فهرست مطالب

نشریه تفسیر و تحلیل متون زبان و ادبیات فارسی (دهخدا)
پیاپی 34 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مرضیه عطاران * صفحات 13-37

    دیدار شمس الدین تبریزی و مولانا جلال الدین محمد بلخی یکی از پدیده های شگفت انگیز پربرکت در تاریخ عرفان اسلامی است که برکات آن در شخصیت و آثار جاودانه ی مولانا بر صحیفه ی روزگار ماندگار شده است. اما این ارتباط انسان ساز در هاله ای از داستانی بی مایه پنهان شده است که در آن ضمن پرسشی پیامبر اکرم (ص) با بایزید مقایسه می شوند. در این جستار نگارنده کوشیده است تا با تکیه بر داستان کنیز و پادشاه که نقد حال مولاناست سلوک معنوی او را تبیین کند بر این تقدیر این نتیجه به دست آمده که آنچه در اعترافات روشن مولانا و انتقالات ذهنی زبانی او در باب شمس مطرح شده محصول فعالیتی سنگین از اندیشه ‎وری و سلوک عملی و حالات و کیفیات حاصل از آنهاست که در عرفان عملی و اعمال عرفانی شناخته شده است. به گمان ما چنین جریانی امری دفعی و ناگهانی نیست. زمینه ها، انگیزه ها، سبب ها، کارها و شرایط ویژه باید تا کسی به مقام معرفت برسد و بتوان او را عارف خواند. این داستان آینه ای روشن از مراتب و منازل عرفان عملی است که پله پله از تبتل تا مقامات فنا و وصول به اوج عرفان که جزیی از ولایت است در آن مطرح شده است و تحولات روحی و معنوی مولانا را در منازلی چون: طلب، انقطاع الی الله، ظهور پیر، تبدیل مزاج روحانی و نهایتا ولایت واکاوی کرده است.

    کلیدواژگان: ازلیت، سلوک، طلب، نیاز، انقطاع الی الله، پیر، تبدیل، ولایت
  • الهام اسماعیل زاده، کامران پاشایی فخری*، پروانه عادل زاده صفحات 39-58

    انسان شناسی فرهنگی یکی از شاخه های انسان شناسی است که مانع از فراموشی باورها و رسوم گروه های انسانی می شود. فولکلور به مجموعه ای از دانستنی ها، باورها و رفتارهای مراسمی اطلاق می شود که در بین توده مردم سینه به سینه به ارث رسیده و در واقع مجموعه آداب و رسوم، عقاید، افسانه ها و رفتارهایی چون شیوه های لباس پوشیدن و غیره در شمار فولکلور به شمار می رود. مودب پور یکی از نویسندگان معاصر است که با جمع آوری فرهنگ عامه از طریق نوشتار در حفظ آن کوشیده است. آن چه در پژوهش حاضر به آن پرداخته شده بررسی مقولاتی است که نشان دهنده بخش های گوناگون فرهنگ عامه است و مودب پور در نگارش داستان «رکسانا» از آن بهره گرفته است. پژوهش حاضر بیانگر آن است که: امروزه رشد و توسعه تکنولوژی و تاثیرات فراوان آن سبب تغییر بخش هایی از فرهنگ جامعه نظیر شیوه های سخن گفتن و فراموشی بخش هایی از فولکلور مانند آداب و رسوم شده است بنابراین انسان شناسان و  نویسندگان تلاش می کنند با جمع آوری فرهنگ عامه در جوامع خود در حفظ آن ها کوشا باشند. و کتاب های مودب پور چون روایتگر زندگی واقعی افراد است، در آن ها به وفور به عقاید رایج در میان عامه مردم اشاره شده است.

    کلیدواژگان: انسان شناسی فرهنگی، رکسانا، مودب پور، فرهنگ عامه، فولکور
  • مریم محمودی *، احمد خادمی صفحات 59-85

    در لایه پنهانی اسطوره زال و رودابه، مانند اساطیر هم سان مصری و ایرانی آن، بیانی نمادین نهفته است. زال و سیمرغ، معادل خورشیدند و نماد خدا- قهرمان غول آسا. رودابه مظهر ایزدان مرتبط با آب و ماه و نماد ناخودآگاهی و بی تمایزی اولیه است. هر سه شخصیت، مانند نمونه های ازلی شان جاودانه می شوند. اسطوره زال و رودابه سرشار از دوگانگی هایی است که میل به اتحاد و تعالی دارند و برای نمونه، می توان از استحاله شخصیتی زال برای گریز از دوگانگی و بدل شدن به نیرویی اهورایی با زیستن در جوار سیمرغ- خدا؛ و میل رودابه که یین، منفعل و مونث است برای پیوستن به زال که یانگ و فعال و مذکراست، نام برد. در این مقاله اسطوره زال و رودابه با اسطوره های کهن تر ایرانی و مصری که به جهات گوناگون، ارتباط ساختاری و مفهومی دارند تطبیق داده شده است تا با اشراف بر وجه تمثیلی این اسطوره های همسان،  تحلیلی کهن الگویی و نمادین از آن ارایه شود.

    کلیدواژگان: زال و رودابه، اسطوره، وحدت اضداد، شاهنامه، کهن الگو
  • شیوا آب آذر *، تورج عقدایی صفحات 87-111

    مرگ ضرورتی حیاتی، همیشه در شرف وقوع ،کاملا متعلق به ما و منحصر به فرد است. آنچه که از مرگ می دانیم قطعی یا در حقیقت بخشی از قطعی ترین دانش ما به نظر می رسد. اما این دانش آن را عادی تر یا کم رنگ تر نمی کند.جهان بینی انسان ها در رابطه با مرگ، ریشه در نوع نگاه آنها نسبت به زندگی دارد. برخی آن را خواستنی و زیبا دیده اند و برخی زشت و دهشتناک و به خوبی پیداست که نوع پذیرش انسان در رویارویی با مرگ،ریشه در شیوه ی زندگی او دارد و از نوع نگاه او به زندگی سرچشمه می گیرد. حسین منزوی شاعر بلند آوازه ی دهه های چهل و پنجاه این سرزمین است که نام سلطان غزل را به خود اختصاص داد و توانست غزل را بار دیگر از پشت نقاب گمنامی، بیرون بکشد و به آن جلوه ای زیبا و عاشقانه بدهد. منزوی در غزلهایش اشاراتی به مرگ دارد که جهان بینی او را نسبت به این مقوله ی حتمی حیات بشر، نشان می دهد. او گاهی مرگ را بدون چون و چرا می پذیرد و گاهی نیز به مقابله با آن برمی خیزد.با توجه به تناقضاتی که در برخی از غزلهایش در مورد مرگ، دیده می شود، منزوی مرگ را پوچ و بی هدف نمی داند.این مقاله با روش تحلیلی - توصیفی ، بر آن است تا با بررسی غزلیات حسین منزوی به جهان بینی و نوع تفکر و برداشت او از مقوله مرگ در حد توان دست یابد.

    کلیدواژگان: منزوی، جهان بینی، انسان، مرگ، شهادت
  • حمیدرضا فرضی، حسین سلطانی قدیم * صفحات 113-156

    طوطی نامه اثر ضیاء الدین نخشبی است. نخشبی از عارفان و نویسندگان مشهور قرن هشتم بود. این کتاب که از آثار قرن هشتم است، از مجموعه داستان های عامیانه تشکیل یافته، به صورت داستان در داستان می آید.نخشبی در تحریر این اثر از تمام دانش هایی که اطلاع وافی داشته است، استفاده می کند. استفاده از آیات قرآنی، احادیث و اخبار نبوی، اشعار و امثال و حکم فارسی و عربی، استفاده از دانش های گوناگونی چون طب، نجوم، جواهرات، موسیقی و دین به وضوح احاطه وی را بر علوم مختلف آشکار می سازد. اطلاع مولف از این علوم سطحی نیست و هدفش تفنن نبوده است. می توان آگاهی های حوزه علوم طبی وی را در سه دسته بیماری ها، داروها و اصطلاحات طبی جای داد. این نوشته گوشه ای از اطلاعات نخشبی را در کاربرد این موارد بررسی می کند. قابل ذکر است که طوطی نامه نخشبی در سال 1372 به کوشش دکتر فتح الله مجتبایی و غلامعلی آریا چاپ شده است؛ در این پژوهش، ارجاع به صفحات از همین ماخذ نقل شده است.

    کلیدواژگان: طوطی نامه، ضیاءالدین نخشبی، اصطلاحات طبی، درمان، نثر فنی
  • زینت مشایخ سنگ تجن، فاطمه حیدری * صفحات 157-177

    این مقاله به بررسی تصویر ارایه شده از زن در دو اثر ادبیات داستانی مدرن ایران « سووشون» از سیمین دانشور و « پرنده ی من » از فریبا وفی می پردازد . بررسی و تحلیل زن در دو اثر فوق با دست یابی زبان و مشخصه های لفظ و محتوا و نیز کاربرد فرهنگ و ایدیولوژی خاص حاکم بر جامعه درباره ی زن ، مورد نظر نگارندگان بوده است . لذا برجسته کردن تصاویر زنان در آثار فوق , بازتاب تجربه ها و عواطف زنانه, نیز انعکاس مصادیق اندیشه های متعصبانه چون تحقیر و استثمار زن ، محدودیت های فردی و اجتماعی ، ترجیح مرد بر زن و هویت باختگی از مضامین مهم آن است . بدین منظور این جستار در یک خوانش ساختار شکنانه با روش تحلیلی- توصیفی به واکاوی این فرهنگ می پردازد که نویسندگان زن معاصر به شدت تمایل دارند که فرد را از دریچه نگاه مردانه رها کنند و چهره ی زنانی را به نمایش بگذارند که خواهان وضعیت بهتری برای خود هستند اما فشارهای بیرونی آنها را مجبور به زندگی بی تحرک می کند .

    کلیدواژگان: زن، سیمین دانشور، فریبا وفی، رمان
  • معصومه زارع کهن*، آذر دانشگر صفحات 179-203

    از شگردها و شیوه های برجسته سازی کلام در بین صاحبان آثار ادبی، هنجارگریزی و خروج از زبان معیار(نرم)آن عصر می باشد.هنجارگریزی یکی از معیارهای زیبایی شناسی ادبی محسوب می شود،و همچنین به کاربردن واژگان و ساختاری است که در گذشته متداول بوده است؛ودارای انواع گوناگونی است. ازجمله: هنجارگریزی آوایی، نوشتاری ،زمانی و غیره. این تحقیق به بررسی هنجارگریزی زمانی(باستانگرایی) در مجموعه داستان های غزاله علیزاده در کتاب با «غزاله تا ناکجا» پرداخته است.هنجارگریزی زمانی دارای زیرمجموعه های نحوی و واژگانی است؛ برآیند پژوهش در این مقاله نشان می دهد که هنجارگریزی زمانی در مجموعه داستان های کوتاه این نویسنده به شکل: کاربرد واژگان کهن و کم کاربرد،کاریرد نام شغل ها بصورت کهن،تضمین شعری، ضرب المثل،افعال کهن وکم کاربرد،حذف فعل، وجه وصفی و سجع و تقدیم فعل منعکس است.روش تحقیق در این مقاله بصورت تحلیلی - تو صیفی بوده و مولف پس از بیان مبانی نظری مرتبط با موضوع به بررسی موارد هنجارگریزی زمانی در سبک این نویسنده پرداخته است.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، برجسته سازی، هنجارگریزی، هنجارگریزی زمانی(نحوی واژگانی)، غزاله علیزاده
  • شعبان شفیعی نسب*، محمدعلی گذشتی، عالیه یوسف فام صفحات 205-230

    تاریخ زین الاخبار تالیف ابوسعیدعبدالحی گردیزی است که تاریخ عمومی  و حوادث و وقایع ایران را تا 443 که سال تالیف آن است، بیان می کند. کتاب سبکی ساده، و موجز دارد که بیشتر به سبک سامانیان می  ماند. دارای جمله های کوتاه و مرتبط است که با حرف عطف «و» به هم پیوسته و اصطلاح «سبک همپایه» را به خود اختصاص داده است. بسامد واژه های عربی در آن کمی  بیشتر از نثر عصر سامانی است ولی از جهت ویژگی ها و مختصات سبکی از جمله: تکرار، ترکیبات، کهنگی متن و الگوهای نحوی، ادامه نثر عصر سامانی است. روش گفتار در این گفتار ،توصیفی و تحلیلی خواهد بود.

    کلیدواژگان: زین الاخبار، گردیزی، نثر، سامانی، همپایه
  • مهناز صفایی هوادرق * صفحات 231-257

    انسان موجودی است که از دیرباز توجه اندیشمندان را به خویش معطوف ساخته و از جهات گوناگون مورد بررسی و تحلیل قرارگرفته است. عرفا و فلاسفه نیز، هر کدام به این موضوع پرداخته اند، لیکن دست یابی به تعریفی که تفاوت های لفظی و ظاهری آنان را در این حوزه خاتمه بخشد بس دشوار است. باوجود این، پرداختن به این مساله برای تقریب دیدگاه اندیشمندانی که دراین باره اندیشیده اند، لازم و ضروری به نظر می آید. در این مقاله پژوهشگر بر آن است که در راستای تبیین این مفهوم، به بررسی ضعف و قوت انسان در اندیشه مولوی و اسپینوزا که از برجسته ترین چهره های اندیشه بشری اند بپردازد و برخی از وجوه تشابه«انسان کامل» مولوی و «انسان عاقل» اسپینوزا را موردبررسی و تحلیل قرار دهد و با بهره بری از نگرش این دو متفکر، نشان دهد چگونه انسان ضعیفی که اسیر پنجه عواطف و هواجس نفسانی است به فضیلت و سعادت دست می یابد و به والاترین مقام انسانی نایل می شود.

    کلیدواژگان: انسان، مولوی، اسپینوزا، عواطف، هواجس نفسانی
|
  • Marziyeh Attaran* Pages 13-37

    The visitation of Shams Al-din Tabrizi and Molana Jalal Al-din Mohammad Balkhi Rumi is a wonderful phenomenon in the history of Islamic mysticism, and its outcome has stayed in Rumi’s personality and his everlasting works.  This humanitarian relationship, however, has been obscured behind a frail story in which the great prophet of Islam is compared with Bayazid Bastami through a question. In this study, the writer has tried to specify Rumi’s spiritual path based on the biographical-like story of “The Handmaiden and The King”. The results have revealed that whatever has been considered in Rumi’s clear professions and his mental-verbal statements about Shams is the product of the substantial activity of reflection and practical spiritual path and acquired moods and qualities that have been identified in practical mysticism and mystical practices. A circulation such as this is not believed to be accidental. There should be contexts, motives, reasons, works and particular conditions there so that someone could achieves spiritual station of cognition and we can call him a mystic. This story of the handmaiden and the king is an explicit mirror of the path and stages of practical mysticism in which everything – from overcoming the self to spiritual stations of annihilation and attainment of the apex of mysticism that is a part of sainthood – has been discussed step by step and Rumi’s inner and spiritual transitions in stages such as pursuit, attachment to God, appearance of the sage, transformation of spiritual temper and finally friendship are investigated.

    Keywords: eternity of spiritual path, pursuit, state of seeking, attachment to god, Sage, transformation, sainthood
  • Elham Esmailzadeh, kamran pashaie fakhry *, parvaneh adelzadeh Pages 39-58

    Cultural anthropology, a sub-branch of anthropological studies, prevents beliefs and customs to be forgotten. Folklore is a set of knowledge, beliefs and rituals inherited from generations past and includes customs, fables, legends and styles of clothing. Moaddabpour is one of the contemporary writers who has tried to collect the common people folklore through maintaining it in his writings. This research is an attempt to study the different aspects of public culture and folklore as presented in Moaddabpour’s Roxana. The present research revealed that, nowadays development of technology and its increasing effects have caused great changes in some aspects of the culture, such as people’s speaking styles and negligence of some folkloric customs. Then, anthropologists and authors try to save the folklore and public culture in their societies through maintaining them in their works. The novels of Moaddabpour, as the narrator of people’s real living, include abundantly current beliefs and customs among common people.

    Keywords: cultural anthropology, Roxana, Moaddabpour, public culture, folklore
  • maryam mahmoodi *, ahmad khademi Pages 59-85

    There is a symbolic interpretation of the myth of “Zal and Roudabeh” in its covert layers as it is in other Iranian and Egyptian myths. Zal and Simorgh are equal to the Sun, and are the symbols of godlike heroes. Rudaba is also the symbol of the gods associated with water and the moon, and an icon of unconsciousness. These three characters are all eternal as their prototypes. The myth of Zal and Rudaba is abundant with dualities that are inclined to unite and exalt, i.e. Zal is to undergo metamorphosis in order to escape from that duality and transform into a godlike authority living close to Simorgh; and Rudaba – a female heroin – desires to be in union with Zal – a male hero. This paper has studied the myth of Zal and Rudaba and has compared it to ancient myths of Iran and Egypth regarding their structures and concepts. Finding the similarity between these myths the paper has given an archetypal and symbolic analysis of them.

    Keywords: Zal, Rudaba, Myth, unity of contradictions, Shahnameh, Archetype
  • Shiva Abazar *, Tooraj Aghdaie Pages 87-111

    Death as an absolute necessity, bound to happen, is unique and belongs to human beings. Whatever we know of death is assured, or at least seems to be the most absolute knowledge of us as human beings. It is an inescapable reality that all creatures will experience it later or sooner. The humankind worldview of death is based on his attitudes towards life. Some people believe that it is attractive and fascinating, while others find it horrible and disgusting. It is clear that the way people try to believe in death has roots in their lifestyles and attitudes towards life. Hossein Monzavi, aka “The King of Ghazal”, the famous poet of 1960s and 1970s, could revive ghazal and made it enthralling and romantic. Some of Monzavi’s ghazals are about death, and he attempts to reveal his attitudes towards the concept of death as a bound to happen. He sometimes believes in death doubtlessly, and sometimes fights it. Despite some contradictions in some of his ghazals about death, he doesn’t believe in death as something absurd and conjectural. This paper aims, through an analytical- descriptive method and by investigating Monzavi’s ghazals, to study his worldview and understanding of death.

    Keywords: Monzavi, Worldview, humankind, Death, martyrdom
  • hamidreza farzi, Hosein Soltani Ghadim * Pages 113-156

    Żiāʾ-al-Din Naghšabi, writer of tuti-nāma, was a well-known mystic and writer who lived a reclusive life in 8th century. tuti-nāma is a collection of interweaving folk tales. Naghšabi in writing his book involved all types of knowledge he had been familiar with including Quranic verses, prophetic traditions, Persian and Arabic poetry and parables, various sciences such as medicine, astrology, jewelry, music and religion. His knowledge in those different fields of science is not facile, however. He had learned them professionally and not just as a hobby. His acquaintance with medicine comprised three categories of diseases, drugs, and medical literature. This paper is an attempt to study his experience in medicine as he has applied it in writing tuti-nāma.

    Keywords: tuti-nāma, Żiāʾ-al-Din Naghšabi Nakhshabi, medical terms, Treatment, ornate prose
  • Zinat Mashayekh Sang-Tajan, Fatemeh Heydari * Pages 157-177

    This article aims to study the image of women in two Iranian modern novels: Suvašun by Simin Daneshvar and My Bird by Fariba Vafi. The writers have tried to review and analyze the form and the content of the novels as well as the culture and ideology of the society laid on the women as depicted in the two novels. In this regard, a vivid picture of women, the reflection of their feelings and sentiments, the superiority of men over women, the dogmatism imposed on them, their being humiliated and exploited, the individual and social boundaries for them, and their lost identity have been focused on. In an analytic-descriptive method and through a deconstructive approach, the present study has explored the new wave in which contemporary female writers trend towards fighting a masculine way of looking at women and adopting a thoroughly feminist one instead in order to exhibit a new picture of women who want reforms in their situation but are doomed to live a passive life under outlying suppressions.

    Keywords: woman, Simin Daneshvar, Fariba Vafi, Suvašun, My Bird
  • Masoumeh Zare Kohan*, Azar Daneshgar Pages 179-203

    Deviation from the normal standards of a language is a technique of foregrounding the discourse that is used by the literati. Deviation is a benchmark for evaluating the literary aesthetics. It also consists of the use of the terms and structures that are not common today, and has different types such as phonological deviation, typographical deviation, temporal deviation, etc. This paper attempts to study the temporal deviation (archaism) in Ghazaleh Alizadeh’s With Ghazaleh to Nowhere .Temporal deviation consists of lexical and syntactic types. The results of the study show that the writer has used the temporal deviation in her stories by using archaic and low frequency words, old names of jobs, poetic borrowing, proverbs, old forms of verbs, deletion of verbs, adjective forms, alliteration and anastrophe. This is a descriptive-analytic study and the researcher has tried to discuss the theoretical underpinnings as well as the writer’s style in the use of temporal deviation.

    Keywords: aesthetics, foregrounding, deviation, temporal deviation (lexical, syntactic), Ghazaleh Alizadeh
  • Shaban Shafiee-Nassab *, mohammadali gozashti, alieh yoseffam Pages 205-230

    Zayn al-Akhbar, by Abu Sa’id Abd al-Hayy Gardizi, isa history book that narrates the general history and incidents of Iran up to the year of 443 (AH), when it was written. The book has a simple and concise style resembling the Samanids’. It comprises short and connected sentences linked together with the coordinating conjunction “and”, specified by the term “coordinate style”. The frequency of Arabic words is a little more than that of the Samanid prose. Yet, it is somehow the continuation of the same prose of the Samanids era in terms of its stylistic features such as repetition, collocations, as well as the oldness of the text and its syntactic patterns. This is a descriptive-analytic paper.

    Keywords: Zayn al-Akhbar, Gardizi, Prose, the Samanids, Coordination
  • Mahnaz Safaei Havadaraqh* Pages 231-257

    Man is a creature who has excited so many intellectuals' attention to itself since times immemorial, and has been examined and analyzed from various aspects. Besides, a host of re-known mystics and philosophers have considered and overseen human being over the years. However, it is almost difficult to reach a definition concluding literal and verbal differences of the views. It seems necessary, though, to examine and approximate intellectuals’ attitudes in this regard. In order to determine the concept of human being, the researcher has aimed to deal with human strengths and weaknesses studied and considered by well-known and outstanding icons such as Spinoza and Rumi. In addition, some similarities between Rumi's “perfect man” and Spinoza's “rational man” have been viewed and analyzed. As a final effort, by referring to these two scholars, this study  has intend to depict how the powerless man surrounded by passion and carnal desires achieves virtue and fortune and wins the highest human rank

    Keywords: Man, Rumi, Spinoza, emotions, carnal desires