناشی از دیازینون را کاهش و بازسازی آنزیم ها را نیز بهبود می بخشد. فعال سازی مجدد آنزیم ها توسط گالیک اسید می تواند ناشی از گروه های هیدروکسیل در ساختار این ترکیب باشد.

    کلیدواژگان: کولین استراز، دیازینون، گالیک اسید، آتروپین
  • نیما دانایی، سید حسن موسی کاظمی*، محمد مهدی صداقت، حمیدرضا باصری، صفدر معصومی صفحات 14-23
    سابقه و هدف

    باتوجه به مقاوم شدن پشه ها به حشره کش و امکان اپیدمی دوباره مالاریا، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر داروی ایورمکتین خورانده شده و تزریقی به خوکچه هندی بر روی پشه آنوفل استفنسی خونخواری کرده از آن ها در شرایط انسکتاریوم در سال 1397 می باشد.

    مواد و روش ها:

     تاثیر ایورمکتین در حالت خوراکی، تزریقی بعنوان  گروه تیمار و عدم استعمال دارو بعنوان گروه شاهد در مرحله ی لاروی، تفریح تخم ها و میزان بارداری بر روی 750 پشه ماده آنوفل استفنسی خون خورده از خوکچه هندی تیمار شده با ایورمکتین در این یک مطالعه کاربردی در شرایط انسکتاریوم دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1397 صورت گرفت.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که پس از 24 ساعت خون خواری، میزان مرگ و میر پشه های آنوفل استفنسی در گروه تزریقی، گروه خوراکی و شاهد به ترتیب 19/74 درصد، 40/66 درصد و 80/2 درصد بوده که با گروه شاهد اختلاف معنادار داشتند (001/0<p). میزان ناباروری در گروه تزریقی، خوراکی و شاهد نیز به ترتیب 63/63 درصد، 23/45 درصد و 42/19 درصد بوده که با گروه شاهد اختلاف معنادار دارد (001/0<p). به علاوه، میزان تخم های تفریح نشده در گروه تزریقی، خوراکی و شاهد اختلاف معنی دار دارد (001/0> P).

    استنتاج

    بر طبق نتایج، ایورمکتین روی کاهش بقای پشه آنوفل استفنسی در شرایط انسکتاریوم موثر بود. بنابراین پیشنهاد می شود که در شرایط فیلد، مورد ارزیابی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ایورمکتین، آنوفل استفنسی، مالاریا، ایران
  • شهلا امیری، فرین بابایی بالدرلو*، غلامرضا نجفی صفحات 24-36
    سابقه و هدف

    استرس مزمن اثرات زیانباری بر دستگاه تولیدمثلی دارد. احتمال دارد عوارض ناشی از استرس و یا مصرف داروهای آنتی سایکوتیک با اثر بر گنادها و سلول های جنسی به فرزندان منتقل شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی توان باروری موش های ماده حاصل از موش های نر تحت تاثیر استرس مزمن فیزیکی یا روانی تیمار شده با داروی سولپیراید بود.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه تجربی، 36 راس موش صحرایی نر بالغ ویستار به 6 گروه شامل: گروه های کنترل، سولپیراید (آنتاگونیست گیرنده های D2 دوپامینی) (mg/kg,bw,ip4)، استرس فیزیکی یا روانی و استرس فیزیکی یا روانی دریافت کننده سولپیراید تقسیم شدند. در پایان تیمار 14 روزه، هر موش نر با سه موش ماده بالغ جفتگیری نمود، فرزندان ماده حاصل از این موش ها تا سن بلوغ  پرورش یافتند. سپس وزن بدن و تخمدان ها و توان باروری فرزندان با روش IVF ارزیابی شد.

    یافته ها: 

    وزن بدن و تخمدان ها، درصد سلول های تخم، جنین های دوسلولی، بلاستوسیست ها و جنین های هچ شده پس از IVF در فرزندان ماده موش های نر تحت استرس در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری یافت (05/0˂p). تجویز سولپیراید به والدین باعث کاهش هر چه بیش تر شاخص های مذکور در نتایج IVF فرزندان ماده شد (05/0˂p). درصد جنین های متوقف شده حاصل از IVF در گروه های تحت استرس اختلاف معنی داری نداشت (05/0>p)، اما تجویز سولپیراید در تمام گروه ها سبب افزایش معنی دار این شاخص در مقایسه با گروه های سالین شد (05/0˂p).

    استنتاج

    اعمال استرس فیزیکی یا روانی در والدین توان باروری فرزندان ماده را کاهش داد. تجویز سولپیراید به والدین باعث تشدید این اختلالات در فرزندان شد.

    کلیدواژگان: استرس فیزیکی، استرس روانی، سولپیراید، باروری، IVF، فرزند
  • حوری لاهیجانیان، ناهید شاهقلیان*، محبوبه والیانی صفحات 37-47
    سابقه و هدف

    یکی از شایع ترین عوارض گوارشی در بیماران همودیالیزی، یبوست است که می تواند به واسطه هیپر کالمی، تهدیدکننده حیات بیمار باشد و طب فشاری می تواند در این راستا کمک کننده باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اوریکولوتراپی بر میزان شدت یبوست بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه کارآزمایی بالینی یک سوکور، بر روی 70 بیمار مبتلا به یبوست تحت درمان با همودیالیز در شهر اصفهان در سال 1396انجام پذیرفت. بیماران به روش تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل تقسیم شدند و گروه آزمون مدت یک ماه تحت اوریکولوتراپی با سید واکاریا در 5 نقطه قرار گرفتند. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه مقیاس سنجش یبوست قبل، بلافاصله پس از مداخله و یک ماه بعد از مداخله انجام گردید و داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 به کمک آزمون های آماری t مستقل، آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات، آنالیز کوواریانس و کای اسکویر آنالیز گردید.

    یافته ها: 

    شدت یبوست در گروه آزمون بین سه زمان قبل از مداخله، بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله تفاوت معنی داری نشان داد به طوری که در گروه آزمون شدت یبوست کاهش، ولی در گروه کنترل تغییری دیده نشد (05/0 > P). همچنین میانگین کاهش نمره شدت یبوست بلافاصله و یک ماه بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله در گروه آزمون به طور معنی داری بیش تر از گروه کنترل بود (05/0 > P).

    استنتاج

    انجام اوریکولوتراپی در نقاط یبوست، رکتوم، روده بزرگ، شن من و کلیه بر کاهش شدت یبوست بیماران همودیالیزی تاثیر داشته است. پیشنهاد می گردد این روش جهت کاهش شدت یبوست بیماران مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اوریکولوتراپی، همودیالیز، یبوست
  • مریم صاحبکار معینی، طاهره صادقی*، مجید سزاوار، رقیه محمدی صفحات 48-60
    سابقه و هدف

    کاتتریزاسیون داخل وریدی یکی از پروسیجرهای معمول دردناک کودکان است. هدف از این پژوهش، مقایسه تاثیر زنبورک ویبره همراه با گرما و یا سرما بر درد ناشی از تزریق آنژیوکت در کودکان 6-3 سال می باشد.

    مواد و روش ها:

     در این کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 1398، 108 کودک مراجعه کننده بیمارستان فوق تخصصی کودکان اکبر مشهد با استفاده از روش تصادفی بلوک بندی در سه گروه زنبورک ویبره همراه با گرما، زنبورک ویبره همراه با سرما و زنبورک ویبره (کنترل) قرار گرفتند. یک عروسک زنبوری موزیکال، به همراه کیسه سرد و گرم متصل به آن، به مدت 5 دقیقه، در فاصله تقریبا 10-5 سانتی متر بالاتر از محل تزریق بسته شد و در یک دقیقه پایانی ویبریشن اعمال شد، سپس تزریق آنژیوکت انجام شد. شدت درد کودکان با مقیاس سنجش درد Wong-Baker ارزیابی شد. داده ها توسط نرم افزار 19SPSS در سطح معنی داری 95 درصد تحلیل شد.

    یافته ها: 

    قبل از رگ گیری میانگین و انحراف معیار نمره درد تفاوت معنی داری نداشت (05/0<P). حین رگ گیری نمره درد تفاوت معنی داری داشت (05/0>P). نمره درد بین گروه زنبورک ویبره همراه سرما با گروه زنبورک ویبره همراه گرما معنی دار بود (05/0>P). نمره درد بین گروه زنبور ویبره همراه سرما با گروه کنترل معنی دار بود (05/0>P) و نمره درد بین گروه زنبور ویبره همراه گرما با گروه کنترل، معنی دار نبود (05/0<P).

    استنتاج

    زنبورک ویبره همراه با گرما و سرما می تواند درد ناشی از تزریق را کاهش دهد، اما زنبورک ویبره همراه با سرما تاثیر بیش تری بر کاهش درد دارد. پیشنهاد می شود از زنبورک ویبره (با سرما وگرما) در رویه های تهاجمی دردناک در کودکان استفاده شود.

    کلیدواژگان: ویبره، گرما، سرما، درد، تزریق آنژیوکت، کودکان
  • امیرحسین غریب، ابراهیم نصیری فرمی*، میترا خرمی صفحات 61-70
    سابقه و هدف

    ارزیابی راه هوایی در بیهوشی بسیار مهم است. هدف از این مطالعه تعیین شاخص های ارزش تشخیصی تست مالامپاتی در وضعیت های خوابیده و نشسته همراه با آه و بدون آه کشیدن در بیماران کاندید بیهوشی بود.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه توصیفی- مقطعی با رویکرد تشخیصی، 200 بیمار بزرگسال بررسی شدند. مطالعه در اتاق عمل بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 98-97 انجام شد. جامعه مورد مطالعه تمامی بیماران بالای 16 سال که نیاز به بیهوشی عمومی و لوله گذاری تراشه داشتند، بود. شاخص های تشخیصی تست مالامپاتی شامل دقت، حساسیت، ویژگی و ارزش اخباری مثبت و منفی در چهار حالت بررسی شد. همبستگی بین روش های مختلف مالامپاتی با تست استاندارد کورمک لیهان تعیین شد.

    یافته ها:

     در 11 بیمار (5/5 درصد) با تست کورمک لیهان، لارنگوسکوپی خیلی سخت و 12 درصد سخت بود. ضریب همبستگی بین کورمک لیهان و مالامپاتی در حالت نشسته با آه کشیدن 332/0 و با حالت سوپاین با آه برابر 284/0 بود. بیش ترین حساسیت (9/82 درصد) مربوط به حالت سوپاین بدون آه و بیش ترین ویژگی (80 درصد) مربوط به حالت نشسته همراه با آه بود. در سوپاین با آه به طور دو شاخص حساسیت و ویژگی به ترتیب 7/65 و 9/67 درصد بود و میزان دقت در وضعیت نشسته با آه برابر 4/77 درصد بود.

    استنتاج

    بیش ترین شدت همبستگی بین تست مالامپاتی با کورمک لیهان، در حالت نشسته با آه بود. تست مالامپاتی در حالت سوپاین با آه، حساسیت و ویژگی بالایی دارد و به عنوان یک جایگزین مناسب برای ارزیابی راه هوایی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: لارنگوسکوپی سخت، راه هوایی، ارزش تشخیصی، تست مالامپاتی، تست کورمک- لیهان
  • سیاوش اعتمادی نژاد، سید احسان سمایی، جمشید یزدانی چراتی، محمدرضا داودی مقدم* صفحات 71-84
    سابقه و هدف

    بالا بودن میزان بار کاری و استرس در بین بازرسین بهداشتی از یک سو و فقدان مطالعه در زمینه ارتباط بین فرسودگی شغلی و کیفیت زندگی کاری در این گروه شغلی از سوی دیگر، انجام پژوهش ها در این گروه شغلی را بیش از پیش آشکار می سازد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی به صورت سرشماری بر روی 245 نفر از بازرسین بهداشتی شاغل دانشگاه علوم پزشکی استان گلستان انجام شد. جمع آوری اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، کیفیت زندگی کاری (QWL) و فرسودگی شغلی (Maslach) صورت گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 18 تجزیه و تحلیل و جهت بررسی ارتباط بین ابعاد کیفیت زندگی کاری با فرسودگی شغلی و همچنین پیش بینی کنندگی فاکتورهای اثرگذار بر فرسودگی شغلی بازرسین بهداشتی مورد مطالعه به ترتیب از آزمون های پیرسون و رگرسیون لجستیک (Backward: LR) استفاده شد.

    یافته ها:

     امتیاز کلی پرسشنامه QWL و پرسشنامه Maslach در بازرسین بهداشتی مورد مطالعه به ترتیب 42/13±40/70 و 24/20±64/42 به دست آمد و براساس آزمون پیرسون، تمامی ابعاد پرسشنامه کیفیت زندگی کاری با فرسودگی شغلی، همبستگی معنی دار و معکوسی داشتند (05/0>P). براساس مدل رگرسیون لجستیک، افزایش نمره کیفیت زندگی کاری، از سطح پایین به سطح متوسط، می تواند منجر به کاهش 11 برابری بروز فرسودگی شغلی در بازرسین شود (69/93- 32/1: CI، 143/11= OR).

    استنتاج

    بر اساس یافته های این مطالعه، می توان نتیجه گرفت که یکی از برنامه های مداخله ای برای کاهش سندرم فرسودگی شغلی در بازرسین بهداشتی می تواند تمرکز بر بهبود فاکتورهای مرتبط با کیفیت زندگی کاری باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، فرسودگی شغلی، بازرسین بهداشتی
  • مهران رضوی پور، میثاق شفیع زاد، اکبر هدایتی زاده عمران، رضا علیزاده نوایی، مسعود شایسته آذر، فاطمه محمد نژاد، سحر خسروی، سید حمزه حسینی، مریم حسن نژاد رسکتی* صفحات 85-94
    سابقه و هدف

    پژوهش از پایه های مهم توسعه جامعه است که برای سامان بخشیدن به آن نیاز به درک توانمندی ها، نقاط ضعف و قوت برنامه ها است. با این هدف به بررسی انگیزش، موانع و مشکلات پژوهش در اساتید بالینی پرداختیم.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه توصیفی- تحلیلی بصورت سرشماری بین اعضای هیات علمی بالینی (جراح و غیرجراح) دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد. ابزارهای مطالعه، پرسشنامه موانع پژوهشی ستوده اصل و همکاران و انگیزش پژوهش صالحی بود. داده ها با آزمون های آماری من ویتنی و کروسکال والیس تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     در این مطالعه 139 نفر با ضریب مشارکت 81 درصد شرکت کردند. بیش ترین افراد از گروه سنی 40 تا 50 سال بودند. انگیزه پژوهش در گروه زنان (38/6±92/59) بیش تر از مردان (47/5±24/57) بود (05/0P<). بیش ترین مانع در حیطه مشکلات تهیه و تدوین طرح، در هر دو گروه جراح (67/0±68/3) و غیرجراح (89/0±11/3) مربوط به مشخص نبودن نیازها و اولویت های تحقیقاتی در دانشگاه بود و در حیطه اجرای طرح در همه گروه ها عدم وجود فضای مناسب (04/1±50/3)، در حیطه اداری و مدیریتی در گروه جراحان کم توجهی به خلاقیت (86/0±80/3) و در گروه غیر جراحی مشکلات ذی حسابی و بودجه (21/1±27/3) عنوان شد (05/0>P).

    استنتاج

    با وجود انگیزه کافی موانع سازمانی و فردی فعالیت های تحقیقاتی را تحت تاثیر قرار می دهد. می توان با روشن نمودن الویت های پژوهشی، ایجاد فضای مناسب فیزیکی و حل مشکلات مالی در رفع موانع موجوداقدام نمود.

    کلیدواژگان: موانع و مشکلات پژوهش، انگیزش، علوم پزشکی
  • فرزانه جوان، محمدعلی ززولی، اسماعیل بابانژاد اوریمی، فتح الله غلامی بروجنی* صفحات 95-106
    سابقه و هدف

    تاکنون روش های مختلفی برای حذف باقیمانده آنتی بیوتیک ها در محیط های آبی مورد مطالعه قرار گرفتند، در این مطالعه کارایی سیستم آنزیمی هورس رادیش پراکسیداز (HRP) در حضور آب اکسیژنه در حذف تتراسایکلین و سیپروفلاکساسین در یک سیستم ناپیوسته بررسی شد.

    مواد و روش ها:

     در یک مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی، اثر متغیرهای زمان تماس، غلظت آب اکسیژنه، غلظت آنتی بیوتیک، غلظت آنزیم و pH واکنش بر کارایی آنزیم HRP خالص در حضور آب اکسیژنه بررسی شد. برای سنجش کارایی فرایند آنزیمی و باقیمانده آنتی بیوتیک ها پس از فرایند، غلظت آنتی بیوتیک ها بااستفاده از HPLC مجهز به یک ستون فاز معکوس (C-18، 5 درصد میکرومتر، 6/4×250 میلی متر) اندازه گیری شد. سرعت جریان 1میلی لیتر در دقیقه وحجم تزریق 40 میکرولیتر بود. فازمتحرک تتراسایکلین TFA 1/0 مولار و متانول (60:40) بود که در طول موج 254 نانومتر مورد استفاده قرار گرفت و فازمتحرک سیپروفلوکساسین استونیتریل 01/0 مولار و بافرفسفات (8:92) و طول موج 220 نانومتر بود. تمامی آزمایشات در سیستم ناپیوسته و در دمای آزمایشگاه انجام شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد در شرایط بهینه غلظت اولیه آنتی بیوتیک ها (mg/l 10)، زمان تماس 10 دقیقه، pH تتراسایکلین برابر 4 و pH سیپروفلوکساسین برابر 7، راندمان حذف آنتی بیوتیک تتراسایکلین وسیپروفلوکساسین به ترتیب 40 و 95 درصد بوده است. نتایج نشان دادکه راندمان حذف آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین بیش از دو برابر تتراسایکلین بود.

    استنتاج

    فرآیند آنزیمی HRP آزاد در حضور آب اکسیژنه را می توان به عنوان یک فرآیند موثر برای حذف آنتی بیوتیک های تتراسایکلین وسیپروفلوکساسین از فاضلاب استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آنزیم هورس رادیش پراکسیداز، فرایند آنزیمی، تتراسایکلین، سیپروفلوکساسین، فاضلاب مصنوعی
  • یلدا هاشم پور، فاطمه مرتضی زاده* صفحات 107-116
    سابقه و هدف

    امروزه به دلیل آلودگی منابع آب، تصفیه آب جایگاه مهمی در زندگی انسان دارد. لذا ارزیابی مداوم عملکرد تصفیه خانه های آب ضروری بوده تا برای ایجاد شرایط بهینه بتوان این مواد را در داخل تصفیه خانه به حداقل رساند.

    مواد و روش ها:

     در این پژوهش مقطعی- توصیفی- تحلیلی طی مدت 30 ماه، نمونه گیری از آب واحدهای مختلف تصفیه خانه تهران پارس (پیش کلرزنی، پولساتور، فیلتراسیون و کلرزنی نهایی) انجام گرفت. به این ترتیب که در هر هفته یک روز را به صورت تصادفی انتخاب کرده، نمونه برداشت شد و pH، دمای آب، کدورت، DOC (کربن آلی محلول) و کلروفیل a نمونه ها اندازه گیری و ثبت شد.

    یافته ها:

     میانگین درصد حذف کدورت توسط واحدهای پیش کلرزنی، پولساتور، فیلتراسیون و کلرزنی نهایی به ترتیب تقریبا برابر (74/1±9)، (77/0±39)، (23/0±44) و (74/1±4) درصد و راندمان کلی تصفیه خانه برابر 96 درصد بود. میانگین غلظت DOC در آب خروجی از تصفیه خانه آب تهران پارس در فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب برابر (16/0±37/2)، (32/0±94/2)، (07/0±74/1) و (16/0±17/2) mg/L بود که این مقادیر (به غیر از مقدار DOC در فصل پاییز) بالاتر از حد مجاز توصیه شده (mg/L 2) است. غلظت کلروفیل a در آب ورودی به تصفیه خانه در فصل تابستان و بهار نسبت به دو فصل دیگر بالاتر بود.

    استنتاج

    تصفیه خانه آب تهران پارس راندمان قابل ملاحظه ای در کاهش میزان کدورت آب دارد. فرآیندهای پیش کلرزنی و کلرزنی نهایی بیش ترین اثر را بر کاهش غلظت DOC داشته که به دلیل میل ترکیبی بالای ترکیبات آلی با کلر و تشکیل ترکیبات جانبی حاصل از گندزدایی است. بنابراین، پیش ازن زنی به عنوان یک راهکار در جهت کاهش تولید این ترکیبات آلی خطرناک به جای پیش کلرزنی توصیه می شود

    کلیدواژگان: DOC، کدورت، کلروفیل a، تهران پارس، تصفیه خانه آب
  • محمود کیوان آرا، نسرین شعربافچی زاده، مجید جنگی، راحله سموعی* صفحات 117-125
    سابقه و هدف

    ویروس کرونا شیوع غافلگیرانه و گسترده ای داشته و پیامدهای زیانبار آن در ابعاد مختلف زندگی مشهود است. این مطالعه باهدف شناسایی موانع خودمراقبتی برای پیشگیری از شیوع کووید 19 از دیدگاه متخصصین سلامت و مردم انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش به صورت ترکیبی از مطالعه کیفی ومطالعه کمی از نوع مقطعی طراحی شد. در بخش کیفی این مطالعه، بحث گروهی متمرکز با اعضای هیات علمی و مدیران دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و مصاحبه غیرحضوری با مردم اجرا شد. سپس بر مبنای داده های استخراج شده از این مرحله، پرسشنامه 40 سوالی با روایی و پایایی تایید شده (آلفای کرونباخ 90/0) طراحی شد. 1056 نفر از مردم ایران طی 4 روز در شبکه های اجتماعی نظرسنجی شدند. داده ها در نرم افزار SPSS 21 توصیف و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     طبق نتایج مرحله کیفی، موانع خودمراقبتی شامل 6 طبقه اصلی موانع اجتماعی، موانع روانشناختی، موانع مذهبی، موانع سیاستی و مرتبط با حاکمیت، موانع مرتبط با نظام سلامت و موانع اطلاعاتی بودند. براساس نتایج نظرسنجی عوامل سیاستی مدیریتی (میانگین نمره=87/78) و سپس عوامل روان شناختی (باور، رفتار، شخصیت) (میانگین نمره=01/70)، مهم ترین موانع خودمراقبتی از دیدگاه مردم بود. میانگین نمره خودمراقبتی (نمره ای که افراد از 1 تا 10 به خودشان دادند) 50/8 بود. میانگین نمره خودمراقبتی در زنان (0001/0<p) و در افراد با سطح تحصیلات بالاتر (007/0=p) به طور معنی داری بیش تر بود. بین میانگین نمره خودمراقبتی افراد به تفکیک وضعیت تاهل (61/0=p) و نوع شغل (052/0=p) تفاوت معنی دار نبود.

    استنتاج

    مدیران حوزه سلامت و سیاستگذاران می توانند با برنامه ریزی در خصوص موانع شناسایی شده در این مطالعه، مردم را برای خودمراقبتی بیش تر و موثرتر هدایت و همراهی کنند.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، پیشگیری، قرنطینه، کووید 19
  • رامین عطایی، هدیه حسنی، مهسا محمدیان، محمدعلی ابراهیم زاده* صفحات 126-132
    سابقه و هدف

    هیپوکسی در ایسکمی و حملات قلبی رخ داده و در نهایت به مرگ منجر می شود. هیپوکسی موجب تولید ذرات فعال اکسیژن می گردد. ترکیبات آنتی اکسیدان می توانند فعالیت آنتی هیپوکسی نشان دهند. گیاه فرولا پرسیکا فعالیت آنتی اکسیدانی خوبی دارد که تا امروز درخصوص فعالیت آنتی هیپوکسی این گیاه گزارشی ارایه نشده است.

    مواد و روش ها:

     اثر محافظتی عصاره متانلی اندام هوایی و ریشه گیاه فرولا پرسیکا در مقابل مرگ و میر ناشی از هیپوکسی در موش سوری با سه مدل هیپوکسی خفگی، خونی و جریان خونی بررسی شد.

    یافته ها:

     اندام هوایی گیاه، اثر بسیار خوبی در تست خفگی نشان داد و با دوز mg/kg 5/62، موجب افزایش زمان زنده ماندن موش ها شد (05/0<p). تاثیر عصاره در دوز mg/kg250 همانند فنی تویین بود. ریشه در mg/kg 125 زمان بقا را افزایش داد (001/0<p). اندام هوایی و ریشه در تمامی دوزهای یکسان، به طور معنی داری با یکدیگر اختلاف داشتند و اندام هوایی قوی تر از ریشه بود. در هیپوکسی خونی، عصاره اندام هوایی و ریشه فرولا در دوزهای یکسان، اثر برابر از خود نشان دادند (05/0>p) و در تمامی دوزها، اثر مشابه پروپرانولول از خود نشان دادند (05/0>p). عصاره ها اثر بسیار خوبی در مدل گردش خونی داشتند. هر دو عصاره در  mg/kg5/62 به طور معنی داری زمان مرگ را افزایش دادند (01/0<p).

    استنتاج

    عصاره ها فعالیت محافظتی خوبی درتمامی مدل ها از خود نشان دادند. حضور پلی فنل در این عصاره ها می تواند مکانیسم احتمالی برای بروز اثر باشد.

    کلیدواژگان: هیپوکسی خفگی، هیپوکسی خونی، هیپوکسی جریان خون، آنتی اکسیدان، فرولا پرسیکا
  • جلال عبدالعلیزاده*، روشنک سامبرانی، لیلا کهن، بهبود جعفری صفحات 133-139
    سابقه و هدف

    به دلیل شیوع بالای سرطان کولورکتال و عوارض جانبی متعدد در درمان های مرسوم، استفاده از درمان های جدید با استفاده از پروبیوتیک ها مانند ساکارومایسس سرویسیه ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر فرم کشته شده مخمر بر روی سرعت رشد و مسیر آپوپتوز (بیان ژن PTEN و RelA) در رده سلولی HT-29 می باشد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه تجربی اثرات سمیت سلولی  مخمر کشته شده و داروی 5-FU (کنترل مثبت) با روش MTT اندازه گیری شد. میزان بیان mRNA دو ژن مدنظر با روش qRT-PCR مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار گراف پد آنالیز شد.

    یافته ها: 

    فرم کشته شده مخمر دارای اثرات مهار رشد و القای آپوپتوز بود که از طریق کاهش بیان Rel A و افزایش بیان PTEN در رده سلولی سرطانی مشاهده شد. این تاثیرات در مقایسه با گروه کنترل اختلاف معنی داری داشت.

    استنتاج

    مخمرهای پروبیوتیک قادر به کاهش سرعت رشد سلول های سرطانی کولورکتال می باشند و می توانند در القای آپوپتوز به واسطه دخالت در مسیر پیام رسانی  Rel A و PTEN نقش داشته باشند.

    کلیدواژگان: ساکارومایسس سرویزیه، آپوپتوز، سرطان کولورکتال، پروبیوتیک
  • یزدان قندی*، پارسا یوسفی چایجان، فاطمه دره، علی ارجمند شبستری، سیاوش مهدی زاده صفحات 140-146
    سابقه و هدف

    مشکلات ریوی یکی از علل غیرقلبی درد قفسه سینه فعالیتی در کودکان می باشد. هدف از این مطالعه مقایسه و بررسی عملکرد ریوی کودکان مبتلا به درد قفسه سینه فعالیتی در طی استراحت است.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه به صورت مقطعی توصیفی تحلیلی بر روی 200 کودک 10 تا 15 سال در سال 1397 در شهر اراک انجام شد. 100 کودک مبتلا به درد قفسه سینه فعالیتی به عنوان گروه مورد و 100 کودک سالم (فعالیت بدون درد قفسه سینه) به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. عملکرد ریوی با استفاده از روش اسپیرومتری و پس از آموزش کامل و انجام یک نوبت آموزشی مورد مقایسه و بررسی  قرار گرفت. اطلاعات توسط نرم افزار آماری Stata 11 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     میانگین حداکثر حجم بازدمی با فشار در ثانیه اول (FEV1) در گروه مورد و شاهد به ترتیب 56/1±98/3 لیتر بر ثانیه و 10/2±31/4 لیتر بر ثانیه، ظرفیت حیاتی با فشار (FVC) در گروه مورد و شاهد به ترتیب 16/2±81/4 و 80/2±20/5 لیتر بود، FEV1/FVC در گروه مورد و شاهد به ترتیب 13/0±73/0 و 11/0±75/0 و حداکثر جریان بازدمی (PEF) در گروه مورد و شاهد به ترتیب 65/1±89/6 لیتر بر دقیقه و 59/1±24/7 لیتر بر دقیقه بود. مقایسه آماری دو گروه از نظر این شاخص ها معنی دار به دست نیامد (به ترتیب 209/0=، 272/0=p ، 242/0P=p و 128/0=p).

    استنتاج

    با توجه به یکسان بودن عملکرد ریوی در کودکان مبتلا به درد قفسه سینه و کودکان سالم به دنبال فعالیت در طی زمان استراحت به نظر نمی رسد انجام ارزیابی های ریوی به روش اسپیرومتری قبل از فعالیت فیزیکی در طی استراحت در این کودکان ضروری باشد.

    کلیدواژگان: اسپیرومتری، درد قفسه سینه، کودکان، عملکرد ریوی
  • نازنین رزازیان، ثریا سیابانی، داریوش افشاری، منصور رضایی، نگین فخری*، کیانوش خاموشیان، مرجان قویمی صفحات 147-152
    سابقه و هدف

    مالتیپل اسکلروزیس (Multiple Sclerosis) یا MS شایع ترین بیماری ناتوان کننده نورولوژیک در بالغین جوان است. هدف مطالعه حاضر گزارش نتایج ثبت بیماری MS در سال 1397 در استان کرمانشاه می باشد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه مقطعی، که از شهریور 1396 تا شهریور 1397 انجام شد، ویژگی های دموگرافیک و بالینی 353 بیمار در سامانه ثبت بیماری MS ثبت گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS25 پردازش شدند.

    یافته ها:

     بیماران در دامنه سنی 18 تا 62 سال بودند. 80 درصد  افراد زن و 20 درصد مرد بودند. میانگین سنی در مردان 9/37 و در زنان 1/36 سال بود. 45 درصد بیماران متولد سال های 1360 تا 1370 بودند. 72 درصد بیماران، MS نوع RR (عودکننده- فروکش یابنده) داشتند. علامت اولیه بیماری در 37 درصد افراد علایم بینایی بود. میانگین سن شروع بیماری در MS نوع PP (پیشرونده اولیه) از همه بیش تر و در MS نوع PR (عودکننده- پیشرونده) از همه کم تر بود. 87 درصد از افراد توانایی حداقل 100 متر پیاده روی را داشتند.

    استنتاج

    وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری MS در استان کرمانشاه مشابه با سایر نقاط ایران است. برنامه ریزی مشابه با برنامه های کشوری برای مدیریت و کنترل این بیماری در استان کرمانشاه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مالتیپل اسکلروزیس، رجیستری، کرمانشاه
  • مجید سعیدی، شیدا پاک نژاد*، عباس کبریایی زاده، شکوفه نیک فر، پردیس زابلی صفحات 153-157
    سابقه و هدف

    در سا ل های اخیر به منظور بهبود سیستم مراقبت های بهداشتی، اصلاحاتی با نام طرح تحول نظام سلامت در کشور به اجرا در آمده است. هزینه های دارویی و از جمله نسخ دارویی بستری بخش قابل توجهی از بودجه این طرح را به خود اختصاص داده است که در این بین بیمه سلامت نقش مهمی را در تامین این هزینه ها ایفا می کند. لذا این مطالعه با هدف بررسی عملکرد این طرح، بر میزان هزینه نسخ دارویی بستری بیماران بیمه سلامت در بیمارستان های دولتی منتخب شهرستان ساری، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه تحلیلی- کاربردی، نسخ دارویی بیماران بستری در دو بازه سه ساله (92-90) و سه ساله (95-93) از سازمان بیمه سلامت جمع آوری، ثبت و با استفاده از نرم افزار spss مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت.

    یافته ها:

     در بررسی روند تغییرات میزان پرداختی بیمه، اختلاف معنی داری نه در سال های قبل از طرح تحول (92-90) و نه در سال های بعد از طرح تحول مشاهده نشد. اما با مقایسه سال های قبل و بعد از طرح تحول در بازه زمانی (95-92)
    و (93-92) به ترتیب شاهد ارزش آماری 0311/0 و 0204/0 بوده ایم که از نظر آماری بیانگر اختلاف معنی دار در این سال ها است.

    استنتاج

    با اجرای طرح تحول سلامت در سال 93 هزینه نسخ دارویی بستری بیمه سلامت افزایش یافته که این روند در سال 94 همچنان ادامه داشته است، اما در سال 95 در بیش تر بیمارستان ها این روند نزولی بوده است.

    کلیدواژگان: نسخ دارویی بستری، طرح تحول نظام سلامت، هزینه، بیمه سلامت
  • مهین اسلامی شهربابکی، عاطفه احمدی، عبدالرضا صباحی، پیام صالحی* صفحات 158-163
    سابقه و هدف

    عوارض استفاده خردسالان از رسانه های دیجیتال در دنیا و ایران رو به افزایش است. هدف این مطالعه ارزیابی میزان استفاده از رسانه های دیجیتال (تلویزیون، موبایل و تبلت) و ارتباط آن با اختلال رفتاری در کودکان مقطع پیش دبستانی می باشد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه یک مطالعه مقطعی از نوع همبستگی بود، که با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی بر روی 274خردسال محصل پیش دبستانی در دو مرکز تحت پوشش آموزش و پرورش و دو مرکز تحت نظارت بهزیستی شهر کرمان در سال تحصیلی 98-97 انجام شد. پرسشنامه های مورد استفاده شامل پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک و اختلالات رفتاری کودکان راتر(Rutter) بود.

    یافته ها:

     4/76 درصد از کودکان میزان استفاده بیش تر از 2 ساعت و بقیه کم تر از 2 ساعت در روز داشتند. جنسیت کودک، شاغل بودن مادر و میزان تحصیلات وی ارتباط معنی داری با میزان ساعت استفاده کودک از رسانه های دیجیتال داشت (05/0< P). نمره کل اختلالات رفتاری و بعد پرخاشگری آن ارتباط واضحی با میزان استفاده از تلویزیون داشت (05/0< P). استفاده بیش از 2 ساعت از تبلت در روز با رفتارهای ضد اجتماعی (05/0< P) و استفاده بیش از 2 ساعت از موبایل در روز با اضطراب، رفتارهای ضد اجتماعی و نمره کل اختلالات رفتاری (05/0< P) ارتباط آشکاری داشتند. مقایسه میانگین نمرات حیطه های مختلف پرسشنامه راتر بر حسب ساعت استفاده کلی از رسانه های دیجیتال تفاوتی نشان نداد (05/0> P).

    استنتاج

    با توجه به نتایج، محدود کردن جداگانه و اختصاصی استفاده از هر یک از رسانه های دیجیتال می تواند در کاهش اختلالات رفتاری در کودکان موثر باشد.

    کلیدواژگان: رسانه های دیجیتال، کودک، پیش دبستان، رفتار، اختلال، مدت زمان استفاده از رسانه تصویری
  • زهرا رئیسی سر تشنیزی، مژگان لطفی*، محمدرضا پیرمرادی، علی اصغر اصغرنژاد فرید صفحات 164-169
    سابقه و هدف

    آشفتگی هیجانی می تواند بر افراد تاثیر زیادی بگذارد. از طرفی خودکارآمدی در تنظیم هیجان و انعطاف پذیری شناختی، می توانند بر میزان آشفتگی هیجانی تاثیر بگذارند. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی نقش پیش بین خودکارآمدی در تنظیم هیجان و انعطاف پذیری شناختی بر کاهش آشفتگی هیجانی دانشجویان بود.

    مواد و روش ها:

     روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان مشغول به تحصیل  دانشگاه علوم پزشکی ایران  در سال 1398 بودند که با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 200 نفر به عنوان آزمودنی انتخاب شدند و به مقیاس خودکارآمدی در تنظیم هیجان Bandura و همکاران (1999)، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی Dennis and Vander wal (2010) و مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس (DASS-21) پاسخ دادند. روش تجزیه و تحلیل داده ها همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی بود و از SPSS-23 استفاده شد.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد که بین خودکارآمدی در تنظیم هیجان با آشفتگی هیجانی و مولفه های آن (افسردگی، اضطراب و استرس) رابطه معناداری وجود دارد (01/0P≤ ، 53/0= r). از لحاط پیش بینی کنندگی نیز، خودکارآمدی در تنظیم هیجان با میزان پیش بینی کنندگی 28/0، پیش بین خوبی برای کاهش آشفتگی هیجانی است. اما بین انعطاف پذیری شناختی با آشفتگی هیجانی و مولفه های آن (افسردگی، اضطراب و استرس) رابطه معنی داری مشاهده نشد(05/0P≥، 01/0 r=). همچنین بین خودکارآمدی در تنظیم هیجان و انعطاف پذیری شناختی نیز رابطه معنی داری مشاهده شد (53/0_ r≥ ، 01/0P≥).

    استنتاج

    نتایج این پژوهش رابطه بین خودکارآمدی در تنظیم هیجان با آشفتگی هیجانی را تایید می کند. براین مبنا می توان در مسیر کاربردی سازی این نتیجه بر بهبود و حفظ و ارتقا سلامت روان دانشجویان گام برداشت.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، تنظیم هیجان، آشفتگی هیجانی، انعطاف پذیری شناختی
  • حسین کرمی، محمد نادری سورکی*، لاله واحدی لاریجانی صفحات 170-175

    ژرم سل تومورها، 2 تا 3 درصد تومورهای کودکان را تشکیل می دهند. این تومورها در بیضه، به صورت توده بدون درد خود را بروز می دهند. درمان اصلی این تومورها خارج نمودن بیضه و شیمی درمانی می باشد. تومور سلول ژانت غلاف تاندونی نیز یک تومور با رشد آهسته است که درمان اصلی آن جراحی و در صورت مهاجم بودن تومور، جراحی و رادیوتراپی است. بیمار پسر 7 ساله ای است که در 8 ماهگی با تشخیص تومور سلول ژرم بیضه تحت جراحی و سپس شیمی درمانی قرار گرفت و بهبود یافت. در سن 7 سالگی بیمار با توده در ناحیه پاشنه پای راست مراجعه نمود. پس از ارزیابی تشخیص تومور سلول ژانت غلاف تاندونی در وی مسجل شد و پس از جراحی و پیگیری انجام شده تومور با جراحی بهبودی کامل یافت و شواهدی از عود مشاهده نشد. این گزارش اولین مورد بروز تومور سلول ژانت غلاف تاندونی پس از درمان کامل تومور سلول ژرم بیضه می باشد.

    کلیدواژگان: کودکان، تومور ژرم سل، تومور سلول ژانت غلاف تاندونی
  • محمدرضا نوایی فر، بهزاد حقیقی اسکی، بهاره توحیدی راد، محمدصادق رضایی* صفحات 176-186
    سابقه و هدف

    در ماه های پایانی سال 2019 میلادی عفونت کرونا ویروس جدید (COVID-19) به تدریج در سراسر دنیا گسترش یافت. در این مطالعه، به بررسی نیاز به تهویه مکانیکی در کودکان مبتلا به عفونت کرونا ویروس جدید پرداخته شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه به مرور ساختارمند مقالات منتشر شده در مورد کودکان مبتلا به COVID-19 که نیازمند نوعی از تهویه مکانیکی تهاجمی یا غیر تهاجمی بودند، پرداخت. به این منظور جستجوی کلمات کلیدی مرتبط در منابع داده اینترنتی SID، Iran Medex، Magiran، PubMed و Google Scholar به زبان های فارسی و انگلیسی تا بیستم جولای 2020 میلادی انجام شد. علاوه بر این، منابع موجود در مقالات مورد استفاده قرار گرفتند.

    یافته ها:

     از 20 مطالعه انتخاب شده، در مجموع 1709 کودک بستری وارد مطالعه شد. 15 درصد از بیماران به یکی از روش های تهویه مکانیکی نیاز پیدا کردند و نیاز به تهویه غیرتهاجمی و تهاجمی برابر باهم هرکدام 130 مورد (6/7 درصد) بودند. در 302 کودک دچار بیماری شدید و یا نیازمند مراقبت ویژه، تهویه مکانیکی غیرتهاجمی و تهاجمی به ترتیب در 72 مورد (8/23 درصد) و 71 مورد (5/23 درصد) انجام شد. مرگ و میر در 3/1 درصد از مجموع بیماران و 1/4درصد از کودکان بدحال رخ داده بود.

    استنتاج

    یافته های این مطالعه نشان داد که کودکان بستری بدنبال ابتلا به COVID-19 تا حدود 15 درصد از موارد نیاز به نوعی از تهویه مکانیکی پیدا کردند

    کلیدواژگان: کودکان، تهویه مکانیکی، تهاجمی، غیر تهاجمی، کرونا ویروس، مراقبت ویژه
|
  • Farzaneh Sadat Motafeghi, MohammadAli Ebrahimzadeh, Pegah Karbalaei, Hamidreza Mohammadi* Pages 1-13
    Background and purpose

    Diazinon is an organophosphate insecticide that binds to the acetylcholinesterase enzyme after metabolization causing its inactivation. Galic acid is a polyphenolic compound with nucleophilic properties. The aim of this study was to investigate the effects of gallic acid on reactivation of acetylcholine and butyrylcholinesterase inhibited by diazinon in mice and human serum and erythrocytes.

    Materials and methods

    The animals were divided into seven groups, including a control group that received corn oil as a solvent and other groups that received diazinon (80 mg/kg), atropine (20 mg/kg), and pralidoxime (20 mg/kg). Gallic acid was injected intraperitoneally at 50, 100, and 200 mg/kg. Cholinesterase levels (acetylcholine and butyrylcholinesterase) were evaluated after 3 and 24 h of intoxication in mice serum and erythrocytes. In addition, in vitro studies were done in human serum and RBCs.

    Results

    Activities of cholinesterase in serum and erythrocytes significantly decreased after 3 and 24 hours of poisoning in diazinon-treated group compared to control group in vivo and in vitro. Co-treatment with atropine and gallic acid (at all doses) significantly increased cholinesterase activity compared to the diazinon group in vitro and in vivo (P< 0.0001).

    Conclusion

    Combination therapy with gallic acid (at different doses) and atropine reduced inhibition of cholinesterase activity caused by diazinon and improved its reactivation. Gallic acid reactivates cholinesterase activity which might be due to hydroxyl groups in its compounds.

    Keywords: Cholinesterase, diazinon, gallic acid, atropine
  • Nima Danaei, Seyed Hassan Moosa Kazemi*, MohammadMehdi Sedaghat, HamidReza Basseri, Safdar Masoumi Pages 14-23
    Background and purpose

    Insecticide resistance in mosquitoes particularly malaia may lead to reemergence of malaria epidemics. This study aimed to investigate the effect of oral and intramuscular administration of ivermectin on guinea pigs exposed to Anopheles stephensi mosquitoes, the main malaria vector.

    Materials and methods

    The effect of ivermectin was studied in oral and intramuscular administrations (treatment groups), and untreated (control group), on guinea pigs exposed to 750 Anopheles stephensi mosquitoes. The experiments were done at larval, hatching eggs and pregnancy stages in insectary condition at the School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, 2018.

    Results

    After 24-hours of blood feeding, the mortality rates of An.  stephensi were 74.19% and 66.4% in animals with intramuscular and oral administration of ivermectin, respectively, which were significantly different with that of the control group (2.80%) (P< 0.001). The rates of infertility in two experimental groups were 63.63% and 45.23%, respectively and in control group it was 19.42%
    (P< 0.001). Infertility was found to be significantly different between the experimental groups and the control group (P<0.001).

    Conclusion

    According to this study, ivermectin was effective in decreasing the survival of Anopheles stephensi. therefore, it is suggested to be evaluated in field conditions.

    Keywords: Ivermectin, Anopheles stephensi, Malaria, Iran
  • Shahla Amiri, Farrin Babaei Balderlou*, Gholamreza Najafi Pages 24-36
    Background and purpose

    Chronic stress has detrimental effects on reproductive system. Offspring are likely to be vulnerable to adverse effects from antipsychotic medication and stress transmitted through gonads and gametes. The present study aimed to investigate the fertility of female rats from male rats treated with sulpiride because of chronic physical or psychological stress.

    Materials and methods

    In this experimental study, 36 adult male Wistar rats weighing 190±10 g were divided into six groups: control, sulpiride (the antagonist of dopamine D2 receptors) (4mg/kg,bw,ip), physical or psychological stress, and physical or psychological stress that received sulpiride. After 14 days, each male rat mated with three adult female rats. The female offspring of these rats were raised in normal conditions until adulthood. Then, the ovaries and body weight, and fertility of offspring were assessed using IVF.

    Results

    The weight of the body and ovaries, percentage of egg cells, bicellular embryos, blastocysts, and hatched embryos after IVF, significantly reduced in offspring of stressed male rats compared with control group (P<0.05). Administration of sulpiride in male rats caused further reduction of these indices in IVF results of their female offspring (P<0.05). The percentage of arrested embryos did not differ significantly between the stress groups (P>0.05), but administration of sulpiride significantly increased that in all groups compared with saline groups (P<0.05).

    Conclusion

    Physical or psychological stress in parents reduced the fertility of female offspring and administration of sulpiride to parents exacerbated these disorders in offspring.

    Keywords: physical stress, psychological stress, sulpiride, fertility, IVF, offspring
  • Houri Lahijanian, Nahid Shahgholian*, Mahboubeh Valiani Pages 37-47
    Background and purpose

    Constipation is one of the most prevalent digestive problems in hemodialysis patients that threatens their life due to hyperkalemia. Acupressure could be helpful in this condition. This study aimed at investigating the effect of auriculotherapy on severity of constipation in patients undergoing hemodialysis.

    Materials and methods

    A single-blind clinical trial was conducted in hemodialysis patients (n=70) experiencing constipation in Isfahan, Iran 2017. The samples were randomly assigned into either an intervention group or a control group. The intervention group underwent auriculotherapy using vaccaria seeds in five points for one month. Data were collected using Constipation Assessment Scale before, immediately after, and one month after the intervention and analyzed in SPSS V18 applying independent t-test, repeated measures ANOVA, analysis of covariance, and Chi-square test.

    Results

    Significant differences were seen in severity of constipation between the intervention group and control group at all times (P<0.05). Also, the mean decrease in the score for constipation severity in intervention group was significantly higher immediately after and one month after the intervention than the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Auriculotherapy in constipation points; rectum, large intestine, shenmen, and kidney reduces the severity of constipation in hemodialysis patients. This method is recommended to reduce constipation severity in these patients.

    Keywords: auriculotherapy, hemodialysis, constipation
  • Maryam Sahebkar Moeini, Tahereh Sadeghi*, Majid Sezavar, Roghayeh Mohammadi Pages 48-60
    Background and purpose

    Intravenous (IV) catheterization is one of the common painful procedures in children. This study aimed to investigate the effect of cold and warm vibration on pain caused by IV catheterization in 3- to 6-year-old children using a buzzy device.

    Materials and methods

    A randomized clinical trial was carried out in 108 children in Mashhad Akbar Pediatric Hospital selected via random blocking. They were divided into three groups to receive warm vibration, cold vibration, or vibration only (control group). In this study, a musical vibrating device in a form of bee with either a warm or cold pack was attached for 5 min at approximately 5-10 cm above the intravenous continuous infusion (IVCI) site. In last minute, vibration was applied, then, IV catheterization was done. The Wong-Baker FACES Pain Rating Scale (WBS) was used to rate pain severity. Data were analyzed in SPSS V19 at a significance level of 95%.

    Results

    Before the intervention, there were no significant differences in mean pain score between the three groups (P>0.05). Pain score was significantly different during the procedure (P<0.05). Significant difference was seen in pain score between the two intervention groups (P<0.05). The pain score was found to be significantly different between the intervention group that received cold vibration and the control group (P<0.05), but, the score was not significantly different between the group with warm vibration and the control group (P>0.05).

    Conclusion

    Both cold and warm vibrations could reduce the pain caused by injection, but cold vibration showed greater effect on reducing pain. Therefore, cold or warm vibrating devices are suggested in management of aggressive painful procedures in children.

    Keywords: vibration, warm, cold, intravenous catheter insertion, pain, children
  • Amirhosain Gharib, Ebrahim Nasiri Formi*, Mitra Khorami Pages 61-70
    Background and purpose

    Airway assessment is very important in anesthesia. The aim of this study was to determine the diagnostic value of Mallampati test indicators in supine and sitting positions with and without phonation in anesthesia candidate patients.

    Materials and methods

    This cross-sectional descriptive study (diagnostic approach) was done in 200 adult patients ≥16 years, undergoing surgery in hospitals affiliated with Mazandaran University of Medical Sciences, 2018-2019. Diagnostic indicators of Mallampati test, including accuracy, sensitivity, specificity, and positive and negative predictive values, in sitting and supine positions with and without phonation were determined before induction of anesthesia. Correlation between different Mallampati test methods was determined applying standard Cormac Lehane test.

    Results

    Based on Cormack-lehane scoring, laryngoscopy was very difficult in 5.5% (n=11) and difficult in 12% (n= 24), respectively. The correlation coefficients between Cormack Lehane test and Mallampati test in sitting and supine positions with phonation were 0.332 and 0.284, respectively. The highest sensitivity (82.9%) and specificity (80%) were found in supine position without phonation and sitting position with phonation, respectively. In supine position with phonation, the sensitivity and specificity were 65.7 % and 67.9%, respectively. The accuracy of the sitting position with phonation was 77.4%.

    Conclusion

    The highest correlation between Malapmati test and Cormac Lehane test was in sitting position with phonation. Also, Malapmati test in supine position with phonation, has high sensitivity and specificity and is recommended as a suitable alternative for airway assessment.

    Keywords: difficult laryngoscopy, airway, diagnostic value, Mallampati test, Cormack lehane test
  • Siavash Etemadinezhad, Seyed Ehsan Samaei, Jamshid Yazdani Charati, MohammadReza Davoodi Moghaddam* Pages 71-84
    Background and purpose

    Health inspectors are faced with high levels of workload and stress. There is lack of evidence on the relationship between job burnout and the quality of working life in this group. So, research on this issue is highly needed.

    Materials and methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study was conducted on census based population (n=245 health inspectors) in Golestan University of Medical Sciences. Demographic information were collected and the Quality of Work Life (QWL) scale and Maslach Burnout Inventory (MBI) were also used. Data analysis was done in SPSS V18 applying Pearsonchr('39')s correlation coefficient and backward LR logistics regression to investigate the relationship between the quality of work life and job burnout and predicting the factors affecting job burnout, respectively.

    Results

    Total QWL score and MBI score were 70.40±13.42 and 42.64±20.24, respectively. According to Pearsonchr('39')s correlation coefficient, there were significant inverse correlations between all dimensions of QWL and job burnout (P<0.05). According to logistics regression, increase in QWL scores, from low to medium level, could 11 times reduce burnout (OR = 11.143, 95%CI: 1.32 - 93.69).

    Conclusion

    Based on current study, one of the intervention programs to reduce job burnout syndrome in health inspectors is focusing on factors that improve their quality of work life.

    Keywords: quality of work life, job burnout, health inspectors
  • Mehran Razavipour, Misagh Shafizad, Akbar Hedayatizadeh Omran, Reza Alizadeh Navaei, Masoud Shayesteh Azar, Fatemeh Mohammadnezhad, Sahar Khosravi, Seyed Hamzeh Hosseini, Maryam Hasannezhad Reskati* Pages 85-94
    Background and purpose

    Research is one of the significant foundations of community development, which requires understanding the capabilities, weaknesses and strengths of programs. This study aimed at investigating the motivations and barri ers to research in clinical faculty members.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical study was conducted in clinical faculty members (surgeon and non-surgeon) in Mazandaran University of Medical Sciences using census sampling. Data were collected via Research Barriers Questionnaire (Sotodeh Asl et al.) and Research Motivation Scale (Salehi). Data analysis was done applying Mann-Whitney test and Kruskal-Wallis test.

    Results

    One hundred thirty-nine individuals aged 40-50 years participated in this study and the participation rate was high (81%). The motivation for research activities was higher in females (59.92 ± 6.38) than males (57.24 ±5.47) (P< 0.05). Major obstacles to preparation and compiling a research project, in both surgeon and non-surgeon groups, were lack of clear research needs (3.68 ± 0.67) and priorities (3.11 ± 0.89) in the university. In project implementation, lack of appropriate space(3.50 ±1.04) was reported as the main problem by both groups. In administrative and management context, little attention to creativity (3.80 ± 0.86) and financial and budget problems (3.27 ± 1.21) were the main barriers according to both surgeon and non-surgeon faculty members, respectively (P> 0.05).

    Conclusion

    Despite sufficient motivation, organizational and individual barriers affect research activities. These obstacles could be removed by clarifying research priorities, creating a suitable physical space, and solving financial problems.

    Keywords: barriers to research, motivation, medical sciences
  • Farzaneh Javan, MohammadAli Zazouli, Esmaeil Babanezhad, Fathollah Gholami Borujeni* Pages 95-106
    Background and purpose

    So far, different methods have been used to remove residual antibiotics from aquatic environments. This study investigated the efficiency of enzyme horseradish peroxidase (HRP) in presence of hydrogen peroxide in removal of Tetracycline and Ciprofloxacin in a batch system.

    Materials and methods

    In an experimental study on laboratory scale, the effects of contact time, concentrations of H2O2, the antibiotics, and enzyme, and reaction pH on the performance of pure HRP enzyme in the presence of H2O2, were investigated. To measure the efficiency of the enzymatic process, the residual antibiotics were measured using HPLC equipped with a reverse phase column (C-18, 5% micrometer, 250 * 4.6 mm). The flow rate was 1 ml/min and the injection volume was 40 μl. The mobile phase of Tetracycline was 0.1 M TFA- methanol (60:40) used at 254 nm and the mobile phase of ciprofloxacin was 0.01 M acetonitrile- phosphate (8:92) at 220 nm. All experiments were performed in a discontinuous system at laboratory temperature.

    Results

    Removal efficiencies of Tetracycline and Ciprofloxacin were 40% and 95%, respectively, at 10 mg/l initial concentrations of antibiotics, 10-min contact time, Tetracycline pH= 4, and Ciprofloxacin pH= 7. The removal efficiency of Ciprofloxacin was two times more than that of Tetracycline.

    Conclusion

    The free HRP could be used as an effective process in removing Tetracycline and Ciprofloxacin from wastewater.

    Keywords: enzyme horseradish peroxidase, enzymatic process, Tetracycline, Ciprofloxacin, synthetic wastewater
  • Yalda Hashempour, Fatemeh Mortezazadeh* Pages 107-116
    Background and purpose

    Water treatment is of great importance in human life, due to the contamination of water resources. Therefore, continuous evaluation of the performance of water treatment plants is necessary to minimize contamination within the treatment plant in order to create optimal conditions.

    Materials and methods

    A cross-sectional descriptive analytic study was performed in Tehranpars water treatment plant. Water samples were collected at different stages (Pre-chlorination, Pulsator, Filtration and Post-chlorination) during 30 months. The samples were randomly taken one day per week and pH, water temperature, turbidity, dissolved organic carbon (DOC), and chlorophyll a contents were measured.

    Results

    Average turbidity removal in pre-chlorination, pulsator, filtration, and final chlorination units were approximately (9%±1.74), (39%±0.77), (44% ±0.23), and (4%±0.1.74), respectively and the overall efficiency of the treatment plant was 96%. The mean concentrations of DOC in effluent of Tehranpars water treatment plant were 2.37±0.16, 2.94±0.32, 1.74±0.07, and 2.17±0.16 mg/L in spring, summer, fall, and winter, respectively. Mean DOC values were higher than limits (2 mg/L) in all seasons except fall. Chlorophyll a concentrations in water entering the treatment plant were higher in summer and spring than other two seasons.

    Conclusion

    Tehranpars water treatment plant showed considerable efficiency in reducing water turbidity. Pre-chlorination and final chlorination processes had the greatest effect on minimizing DOC concentration due to the high affinity of organic compounds with chlorine and formation of disinfectant by-products. Therefore, pre-ozonation is recommended as a solution to reduce the production of these hazardous organic compounds rather than pre-chlorination.

    Keywords: DOC, turbidity, chlorophyll a, Tehranpars, water treatment plant
  • Mahmoud Keyvanara, Nasrin Shaarbafchizadeh, Majid Jangi, Rahele Samouei* Pages 117-125
    Background and purpose

    The recent Coronavirus (SARS-CoV-2) has resulted in a sudden outbreak which has significantly affected various aspects of daily lives. This study was carried out to determine self-care barriers in prevention of Covid-19 according to healthcare experts and laypersons.

    Materials and methods

    A qualitative-quantitative based cross-sectional research was designed. To perform the qualitative phase, group discussion with faculty members and managers in Isfahan University of Medical Sciences and phone interviews with laypersons were carried out. Then, data extracted in this phase were used to design a 40-item questionnaire which was found to be reliable (Cronbach’s Alpha: 0.90), to be completed by Iranian citizens in four days via social networks. In this survey, 1056 people participated. Data analysis was done in SPSS V21.

    Results

    Self-care barriers according to the qualitative phase of the study included social barriers, psychological barriers, religious barriers, political and management barriers, healthcare system barriers, and information barriers. Political and management barriers (mean score=78.87) and psychological barriers (belief, behavior, personality) (mean score=70.01) were found to be the major self-care barriers. The mean self-care score was 8.5 (in a scale of 0 to 10). The mean self-care scores were significantly higher in women (P<0.0001) and in people with higher levels of education (P=0.007). No significant difference was observed in mean self-care score based on marital status (P=0.61) and occupation (P=0.052).

    Conclusion

    Health care managers and policymakers could guide people towards more efficient self-care by planning to reduce and overcome barriers identified in this study.

    Keywords: self care, prevention, quarantine, Covid-19
  • Ramin Ataee, Hedyeh Hasani, Mahsa Mohammadyan, MohammadAli Ebrahimzadeh* Pages 126-132
    Background and purpose

    Hypoxia occurs in ischemia and heart attack, and leads to death. It involves production of reactive oxygen species. Antioxidants exhibit antihypoxic properties. Ferula persica has distinctive antioxidant activities. Nothing is known about the protective effect of this plant against hypoxia-induced lethality in mice.

    Materials and methods

    Protective effects of methanolic extract of F. persica aerial parts and roots against hypoxia-induced lethality in mice were evaluated by experimental models of hypoxia, asphyctic, haemic, and circulatory.

    Results

    Aerial parts showed a very good activity in asphyctic model and at 62.5 mg/kg the extract prolonged survival time (P< 0.05). At 250 mg/kg it showed the same activity as phenytoin. Root extract at 125 mg/kg prolonged survival time (P<0.001). Significant differences were seen between the effects of two extracts in all tested doses, but aerial parts were found to be stronger than root extract. In haemic model, aerial parts and roots showed similar activity in same doses (P>0.05). They showed the same activity as propranolol (P>0.05). Both extracts showed high activity in circulatory model and at 62.5 mg/kg they prolonged survival time (P<0.001).

    Conclusion

    The extracts showed protective effects against hypoxia in all tested models. Presence of polyphenols in this plant may be a proposal mechanism for its antihypoxic activities.

    Keywords: asphyctic hypoxia, haemic hypoxia, circulatory hypoxia, antioxidant, Ferula persica
  • Jalal Abdolalizadeh*, Roshanak Sambrani, Leila Kohan, Behboud Jafari Pages 133-139
    Background and purpose

    Colorectal cancer ( CRC ) is highly prevalent and conventional therapies are associated with side effects, therefore, application of novel complementary treatment such as probiotics (especially Saccharomyces cerevisiae) is necessary. The aim of this study was to investigate the effect of heat-killed form of S.cerevisiae on growing rate and apoptosis (expression levels of PTEN and RelA) in colon cancer cell line HT29.

    Materials and methods

    In this experimental study, the cytotoxic effects of heat-killed form of S.cerevisiae and Fluorouracil (5-FU), as positive control, were tested by MTT assay. Apoptosis induction was investigated by determining the PTEN and RelA expression levels using qRT-PCR. Data were analyzed in GraphPad Prism Software.

    Results

    Heat killed form of S.cerevisiae showed anti-proliferative and apoptotic effect by decreasing the expression levels of RelA and increasing PTEN expression levels in HT-29 cells. The expression levels were found to be significantly different between the intervention groups and controls.

    Conclusion

    The yeast probiotics could decrease the growth rate of colorectal cancer cells and play key role in induction of apoptosis via regulation of RelA and PTEN.

    Keywords: Saccharomyces cerevisiae, apoptosis, colorectal cancer, probiotics
  • Yazdan Ghandi*, Parsa Yousefi Chaijan, Fatemeh Dorreh, Ali Arjmand Shabestari, Siavash Mahdizadeh Pages 140-146
    Background and purpose

    Pulmonary problem is one of the non-cardiac causes of exertional chest pain in children. The aim of this study was to evaluate and compare pulmonary function in children with exertional chest pain during rest.

    Materials and methods

    This descriptive analytical cross sectional study was conducted in 200 children aged 10-15 years old in Arak, Iran 2018. The case group (n=100) included children with exertional chest pain and control group (n=100) were healthy children (without exertional chest pain). Respiratory function was assessed using spirometry after complete training and one test session. Data analysis was done in Stata 11.

    Results

    The mean values for forced expiratory volume in the first second (FEV1), the forced vital capacity (FVC), FEV1/FVC, and peak expiratory flow (PEF) were 3.98±1.56 and 4.31±2.1 L/s, 4.81±2.16 and 5.2±2.8 L, 0.73±0.13 and 0.75±0.11, and 6.89±1.65 and 7.24±1.59 L/m in case group and healthy group, respectively. The values did not show significant differences between the two groups (P=0.209, P=0.272, P=0.242, and P=0.128, respectively).

    Conclusion

    According to current study, spirometry evaluation in children with exertional chest pain during rest does not seem to be helpful for diagnosis of exercise-induced bronchospasm.

    Keywords: spirometry, chest pain, children, pulmonary function
  • Nazanin Razazian, Soraya Siabani, Daryoush Afshari, Mansour Rezaei, Negin Fakhri*, Kianoosh Khamooshian, Marjan Ghavimi Pages 147-152
    Background and purpose

    Multiple sclerosis (MS) is the most prevalent neurological disability in young adults. This study aimed at reporting MS registry in Kermanshah province, Iran 2018.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, demographic and clinical characteristics of 353 patients were recorded in MS registry. Data analysis was done in SPSS V25.

    Results

    Patients aged 18-62 years, including 80% females (mean age: 36.1 years) and 20% males (mean age: 37.9 years). Almost 45% were born between 1981 and 1991. Relapsing-remitting MS (RRMS) was seen in 72%. Visual symptoms were initial signs of the disease in 37% of the patients. The mean age of onset of the disease was found to be high in patients with primary progressive MS (PPMS) and low in those with progressive-relapsing MS (PRMS). Among the patients, 87% were able to walk at least 100 meters.

    Conclusion

    The epidemiological situation of MS in Kermanshah province is similar to other parts of Iran. Planning according to national programs are suggested for the management and control of this disease in Kermanshah province.

    Keywords: Multiple Sclerosis, registry, Kermanshah
  • Majid Saeedi, Sheida Paknejad*, Abbas Kebriaeezadeh, Shokoufeh Nikfar, Pardis Zaboli Pages 153-157
    Background and purpose

    In recent years, Health System Reform Plan has been implemented in Iran to improve health care system. Medication costs, including medical prescriptions are major parts of the budget in this project. In the meantime, health insurance plays a significant role in providing these costs. This study aimed at evaluating the effect of Health System Reform Plan on the cost of medical prescriptions of patients with Health Insurance in selected public hospitals in Sari, Iran.

    Materials and methods

    In this analytical study, inpatient prescriptions in two periods (2011-2013 and 2014-2015) were obtained from the health insurance organization. Data analysis was done in SPSS software.

    Results

    The trend of cost changes was not significantly different in years before implementation of the Health System Reform Plan (2011-2013) and subsequent years. But, significant cost changes were seen in 2013-2016 (P= 0.311) and 2013-2014 (P=0.0204).

    Conclusion

    Implementation of the Health System Reform Plan in 2014 increased the cost of medication prescriptions for health insurance, which continued in 2015, but in most hospitals the trend declined in 2016.

    Keywords: prescription, healthcare reform, cost, health insurance
  • Mahin Eslami Shahrbabaki, Atefeh Ahmadi, Abdolreza Sabahi, Payam Salehi* Pages 158-163
    Background and purpose

    The risks of exposure to digital media in children are increasing in Iran and worldwide. This study aimed at evaluating the screen time of digital media and its association with behavioral problems in preschoolers.

    Materials and methods

    A cross-sectional correlational study was performed in 274 preschoolers selected via randomized cluster sampling in two centers covered by the Ministry of Education and two centers supervised by Welfare Directorate in Kerman, Iran during the academic year 2018-2019. Demographic information was obtained and Rutter Childrenchr('39')s Behavior Questionnaire-Parent version was administered.

    Results

    In this study, 76.4% of the children used digital media more than two hours per day and the usage rate of the 23.6% was less than two hours per day. Childchr('39')s gender and motherchr('39')s employment and educational level were significantly associated with children screen time (P<0.05). Total score for behavioral disorders and the aggression dimension were clearly associated with time spent viewing television (P<0.05). Playing with a tablet device more two hours per day was significantly related to anti-social behaviors (P<0.05). Moreover, playing with a smartphone for over two hours per day was significantly related to anxiety, anti-social behaviors, and total score for behavioral problems (P<0.05). No significant difference was found between the mean scores of the Rutter scale and screen time (P>0.05).

    Conclusion

    According to this study, restricting the time spent on any form of digital media can be effective in reduction of behavioral disorders in children.

    Keywords: digital media, child, preschool, behavior, disorder, screen time
  • Zahra Raeisi Sarteshneizy, Mozhgan Lotfi*, Mohammadreza Pirmoradi, Aliasghar Asghar Nejad Farid Pages 164-169
    Background and purpose

    Emotional distress highly affects people. Self-efficacy in emotional regulation and cognitive flexibility are among the factors that could affect the level of emotional distress. The aim of this study was to investigate the predictive role of self-efficacy in emotional regulation and cognitive flexibility on reducing emotional distress in university students.

    Materials and methods

    A descriptive correlational study was conducted in 200 students in Iran University of Medical Sciences, 2019, selected via convenience sampling. The participants completed Regulatory Emotional Self-Efficacy (RESE) scale, the cognitive flexibility inventory (CFI), and Depression Anxiety Stress Scale-21 (DASS-21). Data analysis was done in SPSS V23 applying Pearson correlation and Hierarchical regression.

    Results

    Findings showed a significant relationship between self-efficacy in emotional regulation and emotional distress and its components (depression, anxiety, and stress) (r=0.53, P< 0.01). Self-efficacy in emotional regulation was found to be a good predictor of reducing emotional distress. We observed no significant relationship between cognitive flexibility and emotional distress and its components (r=0.01, P≥0.05). But, a significant relationship was detected between self-efficacy in emotional regulation and cognitive flexibility (r= -0.53, P< 0.01).

    Conclusion

    Current study proved that there is a relationship between self-efficacy in emotional regulation and emotional distress, therefore, care neededs to be taken to improve, maintain, and promote mental health in students.

    Keywords: self-efficacy, emotional regulation, emotional distress, cognitive flexibility
  • Hossin Karami, Mohammad Naderisorki*, Laleh Vahedi Larijani Pages 170-175

    Germ cell tumors account for 2 to 3% of all cancers in children. These tumors appear in the testicles as painless masses. The primary treatment of these tumors is the removal of testicles and chemotherapy. Giant cell tumor of the tendon sheath (GCTTS) is slow-growing tumor and the primary treatment of this tumor is surgery and both surgery and radiotherapy in invasive type. This report presents the case of a 7-year-old boy who was diagnosed with germ cell tumor at the age of 8 months. He had undergone surgery and chemotherapy and had recovered. At the age of 7, the patient referred with a mass in right heel and after evaluation and surgery, he was diagnosed with Giant cell tumor of the tendon sheath. Surgery was performed and no evidence of recurrence was observed in follow-up evaluation. To the best of our knowledge, this report is the first case of a giant cell tumor of the tendon sheath following the treatment of testicular germ cell tumor.

    Keywords: children, germ cell tumor, giant cell tumor of the tendon sheath
  • MohammadReza Navaeifar, Behzad Haghighi Aski, Bahareh Tohidi Rad, MohammadSadegh Rezai* Pages 176-186
    Background and purpose

    In the last months of 2019, the new coronavirus infection (COVID-19) spread worldwide. This study investigated the need for mechanical ventilation in children who were admitted for COVID-19.

    Materials and methods

    This article provides a systematic review of studies about children with COVID-19 requiring invasive or non-invasive mechanical ventilation. Electronic databases including SID, Iran Medex, Magiran, PubMed, and Google Scholar were searched using related keywords in Persian and English until July 20, 2020. Also, references in the selected articles were screened.

    Results

    Twenty studies were selected in which 1709 hospitalized children were included. Mechanical ventilation methods were used in 15% of the patients, while in 260 non-invasive ventilation (n=130, 7.6%) and invasive ventilation (n=130, 7.6%) were used. In critically ill children or those who needed intensive care (n=302), non-invasive ventilation and invasive mechanical ventilation were performed in 72 (23.8%) and 71 (23.5%), respectively. Mortality occurred in 1.3% of all admitted patients and 4% of critically ill children.

    Conclusion

    According to this review, 15% of hospitalized children with COVID-19 needed a form of mechanical ventilation.

    Keywords: children, mechanical ventilation, invasive, non-invasive, coronavirus, critical care