فهرست مطالب

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال بیست و دوم شماره 1 (پیاپی 109، فروردین و اردیبهشت 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مجید شکری، سجاد جدی، حسن فریدنوری، اصغر قاسمی* صفحات 1-10
    مقدمه

    اختلالات کبدی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 عمدتا همراه با افزایش سطح سرمی آنزیم های کبدی می باشد. هدف این مطالعه بررسی اثر تجویز نیترات بر سطح سرمی آنزیم‎ های آلانین آمینو ترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST) و آلکالن فسفاتاز (ALP) در موش ‎های صحرایی دیابتی نوع 2 می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، 24 موش صحرایی نر نژاد ویستار به 4 گروه تقسیم شدند: شاهد، شاهد + نیترات، دیابت و دیابت + نیترات. دیابت نوع 2 با استفاده از رژیم غذایی پرچرب و تزریق استرپتوزوتوسین (30 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم) القا شد. موش های گروه درمان با نیترات، به مدت 6 ماه نیترات سدیم (100 میلی گرم در لیتر) دریافت کردند. میزان ALT، AST و ALPدر سرم در شروع مطالعه، سه و شش ماه پس از تجویز نیترات اندازه گیری شد.

    یافته ها

    موش های دیابتی دارای سطح سرمی افزایش یافته ALT، AST وALP بودند و تجویز نیترات منجر به کاهش ALT به میزان 17/6 درصد (4/8±65/7 در مقابل 2/3±55/8 واحد بین المللی در لیتر، 0/0659p=)، AST به میزان 52/2 درصد (13/3±161/3 درمقابل 6/1±106/0 واحد بین المللی در لیتر، (0/0001>p) و ALP به میزان 15/1 درصد (35/5±606/2 درمقابل 12/6±514/4 واحد بین المللی در لیتر، 0/0339p=) در ماه ششم گردید. 

    نتیجه گیری

    تجویز طولانی مدت نیترات با دوز کم منجر به بهبود شاخص های عملکرد کبد در موش های با دیابت نوع 2 گردید که با کاهش سطح سرمی ALT، AST و ALP همراه بود.

    کلیدواژگان: نیترات، دیابت نوع 2، آنزیم های کبدی
  • سمانه حسین زاده، صفورا پاکیزه کار، مهدی هدایتی* صفحات 11-29
    مقدمه

    نتایج تحقیقات گسترده، حاکی از شکل گیری فرضیه ای رایج در خصوص نقش محافظتی کلسترول لیپوپروتیین پرچگال (HDL-C) در برابر گرفتگی عروق می باشد. این تفکر به دلیل کاهش نرخ بیماری های قلبی عروقی و سایر بیماری های مربوط به گرفتگی عروق در غلظت بالای HDL-C است. مکانیسم های مختلفی از قبیل جریان معکوس کلسترول، کارکرد ضد التهابی و آنتی اکسیدانی، سبب شد که HDL-C به عنوان یکی از نشانگرهای پیش بینی احتمال ابتلا به بیماری های قلبی عروقی پیشنهاد گردد. در این راستا، آشنایی با روش های سنجش HDL-C و ارزیابی نقاط قوت و ضعف آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه، سعی بر آن شده است تا پس از ذکر خلاصه ای از ماهیت، کارکرد و عملکرد محافظتی HDL-C در برابر بیماری های قلبی عروقی، روش های مذکور را بر اساس ماهیت سنجش بررسی نموده و برخی از مولکول های مداخله کننده در نتیجه آزمایشات و برخی استراتژی های کاهنده تداخلات را ارایه نماید. در نهایت، آن گونه که به نظر می رسد، برخی معایب از قبیل هزینه بالا، جداسازی دستی، زمان بر بودن، امکان بر هم خوردن ساختار در روش های جداسازی بر مبنای خصوصیات فیزیکی و هم چنین نسل اول و دوم روش های شیمیایی، موجب برتری استفاده از روش های سنجش همگن شده است. از سوی دیگر، ارزیابی هدف مند HDL-C از جهت میزان عملکرد و انجام نقش های محافظتی، می تواند رویکرد نوینی در پیش بینی خطر احتمال وقوع بیماری های قلبی عروقی باشد. هر چند تمامی روش های ذکر شده نیازمند به پیشرفت و بهینه سازی بیشتری هستند.

    کلیدواژگان: کلسترول HDL، سنجش، بیماری های قلبی عروقی
  • صفورا پاکیزه کار، سمانه حسین زاده، مهدی هدایتی* صفحات 30-40

    اتو آنتی بادی علیه گیرنده تیروتروپین (TSH-R) عامل اصلی بیماری گریوز و تظاهرات برون تیروییدی آن مانند افتالموپاتی و درماتوپاتی می باشد. این آنتی بادی ها با نام عمومیTRAbs ، مجموعه ای از آنتی بادی ها با عملکرد متفاوت، شامل آنتی بادی های تحریک کننده گیرنده TSH (TSAbs)، آنتی بادی های مسدودکننده گیرندهTSH  (TBAbs) و آنتی بادی های خنثی می باشند. برای سنجش میزان TRAbs فارغ از عملکرد، آزمون های سنجش ایمنی به روش اتصال رقابتی استفاده می شوند. این روش مبتنی بر توانایی TRAbs موجود در نمونه زیستی بیماران برای رقابت و جلوگیری از اتصال لیگاند (TSH یا آنتی بادی مونوکلونال علیه TSH-R) به گیرنده است. از آنجایی که TSAbs و TBAbs دارای اپی توپ های مشترک هم پوشان با محل اتصال TSH به گیرنده هستند، با روش های اتصال رقابتی قابل تمایز از یکدیگر نیستند. در مقابل اگر هدف بررسی عملکرد آنتی بادی و تمایز بین TSAbs و TBAbs باشد از روش زیست سنجشی مبتنی بر سلول استفاده می شود. اساس این روش استفاده از سلول های زنده برای تشخیص افتراقیTSAbs  و TBAbs بر اساس افزایش و کاهشcAMP  داخل سلولی است. با توجه به نقش پاتوژنیک متفاوتTSAbs  و  TBAbsو وجود پروتکل های متفاوت درمانی در بیماران مبتلا به بیماری های خود ایمنی تیرویید، با توجه به نوع آنتی بادی، تشخیص افتراقی این آنتی بادی ها از لحاظ بالینی دارای اهمیت است. در این مقاله مروری، نسل های مختلف فناوری های سنجش آنتی بادی علیه گیرنده TSH به ترتیب روند تکامل، بر اساس روش سنجش ایمنی و روش زیست سنجشی مبتنی بر سلول معرفی گردیده و مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: آنتی بادی علیه گیرنده TSH، اتوآنتی بادی، تیروئید، بیماری خود ایمن، بیماری گریوز
  • سید شهریار حسینی، محسن شمسی*، محبوبه خورسندی، رحمت الله مرادزاده، محمدرضا رباط میلی صفحات 41-51
    مقدمه

    مراقبت از چشم مهم ترین رکن پیشگیری از رتینوپاتی می باشد و لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی رفتارهای پیشگیری از ابتلا به رتینوپاتی در بیماران دیابتی نوع 2 بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده انجام پذیرفته است. مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع توصیفی تحلیلی و به منظور نیازسنجی بر روی 94 نفر از بیماران دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به درمانگاه دیابت شهر اراک که به روش تصادفی انتخاب شدند انجام پذیرفت. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه روا و پایا بر اساس تیوری رفتار برنامه ریزی شده و نتایج آزمایش های قند خون ناشتا (FBS) و هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) بوده است. یافته ها: میانگین سنی بیماران 7/55± 58/35 سال و میانگین مدت زمان تشخیص دیابت 4/15±8/1 سال بود. میانگین و انحراف معیار FBS و HbA1c بیماران به ترتیب 34/72±161/1 و 1/435±7/38 بوده است. همبستگی عملکرد با کنترل رفتاری درک شده (0/38=r، 0/001=P) و با میزان HbA1c بیماران (0/41=r، 0/001=p) ارتباط معنی دار مشاهده شد اما با میزان FBS بیماران ارتباط معنی داری مشاهده نشد. بر اساس رگرسیون خطی سازه های نگرش، قصد رفتاری و کنترل رفتاری درک شده 28 درصد واریانس رفتار را تبیین نمودند. نتیجه گیری: با بررسی عوامل تاثیرگذار بر رفتار بیماران دیابتی در خصوص پیشگیری از ابتلای آنان به رتینوپاتی، می توان با اجرای مداخلات توانمندسازی مبتنی بر رفتارهای خودمدیریتی از ابتلا به این عارضه در بیماران دیابتی پیشگیری نمود.

    کلیدواژگان: دیابت، چشم دیابتی، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • ماهرخ دولتیان، نسیبه شریفی*، زهره محمودی، صفورا طاهری، نازنین رضایی، طیبه رشیدیان صفحات 52-61
    مقدمه

    بیماری دیابت یک بیماری متابولیک است که تعداد مبتلایان به آن در حال افزایش است. به همین دلیل، شناسایی عوامل مرتبط با این بیماری از اهمیت ویژه برخوردار است. هدف از مطالعه حاضر، تعیین ارتباط بین ناامنی غذایی، عوامل روانی و حمایت اجتماعی با دیابت بارداری در زنان باردار استان ایلام می باشد.

    مواد و روش ها

    در مطالعه مقطعی حاضر 734 زن باردار با سن حاملگی 28-24 هفته انتخاب شدند. نمونه گیری در سال 1395 (از فروردین تا آذر ماه) در مراکز بهداشتی استان ایلام به روش خوشه ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه های دموگرافیک و مامایی، وضعیت اقتصادی و اجتماعی، استرس، اضطراب و افسردگی، خشونت خانگی، حمایت اجتماعی و ناامنی غذایی بود. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و روش های آماری توصیفی و تحلیلی (رگرسیون لجستیک تک متغیره و چندمتغیره) انجام گردید.

    یافته ها

    ابتلا به دیابت بارداری در آزمودنی ها برابر با 9/8 درصد بود. ناامنی غذایی در 35/1 درصد آنان گزارش شد و فراوانی استرس، اضطراب و افسردگی در بین شرکت کنندگان  به ترتیب برابر با 61/1 ،63/4 و 62/8 درصد بود. دویست و پنجاه و یک نفر (34/2 درصد) از نمونه ها نیز دارای حمایت اجتماعی بالایی بودند. بعد از کنترل اثرات متغیرهای دموگرافیک، مامایی و تاثیر سایر متغیرهای مستقل، نتایج آنالیز رگرسیون چندمتغیره بین ناامنی غذایی، عوامل روانی و حمایت اجتماعی در دو گروه ارتباط معنی داری نشان نداد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    دیابت بارداری از شیوع بالایی در بین زنان باردار استان ایلام برخوردار است. در این مطالعه بین ناامنی غذایی، عوامل روانی و حمایت اجتماعی با دیابت بارداری، ارتباطی دیده نشد. با توجه به کم بودن تعداد مطالعات در این زمینه، انجام مطالعات بیشتر برای اثبات ارتباط نیاز است.

    کلیدواژگان: ناامنی غذایی، عوامل روانی، استرس، اضطراب، افسردگی، حمایت اجتماعی، دیابت بارداری
  • رقیه اربابی مقدم، سیده بتول حسن پور ازغدی*، لیلا امیری فراهانی صفحات 62-71
    مقدمه

    سندرم تخمدان پلی کیستیک به علل مختلف می تواند سبب افت کیفیت زندگی گردد. لذا توجه به حمایت اجتماعی درک شده و عوامل مرتبط به آن ممکن است برای مبتلایان سودمند باشد. بر این اساس، این مطالعه با هدف تعیین میزان حمایت اجتماعی درک شده و پیش بینی کننده های آن در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام شد. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع مقطعی است که بر روی 181 زن مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مراجعه کننده به بیمارستان فیروزآبادی و فیروزگر در شهر تهران به روش نمونه گیری مستمر انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه جمعیت شناختی و ابزار حمایت اجتماعی درک شده زیمت جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS  نسخه 22 انجام شد. یافته ها: میانگین نمره حمایت اجتماعی درک شده 1/01±5/18 بود و میانگین نمره حیطه های آن شامل خانواده (1/40±5/58)، دوستان (1/55±4/38) و دیگر افراد مهم (1/28±5/58) بودند. حمایت اجتماعی درک شده با میزان رضایت همسر از اندام و ظاهر زن، وضعیت تاهل، مصرف دارو و وجود هم صحبت ارتباط معناداری داشت. براساس مدل رگرسیون خطی چندگانه، متغیرهای وضعیت تاهل (0/005=P)، مصرف دارو (0/003=P) و وجود هم صحبت (0/006=P) با میانگین حمایت اجتماعی درک شده ارتباط معنادار آماری داشتند و متغیرهای ذکر شده 12 درصد از نمره کل حمایت اجتماعی درک شده را پیش بینی می کردند. نتیجه گیری: نتایج نشان داد حمایت اجتماعی درک شده با رضایت همسر از اندام و ظاهر زن، وضعیت تاهل، مصرف دارو و وجود هم صحبت در ارتباط است. توجه به متغیرهای مرتبط در تهیه و تدوین برنامه های مشاوره ای یا آموزشی، در کنار دیگر شیوه های درمان برای زنان مبتلا به سندرم تخمدان، کمک کننده است.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، حمایت اجتماعی، پیش بینی کننده ها
  • سمیه حسین پور نیازی، مریم آقایان، محمدحسن واسعی، پروین میرمیران* صفحات 72-82
    مقدمه

    هدف از این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل دار، بررسی تاثیر مصرف محصولات لبنی بر گلوکز ناشتای خون، مقاومت به انسولین، فشار خون و پروفایل لیپیدی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    مواد و روش ها

    یکصد و پنج بیمار دیابتی بطور تصادفی به یکی از 3 گروه مداخله تخصیص داده شدند: گروه A (کمتر از 1 واحد)، گروه B (2 تا 3 واحد)، و گروه  C(4 تا 5 واحد) لبنیات در روز. بیومارکرهای قند خون ناشتا، مقاومت به انسولین، فشار خون و پروفایل لیپیدی در ابتدا و پس از 8 هفته مداخله، اندازه گیری شد.

    یافته ها

    شاخص HOMA-IR و فشارخون سیستولیک به طور معنی داری در افراد مصرف کننده 4 تا 5 واحد از محصولات لبنی در مقایسه با گروه های مداخله دیگر کاهش یافت (0/001<P). در حالی که هیچ اختلاف معنی داری در غلظت پروفایل چربی، گلوکز ناشتا، وزن، دور کمر و فشار خون در گرو ه های A و B مورد مطالعه مشاهده نشد (0/05<P-value).

    نتیجه گیری

    مصرف 5-4 واحد محصولات لبنی با میزان چربی 5/2 در صد، سبب بهبود مقاومت به انسولین و کاهش فشار خون سیستولیک در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 شد.

    کلیدواژگان: محصولات لبنی، دیابت نوع 2، گلوکز ناشتا، مقاومت به انسولین، فشارخون، پروفایل لیپیدی
  • مینا امیری، فهیمه رمضانی تهرانی* صفحات 83-91

    کنتراسپتیوهای خوراکی ترکیبی (COCs) به طور رایج، به عنوان خط اول درمان دارویی، برای درمان تظاهرات سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) در نظر گرفته می شوند. هدف از مطالعه مروری حاضر، مقایسه ی اثرات COCs بر اساس جزء پروژستینی شان، بر یافته های بالینی، هورمونی و متابولیک مبتلایان به PCOS می باشد. انواع COCs می توانند از طریق سرکوب گنادوتروپین ها و افزایش گلوبولین متصل شونده به هورمون جنسی (SHBG) موجب بهبود هیپرآندروژنیسم و تنظیم سیکل های قاعدگی گردند. گرچه کنتراسپتیوهای ترکیبی حاوی پروژستین های آنتی آندروژنیک نظیر سیپروترون استات (CPA) و دروسپیرنون (DRSP) در مقایسه با پروژستین های آندروژنیک نظیر دزوژسترل (DSG) و لوونورژسترل (LNG)، از طریق مکانیسم های اختصاصی می توانند موجب کاهش آندروژن ها در بیماران مبتلا به PCOS شوند، شواهد موجود از برتری این ترکیبات آنتی آندروژنیک در بهبود چشمگیر تظاهرات بالینی هیپرآندروژنیسم حمایت نمی کند. در حالی که همه COCs می توانند با اختلالات لیپیدها همراه باشند، به نظر می رسد که ترکیبات حاوی DRSP با کمترین میزان این اختلالات همراه باشند. از آنجایی که COCs ممکن است با اختلالات متابولیک به ویژه دیس لیپیدمی همراه باشند، ضروری است در بیماران مصرف کننده COCs به صورت دوره ای پارامترهای متابولیک اندازه گیری شود.

    کلیدواژگان: کنتراسپتیوهای خوراکی ترکیبی، پروژستین، سندرم تخمدان پلی کیستیک
|
  • Majid Shokri, Sajad Jeddi, Hassan Faridnouri, Asghar Ghasemi* Pages 1-10
    Introduction

    Liver disorders in patients with type 2 diabetes (T2D) are mostly associated with higher serum levels of liver enzymes. This study aimed to investigate the effect of nitrate administration on the serum levels of alanine amino transferase (ALT), aspartate aminotransferase (AST), and alkaline phosphatase (ALP) in rats with T2D.

    Materials and Methods

    In this study, 24 male Wistar rats were divided into four groups: control, control+nitrate, diabetes, and diabetes+nitrate. T2D was induced using a combination of high-fat diet and injection of low-dose streptozotocin (30 mg/kg). The rats in the nitrate-treated groups received sodium nitrate (100 mg/L in drinking water) for six months. The serum levels of ALT, AST, and ALP were measured at the beginning of the study and at three and six months after nitrate administration.

    Results

    Diabetic rats showed increased levels of ALT, AST, and ALP in the serum at six months. Nitrate decreased the serum level of ALT by 17.6% (65.7±4.8 vs. 55.8±2.3 UI/L; P=0.0659), AST by 52.2% (161.3±13.3 vs. 106.0±6.1 UI/L; P<0.0001), and ALP by 15.1% (606.2±35.5 vs. 514.4±12.6 UI/L; P=0.0339) within six months.

    Conclusion

    Long-term and low-dose nitrate administration improved the liver function of rats with T2D, as reflected by the reduced serum levels of ALT, AST, and ALP.

    Keywords: Nitrate, Type 2 diabetes, Liver enzymes
  • Samaneh Hosseinzadeh, Safura Pakizehkar, Mehdi Hedayati* Pages 11-29
    Introduction

    Extensive research suggests a common hypothesis regarding the protective role of total high-density lipoprotein-cholesterol (HDL-C) against cardiovascular disease (CVD). This hypothesis indicates an inverse relationship between CVD and high HDL-C levels. Various mechanisms, such as reverse cholesterol transport, besides anti-inflammatory and antioxidant functions, indicate HDL-C as one of the potential predictors of CVD risk. Therefore, it is important to be familiar with different methods of HDL-C measurement and to evaluate their advantages and disadvantages. In this study, after reviewing the nature, function, and protective role of HDL-C against CVD, the HDL-C measurement methods were evaluated. Also, some interfering molecules due to interventions and some strategies to reduce interference were discussed. It seems that the increased use of homogenous measurement methods is related to some disadvantages, such as high cost, manual separation, time-consuming design, and structure manipulation, in first- and second-generation chemical methods, as well as methods based on physical properties. On the other hand, targeted assessment of HDL-C function and protective role can be a novel approach to predict the risk of CVD. However, all of these methods require further improvement and optimization.

    Keywords: Cholesterol, HDL, Risk Assessment, Cardiovascular Disease, Coronary Artery Disease, Arteriosclerosis
  • Safura Pakizehkar, Samaneh Hosseinzadeh, Mehdi Hedayati* Pages 30-40

    Thyroid Stimulating Hormone Receptor (TSH-R) autoantibodies are the main cause of Graveschr('39') disease and its external thyroid manifestations such as ophtalmopathy and dermatopathy. These antibodies are functionally different and are commonly called TSH receptor antibodies (TRAbs). In fact, TRAbs are a set of autoantibodies including TSHR-stimulating antibodies (TSAbs), TSHR- blocking antibodies (TBAbs), and neutral antibodies. The measurement of TRAbs is clinically important and various commercial tests with high sensitivity and specificity are available for diagnostic purposes. If the diagnostic purpose of the TRAbs assay is the non-functional evaluation of autoantibodies, competitive binding immunoassays are used.  These methods are based on the ability of TRAbs in patient’s sample to compete and prevent ligand binding (TSH or anti-TSHR monoclonal antibodies) to the receptor. TSAbs and TBAbs appear to have common overlapping epitopes of the TSH-binding site which hinders them to be differentiated by competitive TRAbs assays. On the other hand, if the diagnostic purpose is to evaluate antibody function and differentiate between TSAbs and TBAbs, cell-based bioassays are used. The basis of these methods are the use of living cells to evaluate the function of autoantibodies and distinguish TSAbs and TBAbs based on the increase and decrease of the intracellular Cyclic adenosine monophosphate (cAMP). Since TSAbs and TBAbs have different pathogenic roles with different clinical symptoms and require different treatment protocols, differential diagnosis of TSAbs and TBAbs is of great clinical importance. In this review, different generations of competitive binding immunoassays and cell-based bioassays in the order of evolution, have been discussed.

    Keywords: TSH receptor antibodies, Autoantibodies, Thyroid, Autoimmune disease, Graves’ disease
  • Seyeedshahriar Hosseini, Mohsen Shamsi*, Mahboobeh KHORSANDI, Rahmatollah Moradzadeh, Mohammadreza Robatmili Pages 41-51
    Introduction

    Primary eye care is the most important element in the prevention of retinopathy. The present study aimed to assess the prevention of retinopathy in type 2 diabetic patients, based on the theory of planned behavior.

    Materials and Methods

    This descriptive analytical study of need assessment was carried out on 94 random patients with type 2 diabetes, who were referred to a diabetes clinic in Arak. Data were collected using a valid and reliable questionnaire, based on the theory of planned behavior, as well as fasting blood sugar (FBS) and glycated hemoglobin (HbA1c) tests. The collected data were analyzed in SPSS.

    Results

    The mean age of the patients was 58.35±7.55 years, and the mean time from diagnosis was 8.1±4.15 years. The mean and standard deviation of FBS and HbA1c were 161.1±34.72 and 7.38±1.435, respectively.There was a significant correlation between perceived behavioral control (r=0.38, P=0.001) and HbA1c level in patients (r=0.41, P=0.001), while there was no significant correlation with FBS. Considering the linear regression of attitude constructs, behavioral intention and perceived behavioral control explained 28% of variance in behavior.

    Conclusion

    By assessing the factors influencing the behavior of diabetic patients to prevent retinopathy, implementation of empowerment programs based on self-management behaviors is suggested in diabetic patients.

    Keywords: Diabetes, Diabetic Eye, Theory of Planned Behavior
  • Mahrokh Dolatian, Nasibeh Sharifi*, Zohreh Mahmoodi, Safoura Taheri, Nazanin Rezaeii, Tayebeh Rashidian Pages 52-61
    Introduction

    Diabetes is a metabolic disease with an increasing prevalence. Therefore, it is important to identify the factors associated with this disease. This study aimed to determine the association of food insecurity, psychological factors, and social support with gestational diabetes in pregnant women in Ilam Province, Iran.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, a total of 734 pregnant women at the gestational age of 24-28 weeks were selected. Sampling was performed in March-November 2016 in health centers of Ilam Province by cluster sampling method. The data collection tools included the demographic and midwifery, economic and social status, stress, anxiety, depression, domestic violence, social support, and food insecurity questionnaires. Data analysis was performed in SPSS version 16, using descriptive and analytical methods (single and multiple logistic regression analyses).

    Results

    Overall, 9.8% of the subjects had gestational diabetes, and 35.1% reported food insecurity. The study of stress, anxiety, and depression showed mild stress (61.1%), mild anxiety (63.4%), and mild depression (62.8%) in the majority of subjects. Also, 251 (34.2%) subjects had high social support. After controlling for the effects of midwifery factors, demographic characteristics, and other independent variables, the results of multivariate regression analysis did not indicate any significant difference in terms of food insecurity, psychological factors, and social support between the two groups (P<0.05).

    Conclusion

    Although gestational diabetes is very common, there was no significant association between gestational diabetes and food insecurity, psychological factors, and social support. Considering the small number of studies in this field, further research is needed to confirm this relationship.

    Keywords: Food insecurity, Psychological factors, Stress, Anxiety, Depression, Social support, Gestational diabetes
  • Roghayeh Arbabi Moghaddam, Seyedeh Batool Hasanpoor–Azghady*, Leila Amiri Farahani Pages 62-71
    Introduction

    Polycystic ovary syndrome can result in poor quality of life due to different reasons. Therefore, attention to perceived social support and its associated factors can be beneficial for these patients. This study aimed to determine the level of perceived social support and its predictors in women with polycystic ovary syndrome.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on 181 women with polycystic ovary syndrome, referred to Firoozabadi Hospital and Firoozgar Hospital in Tehran, Iran, using continuous sampling. Data were collected using a demographic questionnaire and Zimet’s Multidimensional Scale of Perceived Social Support. The collected data were finally analyzed in SPSS version 22.

    Results

    The mean score of perceived social support was 5.18±1.01, and the mean scores of its domains including family, friends, and significant others were 5.58±1.40, 4.38±1.55, and 5.58±1.28, respectively. Perceived social support was significantly correlated with the husband’s satisfaction with the woman’s body and appearance, marital status, drug use, and having a companion. According to the multiple linear regression model, marital status (P=0.005), drug use (P=0.003), and having a companion (P=0.006) were significantly correlated with the mean perceived social support. These variables predicted 12% of the total score of perceived social support.

    Conclusion

    The present results showed that perceived social support is associated with the husband’s satisfaction with the womanchr('39')s body and appearance, marital status, drug use, and having a companion to communicate with. Overall, attention to these influential variables in the design of counselling and training programs, along with other treatment methods for women with polycystic ovarian syndrome, is essential.

    Keywords: Polycystic Ovary Syndrome, Social support, Predictors
  • Somayeh Hosseinpour-Niazi, Maryam Aghayan-Niazi, Mohamad Hassan Vasei, Parvin Mirmiran* Pages 72-82
    Introduction

    This randomized controlled clinical trial aimed to investigate the effects of dairy product consumption on fasting blood glucose, insulin resistance, blood pressure, and lipid profile in patients with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    Ninety-one diabetic patients were randomly assigned to one of the following three groups: group A, <1 serving of dairy products per day; group B, 2-3 servings of dairy products per day; and group C, 4-5 servings of dairy products per day. The biomarkers of fasting blood glucose, insulin resistance, blood pressure, and lipid profile were measured at baseline and after eight weeks of intervention.

    Results

    The Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance (HOMA-IR) score and systolic blood pressure decreased significantly in participants, who consumed 4-5 servings of dairy products per day, compared to the other groups. However, no significant difference was observed in the lipid profile, fasting blood glucose level, weight, waist circumference, or blood pressure between the study groups (P>0.05 for all).

    Conclusion

    The consumption of 4-5 units of high-fat dairy products per day, with a fat content of 2.5%, improved insulin resistance and decreased systolic blood pressure in patients with type 2 diabetes. However, further clinical trials over a longer period of time are needed (Clinical Trial Registry No.: IRCT201207261640N8).

    Keywords: Dairy Products, Type 2 Diabetes, Fasting Glucose, Insulin Resistance, Blood Pressure, Lipid Profile
  • Mina Amiri, Fahimeh Ramezani Tehrani* Pages 83-91
    Introduction

    Combined oral contraceptives (COCs) are commonly considered as the first-line treatment for polycystic ovary syndrome (PCOS). This study aimed to compare the effects of COCs with respect to their progestin component on the clinical, hormonal, and metabolic outcomes of women with PCOS. Data were extracted by searching PubMed, Scopus, EMBASE, and Google Scholar, without any time limitations (until 2020). All studies assessing the effects of COCs on PCOS patients of childbearing age were reviewed and discussed. Based on the findings, different types of COCs can improve hyperandrogenism and regulate the menstrual cycle by suppressing gonadotropins and increasing sex hormone-binding globulin. Compared to COCs containing androgenic progestins (e.g., desogestrel and levonorgestrel), COCs containing anti-androgenic progestins (e.g., cyproterone acetate and drospirenone) could reduce androgen deprivation through specific mechanisms. However, the available evidence does not support the superiority of these anti-androgenic compounds in improving the clinical manifestations of hyperandrogenism. While all COCs may be associated with lipid disorders, drospirenone-containing compounds seem to be associated with the fewest disorders. Also, as COCs may result in metabolic disorders, especially dyslipidemia, it is necessary to periodically measure metabolic parameters in COC-consuming patients.

    Keywords: Combined oral contraceptives (COCs), Progestin, Polycystic ovary syndrome (PCOS)